فهرست مطالب

مطالعات تاریخی قرآن و حدیث - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1379)

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 23، تابستان 1379)

  • 126 صفحه، بهای روی جلد: 2,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1379/05/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اقتراح
    جعفر نکونام صفحه 2
  • تحریف ناپذیری قرآن از دیدگاه علامه شعرانی
    نادعلی عاشوری صفحه 5
    علامه شعرانی در حواشی و تعلیقاتی که بر شماری از کتابها نوشته اند، درباره علوم قرآن، از جمله تحریف ناپذیری قرآن نکاتی ارجمند را بیان کرده اند. وی تحریف قرآن به معنای جا به جایی یا تغییر و یا زیادت و نقصان پاره ای از کلمات یا آیات قرآن را به دلایل مردود می شمارد: تواتر قرآن، تواتر قرائات، وجوهت متابعت از رسم الخط مصحف عثمانی، مشخص بودن سوره ها در زمان رسول خدا (ع) و... یکایک ادله قائلان به تحریف را مانند آنچه در فصل الخطاب آمده است، رد می کند.
    کلیدواژگان: تحریف قرآن، تحریف ناپذیری قرآن، ادله تحریف ناپذیری قرآن، شبهات قائلان به تحریف قرآن
  • همگانی بودن زبان قرآن
    محمد مهدی پورعلی فرد صفحه 35
    زبان قرآن همان زبان عرف عقلای عالم است؛ چون قرآن کتاب هدایت عالمیان است و تناسب حکم و موضوع چنین اقتضایی دارد، به علاوه خدای قرآن همین زبان مشترک را به انسانها آموخته است و سیره عقلا هم به فهم قرآن به همین زبان همگانی بوده است. قرآن هم موافق فطرت و مقتضیات انسانهاست. نگاه به آیات سراسر قرآن نیز فهم پذیری و همگانی بودنش را ثابت می کند.
    کلیدواژگان: زبان قرآن، زبان عرفی، عرف عقلا
  • ریشه یابی اختلافات تفسیری
    محمد کاظم شاکر صفحه 46
    عمده اختلافات تفسیری از سه ناحیه ناشی می شود: متن قرآن، موقعیت نزول آیات و شخصیت مفسر. در متن قرآن اموری چون الفاظ چند معنا، تعارضات ظاهری و اختلاف قرائات و در خصوص موقعیت نزول قرآن اسباب نزول و شرایط اقتصادی و اجتماعی و در زمینه مفسر عواملی مثل منابع اسنتادی، باورهای اعتقادی و جهت گیری های عصری و شیوه های پردازشی اختلافات تفسیری را موجب شده است.
    کلیدواژگان: تفسیر، اختلافات تفسیری، متن قرآن، موقعیت نزول قرآن، شخصیت مفسر
  • شر از منظر قرآن کریم
    علی الهبداشتی صفحه 59
    با توجه به طرح مجدد موضوع شر توسط فیلسوفان جدید بویژه فیلسوفان دین و تفسیرهای متفاوتی که از سوی فیلسوفان الهی و متکلمان در شرق و غرب، در گذشته و حال از آن شده و نقدهایی که بر بسیاری از آن تفسیرها وارد شده است، مناسبت دارد که دیدگاه قرآن را در این زمینه جویا می شویم. نگارنده در این مقاله با تفکر و تعمق در آیات کریمه الهی برای تحلیل مساله شر تلاش تازه ای را معمول ساخته است تا به کمک قرآن که تبیان کل شی است، برای بسیاری از اموری که شر نامیده می شود، پاسخ مناسب عرضه کند.
    کلیدواژگان: خیر، شر، نفع، ضرر، علم خدا، قدرت خدا، خیرخواهی خدا، مناسب عرضه کند
  • طنز در قرآن کریم
    محمد جواد حیدری صفحه 86
    طنز آموزنده طنزی است که در آن لطف و حکمت به هم در آمیخته و مشتمل بر معجونی از نیش و نوش به منظور تعالی و هدایت باشد. نمونه هایی از ظنزهای قرآن به این قرار است: تشبیه صدای بلند به عرعر خر، تشبیه رفتار بلعم باعورا به پارس سگ و... در این مقاله نکات پیش گفته به تفضیل آمده است.
    کلیدواژگان: طنز، مثل، کنایه، تشبیه، استعاره، ریشخند
  • دین حنیف از دیدگاه قرآن
    جعفر تابان صفحه 97
    حنیف کلمه ای عربی و به معنای پاک دین و متمایل به دین حق است. بعضی از افراد خود را بر دین حنیف می دانستند و یا دیگران آنان را چنین می شناختند و پیامبر گرامی اسلام نیز به پیروزی ازابراهیم علیه السلام بر دین حنیف بود. البته روش و آیین ایشان متفاوت با پیروان دین حنیف بهمعنای متعارف آن بود. دین حنیف یک دین رسمی دارای تشکیلات و علماء، اصول و فروغ نبوده است.
    کلیدواژگان: حنیف، حنفاء، دین، یهود، مسیحیت
  • چکیده پایان نامه های قرآنی
    جعفر نکونام صفحه 116
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 122