فهرست مطالب

صنعت لاستیک ایران - پیاپی 89 (بهار 1397)

نشریه صنعت لاستیک ایران
پیاپی 89 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید تقوایی گنجه علی * صفحات 3-4
    سال های 2005 و 2006 میلادی، سال های اوج مطالعه های علمی- فناوری، در حوزه ی روش های بهبود شاخص های برچسب تایر، در شرکت های پیشروی صنعت تایر در دنیا بود. در آخرین سمینارها و کنفرانس های معتبر دنیا همانند تایر تکنولوژی، بخش عمده ای از مقاله های کلیدی و سخنرانی های علمی به این مقوله ها پرداخته شده است و حتی در کارگاه های آموزشی ارائه شده توسط دانشگاه آکرون امریکا و موسسه ی RAPRA انگلیس، به بررسی و تبیین قانون ها و استانداردهای مرتبط با شاخص های برچسب تایر پرداخته شد.
    شاخص های مقاومت غلتشی، چنگ زنی تایر در جاده های خیس و صدای تایر، در سال های پیش، به عنوان شاخص های کیفی مطرح بودند و هنوز به عنوان شاخص های ایمنی و زیست محیطی در استاندارد R117 گنجانده نشده بودند؛ اما چیزی که امروزه ما از آن به عنوان استاندارد SWR نام می بریم، دیگر بخش اجتناب ناپذیر E- mark (ویرایش 2012 میلادی به بعد) شده است و با یک برنامه ی زمان بندی، هرروز سخت گیرانه تر می شود.
    این همان چیزی ست که بارها در گفتار ها و نوشته های قبلی ام به آن اشاره کرده ام، و باز هم تاکید می کنم که ارتقای سطح استانداردها، روشی عاقلانه و هوش مندانه برای خارج کردن رقیبان در عرصه ی تولید است.
    همواره این باور را داشته و دارم که ما در عرصه ی تولید تایر، خالق فناوری نبوده و نیستیم و در شرایط ایده آل می توانیم یک دنباله روی هوش مند و پیشتاز باشیم، بنابراین در همان سال های 1385 و 1386، در شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع لاستیک، به شدت پیگیر پروژه ی برچسب تایر بودیم. بر این اساس نقطه ی شروع را اطلاع رسانی و پس ازآن تلاش در جهت تهیه ی دستگاه اندازه گیری مقاومت غلتشی تایر یافتیم. جلسه های بسیاری را با سازمان بهینه سازی مصرف سوخت، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سازمان محیط زیست، و وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار کردیم و تلاش مان بر این بود که به متولیان امر یادآوری کنیم که در کشوری که بالغ بر 75 میلیون لیتر بنزین و چیزی نزدیک به همین مقدار گازوئیل مصرف می شود، 20 درصد این میزان سوخت (حدود 30 میلیون لیتر بنزین و گازوئیل)، صرف غلبه بر مقاومت غلتشی تایر می شود و می توان با رعایت تمهیدات و البته با به کارگیری فناوری های نوین تولید و جای گزینی برخی مواداولیه، بخش چشم گیری از مصرف سوخت (معادل 5 -4میلیون لیتر در روز) را کاهش داد. در همین رابطه در سال 1389 نیز کتابی را بانام «نقش تایر در صرفه جویی سوخت خودرو» در شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع لاستیک به چاپ رساندیم.
    تمامی این تلاش ها و پیگیری های پس ازآن منجر به آن شد که سرانجام در اردیبهشت ماه 1397، دستگاه «اندازه گیری مقاومت غلتشی تایر» در مرکز آزمون تایر شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع نصب و راه اندازی شود و البته جای سپاس و قدردانی از تمامی اعضای هیات مدیره و مدیران و کارشناسان فنی صنعت تایر، برای تحقق این مهم دارد. این رویداد پس از 12 -11 سال رویداد مبارکی ست و امروزه در شرایطی هستیم که تازه می توانیم بگوییم کجای کار هستیم و ضریب مقاومت غلتشی تایرهای تولیدی مان در چه سطحی ست. پس ازاین، مرحله ی بعدی کار شروع می شود و آن این است که بدانیم چگونه این ضریب را کاهش دهیم و خود را با استانداردهای مرتبط با R117 منطبق کنیم و صدالبته تایرهای وارداتی را نیز از دید این استاندارد (به ویژه درخصوص شاخص ضریب مقاومت غلتشی) پایش کنیم تا خدای ناکرده عدم انطباقی بین نوشته های درج شده بر روی تایر و واقعیت عملکرد تایر وجود نداشته باشد، زیرا متاسفانه شواهد تجربی نشان از وجود برخی عدم انطباق ها در این زمینه دارد.
    با این اوصاف باید گفت 12سال انتظار برای عملی شدن حرف مان زمانی بسیار طولانی ست و برازنده ی صنعتی که می خواهد دنباله روی هوش مند و پیشتاز باشد، نیست. باید بسیار هوش مندانه تر تحول های فناورانه ی تایر دنیا را رصد کنیم و به موقع نسبت به آن ها کنش وواکنش منطقی و با درایت داشته باشیم؛ به ویژه آن که پدیده ها، قانون ها و استانداردهای بسیار دیگری در پیش رو هستند و ما وظیفه داریم آن ها را استخراج، درک و اجرایی کنیم، وگرنه فاصله مان با دنیای فناوری تولید تایر بیش ازپیش می شود.
    در گزارش کنفرانس تایر تکنولوژی 2018 هانوفر آلمان که در نشریه ی زمستان 96 (شماره ی 88) چاپ شد، اشاره کردم که دیگر شاخص های برچسب و SWR، جایی در مقاله ها و سخنرانی های روز دنیا ندارد و جای این مقاله ها را مقاله هایی درباره ی قانون های زیست محیطی، استفاده از روش های ردیابی عیب ها، آزمون های پیشرفته و... گرفته است. یادمان باشد که فرصت کوتاه است و دنیای فناوری، دیگر کمتر فرصتی 12 ساله برای انطباق ما با فناوری های روز دنیا در اختیارمان قرار می دهد. اگر دست نجنبانیم، به قول قیصر امین پور “خیلی زود دیر می شود”
  • آزاده انجم شعاع *، فرحناز ابراهیمی، هاجر محمودی صفحات 5-10

    در این پژوهش اثر میزان پرکننده ی سیلیکا بر روی اثر اکسید روی در پخت و بررسی میزان جذب عنصر روی در حضور سیلیکاژل توسط دستگاه جذب اتمی بررسی شده است. بدین منظور آمیزه ها از مخلوط دو کائوچوی استایرن- بوتادین و بوتادی ان، به همراه سایر اجزای آمیزه کاری و مقدارهای گوناگون سیلیکا تهیه شدند. سپس با توجه به نتیجه های به دست آمده از آزمون رئومتر و میزان جذب اکسیدروی در دستگاه جذب اتمی در حضور مقدارهای گوناگون سیلیکا، چهار آمیزه ی جدید تعریف شد که در آن ها مقدار های گوناگون اکسیدروی مورداستفاده قرارگرفته است. آمیزه های یادشده تهیه و پس از آزمون های لازم، شامل آزمون های مکانیکی (استحکام کششی، درصد ازدیاد طول، سختی و سایش)، برای انجام آنالیز جذب اتمی در مخلوط حلال موردنظر به هم زده شدند. نتیجه های به دست آمده حاکی از آن است که بیشترین میزان جذب عنصر روی، در کمترین میزان سیلیکا اتفاق می افتد که علت این امر تشکیل کمپلکس پایدار بین روی و سیلیکاژل و جلوگیری از شرکت اکسیدروی در پخت است. هم چنین با افزودن حلال فلوئوریک اسید برای حل کردن سیلیکاژل، افزایشی چشم گیر در جذب عنصر روی دیده شد. نتیجه های آنالیزهای گوناگونی چون آزمون گرانروی مونی، آزمون های کششی صفحه های لاستیکی، سختی، مقاومت سایشی و رئومتر نمونه ها نشان می دهند که با افزایش میزان سیلیکا، به دلیل جذب بیشتر اکسیدروی، پخت آهسته تر و میزان پیوندهای عرضی کمتری صورت پذیرفته است. در ادامه بررسی میزان جذب عنصر روی در دستگاه جذب اتمی، تاییدی بر جذب اکسیدروی توسط سیلیکا و ایجاد یک کمپلکس پایدار است.

    کلیدواژگان: پخت، کمپلکس اکسیدروی با سیلیکا، جذب اتمی، سیلیکا
  • سامان شفیعیان ماهانی *، محمدحسین هدایتی صفحات 11-17

    با توجه به این که در دنیای جدید تمامی صنایع به دنبال کسب قابلیت اطمینان بالا برای بیشترین استفاده از تجهیزات هستند، نگه داری و تعمیرات مبتنی بر شرایط، یکی از موردهای کسب قابلیت اطمینان بالا است که در انواع آنالیز ارتعاش، آنالیز دما، آنالیز روغن و... قابل اجراست. درحال حاضر در کارخانه ی لاستیک بارز اجرای آنالیز دما، آنالیز ارتعاش، آنالیز روغن، آزمون ترموگرافی، اندازه گیری های جریان و بازرسی های با استفاده از حس های پنج گانه، در قالب CBM برای تجهیزات کلیدی درنظر گرفته شده و درحال اجراست.

    کلیدواژگان: نگه داری و تعمیرات مبتنی بر پایش وضعیت (CBM)، مراقبت وضعیت (CM)، آنالیز دما، آنالیز ارتعاش، آزمون عایقی
  • دل آرا مهابادی *، حامد حسنخانی صفحات 18-22

    باوجود مزیت های روغن های آروماتیک ازجمله قیمت کم و سازگاری بالای آن ها با انواع کائوچو، این روغن ها دارای درصد حلقه های آروماتیک بالا در حدود 70 درصد وزنی هستند و در گروه مواد سرطان زا قرار می گیرند. در سال 2005 میلادی، شورای اروپا (EC)، بخش نامه ی 2005/69/EC، مبنی بر ممنوعیت تجارت و استفاده از روغن های آروماتیک و تایرهای تولیدشده با آن را تصویب کرد. سال 2007 میلادی، REACh 1907/2006 Annex XVII(1)، لیست PAHهای(2) ممنوع برای استفاده در صنعت تایر را اعلام کرد. درنهایت از ابتدای سال2010 میلادی، بخش نامه ی ممنوعیت استفاده ی از PAHها در اروپا اجرایی شد. در این مطالعه طراحی آمیزه ی حاوی سه نوع روغن، با درصد آروماتیسیته ی پایین و بررسی اثر این روغن ها و نوع الاستومر، بر ویژگی های آمیزه، از راه آزمون های رئومتر، جهندگی، کشش، مانایی فشاری، سایش و گرمازایی موردبررسی قرار گرفت. بر اساس نتیجه های به دست آمده، آمیزه ی تولیدشده با روغن TDAE خارجی، ویژگی های قابل پذیرشی برای جای گزینی در آمیزه ی ترد تایر رادیال سواری از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: تایر سبز، آمیزه سازی، روغن فرایندی، آروماتیسیته ی کم
  • فاطمه خودکار، حسین روشنایی * صفحات 23-38

    یکنواختی تایر نشان دهنده ی عملکرد عالی تایر ازنظر نیرو، ابعاد و تعادل جرمی ست. اگر این معیارها در سطح قابل پذیرشی حفظ نشوند، می توانند اثر های منفی بر سواری وسیله ی نقلیه و ایجاد صدا داشته باشند. پیشرفت ها در طراحی وسیله ی نقلیه و رانندگی با سرعت بیشتر، نیازمند تایر یکنواخت تر است. با پیشرفت مواد، بهبود آمیزه کاری، ساخت و پخت دقیق، یکنواختی بیشتری به دست می آید. در این مقاله، عامل های طراحی و ساخت که بر یکنواختی تایر موثر است، بررسی شده است. یکنواختی به کنترل دقیق و پیوسته ی تمام فرایند های ساخت و ارزیابی ثابت مواد و اجزای تایر بستگی دارد. کنترل زاویه ی نخ در کل مرحله های گوناگون تولید و مونتاژ دقیق اجزا، در طول ساخت تایر، ازجمله عامل های تاثیرگذار است. استفاده ی از ماشین آلات سنجش یکنواختی، ارزیابی یکنواختی تایر را در تولید بهبود می دهد و ابزاری برای تجزیه وتحلیل نایکنواختی هایی که در مرحله های ساخت یا طراحی ایجاد می شود، فراهم می کند.

    کلیدواژگان: یکنواختی، نیروی شعاعی، نیروی جانبی، محورگریزی
  • جمال موثق * صفحات 39-48

    در این مقاله تاثیر اختلاط آمیزه ی بین استایرن بوتادی ان رابر (SBR) و بوتادی ان رابر (BR) و نوع E-SBR، S-SBR) SBR) بر ویژگی های آمیزه ی SBR/BR ترد تایر بررسی شده است. تاثیر این پارامترها بر ویژگی های آمیزه ی ترد تقویت شده با phr 80 دوده و سیلیکا مقایسه شده است. نتیجه ها نشان داد سختی، مقاومت و بازدهی چنگ زنی در شرایط خیس با افزایش سهم BR ضعیف شده است، ولی مقاومت غلتشی بهبود پیدا می کند. در تمام آمیزه ها حضور BR باعث کاهش مقاومت سایشی شده است، اما به طور شگفت آوری در سیستم E-SBR پرشده با دوده، افزایش BR منجر به بهبود مقاومت سایشی شد. نتیجه ها به روشنی نشان دادند S-SBR ویژگی های برتر و مناسب تری ازنظر کاربری تایر، به ویژه در سیستم های پرشده با سیلیکا، نسبت به E-SBR ارائه می دهد. در مقایسه با دوده، سیلیکا مقاومت قابل مقایسه، چنگ زنی در شرایط خیس بهتر و مقاومت غلتشی پایین نشان می دهد. ازطرفی بر اساس نتیجه ها آمیزه های تقویت شده با دوده، مقاومت سایشی بالاتری نسبت به سیلیکا دارند.

    کلیدواژگان: SBR، BR، دوده، سیلیکا، تایر
  • احمد عربشاهی کریزی *، سعید یعقوبی صفحات 49-65

    این پژوهش درصدد است تا نقش مولفه های سبک زندگی در کیفیت زندگی کاری را بررسی کند. روش بررسی در پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش توصیفی- پیمایشی است. از جامعه ی آماری پژوهش با استفاده از نمونه گیری تصادفی و با توجه به جدول مورگان نمونه گیری صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده های پرسش نامه های استاندارد سبک زندگی و کیفیت زندگی کاری هستند. برای تایید روایی، پرسش نامه ها در اختیار استادان محترم قرار گرفت و برای بررسی پایایی به محاسبه ی آلفای کرونباخ اقدام شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از آمار استنباطی و نرم افزار آماری spss استفاده شده است. یافته ها حاکی از این است که بین مولفه های سبک زندگی شامل یادگیری، تنوع، مدگرایی، توجه به تاریخ و مذهب، شور و اشتیاق، توانایی فکری و جسمی و توانایی ساختن) و کیفیت زندگی کاری رابطه ی مستقیم و معنی داری برقرار است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، رضایت شغلی، بهره وری، کیفیت زندگی کاری
  • روزبه حبیبی * صفحات 66-82

    یکی از اصل های اقتصاد پویا و هم چنین از پیش فاکتورهای توسعه ی اقتصادی کشورهای درحال توسعه ی دنیا “خصوصی سازی” است. خصوصی سازی فرایند سپردن اولویت ها به دقت سازوکار بازار و بازارگرا کردن آن ها است و طیف گسترده ای را شامل می شود که یک سوی آن خصوصی سازی کامل و سوی دیگر تجدید ساختار بنگاه های تحت مالکیت دولت است. در نظام اقتصادی این امر نیازمند اصلاح ساختار مالی و اداری، تعدیل نیروی انسانی و به کارگیری نیروی توان مند، حذف یا کنار آمدن با قانون ها و مقررات دست وپاگیر دولتی و... است که تنگناهای عمده ی اقتصادی موجود را رفع یا تعدیل کند و درنهایت موجب افزایش کارایی اقتصادی و تولیدی شود. این امر مستلزم مدیریت کارآمد است. بااین وجود نظر به ابلاغ سیاست های کلی اصل 44 توسط مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر تقویت بخش خصوصی و نقش بی بدیل بخش خصوصی کارآمد در تحقق الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، در این مقاله سعی شده است ضمن تشریح اصول و هدف های اساسی برای موفقیت در فرایند خصوصی سازی، عامل ها و معیارهایی که اصلاح یا کنترل (مدیریت) آن ها، شرایط پیاده سازی موفقیت آمیز این فرایند در سیستم اقتصادی و تولیدی را فراهم می آورد، تشریح شود.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت، بهره وری، اصل 44، کاهش حجم دولت، رقابتی کردن
|
  • A. Anjomshoa*, F. Ebrahimi, H. Mahmoudi Pages 5-10

    In this paper we discuss the effect of silica filler content on zinc oxide in curing process and the amount of Zn absorbed in the presence of silica gel in atomic absorption spectroscopy instrument. For this purpose the compounds have been made up of the mixture of stearin-butadiene, butadiene rubbers and other components with different contents of silica. Considering the results from rehometer test and the amount of zinc oxide absorbed in atomic absorption spectroscopy instrument for different amounts of silica, 4 new compounds have been introduced containing different amounts of zinc oxide. After doing some tests like mechanical tests (tensile strength, elongation, stiffness and Abrasion) the new compounds have been added to the solvent mixture for atomic absorption analysis. The results show that the maximum zinc absorption happens with the minimum silica content because a stable complex formed between zinc and silica gel results in preventing zinc oxide from taking part in curing process. Besides that adding the fluoric acid solvent for solving the silica gel will result in considerable increase in Zn absorption. The results of different analysis like mooney, Tension of rubber, hardness, abrasion resistance and Reometer tests show that increasing the silica content causes the curing process be slower and less cross links will be formed because of the increase in the amount of zinc oxide absorbed. In what follows studying the amount of zinc absorbed in atomic absorption spectroscopy instrument will confirm the absorption of zinc oxide by silica and forming a stable complex.

    Keywords: Curing, Complex of zinc oxide, silica, Atomic absorption, Silica
  • S. Shafieyan*, M.H. Hedayati Pages 11-17

    Given that in the modern world in all industries seeking to make maximum use of the equipment are high reliability, condition based maintenance is one of the cases to achieve high reliability that In a variety of vibration analysis, temperature analysis, oil analysis, etc. are applicable. Now in the Barez rubber factory temperature analysis, vibration analysis, oil analysis, thermography testing, inspection and flow measurements using the five senses in terms of condition based maintenance are intended and running.

    Keywords: CBM, CM, Temperature Analysis, Vibration analysis, Oil analysis, Thermographytesting
  • D. Mahabadi*, H. Hassankhani Pages 18-22

    Because of high PCA content of aromatic processing oil, its usage has been banned in EU countries since 2010. In this study the effect of three low PCA processing oils and elastomers were investigated by tests including rheometer, tensile, heat buildup, compression set and abrasion. According to test results, properties of sample containing TDAE from Repsol Company showed best match with those of original tread.

    Keywords: Low PCA oil, Green tire, Blending, Mechanical properties
  • F. Khodkar, H. Roshanaei* Pages 23-38

    Tire uniformity is an indication of excellent tire performance in terms of force, dimensions and balance. If these criteria are not maintained at an acceptable level, they can have a negative effect on vehicle riding and sound creation. Improving the design of the vehicle and driving more quickly requires a more uniform tire. With the development of materials, improved mixing, precision building and curing, more uniformity is achieved. In this paper, design and construction factors that are effective on tire uniformity are investigated. Uniformity depends on the precise and continuous control of all manufacturing processes and the constant evaluation of tire materials and components. Controlling the cord angle in all various stages of production and precision assembly of components during tire building is among these effective factors. Increasing the use of uniformity grading machines accelerates the assessment of tire uniformity in production, and provides a tool for analyzing the irregularities that builds up in design or construction.

    Keywords: Uniformity, Radial Force, Lateral Force, Runout
  • J. Movasagh* Pages 39-48

    This work aimed at investigating the effects of blend ratio between styrene butadiene rubber (SBR) and butadiene rubber (BR) and SBR type (E-SBR and S-SBR) on properties of SBR/BR tire tread compounds. Influences of these parameters on properties of the tread compounds reinforced by 80 parts per hundred rubber (phr) of carbon black (CB) and silica were also compared. Results reveal that hardness, strengths, and wet grip efficiency were impaired whereas rolling resistance was improved with increasing BR proportion. Surprisingly, the presence of BR imparted poorer abrasion resistance in most systems, except for the CB-filled E-SBR system in which an enhanced abrasion resistance was observed. Obviously, S-SBR gave superior properties (tire performance) compared to E-SBR, particularly obvious in the silicafilled system. Compared with CB, silica gave comparable strengths, better wet grip efficiency, and lower rolling resistance. Carbon black, however, offered greater abrasion resistance than silica.

    Keywords: SBR, BR, Carbon black (CB), Silica, Tire
  • A. Arabshahi*, S. Yaghoubi Pages 49-65

    The purpose of this study was to examine the role of life style components in quality of work life. The research method in this study is based on the objective, applied and based on the nature, survey. The statistical population is the endowment and charity affairs organization in Kashmar. To select the sample, 50 people were selected through random sampling and according to the Morgan table. Data collection tools consist of "lifestyle" and "quality of work life" questionnaires. Inferential statistics and SPSS software were used to analyze information and test hypotheses. Findings indicate that there is a direct and meaningful relationship between the components of lifestyle and quality of work life.

    Keywords: Life style, Job Satisfaction, Productivity, Quality of Work Life
  • R. Habibi* Pages 66-82

    One of the principle factors in the economic development of developing countries, as well as the dynamic economy in the world is "privatization". Escrow process of privatization and market- oriented mechanism to achieve their priorities, and will include a wide range from the complete privatization of the state-owned enterprise is restructuring, This requires reform of the economic system Sakhtarmaly and administrative staffing and use moderation formidable force, eliminate, or cope with laws and government red tape and ... That is the major economic constraints to eliminate or mitigate And ultimately increase economic efficiency and production. This requires efficient management. However, to convey the general policies of Article 44 by the Supreme Leader and his emphasis on strengthening the private sector and the private sector capable Drthqq unique Islamic model-Iranian progressv (According to the guidelines of the Supreme Leader), in this paper has explained the basic principles and objectives for a successful privatization process, and the factors that modify or control measures (management) of successful implementation of this process The system provides an economical and productive, is described.

    Keywords: Privatization, Islamic patterns- Iranian progress, Productivity, Principle 44, Reducing the size of government, Competitive