فهرست مطالب

طب جنوب - سال دوازدهم شماره 1 (شهریور 1388)

مجله طب جنوب
سال دوازدهم شماره 1 (شهریور 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آقای مهدی آزادی، آقای سعید کاویانی، آقای مسعود سلیمانی، آقای مهرداد نوروزی نیا، آقای عباس حاجی فتحعلی صفحه 1
    زمینه
    بیماران با سطوح پائین و یا متوسط فعالیت آنزیم تیوپورین متیل تراسفراز (TPMT) در معرض افزایش خطر ابتلا به سرکوب سلول‎های رده خون ساز مغز استخوان پس از مصرف داروهای تیویورینی خواهند بود. هدف از این مطالعه بررسی شیوع چهار نوع شایع ژن مزبور در یک گروه از جمعیت ایران است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، نمونه ها از 127 نفر داوطلب مراجعه کننده به بیمارستان شریعتی اخذ گردید و با روش های PCR-RFLP و ARMS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند تا پلی‎مورفیسم های شایع TPMT در آن ها مشخص گردد.
    یافته ها
    از میان 127 نمونه ای که مورد بررسی قرار گرفت، در 8/11 درصد از آن ها آلل های جهش یافته TPMT مشاهده شد (127/15). در مجموع، 9 مورد TPMT*2، چهار مورد TPMT*3C و دو مورد TPMT*3A داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این تحقیق در مورد شیوع پلی‎مورفیسم‎های ژن TPMT در ایران و عوارض استفاده داروهای تیوپورینی در حاملین، این پولی‎مورفیسم باید در بیماران لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) قبل از استفاده از این داروها ژن TPMT مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: TPMT، پلی مرفیسم، فارماکوژنتیک، جمعیت ایرانی
  • مجتبی سعادتی، بابک براتی، مهدی شیرازی صفحه 8
    زمینه
    استافیلوکوکوس اورئوس انواع انتروتوکسین خارج سلولی را تولید می نماید که سبب مسمومیت غذایی می شوند. روش های مختلفی جهت شناسایی سم تولید شده توسط این باکتری وجود دارد. به دلیل آن که شباهت آنتی ژنی زیادی بین انتروتوکسین ها وجود دارد، ممکن است همیشه نتوان از ارزیابی سرولوژیکی استفاده نمود. در این میان تست PCR، یک تست بسیار حساس و دارای اختصاصیت بسیار زیاد و سریع می باشد. این پژوهش با هدف شناسایی ژن های انتروتوکسین استافیلوکوکوس اورئوس (sea، sec وseq) به روش PCR مرکب بود.
    مواد و روش ها
    از 150 سویه بدست آمده از بینی ناقلین، 95 سویه استافیلوکوکوس اورئوس جداسازی شدند که با آزمایش های بیوشیمیایی مورد تایید قرار گرفتند. سپس برای شناسایی ژن انتروتوکسین استافیلوکوکی تایپA، C و Q (sea، sec، seq) از سیستم PCR مرکب استفاده شد. ژن nuc که کد کننده نوکلئاز مقاوم به حرارت می باشد به عنوان مارکر جهت شناسایی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس قرار گرفت.
    یافته ها
    قطعات تکثیر یافته DNA برای ژن نوکلئاز استافیلوکوکی 397 جفت باز و برای ژن انتروتوکسین تایپ A 552 جفت باز، برای ژن انتروتوکسین تایپ C 271 جفت باز و برای ژن انتروتوکسین تایپ Q استافیلوکوکی 122 جفت باز بود که با تعیین توالی قطعه تکثیر شده، مورد تایید قرار گرفت. از باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس به عنوان کنترل منفی استفاده و هیچ محصولی ازPCR انجام شده به دست نیامد. از میان 95 فرد سالم که حمل کننده باکتری در بینی خود بودند، چهل و یک سویه (1/43 درصد) به عنوان sea، sec و یا seq سویه مثبت تشخیص داده شد. بیست و چهار سویه (3/25 درصد) مربوط به ژن sea، 9 سویه (5/9 درصد) جدا شده حاوی ژن sec و 8 سویه (4/8 درصد) حاوی ژن seq و 54 سویه (8/56 درصد) مربوط به دیگر انواع این باکتری بودند.
    نتیجه گیری
    به دلیل آنکه استافیلوکوکوس اورئوس از بینی ناقلین سالم جداسازی شده است، بنابراین آزمایش PCR می تواند برای شناسایی سویه های واجد ژن انترو توکسین های A،C و Q در این افراد مفید باشد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، انتروتوکسین تایپ A، انتروتوکسین تایپ C، انتروتوکسین تایپ Q، PCRمرکب
  • آقای یاشار محمدزاده صدیق، آقای محمدحسن روستایی، خانم حوریه سلیمان جاهی، آقای عباس بختیاری صفحه 17
    زمینه
    مطالعه حاضر جهت تولید کلون از یاخته های مداوم کلیه گوساله و ارزیابی حساسیت کلون های سلولی تولید شده در تکثیر ویروس های پاراآنفولانزا تیپ سه و هرپس سیمپلکس تیپ یک به منظور به کارگیری آن ها در تولید بذر ویروس انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش با روش تهیه رقت های متوالی و با بهره گیری از رده سلولی Vero غیرفعال شده به عنوان لایه تغذیه کننده اقدام به کلون کردن یاخته های رده کلیه گوساله (BK) شد. پس از ظهور کلون های سلولی با حذف لایه تغذیه کننده، سلول های تازه جوانه زده از یک کلون جدا شدند و در شرایط مناسب کشت داده شدند. رده سلولی به دست آمده از لحاظ تکثیر ویروس های هرپس سیمپلکس تیپ یک (به عنوان DNA ویروس) و پاراآنفولانزا تیپ سه (به عنوان RNA ویروس) قبل و بعد از کلون سازی یاخته ها مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از کلون سازی یاخته های BKدراین تحقیق نشان داد که تغییر عیار ویروس هرپس سیمپلکس تیپ یک بر روی یاخته-های BK (قبل و بعد از کلون سازی) معنی‎دار نبود، اما اختلاف تکثیر ویروس پاراآنفولانزا تیپ سه بر روی رده BK-O (قبل از کلون سازی) و BK-C (بعد از کلون سازی) از لحاظ آماری معنی دار بود. لذا رده های فوق قبل و بعد از کلون سازی از لحاظ کاریولوژی مورد ارزیابی قرار گرفتند و نشان داده شد که سلول های کلون شده نسبت به سلول های کلون نشده هم از نظر مورفولوژی و هم از لحاظ کاریولوژی همگن تر هستند.
    نتیجه گیری
    یاخته های کلون شده BK در مقایسه با یاخته های کلون نشده دارای کاریوتیپ منظم تر بوده و حساسیت آن به ویروس پاراآنفولانزا تیپ سه کمتر از یاخته کلون نشده بود.
    کلیدواژگان: کلون سازی، یاخته های BK، ویروس هرپس سیمپلکس تیپ یک، ویروس پاراآنفولانزا تیپ 3، کاریوتیپ
  • آقای محمدصادق فاضلی، آقای فرخ کامران خواجوی، آقای سیدمهدی جلالی، خانم رامش عمرانی پور صفحه 24
    زمینه
    عمل رزکسیون قدامی رکتوم پائین یکی از روش های درمانی بیماران مبتلا کانسرهای پائین رکتوم می باشد. هدف این مطالعه بررسی یافته های بالینی و مانومتریک آنورکتال قبل و بعد از این نوع عمل در مبتلایان سرطان رکتوم می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 29 بیمار سرطان کولون کاندید عمل جراحی قدامی رکتوم پائین انتخابی در بیمارستان امام خمینی تهران وارد شدند. اطلاعات کارکردی آنورکتال قبل و بعد از عمل جمع آوری شد و بیماران تحت مانومتری آنو رکتال پیش و بعد از عمل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین دفعات اجابت مزاج پس از عمل به میزان معنی داری نسبت به پیش از عمل بالاتر بود (78/0±48/2 در برابر 36/0±94/0 بار در روز). بی اختیاری گاز پس از عمل به میزان معنی داری نسبت به پیش ازعمل افزایش نشان می دهد (27.59 درصد در برابر 0 درصد). اما در مورد بی‎اختیاری مدفوع اختلاف معنی داری دیده نشد. حداکثر فشار در حال استراحت پس از عمل به میزان معنی داری نسبت به پیش از عمل کاهش می‎یابد (45/17±20/53 در برابر 33/17±32/64 میلی متر جیوه) و حداکثر فشار در حال چمباتمه در دوران پس از عمل کاهش نشان می دهد (50/35±21/140 در برابر 16/33±37/150 میلی متر جیوه). فوریت برای دفع ادرار (Urgency) پس از عمل به میزان معنی داری افزایش یافته بود (28/48 درصد در برابر صفر درصد).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داده که بعد از عمل جراحی قدامی رکتوم پائین در مبتلایان سرطان رکتوم، تعداد دفعات اجابت مزاج، بی‎اختیاری گاز و فوریت برای دفع ادرار افزایش اما حداکثر فشار در حال استراحت و چمباتمه کاهش می یابند.
    کلیدواژگان: یافته های بالینی، مانومتری آنورکتال، جراحی قدامی رکتوم پائین، سرطان رکتوم
  • خانم طیبه غریبی، خانم مهستی گنجو، خانم فرحناز کمالی، خانم شهناز احمدی، خانم شهناز پولادی، خانم حکیمه واحدپرست، خانم نیلوفر معتمد، خانم طاهره غریبی صفحه 34
    زمینه
    فلوکونازول داروی ضدقارچ سیستمیک مؤثر و کلوتریمازول نیز داروی ضدقارچی موضعی علیه کاندیدا آلبیکانس می باشد و روش ترکیب درمانی واژینیت کاندیدایی به منظور مقایسه مصرف همزمان فلوکونازول و کلوتریمازول با دوز دنبال شونده آن در درمان واژینیت کاندیدایی راجعه در شهر بوشهر در سال 86-85 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    80 بیمار متاهل و با سن 45-20 سال و نیز دارای علائم بالینی واژینیت کاندیدایی مزمن انتخاب شدند. بیماران در دو گروه 40 نفری درمان با تک دوز و دوز دنبال شونده فلوکونازول (دو تک دوز 150 میلی گرمی به فاصله 72 ساعت) و مصرف همزمان کلوتریمازول واژینال 1 درصد به مدت یک هفته در مقابل درمان تک دوز دنبال شونده فلوکونازول قرار گرفتند. بیماران 2 هفته و 6 هفته پس از درمان مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هر دو روش درمانی در کاهش شکایات و علائم خارش، اریتم، ادم، خراشیدگی و شقاق دو هفته پس از درمان بسیار مؤثر بوده است (00/0P=) و علائم و نشانه های واژینیت کاندیدایی در 6 هفته پس از درمان در گروه آزمون نیز کاهش یافته و اختلاف معنی دار با گروه شاهد داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری
    ترکیب درمانی فلوکونازول با مصرف دوز دنبال شونده و کلوتریمازول واژینال در کاهش عود علائم واژینیت کاندیدایی در 6 هفته پس از پیگیری تاثیر بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: فلوکونازول، کلوتریمازول، واژینیت، کاندیدا
  • آقای عباسعلی نیازی، آقای عبدالصمد شیخ زاده، آقای خلیل الله دانش، خانم رویا علوی نایینی، آقای مصیب شهریار، آقای بهزاد نارویی صفحه 40
    زمینه
    تشخیص التهاب پلورای سلی به علت تظاهرات بالینی غیر اختصاصی و ناکارآمد بودن تست های تشخیصی موجود مشکل می‎باشد. ما کارایی آدنوزین دامیناز (ADA) را در تشخیص پلورال افیوژن ناشی از سل بررسی کردیم.
    مواد و روش ها
    در طی یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع تشخیصی تعداد 85 بیمار با پلورال افیوژن اگزوداتیو را بررسی کردیم. پس از مشخص شدن علت پلورال افیوژن بوسیله تست های تشخیصی موجود بیماران به دو گروه پلورال افیوژن ناشی از سل و پلورال افیوژن ناشی از عللی غیر از سل تقسیم شدند و سطح ADA مایع جنب در دو گروه مقایسه شد. منحنی راک (ROC) برای تعیین نقطه برش مناسب رسم شد.
    یافته ها
    تعداد 27 بیمار در گروه سل و 58 بیمار در گروه غیر سل قرار گرفتند. میانگین ADA مایع جنب به طور معنی داری بین دو گروه متفاوت بود (001/0P<). حساسیت، اختصاصیت، ارزش اخباری مثبت و منفی ADA در تشخیص پلورال افیوژن ناشی از سل در 35 واحد بر لیتر، نقطه برش به ترتیب 3/70، 3/91، 1/79 و 8/86 درصد به دست آمد. احتمال پس آزمون (post test probability) معادل 78/0 شد.
    نتیجه گیری
    ADA مایع پلور یک تست تشخیصی با حساسیت و اختصاصیت مناسب برای تشخیص التهاب پلورای سلی می باشد و هر چند در مطالعه ما میانگین سطح ADA در مایع جنب مبتلا به توبرکلوزیس پلورال افیوژن پایین تر از سایر مقالات به دست آمد، ولی در کارایی آن برای تشخیص پلورال افیوژن ناشی از سل اختلالی ایجاد نکرد.
    کلیدواژگان: آدنوزین دامیناز، پلورال افیوژن سلی، ارزش تشخیصی، اگزوداتیو
  • آقای محمدکاظم نوح پیشه، خانم لیلا محسنی صفحه 48
    زمینه
    در بسیاری از بیماران مبتلا به کهیر مزمن علت بیماری با استفاده از روش های معمول تشخیصی ناشناخته باقی می ماند. در آزمون‎های به عمل آمده به طریقin vitro مشخص شده که حداقل در یک سوم از این بیماران کهیر منشا خود ایمن دارد. هدف از انجام این مطالعه تعیین شیوع کهیر مزمن خود ایمن با استفاده از ASST (Autologous Serum Skin Test) در بین بیماران مبتلا به کهیر مزمن خود ایمن با علت ناشناخته و مقایسه بالینی دو گروه ASST مثبت و ASST منفی بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 79 بیمار مبتلا به کهیر مزمن با علت ناشناخته انجام شده است. برای انجام ASST مقدار 05/0 میلی‎لیتر از سرم بیمار و به همان میزان محلول نرمال سالین به عنوان کنترل به ترتیب در ساعد دست راست و دست چپ به صورت داخل درمی تزریق شد. بروز ضایعه کهیری در محل تزریق سرم با قطر بزرگتر از 5/1 میلی متر نسبت به محل تزریق سالین به عنوان آزمون مثبت تلقی می گردید. همچنین ما بیماران با تست پوستی مثبت و منفی را بر اساس شرح حال، تظاهرات بالینی و آزمایش های معمول پاراکلینیکی با هم مقایسه نمودیم.
    یافته ها
    از 79 بیمار، 31 نفر (2/39 درصد) ASST مثبت داشتند. بیماران گروه ASST مثبت دفعات حملات بیشتری نسبت به گروه ASST منفی داشتند (04/0= P). اما از نظر متغیرهای دیگر بالینی، مثل مدت بروز بیماری، مدت زمان هر حمله، و نیز آزمایشگاهی تفاوت معنی داری بین آن ها مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    در درصد قابل توجهی از بیماران مبتلا به کهیر مزمن با علت ناشناخته ASST مثبت است که به احتمال زیاد کهیر در این بیماران منشا خود ایمن دارد. از آن جا که این بیماران از نظر بالینی و آزمون های آزمایشگاهی قابل افتراق با گروه غیر خود ایمن نمی‎باشند، استفاده از این آزمون ساده می تواند در تشخیص و در نهایت در درمان این بیماران بسیار مفید باشد.
    کلیدواژگان: کهیر مزمن با علت ناشناخته، کهیر مزمن خود ایمن، آزمون پوستی با سرم خود بیمار، کهیر مزمن غیر خود ایمن
  • آقای علی موحد، خانم نرگس عبیدی، آقای غلامرضا خمیسی پور صفحه 54
    زمینه
    هموگلوبینوپاتی ها از جمله تالاسمی و کم‎خونی داسی شکل از فراوان ترین اختلالات ژنتیکی در انسان می باشند. این بیماری ها در حالت هتروزیگوت بدون علائم بالینی بوده ولی در حالت هموزیگوت نیاز به خون و مراقبت های بیمارستانی دارند. ازدواج ناقلین با هم باعث افزایش احتمال تولد بچه های هموزیگوت می شود. در کشور ما شیوع هموگلوبینوپاتی ها بالا است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع هموگلوبینوپاتی با توجه به میزان HbA، HbA2، HbS، HbF و ارتباط آنها با حجم متوسط گلبول قرمز (MCV) در بین دانش آموزان پیش-دانشگاهی مقطع سنی 18 سال می‎باشد.
    مواد و روش ها
    از تعداد 498 دانش آموز پیش دانشگاهی (323 دختر و 175 پسر) مقدار 5 میلی لیتر خون در لوله های حاوی اتیلن دیآمین تترااستیک اسید (EDTA)جمع آوری گردید. بلافاصله شاخص های خونی مورد نظر از جمله RBC، Hb، Hct، MCV و MCH اندازه گیری و سپس با روش الکتروفورز استات سلولز، هموگلوبین های A،A2، F و باند S تعیین مقدار گردیدند. نمونه های با MCV<80، MCH<27 یا HbA2>3.5 و یا HbF>2 جهت تشخیص تالاسمی بتا پیگیری شدند. نمونه های با HbA2 نرمال همراه با MCV و یا MCH پایین جهت بقیه تالاسمی های بتا، همراهی تالاسمی بتا با فقر آهن و تالاسمی آلفا مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده با آزمون تی تست و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده نشان دادند که 76 نفر (7/13 درصد از دخترها و 3/18 درصد از پسرها) MCV پایین تر از 80 داشتند و 9/14 درصد از دخترها و 12 درصد از پسرها MCH کمتر از 27 داشتند. 97 نفر (7/19 درصد) افزایش HbA2 داشتند که مبتلا به تالاسمی مینور بتا بودند. 36 نفر (2/7 درصد) افزایش HbF را نشان دادند که ممکن است این افراد نوعی از هموگلوبینوپاتی داشته باشند. 16 نفر (2/3 درصد) دارای باند S بودند که این دلالت بر وجود HbG، HbS و یا HbD می کند. 73 نفر (7/14 درصد) دارای 95>HbA1 بودند که خود دلالت بر افزایش هموگلوبین های دیگر دارد. شیوع هموگلوبینوپاتی در بوشهر در این مطالعه 2/28 درصد بدست آمد (138 نفر). از بقیه افراد که هموگلوبینوپاتی نداشتند، 7/14 درصد MCH پایین و 9/12 درصد MCV پایین داشتند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان دهنده شیوع بالای هموگلوبینوپاتی ها مخصوصا تالاسمی در منطقه می باشد که نیاز به آموزش بیماران جهت کاهش عوارض و جلوگیری از عواقب بهداشتی- اجتماعی- اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: هموگلوبینوپاتی، اندکس های خونی، کم خونی فقر آهن، کم خونی داسی شکل
  • خانم اکرم بهشتی، خانم آمنه باریکانی صفحه 60
    زمینه
    بیماری های پوستی ابعاد مختلف زندگی بیماران مبتلا را تحت تاثیر قرار می دهند. آکنه به عنوان یکی از بیماری های التهابی پوست تاثیر بارزی در کیفیت زندگی افراد به خصوص نوجوانان دارد.
    مواد و روش ها
    با استفاده از یک مطالعه توصیفی تحلیلی و با بکارگیری روش نمونه گیری خوشه ای، 403 نفر از دانش آموزان راهنمایی و دبیرستانی مبتلا به آکنه انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از دو پرسشنامه استاندارد بررسی کیفیت زندگی بیماران آکنه ای (DLQI و CADI) به صورت مصاحبه حضوری جمع آوری شد و نتایج توصیفی استخراج و روابط تحلیلی با استفاده از آزمون کای دو و ضریب همبستگی اسپیرمن آنالیز گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی دانش آموزان 1±8/15 بود. 4/48 درصد از شرکت کنندگان مذکر و 6/51 درصد مونث بودند. 2/31 درصد به علت وجود آکنه پرخاشگری در حد زیاد و بسیار زیاد داشتند. 7/13 درصد دچار مشکلاتی در فعالیت های اجتماعی به علت آکنه شده بودند. 8/30 درصد اظهار داشتند که به علت ظاهر پوستی خود احساس افسردگی می کنند. ارتباط معنی داری بین سطح سواد والدین با کیفیت زندگی دانش آموزان مبتلا به آکنه مشاهده شد (1 00/0 =P).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که بین شدت آکنه و کیفیت زندگی ارتباط معنی داری وجود دارد. وجود آکنه می تواند ابعاد مختلف زندگی بیماران را به درجات متفاوت تحت تاثیر قرار دهد تا در فعالیت های اجتماعی، درسی، تفریحی و همچنین ابعاد روحی و روانی، افراد از این بیماری متاثر شوند.
    کلیدواژگان: آکنه، دانش آموزان، کیفیت زندگی، اگزوداتیو
  • آقای احمد حاجبی، آقای پیمان فریدنیا صفحه 67
    زمینه
    این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سلامت روان و حمایت اجتماعی در کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و با تاکید بر عوامل جمعیت شناختی نظیر سن، جنس، تاهل، تحصیلات، حالت اشتغال و محل سکونت در سال 1385 اجرا گردیده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و مقطعی با روش نمونه گیری سرشماری بر روی جامعه آماری کارکنان بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر، با حجم نمونه 149 نفر انجام شد. اطلاعات مورد لزوم با استفاده از پرسشنامه های سلامت عمومی، مقیاس حمایت اجتماعی و فرم اطلاعات جمعیت شناختی جمع آوری شد. برای توصیف و تحلیل آماری از جداول توزیع فروانی و درصدی، میانگین، انحراف معیار، آزمون های تی، آنووا و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    این تحقیق نشان داد که وضعیت سلامت روان با نمره حمایت اجتماعی رابطه معنی دار و مستقیم دارد (001/0P=، 56/0r=). نتایج به‎دست آمده نشان دادند که جنسیت، گروه سنی، تحصیلات دانشگاهی، متاهل بودن و تعداد اعضاء خانواده با سلامت روانی و حمایت اجتماعی دارای همبستگی معنی داری هستند. همچنین نشان داده شد که پرسنل نوبت کاری اقماری در مقایسه با سایر حالات اشتغال از شرایط سلامت روان و حمایت اجتماعی پایین تری برخوردار هستند (0001/0=P و 8/7 =F) و (0001/0=P و 29/12=F).
    نتیجه گیری
    بین سلامت روان و حمایت اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد و این ارتباط با توجه به عوامل جمعیت شناختی متغیر بوده است. از طرفی تاثیر حمایت اجتماعی بر سلامت روان نشان می دهد که تغییر سیاست گذاری ها با هدف ارتقاء کیفیت و کمیت شبکه های حمایتی بویژه برای گروه های آسیب پذیر می تواند باعث تقویت اثرات محافظتی حمایت اجتماعی و در نهایت سلامت روانی گردد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، حمایت اجتماعی، عوامل جمعیت شناختی، صنعت نفت
  • آقای ابراهیم بادپروا، آقای شیرزاد فلاحی، آقای حسن امینی زاده، آقای فرزاد ابراهیم زاده صفحه 75
    زمینه
    انتروبیوس ورمیکولاریس (Enterobious vermicolaris) نماتود کوچک و سفید رنگ انسانی با طول عمر محدود است که حدود یک‎میلیارد نفر در دنیا به آن مبتلا هستند. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع انتروبیوس ورمیکولاریس در کودکان مدارس ابتدایی مناطق روستایی شهرستان کوهدشت و بررسی متغیرهای مختلف و ارتباط آنها با میزان شیوع بدست آمده می باشد.
    مواد و روش ها
    پس از تبیین ضرورت انجام آزمایش و انجام آموزش های لازم جهت نمونه برداری به والدین، پرسشنامه های مربوطه تکمیل شده و نمونه ها صبح هنگام، کدگذاری و جمع آوری شدند، سپس به آزمایشگاه ارسال و بعد از بررسی میکروسکوپی، نتایج حاصله به صورت مثبت یا منفی در برگه پرسشنامه ثبت می شدند. در این مطالعه، از روش نوارچسب اسکاچ یا تست گراهام (Graham Test) استفاده گردید. متغیرهای موجود در پرسشنامه ها با استفاده از آزمون مجذورکای مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    از مجموع 598 نمونه دریافتی، 202 مورد یعنی 8/33 درصد از دانش آموزان مناطق روستایی شهرستان کوهدشت لرستان به اکسیوریازیس مبتلا بودند. بین پارامترهای پایبندی به استفاده از صابون قبل از صرف غذا، علائم بالینی مانند لاغری، پرش از خواب، عصبانیت و خارش مخرج اختلاف معنی داری در مقایسه با دیگر مناطق روستایی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    از آنجا که انتقال انگل به صورت مستقیم انجام می گیرد، لذا بین میزان شیوع انگل و سطح بهداشت جامعه رابطه تنگاتنگ وجود دارد. تشخیص دقیق همراه با فراهم نمودن امکانات و تسهیلات بهداشتی می‎تواند باعث کاهش آلودگی و پیشگیری از آن شود.
    کلیدواژگان: انتروبیوس ورمیکولاریس، تست گراهام، دانش آموزان، تسهیلات بهداشتی
  • خانم معصومه عابدزاده، خانم محبوبه تائبی، خانم فرزانه صابری، خانم زهره سادات صفحه 81
    زمینه
    یائسگی یک رویداد فیزیولوژیک است که در زندگی تمام زنان در فواصل سنین 59-40 سالگی رخ خواهد داد و منجر به پیامدهای جسمانی، روانی و اجتماعی برای فرد شده، در نتیجه کیفیت زندگی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به نتایج متناقض در تحقیقات قبلی و عدم انجام چنین مطالعه ای در شهر کاشان این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی در دوران یائسگی و سنجش عوامل مرتبط با آن انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی می باشد که در آن 700 نفر از زنان یائسه 60-40 ساله شهر کاشان مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری بصورت تصادفی خوشه ایبود. جهت تعیین کیفیت زندگی زنان از پرسشنامه مخصوص کیفیت زندگی دوران یائسگی (MENQOL) استفاده شد و سپس عوامل مرتبط با کیفیت زندگی شامل سن، شغل، تحصیلات، وضعیت تاهل، تعداد فرزند همراه خانواده، رضایت از وضعیت اقتصادی، رضایت از زندگی زناشوئی، ورزش، استعمال سیگار توسط خود فرد و یا افراد خانواده با استفاده از آزمون های آماری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کیفیت زندگی کلی زنان در 9/17 درصد موارد مناسب، در 9/68 درصد موارد متوسط و در 3/13 درصد موارد نامناسب بوده است. همچنین مشخص شدکه اکثریت افراد در هر چهار بعد وازوموتور (3/67 درصد)، روانی حرکتی (4/67 درصد)، جسمی (3/46 درصد) و جنسی (6/51 درصد)، کیفیت زندگی متوسط داشتند. از بین متغیر‎های مورد بررسی بین کیفیت زندگی و تحصیلات (004/0P=)، میزان رضایت از وضعیت اقتصادی (01/0P=) و ورزش (0001/0P=) ارتباط معنی دار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    تحصیلات، فعالیت های ورزشی و وضعیت اقتصادی از عوامل مرتبط با کیفیت زندگی زنان در دوران یائسگی می باشند. لذا با توجه به نتایج این پژوهش ضرورت ارائه آموزش در رابطه با یائسگی و تغییرات همراه با آن و عوارض یائسگی و نیز ضرورت بکارگیری روش های غیر داروئی پیشگیری کننده از علائم و عوارض یائسگی مانند ورزش و تغییر در سبک زندگی و نقش آنها در بهبود کیفیت زندگی دوران یائسگی تاکید می شود.
    کلیدواژگان: یائسگی، کیفیت زندگی زنان، روانی حرکتی، وازوموتور، وضعیت اقتصادی
|
  • M. Azad , S. Kaviani* , M. Soleimani , M. Noruzinia , A. Hajfathali Page 1
    Background
    Patients with low or intermediate TPMT enzyme activity are at increased risk to develop severe hematopoietic toxicity after taking standard doses of thiopuring medications. The aim of this study was to determine the frequency of four allelic variants of the TPMT gene in an Iranian population.
    Methods
    In this cross sectional study, samples were obtained from 127 Iranian volunteers in Shariati hospital and were analyzed using PCR-RFLP and Allele Specific PCR techniques to determine the presence of common TPMT Polymorphisms in this population.
    Results
    Mutant TPMT alleles were found in 11.8% of subjects (15 out of 127). Nine had TPMT*2, 4 TPMT *3C and 2 TPMT*3A.
    Conclusions
    Our data showed the necessity of TPMT polymorphisms assessment before administration of thiopurine drugs.
  • M. Saadati* , B. Barati , M. Shirazi Page 8
    Background
    Various assays have been used to identify of enterotoxins produced by Staphylococcus aureus and because of antigenic similarities among enterotoxins, serological assay may not always be practical. The aim of this study was to detect of S. aureus enterotoxins (SEA, SEC and SEQ) genes by multiplex PCR assay.
    Methods
    Of 150 strains obtained from nasal carriers, 95 S. aureus were confirmed by biochemical test. Multiplex PCR assay for the detection of genes encoding staphylococcal enterotoxins A, C and Q genes (sea, c and q) S. aureus was used. The nuc gene, which encodes thermonuclease was used as a target DNA to identify S. aureus.
    Results
    DNA amplification fragments for the staphylococcal nuclease gene (nuc) was 397 bp, 552 bp for staphylococcal enterotoxin A gene (sea), 271 bp for staphylococcal enterotoxin C gene (sec) and 122 bp for staphylococcal enterotoxin Q gene (seq). S. epidermidis used as negative control and did not yield a PCR product. Among the 95 healthy human isolates from nasal carriage, forty one isolates (43/1%) were diagnosed as sea, sec or seq-positive. Twenty four (25/3%) isolates were sea gene, nine (9/5%) isolates were the sec gene and eight (8/4%) isolates were the seq gene and 54 (56/8%) of them were other se genes.
    Conclusion
    Because Staphylococcus aureus was isolated in nasal healthy carrier, so the PCR assay could be useful in the routine direct detection of staphylococcal enterotoxin A, C and Q genes.
  • Y. Mohammadzadeh-Sadigh , M.H. Roostaee , H. Soleimanjahi* , A. Bakhtiyari Page 17
    Background
    Application of continuous cell lines has got a special place in the virological researches. These cells are immortal and their chromosomes are aneuploid. Therefore, they can be passage without any limitation. The aim of this research was to choose the best way of producing clone of cells.
    Methods
    in this study, Bovine Kidney (BK) cell line was used to be cloned through limiting dilution method in which Vero cells were used as feeder layer. Vero cells were first cultured in DMEM supplimented with 7% heat inactivated calf serum and after a monolayer were formed, their growth was arrested by Mitomycin C. The cloned cells after incubation were separated and cultured in a new flask. After several experiments different clones were obtained and cultured for further studies.
    Results
    Karyotype of clone cells were determined and compared with original cells. It was shown that cloned cells were more homogenous in early passages and their karyotypes showed less variability than original ones. Cloned and original cells were inoculated with HSV-1 and Parainfluenza virus 3 in order to evaluate its biological abilities. Tissue culture of infectious dose 50 (TCID50) of each virus was calculated and it was shown that there was no significant different between the HSV-1 titers before and after cloning whereas the titer of the Parainfluenza virus 3 was significantly higher in the original cells.
    Conclusions
    Cloned cells of BK showed more stable karyotype and were less sensitive to parainfluenza type-3 virus infection than original BK cells.
  • M.S. Fazeli* , F. Kamran-Khajavi , S.M. Jalali , R. Omranipour Page 24
    Background
    Low anterior rectal resection is an option for low rectal cancer. The aim of this study was to assess the clinical and manometric findings before and after low anterior resection in patients with rectal cancer.
    Methods
    In a before-after prospective experimental study, 29 patients with colon cancer who were candidate for elective low anterior resection surgery in Imam Khomeini hospital were enrolled. In preoperative period, the data regarding the anorectal function were gathered and all the patients were assessed by an eight channel rectal manometer. After the surgery, patients were evaluated regarding current anorectal function and underwent rectal manometry for the second time.
    Results
    The mean of defecation time was significantly higher in postoperative period compared with preoperative period (2.48±0.78 vs. 0.94±0.36 time per day). In postoperative period, gas incontinence was significantly higher in comparison to the preoperative period (27.59% vs. 0%). However, the fecal incontinence rates were comparable. Compared with preoperative period, max resting pressure was significantly reduced in postoperative period (53.20±17.45 vs. 64.32±17.33 mmHg). The same was true about max squeezing pressure (140.21±35.50 vs. 150.37±33.16 mmHg). Urgency also increased in postoperative period (48.28% vs. 0%).
    Conclusions
    The results of this study revealed that following low anterior resection surgery for patients with rectal cancer, the defecation time, gas incontinence and urgency increase but max resting and squeezing pressure decrease.
  • T. Gharibi* , M. Ganjoo , F. Kamali , S. Ahmadi , S. Pouladi , N. Motamed , T. Gharibi Page 34
    Background
    fluconazole is one of the systemic anti-fungal agents and clotrimazole vaginal cream is a topical agent against Candida Albicans. In this study, comparison between of the two regimes (Fluconazole with and without vaginal clotrimazole) in recurrent Candida albicans was assessed. with that of sequential dose of fluconazole for the treatment of Candida vaginitis, this evaluation was done.
    Methods
    A double blind randomized clinical trial was carried out on 80 married women (20-45 years old) having chronic vaginal Candidiasis. The patients were divided in to two groups (40 in each). The first groups received two doses of fluconazole at two different timing (Zero and 72 hours) along with clotrimazole vaginal cream 1% (for 7 days). The second group recived only two doses of fluconazole (Zero time and 72 hours later). Then the patients were examined at 2 and 6 weeks after the treatment.
    Results
    The signs and symptoms of disease (itching, erythema, excoriation, edema and fissure) in both groups were significantly decreased after two weeks of the treatment (P = 0.00). The final examination of both groups also showed that the treatment was more effective in the first group compared to the second group. The difference was significant statistically (P<0.05).
    Conclusion
    the data shows that adding topical clotrimazole in treatment of patients with recurrent Candida vaginitis Is more effective.
  • A.A. Niazi , A. Sheikhzadeh* , K. Danesh , R. Alavi , M. Shahriyar , B. Narouei Page 40
    Background
    Diagnosis of tuberculosis pleurisies is difficult because of its nonspecific clinical presentation and insufficient traditional diagnostic methods. We investigated the use of adenosine deaminase (ADA) activity in tuberculosis pleurisies.
    Methods
    A number of 85 patients were analyzed with exudative pleural effusions. Using the ROC curve, we determined the optimal cutoff for TB pleurisy.
    Results
    A number of 58 exudative samples were nontuberculous (non-TB) and 27 were tuberculosis (TB). There was statistically significant difference (p<0.0001) between the means of pleural fluid ADA levels among the TB and non-TB populations. The prevalence of TB pleurisy in the studied population was 31%. Using the cutoff point equal to 35 for diagnosing TB effusions the sensitivity and specificity 70.3% and 91.3%, respectively. The positive predictive value (PPV) was 79.1% and the negative predictive value (NPV) was 86.8%. A pleural fluid ADA value <19 IU/L suggests that a tuberculosis effusion is highly unlikely.
    Conclusion
    Pleural fluid total ADA assay is a sensitive and specific test suitable for rapid diagnosis of TB pleurisy.
  • M.K. Noohpisheh* , L. Mohseni Page 48
    Background
    In the vast majority of patients with chronic urticaria, the etiology is unknown. It has been noted that in one third of such patients it has an autoimmune base. Autologous serum skin test (ASST) is currently the best in vivo test for the detection of such patients. Our aim was to identify the prevalence of positive ASST among patients with chronic idiopathic urticaria (CIU) and to compare features of ASST + and ASST – groups.
    Methods
    this study was done on 79 patients with CIU. Samples of 0.05ml of autologous serum and normal saline were separately injected intradermaly into the volar aspect of right and left forearm respectively. ASST Was deemed to be positive if a serum induced weal had a diameter bigger than a sailin induced response by < 1.5 mm was seen at 30min. Also we compare the clinical and laboratory parameters of ASST+ and ASST - groups.
    Results
    Out of 79 patients with CIU, 39 patients (39%) had positive ASST and it was found that the frequency of attacks was higher in these patients (P=0.04).
    Conclusion
    Significant percent of patients with CIU showed positive response to ASST which is most likely an autoimmune source for them. ASST can be used as a simple and cost - effective test for the detection of these patients, which has proven to be a therapeutic challenge to the treating physician.
  • A. Movahed , N. Obeidi* , G.R. Khamisipour Page 54
    Background
    Hemoglobinopathies such as thalassemia and sickle cell disease are common genetic disorders. The aim of this study was to determine the prevalence of hemoglobinopathies and their associations with HbA, HbA2, HbS and HbF in the preuniversity students of Bushehr.
    Methods
    Overall, 498 blood samples was collected in EDTA tubes. Hematological parameters including RBCs, Hb, MCV and MCH were determined by automatic analyzer. Measurement of HbA1, HbF, HbA2 and S band were done using Cellulose acetate electrophoresis. Samples with MCV< 80 fl and/ or MCH< 27 pg and/ or HbA2> 3.5% or HbF> 2% were diagnosed as Beta-thalassemia. Samples with positive sickle cell prep and had S band were diagnosed as SCA trait. Samples with HbA2 normal and low MCV or MCH were diagnosed as Iron deficiency or alpha thalassemia.
    Results
    In our study, 74 samples had MCV< 80 fl and also 14.9% of female and 12% male had MCH<27 pg. Ninety-seven (19.7%) were diagnosed as Beta-thalassemia minor. There was no significant relationship between MCV and MCH with HbA2 (p> 0.05). There was significant relationship between RBCs and HbA2 (p< 0.05).
    Conclusion
    Our study showed that the prevalence of hemoglobinopathies is 28.2% and therefore it suggests that health care authorities must take steps to reduce the complications.
  • A. Beheshti* , A. Barikani Page 60
    Background
    Dermatological disease affects quality of life in all ages specially children and adolescence. This study was aimed to determine quality of life in students with acne disease.
    Methods
    Overall, 400 students of high school who had acne were selected. Data were gathered with two standardized acne quality of life questionnaire (CADI and CDLQI) analysis was used with chi-square and spear mans rho test.
    Results
    The mean age of the students was 15.8 ± 1 and 48.4 % and 51.6% of them were male and female, respectively. 31.2% of responders had high level aggression and13.7% had problems in their social activities. In addition, 30.8 % said they had depression feeling because of acne. The relation between sex and QOL wasn’t significant. But the relation between parents’ education and QOL was significant, statistically (p=0.001).
    Conclusion
    Acne can affect social, educational, recreational and psychological functions.
  • A. Hadjebi* , P. Faridnia Page 67
    Introduction
    This study evaluated the relationship between social support, mental health and also demographic factors in health staffs of Bushehr oil industry in 2006.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study enrolled all health staffs, except 9 subjects who refuse to participate (108 male and 41 female). Subjects were evaluated by demographic questionnaire, general health Questionnaire-28 and Social Support Scale. Statistical analysis was performed by two sample t test, ANOVA and Pearson correlation coefficient.
    Results
    This study showed that female gender, 35-44 age range group, having college educations, marital status and families with 4-5 members have higher mental health and social support. Onshore shiftworker staffs in comparison with others have lower mental health and social support.
    Conclusion
    Social support and mental health showed a direct and significant correlation. The changes of policies for promoting quality and quantity of supportive networks, especially for vulnerable staffs, can reinforce protective effects of social support.
  • A. Badparva* , Sh Falahi , H.Aminizadeh , F. Ebrahimzadeh Page 75
    Background
    Enterobious vermicolaris (EV) is a short-lived, tiny, and white human nematode that has afflicted almost one billion people all over the world. The prevalence rate of this parasite varies in diverse regions and is more common among children. This study was aimed to determine the prevalence of EV in primary school students of Kouhdasht rural regions.
    Methods
    The student's parents filled out the questionnaires the samples were coded and gathered in the morning and were sent to the laboratory. The positive and negative results were recorded in a questionnaire after the samples were examined microscopically.
    Results
    Out of 598 samples from the students of Kouhdasht rural regions, 202 ones (33.8%) were found to be afflicted with Enterobious vermicolaris. The obtained results as well as the variables included in the questionnaires were analyzed using chi-square test. Significant differences were observed between the results in terms of different rural areas, using soap regularly to wash hands prior to eating and clinical signs such as thinness, sleep disturbances, irritability, and anal itching.
    Conclusion
    Since the parasite is transferred directly, there is a close relationship between the prevalence rate and the hygienic condition of the society. The exact diagnosis can decrease and prevent the parasite contamination by coordinating health condition with health instructions, as well as by providing health facilities.
  • M. Abedzadeh* , M.Taebi , F. Saberi , Z. Sadat Page 81
    Background
    Menopause is a physiological event that occurs in women's life and result in physical, emotional and social changes which affects their quality of life. Because of controversial finding in previous researches and lack of such study in kashan city, this study investigated the quality of life in menopausal women and its related factors.
    Methods
    A cross - sectional study was performed on 700 menopausal women aged 40-60 in Kashan city with cluster sampling. Menopausal Specific Quality of life questionnaire (MENQOL) was used for estimation of QOL and related factor such as age, job, educational level, marital status, duration of menopause, child at home, income satisfaction, marital satisfaction, exercise, smoking and family smoking were examined with statistical tests.
    Results
    The quality of life was high in 17.9%, intermediate in 68.9% and low in 13.3% of women. Most of women had intermediate quality of life at vasomotor domain (67.3 %), psychosomatic domain (67.4%), physical domain(46.3%) and sexual domain (51.6%).Also there was a significant difference between quality of life and educational level (P=0.004), income satisfaction (P=0.01) and exercise (P=0.0001).
    Conclusions
    Educational level, exercise and income satisfaction are related with quality of life in menopausal women. Based on our findings, we emphasis on teaching about menopause, its symptom and adverse effects. Also emphasizes the necessity use of non pharmacological methods such as exercise and change in life style and diet to improve quality of life in menopausal women.