فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 51 (بهمن و اسفند 1396)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 51 (بهمن و اسفند 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمانه مختاری، قاسم آهی، غلام رضا شریف زاده صفحات 1-9
    مقدمه
    کیفیت زندگی حرفه ای رابطه پیچیده ای با ویژگی های محیط کاری، محیط زندگی شخصی و مواجهه با تروماهای اولیه و ثانویه در محیط های کاری دارد. این پژوهش به منظور تعیین نقش خوددلسوزی و شایستگی بالینی در کیفیت زندگی حرفه ای پرستاران انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه پرستاران شاغل (114 نفر؛ 96 پرستار و 18 بهیار) در بیمارستان دولتی شهر قاین در سال 1395 تشکیل داد. با توجه به کوچک بودن جامعه پژوهشی کلیه اعضا به عنوان نمونه مد نظر قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها مقیاس دلسوزی به خود نف، مقیاس شایستگی بالینی مرتوجا و همکاران و پرسشنامه کیفیت زندگی حرفه ای استام مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی فرضیه های پژوهش تحلیل رگرسیون چندگانه بکار رفت.
    یافته ها
    تحلیل ها نشان داد که شایستگی بالینی و خوددلسوزی سازگارانه پیش بین مثبت مولفه رضایت از دلسوزی هستند و روی هم 24 درصد از واریانس رضایت از دلسوزی را تبیین می کنند (24/0 = R Square). به علاوه خوددلسوزی ناسازگارانه پیش بینی کننده مثبت استرس تروماتیک ثانوی بود و 12 درصد از واریانس مشاهده شده در این مولفه را تبیین کرد (12/0 = R Square). همچنین شایستگی بالینی و خوددلسوزی ناسازگارانه به ترتیب پیش بینی کننده مثبت و منفی مولفه فرسودگی کیفیت زندگی بودند و در مجموع 22 درصد از واریانس فرسودگی را تبیین می کنند (22/0 = R Square).
    نتیجه گیری
    جمع بندی یافته های پژوهش حاکی از نقش شایستگی بالینی و خوددلسوزی در کیفیت زندگی حرفه ای پرستاران و لزوم توجه به شایستگی و خوددلسوزی و مولفه های آن به هنگام آموزش پرسنل پرستاری در کلاس های درس در دانشگاه، دوره های کارورزی، بازآموزی و دوره های ضمن خدمت است.
    کلیدواژگان: شایستگی بالینی، خود دلسوزی، کیفیت زندگی حرفه ای
  • ثنا پیکانی *، محسن دهقانی، مونا ملک زاده صفحات 10-18
    مقدمه
    از مهم ترین زمینه های تحقیقاتی که امروزه مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته، پرداختن به پیامدهای روانی و خانوادگی ایجاد شده به دنبال سرطان و درمان های پس از آن می باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه سطوح تاب آوری خانوادگی و راهبردهای مقابله ای در زنان متاهل مبتلاء و نجات یافته از سرطان پستان با همتایان غیر مبتلاء به سرطان بود.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی سه گروه 60 نفره از زنان از متاهل مبتلاء به سرطان پستان، نجات یافته از سرطان پستان و همتایان غیر مبتلاء به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش مورد بررسی قرار گرفتند. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، راهبردهای مقابله ای و پرسشنامه تاب آوری خانوادگی گردآوری شده و به وسیله نرم افزار SPSS-22 و آزمون آماری تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که در شاخص های تاب آوری خانواده و راهبردهای مقابله ای بین سه گروه زنان مبتلاء، نجات یافته از سرطان پستان و زنان غیر مبتلاء تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0

    نتیجه گیری
    با در نظر داشتن نتایج بدست آمده از پژوهش از جمله پایین بودن سطوح تاب آوری خانوادگی و استفاده از راهبردهای مقابله ای هیجان محور در گروه زنان مبتلاء به سرطان پستان، پیگیری و ارائه خدمات جهت ارتقاء ابعاد مذکور و در نتیجه افزایش کیفیت زندگی در میان این گروه از افراد جزء ضروریات به حساب می آید. لذا پیشنهاد می شود که مطالعات بعدی به بررسی مداخلات و کارآزمایی های بالینی جهت بهبود سطوح تاب آوری خانوادگی و افزایش استفاده از راهبردهای موثر و مسئله محور اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: تاب آوری خانوادگی، راهبردهای مقابله ای، سرطان پستان، شیمی درمانی
  • نویدرضا برومند، عبدالله ریحانی یساولی *، علی احمدزاده صفحات 19-24
    مقدمه
    با توجه به اهمیت نیروی انسانی به عنوان با ارزش ترین سرمایه جوامع، شناخت عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی در هر سازمان، می تواند در افزایش بهره وری و توان رقابت آن سازمان، مفید و موثر باشد. از طرفی بی تفاوتی کارکنان نسبت به مسائل و مشکلات سازمان، مقوله ای است که در ایران گریبانگیر اکثر سازمان ها است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر بی تفاوتی سازمانی بر افزایش بهره وری نیروی انسانی در پرستاران دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش توصیفی-تحلیلی در بیمارستان های دولتی مشهد در سال 1395 انجام شد. جامعه پژوهش شامل پرستاران بیمارستان های دولتی مشهد بود که 145 نمونه با روش تصادفی طبقه ای انتخاب و همچنین گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه استاندارد بی تفاوتی سازمان و بهره وری کارکنان صورت گرفت. روایی صوری پرسشنامه ها توسط خبرگان و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ (93/0) مورد تایید قرار گرفت و جهت بررسی نتایج از نرم افزار SPSS 18 و روش رگرسیون خطی ساده و چندگانه استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که میان بی تفاوتی سازمانی و بهره وری در پرستاران، رابطه معنادار و منفی وجود دارد (001/0 > P، 607/0- = r)؛ بدین معنا که در بیمارستان ها، بی تفاوتی سازمانی بر میزان بهره وری پرستاران تاثیر داشته و افزایش هر واحد در بی تفاوتی سازمانی بهره وری سازمان را به میزان 1.325- کاهش می دهد. شایان ذکر است که میانگین سن آزمودنی ها 5/7 ± 2/36 بوده است که 58 درصد آنها را زنان تشکیل داده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، یکی از عوامل کاهش بهره وری، بی تفاوتی سازمانی در بین پرستاران است. لذا ضروری است تلاش گردد با بکارگیری از روش ها و ابزارهای موجود، بی تفاوتی سازمانی در کارکنان را کاهش داد تا از این طریق بهره وری پرستاران افزایش یابد.
    کلیدواژگان: بی تفاوتی سازمانی، بهره وری نیروی انسانی، پرستار
  • ویدا شفیع پور، عبدالله حقیقی، معصومه باقری نسامی * صفحات 25-36
    مقدمه
    نقش پرستاران برای پیشگیری از پنومونی ناشی از تهویه مکانیکی امری ضروری است لذا این مقاله مروری با هدف تعیین تاثیر مراقبت از دهان در پیشگیری از پنومونی ناشی از تهویه مکانیکی در بیماران بستری در بخش های مراقبت های ویژه انجام شد.
    روش کار
    از مطالعات کارآزمایی بالینی منتشر شده ازسال 2005 تا 2015 میلادی در زمینه نقش مراقبت از دهان در بروز پنومونی ناشی از ونتیلاتور استفاده شد. متن کامل مقالات از طریق جستجوی در پایگاه های قابل دسترس مانند SID، Pubmed، Iran Medex، Elsevier، Springer، Magiran،Google scholar بدست آمد. همچنین از کلید واژه های «oral care»، «oral hygiene»، mouth care«»،«oral hygiene practices»،«mouth hygiene»، «critical care»،«intubated intensive care»،«intubated mechanically ventilated»، «ventilator-associated pneumonia» و معادل فارسی در عنوان و یا چکیده جستجو شده و مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از پروتکل spirit جهت ارزیابی مقالات استفاده شد.
    یافته ها
    ابتدا تعداد 1432 مقاله به دست آمد که پس از وارد کردن معیارهای ورود به مطالعه در نهایت تعداد 32 مقاله انتخاب شدند. مراقبت از دهان با محلول کلرهگزیدین و آنتی سپتیک بطور چشمگیری از پنومونی ناشی از ونتیلاتور پیشگیری می کند. مسواک زدن در کاهش پلاک های دندانی که محل تجمع میکروارگانیسم های ایجاد کننده پنومونی ناشی از ونتیلاتور می باشد تاثیر چشمگیری دارد. اجرای برنامه مداخله مبتنی بر شواهد کیفیت مراقبت از دهان را بوسیله پرستاران بهبود می بخشد و آگاهی در مورد راه های ایجاد پنومونی ناشی از ونتیلاتور می تواند باعث افزایش اهمیت دهی به مراقبت های دهانی گردد.
    نتیجه گیری
    مراقبت از دهان نقش مهمی در پیشگیری از پنومونی ناشی از ونتیلاتور دارد و نیاز است دانش پرستاران در مورد پنومونی ناشی از ونتیلاتور و مراقبت از دهان ارتقا داده شود.
    کلیدواژگان: مراقبت از دهان، پنومونی ناشی از تهویه مکانیکی، بخش مراقبت های ویژه
  • زهرا دشت بزرگی *، رضوان همایی صفحات 37-44
    مقدمه
    بهزیستی ذهنی یکی از مولفه های مهم سلامت روانی است که شناسایی عوامل موثر بر آن مهم است که از عوامل موثر می توان به شفقت خود، حمایت اجتماعی و امیدواری اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه شفقت خود، حمایت اجتماعی و امیدواری با بهزیستی ذهنی دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل همه دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در سال تحصیلی 95-1394 بودند. از میان آنان 180 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه دانشجویان پرستاری پرسشنامه های شفقت خود، حمایت اجتماعی، امیدواری و بهزیستی ذهنی را تکمیل کردند. داده ها به کمک نرم افزار SPSS-19 و با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد شفقت خود (309/0 = r)، حمایت اجتماعی (463/0 = r) و امیدواری (571/0 = r) با بهزیستی دهنی دانشجویان پرستاری رابطه مثبت و معنادار داشتند (01/0 > P). متغیرهای پیش بین یعنی شفقت خود، حمایت اجتماعی و امیدواری توانستند 4/57 درصد از تغییرات بهزیستی ذهنی دانشجویان پرستاری را پیش بینی کنند (574/0 = R2) که در این مدل امیدواری بیشترین نقش را در پیش بینی بهزیستی ذهنی دانشجویان پرستاری داشت (365/0 = β).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج متغیرهای شفقت خود، حمایت اجتماعی و امیدواری نقش موثری در پیش بینی بهزیستی دهنی دانشجویان پرستاری داشتند. بنابراین پیشنهاد می شود برای بهبود بهزیستی ذهنی دانشجویان پرستاری در کنار درمان های روانشناختی متداول، عوامل امیدواری، حمایت اجتماعی و شفقت خود مورد توجه قرار گیرند. همچنین بر اساس نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود مسئولان و برنامه ریزان دانشکده های پرستاری برنامه هایی برای بهبود بهزیستی ذهنی دانشجویان پرستاری طراحی و از طریق کارگاه های آموزشی اجرا نمایند.
    کلیدواژگان: شفقت خود، حمایت اجتماعی، امیدواری، بهزیستی ذهنی، دانشجویان پرستاری
  • جواد هاشمی، آرش اکابری، رضا قنبری، علیرضا گلشن * صفحات 45-50
    مقدمه
    هیپوتیروئیدی تحت بالینی حدود 15-5 درصد جمعیت را شامل می شود و ریسک فاکتور قدرتمندی برای بیماری های قلبی عروقی می باشد که علت عمده مرگ و میر در بیماران دیالیزی است. از آنجا که درمان بیماران هیپوتیروئیدیسم تحت بالینی به اصلاح انقباض پذیری عضلات قلب و اصلاح اختلالات چربی ها و در نتیجه کاهش ریسک بیماری قلبی-عروقی می انجامد، بنابراین غربالگری آنان جهت تشخیص و درمان ضروری به نظر می رسد. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط هیپوتیروئیدی تحت بالینی با سطح هورمون پاراتیروئید و پروفایل چربی ها در بیماران دیالیزی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی همبستگی در پاییز سال 1395 انجام شد و جامعه پژوهش بیماران دیالیزی بودند. تعداد 47 بیمار، شامل 21 نفر که سطح TSH بالا و Free T4 نرمال داشتند، بعنوان گروه مورد و 26 نفر که هورمونهای تیروئیدی نرمال داشتند بعنوان گروه کنترل انتخاب شد و آزمایشات TSH، FT3، FT4، iPTH، تریگلیسیرید، کلسترول، HDL، LDL و کلسیم انجام شد. جهت مقایسه دو گروه از نظر جنسیت از آزمون مجذور کای دو، جهت مقایسه میانگین های سن، شاخص توده بدنی و فاکتورها از آزمون تی مستقل و جهت بررسی ارتباط بین متغیرها با یکدیگر از ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    ارتباطات معنی داری در میانگین شاخص توده بدنی k‏g/m2 22/3 ± 6/8،TG (246 ± 126 mg/dl) و Ca (8/5 ± 1/8 mg/dl) غیر معنی دار در پارامترهای لیپیدی، در گروه مورد مشاهده گردید (001/0 ≥ P). ارتباط معنی دار مثبتی بین PTH وHDL (P=0.001) و ارتباط معنی دار منفی بین PTH و (P=0.04) LDL مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه چاقی و افزایش تریگلیسیرید را در بیماران با نقص هیپوتیروئیدی تحت بالینی در مقایسه با بیماران بدون این مشکل و همچنین ارتباط معنی دار PTH با دیس لیپیدمی را نشان می دهند.
    کلیدواژگان: هیپوتیروئیدی تحت بالینی، پارامترهای لیپیدی، هورمون پاراتورمون
  • سید ولی کاظمی رضایی، جعفر حسنی، سجاد همتی، سید علی کاظمی رضایی * صفحات 51-56
    مقدمه
    غریزه جنسی از مهم ترین ابعاد وجودی انسان است و شخصیت فردی افراد، عمدتا تحت تاثیر همین غریزه شکل می گیرد. بر مبنای غریزه جنسی است که نسل بشر حفظ شده و افراد پیوند نسبی و خویشاوندی پیدا می کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش خویشتن داری جنسی بر رضایت از زندگی و شادکامی در دانشجویان پسر انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون– پس آزمون با گروه کنترل در سال تحصیلی 93-92 انجام شد. جامعهآماری کلیه دانشجویان پسر دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی بودند که با نمونه گیری داوطلبانه 30 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل تخصیص یافتند و گروه آزمایش براساس برنامه آموزشی خویشتن داری جنسی 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش دیدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه خویشتن داری جنسی با پایایی 93/0 و روایی 63/0، پرسشنامه رضایت از زندگی داینر با پایایی 87/0 و روایی 82/0 و پرسشنامه شادکامی آکسفورد با پایایی 90/0 استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها آزمون های تحلیل کوواریانس و کولموگروف اسمیرنف به کار گرفته شد. از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 نیز برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شده است. همچنین سطح معنی داری (05/0 < P) در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان می دهد میانگین نمرات شادکامی در طول زمان به طور معنی داری تغییر کرده است (001/0 > P) و تآثیر مداخله بر رضایت از زناشویی نیز معنی دار شده است (001/0 > P). به عبارتی میانگین نمرات شادکامی و رضایت از زناشویی در گروه آزمایش پس از آموزش بالاتر از گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، توصیه می شود مشاوران و روان درمانگران برای ارتقای رضایت از زندگی و شادکامی مراجعه کنندگان از آموزش خویشتن داری جنسی استفاده کنند. که آموزش خویشتن داری جنسی می تواند در افزایش میانگین نمرات رضایت از زندگی و شادکامی دانشجویان موثر باشد.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، شادکامی، آموزش خویشتن داری جنسی
  • فاطمه غفرانی کلیشمی *، افسانه صدوقی اصل، احمد ایزدی، آرزو محمدخانی غیاثوند، رضا جهانی، ملیحه نصیری صفحات 58-64
    مقدمه
    اعتماد به نفس یکی از مولفه های مرتبط با افزایش نگرش مثبت به حرفه، احساس قدرتمندی و داشتن چشم انداز بهتر برای آینده در حرفه پرستاری معرفی شده است. نظر به ماهیت حرفه پرستاری و جایگاه آن در جامعه، و نگرش دانشجویان به پرستاری، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین اعتماد به نفس دانشجویان پرستاری و نگرش آنان نسبت به حرفه انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- همبستگی به صورت مقطعی در سال تحصیلی 1395-1394 در تهران انجام شد. جامعه پژوهش، دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشکده های پرستاری و مامایی دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران بودند که 180 نفر با روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. داده ها به شیوه خودگزارشی و با استفاده از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه اعتماد به نفس روزنبرگ و پرسشنامه نگرش به حرفه بنادرخشان و همکاران جمع آوری شد. پرسشنامه اعتماد به نفس روزنبرگ از روایی درونی رضایت بخش 77/0 برخوردار بوده و پایایی آن از طریق همبستگی آزمون مجدد در دامنه 88/0-82/0 و ضریب همسانی درونی یا آلفای کرونباخ در دامنه 88/0-77/0 در مطالعه علیزاده و همکاران تامین شده است. روایی محتوا و پایایی پرسشنامه نگرش به حرفه بنادرخشان و همکاران با استفاده از روش آزمون مجدد و تجزیه و تحلیل موردی در مطالعه بنادرخشان تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و محاسبه میانگین، انحراف معیار، آزمون تی مستقل، آزمون آنالیز واریانس و آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    نتیجه آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین اعتماد به نفس و نگرش دانشجویان به حرفه رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (001/0 > P). همچنین نگرش به حرفه در بین دانشجویان دختر و دانشجویانی که معدل بالاتری داشتند مثبت تر بود (001/0 = P).
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می شود اقداماتی مانند آموزش مهار تهای اجتماعی، شناسایی استعدادهای بالقوه و فراهم ساختن شرایط برای بالفعل شدن آنها، استفاده صحیح از بازخوردها و نظرات دانشجویان در تصمیم گیری ها و تامین نیازهای معنوی آنان در جهت افزایش اعتماد به نفس و فراهم نمودن موقعیت های آموزشی مناسب انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، نگرش به حرفه، پرستاری
  • راضیه موسوی دیوا، طاهره محمودیان دستنایی صفحات 65-72
    مقدمه
    در جامعه کنونی بدن و زیبایی آن به عنوان یکی از معیارهای زندگی افراد محسوب می شود. در عالم پزشکی و روانپزشکی یکی از تداخل های بین جسم و روان که در ادبیات پژوهشی مشاهده شده، چاقی و اضافه وزن زیاد می باشد. چاقی دارای ارتباطی دوسویه با فشارهای هیجانی و آشفتگی های روانشناختی و وضعیت روانپزشکی شخص است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی نقش پیوند والدینی بر تصویر بدن افراد چاق و دارای اضافه وزن مراجعه کننده به کلنیک های تغذیه شهر تهران بود.
    روش کار
    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه مراجعه کنندگان به کلینیک های تغذیه شهر تهران که دارای پرونده پزشکی بودند که از این بین تعداد 55 نفر به صورت هدفمند انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها نیز شامل پرسشنامه پیوند والدین پارکر توپلینگ به همراه پرسشنامه چند بعدی تصویر بدن کش (1990) بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS. V 22 و آزمون همبستگی و به همراه تحلیل واریانس چند راهه (مانوا) بود.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان دهنده این بود که سبک پیوند کنترل گری بیش از مراقبت به عنوان یکی از پیش بینی کننده های تصویر بدنی افراد بوده و سبک پیوند مراقبت در مادر نیز بیش از پدر قادر به پیش بینی تصویر بدن می باشد.
    نتیجه گیری
    خانواده تاثیر زیادی بر روی شکل گیری تصویر بدن داشته و هر چه فرد بیشتر تحت کنترل خانواده باشد، تصویر منفی تری از بدن خود داشته و نمره تصویر بدن او پایین تر است. از این روی می توان با برگزاری دوره های آموزشی برای خانواده ها در جهت آموزش کنترل گری به فرزندان خود، شناسایی و تشخیص نارضایتی از تصویر ذهنی بدنی در مراحل اولیه از گسترش نگرانی و اختلالات جدی تر تغذیه ای در سنین بعدی پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: تصویر بدن، پیوند والدینی، افراد چاق و دارای اضافه وزن
  • فریبا شکری نقرلو، علیرضا سلوکدار * صفحات 73-78
    مقدمه
    نیروی انسانی موثر عامل اصلی تداوم، موفقیت و تحقق اهداف سازمانها است و در ادبیات مدیریت، همواره تاکید می شود که نرخ ترک خدمت بالا، نشانگر عملکرد نامطلوب مدیریت سازمان در حفظ و نگهداری نیروی انسانی می باشد. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر عوامل انگیزشی بر ماندگاری و وفاداری پرستاران بود.
    روش کار
    این تحقیق بر اساس روش تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی و براساس هدف، از نوع کاربردی است. جامعه آماری در این تحقیق، از 800 پرستار بیمارستان میلاد، 260 نفر طبق جدول مورگان به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. در این تحقیق از پرسشنامه 68 سوالی محقق ساخته استفاده شد و روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر اساتید و متخصصین به دست آمد؛ و جهت بررسی پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که میزان آن برای عوامل انگیزشی، وفاداری و ماندگاری به ترتیب 797/0، 745/0 و 782/0 بدست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها ابتدا، آزمون کولومو گراف- اسمیرنوف (k-s)، برای تعیین نرمال یا غیر نرمال بودن توزیع مورد استفاده قرار گرفت سپس از آزمون رگرسیون جهت تعیین تاثیر با نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد عوامل انگیزشی بر ماندگاری با ضریب همبستگی (759.) و بر وفاداری (795/0) و مولفه ها به ترتیب اولویت عوامل شغلی بر ماندگاری (778/0)، عوامل فردی بر ماندگاری (750/0)، عوامل سازمانی بر ماندگاری (529/0) و همچنین عوامل سازمانی بر وفاداری (790/0)، عوامل فردی بر وفاداری (706/0) و عوامل شغلی بر وفاداری (583/0) تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها، بین عوامل انگیزشی (عوامل شغلی، عوامل سازمانی، عوامل فردی) و ماندگاری و وفاداری پرستاران بیمارستان ارتباط معناداری وجود دارد و توصیه می شود مدیران بیمارستان ساز و کارهای لازم در جهت بهبود عوامل شغلی از جمله تنوع مهارت، هویت شغل، اهمیت شغل، استقلال و بازخورد برای افزایش ماندگاری پرستاران بیمارستان فراهم نمایند و برای افزایش وفاداری پرستاران، عوامل سازمانی همچون شرایط محیطی، پاداش ها و حمایت های نظارتی را مورد توجه قرار دهند و بر این اساس لازم است تا عوامل انگیزشی را در سیاستگذاری های کلان مرتبط با پرستاران لحاظ شود تا در افزایش ماندگاری و وفاداری پرستاران در راستای تحقق اهداف بیمارستان موثر باشد.
    کلیدواژگان: عوامل انگیزشی، عوامل شغلی، ماندگاری پرستاران، وفاداری پرستاران، پرستار
|
  • Samane Mokhtari, Ghassem Ahi, Gholamreza Sharifzadeh Pages 1-9
    Introduction
    Quality of professional life has complicated the relationship with the characteristics of the work environment, personal living environment, and exposure to primary and secondary trauma at the workplace. This study aimed at determining the role of self-compassion and clinical competence in the quality of nurse's professional life.
    Methods
    This study was descriptive and correlational. The study population of this study included all nurses at public hospitals of Cain (n = 114; 96 nurses and 18 health workers). Due to the small size of the study population, all members were considered as samples. In order to collect data, the Self-Compassion Scale (Neff, 2003), Clinical Competence Scale (Meretoja et al., 2004) and the Quality of Professional Life Questionnaire (Stam, 2010) were used. Multiple regression analysis was used to examine the research hypotheses.
    Results
    Data analysis showed that adaptive clinical competency and self-compassion were positive predictors of satisfaction of compassionate component and in total explained 24% of the satisfaction of compassionate variance (R Square = 0.24). In addition, maladaptive self-compassion was a positive predictor of secondary traumatic stress and explained 12% of the observed variance in this component (R Square = 0.12). Furthermore, maladaptive self-compassion and clinical competency were positive and negative predictors of quality of life burnout component, respectively, and totally, explained 22% of burnout (R Square = 0.22).
    Conclusions
    Analysis of the findings showed the role of self-compassion and clinical competence in the quality of nurse's professional life and the importance of attention to competence and self-compassion and its components during the training of nursing staff in university classrooms, training, retraining and in-service training courses.
    Keywords: Clinical Competence, Self, Compassion, Quality of Professional Life
  • Sana Peykani *, Mohsen Dehghani, Mona Malekzada Moghani Pages 10-18
    Introduction
    One of the most important fields of research that is of interest to researchers, is psychological and familial consequences caused by cancer and its treatment. The aim of this study was to compare levels of family resilience and coping strategies amongst married women diagnosed with breast cancer undergoing chemotherapy, breast cancer survivors, and women without cancer.
    Methods
    In this study, three groups of 60 married women diagnosed with breast cancer, survivors of breast cancer and non-cancer counterparts, who were admitted to Shohada Hospital, were compared. Data on demographic, family coping strategies and resilience questionnaires were entered in the SPSS-22 software and multivariate analysis of variance and Bonferroni post hoc test was performed.
    Results
    Analysis of data showed that the index of family resilience and coping strategies between the two groups of breast cancer survivors and women diagnosed with breast cancer were significantly different (P
    Conclusions
    Considering the results of the research, including low levels of resiliency amongst families and the use of coping strategies, emotion-focused therapy for women diagnosed with breast cancer, follow-up and services to increase the quality of life among this group of people is essential.
    Keywords: Family Resilience, Coping Strategies, Breast Cancer, Chemotherapy
  • Navid Reza Boromand, Abdollah Reihany Yasavoli *, Ali Almadzadeh Pages 19-24
    Introduction
    Considering the importance of human resources as the most precious possession of societies, recognition of effective factors on human resources, productivity, and efficiency in each and every organization can be useful and efficacious in increasing productivity and competiveness of an organization. In addition, in Iran, personnel incuriosity toward organization problems and difficulties is an issue encountered by most organizations. This study aimed at determining the impact of organizational indifference on increasing human resources productivity and efficiency of nurses and was performed in Mashhad University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross sectional study was conducted during year 2015 at public hospitals in Mashhad. The sample included 145 individuals, which had been chosen by stratified sampling from nurses working in public hospitals. The questionnaire used to carry out the study was a standard one in this field. Validity of the questionnaire had been accepted by experts and reliability confirmed by Cronbach's alpha (0.93). The SPSS 18 and simple and multivariate linear regression were used for data analysis.
    Results
    The results showed there was a negative meaningful relationship between organizational indifference and human resources productivity and efficiency in nurses )r = -0.607, P
    Conclusions
    According to the results of this study, organizational indifference is one of the effectual factors on human resources productivity and efficiency among nurses. Therefore, it seems necessary to utilize methods in order to reduce organizational indifference, which lead to human resources productivity and efficiency in nurses.
    Keywords: Institutional Indifference, Human Resource Efficiency, Nurse
  • Vida Shafipour, Abdollah Haghighi, Masuomeh Bagheri Nesami * Pages 25-36
    Introduction
    The role of nurses in preventing pneumonia caused by mechanical ventilation is essential. Therefore, this review article aimed at determining the effect of oral care on the prevention of pneumonia caused by mechanical ventilation in patients admitted to intensive care units.
    Methods
    In clinical trials from year 2005 to 2015, the role of oral care in ventilator-induced pneumonia was used. The full text of articles was obtained through searches in accessible databases such as SID, PubMed, Iran Medex, Elsevier, Springer, Magiran, and Google scholar. Also, the words "oral care", "oral hygiene", mouth care, oral hygiene practices, mouth hygiene, critical care, intubated intensive care, intubated mechanically ventilated, ventilator-associated pneumonia", and the equivalent of Persian in the title or abstract were searched and examined. In this study, the spirit protocol was used to evaluate the articles.
    Results
    At first, 1432 articles were obtained. After having the criteria for entering the study, 32 articles were finally selected. Oral care with chlorhexidine and antiseptic prevents ventilator-induced pneumonia. Tooth brushing has a significant effect on reducing the number of dental plaques, which is the site of accumulation of ventilator-induced pneumonia microorganisms. The implementation of an evidence-based intervention program will improve the quality of oral care by nurses and awareness of pneumonia caused by a ventilator and can increase the importance of oral care.
    Conclusions
    Oral care plays an important role in the prevention of ventilator-induced pneumonia, and nurse's knowledge about ventilator and oral care in pneumonia needs to be promoted.
    Keywords: Oral Care, Pneumonia Caused by Mechanical Ventilation, Intensive Care Unit
  • Zahra Dashtbozorgi *, Rezvan Homaei Pages 37-44
    Introduction
    Subjective well-being is one of the important components of mental health, identification of effective factors of which is important, such as self-compassion, social support and hope. This research aimed at investigating the relationship of self-compassion, social support and hope with subjective well-being of nursing students.
    Methods
    The present research was a descriptive-analytical correlation study. The population included all nursing students of Islamic Azad University of Ahvaz branch during year 2015 to 2016 academic years. From this group, 180 individuals were selected through the simple random sampling method. All nursing students completed the questionnaires of self-compassion (Reas & et al, 2011), social support (Vaux & et al, 1986), hope (Miller & Powers, 1988), and subjective well-being (Renshaw & et al, 2015). Data was analyzed with using the SPSS-19 software with Pearson correlation and multivariate regression with the enter model.
    Results
    The results showed that self-compassion (r = 0.309), social support (r = 0.463), and hope (r = 0.571) had a positive and significant relationship with subjective well-being among nursing students (P
    Conclusions
    Regarding the results, the variables of self-compassion, social support and hope had an effective role in predicting the well-being of nursing students. Therefore, to improve the well-being of nursing students, along with conventional treatments, elements, such as hope, social support and self-compassion should receive extensive attention. Also based on the results of this research, it is suggested for authorities and planners of nursing schools to design programs to improve the well-being of nursing students, implemented through workshops.
    Keywords: Self, Compassion, Social Support, Hope, Subjective Well, Being, Nursing Students
  • Javad Hashemi, Arash Akaberi, Reza Ghanbari, Ali-Reza Golshan * Pages 45-50
    Introduction
    About 5% to 15% of the general population is affected by subclinical hypothyroidism. This disorder is an important risk factor for cardiovascular disease, which is a major cause of mortality in patients on dialysis. Since the treatment of subclinical hypothyroidism leads to recovery of cardiac muscle plasticity and dyslipidemia, screening is essential.
    Methods
    The present case-control study was performed during autumn of 2016 at Imam Ali Hospital (Bojnurd, North Khorasan Province, Iran) on patients on dialysis. Overall, 47 patients, including 21 subjects with normal serum TSH and Free T4 as the case group and 26 subjects with normal thyroid hormone as the control group, were selected and their Thyroid Stimulating Hormone (TSH), FT3, FT4, iPTH, triglycerides, cholesterol, High Density Lipoprotein (HDL), Low Density Lipoprotein (LDL), and calcium were measured. Chi-square test was used to compare the two groups in terms of gender. Independent t-test was used to compare mean age, body mass index, and other factors. Pearson correlation coefficient was used to examine the relationship between variables.
    Results
    A significant correlation was observed between the mean BMI (22.3 ± 6.8 kg/m2), Triglyceride (TG) (246 ± 126 mg/dl), and Ca (8.5 ± 1.8 mg/dl), and also there were no significant differences in lipid parameters in the case group (P
    Conclusions
    The findings of the current study showed obesity and triglyceridemia in patients with subclinical hypothyroidism deficiency compared to patients without this problem, also it was indicated that PTH has a correlation with dyslipidemia.
    Keywords: Subclinical hypothyroidism, lipid parameters, PTH
  • Seyed Vali Kazemi Rezai, Jafar Hasani, Sajjad Hemmati, Seyed Ali Kazemi Rezai * Pages 51-56
    Introduction
    Sexual instinct is one of the most important aspects of human existence and the character of an individual is largely influenced by this instinct. Sexual instinct protects the human race and relative and kinship ties. This study aimed at evaluating the effect of sexual self-efficacy training on life satisfaction and happiness.
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted with pretest-posttest design with a control group during the academic year of 2013 to 2014. The study population was all male students of Allameh Tabatabai University School of Psychology and Educational Sciences. Thirty volunteers were selected as the sample and assigned to two groups of 15 experimental and control groups. The experimental group was trained during eight 90-minute sessions based on a self-directed sexual education program. For data collection, the sexual restraint questionnaire with a reliability of 0.93 and a reliability of 0.86, the life satisfaction questionnaire with a reliability of 0.87 and a validity of 0.82, and Oxford Happiness Questionnaire with a reliability of 90% were used. Data were analyzed by covariance analysis and Kolmogorov-Smirnov tests. The SPSS version 16 software was used to analyze the data. Also, P values of
    Results
    The results of the study show that the average happiness scores changed significantly over time (P
    Conclusions
    Based on the results, it is recommended for counselors and psychotherapists to use sexual self-esteem education to improve their satisfaction with life and happiness.
    Keywords: life satisfaction, happiness, teaching sexual abstinence
  • Fatemeh Ghofrani Kelishami *, Afsaneh Sadoogiasl, Ahmad Izadi, Arezoo Mohamadkhani Ghiasvand, Reza Jahani, Maliheh Nasiri Pages 58-64
    Introduction
    Nursing is one of the noblest careers in the world. Nurses have a positive attitude towards the nursing profession all around the world. High self-confidence induces a feeling of power, a positive attitude towards one’s job, and a better future prospect in nursing students. The purpose of this study was to determine the relationship between self-confidence of nursing students and their attitude to the nursing career.
    Methods
    This work was a descriptive-analytical and cross-sectional study conducted during the academic year of 2016 and 2017. In this regard, 180 subjects were chosen among the students from the nursing and midwifery faculties of Shahid Beheshti University of Tehran and Iran University of Medical Sciences. The required data were collected based on a self-report approach and using a demographic questionnaire, Rosenberg self-esteem scale, and questionnaire of Banaderakhshan et al. about the attitude to the profession. A satisfactory 0.77 internal validity and an 88.0 to 82.0 reliability through test-retest correlation were estimated for the Rosenberg self-esteem scale. Moreover, Alizadeh et al. (2006) reported the internal consistency coefficient or Cronbach’s alpha as 88.0 to 77.0. Content validity and reliability of the questionnaire of Banaderakhshan et al. about the attitude towards one’s profession were approved by the test-retest method and analysis in a study conducted by Banaderakhshan et al. (2006). Data were analyzed using the IBM SPSS version 16 software. The mean and standard deviation statistics, independent t-test, and Pearson correlation test were used to analyze the data.
    Results
    The findings of this study showed that attitude towards the nursing career is more positive among female students and students with a higher education grade (P-value = 0.001). In addition, the results of Pearson correlation test showed a positive and significant relationship between self-confidence of nursing students and their attitude towards the nursing profession (P
    Conclusions
    According to the results of this study, it is suggested that implementing measures, such as social skills training, are required to identify the potential talents of students and provide the conditions to activate these talents, to use student’s thoughts and opinions in decision-making, and to meet their spiritual needs for enhancing their self-confidence and providing appropriate educational opportunities.
    Keywords: Self, Confidence, Attitude to Profession, Nursing
  • Razie Mousavi Diva, Tahere Mahmoudian Dastnaee Pages 65-72
    Introduction
    In the current community, body and keeping it fit is considered a criterion of people's life. Obesity and being overweight are interferences between body and mind as indicated by research around the world in the field of medicine and psychiatry. Obesity has a reciprocal relationship with emotional pressures, psychological chaos, and psychiatric status of people. The aim of this study was to identify the role of parental bonding on body image of obese and overweight people, who were clients of food clinics in Tehran.
    Methods
    The study was a descriptive research. The population included all those, who were clients of food clinics of Tehran with medical records. Among them, 55 individuals were chosen by purposive sampling. The tools of data gathering were Parker Tupling's parental bonding instrument and Cash's multidimensional body image questionnaire (1990). The analysis of data was conducted using the SPSS 22 software and correlation test with Multivariate Analysis of Variance (MANOVA).
    Results
    The results showed that the style of controlling more than care was a predictor of people's body image and mother's controlling style was more significant than that of the father in predicting body image.
    Conclusions
    : Family had a great impact on formation of body image. The more people were under the control of their family, the more negative self-image they had and their scores were low. Accordingly, one can prevent extension of worrying and serious nutritional disorders in the future by holding educational courses for families to teach control and identify the dissatisfaction of children with their mental body image at primary stages.
    Keywords: Body Image, Parental Bonding, Obesity, Overweightness
  • Fariba Shokri Nagharloo, Alireza Soloukdar * Pages 73-78
    Introduction
    Effective human force is a major factor in continuity, success, and realization of organizations’ goals and it is always found in the literature on management. Furthermore, high service leave rate is an indicator of undesired function of organization’s management in keeping the human force. The aim of this research was to determine the effect of the number of motivational factors on retention and loyalty of nurses.
    Methods
    This research was a descriptive survey and an applied reseach in accordance with the objectives. Among 800 nurses at Milad Hospital, 260 nurses were selected through systematic random sampling, according to the Morgan table. A 68-item researcher-made questionnaire was used in this research and its content validity was obtained by gathering the opinion of professors and specialists and its reliability was examined via Cronbach’s Alpha, which was 0.797, 0.745, and 0.782 respectively for motivational, loyalty, and retention factors. At first, the Kolmogorov Smirnov test (K-S) was used for determining the normal distribution of data, and the regression test was used for determining the effect by SPSS Version 22.
    Results
    The results showed that motivational factors were effective on retention with a correlation coefficient of 0.759, and on loyalty with a coefficient of 0.795. Priority of occupational factors on retention was 0.778 while priority of individual factors on retention was 0.750. The priority of organizational factors on retention was 0.529, organizational factors on loyalty was 0.790, individual factors on loyalty was 0.709, and occupational factors on loyalty was 0.583.
    Conclusions
    According to results, there was a relationship between motivational factors (occupational, organizational, and individual factors) and retention and loyalty of nurses. It is recommended for the managers of hospitals to provide the required mechanism for improving occupational factors, such as diversity of skills, job identity, independence and feedback for increasing the retention of nurses of the hospital and consider organizational factors, such as environmental conditions, rewards, and supervision supports for increasing nurses’ loyalty. In this regard, hospitals should consider motivational factors in macro policy-making related to nurses to be effective in increasing the retention and loyalty of nurses along with realization of the goals of hospitals.
    Keywords: Motivational Factors, Nurse's Retention, Nurse's Loyalty, Occupational Factor, Milad Hospital