فهرست مطالب

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار و تابستان 1392)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرامرز حاج منوچهری صفحه 7
    شیخ بهایی (د 1031ق) میراث بر چند سده فرود و فراز اندیشه کلامی، فقهی و حدیثی امامیه است؛ یعنی از سده 4ق به طور عام و از سده 8ق به طور خاص. او در زمانی می زیست که اختلاف اخباریان و اصولیان به اوج رسیده، و دودستگی مفرط اصولیان و اخباریان متقدم و راه یابی برخی رویکردها و تحلیلهای روایی عالمان عامی مذهب در محافل شیعی، موجد تشتت رویکردها به روایات و پدید آمدن منابع روایی جدیدی گشته بود. لذا وی همانند سلف خود، شیخ طوسی (د 460ق) که او نیز در عصری دیگر خود را با چنین تنوعی در منابع روایی روبه رو دید با درکی دقیق از شرایط محافل امامی برای همگرا کردن این آراء واگرا گام برداشت. در این مطالعه کوشش خواهد شد با گذاری بر روند تاریخی این افتراقات از یک سو، و عملکرد شیخ بهایی از دیگر سو، روش وی را برای ایجاد این همگرایی بازشناسیم. چنان که خواهیم دید، وی برای ایجاد این همگرایی بر شیوه مرسوم کاربرد اجازات حدیث تکیه کرده است. افزون بر این، در مطالعه پیش رو کوشش خواهد شد نقش این اجازات برای تحقق همگرایی و نیز، میزان توفیق شیخ بهایی در دست یابی به چنین هدفی بازشناخته شود.
    کلیدواژگان: شیخ بهایی، شیخ طوسی، مکتب حله، صفویه، اجازات
  • احمد زارع زردینی صفحه 39
    دوران معاصر، عصر رواج نظامهای علمی مختلفی با محوریت فلسفه کاربردی است، همان که در فرهنگ ایرانی معمولا با تعبیر «فلسفه مضاف» یاد می شود. در یک دسته بندی کلان، فلسفه های مضاف بر دو سنخند؛ گاه در آنها ترکیب اضافی میان فلسفه با دانش برقرار، و گاه نیز میان فلسفه و واقعیت خارجی پیوندی حاصل شده است. هدف از بحث درباره فلسفه هر دانش یا واقعیتی، کوشش برای دگرگونی و تکامل بخشی، تعمیق و در نهایت بازآرایی مباحث دانش یا موضوع مورد نظر است. در مطالعه حاضر کوشش می شود مبانی نظری برای تاسیس یک نظام فلسفی نوین دنبال شود، نظام «فلسفه حدیث» همچون یک «فلسفه» در ترکیب اضافی با «واقعیت». بدین منظور، نخست به بحث از چیستی فلسفه حدیث خواهیم پرداخت و بر اهمیت عنصر گزینشگری در شکل گیری روایتها تاکید خواهیم کرد. آن گاه پدیده حدیث را در دو مرحله شکل گیری خود یعنی «تحقق ذهنی» و «تحقق زبانی» بازخواهیم کاوید. در بحث از تحقق ذهنی حدیث، نقش عوامل روانشناختی، جامعه شناختی، و فهم راوی در آن، و در بحث از تحقق زبانی حدیث هم نقش لهجه های منطقه ای و طبقاتی، و ویژگی های فیزیولوژیک زبان را در آن به بحث خواهیم گذاشت.
    کلیدواژگان: حدیث، فلسفه مضاف، زبان، زبان شناسی، هرمنوتیک، متن پژوهی
  • حامد خانی (فرهنگ مهروش) صفحه 69
    از جمله رایج ترین آداب دینی در میان مسلمانان، که در روایات بسیاری از آن سخن رفته، ذکر گفتن است. گذشته از آن که بر پایه قرآن کریم و روایات اسلامی، عباداتی مهم در فرهنگ اسلامی از قبیل نماز مصداق بارز ذکر خدا تلقی می شود، مسلمانان در زندگی روزانه خود نیز، به شیوه های مختلفی ذکر می گویند. آنها گاه مجالس وعظ و گردهم آیی های دینی خود را نیز «مجلس ذکر»، «مجلس ذکر اهل بیت (ع)»، یا «مجلس ذکر مصیبت» می شناسانند. در این مطالعه با مروری بر شواهد بازمانده از رواج شیوه های مختلف ذکر، آیینهای ذکر بازشناسی می شوند؛ همچنان که کوشش خواهد شد با تکیه بر شواهد تاریخی، کارکرد و همچنین پیامدهای نظری رواج آنها نیز کاویده شود. هدف آن است که از خلال چنین مطالعه ای مولفه های بنیادین مفهوم ذکر در فرهنگ اسلامی را بهتر بشناسیم؛ همچنان که بناست با این مطالعه دریابیم کدام کارکردهای آشکار و نهان این آیین سبب شده است شیوه های مختلف ذکر این قدر از رواج گسترده در فرهنگ اسلامی برخوردار باشند. چنین مطالعه ای می تواند کمک بکند که مفهوم اصطلاح ذکر در گستره وسیعی از روایات اسلامی بهتر شناخته شود؛ همچنان که بر پایه آن خواهیم توانست میان معنای این اصطلاح در ادوار مختلف فرهنگ اسلامی تمییز دهیم و بدین سان از آن همچون ابزاری مفهومی برای تاریخ گزاری روایات اسلامی بهره جوییم.
    کلیدواژگان: تاریخ انگاره ذکر، ذکر مصیبت، مجلس ذکر، کارکرد ذکر، شیطان، سبک زندگی اسلامی، اوقات فراغت، سرگرمی
  • مهدی اکبر نژاد، جمال فرزند وحی، نجمیه گراوند صفحه 113
    کتاب کافی از مهم ترین جوامع حدیث شیعه به شمار می رود. شیعیان همواره در طول تاریخ این اثر حدیثی را مجموعه ای معتبر از روایات صادقین (ع) تلقی کرده اند. بر این پایه جا دارد اسباب و علل این منزلت و جایگاه مهم برای اثر فوق مطالعه شود. بی تردید از مهم ترین اسباب و علل این توجه گسترده، نحوه خاص گزینشی است که مولف اثر محمد بن یعقوب کلینی برای فراهم آوردن روایات آن به کار بسته است. بناست که در این مطالعه با مرور نمونه هایی از روایات این کتاب و هم، بازخوانی نگرش عالمان متاخرتر به اثر، نحوه گزینش کلینی را بازشناسیم و معیارهای او را برای شایان توجه شمردن یک روایت و جای دادنش در مجموعه کافی مرور کنیم. همچنین، خواهیم کوشید به این پرسش پاسخ دهیم که در عمل کلینی خود چه اندازه به این معیارها پایبند بوده، و معیارهای گزینش روایات اثر چه اندازه شدت و ضعف پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: کلینی، الکافی، اصحاب اجماع، اصول اربعمائه، تاریخ حدیث شیعه
  • عباس همامی، سمیه خلیلی آشتیانی صفحه 131
    ماتریدیه از فرق کلامی جهان اسلام است که تا دوران معاصر در میان پیروان مکتب فقهی حنفی پیروان بسیار دارد. پایه گذار این فرقه کلامی، ابومنصور محمد بن محمد ماتریدی (د ح 333ق)، صاحب آثار متعددی از جمله تفسیر تاویلات اهل السنه است. وی در این تفسیر با کاربرد معتدل ادله عقلی و نقلی مبانی مکتب کلامی خود را در تقابل با مکتب اشاعره و نیز معتزلیان تثبیت می کند. نگرشهای کلامی او به مباحثی همچون لزوم عقلی شناخت خدا پیش از بعثت پیامبران (ع)، مخلوق بودن ایمان و در نتیجه مخلوق بودن افعال انسان، و همچنین رویکرد خاص این مکتب به مسئله امکان رویت خداوند را می توان در جایجای این تفسیر سراغ گرفت. بنا داریم در این مطالعه دریابیم که ماتریدی همچون مفسری با رویکرد کلامی، بلکه همچون یکی از نخستین مفسران سرشناس با رویکرد کلامی، از چه روش هایی برای تفسیر قرآن کریم بهره جسته است و روش وی چه شباهتها و تفاوتهایی با معاصرانش دارد. چنان که خواهیم دید، وی در این تفسیر بیش از هر چیز همچون یک متکلم ظاهر شده، و غلبه رویکرد کلامی بر تفسیر، نگرش از دیگر منظرها را به محاق برده است؛ چنان که علوم ادبی، تاریخ و فقه در این تفسیر جایگاهی ندارند.
    کلیدواژگان: ماتریدیه، ابومنصور ماتریدی، تاویلات اهل السنه، معتزله، اشاعره، تاریخ تفسیر
  • نیما اورازانی، مرتضی موسوی صفحه 157
    پس از حمله مغول، تاریخ نویسان متعددی به شرح وقایع این رویداد پرداختند. یکی از آثار مهم این دوره، تاریخ جهانگشای جوینی است. کاربرد گسترده آیات و احادیث و روایات در این اثر به منظور توجیه حمله مذکور جلب نظر می کند؛ گویی مولف خواسته است از همه آگاهی های قرآنی خود برای طبیعی جلوه دادن رویدادهای تلخ و فاجعه بار حمله مغولان بهره جوید و هر آنچه در قرآن کریم درباره حکمت و رحمت خداوند گفته شده است، برای تبیین این معنا به کار گیرد که حمله مغولان، تقدیری الاهی، و چاره ناپذیر بوده است. بناست که در این مطالعه در مقام تبیین و تفسیر روان شناختی این توجیه برآییم و دریابیم چرا جوینی و عمده معاصران ایرانی وی در مقام رویارویی با این مصیبت بزرگ، دانسته های مذهبی خویش را به مثابه آرام بخشی برای تعدیل روان خود به کار برده اند. بدین منظور، مطالعه را با تکیه بر نظریه روان شناختی «اسناد» از فریتس هایدر و همچنین، نظریه «ناهماهنگی شناختی» لئون فستینگر پیش خواهیم برد. بدین سان، از یک سو، رویدادی تاریخی را از رویکرد روان شناسی اجتماعی بازخوانی می کنیم؛ همچنان که از دیگر سو، اثر ذهنیتهای مفسر و هم رویدادهای اجتماعی را بر فهم متون دینی مطالعه خواهیم کرد. چنان که خواهیم دید، کاربرد آموزه های مذهبی برای تعدیل روانی، درعمل به تثبیت حاکمیت مغولان انجامیده است.
    کلیدواژگان: عطا ملک جوینی، نظریه اسناد، ناهماهنگی شناختی، عزت نفس، هرمنوتیک، جامعه شناسی معرفت، تفسیر به رای
|
  • Faramarz Ḥaj Manuchehri Page 7
    Al-Shaykh al-Bahāʼī (d. 1031 AH) is the inheritor of the ups and downs of the īmāmiyyah theological, legal and Hadīth thoughts occurring in a few centuries prior to his time starting from the fourth century in general and eighth century in particular. He was living in an era when the dispute between the Akhbārīs and Usūlīs had reached a peak and the excessive bipartisan between these two groups and the penetration of the Sunni's approaches toward Hadīth into Shiite circles had caused the dispersion of the views regarding Hadīth and led to the creation of new sources of Islamic traditions. Al-Shaykh al-Bahāī like his predecessor, Al-Shaykh al-Ṭūsī (d. 460 AH) who had also lived in a period when a wide variety of Hadīth sources and approaches existed, understanding the precise conditions of Shiite circles, attempted to consolidate the dispersed opinions among Shiite scholars. In this study, after reviewing the historical process of generation of such disputes on the one hand and Al Shaykh al-Bahāī's measures on the other hand, I will attempt to display his specific method of consolidation. As it will be indicated to achieve such unification, he resorted to the common way of Hadīth permissions (Ījāzāt al-Ḥadīth). Also in this study, I will discuss the function of these permissions in creating this consolidation and will notify the extent to which his attempts have been successful.
    Keywords: Al, Shaykh al Bahāī Al Shaykh al Ṭūsī Ḥilla School, Safavids
  • AḤmad Zare Zardini Page 39
    The present era is a time of vogue for various scientific disciplines with a focus on applied philosophy which is usually referred to in Iranian culture as "combined philosophy". In a general classification, the combined philosophies are of two kinds: in some sorts, there is a combination between philosophy and another discipline and in the other, there is a link between philosophy and an objective reality. The purpose behind all combined philosophies is to develop, evolve, deepen and finally revise the material discussed in the relevant discipline or subject. The present study is an attempt to establish a theoretical basis for a new philosophical system, i.e. Philosophy of Hadith, a combined philosophy which is a philosophy as combined with an objective reality. For this purpose, first we will discuss about the nature of Philosophy of Hadith, then the concept of "selection" as a pivotal element in formation of Hadīth literature will be reviewed and finally we will elaborate on the two stages of Hadīth formations: "subjective realization" and "verbal realization". In subjective realization, the psychological and sociological elements plus the narrator's understanding are regarded as the factors influencing in the formation of Hadīth at this level, and in verbal realization different regional and social dialects and the physiological features of language will be introduced as effective elements.
    Keywords: Ḥadith, Applied Philosophy, Language, Linguistics, Hermeneutics, Textual Criticism
  • Ḥamed Khani (Farhang Mehrvash) Page 69
    One of the most common religious practices among Muslims, which has been emphasized in Islamic traditions, is saying "Dhikr" (invocation). Aside from the fact that, based on Quranic teachings and Islamic traditions, some important Islamic rituals such as daily prayers are perceived as clear examples of Dhikr, Muslims have various ways of implementing this practice in their daily life. They sometimes call the sermons and other religious gatherings "Dhikr Assemblies". For instance the ceremony for "Dhikr-i Ahli-l bayt" and the ceremony for "Dhikr-i Muṣibat" are popular rituals held in contemporary Iran. In this study, after reviewing some of the remained evidence of how different ways of Dhikr became popular, the relevant rituals will be elaborated. Also, based on the historical evidences, functions and theoretical outcomes of these practices will be explained. The purpose of such study is to identify the fundamental elements of Dhikr in Islamic culture and to determine which of the apparent or hidden functions of these rituals have led to the popularity of some of the common practices in Islamic culture. Such study may contribute to the better recognition of the concept of Dhikr which has been repeated in a wide variety of Islamic eras and will facilitate for the chronology of Islamic traditions.
    Keywords: The history of the idea of Dhikr, Dhikr, i Muṣibat (mourning ceremony), The Majālis of Dhikr, Function of Dhikr, Satan, Islamic lifestyle, Leisure
  • Mahdi Akbar Nezhad, Jamal Farzane WaḤy, Najmayye Gerāvand Page 113
    The book al-Kāfī is one of the most significant Shiite Hadīth collections. Throughout the history, the Shiʻas have always regarded the book as a corpus including the authentic narrations of Imam Bāqir and Imam Ṣādiq. Accordingly, it is worth studying the causes creating such exalted status. Undoubtedly, one of the causes for its sublimity is the method applied by its author, Muhammad b. Yaʼqūb al-Kulaynī in selecting and collecting the Hadiths in the book. The present study aims at introducing the method and criteria of al-Kulaynī for considering the Hadiths as worthy and thus inserting in his collection by reviewing some of sample Hadiths reflected in the book and referring to recent views expressed by some scholars. Also, we will discuss the extent to which these measures have remained in effect by al-Kulaynī and will identify the strength and weakness of each of the criteria.
    Keywords: al, Kulaynī al Kāfī Aṣḥāb al Ijmā', Usūl ʻArbaʼ Miʼah, The history of Shiite Hadith
  • Abbas Hemami, Somayye Khalili Ashtiyani Page 131
    Al-Māturīdī is one of the theological divisions of Islam, which still has followers from the adherents of legal school of Ḥanafī. The founder of this theological sect is Abū Manṣūr Muhammad b. Muhammad al-Māturīdī (d. 333 AH) who is the author of several works, including a Quran commentary titled Taʼvīlāt Ahl al-Sunnah. In this work, applying mild intellectual and textual reasoning, he elaborates on the bases of his theological school as opposed to the ones of Ashari and Muʻtazila schools. In his theological discussions he gets involved in issues such as necessary intellectual cognition of God before the prophets being assigned, the belief in the creation of faith which results in belief in the creation of human acts, his special approach to the possibility of sighting God, which can be seen everywhere throughout his commentary. This study aims at identifying the methods and approaches applied in this commentary, a work reflecting al-Māturīdī's views as an exegete with theological presuppositions. Also, we seek to notify the differences and similarities of his methods from those of his contemporaries. As it will be indicated, he is more like a theologian than an exegete in his work, a fact that has caused the work to lack other aspects of exegesis such as linguistic, historical and legal discussions.
    Keywords: al, Maturidiyyah, Abu Manṣur al Maturidi, Tavilat Ahl al Sunnah, Mutazila, Ashari, History of Quranic Exegesis
  • Nima Owrazani, Morteza Musavi Page 157
    After the Mongol invasion, several historians began to chronicle the event. One of the important works of this period is the History of Jahāngushā Juveinī. This work has been especially in the limelight because of its widespread references to the Quran and Hadiths in order to justify the invasion of the Mongols as if the author has tried to use all his Quranic awareness to regard the bitter consequences of Mongol invasion as natural consequences of people's acts. He has used Quranic references to God's wisdom and mercy as his evidences and concluded that Mongol invasion was a divinely determined fate which could not be evaded. In this study, we will try to give a psychological outline for Juveinī's attempt to justify the invasion. We will also attempt to answer this question why Juveinī and other Iranian historians of this era, used their religious knowledge as a relieving factor in face with such a tragic catastrophe. For this purpose, we will resort to the Attribution Theory developed by F. Heider and Cognitive Dissonance Theory suggested by L. Festinger. Accordingly, we will look into the historical event through social, psychological approach on the one hand, and will point out the effect of the exegete's mentality and social events on his understanding of the religious texts on the other hand. As it will be concluded, the application of religious teachings for the purpose of psychological adjustment led to the stabilization of Mongol's authority.
    Keywords: Aṭa Malik Joveyni, Attribution Theory, Cognitive Dissonance Theory, Self, Esteem, Hermeneutics, Sociology of Cognition