فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 18 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجیده هروی کریموی، منیره انوشه، مهشید فروغان، محمدتقی شیخی، ابراهیم حاجی زاده صفحات 6-17
    مقدمه
    سوءرفتار نسبت به سالمند در محیط خانواده، یعنی جایی که اعضای خانواده مسؤولیت مراقبت از او را به عهده دارند، در سال های اخیر به عنوان مشکلی جدی در اکثر جوامع مطرح شده است. با عنایت به گستردگی و اهمیت این پدیده، ضرورت رجوع به تجارب شخصی سالمندان به منظور رسیدن به درک بهتر و تبیین روشن تری از پدیده سوء رفتار اعضای خانواده با سالمند آشکار می شود. پژوهش حاضر با هدف تبیین تجربیات و ادراکات سالمندان از پدیده سوءرفتار نسبت به آنان توسط اعضای خانواده انجام گرفته است.
    روش
    این مطالعه با استفاده از روش پدیدارشناسی هرمنیوتیک انجام شد. به این منظور مصاحبه های بدون ساختار با 14 سالمند ساکن شهر تهران صورت گرفت که در طی آن سالمندان تجربیات خود را در خصوص این پدیده بیان نمودند. مصاحبه ها روی نوار کاست ضبط شده و بلافاصله متن مصاحبه ها پیاده و سپس با استفاده از رویکرد ون مانن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    4 مضمون از یافته ها استخراج شدند که می توانند تجربیات سالمندان از پدیده سوءرفتار اعضای خانواده را منعکس کنند. این مضامین عبارتند از: محروم شدن از حقوق و شئونات انسانی، شکست تمامیت وجودی، رنج خاموش، و سرانجام دردناک.
    نتیجه گیری
    تجربیات مشارکت کنندگان نشان داد سوءرفتار یکی از مصادیق محرومیت از حقوق و شئونات انسانی است که به زیان های جسمی، روانی، اقتصادی و اجتماعی، و کاهش کیفیت زندگی سالمند منجر شده و سرانجام دردناکی را برای او رقم می زند، سر انجامی که او آن را در سکوت و خاموشی تحمل می کند. این یافته ها مفاهیم مهمی را در عرصه ارایه مراقبت به سالمندان آشکار ساخته و می توانند توانایی ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی - درمانی خصوصا پرستاران، را برای ارزیابی، پیشگیری و مداخلات لازم در این پدیده افزایش دهند.
    کلیدواژگان: سوءرفتار نسبت به سالمندان، خانواده، تجربیات زیسته، پدیدارشناسی
  • عصمت نوحی، زهره خشنود، مهدی سید عادل صفحات 18-23
    مقدمه
    آسیب های ناشی از وسایل نوک تیز (Needle stick injuries (NSIs)) مهم ترین مشکل در مواجهه با پاتوژن های قابل انتقال از طریق خون در کارکنان بهداشتی درمانی به خصوص پرستاران می باشد. از این نظر دانشجویان پرستاری و مامایی در انجام کارهای بالینی شدیدا در معرض خطر ابتلا به این آسیب ها می باشند. هدف این مطالعه تعیین فراوانی آسیب های ذکر شده و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بوده است.
    روش
    جامعه پژوهش در این مطالعه شامل کلیه دانشجویان پرستاری و مامایی می شد که در مقطع بالینی اعم از کار آموز و کارورز در حال گذراندن دروس بالینی بودند. در این پژوهش توصیفی مقطعی، 190 نفر از دانشجویان کارآموز و کارورز پرستاری و مامایی شرکت داشتند. با استفاده از پرسشنامه مطالعه Shiao و به کارگیری منابع معتبر ابزاری در خصوص سابقه آسیب با وسایل نوک تیز و عوامل مرتبط با آن در طول یک سال گذشته به همراه وضعیت واکسیناسیون هپاتیت B تدوین شد. به منظور بررسی اهداف پژوهش، از آزمون های آماری رگرسیون و مجذور کای و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS v.16 استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که 1/30% از دانشجویان در یک سال گذشته دچار این آسیب شده اند. 2/42% حداقل یک آسیب را در طول دوران تحصیل دانشگاهی خود تجربه کردند. سر سوزن سرنگ معمولی شایع ترین وسیله 6/71% و آسیب دیدگی حین کشیدن دارو، شایع ترین وضعیت به شمار می آمد. 9/33% از دانشجویان پس از ایجاد آسیب آن را گزارش کردند. بیشترین علت عدم گزارش 30%، اطمینان از عدم وجود بیماری عفونی نگران کننده در بیماری بود که وسیله نوک تیز روی او استفاده شده است. اکثر دانشجویان 6/93%، واکسیناسیون هپاتیت B را انجام داده بودند. در بین دانشجویان سال های مختلف بیشترین میزان آسیب دیدگی در دانشجویان سال دوم بود. فراوانی آسیب ها در دانشجویان کارآموز و کارورز و همچنین دانشجویان پرستاری و مامایی تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از بالا بودن میزان آسیب های ناشی از وسایل نوک تیز علی رغم عدم گزارش آن در بین دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بوده است. پوشش واکسیناسیون هپاتیت B در این دانشجویان در حد رضایت بخشی است با این حال برنامه ریزی جهت جلوگیری از بروز آسیب و در صورت لزوم اجرای اقدامات صحیح پس از آن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آسیب ناشی از سرسوزن، وسایل نوک تیز، دانشجویان پرستاری و مامایی
  • زهره پارسایکتا، میترا ذوالفقاری، انوشیروان کاظم نژاد، زهرا منجمد صفحات 24-32
    مقدمه
    سرطان یکی از سه معضل سلامت جامعه و سومین علت مرگ و میر در ایران محسوب می شود. الگوهای غذایی افراد نقش مهمی در پیشگیری از بروز سرطان دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین عادات غذایی مرتبط با پیشگیری از سرطان در شهروندان تهرانی انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است. حجم نمونه 2500 نفر شهروند تهرانی که به صورت نمونه گیری طبقه ای خوشه ایتصادفی انتخاب شده بودند تشکیل شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای مشتمل برد و بخش اطلاعات دموگرافیک و سؤالات عادات غذایی، می باشد که اعتبار آن از طریق اعتبار محتوا و اعتماد آن به روش ضریب آلفا کرونباخ تعیین گردید. اطلاعات در یک نوبت و حضوری جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و با استفاده از آمارهای توصیفی (فراوانی و درصد) و استنباطی (مجذور کای) انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که بیش از یک سوم شهروندان تهرانی مورد مطالعه (2/38%) شاخص توده بدنی در حد افزایش وزن و به بالا داشته و عادات غذایی مرتبط با پیشگیری از سرطان بیشترین درصد آنان (3/61%) در سطح نسبتا مطلوب می باشد و رفتارهای تغذیه ای هیچ یک از آن ها در سطح مطلوب قرار ندارد.
    نتیجه گیری
    نظر به این که عادات غذایی هیچ یک از شهروندان تهرانی تحت مطالعه در مورد پیشگیری از سرطان در سطح مطلوب نبود، لذا نظر مسؤولین مرتبط با سلامت مردم نظیر: مؤسسات درگیر با امر سرطان، رسانه های خبری، آموزش و پرورش، آموزش عالی، وزارت کار را به امر خطیر اطلاع رسانی و افزایش آگاهی مردم در زمینه عادات غذایی پیشگیری از سرطان جلب می نماید.
    کلیدواژگان: عادات غذایی، پیشگیری از سرطان، ایران
  • سیده فاطمه جلالی نیا، شکوه ورعی، نسرین رسول نژاد، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 33-41
    مقدمه
    افسردگی نوعی اختلال خلق است که امروزه به صورت یک اپیدمی جهانی در نظر گرفته می شود. شیوع آن در زنان بیشتر از دو برابر مردان بوده و عوارضی مانند عدم تحرک و چاقی را به دنبال دارد. طبق تحقیقات، زنان بیشتر در معرض خطر چاقی و در نتیجه افسردگی قرار دارند که هر دو اینها بر مشکلات جسمی و روانی و بهداشتی زنان می افزاید. انجام تمرینات ورزشی راهی برای کاهش افسردگی است. لذا انجام این مطالعه با هدف تعیین اثر تمرینات ورزشی بر افسردگی زنان چاق در ایران ضروری است.
    روش
    این پژوهش، مطالعه ای نیمه تجربی است. 222 نفر از زنان چاق و افسرده ای که جهت برخی مراقبت های بهداشتی به مراکز بهداشتی درمانی واقع در منطقه 17 شهر تهران مراجعه نمودند، در این مطالعه شرکت داشتند. پس از تشخیص افسردگی آنان توسط پرسشنامه استاندارد بک، به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و مداخله قرار گرفته و برنامه تمرینات ورزشی برای گروه مداخله اجرا شد. سپس تاثیر تمرینات ورزشی بر افسردگی، قبل و بعد از انجام تمرینات در دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت. تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های مجذور کای، کولموگروف- اسمیرنوف و من ویتنی یو انجام شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از بررسی حاکی از رسیدن بیشترین درصد (1/70%) نمونه ها به سطح هنجار بعد از انجام تمرینات ورزشی است. همچنین بین سطح افسردگی زنان چاق در دو گروه شاهد و مداخله بعد از تمرینات ورزشی، اختلاف معنادار آماری مشاهده گردید (001/0=p و 2=NNT).
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که انجام تمرینات ورزشی در کاهش سطح افسردگی زنان سودمند واقع گردید و تعداد بیمارانی که باید تحت درمان قرار گیرند تا یک نفر از نتیجه و پیامد غیر مطلوب رهایی یابد، 2 نفر است. به این ترتیب وارد کردن برنامه ورزشی به برنامه روزانه جامعه زنان ایرانی مورد تاکید قرار می گیرد. سازمان های مرتبط با سلامت ضروری است به عنوان بخشی از برنامه های بهداشت روانی جامعه و پیشگیری از عوارض ناشی از افسردگی بر ارتباط بین روش زندگی و بهداشت روانی پرداخته و آن را مورد تاکید قرار دهند.
    کلیدواژگان: فسردگی، زنان چاق، تمرینات ورزشی
  • زهرا گودرزی، امالبنین بختی، فرزانه یوسفی، احمدرضا شمشیری، جواد محمودی قرایی، خورشید وسکویی، فاطمه عباسی، زهره اطاعتی، کاظم عاطف وحید صفحات 42-50
    مقدمه
    کار نوبتی و در گردش مانع تعامل بین والدین با کودکانشان می شود. از آنجایی که شاغلین دارای کارنوبتی (پرستار، ماما، بهیار، کمک بهیار و تکنسین اتاق عمل) موظف به انجام کار نوبتی مداوم هستند، مطالعه حاضر به منظور بررسی ارتباط نوبت کاری این گروه با توانایی ها و مشکلات رفتاری کودکان 12-7 ساله آنان در بیمارستان های شهر تهران انجام شده است.
    روش
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی جهت بررسی دیدگاه 489 آزمودنی منتخب مبتنی بر هدف از گروه شاغلین دارای نوبت کار و شاغل در بیمارستان های دانشگاهی و خصوصی شهر تهران به همراه معلمین فرزندان آنان در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. ابزار مطالعه پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (Strenghts and difficulties Questionnaire= SDQ) ویژه والدین و معلمین بود که شاخص های مورد مطالعه آن شامل مشکلات هیجانی، بیش فعالی، سلوک، ارتباط با همتاها و رفتارهای مطلوب اجتماعی مربوط به فرزندان گروه مورد مطالعه می باشد. برای مقایسه یافته های کیفی نظیر متغیرهای جمعیتی و مشکلات رفتاری و هیجانی از تحلیل مجذور کای و برای مقایسه متغیرهای کمی از آزمون ANOVA استفاده شد. رابطه بین متغیرهای کیفی مستقل و مشکلات رفتاری و هیجانی با استفاده از روش آماری اسپیرمن و رگرسیون لجستیک به روش Stepwise بررسی شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در محیط Windows انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین شاخص های SDQ و گروه های مختلف نوبت کاری بر اساس گزارش به دست آمده از والدین و معلمین تفاوت معنادار آماری وجود نداشت. در مورد برخی متغیرهای فردی، نتایج حاکی از وجود ارتباط بین تعداد و جنس فرزند با اختلال سلوک و سطح تحصیلات والدین، جنسیت و نوبت کاری آن ها و سابقه بیماری جسمی یا روان پزشکی فرزند با مشکلات هیجانی آنان است. از طرف دیگر مدرک تحصیلی والدین با اختلال بیش فعالی و همچنین جنس والدین، سابقه کار صبح و عصر، عصر و شب و در گردش آن ها با مشکلات رفتاری با همسالان ارتباط معنادار آماری دارد. جنس والدین و سابقه کار در گردش با شاخص رفتارهای مطلوب اجتماعی در فرزندان نیز تفاوت معنادار دارد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، نوبت کاری تاثیر مستقیم بر مشکلات رفتاری فرزندان نداشته است ولی مشکلات رفتاری و هیجانی فرزندان تابع برخی متغیرهای جمعیتی و شغلی والدین بود که از این لحاظ توجه به مشکلات فرزندان شاغلین حرفه پرستاری ضروری است.
    کلیدواژگان: کار نوبتی، توانایی ها و مشکلات رفتاری، کودکان
  • مریم پورشیخانی، علی اکبر حقدوست صفحات 51-75
    مقدمه
    گزارش نویسی یکی از مهم ترین عملکردهای پرستاری است. به نظر می رسد ثبت کامل و استاندارد، بیانگر تمام مراقبت های ارایه داده شده به مددجو می باشد. تخمین زده می شود حدود 3/1 کل وقت پرستاران در هر شیفت به این مهم اختصاص دارد. ارتباط دانش و عملکرد پرستاران شاغل بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمان درباره اصول گزارش نویسی هدف از این پژوهش می باشد.
    روش
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 226 پرستار دارای حداقل مدرک فوق دیپلم پرستاری شاغل در 4 بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمان مشارکت کردند. روش نمونه گیری سهمیه ای و ابزار گردآوری داده ها، پژوهشگر ساخته و مشتمل بر سؤالات ویژگی های فردی، پرسشنامه دانش و چک لیست عملکرد می باشد. تجزیه و تحلیل آماری با کمک نرم افزار SPSS انجام و از آمار توصیفی و استنباطی شامل: شاخص های مرکزی و پراکندگی؛ آزمون های کروسکال والیس، من ویتنی یو و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    (5/46%) پرستاران مورد مطالعه، دانش متوسط و (85%) آن ها عملکرد ضعیف در زمینه اصول گزارش نویسی داشتند. بین دانش و عملکرد پرستاران در مورد اصول گزارش نویسی تفاوت معنادار آماری (001/0p<) با ضریب همبستگی مثبت مشاهده شد، که (24/0=r) قوی نبودن ارتباط بین دانش و عملکرد گزارش نویسی پرستاری را مطرح می کند. بین گذراندن دوره گزارش نویسی و دانش پرستاران در زمینه اصول گزارش نویسی تفاوت از نظر آماری معنادار بود (001/0p<) اما بین بقیه مشخصات پرستاران و دانش و عملکرد آنان در زمینه اصول گزارش نویسی تفاوت معنادار آماری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج، حکایت از رابطه ضعیف بین دانش و عملکرد دارد. به نظر می رسد علاوه بر دانش باید بر ضمانت های اجرایی آموزش های داده شده نیز تاکید گردد. در این میان عوامل دیگری هم دخالت دارند که باید هر چه سریع تر شناسایی و رفع شوند.
    کلیدواژگان: دانش، عملکرد، پرستار، گزارش نویسی پرستاری، ایران
  • گلرخ مرادی، شهناز خالدی، سینا ولیئی، فردین غریبی صفحات 58-65
    مقدمه
    مزایای تغذیه با شیر مادر و به خصوص تغذیه انحصاری با شیر مادر به روشنی اثبات شده و در تعالیم دینی ما نیز مورد تاکید قرار گرفته است. شیر مادر یک غذای کامل برای شیرخوار بوده و موجب تقویت ایمنی وی می شود. با توجه به نقش بسیار مهم تغذیه در حساس ترین دوره در تامین سلامت و رشد بهینه کودکان زیر یک سال تغذیه با شیر مادر به عنوان مطلوب ترین روش تغذیه شیرخواران در سراسر جهان پذیرفته شده است زیرا اثر محافظتی در مقابل عفونت های روده ای و دستگاه تنفسی دارد، لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین نحوه تغذیه شیرخواران زیر یک سال و ارتباط آن با عفونت تنفسی در مراجعین به مراکز بهداشتی، درمانی شهر سنندج سال 1386 انجام شد.
    روش
    این مطالعه یک بررسی مورد - شاهدی می باشد که100 شیرخوار زیر یک سال مبتلا به عفونت تنفسی بستری در بخش کودکان با تشخیص پزشک (به عنوان مورد) و 100 شیرخوار سالم مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی جهت پایش رشد (به عنوان شاهد) انتخاب شدند و دو گروه از نظر سن، جنس، وزن هنگام تولد، رتبه تولد، یکسان گردیدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل سؤالات مربوط به اطلاعات دموگرافیک و نحوه تغذیه شیرخواران بودکه به روش مصاحبه تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری مجذور کای و t-test استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد بین الگوی تغذیه در دو گروه مبتلا به عفونت تنفسی (مورد) و سالم (شاهد) زیر یک سال ارتباط آماری معناداری (000/0=p) و (76/15:13/2) 44/5=OR وجود داشت. همچنین نتایج نشان داد بین نحوه شیردهی در دو گروه مورد و شاهد زیر یک سال با تغذیه انحصاری با شیر مادر و زمان شروع تغذیه تکمیلی ارتباط آماری معنادار با (000/0=p) به ترتیب (59/19:10/2) 82/4=OR و (62/73:46/5) 83/15=OR وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعات بیانگر افزایش خطر عفونت سیستم تنفسی در شیرخوارانی است که با شیر مادر تغذیه نمی شوند. تغذیه شیرخوار با شیر مادر طی یک سال اول زندگی اثرات محافظتی قابل توجهی بر علیه عفونت های تنفسی داشته و به طور قابل توجهی مدت زمان بیماری و مرگ و میر ناشی از آن را کاهش می دهد. تغذیه انحصاری با شیر مادر در شش ماهه اول به دلیل ترکیب آن میزان ابتلا بعدی به بیماری های تنفسی و عفونی را در شیرخواران کاهش می دهد. اطلاع رسانی در مورد تفاوت های شیر مادر با شیرهای دیگر اقداماتی مؤثر خواهند بود.
    کلیدواژگان: فونت تنفسی، نحوه تغذیه، شیرخوار زیر یک سالم، ایران
  • لادن حسینی، علیرضا نیکبخت نصرآبادی صفحات 66-72
    مقدمه
    زردی نوزادی هنوز هم یکی از دلایل قابل پیشگیری صدمات مغزی، جسمی، معلولیت های ذهنی و همچنین یکی از دلایل مرگ زودهنگام نوزادی در بسیاری از کشورها است. علی رغم اهمیت این موضوع، به نظر می رسد مادران ایرانی همچنان برخورد مناسبی با این بیماری ندارند. لذا هدف از این مطالعه، تبیین دیدگاه های مادران دارای نوزاد مبتلا به زردی، پیرامون زردی نوزاد خود می باشد.
    روش
    این مطالعه یک بررسی کیفی است که با انجام مصاحبه های نیمه ساختارمند و عمیق با 15 مادر که نوزاد آن ها با تشخیص زردی نوزادی در بخش های نوزادان بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران بستری شده بود، انجام گردید. نمونه ها مبتنی بر هدف انتخاب و تجزیه و تحلیل داده ها به صورت تحلیل محتوایی انجام گرفت.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به استحصال 2 درونمایه اصلی: چالش بین دیدگاه سنتی - مدرن پیرامون زردی نوزاد و نیز نگرانی از آینده نوزاد گردید. دو درونمایه فرعی هم عبارت بود از: درک سنتی از ماهیت بیماری و چالش در پیگیری و درمان. به طورکلی مادران از ماهیت زردی نوزادی بی اطلاع بودند و غلبه دیدگاه سنتی مادران در مورد زردی نوزادی باعث ایجاد چالش در درمان آن شده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد به منظور برخورد مناسب مادران ایرانی با پدیده زردی نوزادان خود و درمان سریع آن ها و پیگیری درمان بیماری، توصیه می شود فرهنگ سازی مناسب پیرامون این اختلال و آموزش های لازم برای مادران در دوران بارداری توسط پرستاران و ماماها به اجرا درآید.
    کلیدواژگان: زردی نوزادی، مطالعه کیفی، تجربه مادران، ایران
  • شهریار محمودی، قادر صالح نژاد، سیمین نزاریان، مختار یعقوبی صفحات 73-80
    مقدمه
    افسردگی چهارمین علت ناتوانی در مردم جهان و یکی از شایع ترین اختلالات روانی در بیماران نارسایی مزمن کلیه است. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه میزان افسردگی در بیماران تحت درمان همودیالیز و پیوند کلیه صورت گرفته است.
    روش
    این مطالعه توصیفی – تحلیلی بر روی بیماران دیالیزی و پیوند کلیه در سال 84 در شهر سنندج انجام گرفته است. تعداد نمونه ها 108 مورد (61 دیالیزی و 47 پیوندی) می باشند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه استاندارد سنجش افسردگی بک (BDI) گردآوری و از طریق نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش دو گروه بیماران دیالیزی و پیوندی به ترتیب با میانگین سنی 5/154/47 و 7/99/39 سال مورد مطالعه قرار گرفتند. اختلاف معنادار آماری از نظر سنی بین دو گروه با 003/0p< موجود است. میزان افسردگی در زنان و مردان در مقایسه با هم به تفکیک در هر گروه اختلاف معناداری را نشان نمی دهد. در مجموع 93% از بیماران دیالیزی و نزدیک به 56% از بیماران پیوندی با شدت های متفاوت (خفیف تا شدید) دچار افسردگی می باشند. 4/16% از بیماران دیالیزی و 4/6% از بیماران پیوندی دارای افسردگی شدید می باشند. میانگین نمره افسردگی در بیماران دیالیزی 04/808/21 و در بیماران پیوند کلیه 23/1323/13 بود (نمره بک بیشتر از 9) و مقایسه میزان افسردگی دو گروه با 000/0=p از نظر آماری کاملا معنادار است. از نظر مقایسه میزان افسردگی با سن، جنس، تاهل و میزان تحصیلات اختلاف معنادار یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش میزان افسردگی در هر دو گروه بسیار بالا بوده به طوری که این میزان در بیماران دیالیزی به مراتب بیشتر از بیماران پیوندی می باشد. استفاده از تست های خود ارزیاب و استاندارد بک (BDI) مانع از اختلال در تشابهات علایم موجود در بیماری ESRD و افسردگی در سنجش و غربالگری بیماران افسرده می گردد که راهی بسیار ساده و کم هزینه در تشخیص به موقع و درمان افسردگی در این گروه از بیماران می باشد.
    کلیدواژگان: نارسایی کلیه، همودیالیز، پیوند کلیه، افسردگی، تست افسردگی بک، ایران
|
  • Dr Majideh Heravi, Dr Monireh Anoosheh, Dr Mahshid Frooghan, Dr Mohammad Taghi Shaikhi, Dr Ebrahim Hajizadeh Pages 6-17
    Introduction
    Elder abuse by family members particularly where family provides care to an aging relative has been addressed as a serious problem by most societies. Considering the importance and prevalence of the issue, exploring lived experiences of elders in this regards is necessary to have a better understanding of elder abuse phenomenon. The study aimed to explore experiences and perceptions of elders regarding their abuse by family members.
    Methods
    A qualitative study using hermeneutic phenomenological approach was employed to conduct the study. Unstructured interviews were undertaken with fourteen elderly community dwellers of Tehran city. In-depth interviews were taped and transcribed verbatim and analyzed using van Manen method.
    Results
    Four themes were identified including: ‘being deprived of human rights and dignities’, ‘smashed up integrity’, ‘silent suffering’ and ‘painful ending’.
    Conclusion
    The lived experience of the older adults evidenced elder abuse as a deprivation from the human rights and dignity which could result in negative physical, psychological, and socio- economical consequences, decreased quality of life and tough ending which they bear it in silence. The findings reveal significant concepts in providing care to elders and could contribute in increasing capabilities of healthcare workers specially nurses to assess, intervene and prevent it appropriately.
  • Mrs Esmat Noohi, Mrs Zohreh Khoshnood, Dr Mahdi Sayyed Aadel Pages 18-23
    Introduction
    Needle stick injuries (NSIs) caused by sharp objects are the most important issue in exposure of healthcare workers especially nurses to bloodborne pathogens. Nursing and midwifery students are highly exposed to the risks as well when they perform clinical trainings. The present study aimed to determine frequency of those injuries and associated factors among nursing and midwifery students affiliated to Kerman University of medical Sceinces.
    Methods
    A cross sectional study method was conducted to recruit 190 nursing and midwifery students who were training in clinical settings. The data was collected using Shiao questionnaire including demographic factors and 25 specific questions regarding history of needle stick and sharp object injuries and associated factors as well as vaccinating against hepatitis B. All statistics were computed by the SPSS software using Chi-square and regression tests.
    Results
    The study demonstrated that 30.1% of the students experienced the injuries during the previous year and 42.2% were exposed to minimum one injury during their university education. Needle stick injuries were the most common sort of injuries (71.6%). 33.9% of them reported the accident. The most frequent reason of not reporting was their confident of absence of any serious infection in their patients. Most of student were vaccinated against hepatitis B (93.6%). Students in their second educational year had experienced the most injuries. There was no significant difference between nursing and midwifery students also between students in their internship or earlier clinical trainings considering the frequency of injuries.
    Conclusion
    The study indicated a relatively high rate of needle stick and sharp objects injuries among nursing and midwifery students in studies university. Although hepatitis B vaccinations was extensively practiced, but it is recommended to instruct the students to prevent the injuries and intervene appropriately after injuries.
  • Dr Zohreh Parsayekta, Dr Mitra Zolfeghari, Dr Anooshirvan Kazemnejhad, Mrs Zahra Monjamed Pages 24-32
    Introduction
    Cancer is one of the three health issues of the society and the third cause of mortality in Iran. Food habits play a significant role in preventing cancer. The present study therefore, was carried out to assess food habits of Tehran citizens for cancer prevention.
    Methods
    This study is a cross- sectional study was conducted with a sample of 2500 Tehran citizens who were recruited through systematic cluster random sampling. Data were collected using questionnaires including demographic factors and food habits. Validity and reliability of tool was gained through content validity and Alfa-Cronbach test. Data was collected in one time occasion and in person. All statistics were computed by the SPSS software using descriptive and inferential tests.
    Results
    The showed demonstrated that the 38.2% of Tehran citizens had their BMI at the level of being overweight and upper. The food habits for cancer prevention were relatively appropriate for most of them (61.3%), but no one was at the desired level.
    Conclusion
    Concerning the study results that no one had proper food habits for cancer prevention, public education and increasing awareness of people in this regards by ministry of health, cancer institutes, mass media, educational system, ministry of labour and social affairs is strongly recommended.
  • Mrs Sayyedeh Fatemeh Jalalinia, Mrs Shokooh Vareei, Mrs Nasrin Rasoolnejhad, Dr Anooshirvan Kazemnejhad Pages 33-41
    Introduction
    Depression is a mood disorder that is considered as a world epidemic problem. The prevalence of depression among women is twice of men. It accompanies some complications such as immobility and obesity. Literature shows women are at greater risk of obesity and consequent depression which both contribute in worsening women’s physical, emotional and health problems. Physical activities are ways to reduce depression. Conducing the present study which aimed to determine effect of physical activity on depression in obese women in Iran is therefore necessary.
    Methods
    A quasi-experimental study was conducted. 222 depressed and obese women, referred to healthcare centers located in zone 17 of Tehran for their healthcare issues were recruited to the study. They were randomly allocated to two groups of intervention and control after being diagnosed by Beck standard questionnaire. Intervention group had physical activities as study intervention. The effects of physical activities were assessed before and after the intervention in both groups. All statistics were computed by the SPSS software, using Pearson, Chi-square, Kolmogrov - Smirnov and Mann Whitney tests.
    Results
    The study demonstrated that after exercise, 70.1% of samples had reached to normal level. Depression level of obese women in intervention and control groups were found to be significantly different (P=0.001, NNT=2).
    Conclusion
    The study showed that doing exercise was effective in reducing the level of depression in women and the number of women in need of treatment and prevention of bad outcome was two persons. So the study recommends including excersice to daily plans of Iranian women. This is a key point for adding exercise program to Iranian women daily activity living. All organization who have health affairs need to consider the correlation between life style and mental health as part of mental health plans for the society in order to present the complication of depression.
  • Mrs Zahra Goodarzi, Mrs Omelbanin Bakhti, Mrs Farzaneh Yoosefi, Mr Ahmadreza Shamshiri, Dr Javad Mahmoodi, Mrs Khorshid Vaskooee, Mrs Fatemeh Abbasi, Mrs Zohreh Etaati, Dr Kazem Atef Vahid Pages 42-50
    Introduction
    Shift work and rotational shift schedule interrupt interaction of the parents with their children. As shift workers (nurses, midwives, enrolled nurses, nurse aid and operating rooms’ technicians) are obliged to have shift words, the present study designed to assess the effects of their shift word on strengths and behavioral problems of their children, aged 7-12 years among shift workers of private and university hospitals in Tehran city.
    Methods
    Using a cross sectional study design, 489 shift workers drawn from private and university hospitals in Tehran city were selected along with their children’s teachers. Data were collected using Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ), specific to parents and teachers including scales of emotional symptoms, conduct problems, hyperactivity/inattention, peer relationship problems and prosocial behaviors. All statistics were computed by the SPSS software using chi-square, logistic regression (stepwise method), and spearman and ANOVA tests.
    Results
    No significant relationships were found between parents’ shift with strengths and difficulties problems of their children based on their self-reported questionnaire. It was revealed that some of demographic factors have significant correlations with the scales such as number of children and their gender with conduct problems, parents educational level, gender, their shift work schedule, history of physical/psychiatric diseases of children with emotional symptoms and parents’ educational degree with hyperactivity/inattention, parents’ gender. History of morning-evening and evening-night and rotational shifts with peer relationship problems and finally parents’ gender and history of rotational shifts with prosocial behaviors.
    Conclusion
    The study didn’t demonstrate impact of shift work on behavioral problems of shift workers’ children. However, behavioral and emotional problems of the children were correlated with some of their parents’ demographic and job related factors which calls for considering it among shift workers of nursing profession.
  • Mrs Maryam Poorshaikhani, Dr Ali Akbar Haghdoost Pages 51-75
    Introduction
    Documentation is one of the most important practices in nursing. It sounds that nothing can reflect the total amount of nursing care giving patients as documentation does. Studies indicate that nurses spend on estimated 1/3 of total shift of activities. The aim of this study was to determine relationship between nurse's knowledge and practice regarding the principles of nursing documentation among nursing stuff affiliated to hospitals of Kerman medical university.
    Methods
    Using descriptive- analytic study method, 226 nurses who were working in one of the four hospitals of Kerman medical university were selected through quota sampling. The data were collected through a researcher-made instrument that consisted of demographic characteristics, a questionnaire assessing their knowledge and a checklist for their practice. Descriptive and inferential static were used to analyze the data. All statistics were computed by SPSS software using Indices of central and dispersion and Kruscal Wallis, man-whiney u and spearman correlation coefficient.
    Results
    The study indicated that 46.5% of nurses had moderate knowledge and also 85% of nurses had poor practice. It was demonstrated that there is a significant difference between nurse's knowledge and practice regarding the principles of nursing documentation (P<0.001) with positive correlation coefficient. However the value (r=0.24) didn’t show a strong relationship between them. It was also a significant difference between passing educational course of nursing documentation and nurse's knowledge (P<0.001). The rest of demographic characteristics didn’t have any significant difference with their knowledge and practice.
    Conclusion
    The study revealed a weak relationship between knowledge and practice. Besides knowledge and applying it in practice, other contributor issues should be recognized and meet appropriately.
  • Mrs Golrokh Moradi, Mrs Shahnaz Khaledi, Mr Sina Valiea, Mr Fardin Gharibi Pages 58-65
    Introduction
    Introduction
    The advantages of breast feeding especially exclusive breast-feeding have been clearly demonstrated. It has also been emphasized in our religious instructions. Breastfeeding infants by mother as an inclusive food could empower immunology system of infants. Breastfeeding as the ideal method of feeding infants is well accepted around the world because of its protective effect against intestinal and respiratory infection. The present study therefore designed and conducted to determine modes of breast feeding at one year age and its relation to respiratory infections of infants referred to healthcare centers of Sanandaj during 1386.
    Methods
    In this case-control study, 100 infants with acute respiratory infection were recruited conveniently. The samples were drawn from hospitals and health centers. 100 matched healthy infants were also recruited to the study from the health centers. The diagnosis of ARIs were made by physicians. Data were gathered through structured interviews based on a questionnaire contained demographic factors and modes of breastfeeding. The data was analyzed using Chi-square and t student tests.
    Results
    A significant correlation was demonstrated between breastfeeding modes in two groups of infants with Acute Respiratory Infection and healthy infants (P=0.000) OR=5.44 (2.15:13.76). It was also found that there is a significant relationship between breastfeeding modes with starting time of complementary nutrition and exclusive breastfeeding in both groups.
    Conclusion
    The study revealed the increased risk of respiratory infections among infants who don’t receive breastfeeding. Breastfeeding during the first year have considerable protective effects against respiratory infections and could significantly reduce the disease duationa dn related mortality rate. Exclusive breastfeeding during first six months reduce the risk of respiratory and infectious diseases among infants because of its ingredients. Public education regarding the differences of breastfeeding compare to other milk sources could be effective.
  • Mrs Ladan Hosseini, Dr Alireza Nikbakht Nasrabadi Pages 66-72
    Introduction
    Neonatal jaundice is still a leading cause of preventable brain damage, physical and mental handicap, and early death among newborns in many countries. In spite of this fact, Iranian mothers seem not to approach their newborn jaundice appropriately. Therefore, the present study aimed to explore mother’s viewpoints regarding their newborn jaundice.
    Methods
    Using qualitative method, in-depth semi-structured interviews were conducted with a purposeful sample of fifteen mothers who their infants were hospitalized in one of the hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences with a diagnosis of jaundice newborn. The data were analyzed using qualitative content analysis.
    Results
    Two themes and two sub-themes were identified in data analysis. The main themes were challenge between traditional and modern approach to newborn jaundice (with two sub-themes of traditional understanding of disease’ nature and challenges in treatment and follow ups) and mothers concerns for their infants’ future. In general, mother weren’t aware of disease’ nature and their traditional approach had caused challenges in treatment of their newborn jaundice.
    Conclusion
    Considering the finding of the study, in order to help mothers to approach their newborn jaundice appropriately and disease follow up, it is recommended that nurses and midwives instruct mothers about their newborn jaundice and plan for perinatal care.
  • Mr Shahriar Mahmody, Mr Ghader Salhnegad, Mrs Simin Nazaryan, Mr Mokhtar Yaghobi Pages 73-80
    Introduction
    Depression is the fourth most disabling disease affecting people worldwide. It is also the most common psychological disorder among patients with end-stage renal disease (ESRD). The present study aimed to assess and compare the depression level between hemodialysis patients and rental transplant recipients.
    Methods
    A cross sectional study was conducted to recruit 180 patients (61 hemodialysis patients and 47 renal transplant recipients) during 1383-84 in Sanandaj city. Depression level was measured using the Beck depression scale (BDI). All statistics were computed by the SPSS.win software using chi-square and t-tests.
    Results
    The mean age of hemodialysis patients and renal transplantation patients was 47.4+/-15.5 and 39.9+/-9.7 years respectively which was significantly different (P<0.003). Male and female participants didn’t show any significant difference in their depression level. A total of %93 of hemodialysis patients were depressed (mild to severe) compare to 56% in renal transplantation patients. Severe depression was found among %16.4 of hemodialysis patients and %6.4 of renal transplant recipients. Difference of depression level between these two groups were statistically significant (P<0.000). There were no significant difference between the level of depression and demographic factors of age, gender, marital status and education.
    Conclusion
    The study revealed high rate of depression among hemodialysis patients and renal transplantation recipients which was much higher in the first group. Benefiting self-administrative test of BDI could prevent us mixing up the symptoms of ESRD with depression during assessing and screening depressed patients. Therefore, it offers a simple and economical method to diagnose and treat their depression among on time among.