فهرست مطالب

طب جنوب - سال نهم شماره 1 (شهریور 1385)

مجله طب جنوب
سال نهم شماره 1 (شهریور 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کیوان زندی *، خانم مریم بهمنیار، کهزاد سرطاوی صفحه 1
    زمینه

    با توجه به افزایش روز به روز سویه های مقاوم به دارو در میان انواع ویروس ها، یافتن ترکیبات ضد ویروس جدید از مواد طبیعی که قطعا اثرات جانبی کمتری نیز دارد از دیرباز مورد توجه محققین بود هاست. در همین راستا در مطالعه حاضر اثر ضد ویروسی جلبک سبز Caulerpa sertularioidesسواحل بوشهر مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    عصاره محلول در آب داغ جلبک Caulerpa sertularioides که با دو روش استفاده از اتوکلاو و فیلترسیون استریل شده بود پس از تعیین (cytotoxic concentration 50) CC50 عصاره مذکور بر روی سلول های Vero از لحاظ اثر ممانعت کنندگی بر تکثیر ویروس هرپس سیمپلکس تیپ یک انسانی (HSV-1) سویه KOS در کشت سلولی Vero مورد آزمایش قرار گرفت.

    یافته ها

    غلظت منع کنندگی IC50) 50؛(Inhibitory concentration 50 عصاره اتوکلاو شده در مرحله قبل و بعد از اتصال ویروس به سلول به ترتیب 81mg/ml و 126mg/ml محاسبه گردید. همچنین IC50 عصاره فیلتر شده جهت دو مرحله قبل و بعد از اتصال ویروس به سلول به ترتیب 73mg/ml و 104mg/ml تعیین شد. غلظت سیتوتوکسیک (CC50)50 محاسبه شده برای دو عصاره اتوکلاو شده و فیلتر شده به ترتیب 3140mg/ml و 3095mg/ml محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    عصاره جلبک سبز گونه Caulerpa sertularioides سواحل خلیج فارس اثر ضد ویروسی بسیار خوبی بر ویروس هرپس سیمپلکس تیپ یک انسانی دارد.

    کلیدواژگان: Caulerpa sertularioides، ویروس هرپس سیمپلکس تیپ یک، جلبک، عفونت زایی
  • منیژه کدخدایی، حسین حنیفی، زهره آموزگاری صفحه 9
    زمینه

    عقرب مزوبوتوس اپیوس (Masobuthus eupeus) از عقرب های خانواده بوتیده (Buthidae) بومی ایران به ویژه در منطقه خوزستان می باشد. زهر عقرب ها به ویژه عقرب های خانواده بوتیده از ترکیبات فعال بیولوژیکی مختلف از جمله انواع توکسین ها تشکیل شده است. این توکسین ها انواع مختلفی از کانال های یونی بدن حشرات و یا پستانداران را تحت تاثیر قرار می دهند. جهت مطالعه اجزا سمی در زهر عقرب ابتدا لازم است این اجزا خالص شوند، لذا در این مطالعه فراکسیون های سمی زهر عقرب جداسازی و سمی ترین آنها خالص شدند.

    روش کار

    اجزا سمی زهر خام عقرب مزوبوتوس اپیوس به وسیله کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون روی سفادکس G-50 در تعادل با بافر استات آمونیوم 20 میلی مولار pH=4.7 جداسازی شد. سپس اجزا سمی ترین فراکسیون بوسیله کروماتوگرافی تعویض یونی کاتیونی جدا شده و خلوص آنها بوسیله الکتروفورز مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    از 816 میلی گرم پروتئین زهر خام که روی ستون سفادکس G-50 برده شد، 815 میلی گرم پروتئین در 6 فراکسیون تفکیک شده بدست آمد. فراکسیون های III و IV برای موش ها اثر سمی داشتند و (Lethal Dose 50) LD50 آنها به ترتیب 0.40 و 0.46 میلی گرم بر کیلوگرم بدست آمد. فراکسیون سوم به 20 زیر فراکسیون تفکیک شد، که با بررسی سمیت آنها بر روی موش ها مشخص گردید که زیرفراکسیون های III.14 تا III.19 دارای اثر سمی بودند. از 250 میلی گرم پروتئین فراکسیون III که روی ستون برده شد، 242.75 میلی گرم (97 درصد) در زیرفراکسیون های تفکیک شده بدست آمد. زیر فراکسیون III.14.3، III.14.2 و III.14.4 برای موش ها سمی بودند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه سه توکسین به صورت خالص بدست آمد. توکسین III.14.4 با LD50 برابر با 0.11 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن موش، بیشترین سمیت را دارا بود. از این سه توکسین خالص می توان در تحقیقات بعدی در تهیه آنتی سرم و یا مطالعه خصوصیات ساختمانی و اثرات فیزیولوژی فارماکولوژی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مزوبوتوس اپیوس، زهر عقرب، توکسین
  • سعیده سادات رضوی، سید حامد خدایی، محمد کارگر، محبوبه ساریجلو، حمیده طباطبایی، رخشنده ناطق صفحه 20
    زمینه

    در بعضی از کشورهای دنیا، با وجود عدم جداسازی ویروس پولیوی وحشی از نمونه های کلینیکی، گردش خفته ویروس در سیستم فاضلاب گزارش شده است. از طرفی به توصیه سازمان بهداشت جهانی در مواردی ک احتمال ورود ویروس وحشی از کشورهای اندمیک وجود دارد، پایش محیطی جهت تکمیل پایش موارد فلج شل حاد (پایش AFP) پیشنهاد می شود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش به صورت همزمان پایش AFP و محیطی در استان سیستان و بلوچستان به منظور تایید ریشه کنی ویروس فلج اطفال انجام شد. جهت پایش موارد فلج شل حاد، 21 نمونه مدفوع از بیماران مشکوک به این بیماری در مدت یک سال جمع آوری و در رده های سلولی Hep-2، RD، L20B مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت پایش محیطی، 86 نمونه از سیستم های تصفیه فاضلاب شهری و بیمارستانی تهیه و به صورت مستقیم، و با استفاده از روش های تغلیظ، تغلیظ رسوبی (Pellet) و روش تغییر یافته Two- phase، وجود انتروویروس ها در رده های مذکور بررسی شد.

    یافته ها

    از 53.49 درصد نمونه های فاضلاب، انتروویروس غیر پولیوی و از 20.93 درصد ویروس پولیوی واکسن جدا شد. همچنین 9.52 درصد نمونه های مدفوع دارای ویروس پولیو واکسن و 14.28 درصد دارای انتروویروس غیر پولیوی بودند. از نمونه های مدفوع ویروس پولیوی تیپ 2 و از نمونه های فاضلاب ویروس پولیوی تیپ 1 جداسازی نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش تاییدی بر صحت پایش محیطی ویروس پولیو و ریشه کنی ویروس فلج اطفال در استان سیستان و بلوچستان می باشد.

    کلیدواژگان: فلج شل حاد، انتروویروس، ویروس پولیو، انتروویروس غیر پولیویی
  • شهرام ابوطالبی، فهیمه احمدی، رها پازوکی صفحه 29
    زمینه

    حضور پروتئین فاز حاد (CRP)C در مراحل مختلفی از وقوع سکته مغزی نشان داده شده است. هنوز مدارک قطعی در مورد ارتباط میان تغییر CRP و اندازه سکته وجود ندارد. ما در این مطالعه رابطه بین CRP پس از بروز سکته مغزی و تغییرات آن را با وسعت سکته مغزی بررسی نمودیم.

    مواد و روش ها

    تعداد 90 بیمار مبتلا به سکته مغزی که به صورت سریال در بیمارستان دانشگاهی فاطمه زهرا (س) بوشهر بستری شده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند. سطح سرمی CRP در بدو بستری و 48 ساعت بعد اندازه گیری و نوع وسعت ضایعه بوسیله اسکن کامپیوتری CT تعیین شد. موارد شامل شواهد عفونت، سکته مغزی ساقه مغز، تاخیر 24 ساعته از بروز سکته مغزی، هر گونه تغییر در تشخیص اولیه و موارد حمله گذرای ایسکمیک از مطالعه حذف شدند. اندازه گیری CRP به صورت کمی به روش الیزا انجام گرفت.

    یافته ها

    رابطه ای بین مقدار CRP اول با متغیرهای سن بیمار، اندازه سکته و نوع سکته مشاهده نشد. اندازه سکته با CRP دوم انفارکت های هموراژیک و در انفارکت های ناحیه ای معنی دار بود (p<0.01). اما در انفارکت های لاکونار تفاوتی بین CRPاول و 48 ساعت بعد دیده نشد.

    نتیجه گیری

    CRP اندازه گیری شده در 24 ساعت ابتدایی سکته، ارتباطی با اندازه سکته ندارد اما مقدار افزایش CRP در 48 ساعت پس از سکته مغزی - بدون تاثیر نوع انفارکت - به اندازه سکته مربوط می باشد. مطالعات بیشتر می تواند به شناسایی نوع رابطه علت و معلولی CRP و اندازه سکته کمک نماید.

    کلیدواژگان: سکته مغزی حاد، CRP، التهاب، انفارکت لاکونار
  • گیسو حاتمی، نیلوفر معتمد، زینب درویشی صفحه 36
    زمینه

    انسفالوپاتی هیپوکسیک - ایسکمیک در دوره نوزادی - به علت مرگ و میر بالا و پیامدهای عصبی تکاملی طولانی مدت - از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    مواد و روش ها

    برای بررسی موارد (Hypoxic Enchemic Encephalopathy)HIE متوسط تا شدید و پیامد آن، طی یک مطالعه هم گروهی تاریخی، پرونده های تمام نوزادانی که با این تشخیص طی سالهای 85-1378 در بیمارستان علی اصغر (ع) بوشهر بستری شده بودند به صورت سرشماری بررسی شدند. از 134 نوزادی که با این تشخیص ظرف سال های فوق بستری شده بودند، 94 مورد که پرونده کامل داشتند و قابل پیگیری بودند مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 94 نوزاد مورد مطالعه، 77 مورد (81.9درصد) به علت عوارض آسفیکسی فوت شده بودند. میزان بقای نوزادان 17 درصد و میانه بقا 5 روز بود. از 17 نوزاد زنده مانده، 5 نوزاد (29.4 درصد) دچار فلج مغزی شده بودند. مهمترین عامل خطر موثر در بقا، ماساژ قلبی بیش از 1 دقیقه، آپگار دقیقه اول پایین و وزن کم موقع تولد بود (P<0.05). به علاوه سزارین اورژانس نیز به عنوان عامل خطر مهمی برای مرگ ناشی از HIE شناخته شد.

    نتیجه گیری

    پیامد آسفیکسی نوزادی بسیار نامطلوب بوده و از ابتلا و مرگ و میر بالایی برخوردار است. این مساله لزوم طراحی و اجرای برنامه های پیشگیری به خصوص بهبود مانیتورینگ حین زایمان را ایجاب می کند.

    کلیدواژگان: انسفالوپاتی هیپوکسیک، ایسکمیک، میزان بقا، نوزادان، هیپوکسی
  • سید حمید صالحی، ایرج رزمجو صفحه 45
    زمینه

    استفاده از یک سیستم معتبر برای ارزیابی شدت آسیب در بیماران دچار آسیب ترومای بانت، نقش بسیار مهمی در تعیین پیش آگاهی بیمار دارد. سیستم امتیاز دهی شدت آسیب (Injury Severity Score) ISS یکی از سیستم های معتبر است که نمره آن از جمع جبری مربع بالاترین مقادیر (Abbreviated Injury Scale) AIS از سه نقطه بدن است که بیشترین آسیب را دریافت کرده اند. بدین طریق نمرات ISS از صفر (فقدان آسیب) تا 75 (آسیب عدم سازگار با حیات) متغیر می باشد.

    مواد و روش ها

    در طی یک دوره 2 ماهه، ISS کلیه بیماران دچار آسیب ناشی از حوادث وسایل نقلیه که در اورژانس بیمارستان فاطمه زهرا (س) بوشهر پذیرش و بستری شدند، پس از اقدامات تشخیصی محاسبه شد. در هر بیمار ابتدا AIS اعضای آسیب دیده محاسبه، سپس 3 آسیب که بیشترین نمره AIS را داشتند به توان 2 رسانده و مجموع آنها به عنوان ISS در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تعداد 254 بیمار مورد مطالعه قرار گرفتند. از نظر جنس 86 درصد مرد و از نظر سن 90 درصد کمتر از 50 سال داشتند (میانگین سن کل افراد 23.0 سال بود.) نمره ISS در 83 درصد بیماران کمتر از 25 بود. 12 مورد مرگ وجود داشت (4.6 درصد) و میانگین نمره ISS افراد فوت شده 37 بود. نمره بحرانی برای فوت 25 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    افزایش نمره ISS به بالاتر از 25 به طور مستقیم با افزایش خطر مرگ بیماران ترومایی ناشی از حوادث وسایل نقلیه همراه است. سیستم امتیاز دهی شدت آسیب (ISS) به عنوان یک نشانگر مطمئن در تشخیص پیش آگهی بیماران ترومای بلانت قابل استفاده می باشد.

    کلیدواژگان: سیستم امتیاز دهی شدت آسیب (ISS)، ترومای بلانت، مرگ و میر، تصادفات
  • کتایون وحدت، سید مجتبی جعفری، سیده معصومه هاشمی صفحه 51
    زمینه

    بروسلوز مهمترین بیماری عفونی مشترک بین انسان و دام است. با توجه به اندمیک بودن تب مالت در ایران، بر آن شدیم که میزان شیوع سرواپیدمیولوژیک بروسلوز را در دامداران روستاهای بخش مرکزی استان بوشهر در سال 83-1382 بررسی کنیم.

    مواد و روش ها

    از 379 دامدار ساکن روستاهای بخش مرکزی استان بوشهر در شهرستان های گناوه، بوشهر و دشتستان، نمونه سرمی تهیه شد و در این نمونه های سرمی، IgG بر علیه بروسلا به شیوه الیزا ELISA مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    شیوع سرواپیدمیولوژی بوسلوز 10.8 درصد بدست آمد. بین سرم مثبت شدن IgG سرم بر علیه بروسلا در دامدار و تماس با گوسفند و سقط در دام ارتباط بدست آمد (P<0.05)؛ اما با سن، جنس، تماس با گاو، بز و شتر، نگهداری دام در خانه، مصرف محصولات لبنی و شیر خام، سابقه بیماری در فرد و خانواده و علایم غیر اختصاصی مثل تب، میبالژی، درد کمر و آرترالژی ارتباطی بدست نیامد.

    نتیجه گیری

    بروسلوز در استان بوشهر شیوع بالایی دارد و دامدارانی که سابقه تماس با گوسفند با سقط در دامشان دارند، سرولوژی مثبت بر علیه بروسلا بیشتر دیده می شود.

    کلیدواژگان: بروسلا، سرواپیدمیولوژی، دامداران، ELISA
  • شهرام ابوطالبی، مریم مقدسیان، اعظم مرادی، رها پازوکی صفحه 59
    زمینه

    کاهش فاصله زمانی از شروع سکته مغزی تا رسانیدن شخص به بیمارستان و کنترل نمودن مناسب عوامل خطرساز آن بستگی به اطلاعات عمومی مردم در مورد علایم هشدار دهنده و عوامل خطرساز سکته مغزی دارد. در کشورهای مختلف مطالعاتی در مورد بررسی میزان آگاهی افراد در مورد سکته مغزی و به دنبال آن سعی در افزایش این آگاهی انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    تعداد 562 نفر (66.4 درصد زن و 35.6 درصد مرد) از افراد 25 سال به بالای بندر بوشهر، بصورت تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و بر اساس پرسشنامه ویرایش شده انستیتو ملی قلب، ریه و خون (انستیتو ملی سلامت آمریکا) مورد سنجش آگاهی درباره سکته مغزی قرار گرفتند. پرسشنامه شامل 11 سوال و نمره کامل آن 54 بود.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی در مردان 9.0 23.45± و برای زنان 24.14±7.8 بود (P>%5). اما میانگین نمره آگاهی در افراد با سابقه فشار خون و سکته مغزی در مقایسه با افراد دیگر بالاتر بود (P=0.001). افراد با سطح سواد راهنمایی و بالاتر، از نمره آگاهی بالاتری برخوردار بودند. 83.3 درصد از افراد حداقل یک علامت هشدار دهنده و 95.2 درصد از پاسخ دهندگان حداقل یک عامل خطرساز را ذکر کردند. بیشترین فاکتور خطر شناخته شده استرس بود و بیشترین علامت هشدار دهنده نام برده شده، ضعف در یک سمت صورت و بدن بود.

    نتیجه گیری

    افراد بالای 25 سال بندر بوشهر، به نسبت دیگر کشورها از جمله آمریکا، از سطح آگاهی بالاتری در مورد سکته مغزی، شامل عوامل خطرساز و هشدار دهنده آن برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: سکته مغزی، عوامل خطرساز، علایم هشدار دهنده، بیماری های قلبی، عروقی
  • فرزانه منتظری فرد *، منصور کرجی بانی، علیرضا داشی پور صفحه 66
    زمینه

    با توجه به نقش تغذیه در سلامتی، با اندازه گیری وزن و قد می توان وضعیت تغذیه ای کودکان و نوجوانان را به شکل چاقی و لاغری تعیین نمود. بر این اساس هدف از این تحقیق، تعیین شیوع چاقی و لاغری در دختران دانش آموز مدارس راهنمایی شهر زاهدان و ارتباط آن با مواد غذایی دریافتی می باشد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی - تحلیلی از نوع مقطعی تعداد 687 دختر دانش آموز از مدارس راهنمایی شهر زاهدان به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. پس از ثبت مشخصات نمونه ها، وزن و قد به روش استاندارد اندازه گیری و شاخص توده بدن محاسبه جهت تعیین چاقی و لاغری با مقادیر توصیه شده مرکز ملی آمارهای بهداشتی آمریکا مقایسه شد. بررسی مصرف مواد غذایی نیز به روش یاد آمد خوراک 48 ساعته انجام گردید.

    یافته ها

    از دختران دانش آموز 16.9 درصد لاغر، 31.7 درصد کم وزن و 13.2 درصد دچار کوتاه قدی بوده و فقط 8.7 درصد در معرض اضافه وزن و 1.7 درصد چاق بودند. میانگین انرژی دریافتی در دختران دانش آموز بطور متوسط 1502.1±415.7 کیلوکالری در روز بود که از مقادیر توصیه شده استاندارد کمتر بود و تعادلی از نظر کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها موجود نبود، به طوری که بر اساس انرژی و پروتئین دریافتی به ترتیب، 94.1 درصد و 26.6 درصد دانش آموزان کمبود داشتند و از نظر ویتامین ها و املاح معدنی دریافتی روزانه، ریزمغذی هایی مانند آهن (72.1 درصد)، کلسیم (99.8 درصد)، فسفر (83.6 درصد)، روی (84.3 درصد) و یتامین A (63.8 درصد) و ویتامین B12 (66.5 درصد) دچار کمبود بودند.

    نتیجه گیری

    دختران دانش آموز مدارس راهنمایی شهر زاهدان از نظر رشد جسمی و دریافت انرژی و پروتئین و سایر ریز مغذی ها وضعیت مطلوبی نداشته و در معرض خطر پدیده هایی مانند لاغری و کم وزنی می باشند؛ لذا به توجه به جهش رشدی دوران بلوغ و افزایش نیازهای تغذیه ای - ضمن اجرای برنامه های حمایتی غذایی - طراحی الگویی به شیوه مناسب، جهت بهبود وضعیت تغذیه و ارتقا سلامتی دختران نوجوان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: چاقی، لاغری، ریز مغذی ها، کوتاه قدی، شاخص توده بدن
  • عامر یزدانپرزست، مریم همت زاده صفحه 77
    زمینه

    اختلالات رفتار اجتماعی در نزد نوجوانان از شیوع قابل ملاحظه ای برخوردار است و امروزه صاحب نظران علوم رفتاری آن را به عنوان ناتوانی جدید قلمداد می نمایند. غربالگری نوجوانان و یافت عوامل دموگرافیک مرتبط به آن و نیز معرفی ایشان به مراکز مشاوره جهت درمان اختلالات رفتاری از اهمیت شایانی برخوردار است.

    مواد و روش ها

    تعداد 400 نوجوان پسر در سنین 18-13 ساله شهر بوشهر در آذرماه 1384، بصورت تصادفی در دو مرحله، از جمعیت تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر بوشهر انتخاب شدند. پرسشنامه نشانه شناسی کودکان- 35 گزینه ای (Peditric Symptoms Checkilst) PSC/35 برای تمامی والدین تکمیل گردید. این پرسشنامه دارای ویژگی 71 درصد و حساسیت 93 درصد است و نمره برش 28 بعنوان ابتلا به اختلال رفتار اجتماعی در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    جمعا تعداد 148 (37 درصد) نوجوانان پسر مبتلا به اختلالات رفتار اجتماعی شناخته شدند. اختلالات رفتار اجتماعی در پسرانی که معدل نمرات آنان در طی سنوات تحصیلی بطور میانگین 14 بود، بیشتر از کسانی بود که معدل بین 14 تا 17 بیشتر از 17 گرفته بودند. همچنین شغل پدر ارتباط معنی داری با بروز اختلال رفتاری داشت، بنحوی که اگر ایشان کارگر، کشاورز یا دارای شغل آزاد بودند، اختلالات رفتار اجتماعی در پسران نوجوانشان بیشتر از صاحبان مشاغل کارمند یا کاسب بود. این اختلالات در نزد نوجوانانی که با دو والد زندگی می کردند، کمتر از نوجوانان پسر با والد تنها (فوتی یا متارکه) بود. شخصیت درونگرا، خیلی بیشتر از شخصیت درونگرا - برونگرا و برونگرا با اختلال رفتاری مرتبط بود. در نوجوانانی که برنامه سالم اوقات فراغت داشتند و این فعالیت ها بیشتر و تنوعی از چند فعالیت بود، اختلالات رفتاری کمتری مشاهده شد. افزایش سن نوجوان پسر، تعداد و یا ترتیب فرزند در خانواده و یا تک فرزندی، تحصیلات والدین، شغل مادر و نیز سطح درآمد خانواده بر افزایش اختلالات رفتار اجتماعی تاثیری نداشت.

    نتیجه گیری

    اختلالات رفتار اجتماعی در نزد نوجوانان پسر 18-13 ساله بندر بوشهر شایع تر از دیگر کشورهای صنعتی است. عوامل دموگرافیک مانند زندگی در خانواده ای با شغل کارگر و شغل آزاد پدر یا زندگی با تک والد (متارکه یا فوت)، همچنین نبود برنامه در اوقات فراغت و داشتن شخصیت درونگرا، بیشتر از سایر عوامل باعث ایجاد اختلال رفتار اجتماعی بود.

    کلیدواژگان: اختلالات رفتارهای اجتماعی، درونگرایی، برونگرایی، پرسشنامه نشانه شناسی کودکان، علوم رفتاری
  • فاطمه عزیزی، کوروش هلاکویی نایینی، عباس رحیمی، محمد امیری، فاطمه خسروی زادگان صفحه 85
    زمینه

    کشور ایران برای سالیان طولانی پذیرای آوارگان افغانی بوده است. مطالعات کمی در ارتباط با اختلالات روانی در بین افاغنه ساکن در ایران، به خصوص آنهایی که در اردوگاه ها زندگی می کنند، صورت گرفته است. هدف این مطالعه تعیین شیوع مشکلات بهداشت روان و عوامل دموگرافیک موثر بر آن در افاغنه ساکن اردوگاه دالکی استان بوشهر در سال 1384 بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی، 321 نفر از بین 2200 نفر از ساکنین این اردوگاه که حداقل 15 سال سن داشتند بصورت تصادفی انتخاب شدند و از ویرایش فارسی پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ28) استفاده گردید.

    یافته ها

    شیوع اختلال عملکرد اجتماعی (80.1 درصد)، اختلال روان تنی (48.9 درصد)، اضطراب (39.3 درصد) و افسردگی (22.1 درصد) در این جمعیت بدست آمد. شیوع کلی بیماری های روانی در این اردوگاه 88.5 درصد بود. جنس مرد، بعد خانوار بیش از 8 نفر و سن مهاجرت کمتر یا مساوی ده سال با سطوح بالاتری از اختلال عملکرد اجتماعی همراه بودند. سطوح بالاتر اختلال روان تنی با بیکاری، سن مهاجرت کمتر یا مساوی ده سال، تولد در ایران و نداشتن برنامه های تفریحی سرگرم کننده مرتبط بود. داشتن یک تا سه فرزند، بعد خانوار بیش از 8 نفر و داشتن بیماری مزمن با سطوح بالاتری از اضطراب همبستگی داشتند. نداشتن برنامه های تفریحی سرگرم کننده و مرگ اعضا خانوار در حین مهاجرت با سطوح بالاتری از افسردگی همراه بودند.

    نتیجه گیری

    اختلالات بهداشت روان ناشی از مهاجرت و زندگی در اردوگاه در بین افاغنه ساکن اردوگاه دالکی استان بوشهر شایع می باشد.

    کلیدواژگان: بهداشت روان، پناهندگان، GHQ28، اختلال روانی
  • رضا صفدری، حسین درگاهی، محمود محمودی، ماشااله ترابی، نیلوفر محمدزاده صفحه 93
    زمینه

    شناخت تاثیرات بالقوه فناوری اطلاعات در صنعت خدمات سلامت می تواند به عنوان پایه ای جهت برنامه ریزی استراتژیک به منظور ارتقا دستاوردهای نظام سلامت مبتنی بر فناوری تلقی گردد. بی تردید اعضا هیات علمی حرفه مدارک پزشکی که در دانشگاه های علوم پزشکی کشور به تعلیم و تربیت دانشجویان این رشته به عنوان متخصصان آینده نظام اطلاعات سلامت همت گمارده اند، نقش ارزنده ای در ارتقا دانش و آگاهی دانشجویان در زمینه کاربرد اثر بخشی فناوری اطلاعات در نظام سلامت ایفا می نماید.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مقطعی پرسشنامه ای جهت بررسی اثر بخشی فناوری اطلاعات در نظام سلامت در میان اساتید گروه مدارک پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور (17 دانشگاه) توزیع گردید. این پرسشنامه شامل سه بخش مدیریت اطلاعات سلامت (در زمینه ارتقا کمی و کیفی مستندات، پیگیری و ارجاع، مدیریت تقاضا و سیستم درآمد و هزینه)، تحقیقات و آموزش علوم پزشکی بود. به منظور بررسی رابطه بین متغیرهای پژوهش از آزمون مربع کای و تست دقیق فیشر استفاده شده است.

    یافته ها

    از 64 پرسشنامه توزیع شده، 49 مورد تکمیل گردید. اکثریت واحدهای مورد پژوهش (40.81 درصد) معتقد بودند که کاربرد فناوری اطلاعات منجر به افزایش استفاده از فرم ها و منابع چاپی می گردد و 26.53 درصد تاثیر کاربرد فناوری را در ایجاد خطاهای پزشکی زیاد می دانستند و اکثریت واحدهای مورد پژوهش (36.75 درصد) تاثیر کاربرد فناوری اطلاعات را در انجام فرایند خوددرمانی متوسط محسوب کردند. به ترتیب 83.67 و 79.59 درصد کاربرد فناوری اطلاعات را در تحقیقات پزشکی و آموزش پزشکی خیلی زیاد ارزیابی کردند. همچنین میان نگرش واحدهای مورد پژوهش در خصوص تاثیر فناوری اطلاعات در محورهای مورد بررسی و متغیرهای فردی، سن، جنس و سابقه تدریس از طریق آزمون مربع کای و تست دقیق فیشر رابطه معنی داری بدست نیامد.

    نتیجه گیری

    اکثر اساتید مدارک پزشکی کشور در خصوص اثر بخشی فناوری اطلاعات در ارتقا مدیریت سلامت تحقیقات، آموزش علوم پزشکی از آگاهی بالایی برخوردارند، ولی سطح آگاهی آنان در خصوص اثر بخشی فناوری اطلاعات در کیفیت خدمات سلامت و عوارض بکارگیری آن مطلوب نیست. از این رو پیشنهاد می شود که نسبت به آشنایی آنان با اثر بخشی فناوری اطلاعات بر کیفیت خدمات سلامت اقدام شود.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، نظام اطلاعات سلامت، آموزش پزشکی، مدارک پزشکی
|
  • Mr Keyvan Zandi Maryam Bahmanyar, Mr Kahzad Sartavi Page 1
    Background

    By considering the daily increase in drug resistance of various viruses, novel antiviral compounds extracted from natural resources – due to their fewer side effects, had always been important to researchers. In the present study, we investigated antiviral activity of the hot water extract of a green seaweed, Caulerpa sertularioides, collected from coastal water of Bushehr in the Persian Gulf, against Herpes Simplex Virus Type 1 (HSV-1).

    Methods

    The hot water extract of a green seaweed, Caulerpa sertularioides was sterilized by autoclave and filtration methods. After determining its cytotoxic concentration 50 (CC50) value, the effect of the extract on the inhibition of HSV-1 replication was examined in Vero cell culture.

    Results

    The extract showed antiviral activity against HSV-1 in both attachment and entry of virus to the Vero cells and also on post attachment stages of virus replication. Inhibitory concentration 50 (IC50) values of the autoclaved extract were 81µg/ml and 126 µg/ml for attachment and post attachment stages, respectively. IC50 values of the filtered extract were 73 µg/ml and 104 µg/ml for attachment and post attachment stages, respectively. CC50 values for autoclaved and filtered extracts were 3140 µg/ml and 3095 µg/ml, respectively.

    Conclusion

    The hot water extract of Caulerpa sertularioides of the Persian Gulf had antiviral effect against HSV-1.

    Keywords: Caulerpa sertularioides, Herpes Simplex Virus Type 1, seaweed, infectivity
  • Ms Manijeh Kadkhodaie, Mr Hossain Hanifi Zohreh Amoozegary Page 9
    Background

    Mesobuthus eupeus of the buthidae scorpion family is a native species in Iran (especially in Khuzestan region). The venom of scorpions, particularly buthidae family, is mainly composed of various bioactive components including various toxins. These toxins affect different ionic channels in excitable membranes of insects or mammals. In this study, the toxic fractions of Mesobuthus eupeus crude venom were isolated and those with higher toxicity were purified.

    Methods

    Six toxic fractions from the crude venom of Mesobuthus eupeus were separated by gel filtration chromatography on sephadex G-50 in the equilibration with 20 mM ammonium acetate buffer, pH 4.7. Then the most toxic fractions were separated by cation exchange column chromatography and their purity was confirmed by electrophoresis.

    Results

    The amount of 816 mg protein of soluble crude venom was applied on sephadex G-50 column chromatography, and 815 mg protein was yielded from the 6 separated fractions. From these fractions, fractions III and IV were toxic to mice. The LD50 values (Lethal Dose 50) of them were 0.40 and 0.46 mg/kg in mice, respectively. Fraction III was separated into 20 distinct subfractions. Through examining the toxicity of those subfractions to the mice, the toxic effect of subfractions III.14 to III.19 on mice was detected. From 250 mg protein of fraction III, applied on CM-sephadexC-25, 242.75 mg (97%) protein was attained in the separated subfractions.

    Conclusion

    Three distinct toxins were obtained in pure form from the venom of Mesobuthus eupeus. The subfraction III.14.4 with an LD50 of 0.11 mg/kg in mice had the highest toxicity. The structural characteristics, physiological and pathological effects of these three purified toxin subfractions can be studied in the future studies.

    Keywords: Mesobuthus eupeus, venom, scorpion, toxin
  • Ms Saeideh Alsadat Razavi, Mr Seyed Hamed Khodaee, Mr Mohammad Kargar Mahboobeh Sarijloo Hamideh Tabatabaee Rakhshandeh Nategh Page 20
    Background

    In some countries, though wild poliovirus isolation from clinical specimens has not been done, evidences of silent circulation of wild virus in sewage system have been reported. On the other hand, based on WHO recommendations, if there is any probability of wild virus entrance from endemic countries, environmental surveillance is advised as a completion to Acute Flaccid Paralysis (AFP) surveillance.

    Methods

    AFP and environmental surveillance were performed simultaneously in Sistan and Balouchestan province to confirm wild poliovirus eradication. To perform AFP surveillance, 21 stool specimens of AFP suspected cases were collected in a one year period and evaluated using L20B, RD and Hep-2 cell lines. To perform environmental surveillance, 86 samples from urban and hospital sewage disposal systems were collected. Using direct, Pellet and Two-phase methods for virus concentration, Enterovirus existence was investigated in above-mentioned cell lines.

    Results

    Non-polio enteroviruses and polioviruses were isolated from 53.49% and 20.93% of sewage specimens, respectively. Sabin-Like polioviruses were isolated from 9.52% of AFP cases, and non-polio enteroviruses from 14.28% of them. Poliovirus type 2 was not isolated form stool specimens and there was no Poliovirus type 1 isolation from sewage specimens, either.

    Conclusion

    The environmental surveillance as a completion to AFP in Sistan and Balouchestan Province in Iran confirms poliovirus eradication.

    Keywords: Acute Flaccid Paralysis, enterovirus, polioviruses, non, polio enteroviruses
  • Mr Shahram Aboutalebi Fahimeh Ahmadi, Miss Raha Pazoki Page 29
    Background

    The presence of C-reactive protein (CRP) during different stages of stroke had been shown in several studies. There is still no definite document about the correlation of CRP level and size of infarct in stroke. We studied the correlation of the acute level of CRP with size of infarct in stroke.

    Methods

    A total of 90 consecutive patients with acute stroke admitted in Fatemeh Zahra University Hospital in Bushehr city were studied. Levels of CRP were measured at admission time and 48 hours later. Sizes of infarct and types of stroke were determined with Computerized Tomography scanning. The excluded patients were those with infection, stroke in brain stem, a delay more than 24 hours after attack of stroke and Transient Ischemic Attacks. CRP level was measured quantitatively using ELISA method.

    Results

    No correlation between the first CRP levels and variables of age, size of infarct and type of stroke was detected. Size of infarct was correlated with the second CRP (r=0.41, P<0.001) and the difference in CRP levels (r=0.45, P<0.001). The CRP difference was significant in ischemic, hemorrhagic and territory infarcts (P<0.01). But there was no difference between the first and the second CRP in lacunar infarcts.

    Conclusion

    We found no correlation between the CRP levels of the 24 first hours after acute stroke with size of infarct in stroke. But the increase of CRP levels which were measured in 48 hours after the stroke had correlation with size of infarct irrespective of types of stroke. More studies could reveal the cause and effect of CRP in size of infarct in stroke.

    Keywords: acute stroke, C, reactive protein, inflammation, lacunar infarct
  • Ms Gisoo Hatami, Mrs Niloofar Motamed, Miss Zeynab Darvishi Page 36
    Background

    Hypoxic Ischemic Encephalopathy (HIE) neonatorum is very important due to its high morbidity and mortality rates and long-term neuromotor outcomes.

    Methods

    In order to evaluate outcomes in moderate to severe HIE, in a historical cohort study, medical records of all neonates with HIE during 1999-2006 in a university hospital were reviewed. Of 134 neonates who had been admitted, 94 cases could be evaluated and were in reach of follow-up.

    Results

    A total of 77 deaths (81.9%) were found due to sequel of asphyxia. The survival rate was 17% with a median of 5 days. Of 17 alive neonates, 5 cases (29.4%) had cerebral palsy. The most important risk factors related to survival were: heart massage more than one minute, low first minute APGAR score, low PH in arterial blood gas analysis and low birth weight (P<0.05). Also emergency cesarean section was a major risk factor for death.

    Conclusion

    HIE has high morbidity and mortality rates and needs urgent attention for implementation of prevention programs including more intensive intrapartum monitoring.

    Keywords: Hypoxic Ischemic Encephalopathy, survival rate, neonate, Hypoxia
  • Mr Seyed Hamid Salehi, Mr Iraj Razmjoo Page 45
    Background

    Using a valid system for assessing the severity of injuries in blunt trauma plays a great role in prognosis of the patients. The Injury Severity Score (ISS) is an anatomical scoring system that provides an overall score for patients with multiple injuries.

    Methods

    In a 2 months period, injury severity scores were obtained for 254 consecutive hospitalized patients with traffic accidents, after initial diagnostic evaluations. For its computation, the score squares of the 3 most severely injured body regions according to AIS (Abbreviated Injury Scale) are added together. The score of ISS ranges from 0 (no injuries) to 75 (not compatible with life).

    Results

    A total of 254 patients (89% male) were studied. Ninety percent had lower than 50 years old age (the mean of age was 23 years). The score of ISS in %17 of patients was lower than 25. The mortality rate was %4/6 (12 cases) and their mean ISS was 37. The critical score of ISS for death was 25.

    Conclusion

    Increase of the ISS score to more than 25 is correlated with an increase in risk of mortality in patients with traffic accident. The Injury Severity Score is a significant prognostic predictor for patients with blunt trauma.

    Keywords: Injury Severity Score, blunt trauma, mortality, accident
  • Mrs Katayoon Vahdat, Mr Seyed Mojtaba Jafary Seyedeh Masoomeh Hashemi Page 51
    Background

    Brucellosis is the most important zoonotic disease. As Brucellosis is endemic in Iran, this study was designed to evaluate seroepidemiological prevalence of brucellosis in livestock breeders of the central rural area of Bushehr province in 2003-2004.

    Methods

    Sera of 397 livestock breeders from the central rural area of Bushehr province were collected and tested for anti-brucella IgG antibody using ELISA method.

    Results

    The prevalence of brucellosis in livestock breeders was 10.8%. Brucella seropositively was found to have a significant association with sheep contact and abortion in domestic animals (p<0.05) but anti-brucella Ig antibody positivity had not a significant association with sex, age, contact with cattle, goats and camel, keeping livestock at home, consumption of milk products and raw milk, history of brucellosis in person and/or family and nonspecific signs such as fever, myalgia, low back pain and artheralgia.

    Conclusion

    The prevalence of brucellosis is high in the central rural area of Bushehr province. The prevalence was much higher among livestock breeders in contact with sheep and also in those who had abortion in their domestic animals.

    Keywords: Brucellosis, seroepidemiology, livestock breeders, ELISA
  • Mr Shahram Aboutalebi Maryam Moghadasian Azam Moradi, Miss Raha Pazoki Page 59
    Background

    Decreasing the time from onset to hospital arrival and improving of stroke risk factors depend on public knowledge about stroke warning signs and its risk factors. A variety of programs were conducted in different countries for public knowledge assessment of stroke and its promotion.

    Methods

    A total of 562 persons (66.4 female) aged over 25 years old were selected by random cluster sampling and their knowledge on stroke was evaluated using the revised 11 item questionnaire of NIH/NHLBI (National Institutes of Health/ National Heart Lung Blood Institute of USA). The complete score of the questionnaire was 54.

    Results

    The mean stroke knowledge score of male and female participants were 23.45±9.0 and 24.14±7.8, respectively (P>5%). Meanwhile, the mean of stroke knowledge score was higher in those with hypertension and a history of stroke (P=0.001). Higher education had correlation with a higher score. At least one stroke warning sign was reported by 83.3 % of participants and 95.2 % of respondents mentioned at least one established stroke risk factor. The most recognized stroke risk factor was stress and the most identified warning sign for stroke was sudden weakness or numbness of the face, arm or leg on one side of the body.

    Conclusion

    Those aged over 25 years old in Bushehr port had a higher knowledge score on stroke warning signs and its risk factors than other countries, including USA.

    Keywords: stroke, risk factors, warning signs, cardiovascular diseases
  • Farzaneh Montazery Fard *, Mansour Karaji Bani, Alireza Dashipour Page 66
    Background

    By considering important role of nutrition in children and teenagers’ health, their nutritional status are determined as obesity and wasting using weight and height. The aim of this study is to evaluate the prevalence of obesity and wasting and their relationship to food intake in female students of junior schools in Zahedan.

    Methods

    In a descriptive analytical cross-sectional study, 687 female students from junior schools were selected by multiple stage sampling method. After recording the participants’ demographic data, their weight and height were measured for body mass index (BMI) calculation according to standard method. National Center for Health Statistics (NCHS) and National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES II) data and a 48-hour recall questionnaire were used.

    Results

    Of the surveyed girls, 16.9%, 31.7% and 13.2% were wasted, under weight and stunted, respectively 8.7% and 1.7% were over weight and obese, respectively. The mean of energy intake was 1502.1±415.7 kcal/d in the students which is less than the recommended dietary allowances (RDA) and there were no balances in daily intake of protein, carbohydrate and lipids. In respect to energy and protein intake, 94.1% and 26.6% of students had deficiency, respectively. On the other hand, findings showed iron (72.1%), calcium (99.8%), phosphorus (83.6%), zinc (84.3%), vitamin A (63.8%) and B12 (66.5%) intake deficiencies.

    Conclusion

    The female students of junior schools of Zahedan do not have a proper nutritional status according to physical state, energy, protein, and micronutrients intakes and they are at the risk of wasting and underweight. Therefore, we suggest implementation of programs for nutritional support and designing of proper patterns of food consumption to improve female junior students’ nutritional status.

    Keywords: obesity, waste, micronutrients, dwarfism, body mass index
  • Mr Amer Yazdanparast Maryam Hemmat Zadeh Page 77
    Background

    Social Behavioral Disorders (SBD) is significantly widespread among teenagers in such a way that psychologists called it as “the new hidden morbidity”. Therefore, screening of teenagers, finding out the related demographic factors and introducing them to consultation centers are very important points for therapeutic interventions.

    Methods

    In this cross-sectional study, a total of 400 male teenagers aged 13-18 years old were randomly selected in two stages, from a population in Bushehr in November 2005. Pediatric Symptoms Checklist 35-items Questionnaire (PSC/35) was used for their parents or their close relatives. The PSC/35 has 93% and 71% sensitivity and specificity, respectively. The cut off point of 28 was considered as the state of having SBD using this Questionnaire.

    Results

    Overall 148 (37%) male teenagers were recognized to have SBD. SBD was more prevalent in boys with an annual educational average score of 14 (out of 20) in comparison with those with 14-17 or >17. Father’s job (labor, farmer or multiple job), predisposed his teenager children to SBD more than when he was employee or businessman. These behavioral abnormalities were more common if they were living with a single parent (death or divorce). SBD was more prevalent in those with externalized personality than both inter-externalized and internalized personalities. Less social behavioral disorders had a positive correlation with leisure time activities. Increase of age in male teenagers, number or order of children, being single, parents’ level of education, mother's occupation and the total income rate of the family had no significant correlation with SBD.

    Conclusions

    The prevalence of social behavioral disorders in male teenagers of Bushehr port is more than industrial countries. Demographic factors such as father’s job (labor, farmer or multiple jobs), living with a single parent (death or divorce), no leisure time activity, and internalized personality were related to SBD in male teenagers.

    Keywords: Social Behavioral Disorders, internalized personality, externalized personality, Pediatric Symptoms Checklist Questionnaire, behavioral sciences
  • Mrs Fatemeh Azizi, Mr Kourush Holakoie Naieni, Mr Abbas Rahimi, Mr Mohammad Amiri, Mrs Fatemeh Khosravizadegan Page 85
    Background

    Iran has received Afghan refugees for many years. Few studies have been done to assess psychiatric morbidity among Afghan refugees in Iran, especially those who are resettled in camps. This study has been designed to determine the prevalence of mental health problems and the associated demographic factors, in Afghan refugees resettled in Dalakee refugee camp of Bushehr Province, in 2005.

    Methods

    In this cross-sectional survey, a Persian version of the General Health Questionnaire (GHQ-28) was administered to 321 resettled Afghan refugees with the minimum age of 15 years old who were randomly selected among 2200 residents of Dalakee refugee camp in Bushehr Province.

    Results

    Among mental health subscales, the prevalence of social dysfunction, psychosomatic problem, anxiety and depression in the studied population were 80.1%, 48.9%, 39.3% and 22.1%, respectively. The total prevalence of mental health disorders in this camp was 88.5%. Male gender, living with more than eight persons per house, and being age ten or under at migration time were associated with higher level of social dysfunction. Higher rate of psychosomatic problem was associated with unemployment, being born in Iran, being age ten or under at migration time, and having no entertaining programs. Having 1-3 children, living with more than eight persons per house, and positive history of chronic disease were associated with higher level of anxiety. Having no entertaining programs, and family member's death during migration were associated with higher level of depression.

    Conclusion

    Mental health problems related to immigration and living in camps, are common among Afghan refugees.

    Keywords: mental health, refugees, GHQ28, mental illness
  • Mr Reza Safdary, Mr Hossain Dargahi, Mr Mahmood Mahmoodi, Mr Mashallah Torabi Niloofar Mohammad Zadeh Page 93
    Background

    Understanding the potential impact of information technology on health system can be used as a basis for health promotion based on information technology (IT). Undoubtedly, faculty members of medical record departments in Iranian medical universities have a significant role in knowledge gain of college students about the effectiveness of information technology on health system.

    Methods

    In order to assess the impact of IT on health system in the viewpoint of faculty members of medical record departments in Iranian medical universities, a cross sectional survey was conducted and questionnaires were sent to 17 universities with medical records departments. The questionnaire had three sections: The effect of IT on health information management (including: quantitative and qualitative promotion of documentations, follow up and referral, demand management and income and cost system), medical research and medical education. To investigate the correlations between variables of the study, X2 and exact fisher tests were used.

    Result

    From 64 distributed questionnaires, a total of 49 were completed. The majority of faculty members (%40.81) believed that the use of IT enhances the utilization of paper documents. %26.53 believed that the use of IT has high impact on increase of medical errors. The majority of members (%36.75) considered IT to have a medium impact on self-therapy. The impact of information technology on medical research and medical education was believed to be very high by 83.67% and 79.59% of respondents, respectively. We did not find any correlation between the impact of IT on the studied variables and demographic data of participants such as age, gender and the years of teaching.

    Discussion

    Most of faculty members of medical record departments have a high knowledge about the impact of IT on promotion of the management of health, research and education in medical sciences, but their knowledge about effectiveness of IT on quality of health services and its adverse effect was not proper. Therefore, the knowledge of faculty members of medical record departments in Iranian medical universities about the impact of IT on the quality of health services should be increased by educational programs.

    Keywords: Information Technology, Health Information System, medical education, medical record