فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 42 (امرداد و شهریور 1395)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 42 (امرداد و شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/09
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آرمان آزادی، حمید تقی نژاد، معصومه بستامی*، علیرضا بستامی، فاطمه پاشایی ثابت صفحات 1-9
    مقدمه
    دیابت یا بیماری قند خون یک اختلال متابولیکی است که خود منجربه عوارض مزمن می شود . از مهمترین عوارض ناشی از دیابت، بیماری های روانی از جمله افسردگی و اضطراب است که در دوران سالمندی نیز جزء اختلالات شایع می باشد. بنا بر این شناخت ویژگی های روانی جامعه سالمندان میتواند مقدمه ای جهت ارتقاء کیفیت زندگی این قشرمحسوب شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان افسردگی و اضطراب در سالمندان مبتلا به دیابت انجام شد .
    روش
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی که بر روی 102 سالمند مبتلا به دیابت بیمارستان های شهید مصطفی خمینی ایلام و شهدای عشایر خرم آباد است.که بر اساس نمونه برداری آسان و غیر تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. ابزار گردآوری نمونه ها پرسشنامه متشکل بر سه بخش مشخصات دموگرافیک بیماران ، پرسشنامه 20 سوالی اضطراب اشپیل برگر و پرسشنامه 15 سوالی افسردگی سالمندان GDS می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 و روش های آماری تحلیلی مانند آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانسANOVA، آزمون تعقیبی شفه، و ضریب همبستگی پیرسون، بود. سطح معنی دار آماری در این مطالعه P<0/05 در نظر گرفته شد .
    یافته ها
    بیماران مورد پژوهش در این مطالعه دارای میانگین سنی4/5 ±7/66 و جنسیت (49%) مرد و (51%) زن و همچنین محل سکونت (49%) خرم آباد و (51%) ایلام بود . نتایج این مطالعه نشان داد که بین افسردگی با سن 0/0001=p و مدت زمان ابتلا به دیابت 0/0001=p و تعداد دفعات بستری در بیمارستان 0/0001=p جنسیت 0/031=p و سطح تحصیلات 0/0003=p و سطح اشتغال 0/0001=p و نوع درمان 0/0001=p و همچنین بین اضطراب با سن 0/044= p و مدت زمان ابتلا به دیابت p=0/002 تعداد دفعات بستری در بیمارستان 0/0001=p و نوع دیابت p=0/04 و وضعیت اشتغال p=0/011 از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود دارد. ولی بین اضطراب و افسردگی با دیگر عوامل دموگرافیک از نظر آماری ارتباط معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که با افزایش سن، مدت زمان ابتلا به دیابت، تعداد دفعات بستری، از دست دادن شغل، میزان افسردگی و اضطراب سالمندان مبتلا به دیابت افزایش می یابد. لذا پیشنهاد می شود با توجه به افزایش جمعیت سالمندان و شیوع بیماری های مزمن مانند دیابت توجه ویژه به این قشر و معاینات روانپزشکی برای تشخیص به موقع و در نهایت درمان افسردگی و اضطراب در این بیماران صورت بگیرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، سالمندی، دیابت، ایلام، خرم آباد
  • ترانه تقوی، معصومه ذاکری مقدم، عباس مهران، مرضیه محمد خانی، بابک ساعت چی* صفحات 10-16
    مقدمه
    میگرن دومین علت شایع سردرد بعد از سردرد تنشی می باشد، که 15 درصد زنان و 6 درصد مردان به آن مبتلا هستند میگرن با برخی عوامل مهم چون روش زندگی، وضع تغذیه و عوامل استرس زا ارتباط دارد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر برنامه توانمندسازی برکیفیت زندگی بیماران مبتلا به میگرن بوده است.
    روش
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده در درمانگاه های سردرد شهر سمنان می باشد، 70 نفر بیمار در دو گروه کنترل و آزمون قرارگرفتند. هردوگروه پرسشنامه کیفیت زندگی مخصوص بیماران میگرن را تکمیل کردند. گروه کنترل درمان روتین شامل دارو درمانی را دریافت کرده و گروه آزمون در برنامه توانمند سازی شرکت کردند. این برنامه شامل برگزاری کارگاه دو روزه توانمند سازی و یک دوره پی گیری تلفنی شش هفته ای بود.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که برگزاری کارگاه توانمندسازی، با بعد هیجانی کیفیت زندگی (P=0.023)، بعد محدودکننده کیفیت زندگی (P=0/006)، بعد پیشگیری کننده کیفیت زندگی (0/001= p) و همچنین با «کیفیت زندگی کلی» (P=0/012) ارتباط معنادار داشته است.
    نتیجه گیری
    کارگاه توانمندسازی بر بهبود سطح کیفیت زندگی موثر بوده و ازاین روش ساده و ارزان و بی عارضه می توان به عنوان درمان مکمل در کنار روش های دارویی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی جسمی و روانی، میگرن، کیفیت زندگی
  • فریبا تباری، مرتضی خاقانی زاده*، ناهید دهقان نیری، سهیل نجفی مهری صفحات 17-27
    مقدمه
    جمعیت سالمندی احتمالا مهمترین پدیده دموگرافیک جهان در پایان قرن بیست و شروع قرن بیست و یک می باشد. برخورداری از استقلال در این دوران منجر به احساس رضایت بیشتر و احساس کنترل شخصی بهتر و در نهایت ارتقاء حس ارزشمندی وکرامت سالمند می شود. این مطالعه با هدف تبیین مفهوم استقلال در حفظ کرامت سالمند، انجام پذیرفت .
    روش
    این مطالعه یک پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوا(Qualitative Content Analysis) است که با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق بر روی 15سالمندان ایرانی شهرتهران در سال 1393 انجام شد. به منظور تحلیل داده هامتن مصاحبه های تایپ شده به نرم افزار MAXQDA انتقال یافت و کد گذاری داده ها با استفاده از این نرم افزار انجام شد.
    یافته ها
    بر اساس تحلیل داده های این مطالعه، درون مایه های استخراج شده در ارتباط با تبیین مفهوم استقلال در حفظ کرامت
    سالمندان؛ شامل سه درون مایه اصلی « توانمندی جسمی »و « توانگری مالی »و« سربارنبودن »و ده درون مایه فرعی می باشد که در تجربیات مشارکت کنندگان پدیدار شد.
    نتیجه گیری
    مضامین به دست آمده بیانگر آن است که فراهم نمودن شرایط لازم برای حفظ استقلال همه جانبه سالمند، برای تقویت روحیه و حفظ کرامت انسانی وی ضروری به نظر می رسد؛ واز آن جایی که مطالعه حاضر نمایانگر درک تجارب سالمندان از کرامت انسانی به واسطه حفظ استقلال می باشد، می تواند منجر به توسعه استراتژی های حمایتی از طرف اعضای خانواده، مراقبین سلامتی و سیاستگذاران گردد.
    کلیدواژگان: استقلال، کرامت سالمندان، تحلیل محتوا
  • مژگان فائضی، ناهید رژه *، محمد باقر حسن فتونی صفحات 28-36
    مقدمه
    اضطراب دندانپزشکی می تواند موجب اجتناب فرد از مراجعه برای درمان شده و ضعف بهداشت دهان را در پی داشته باشد . اضطراب سالمندان وعدم مراجعه آنان برای بر خورداری از خدمات دندانپزشکی ممکن است تاثیر نامناسبی بر شاخص های توسعه سلامت جامعه داشته باشد. لذا این مطالعه به منظور تعیین ارتباط بین اضطراب دندانپزشکی و وضعیت بهداشت دهان در سالمندان مراجعه کننده به دانشکده های دندانپزشکی منتخب شهر تهران در سال 95-1394 انجام شد.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- مقطعی در سال 95-1394 بر روی176 سالمند مراجعه کننده به دانشکده های دندانپزشکی در مراکز آموزشی درمانی شهر تهران که به روش نمونه گیری آسان و دسترس انتخاب شدند، انجام گردید .جهت گردآوری از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی ، اضطراب دندانپزشکی(DAS) استفاده گردید. پایایی و و روایی پرسشنامه در مطالعات قبلی مورد سنجش قرار گرفته وتایید گردیده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS نسخه 22 و بکارگیری آزمون های آماری تی ،ANOVA ، ضریب هبستگی پیرسون واسپیرمن موردتجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره DAS در این مطالعه به ترتیب 4/65±14/06بود. میانگین اضطراب دندانپزشکی زنان از مردان سالمند بیشتر است (0/001 p<) . اضطراب دندانپزشکی سالمندان با DMFT همبستگی مستقیم و معناداری نشان داد. (0/0001 P=) ولی با سن (0/0001 P=)، وضعیت تحصیلات (0/001 P=) و وضعیت اقتصادی (0/0001 P=) همبستگی معکوس و معناداری نشان داد. (p=0/0001)
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد با افزایش اضطراب دندانپزشکی سالمندان ، وضعیت پوسیدگی و سلامت پریودنتال آنان بدتر شده بود. بنابراین اضطراب نسبت به اعمال دندانپزشکی یکی از عوامل خطر افزایش پوسیدگی دندانی و تخریب انساج پریودنتال سالمندان می باشد. برنامه های آموزشی و مداخله ای برای سالمندانی با ویژگی های فوق بایستی مورد توجه بیشتری قرار گیرند
    کلیدواژگان: اضطراب، دندانپزشکی، بهداشت دهان، سالمندان
  • سیده سولماز موسوی، کاملیا روحانی* صفحات 37-47
    مقدمه
    مطالعات کارآزمایی کنترل شده تصادفی، بهترین شواهد را برای ارزیابی و اثربخشی مداخلات پرستاری فراهم می کنند. عملکرد مبتنی بر شواهد، هدف غایی حرفه پرستاری است و نیازمند تلفیق بهترین مدارک پژوهشی برای ارائه مراقبت های با کیفیت است. این مطالعه توصیفی مقطعی با هدف تعیین کیفیت روش شناسی گزارش مطالعات کارآزمایی کنترل شده تصادفی در نشریات پرستاری فارسی و انگلیسی زبان داخل کشور با سیستم نمره دهی کیفی اکسفورد یا مقیاس جداد «Jadad» انجام گردید.
    روش
    جستجوی مقالات کارآزمایی کنترل شده تصادفی در پرستاری نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID Irandoc، Iranmedex، و Google Scholar با کلید واژه های فارسی و انگلیسی کارآزمایی کنترل شده تصادفی، کارآزمایی بالینی در ترکیب با واژه پرستاری انجام شد. پس از اعمال معیارهای ورود و حذف مقالات تکراری و غیر مرتبط، در نهایت 42 مقاله برای نقد و بررسی باقی ماند که با سیستم نمره دهی کیفی اکسفورد یا مقیاس Jadad مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین ارزیابی کیفی روش شناسی مقالات منتخب بر اساس سه سوال مستقیم کنترل تورش در مقیاس Jadad، 1/07±1/38 محاسبه شد (حداقل میانگین مطلوب 3 امتیاز است). از تعداد 42 مقاله منتخب، تنها 31 درصد از مقالات از روش تخصیص تصادفی نمونه ها با روش کم تورش استفاده کردند، 9/6 درصد از مقالات نیز برای نمونه گیری از روش های دو سویه و یک سویه کور استفاده کردند. فقط در 7/1 درصد از مقالات ریزش نمونه های مطالعه ذکر شده بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش بسیار مهم مطالعات کارآزمایی کنترل شده تصادفی در عملکرد مبتنی بر شواهد در پرستاری، هرگونه ضعف در روش شناسی و یا گزارش ناکافی این مطالعات می تواند منجر به نتیجه گیری غلط و تورش گردد. با توجه به نتایج این مطالعه نیاز به بهبود کیفیت گزارش دهی بخش روش شناسی مطالعات کارآزمایی کنترل شده تصادفی و ثبت گزارشات صحیح و کافی این نوع از مطالعات در رشته پرستاری در نشریات فارسی و انگلیسی زبان علمی- پژوهشی بیش از قبل احساس می شود.
    کلیدواژگان: کارآزمایی کنترل شده تصادفی، کارآزمایی بالینی، پرستاری، سیستم نمره دهی کیفی اکسفورد، مقیاس جداد
  • جمال صیدی، فاطمه الحانی*، مهوش صلصالی، انوشیروان کاظم نژاد صفحات 48-57
    مقدمه
    در قضاوت بالینی،بر اساس مهارتهایی همچون استدلال بالینی، شهود، تفکر انتقادی، به کار گیری دانش، تجربه و شواهد؛ پرستار داده ها را جمع آوری و تفسیر می کند.در نهایت با باز اندیشی و باز خورد به استنباط می رسد. اجرای این فرایند نیازمند آموزش است که ممکن است با تهدیدها و فرصت های متعددی همراه باشد؛ لذا این مطالعه با هدف تبیین چالش های آموزش قضاوت بالینی پرستاران انجام شد.
    روش
    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوی از نوع مرسوم در سال 1393انجام گرفت. 26 مصاحبه باز و نیمه ساختار با هجده مشارکت کننده در دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد. در کنار مصاحبه از یاداشت های در عرصه استفاده گردید. نمونه گیری به صورت هدفمند بود .جمع آوری داده همزمان با تجزیه و تحلیل تا رسیدن به اشباع ادامه یافت.
    یافته ها
    از تجزیه و تحلیل داده ها چهار مضمون نشان دهنده چالش های آموزش قضاوت بالینی پرستاران حاصل گردید. این مضامین شامل ؛ نقش کمرنگ قضاوت بالینی در فرایند آموزش؛ محدودیت در استفاده از شواهد و منابع، چالش های حمایتی و چالش های آموزش در بالین بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش قضاوت بالینی پرستاران با نقاط ضعف، قوت، تهدید ها و فرصت های مختلفی روبرو است. به کارگیری بهینه شواهد و منابع، حمایت آموزشی و حمایت های بالینی لازمه مقابله با چالش های آموزش قضاوت بالینی پرستاران هستند.
    کلیدواژگان: چالش، آموزش، قضاوت بالینی، پرستار، مطالعه کیفی
  • محمد مهدی محمدی، منصور غفوری فرد، معصومه اسمعیلی وند* صفحات 58-65
    مقدمه
    فرآیند پرستاری سبب هماهنگی در ارائه خدمات پرستاری می گردد اما امروزه شاهد عدم بکارگیری آن در عرصه ی بالین هستیم، لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین دیدگاه پرستاران و مدیران پرستاری در رابطه با موانع اجرای فرآیند پرستاری در بالین در بخش های جراحی بیمارستان امام رضا(ع) در شهر کرمانشاه انجام شده است.
    روش
    مطالعه توصیفی - مقطعی حاضر بر روی 90 نفر از پرستاران (73 پرستار و 17 مدیر پرستاری) در بخش های جراحی بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه، در سال 1393 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ی فرایند های پرستاری بود که روایی آن بر اساس نظر صاحبنظران این رشته و پایایی آن با آلفای کرونباخ برای موانع فردی 0/84 و برای موانع مدیریتی 0/86 به تایید رسیده بود. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 و آزمون کای اسکوئر و تست دقیق فیشر در سطح معناداری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین موانع فردی در اجرای فرآیند پرستاری از دید پرستاران (72/6%) و مدیران پرستاری (88/2%) نداشتن اطلاع کامل از مفهوم فرایند پرستاری بود. بیشترین موانع مدیریتی از دید پرستاران نداشتن وقت کافی برای اجرای فرآیند پرستاری به علت کثرت بیماران (93/2%) و از دید مدیران پرستاری واگذار نمودن امور غیرپرستاری به پرستاران (88/2 %) بود.
    نتیجه گیری
    با اینکه پرستاران با موانع متعددی درجهت ارائه ی فرآیند پرستاری مواجه هستند، از پرستاران انتظار می رود که درجهت افزایش دانش و آگاهی خود در رابطه با مفاهیم فرآیند پرستاری بیش از پیش بکوشند و همچنین مدیران پرستاری موانعی که در بعد مدیریتی وجود دارد را برطرف سازند به علاوه مسئولین باید ارائه ی آموزش های کاربردی و عملی را به منطور ایجاد درک روشنی از مفهوم فرآیند پرستاری در دستور کار خود قرار دهند.
    کلیدواژگان: فرآیند پرستاری، موانع، پرستاران، مدیران پرستاری
  • فاطمه مقدم، سعیده نوروزی*، فریبا شرفی صفحات 66-73
    مقدمه
    شبکه های اجتماعی اینترنتی، به محلی برای حضور اقشار مختلف جامعه به ویژه جوانان و مکان تبادل آرا و افکار ایشان و تامین نیازهای متناسب با زندگی اجتماعی جوانان تبدیل شده اند، همچنین این شبکه ها قدرت عظیمی در تحت شعاع قرار دادن سبک زندگی جوانان دارند. این مطالعه با هدف تبیین تجربیات دانشجویان از شبکه های اجتماعی و تاثیر آن بر سبک زندگی، انجام پذیرفت.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کیفی به روش تحلیل محتوا است. مشارکت کنندگان در این پژوهش 8 نفر از دانشجویان پرستاری بودند. در این پژوهش جمع آوری داده ها با به کارگیری مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. مدت مصاحبه 20 تا40 دقیقه بود. در ابتدا واحد های معنایی تعیین گردید. سپس کدگذاری انجام شد، به این صورت که واحدها بر اساس مشابهت در یک طبقه قرار گرفتند و زیر طبقات تشکیل شد و بعد با ترکیب طبقات درون مایه های اصلی استخراج گردید.
    یافته ها
    هشت دانشجوی پرستاری که سن متوسط آن ها 26-21 سال بود، در این مطالعه مورد مصاحبه قرار گرفتند که از این تعداد، 4 نفر آقا و 4 نفر خانم بودند. بر اساس نتایجی که از این تحقیق حاصل شد، تغییر سبک زندگی اعتدال محور مبتنی بر شبکه های اجتماعی به عنوان درون مایه اصلی مشخص شد. 4 طبقه اصلی شامل تناقضات ارتباطی، تهدیدها، عوامل بازدارنده و عوامل تسهیل کننده استخراج گردید.
    نتیجه گیری
    جذابیت شبکه های اجتماعی از یک طرف و سهولت استفاده از آن از طرف دیگر باعث عضویت بیشتر جوانان در آن می شود و از آنجا که درون مایه اصلی این مطالعه، تغییر سبک زندگی مبتنی بر شبکه های اجتماعی می باشد و نیز بر اساس فواید و مضرات شبکه های اجتماعی و تاثیر زیاد آن بر سبک زندگی جوانان، تدابیری جهت مدیریت زمان استفاده و نیز فرهنگ سازی و آموزش خانواده ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، دانشجویان پرستاری، شبکه های اجتماعی، تجربیات
  • انسیه رمضانپور، ویدا شفیع پور *، محمدعلی حیدری گرجی، جمشید یزدانی چراتی، محمود موسی زاده صفحات 74-81
    مقدمه
    زخم فشاری به دلیل افزایش طول مدت بستری بیمار در بیمارستان، بالابردن بار کاری و هزینه های درمانی همواره حایز اهمیت می باشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان بروز زخم فشاری بعد از جراحی قلب باز و عوامل مرتبط با آن انجام شده است.
    روش
    این مطالعه کوهورت توصیفی بر روی 250 بیمار تحت عمل جراحی قلب باز در دو بیمارستان آموزشی در سال 1395 انجام شد. در این روش، روز نمونه گیری به صورت تصادفی انتخاب شد ولی همه نمونه های آن روز به صورت سرشماری انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه های مشخصات فردی و بالینی شامل اطلاعات قبل و حین و بعد از جراحی، ابزار برادن و فرم بررسی پوست جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی (تی مستقل، کای اسکوئر، رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره) انجام شد.
    یافته ها
    میزان بروز زخم فشاری در بیماران جراحی قلب32% بود، که 80 نفر از 250 نفر دچار زخم فشاری شدند. بر طبق مدل رگرسیون لجستیک چند متغیره بین سن بیشتر از 70 سال (p=0.002)، سابقه بیماری کلیوی (p=0.007)، اسیدوز حین عمل (p=0.053)، خیسی و رطوبت پوست حین عمل(p=0.020)، استفاده از اینوتروپ بعد از عمل (p=0.000) و اسیدوز بعد از عمل (p=0.003) با بروز زخم فشاری ارتباط معناداری وجود دارد. اما بین جنس (p=0.097)، سابقه دیابت (p=0.114)، سابقه فشارخون بالا(p=0.285)، سابقه چربی خون بالا(p=0.143)، فشار دیاستول کمتر از60 میلیمتر جیوه حین عمل (p=0.171) و استفاده از اینوتروپ حین عمل (p=0.153) با بروز زخم ارتباط معناداری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها میزان بروز زخم فشاری در بیماران جراحی قلب نسبتا بالا می باشد که این امر بخصوص در افراد با سابقه بیماری کلیوی، سابقه افت فشارخون دیاستولیک حین عمل، رطوبت و خیسی پوست حین عمل، مصرف کنندگان اینوتروپ و در اسیدوز بعد از عمل دیده شده است، بنابراین موارد فوق برای بروز زخم فشاری خطرزا می باشد لذا بایستی عوامل پیشگیری کننده برای این افراد در نظر گرفته شود تا میزان بروز زخم کاهش یابد.
    کلیدواژگان: زخم فشاری، جراحی قلب باز، عوامل مرتبط
|
  • A. Azadi, H. Taghinezhad, M. Bastami *, Ar Bastami, F. Pashaei Sabet Pages 1-9
    Introduction
    Diabetes is a metabolic disorder which leads to chronic complications. Psychological disorders such as depression and anxiety are some of the most important complications of diabetes which also are common in elderly people. Therefore, understanding the psychological characteristics of the elderly population can be a background to improve the quality of considered group life. So the aim of this study was to investigate the prevalence of anxiety and depression among elderly diabetic patients.
    Method
    This study is a descriptive cross-sectional study which was performed on 102 elderly diabetic patients in shahid Mostafa Khomeini hospital in Ilam and shohadaieh Ashayer hospital in Khoramabad city. They were selected using Easy and non-random sampling. The instrument for data collection was questionnaire consist of three parts: Patient's demographic characteristic, anxiety 20 items eshpylberger questionnaire and anxiety of elderlies questionnaire (geriatric depression scale (GDS)). Data was analysied using SPSS 18 software and analysis such as independent t-test, ANOVA, Seheffe post test and Pearson correlation coefficient. In this study, a statistically significant level of P
    Results
    The mean age of participants was 66.7 ± 5.4. 49% of them were female and 51% were male. 49% of patients live in Khorramabad and 51% of them in Ilam. The results showed that there were significant relationships between depression with age (p=0.0001), duration of diabetes (p=0.0001) and number of hospitalizations (p=0/0001), sex (p=0.031) and education level (p=0.003), employment (p=0/0001) and type of treatments (p=0.0001). In addition there were significant relationships between anxiety with age (p=0.044), duration of diabetes (p=0.002), number of hospitalizations (p=0.0001), type of diabetes (p=0.04) and employment (p=0.011). But between anxiety, depression and other demographic factors, there was no statistically significant relationship.
    Conclusion
    The results showed that with increasing age, duration of diabet, number of hospitalizations, job loss, depression and anxiety in elderly patients with diabetes increase. Therefore, due to increasing numbers of elderly people in the world and the prevalence of chronic diseases such as diabetes, particular attention to this group and psychiatric examinations for early detection and treatment of depression and anxiety in these patients is suggested.
    Keywords: Anxiety, depression, elderly, diabetes, Ilam, Khoramabad
  • T. Taghavi, M. Zakeri Moghaddam, A. Mehran, M. Mohammadkhani, B. Saatchi * Pages 10-16
    Introduction
    Migraine is the second common cause of headache, after the tension headache, that 15 percent of women and 7 percent of men suffering from it. It's connected to some of the main factors such as lifestyle, Nutrition status, and the factors related to stress. The aim of this study is to determination of empowering program effect on the migraine patients.
    Method
    This randomized clinical trial study, implemented at the Semnan city's headache clinics. 70 patient distributed in two groups, consisting Control and Sample group. Both of the groups filled the "Migraine patient's exclusive quality of life" questionnaire. Control group received the pharmaceutical routine treatment, and Sample group participated in the empowering program. This program includes the holding of two-day workshop and the six-week telephone follow-up.
    Results
    Results of this study showed that, holding empowering workshop, have significant connection with the "Emotional dimension of quality of life" (P=0.023), "Limiter dimension of quality of life" (P=0.006), "Preventive dimension of quality of life" (P=0.001), and the "General quality of life" (P=0.012).
    Conclusion
    Empowering workshop had been effective on the improvement of quality of life level, and this simple and inexpensive method could be used as a supplement treatment alongside the pharmaceutical methods.
    Keywords: Physical, Psychological empowerment, Migraine, Quality of life
  • F. Tabari, M. Khaghanizade*, N. Dehghan, Nayeri, S. Najafi, Mehri Pages 17-27
    Introduction
    The aging population is Probably the most important demographic phenomenon at the end of the twentieth century and the beginning of the twenty-first century. Having independence in that period that leads to more satisfaction and a sense of personal control better and finally promote sense of worth and dignity of the elderly. This study aimed to explore the concept of independence in maintain the dignity and older adults, was conducted a content analysis approach.
    Method
    This study used purposeful sampling and semi-structured interviews. The statistical sample included 15 old people living in Tehran city in 2013. In order to analyze the data, typed interviews texts were transferred into MAXQDA software and coded by the software.
    Results
    Based on the analysis of the study data, the extracted themes in relation to the concept of independence in maintain the dignity Elderly consisted of three sub-themes including physical ability, financial independence, and not being a burden to others.
    Conclusion
    The themes indicate that: provide comprehensive requirements for maintaining the independence of older adults, to raise the morale and maintain human dignity, he seems essential. . Since the present study represents the understanding of human dignity by maintaining the independence of the elderly experience Could be result in to the development of strategies of support from family members, health care providers and policy makers
    Keywords: Autonomy, dignity of elderly, content analysis
  • M. Faezi, N. Rejeh *, M. Footoni Pages 28-36
    Introduction
    Dental anxiety could lead to avoidance strategies to ignore dental visits to receive necessary treatment modalities attributing to poor oral and dental health. Older people’s anxiety and thus not referring to dental offices for receiving dental services may inappropriately affect inadequately on community development indicators.The present study assessed the relationship of dental anxiety with oral health status among older people referred to selected dentistry schools of universities of Tehran: 2015-2016
    Method
    This descriptive – cross sectional was conducted in 2015 with 176 older people selected randomly from clinic's dentistry schools in Tehran city. Sampling method was convenience sampling. Data was collected using demographic and density data and Dental Anxiety Scale (DAS). Validity and reliability of the instrument were confirmed in previous studies. Data were analyzed through SPSS/22 software using T-Test, ANOVA, Pearson Correlation Coefficient, and Spearman Correlation Coefficient.
    Result
    Of all the participants, 15.90% had mild, 36.90% moderate and 74.20% severe dental anxiety. The means of DAS score was 14.06±4.65. Mean score of dental anxiety was higher in women than men (p=0.001). Dental anxiety was positively correlated with DMFT (p=0.001) but negatively correlated with age (p=0.0001), education level (p=0.001), and income level (p=0.0001).
    Conclusion
    Older people‘s dental anxiety have a direct and significant influence with DMFT and periodontal health. So the trait disposition of dental anxiety may be a significant risk factor of poor dental and periodontal status. Older people with such characteristics should be addressed in educational programs in this area.
    Keywords: Dental anxiety, Oral health, Dentistry, Older people
  • S. Moosavi, C. Rohani * Pages 37-47
    Introduction
    Randomized controlled trial studies provide substantial evidence for evaluation of the effectiveness of nursing interventions. Evidence-based practice is the ultimate goal of nursing and requires integration of the best research documents to present high quality health care.
    Objective
    This descriptive cross-sectional study is aimed to determine methodological quality of randomized controlled trials reports in the Iranian Nursing Journals with the Persian and English language with the Oxford quality scoring system or the Jadad Scale.
    Methods
    Searching for nursing randomized controlled trial articles which were indexed in various databases, including SID, Magiran, Irandoc, Iranmedex and Google Scholar were done by these Persian and English keywords, randomized controlled trial and clinical trial in combination with Nursing. After applying the inclusion criteria and removing irrelevant articles, only 42 articles were left to review. They were assessed by the Oxford quality scoring system or the Jadad Scale.
    Results
    The mean of the methodological quality of the selected articles was 1.38±1.07 based on the three direct questions for bias control in the Jadad Scale (minimum favorable mean is 3 points). From 42 selected articles only 31% applied a random allocation with low bias, 9.6% of the articles applied double-blind or single-blind methods during the sampling. Attrition was only mentioned in 7.1% of the articles.
    Conclusion
    Considering the vital role of randomized controlled trial studies during the evidence-based performance in nursing is important. Any weaknesses in the methodology and inadequate reporting of the results could lead to bias and the wrong conclusions in the study. Based on the findings, it is obvious that there is a need to improve the quality of reporting of the nursing randomized controlled trials in the Iranian Nursing Journals with the Persian and English language, especially in the methodology part.
    Keywords: Randomized controlled trial, clinical trial, nursing, Oxford quality scoring system, Jadad Scale
  • J. Seidi, F. Alhani, M. Salsali *, A. Kazemnejad Pages 48-57
    Introduction
    In clinical judgment, based on skills such as clinical reasoning, intuition, critical thinking, application of knowledge, experience and evidence; nurse collects and interprets data. Finally Is deduced by rethinking and reflection. The implementation of this process requires education that may be associated with various threats and opportunities. Therefore, this study aimed to explore the challenges of nurses’ clinical judgment education
    Method
    This was a qualitative research using conventional content analysis conducted in2014. Based on purposed sampling 26 semi structured interviews (30-60 min) were conducted with 18 participant from Kurdistan University of Medical Sciences. In addition was used the field notes. Data were gathered and continued until data saturation.
    Results
    Based on analyzing of data, four themes were emerged that showed the situation of education of nurses’ clinical judgment. These themes including; Low-key clinical judgment in educational process; Restrictions on the use of evidence and sources; supporting Challenges; and educational challenges in practice.
    Conclusion
    The results of this study showed that Nurses’ Clinical Judgment Education is faced with different weaknesses, strengths, threats and opportunities. Optimal use of evidence and resources, educational support and clinical support are necessary to deal with the challenges of nurses’ clinical judgment education.
    Keywords: challenge, education, nurse, clinical judgment, qualitative study
  • Mm Mohammadi, M. Ghafori Fard, M. Esmaeilivand* Pages 58-65
    Introduction
    Nursing process leads to the coordination of nursing services but today we see that this process is not applied at clinical fields, therefore this study aimed to determine the nursing process barriers from the view of the nurses and nurse managers in surgical wards in imam reza hospital at kermanshah.
    Method
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 90 nurses (73 nurses and 17 nursing managers) of surgical wards of Imam Reza hospital in Kermanshah city in 2015 . Data collection tool was nursing process barriers questionnaire that its validity by view of experts of this field and its reliability with Cronbach's alpha 0/84 and 0/86 was confirmed. Data using SPSS version 17 and chi-square test and Fisher's exact test in significant level of 0/05 were analyzed.
    Results
    The lack of sufficient information about concept of the nursing process was the most important individual barriers from the view of nurses (72.6%) and nursing managers (88.2%) respectively. The most important management barriers from the view of nurses were lack of enough time for doing the nursing process due to excessive number of patients (93.2) and from the view of nursing managers were submitting non-nursing duties to the nurses (88.2%.(
    Conclusion
    Despite the nurses are faced with several obstacles to provide nursing process, nurses are expected to increase their knowledge about the concepts of the nursing process more than before, and nursing managers should remove administrative obstacles that exist in management aspects, in addition the managers should provide practical and functional education to create a clear understanding of the concept of the nursing process.
    Keywords: Nursing process, Barriers, Nurses, Nurse managers
  • F. Moghaddam, S. Norouzi *, F. Sharafi Pages 66-73
    Introduction
    Internet social networks, where the presence of people, especially the youth and where the exchange of ideas and their thoughts and needs of young people have become adapted to social life. It is also the enormous power grid affected the lifestyle of young people. This study was done with the aim of Explore Experiences Students of Social Networks and Their Impact on Lifestyle.
    Method
    The study is qualitative content analysis. Participants in this study were 8 nursing students. In this study, data were collected using semi-structured interviews. The interview was for 20 to 40 minutes. The meaning units were determined. The coding is done, so that units were based on similarities in the class and the classes were formed and then the class compositions of the main themes were extracted.
    Results
    8 that the average age of 26-21 years nursing students and 4 male and 4 female volunteers were enrolled in this study and were interviewed. Based on the results of this research were obtained, the moderate lifestyle changes based social networking as the main themes were identified.
    Conclusion
    The attractiveness of social networks on the one hand and on the other hand its ease of use makes more young people join it and The main themes of the study, lifestyle changes are based on social networks and As well as the advantages and disadvantages of social networking and its great impact on the lifestyle of youth, measures to manage time as well as culture and education seems essential family.
    Keywords: Lifestyle, Nursing Student, Social Networks, Experience
  • E. Ramezanpour, V. Shafipour *, Ma Heidari Gorji, J. Yazdani Charati, M. Moosazadeh Pages 74-81
    Introduction
    Pressure ulcers are due to the increased length of hospitalization in the hospital, increasing the workload and cost of health care is always important. This study aimed to investigate the incidence of pressure ulcers after open heart surgery was performed and related factors.
    Method
    This was a descriptive cohort study on 250 patients underwent open heart surgery was performed in two teaching hospital in 2016. In this way, sampling day was selected randomly, but all samples were selected that day via census sampling. Data were collected through a questionnaire containing demographic & clinical contains information about before, during and after surgery, Braden scale and skin care assessment. Descriptive and inferential statistics (independent t-test, chi-square, logistic regression and multivariate) were used to analyze data.
    Results
    The incidence of pressure ulcers in cardiac surgical patients was 32% that 80 out of 250 patients were pressure sores. The model Multivariate logistic regression revealed statistically significant associations between incidence of pressure ulcer with age ( more than 70 years) (p = 0.002), history of renal disease (p = 0.007), acidosis during surgery (p = 0.053), wetness and moisture of the skin during surgery (p = 0.020), use of inotropic after surgery (p = 0.000), and acidosis after surgery (p = 0.003). But there was no significant correlation between gender (p = 0.097), history of diabetes (p = 0.114), history of hypertension (p = 0.285), history of high cholesterol (p = 0.143), diastolic pressure less than 60 mm Hg during surgery (p = 0.171) and inotrope use during surgery (p = 0.153) with pressure ulcers.
    Conclusion
    Based on these findings, the incidence of pressure ulcers in cardiac surgical patients is relatively high, which especially in patients with kidney disease, a history of low diastolic blood pressure during surgery, moisture and wetness during surgery, inotrope use and acidosis after surgery have been seen. So the above is a risk for pressure ulcer occurrence therefore should be considered for these people prophylactic agents to reduce the incidence of ulcers.
    Keywords: pressure ulcers, open heart surgery, related factor