فهرست مطالب

مطالعات تاریخی قرآن و حدیث - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 48، پاییز و زمستان 1389)

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 48، پاییز و زمستان 1389)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی کریمی نیا صفحه 7
    این نوشتار پس از ارائه مقدمه ای در باب تاریخ نگاری قرآن کریم به بررسی دلایل امتناع صاحب نظران و نویسندگان مسلمان از نگارش کتابی با عنوان تاریخ قرآن کریم می پردازد. به نظر نگارنده تاریخ نگاری قرآن کریم در جهان اسلام تحت تاثیر تاریخ قرآن نوشته نولدکه است. در ادامه شرح کاملی از آثار ارزشمند منتشر شده توسط صاحب نظران مسلمان به ویژه در ایران و جهان عرب ارائه می شود. در بخش پایانی این مقاله به متونی اشاره دارد که به زبان های مختلف چون عربی، فارسی، ترکی، اردو، مالایی و اندونزیایی درباره تاریخ اسلام به زیور طبع آراسته شده است.
    کلیدواژگان: تاریخ قرآن کریم، تئودور نولدکه، فریدریک شوالی، تاریخ نگاری قرآن کریم در جهان اسلام، ابوعبدالله زنجانی، محمود رامیار، عبدالصبور شاهین، محمد عبدالله دراز، سیدابوالقاسم خویی، محمدهادی معرفت، مهدی بازرگان
  • محمد جواد شریعت، فخرالسادات خامسی هامانه صفحه 43
    از آن جا که متون کهن قرآنی بر حفظ امانت و جلوگیری از افزایش یا کاهش واژه ای در ترجمه تاکید داشته اند، با واکاوی برابر نهاده های قرآنی می توان بسیاری از واژه های منسوخ و متروک زبان فارسی را از ابهام معنایی خارج ساخت و در دریافت دیگر متون از آن ها بهره جست. از این رهگذر است که تفاسیر و ترجمه های کهن در بررسی سیر تاریخی و ویژگی های سبکی زبان فارسی، جایگاه ارزشمندی می یابند.کاربرد چشمگیر واژه های فارسی نادر و زیبا در تفسیر قرآن مجید معروف به تفسیر کمبریج یکی از وجوه امتیاز آن بر بسیاری از متون کهن قرآنی است. در این جستار تلاش شده با مقایسه پاره ای از برابر نهاده های تفسیر کمبریج با تفسیر نسفی، قرآن پارس، تفسیر سورآبادی، قرآن قدس، برگردان کهن قرآن کریم، ترجمه تفسیر طبری، تفسیر گازر و تفسیر کشف الاسرار، به بررسی برخی از کهن واژه ها و بیان کمیت و کیفیت کاربرد آن ها در تفاسیر و ترجمه های کهن پرداخته شود.
    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر کمبریج، برابر نهاده های قرآنی، تفاسیر و ترجمه های کهن قرآن
  • سید حسین سیدی، فاطمه صحرایی صفحه 67
    اگر چه سخنان عرب پیش از اسلام، خالی از فصاحت و بلاغت نبوده است؛ اما نزول قرآن، تحولی شگرف در زبان عربی ایجاد کرد و سرچشمه ی پیدایش انواع علوم ادبی و فنون بلاغی گشت. از بین صنایع بلاغی موجود در قرآن، صنعت ایجاز، دست مایه این پژوهش قرار گرفته است؛ زیرا به اعتقاد بسیاری از علمای فن، ایجاز، رکن بلاغت عربی است. در این مجال کوتاه، کوشیده ایم با بررسی آیاتی که در آن ها حذف صورت گرفته است؛ جلوه های بلاغی این صنعت را بیان نماییم. برای رسیدن به این مقصود، به مباحثی از قبیل: تفاوت ایجاز و مجاز، معنای حذف، شرایط و فواید حذف نیز، اشاره ای گذرا داشته ایم. در خاتمه این بحث به شرح چند آیه، به عنوان مواردی که ایجاز حذف، باعث بروز مشکل در تفسیر آیات گشته، پرداخته ایم و با مراجعه به تفاسیر بلاغی، دقیق ترین تفسیر مربوط به این آیات رابیان کرده ایم.
    کلیدواژگان: بلاغت، ایجاز، حذف، قرآن
  • عباس گوهری، محسن دیمه کار گراب صفحه 89
    انتظار فرج یکی از ارکان اساسی مذهب شیعه به شمار می آید. این باور اگر به مفهوم واقعی در جامعه و فرد پیاده شود یک عامل مهم تربیت، خودسازی، تحرک و امید و سبب اصلاح فرد و جامعه خواهد بود. لذا یکی از ثمرات آن تلاش در جهت زمینه سازی برای ظهور امام عصر(ع) و تحقق دولت کریمه است که این امر در دو حوزه رسالت عموم مردم و رسالت حکومت اسلامی قابل بررسی می باشد. لذا در این نوشتار تلاشی صورت گرفته است که با روش توصیفی- تحلیلی و با نگاهی نو به روایات اهل بیت(ع) به بیان شاخصه های اساسی رسالت منتظران در زمینه سازی برای ظهور و تحقق دولت کریمه بپردازد. بر اساس این پژوهش مهم ترین شاخصه های رسالت عموم مردم عبارت است از: إرتقاء سطح معرفت نسبت به امام عصر(ع)، تمسک به دین، تولی و تبری، إجتناب از گناهان، انجام اعمال صالح، ذکر و یاد آن حضرت، دعا برای تعجیل در فرج و تبعیت از ولی فقیه و از سوی دیگر مبارزه با ظلم، فساد، بدعت و عوامل آن، پاسخگویی به شبهات و افکار ضد مهدویت، در حوزه رفع موانع ظهور و عدالت گستری در جامعه اسلامی، تربیت نیروی انسانی، کسب توانمندی های نظامی، ارتقاء معرفت و بصیرت مردم در دین، تقویت روحیه ایمان، تقوی، جهاد و دفاع از دین، ارتقاء عشق و محبت مردم به معصومان(ع) از مهم ترین شاخصه های رسالت حکومت اسلامی در ایجاد زمینه مناسب برای ظهور و تحقق دولت کریمه به شمار می آید.
    کلیدواژگان: امام مهدی (عج)، رسالت شیعیان، انتظار، حکومت اسلامی، زمینه سازی و ظهور
  • یسرا شادمان صفحه 115
    ساختارهای حذف و تعلیل از جمله ساختارهای رایج در آیات قرآنی است. در برخی آیات نیز هر دو ساختار دیده می شود. بدین صورت که گاهی شاهد حذف در یکی از ارکان ساختار تعلیل می باشیم. گاهی جمله معلله (معلول) به طور کامل و یا بخشی از آن از کلام حذف شده است. گاهی ادات تعلیل که لام تعلیل مورد نظر است و گاهی نیز شاهد حذف جمله معلله (علت) می باشیم به طوری که جمله معلله دیگری به وسیله «واو» یا «ثم» بدان عطف شده است.
    با بررسی ترجمه های قرآنی می توان به این نتیجه رسید که در بسیاری از ترجمه ها، توجه و دقت لازم به این ساختار نشده است این امر سبب شده مترجمین قرآن کریم روش های مختلفی در ترجمه این دسته از آیات اتخاذ کنند؛حتی با نگاه به عملکرد یک مترجم نیز این چندگانگی را می توان به وضوح دید. به طوری که مترجم در برخورد با یک ساختار واحد، به شکل های مختلف عمل کرده و دست به ترجمه آیات زده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ساختار تعلیل، حذف، ترجمه، نقد
  • مهرداد عباسی، مرضیه دیانی صفحه 139
    یکی از مباحث مطرح شده در کتاب های علوم قرآن و تفاسیر، موضوع تناقض آیات قرآن است. از همان سده های نخستین، عالمان علوم قرآن در تالیفاتی متنوع و متعدد به طرح و رد این مدعا پرداختند و مفسران نیز در عموم آثار تفسیری از آن سخن گفتند. فارغ از این که میزان قوت اشکالات مطرح شده در این باب به یک اندازه نیست و برخی از آن ها بسیار سطحی و برخی دیگر جدی و بحث برانگیز بوده است، مفسران مسلمان در مواجهه با این مساله رویکردهای متفاوتی داشته و به روش های مختلفی به رفع و حل این مساله پرداخته اند. در مقاله حاضر ضمن بحث درباره زمینه های پیدایی مساله تناقض در قرآن و بررسی پیشینه تاریخی آن در زمان حضور پیامبر (ص) و امامان معصوم (ع)، مهم ترین موضوعات مرتبط با موضوع در حوزه علوم قرآن شناسانده شده و در ادامه سیر تاریخی آثار شاخص تالیف شده در این باره به اجمال عرضه شده است. بخش پایانی مقاله به معرفی و تبیین روش های گوناگون عالمان اسلامی در پاسخ به ادعاهای مختلف در این باب اختصاص دارد. در این قسمت به روش هایی چون روش لغوی و تاویل ادبی و همچنین توسل به برخی شاخه های علوم قرآنی نظیر ناسخ و منسوخ، محکم و متشابه، و حقیقت و مجاز اشاره شده و هر یک از روش ها با نمونه هایی از دیدگاه های مفسران مشهور ذیل آیات مربوط در تفاسیر همراه شده است.
    کلیدواژگان: تناقض در قرآن، تعارض در قرآن، مشکل القرآن، زنادقه و قرآن
  • سیدعلی آقایی صفحه 175
    تلقی عمومی در میان محققان غربی که به سیر تطور احادیث فقهی پرداخته اند، آن است که در سده 2 و اوایل سده 3 ق آراء و فتاوای صحابه، تابعین و فقهای پس از آنان به پیامبر نسبت داده شده و به احادیث نبوی بدل شده اند. از این پدیده به «رشد واورنه سندها» تعبیر می شود. در تحقیق حاضر، نحوه مواجهه محدثان مسلمان با این پدیده شناسایی می شود. بررسی آثار کهن ناظر به نقد حدیث (کتاب های علل الحدیث و موضوعات) نشان می دهد که نقل های غیرنبوی بسیاری از احادیث نبوی که در کتب سته و دیگر جوامع حدیثی کهن ثبت شده اند، همزمان وجود داشته اند. محدثان و ناقدان حدیث در سده های 3 تا 5 ق، از تبدیل روایات غیر نبوی (موقوف) به احادیث نبوی (مرفوع) مطلع بوده و از آن با اصطلاح «رفع حدیث» یاد کرده اند؛ بدین معنا که روایت صحابی، تابعی یا افرادی از نسل های بعدی در نقلی مشابه به حدیث پیامبر ارتقا داده شده است. آنان نسبت به این پدیده واکنش نشان داده و غالبا روایت موقوف را صحیح دانسته و آن را بر روایت مرفوع ترجیح داده اند. اما از سده 5 ق به بعد با غلبه یافتن رویکرد فقهی- اصولی و قبول مطلق روایت های نبوی، رویکرد انتقادی ناقدان حدیث متقدم به حاشیه رانده شده است.
    کلیدواژگان: رشد وارونه سندها، رفع حدیث، علل الحدیث، زیادت ثقه، یوزف شاخت، خوتیر ینبل
|
  • Morteza Kariminia Page 7
    After a review of the history of the Holy Quran, The main question of the present paper is this: why muslims have not written a book entitled the history of the Holy Quran over the last century? I will present three different veasons for it. I consider the history of writing the Holy Quran in the world of Islam as influenced by the History of the Holy Quran by Noldke- schwali. I will then review in a detailed way the most important works of the Islamic scholars in the world of Islam especially in Iran and the Arab word, The final part of this paper is a report on the texts written about the history of Islam in the world of Islam in six languages, namely Arabic, persian, Turkish, urdu, Malayan and Indomesian.
  • Dr. Mohammad Javad Sharieat, Fakhrosadat Khamesi Hamaneh Page 43
    Since the old Quranic texts strefaithfullness and prevention of any addition or deletion in translation, by studying the Quranic equivalents, we can remove Semantic ambiguity from many old and obsolete Persian words and benefit from it in comprehending other texts. It is in this way that the old translations and interpretations gain a valuable position in studying historical trend and the stylistic characteristics of the Persian language. The conspicuous application of rare and elegant Persian words in Quran’s interpretation known as cambridge commentary is one of its advantages over many other old Quranic texts. In this paper, we will try to explain some old words and their qualilative and quantitative application in the old translations and interpretations by comparing some of the equivalents in Cambridge Commentary, pars Quran, Sor-Abadi interpretation, Quds Quran, Quran’s old translations, Tabari commentary, Gazer interpretation and kashf-al-Asrar interpretation.
  • Dr Seyed Hossein Seyedi, Fatemeh Sahraee Page 67
    Although Arabic speech hasnt been without eloquence and fluency, descending of Qoran caused to considerable changes and became a source of Arabic sciences and eloquent techniques, Among figures of speech available in Qoran, brevity is the context of the study because in most expert's view brevity is the base of Arabic eloquence. In this brief review, we tried to study verses in which elision has bee taken place to express eloquent mainfestations of this technique. So to achieve this purpose, debates including difference between brevity and trope, meaning of elision, conditions, utilities and reasons of elision have been discussed. In conclusion, verses have been mentioned in which brevity and elision have led to some problems in interpretation of Qoran and with reference to eloquent interpretations, the most precise interpretation related to the verses have been expressed.
  • Dr. Abbas Gohari, Mohsen Deymehkar Page 89
    Waiting for thr reappearance of Imam Mahdi: (Pbuh) is Considered as a basic pillar of shiism, If this belief prevails in society in its real sense, it will serve as an important factor for character building, dynamism, and hope. It will bring about a betterment for people and society. It will also lead to endeavors to pave the way for the advent of Imam Mahdi (Pbuh) and the realization of his rule, an issue worth studying in relation to the mission of people and the Islamic rule. In this paper, we are trying to explain all the characteristics of waiters’mission in paving the way for the reappearance of Imam Mahdi (Pbuh) and the realization of his rule with a descriptive and analytical method together with a new glance at narrations by Ahl-al-Bayt (Pbut). Based on this research, the most important characteristics of people’s mission are: promoting knowledge about Imam Mahdi (Pbuh), adhering to religion, befriending the friends of God and immunity from the enemies of God, avoiding to commit sins, doing righteous deeds, remembering Imam Mahdi, praying for his hasty reappearance, following jurisprudence on the one hand, and fighting oppression corruption, and innovation in religion, reacting to any doubts about Imam Mahdi’s rule removing obstacles in the way of Imam Mahdi’s reappearance, Spreading Jusfice in the Islamic Society, training human force, gaining military might, promoting people’s knowledge and vision about religion, boosting the spirit of Faith, piety, Jihad, defence of religion, promoting love of immaculate Imams (Pbut) which are some of the characteristics of the Islamic rule in paving the way for the reappearance of Imam Mahdi (Pbuh) and his rule on the other.
  • Yosra Shadman, Reza Amani Page 115
    Omission and cause and effect are some of the Structures prevailing in the Holy Quran. Both Structures are seen in some of the verses in a way we witness omission in a cause and effect structure. Sometimes the caused phrase is fully or partially deleted. It is lame-Talil. We sometimes witness the omission of cause phrase in a way that another cause and effect phrase is added to it by means of and (waw) or then (thoma). By Studying the Quranic translations, we can conclude that in many translations due attention has been paid to this structure, causing translators to adopt different methods in translating these kinds of verses. Even looking at the performance of an individual translators, this multiple attitude can be clearly seen in a way that every individual translator has different translation with regard to the same structure.
  • Mehrdad Abbasi, Marzieh Dayyani Page 139
    An issue discussed in the Quranic Scientific books and Commentaries is contradictory verses in the Holy Quran. From the early Centuries, The Quranic scholars, in their numerous books, have raised and rejected this claim. Commentators too, have spoken of it in most of Commentaries, not knowing that the questions raised are not of the same strength. Some of them were superficial while others serious and controversial. Facing this issue, Muslim Commentators have had different attitudes in resolving it. In this paper while factors leading to inception of the issue of contradiction in the Holy Quran and its historic records at the time of the Holy prophet (SAW) and the immaculate Imams (Pbut) have been discussed, the most important topic related to the issue in the field of the Quranic Sciences have been identified. Towards the end, the historic trend of the famous book, written in this field has been briefly discussed. The main and final part of this paper has been devoted to the different methods used by the muslim scholars in response to different claims In this part, reference has been made to lexical methods, and literary interpretation as well as such Quranic terms as abrogating, abrogated, explicit and implicit verses, veritative expression and metaphor, while each of the methods has been accompanied with samples of the view points of the well-known Commentators expressed under the related verses.
  • Seyed Ali Aghaee Page 175
    The general attitude of the western ressearchers who have studied the evolution of jurisprudential Hudiths is that in the second and early third centuries after Hejira, the religious decrees (Fatawi) of the Companions of the Holy prophet (SAW), the immediate Successors and the jurisprudents have been attributed to the Holy prophet (SAW) hence becoming Nabawi Hadiths. This phenol menon is dubbed as "backward growth of ismads". In the present paper, the attilude of the muslim traditionalists towards this phenomenon will be discussed. A study of the old texts about critism of Hadith (Elalol Hadith and mozooat) the non-prophetic narrations of major Nabawi Hadiths, registered in the six books (settah) and other old traditions have been extant at the same time. The relators and critics of Hadiths during to fifth centuries, were informed of turning non-prophetic (suspended) marrations into prophetic Hadiths, describing it as promotion of Hadiths to the effect that marrations related by the Companions of the Holy prophet (SAW) or by the immediate Successors or individuals from the next generations were promoted to prophetic Hadith in a similar narration. Reacting to this phenomenon, they have considered the suspended narration as authentic, preferring it to the promoted narration However, since the fifth century an wards, due to prevalence of a theological-jurisprudential attitude and the acceptance of prophetic narration, the critical attitude of critics of moteghaddem Hadith has been sidelined.