فهرست مطالب

طب جنوب - سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1391)

مجله طب جنوب
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهره پروین جهرمی، شهلا ظهیری، امیراشکان مهجور، نهله احسن نیا، دانیال صفرپور صفحات 161-170
    زمینه
    دانه سویا منبع غنی فیتواستروژن ها است که خواص آنتی اکسیدانی، ضدسرطانی و استروژنیک دارند. این پ‍ژوهش جهت بررسی تاثیر عصاره ی هیدروالکلی سویا بر بافت تخمدان با تاکید بر اثرات هیستوپاتولوژیک و استریولوژیک انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    40 سر موش صحرایی ماده نژاد اسپراک- داولی با سن 10 هفته به طور تصادفی به 5 گروه کنترل، شم و سه گروه آزمایشی 1، 2 و3 تفکیک شدند،گروه های مورد آزمایش مدت 25 روز مقادیر 30، 60 و 120 (میلی گرم بر کیلوگرم) عصاره خوراکی دریافت کردند. گروه شم آب مقطر گرفت. پس از بیهوشی تخمدان‎های راست حیوانات خارج گردیده، توزین و مراحل پاسا‍ژ بافتی جهت مطالعات هیستولوژیک و استریولوژیک انجام گردید. بررسی هیستولوژیک با دو نوع رنگ آمیزی تری کروماسون وهماتوکسیلین ائوزین انجام گرفت. در مطالعات استریولوژیک حجم تخمدان با روش کاوالیه محاسبه شد. در هر اسلاید درصد فولیکول ها وجسم زرد محاسبه گردید.
    یافته ها
    تجویز عصاره تغییر معنی داری در درصد فولیکول های پری انترال، گراف، کورپوس لوتئوم و حجم تخمدان در گروه های آزمایشی و شم نسبت به کنترل ایجاد نکرد. وزن تخمدان در گروه تجربی1 افزایش معنی دار نشان داد. فولیکول های انترال در گروه تجربی 3 افزایش معنی داری داشت. فولیکول آترتیک در همه گروه های تجربی و شم کاهش معنی داری داشت. در بررسی های هیستوپاتولوژیک تغییرات بافت‎شناسی بر بافت تخمدان مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که کاهش درصد فولیکول های آترتیک و افزایش فولیکول های آنترال نشانگر تاثیرات مثبت استروژن گیاهی بر بافت تخمدان بوده. به نظر می رسد با توجه به اثرات مثبت سویا بر بسیاری سیستم های بدن استفاده آن در غلظت های متعادل، اختلالی در روند تولید مثلی جنس ماده ایجاد نکند.
    کلیدواژگان: سویا، تخمدان، استریولوژی، هیستوپاتولوژی، موش صحرایی
  • عباس قنبری نیاکی، فاطمه حسین پور، رزیتا فتحی، علیرضا صفایی کناری صفحات 171-182
    زمینه
    هیپوتالاموس مرکز اصلی تنظیم اشتها و تعادل انرژی است. فعالیت بدنی و ورزش قادر است تعادل انرژی را در جهت منفی شدن برهم زند. نسفاتین-1 ازجمله نوروپپتیدهای تنظیم کننده ی اشتها است که توسط هیپوتالاموس تولید شده و نقش مهمی در برقراری تعادل انرژی ایفا می کند. هدف تحقیق حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرین استقامتی بر بیان ژن نسفاتین و غلظت آن در هیپوتالاموس موش های صحرایی نر بوده است.
    مواد و روش ها
    11 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (10-8 هفته،130-145 گرم) به گروه تمرین و شاهد تقسیم شدند. گروه تمرین با شدت 20 متر در دقیقه، 60 دقیقه، 5 روز در هفته و در مجموع به مدت 8 هفته روی نوارگردان دویدند. موش ها 72 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرین کشته شده و بافت هیپوتالاموس جهت تعیین بیان ژن و غلظت نسفاتین-1 به روش هایRT-PCR و الایزا (ELISA) جدا گردید. غذا نه آب 4 ساعت قبل از آزمایش از قفس برداشته شد. داده ها با استفاده از تی- غیروابسته تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که میزان بیان و غلظت نسفاتین-1، ATP و گلیکوژن هیپوتالاموس در گروه تمرین به طور غیر معنی داری پایین تر از گروه شاهد بود.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر برای نخستین بار نشان داد که تمرین با شدت کم، موجب کاهش بیان نسفاتین-1 و غلظت آن در هیپوتالاموس گشته که با کاهش غیر معنی داری در منابع انرژی همراه گردید. به نظر می رسد که در شرایط پژوهشی حاضر، احتمالا تمرین اثری شبه ناشتایی و گرسنگی، بر بیان و غلظت نسفاتین-1 در هیپوتالاموس داشته است.
    کلیدواژگان: نسفاتین، 1، نوکلئوبایندین، 2، پروتئین ضداشتها، بیان ژن، موش های صحرایی نر
  • محمد کارگر، روحی افکاری، رضا اینالو، مهدی کارگر، صادق قربانی دالینی صفحات 183-192
    زمینه
    مصرف بیش از حد غذاهای غنی از اگزالات زمینه ساز تشکیل سنگ اگزالات کلسیم کلیوی است. هدف از این پژوهش ارزیابی و جداسازی باکتری های تجزیه کننده اگزالات در افراد مبتلا به سنگ اگزالات کلسیم کلیوی می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت مقطعی- توصیفی بر روی نمونه های مدفوع و ادرار 100 فرد سالم و 100 فرد مبتلا به سنگ کلیه در بیمارستان شهید مطهری شهرستان جهرم انجام گردید. باکتری های تجزیه کننده اگزالات پس از غنی-سازی و کشت در محیط اختصاصی با استفاده از تست های بیوشیمیایی و روش مولکولی 16S rRNA تعیین هویت گردیدند. همچنین وجود ژن های موثر بر تجزیه اگزالات، oxc و frc در باکتری های جدا شده مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در 80 درصد از افراد سالم و در 48 درصد از افراد مبتلا به سنگ کلیه لاکتوباسیلوس جداسازی گردید. در 60 مورد (46/88 درصد) از لاکتوباسیلوس های جدا شده، ژن oxc و در 14 مورد (94/10 درصد) ژن frc شناسایی شد. همچنین میزان اگزالات ادراری در افراد مبتلا به سنگ کلیه اختلاف معنی داری با افراد سالم داشت. اما لاکتوباسیلوس های تجزیه کننده اگزالات افراد سالم بیشتر از افراد مبتلا به سنگ کلیه بود.
    نتیجه گیری
    چون یکی از دلایل افزایش اگزالات ادراری و افزایش سنگ اگزالات کلسیم کلیوی کاهش تعداد باکتری های تجزیه کننده اگزالات است، بنابراین استفاده از این باکتری ها به منظور کاهش سنگ کلیه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: باکتری های تجزیه کننده اگزالات، لاکتوباسیلوس ها، اگزالات کلسیم، سنگ کلیه
  • الهام رحمانی، شهناز احمدی، نیلوفر معتمد، حسام الدین منشی، صغری قاسمی صفحات 193-200
    زمینه
    از علل شایع ناباروری عدم تخمک گذاری است که جهت درمان آن داروهای متفاوت با روش های متنوعی تجویز می گردد. کلومیفن سیترات (کلومید) و لتروزول از داروهای تحریک کننده تخمک گذاری هستند. در این مطالعه اثر کلومید و لتروزول با روش افزایش دوز پلکانی در درمان ناباروری مورد مقایسه قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در یک کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی 200 بیمار مبتلا به نازایی به دلیل عدم تخمک گذاری مراجعه کننده به کلینیک ابوالفضل بوشهر طی سال های 1389-1386 پس از اخذ رضایت نامه کتبی انتخاب شدند. برای این افراد از روز سوم قاعدگی به مدت 5 روز قرص لتروزول یا کلومید به صورت 1،2 و 3 قرص بر اساس پروتکل افزایشی تجویز گردید. تخمک گذاری و ضخامت اندومتر در روز 14-13 قاعدگی با سونوگرافی و وجود حاملگی با تست خون حاملگی (ßHCG)تایید شد.
    یافته ها
    دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک و باروری در ابتدای مطالعه تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P>). بین دو گروه تفاوت معنی‎داری از نظر تولید فولیکول (9/0=P)، میزان حاملگی (به ترتیب 54/14 درصد و 26/12 درصد در گروه گیرنده کلومید و گیرنده لتروزول، 19/0=P)، سقط و بروز عوارض وجود نداشت (05/0P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که میزان موفقیت کلومید و لتروزول در درمان ناباروری ناشی از عدم تخمک گذاری مشابه بوده و هر دو به یک میزان می توانند باعث افزایش تخمک گذاری و حاملگی گردند. به عبارت دیگر این دو دارو در برتری نسبت به هم ندارند و می‎توانند با توجه به تحمل بیمار، هزینه و عوارض دارویی انتخاب شوند.
    کلیدواژگان: کلومید، لتروزول، سندرم پلی کیستیک تخمدان، ناباروری
  • محمد میرزایی، علی اصغر مولوی، سعید محمدی، حسین میرشکارپور صفحات 201-208
    زمینه
    ایزوتوپ ید-131 در تشخیص و درمان پرکاری و سرطان تیروئید استفاده می شود. برای حصول درمان بهینه باید دوز مشخصی از تابش به بافت تیروئید برسد و کمترین تابش ممکن نیز به اندام های نخاع گردنی مهره گردنی بافت نرم و لایه چربی زیر پوست و پوست گردن برسد. نظر به اینکه اندازه گیری دوز در بافت زنده دشوار است؛ هدف از این تحقیق محاسبه دوز جذبی در اندام های فوق به وسیله کد MCNPX است.
    مواد و روش ها
    ابتدا فایل ورودی برای کد MCNPX برای محاسبه تالی F6 وF8 تهیه گردید و فرض شد لوب های تیروئید به صورت بیضی‎گون با قطر بزرگ دو برابر قطر کوچک باشد و ید 131 به طور یکنواخت در لوب ها توزیع شده است؛ سپس کد برای تالی F6و F8 برای حجم های لوب از 1 تا 25 میلی لیتر اجرا گردید. از فایل خروجی تالی F6 دوز جذبی گاما در تیروئید بیضی گون، نخاع گردنی، مهره گردنی، بافت گردن، لایه چربی و پوست برای لوب با حجم متغیر از 1 تا 25 میلی لیتر استخراج و نمودارهای آن ترسیم گردید. همچنین از خروجی تالی F8 انرژی جذب شده بتا در تیروئید و بافت نرم گردن استخراج و در جدول درج و سپس دوز جذبی بتا محاسبه گردید.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که برای اکتیویته ثابت در تیروئید با افزایش حجم هر لوب بیضی گون از 1 تا 25 میلی لیتر، دوز جذبی گاما در تیروئید3/88 درصد، بافت نرم9/6 درصد، لایه چربی3/19 درصد، پوست 4/17 درصد کاهش و همچنین دوز جذبی گاما در نخاع 1/32 درصد و در مهره گردنی 3/32 درصد افزایش می یابد. برای وضعیت مشابه، دوز جذبی بتا در تیروئید 9/95 درصد و در بافت نرم 2/64 درصد کاهش می یابد.
    نتیجه گیری
    برای اکتیویته ثابت در تیروئید با افزایش حجم تیروئید دوز جذبی گاما در تیروئید، بافت نرم گردن، لایه چربی زیر پوست و پوست گردن کاهش می یابد؛ اما در استخوان گردن و نخاع گردنی افزایش می یابد. همچنین با افزایش حجم لوب برای اکتیویته ثابت دوز جذبی بتا در تیروئید و بافت گردن کاهش می یابد. بنابراین هرچه لوب تیروئید کوچکتر باشد باید مقدار ید 131 بیشتری برای القای دوز مناسب تجویز گردد.
    کلیدواژگان: ایزوتوپ های ید، دوزسنجی، کد MCNPX، غده تیروئید، بیضی گون
  • مرجان جدی، محمدجعفر روستا، محمدحسین دباغ منش، زهرا باقری، مریم انصاری لاری، غلامحسین رنجبر عمرانی صفحات 209-220
    زمینه

    اساس ساختمان طبیعی استخوان در سال های کودکی و نوجوانی شکل می گیرد و اگر مشکلی در این دوره به وجود آید، شانس پوکی استخوان در بزرگسالی بیشتر خواهد بود. موثرترین عامل در شکل گیری استخوان، عوامل ژنتیکی می-باشند که در افراد هر ناحیه متفاوت است. هدف این مطالعه ارزیابی تراکم معدنی استخوان و عوامل موثر بر آن در دختران شهر کوار در استان فارس می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 235 دختر سالم ساکن شهر کوار فارس که در سن 18-9 سال بودند، شرکت کردند. اندازه گیری BMC و BMD در مهره های کمر، گردن استخوان ران و کل بدن به روش DXA برای آنها انجام شد و صدک-های آنها بر اساس سن به‎وسیله نرم افزار LMS طراحی و رسم شد.

    یافته ها

    بیشترین افزایش توده معدنی و تراکم معدنی استخوان در دختران 13-11 ساله دیده شد و صدک های سوم، بیست و پنجم، پنجاهم، هفتاد و پنجم و نود و هفتم طراحی شده برای BMC و BMD بر اساس سن نشان داد که تراکم استخوان تا سن 15 سالگی با سرعت تقریبا ثابت رو به افزایش است و از آن پس سرعت افزایش آن کم شده و به آهستگی پیش می رود.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر اولین مطالعه ای است که به ارزیابی تراکم معدنی استخوان در کودکان و نوجوانان ایرانی پرداخته است. یافته‎های به دست آمده نشان داد که در دختران کوار روند افزایش BMC از دختران سایر مناطق دنیا کمتر و روند افزایش BMD از آنها بیشتر است. مقایسه کلی بین نتایج این مطالعه و نتایج مطالعات دیگر نشان داد که میزان مطلق BMC و BMD در دختران کوار از دختران هندی، لبنانی و آسیایی های ساکن آمریکا کمتر می باشد. همچنین با بررسی یافته های این پژوهش نشان داده شد که وزن و بلوغ بیشترین تاثیر را بر میزان تراکم استخوان در دختران شهر کوار می گذارند. این مطالعه می تواند زمینه ساز پژوهش های دیگر در سلامت استخوانی کودکان و نوجوانان باشد.

    کلیدواژگان: تراکم معدنی استخوان، کودکی، نوجوانی، توده معدنی
  • معصومه محمدپور کلده، مرادعلی فولادوند، مهران آوخ کیسمی صفحات 221-232
    زمینه

    در دهه های اخیر چاقی شیوع بیشتری یافته و شایع ترین مشکل تغذیه ای- بهداشتی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه محسوب می شود. چاقی به عنوان عامل خطر بسیاری از بیماری های مزمن مانند دیابت، فشارخون، سکته مغزی، بیماری های قلبی- عروقی و برخی از سرطان ها شناخته شده است و به دلیل اینکه چاقی دوران کودکی و نوجوانی شاخص تعیین کننده چاقی در بزرگسالی نیز می‎باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع چاقی و اضافه وزن در دختران دبیرستانی شهر بوشهر می‎باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 500 نفر دختر نوجوان 17-14 ساله به روش نمونه گیری طبقه ای از دبیرستان-های بوشهر در سال 1388 انتخاب شدند. جمع آوری داده ها شامل مصاحبه از دختران در ارتباط با اطلاعات دموگرافی، اجتماعی، اقتصادی، تاریخچه پزشکی، فعالیت فیزیکی و اندازه گیری های تن سنجی (وزن و قد) جهت محاسبه نمایه توده بدنی بود. بر اساس استاندارد CDC، BMI زیر صدک 5 درصد کم وزن، شاخص توده بدنی بین صدک 85 تا 95 اضافه وزن و بالاتر از صدک 95 چاق قلمداد گردید.

    یافته ها

    شیوع چاقی، اضافه وزن و کم وزنی در نمونه های مورد مطالعه به ترتیب 1/7، 5/14 و 9/2 درصد بود. چاقی و اضافه وزن با میزان تحصیلات و شغل والدین و فعالیت فیزیکی نمونه ها ارتباط معنی دار داشت. در نمونه های چاق، 3/58 درصد میزان تحرک روزانه کمتر از 30 دقیقه، 25 درصد میزان تماشای تلوزیون بیشتر از 4 ساعت، 50 درصد میزان مصرف تنقلات دو بار در روز و 9/38 درصد سابقه چاقی در بستگان درجه اول داشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه، شیوع چاقی و اضافه وزن را در دختران دبیرستانی شهر بوشهر از مطالعات مشابه جهانی کمتر ولی از بعضی از مطالعات داخل کشور بیشتر نشان داده است. آگاهی دادن به دانش آموزان و خانواده ها به ویژه مادران در ارتباط با عوامل زمینه‎ساز چاقی، افزایش تحرک بدنی و اصلاح رفتارهای تغذیه ای توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، دختران دبیرستانی، نمایه توده بدنی، فعالیت فیزیکی
  • طیبه جمند، شرافت اکابریان، رزیتا خرم رودی، شهناز پولادی، عبدالله حاجی وندی، راضیه باقرزاده، طیبه غریبی، محمدرضا یزدانخواه، نسرین زحمتکشان، فرحناز کمالی صفحات 233-240
    زمینه
    کمتر کسی به مراقبت از بیماران پرداخته و با زخم بستر مواجه نشده است. زخم بستر موجب ناتوانی (Morbidty) و مرگ و میر (Mortality)، کاهش کیفیت زندگی و هزینه مالی می شود. استفاده از معیارهایی که بتواند زخم بستر را پیش بینی کند می تواند به تشخیص زودهنگام و جلوگیری از پیشرفت این عارضه کمک نماید. از این رو بررسی کنونی جهت بررسی عوامل خطر مرتبط با زخم بستر از معیار برادن استفاده شد و امیدواریم که با انجام این پژوهش بتوان گامی در جهت کاهش بروز زخم بستر برداشت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی و از نوع توصیفی - تحلیلی است که جهت بررسی عوامل مرتبط با زخم بستر با استفاده از معیار برادن بر روی 222 بیمار بستری در بخش های ICU، داخلی - جراحی و ارتوپدی بیمارستان های فاطمه زهرا (س) و سلمان فارسی شهر بوشهر انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل: پرسشنامه جمعیت شناختی و معیار برادن بود. ابتدا جهت کلیه واحدهای پژوهش، پرسشنامه جمعیت شناختی و معیار برادن تکمیل گردید و بعد بیماران به فواصل منظم تا هنگام ترخیص از لحاظ وجود یا عدم وجود زخم بستر معاینه گردیدند و وجود یا عدم وجود و همچنین زمان ایجاد زخم بستر در آنها ثبت گردید. اطلاعات پس از جمع آوری، با استفاده از نرم-افزارSPSS ویرایش 13 و Stata و آزمون های تی تست، مربع کا و Roc curve تجزیه و تحلیل گردید. در تمام موارد (05/0>P) معنی دار فرض گردید.
    یافته ها
    از مجموع 222 بیمار تحت مطالعه 14 درصد واحدهای پژوهش (31 نفر) دچار زخم بستر شدند که شیوع آن در آقایان 7/12 درصد (18 نفر) و در خانم ها 3/16 درصد (13 نفر) بود. شایع ترین محل زخم بستر ساکروم و پاشنه پا (30 درصد) بود. اختلاف معنی‎داری بین دو گروه (بازخم و بدون زخم) در رابطه با وزن، سن، جنس دیده نشد (به ترتیب 86/0P=، 57/0P=، 29/0P=). اختلاف معنی داری بین نوع تشک و زخم بستر مشاهده نشد (73/0P=). همچنین رابطه معنی داری بین استعمال سیگار با بروز زخم بستر در این پژوهش دیده نشد (73/0P=). از بین معیارهای برادن دو معیار توان راه رفتن و حرکت اندام ها در تخت با ایجاد زخم بستر در ارتباط بود (001/0>P، 03/0>P). برای نمره برادن، نرم‎افزارStata نمره 14 را به عنوان بهترین نقطه با حساسیت 52 درصد و ویژگی 61 درصد عامل خطر زخم بستر نشان داد.
    نتیجه گیری
    گرچه تمام معیارهای برادن برای پیش بینی زخم بستر نتیجه بخش نمی باشد ولی توجه پرستاران و مراقبین به بعضی از ویژگی های آن که مرتبط با افزایش شیوع زخم بستر می باشند، می تواند در پیش بینی این عارضه ناتوان کننده و گاه کشنده، مفید باشد.
    کلیدواژگان: زخم بستر، معیار برادن، عوامل خطر، پیش بینی
  • فاطمه رضایی، احمد رضازاده، محسن مقدمی، علیرضا میراحمدی زاده، فاطمه رضازاده صفحات 241-248
    تب خون ریزی دهنده ی کریمه کنگو یک بیماری خون ریزی دهنده ویروسی است. این بیماری جزء بیماری های مشترک بین انسان و دام است و در کسانی که از نظر حرفه ای با دام سر و کار دارند، مانند دامداران و قصابان شایع تر می باشد. تشخیص بیماری از طریق شناسایی آنتی‎بادی اختصاصی ضد CCHFصورت می گیرد. در تابستان سال 1390 تعداد پنج مورد بیماری در روستای فتح آباد در استان فارس رخ داد. محدوده ی سنی بیماران 46-25 بود. هر پنج مورد مرد بودند. از نظر شغلی سه نفر دامدار و دو نفر قصاب بودند. نمونه سرم هر پنج مورد توسط آزمایشگاه رفرنس ملی بیماری های آربوویروسی انستیتو پاستور ایران در تهران مثبت تشخیص داده شد. هیچ یک از موارد بیماری فوت نکردند. با توجه به اینکه بیماری CCHF نادر می باشد، مطالعه حاضر به بررسی علت اپیدمی بیماری و علایم بالینی و آزمایشگاهی بیماران می پردازد.
    کلیدواژگان: تب خون ریزی دهنده، کریمه کنگو، اپیدمی، استان فارس
  • ایرج نبی پور صفحات 249-251
    بنیاد ملی سلامت آمریکا، به عنوان بزرگترین سازمان پزشکی جهان، در نقشه ی علمی خود، همچون سازمان‎های کسب و کار قرن بیست و یکمی که به بازنگری مهندسی مجدد ساختار و فرآیندهای خود جهت حفظ برتری در رقابت جهانی دست زده اند، به چرخشی عظیم به سوی مدیریت دانایی، جهت خلق، اشتراک، انتشار دانایی و آفرینش«سازمانی یادگیرنده و هوشمند» در بهینه‎ی اقتصاد دانایی محور قرن بیست و یکم روی گردانیده است. این بنیاد از بروندادهای گردهمایی هایی که با بیش از 300 تن از برجسته ترین چهره های آکادمیک، صنعت، دولت و مردم انجام داد، چارچوبی را برای تدوین نقشه ی علمی سازمان خود برای سرمایه گذاری در بخش پژوهش فراهم آورد تا چشم اندازی را برای سامانه ی زاینده و موثر پژوهش های پزشکی ترسیم کند. نقشه ی علمی بنیاد ملی سلامت آمریکا از سه زمینه ی عمده سامان یافته است که شامل گذرگاه های نوین برای اکتشاف، مهندسی مجدد ساختار پژوهش های بالینی و تیم‎های پژوهشی آینده می باشند. پیشرفت بیشتر در پزشکی، به درک کمی تعداد زیادی از شبکه های به هم پیچیده ی ملکول ها که بافت ها و سلول‎های ما را تشکیل می دهند و نیز ارتباطات این شبکه ها و سیستم های تنظیم کننده ی آنها نیاز دارد. از این رو، زمینه ی جستجو در اجزاء ساختمانی و مسیرهای بیولوژیک، کتابخانه های مولکولی و پروب‎های تصویربرداری از مولکول ها و رویدادهای سلولی، بیولوژی محاسبه گرایانه، بیولوژی سیستم ها و بیولوژی ساختمانی، پزشکی نانو، اپی ژنومیکس، نقشه‎ی همبندی Connectivity map، توسعه ی تکنولوژی های جدید به دام اندازی پزوتئین و علن تغییر رفتار، در زمینه ی «گذرگاه های نوین برای اکتشاف» نقشه ی علمی بنیاد ملی سلامت آمریکا شکل گرفته اند. تیم های پژوهشی آینده نیز شامل پژوهش های پرخطر، پژوهش های میان رشته ای و مشارکت های بخش خصوصی- مردمی برای کنکاش و چاره سازی مسائل تحقیقاتی زیست - پزشکی قرن بیست و یکم در قلب نقشه ی علمی بنیاد ملی سلامت آمریکا آشکار شده اند. در زمینه «مهندسی مجدد ساختار پژوهش های بالینی» نقشه‎ی علمی نیز در جستجوی ساخت و شکل دهی به شبکه های پژوهش های بالینی، تجزیه و تحلیل سیاست و هماهنگی در پژوهش های بالینی، تربیت نیروی کار پژوهش های بالینی، ارزیابی دینامیک نتایج بیماری های مزمن گزارش شده توسط خود بیماران و سازماندهی پژوهش های ترجمانی Translational Research است. اساس این نقشه ی علمی، خلق دانش و تکنولوژی های نو در گستره ی زیست پزشکی، تشکیل تیم های پژوهشی آینده برای درک پیچیدگی ها و امکان ایجاد تفکر سیستمی کشف ناشناخته ها از طریق پژوهش های میان رشته ای و مهندسی مجدد در ساختار پژوهش-های بالینی است. پژوه های تحقیقاتی که در زیر چتر نقشه ی بنیاد ملی سلامت آمریکا شکل خواهند یافت، در جستجوی آن هستند تا نقش تاریخی این بنیاد را در مرزهای دانش پزشکی حفظ کنند؛ پروژه هایی که بنا به گفتار گستاخانه ی خود این بنیاد، هیچ سازمان یا واحد دیگری در دنیا نتواند و نخواهد توانست به اجرا گذارد
|
  • Shohreh Parvin Jahromi, Shahla Zahiri, Amir Ashkan Mahjoor, Nahleh Ahsan Nia, Danial Safarpour Pages 161-170
    Background
    Soybean is known as a rich resource of phytoestrogens. These compounds have antioxidant, anti cancerous and estrogenic effects. This research was performed to evaluate the effect of hydro alcoholic extract of soybean on ovarian tissue from histopathologic and stereologiclogic aspects. Maretials and
    Methods
    40 adult Spraque-Dawley female rats with age range about 10 weeks and randomly divided into five groups including control, sham and experiments 1, 2 and 3. The animals of experimental groups received soybean hydro alcoholic extract at doses of 30, 60, and 120 mg/kg for 25 days respectively in oral form. The sham group received distilled water. After anesthetizing, right ovaries were been dissected and weighted, afterthat processing of tissues was done based on histological and stereological studies. Qualitative histological studies were performed by H&E and Masson’s Trichrome staining methods. In stereological studies, ovarian volume was determined by Cavalieri method. Determination of follicular percentage and corpus luteum were calculated in all groups.
    Results
    Our finding showed that administration of soybean extract had not significant changes percentage of preantral and graafian follicles, corpus luteum, and ovarian volume in the experimental and sham regarding to the control group. Ovary weight in the experimental group 1increased significantly. Percentage of antral follicle in experimental group 3 was elevated significantly. Atretic follicle in all experimental groups decreased significantly (p≤0.05). No histological change was showed in histopathological studies.
    Conclusion
    The results showed that decrease in atretic follicle percentage and increase in antral follicle percentage is positive effects in this phenomenon. Considering beneficial effects of soybean on most body systems, it seems that its consumption in balanced doses in a diet.
    Keywords: soybean, ovary, stereology, histopathology, rat
  • Abbas Ghanbari Niaki, Fatemeh Hosseinpour, Rozita Fathi, Alireza Safai-Kenari Pages 171-182
    Background
    Hypothalamus is mentioned as the major center of appetite and energy balance. Physical activity and the exersice are able to disturb the energy balance to negative. Nesfatin-1 is a regulating neuropeptide that is produced by hypothalamus and has an important role in establishing energy balance. The purpose of this study was to examine the effect of endurance training regimen on nesfatin-1 gene expression and its concentration in the male rat hypothalamus.
    Materials And Methods
    Eleven adult wistar male rats (8-10 week old, 130-145g) assigned into control(C, n=5) and training (E, n=6) groups. Training group was given exercise on a motor-driven treadmill (20m/min, 0% grade, 60 min/session, 5days/week for 8 weeks). Rats were sacrificed 72h after the last training session and then the hypothalamus tissue was excised for determination of nesfatin-1 gene expression and its concentration by RT-PCR & ELIZA methods, respectively. Four hours before the experiment the food not tap water was removed from the animal cages. Data was analyzed by using an independent t-student test.
    Results
    The current results indicated that the levels of nesfatin-1 gene expression and its concentration, ATP, and glycogen concentrations were non-significantly lower in trained group when compared with control group.
    Conclusion
    This research showed for the first time, that a low-intensity exercises, decreases nesfatin-1 expression and concentration in the hypothalamus, which accompanied insignificant reduction in energy source. It seems that in the present research, the exercise has had the same fasting and being hungry like effect on nesfatin-1 expression and concentration in the hypothalamus.
    Keywords: Nesfatin, 1, Nucleobindin, 2, anorexigenic protein, gene expression, male rat
  • Mohammad Kargar, Rouhi Afkari, Reza Inallo, Mehdi Kargar, Sadegh Ghorbani-Dalini Pages 183-192
    Background
    Excessive use of diets with high level of oxalate causes an increase in urinary oxalate and leads to the formation of oxalate calcium stone. The aim of this study was evaluation and isolation of an oxalate-degrading bacterium in patients with kidney calcium oxalate stone.
    Materials And Methods
    This cross sectional-descriptive study was carried out on stool and urine samples of 100 healthy individuals and 100 patients with calcium oxalate stone disease in Motahari hospital of Jahrom. The Oxalate-degrading bacteria enriched and cultured in specific medium and were identified by using biochemical tests and 16S rRNA molecular method. Moreover, the presence of oxc and frc genes in isolated bacteria was detected.
    Results
    Lactobacilli were isolated from 80% of healthy individuals and 48% of patients with calcium oxalate stone disease. In 60(46.88%) cases of lactobacilli, oxc gene and 14 (10.94%) cases, frc genes were identified. There was a significant difference between level of urinary oxalate in patients with kidney stone and healthy individuals. But, oxalate – degrading lactobacilli colonization were significantly higher in healthy individuals in comparison with patients with kidney stone.
    Conclusion
    Since the reduction of oxalate- degrading bacteria is one of the reasons of hyperoxaluria and urolithiasis, using these bacteria is recommended for reducing kidney stones.
    Keywords: oxalate, degrading bacteria, lactobacilli, calcium oxalate, kidney stone
  • Elham Rahmani, Shahnaz Ahmadi, Niloofar Motamed, Hesamoldin Maneshi, Soghra Ghasemi Pages 193-200
    Background
    Anovulation is one of the most common causes of infertility. Different drugs in variousroutes are prescribed for its treatment. Clomiphene citrate (Clomiphene) and Letrozole are categorized as ovulation induction drugs. In the present study, the effect of Clomiphene and Letrozole, using step up method, is compared with each other in the treatment of infertility.
    Materials And Methods
    In a randomized controlled clinical trial, 200 infertile patients with anovulation referred to infertility clinic of Bushehr University of Medical Sciences during 2008-2010 were studied in two equal groups. Informed written consent was obtained from all patients. For patients in each group, Letrozole or Clomiphene was prescribed from the third day of menstruation for five days in an increasing protocol of one, two and three tablets. Ovulation and endometrial thickness were evaluated by ultrasonography in 13th-14th days and pregnancy was confirmed by ßHCG.
    Results
    There were nosignificant differences regarding baseline demographic and fertility variables between two groups (p value> 0.05). Follicle formation (P value = 0.9), pregnancy rate (clomiphene 14.54% and letrozole 12.26%, P value=0.19), abortion rate and drug side effects were similar between two groups (p value> 0.05). In letrozole group, endometrial thickness was significantly lesser than clomiphene group. Estradiol level per follicle was higher in letrozole group (108.3+17.44) in comparison with clomiphene group (172.4+20.33) (P value< 0.0001).
    Conclusion
    It seems that clomiphene and letrozole effectiveness in treating infertility due to anovulation are the same. Moreover, they are similar in ovulation induction and pregnancy rate. Considering patient compliance, cost and drug side effects one.
    Keywords: clomiphene, letrozole, polycystic ovarian syndrome, infertility
  • Mohammad Mirzaie, Ali Asghar Mowlavi, Saeed Mohammadi, Hossein Mirshekarpour Pages 201-208
    Background
    The 131I radioisotope is used for diagnosis and treatment of hyperthyroidism and thyroid cancer. In optimized Iodine therapy, a specific dose must be reached to the thyroid gland with minimum radiation to the cervical spine, cervical vertebrae, neck tissue, subcutaneous fat and skin. Dose measurement inside the alive organ is difficult; therefore the aim of this research was dose calculation in the organs by MCNPX code.
    Materials And Methods
    First of all, the input file for MCNPX code has been prepared to calculate F6 and F8 tallies for ellipsoidal thyroid lobes with long axes is tow times of short axes which the 131I is distributed uniformly inside the lobes. Then the code has been run for F6 and F8 tallies for variation of lobe volume from 1 to 25 milliliters. From the output file of tally F6, the gamma absorbed dose in ellipsoidal thyroid, spinal neck, neck bone, neck tissue, subcutaneous fat layer and skin for the volume lobe variation from 1 ml to 25 ml have been derived and the graphs are drew. As well as, form the output of F8 tally the absorbed energy of beta in thyroid and soft tissue of neck is obtained and listed in the table and then absorbed dose of bate has been calculated.
    Results
    The results of this research show that for constant activity in thyroid, the absorbed dose of gamma decreases about 88.3% in thyroid, 6.9% at soft tissue, 19.3% in adipose layer and 17.4% in skin, but it increases 32.1% in spinal of neck and 32.3% in neck bone when the lobe volume varied from 1 to 25 milliliters. For the same situation, the beta absorbed dose decreases 95.9% in thyroid and 64.2% in soft tissue.
    Conclusion
    For the constant activity in thyroid by increasing the thyroid volume, absorbed dose of gamma in thyroid and soft tissue of neck, adipose layer under the skin and skin of neck decreased, but it increased at spinal of neck and neck bone. Also, by increasing of the lobe volume in constant activity, the beta absorbed dose reduced. Therefore, whatever the thyroid lobe is small the administered value of 131I increased to induce the suitable dose.
    Keywords: iodine radioisotopes, dosimetry, MCNPX code, thyroid gland, ellipsoid
  • Marjan Jeddi, Mohammad Jafar Roosta, Mohammad Hossein Dabbaghmanesh, Zahra Pages 209-220
    Background

    Normal bone structure is formed in childhood and adolescence. Any problem of bone formation at these stages will lead to significant osteoporosis and its complications in adulthood. Genetic factors are the most important factors in skeletal development. This study aimed to evaluate the bone mineral density and it's interfering factors in Iranian girls of Kawar of Fars.

    Materials And Methods

    In this cross sectional study 235 healthy girls of Kawar of Fars aged 9-18 years old participated and they underwent Dual-energy X-ray Absorptiometry (DXA) scanning of lumbar spine, femoral neck and total body. The LMS method was applied to calculate smoothed BMC, BMD and BMAD for age related centiles.

    Results

    Maximum accretion of BMC and BMD was at ages of 11 to 13 and according to 3rd, 25th, 50th, 75th and 97th percentile, BMC and BMD of all sites were increasing with a rather fixed rate up to the age of 15 and then after it increased very slowly.

    Conclusion

    This study is the first study for normative data of BMC and BMD of Iranian girls and showed that BMC accretion of these girls was slower, but BMD accretion was greater than the girls of the other parts of the world. Absolute amount of bone mineral content in Iranian girls was lower than Indian, Lebanese and Asian girls of USA. Also weight and puberty were the two most important factors efficacious on BMD of the Iranian girls (of Kawar). Further research to evaluate the evolution of bone mineral density in Iranian children and adolescents is needed to identify the reasons for the significant differences in bone density values between our Iranian population and their Asian counterparts.

    Keywords: Bone Mineral Density (BMD), childhood, adolescence, Bone Mineral Content (BMC)
  • Masoomeh Mohamadpour Koldeh, Morad Ali Fouladvand, Mehran Avakh Keysami Pages 221-232
    Background

    The prevalence of obesity in recent decades gets more and is considered as common nutritional health problem in developing and developed countries. Obesity is known as risk factor for a lot of chronic diseases such as diabetes mellitus, hypertension, CVA, cardiovascular diseases and cancers. Childhood and adolescent obesity is important indicator and determinant of adulthood obesity. The objective of this study was to determine the prevalence of obesity and overweight in high school girls in Bushehr city.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was conducted on 500 high school girls (14-17 years old) by using layer sampling method. Data collection included interview with the girls about demographic, social, economic, medical history, physical activity and anthropometric measurements (weight, height) for BMI calculation based on CDC Standard BMI. Percentile under 5 percent considered as underweight, BMI percentile between the 85-95 considered as overweight and percentile above 95 was considered obese.

    Results

    The prevalence of obesity, overweight and underweight in this study were 7.1, 14.5 and 2.9 percent respectively. Obesity and overweight were significantly correlated with educationTjobs of parents and physical activity of girls. In the obese girls 58.3 had activity rate less than 30 minutes daily, 25 percent of samples had TV watching more than 4 hours, 50 percent consumed snacks twice per day and 38.9 percent reported obesity in first-degree relatives respectively.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the prevalence of obesity and overweight in high school girls were less than similar global studies but more than domestically research studies. Giving information to high school girls and their families, especially mothers about risk factors of obesity, to improve physical activity and nutritional behaviors is recommended.

    Keywords: obesity, overweight, high school girls, BMI, physical activity
  • Tayebeh Jamand, Sherafat Akaberian, Rozita Khoramroodi, Shahnaz Pooladi, Abdollah Hajivandi, Razyeh Bagherzadeh, Tayebeh Gharibi, Mohammad Reza Yazdankhah, Nasrin Zahmatkeshan, Farahnaz Kamali Pages 233-240
    Background
    Bedsore is common scene to those who take care of bedridden patients. Bedsore is the cause of morbidity, mortality, heavy expenses, and decrease of life quality to the patients. Using some indicators to predict bedsore would be helpful in recognizing this phenomenon to prevent its development. Therefore, the current study is an assessment of bedsore by using Braden index. It is anticipated that this study could be applicable in prevention of bedsores in bedridden patients.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic study was done to determine the value of Braden scale in assessment of bedsore factors in 222 patients admitted to the ICU, and surgical wards in Fatemeh Zahra and Salman Farsi hospitals in Bushehr-Iran. Data collection tools included demographic questionnaire and Braden scale. Demographic questionnaire and Braden scale were completed for all the research units. Patients were examined for bedsores at regular intervals until discharge from hospital. Presence of bedsores and the time of bedsore development were registered. Data was analyzed by STATA and SPSS ver. 13 softwares, ROC CURP, T test and X2.
    Results
    Out of 222 subjects 14% (31 patients) suffered from bedsores; 18 male (12.7%) and 13 female (16.3%). The most prevalent sites for bedsor were heel and sacrom (30%). The effect of weight, age and sex was insignificant among the patients with bedsores compared to the patients without bedsores (p=0.293, p= 0.576, p=0.867). The effect of bed on bedsore was insignificant (p=0.739). The effect of smoking on bedsore was insignificant (p=0.738). Walking (p=0.03), and movement of limbs (p=0.001) were two braden indices which showed significant relationship with bedsore development. By using STATA, score 14 of Braden scale was recognized as best point for bedsore prediction (sensitivity 52%, and specifity 61%).
    Conclusion
    Although all the indices of Braden scale cannot be used to predict bedsore, but some of them can be used by nurses and those who take care of bedridden patients to predict this debilitating and mortal phenomenon.
    Keywords: bedsore, Braden scale, risk factor, prediction
  • Fatemeh Rezaei, Ahmad Rezazadeh, Mohsen Moghaddami, Alireza Ahmadizadeh, Fatemeh Rezazadeh Pages 241-248
    Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a viral hemorrhagic disease and a zoonosis disease that has been developed in people who deal with animals such as cattle and butchers. The diagnosis of CCHF is performed by detection of human antibodies (IgG and IgM) against CCHF virus. Five Patients with CCHF occurred in Fath Abad’s village (in Fars province) in the summer of 2011. All patients were men and aged 25-46 years old. Three patients were farmer and two other ones were butchers. The samples were sent to the National Reference Laboratory for Arboviruses and Viral Haemorrhagic Fevers (Pasteur Institute of Iran) in Tehran. The result of laboratory test for all patients was positive. None of the patients had died. Since the CCHF is rare, present study was aimed to assess the causes of the disease’s epidemic and clinical and laboratory symptoms stones.
    Keywords: hemorrhagic fever, Crimean, Congo, epidemic, Fars province
  • Iraj Nabipour Pages 249-251
    Although knowledge has long been an important factor in economic growth, economists are now exploring ways to incorporate more directly knowledge and technology in their theories and models. “New growth theory” reflects the attempt to understand the role of knowledge and technology in driving productivity and economic growth. The NIH Roadmap for Medical Research was launched in September, 2004, to address roadblocks to research and to transform the way biomedical research is conducted by overcoming specific hurdles or filling defined knowledge gaps. Roadmap programs span all areas of health and disease research and boundaries of NIH Institutes and Centers (ICs). These are programs that might not otherwise be supported by the NIH ICs because of their scope or because they are inherently risky. Roadmap Programs are expected to have exceptionally high potential to transform the manner in which biomedical research is conducted. They are also expected to be short term, 5–10 year programs. This book presents the major areas of medical research which were emphasized in the NIH Roadmap for Medical Research. The step by step engagement of this roadmap in knowledge-based economy would be elucidated in this review.