فهرست مطالب

مطالعات تاریخی قرآن و حدیث - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار و تابستان 1390)

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار و تابستان 1390)

  • 204 صفحه، بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد پاکتچی صفحه 7
    در حوزه تفسیر قرآن، یکی از رویکردهایی که به خصوص در سده اخیر اهمیت یافته، تطبیق قصص قرآنی با وقایع تاریخی با تکیه بر روایات است، رویکردی که بر آمده از تحولات مربوط به فهم تاریخ در عصر جدید و نیز چالشها با خاورشناسی است. در مقاله حاضر داستان قرآنی اصحاب کهف به سبب اشتراک بین دو دین اسلام و مسیحیت و منابع گسترده در فرهنگ مسیحی و تصوری که درباره تطبیق آن با وقایع تاریخ روم وجود دارد، به عنوان نمونه ای برای مطالعه انتخاب شده است؛ به ویژه با توجه به اینکه هم در کلیات و هم در مولفه های جزئی هماهنگی بسیاری میان پرداخت داستان در روایات اسلامی و مسیحی وجود دارد.
    در این مطالعه، با تکیه بر اطلاعاتی که در منابع درباره موطن اصحاب کهف، مدت خواب اصحاب کهف، نام پادشاه جباری که در زمان او به خواب رفتند و نام پادشاهی مومنی که در زمان او از خواب برخاستند کوشش شده است تا امکان تطبیق روایات با قطعیات ذکر شده در قرآن کریم سنجیده شود. به عنوان حاصل مطالعه، نشان داده می شود که با وجود اختلافی که درباره نام پادشاه مومن و اتفاقی که درباره نام پادشاه جبار وجود دارد، آنچه بیش از همه با قطعیات قرآن ناسازگار است، به خواب رفتن اصحاب کهف در زمان دقیانوس است که عموم روایات اسلامی و مسیحی درباره آن شکی به خود راه نداده اند. نتیجه نهایی آن است که کوشش افراطی در جهت تاریخی نگری به قصص قرآنی با تکیه بر روایات، می تواند به برداشتهای خطا از قصص منجر گردد.
    کلیدواژگان: قصص قرآن، تاریخی نگری، اصحاب کهف، دقیانوس
  • سید محمد باقر حسینی، یونس حق پناه صفحه 25
    بی شک ایده ها و مبانی فکری به طرق مختلفی جلوه گر می شوند. به عنوان مثال شاعری که در چارچوب مکتب هنری رمانتیسم شعری می سراید، در اثر خویش از واژگانی استفاده می کند که دلالت بر رنگ، حرکت و عاطفه دارد و با گریز از واقعیت موجود، در پی ایده آل ها حرکت می کند. این منش فنی و هنری، بازتاب نوع خاصی از جهان بینی و اندیشه است. در عرصه ی تفسیر قرآن نیز این مساله به چشم می خورد؛ به طوری که هر مفسر، بر اساس مکتب فکری و ایدئولوژیک خود به تفسیر می پردازد. در این میان، قرائت نحوی - زبانی که به عنوان بارزترین مصداق مبانی فکری و اعتقادی در این عرصه است، مطابق با گرایش های مکتبی، جهت و شکل می گیرد. به عبارت دیگر ساخت نحوی- زبانی در تفاسیر قرآنی براساس مبانی اعتقادی، تعریف می شود. ما در این نوشتار به بررسی دو نمونه از آیات قرآن در چارچوب مبانی کلامی و اعتقادی معتزله، می پردازیم تا از این رهگذر، نحوه ی جهت دهی آن ها به قرائت نحوی- زبانی مشخص شود.
    کلیدواژگان: تاثیر عقیده، قرائت نحوی، زبانی، مکتب معتزله
  • سید محمد باقر حجتی، وریا حفیدی * صفحه 63

    قرآن به عنوان اصلی ترین منبع معرفت شناختی دینی مورد قبول همه مسلمانان است و نحله های فکری هر یک در مقام اثبات آراء گوناگون خود، بدان استناد و از آیات همسان، عقاید مختلفی را استنباط کرده اند. به گونه ای که با مبانی فکری آنان سازگار باشد. آلوسی به عنوان یکی از مفسران برجسته عرصه تفسیر با تکیه بر مبانی کلامی سلفی، سعی در حفظ و اثبات چهارچوب کلامی خویش داشته و در این راستا همه آیات مرتبط با صفات خداوند را با وجود قراین لفظی و معنوی حمل بر حقیقت نموده است. مقاله حاضر با اشاره به مبانی کلامی سلفیه، می کوشد کیفیت اثرگذاری آن بر گرایش های تفسیری آلوسی و میزان تقید مفسر به مبانی کلامی خویش را بیان کند.

    کلیدواژگان: مبانی کلامی، تحلیل های ادبی، آلوسی، روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم و السبع المثانی
  • باقر قربانی زرین صفحه 81
    علم نحو عربی بر اصولی مبتنی است و از آبشخورهایی سیراب می گردد: آیات قرآن کریم، شعر و نثر اصیل عرب. در این میان پرسشی به ذهن خطور می کند که احادیث پیامبر اکرم(ص) چه جایگاهی در علم نحو دارند؟ پیامبری که همگان بر فصاحتش اذعان دارند. پس از فوت پیامبر اکرم(ص) کتابت حدیث به دستور خلفا منع شد و خدشه ای جبران ناپذیر در عرصه علم حدیث پدیدار شد. بسیاری از سخنان پیامبر نقل به معنا شد و حجیت لفظی خود را برای استدلال های نحوی از دست داد. در این نوشتار پس از بررسی مباحث نظری احتجاج به حدیث در نحو به نمونه هایی از احادیث در نخستین کتاب های نحوی بر جای مانده اشارت رفته است.
    کلیدواژگان: حدیث، کتاب حدیث، نحو، نحویان، نخستین، استدلال های نحوی
  • سید بابک فرزانه صفحه 99
    از نیمه قرن 19 میلادی به بعد دانشمندان غربی و برخی خاورشناسان کوشیده اند اثبات کنند که قرآن ساخته و پرداخته پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد(ص) است. در اواخر سده 20م گرایشی نو از سوی نسل جدید خاورشناسان ظهور می کند مبنی براین که قرآن تنها تالیف حضرت محمد(ص) نیست بلکه این کتاب شکل کنونی خود را به تدریج و بر اثر پیشرفت ها و تعدیلات انجام شده در دو قرن اول و دوم هجری یافته است. هر یک از دو گروه دلایل خود را ارائه کرده اند که نقد و بررسی همه آنها از مجال بحث ما خارج است. یکی از دلایلی که نسل دوم خاورشناسان ارائه کرده اند این است که آنان می گویند در متن قرآن خطاها و اشتباهاتی وجود دارد که نتیجه اشتباه نساخان قرآنی است. از جمله خاورشناسانی که به این بحث پرداخته و مقالاتی در این زمینه نگاشته جیمز بلامی است. ما در این مقاله خواهیم کوشید ضمن ارائه برخی دیدگاه های بلامی آنچه را او درباره واژه«حصب» در آیه شریفه: انکم و ما تعبدون من دون الله حصب جهنم (الانبیاء، 98) گفته است، با مراجعه به واژه نامه های عمومی و اختصاصی و نیز برخی تفاسیر قرآن مورد بررسی و نقد قرار دهیم.
    کلیدواژگان: حصب، حطب، معنای کلمه، قرآن، خاورشناسان، قرائت، گویش
  • مهرداد عباسی، مر یم پورافخم صفحه 113
    توشیهیکو ایزوتسو(1914 – 1993م) اسلام شناس معروف ژاپنی دو اثر ارزنده در حوزه قرآن پژوهی با عنوان خدا و انسان در قرآن و مفاهیم اخلاقی – دینی در قرآن مجید دارد. وی با تغییر نگرش درباره معانی اصطلاحات و مفاهیم قرآنی، پیشرفتی عمده در حوزه مطالعات معناشناختی پدید آورد. به ویژه در رویکرد خویش دانش معناشناسی را مبنا قرار داده است. ایزوتسو در کتاب خدا و انسان در قرآن می کوشد چنان عمل کند که قرآن به زبان خود سخن بگوید و مفاهیم خود را تفسیر و تعبیر کند. بدین منظور با بکارگیری روش معناشناسی در زمانی، به بررسی سیر تحول و تکامل مفاهیم اعتقادی قرآن بویژه مفهوم الله پرداخته است.
    کلیدواژگان: توشیهیکو، ایزوتسو، خدا و انسان در قرآن، معناشناسی در زمانی، الله
  • جمشید جلالی شیجانی صفحه 143
    واژه «لوگوس»(Logos) یا «کلمه» در سیر تاریخی خود از فلاسفه قدیم یونان باستان تا قرن اول میلادی و ورود آن به عهد عتیق و الهیات مسیحی معانی مختلفی را پذیرفته است. از جمله، به کارگیری آن درباره عیسی(ع) در انجیل و قرآن است. «کلمه» به عنوان یک اصل مهم در الهیات مسیحی و جایگاه آن در اقانیم سه گانه و تفاسیری که از این معنی در مسیحیت به عمل آمده همواره مورد توجه متالهان مسیحی بوده است. «کلمه» در قرآن مجید و تفسیر آن از دیدگاه عالمان و عارفان مسلمان خصوصا تطبیق آن با «انسان کامل» در عرفان اسلامی باب وسیعی را در این مورد گشوده است، گذری اجمالی به سیر تحول این واژه و مقایسه این دو معنی در اسلام و مسیحیت به خصوص قرآن و انجیل مورد اهتمام این مقاله است.
    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، قرآن، انجیل، لوگوس، کلمه الله
  • یوسف عالی عباس آباد صفحه 165
    تفسیر سورآبادی یکی از کامل ترین و قدیم ترین تفسیرهای قرآن است. تفسیر متعلق به سده 5 ق و دارای نثری ساده و روان است. وجود نسخه ها و تلخیص های متعدد، نشان دهنده اهمیت این تفسیر نزد اهل علم آن روزگار است. گذشته از آن، در تفسیر سورآبادی، مجموعه ای از لغات و ترکیبات فارسی وجود دارد که مصنف در برابر واژگان و اصطلاح های قرآنی ابداع کرده است. همچنین استفاده از توانمندی های زبان فارسی در کاربرد وسیع از پیشوندها در ساخت افعال پیشوندی و القاء معانی متعدد به وسیله آن ها، حروف اضافه و تصرف مصنف در معنی آن ها، از ویژگی های بارز این تفسیر شریف است که دامنه اطلاعات ما را از فارسی آن روزگار، نیز سنت تفسیرنویسی فارسی آگاه تر می کند. نثر ساده و بدون حشو و زواید، راه یافتن برخی از اطلاعات علمی آن روزگار در تفسیر، مثل زدن های گاه گاه مفسر، وجود برخی از اندیشه های صوفیانه از دیگر ارزش های تامل برانگیز تفسیر است.
    کلیدواژگان: تفسیر سورآبادی، افعال پیشوندی، حروف، واژگان، برابر نهادها
  • کتاب شناخت
  • حمیدرضا مستفید، راحلة نوشاوند صفحه 183
|
  • Ahmad Pakatchi Page 7
    In the field of Quranic exegesis, one of the approaches increasing in the last Century is adaptation of Quranic stories with historical events on the basis of traditions. This approach is arisen from evolutions concerning the understanding of history in modern age and from their challenges with the orientalists. In this article it is chosen the story of Ashab al-Kahf as a common narrative between Muslims and Christians and a suitable ground for adaption with the facts of Roman history.Here on the basis of specific components of the story and examining every component in comparison, the study leads to show that the tyrant who was in the time of Ashab al-Kahf cannot be Decius according to Qur’an, in spite of the consensus existing between Muslim and Christian traditions. Finally the article goes to conclusion that a radical trend to make Quranic stories adapted with historical facts on the basis of traditions, can lead to misunderstanding of Quranic content.
  • Mohammad Bagher Hosseini, Yonus Haghpanah Page 25
    Ideas and ideological principles are elaborated and presented in various ways. For instance, a romantic poet makes use of the words that, while diverging from reality towards ideals, carry a special meaning which can imply colors, movement and emotions. This technico-artisitc approach is a novel reflection of thought and world knowledge. The same situation comes true with respect to the interpretation of the holy Quran. Each and every interpreter embarks on translation and interpretation based on his own mentality and idealogy. Here, linguistc-syntactic interpretation, which is among the best known examples of mental and ideological paradigms, takes its direction based on ideological schools of thought. In other words, in the interpretation of the holy Quran linguistc-syntactic structure is defined based on and has its roots in the ideologies. This article is an attempt to present two samples from the holy verses within Mutazelah ideological and speculative framework. The article then aims to seek the ways throuh which linguistic-syntactic interpretations are made.
  • Seyed Mohammad Bagher Hojjati, Warya Hafidi Page 63

    The holy Quran is accepted by all Muslims as the most significant religious epistemological resource. However, when referring to the same verses, Muslims come up with various ideas and understanding to prove and accede what they have in their minds. As one of the most important literary figures and interpreters who relies on Salafi verbal principles, Alossiattempts to keep in line with and prove his own verbal framework and in doing so he adheres to lexical and spiritual evidences in order to uncover and establish the truth with regard to the verses pertaining to God’s attributes. Referring to Salafi verbal principles, the present article is an attempt to illustrate the possible impact of such principles onAlossi’s interpretative inclinations and the degree of reliance on his own method of verbal principles.

  • Bagher Ghorbani Zarrin Page 81
    Arabic syntax is layed down on (certain) principles and is quenched by the holy Quran and original Arab prose and poetry. However, the question which might cross mind is the place and the significance the Prophetic Hadiths have in the syntax; the Propphet whose notable speaking abilities and eloquence is confessed by everyone. When the holy Prophet passed away, compiling and composing the Hadith was banned by the Caliphs and the science of hadith received a fatal and irreparable damage. Much of the speech of the Prophet was either restated and narrated or lost its verbal authenticity for further syntactic argumentation. This article is an attempt to have a critical analysis of the theoretical foundations of making references to Hadith and to present extracts from Hadiths in the remaining early books on syntax.
  • Sayyed Babak Farzaneh Page 99
    As of mid-19th century, some western scholars and orientalists have been attempting to prove that Qur’an is written and composed by Prophet Mohammad PBUH. Beginning 20th century witnessed a new inclination by еру new generation of orientalists towards еру rejection of such notion. These orientalists believed that the holy Qur’an is not composed by the Prophet and that has gradually taken form and developed throughout the first and second centuries after Hijra. Scholars from both paradigms have put forward their viewpoints, the ideas which are beyond the scope of this article. The scholars in the second group maintain that there are some mistakes in the text of the holy Qur’an that are caused by the manuscript writers. James A. Bellamy is among such scholars who have written articles on this issue. This article, while discussing Bellamy’s viewpoints, is an attempt to critically analyze his views on the word hasabo in “Indeed, you [disbelievers] and what you worship other than Allah are the firewood of Hell. You will be coming to [enter] it” (Prophets/98).
  • Mehrdad Abbasi, Maryam Pour Afkham Page 113
    Famous Japanese Islamologist, Toshihiko Izutsu, is renowned for his invaluable worksin the field of Quranic research: God and Man in the Quran and Ethico-Religious Concepts in the Quran.By shifting the attitude on the meaning of Quranic expressions and concepts, Izutsu made considerable progress in semantic studies of the Quran, more specifically because he based his studies on semantic knowledge. In God and Man in the Quran, Izutsu attempts to pave the way for the Quran to speak out for itself and interpret itself. Therefore, through using longitudinal semantics, Izutsu investigates the development of ideological concepts of the Quran in genral and the concept of Allah in particular.
  • Jamshid Jalali Shijani Page 143
    The word Logos (literally, word) has taken on various meanings throughout history starting from earliest philosophers of the ancient Greece to the first century and all over the era in relation to the old testement and Christian theology. Logos has been used with reference to Jesus Christ PBUH in the Bible and the holy Quran. Kalema (literally, word) is a guiding principle in Christian theology and has a high status in the Christian doctrine of the Trinity. Interpretations maintained by this principle in the world of Christianity have always been the locus of attention among Chritian theologists. In the meantime, Kalema has opened new doors in Quranic studies and exegesis by Muslim scholars and mystics, specifically with respect to the concept of the perfect human in Islamic mysticism. This article is an attempt to present a historical overview of this word and provide a comparative analysis in Islam and Christianity, especially the Quran and the Bible.
  • Yosef Aali Abbas Abad Page 165
    Sourabadi’s Interpretation of the holy Quran is one of the oldest and most complete interpretations of the Quran. The work is written in the 12th century, is in simple prose and has a plain diction. Sourabadi’s Interpretation of the holy is of paramount significance among scholars in the field as there are different versions of the work and one may find a lot of summaries prepared based on this interpretation. Besides, there are numerousnovel Persian words and expressions that are coined by the writer as equivalents for the Quarnic words and concepts. The use of Persian language capabilities in the construction of inflectional and derivational morphemes and extensive application of prefixes as well as the interpretation of meaning through the use and formation of innovative affixations and the artistic use of prepositions are among the special features of Sourabadi’s Interpretation. Such brilliant qualities add to our knowledge and understanding of the Persian language at the time and gives invaluable information about traditional explanation and interpretation of texts in Iran. Use of simple prose with a plain diction,availability of scientific information on composing exegeses, provision of appropriate analogies, presence of Sufi ideologies are among other thought provoking features of this literary work.