فهرست مطالب

طب جنوب - سال بیست و یکم شماره 6 (بهمن و اسفند 1397)

مجله طب جنوب
سال بیست و یکم شماره 6 (بهمن و اسفند 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فائزه شکرالهی ، الهه علی عسگری *، امیر میرزایی صفحات 426-438
    زمینه
    امروزه نانوذرات دی اکسید تیتانیوم (TiO2) دارای کاربرد وسیع در زمینه های درمانی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات سمیت سلولی آن بر روی رده سلولی سرطان کولون (HT29) و آنالیز بیان ژن های آپوپتوزی کاسپاز 3 و 9 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، اثرات سمیت سلولی نانوذره TiO2 بر روی رده سلولی HT29 در غلظت های 125/3، 25/6، 5/12، 25، 50، 100 میکروگرم در میلی لیتر توسط روش MTT مورد بررسی قرار گرفت. به دنبال آن، پس از تیمار سلول های HT29 با غلظت 50 درصد کشندگی TiO2، میزان بیان ژن های کاسپاز 3 و 9 نسبت به ژن مرجع GAPDH با استفاده از روش Real Time PCR بررسی شد. در نهایت به منظور تایید آپوپتوز از روش رنگ آمیزی DAPI و فلوسیتومتری استفاده شد.
    یافته ها
    تیمار سلول های HT29 با غلظت های مختلف TiO2 نشان داد که نانوذره TiO2 در غلظت های 50 و 100 میکروگرم در میلی لیتر بیشترین مهار تکثیر سلولی را داشته اند که از لحاظ آماری معنی دار بوده است (05/0P<). همچنین، بیان ژن های کاسپاز 3 و 9 در رده سلولی HT29 تیمار شده با نانوذره طی 24 ساعت به ترتیب به میزان (0005/0=P) 13/0±69/2 و (0006/0=P) 29/0±46/3 (0002/0=P) افزایش یافت. همچنین نتایج رنگ آمیزی DAPI و فلوسیتومتری نشان داد که سلول های HT29 وارد آپوپتوز شده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان نتیجه گیری کرد که در آینده بتوان از نانوذرات TiO2 به عنوان ترکیب دارویی کاندید جهت اهداف دارویی استفاده کرد، اما نیاز به مطالعات بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: نانوذره TiO2، سرطان کولون، آپوپتوز، Real Time PCR، فلوسیتومتری
  • مسعود حاتمی منش ، آرش حق شناس، محسن میرزایی* ، عیسی سلگی، بهزاد محمدی بردکشکی صفحات 439-458
    زمینه
    یکی از اکوسیستم های ساحلی که به شدت تحت تاثیر فعالیت های صنعتی و شهری قرار دارد، منطقه ویژه اقتصادی پارس در استان بوشهر است؛ بنابراین در این مطالعه به پایش وضعیت سلامت سواحل بین جزر و مدی این اکوسیستم در فصول مختلف با استفاده از شاخص های کیفیت آب، شاخص تریکس و غلظت فلزات سنگین (سرب، مس، روی و آهن) پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    جهت بررسی شاخص های مورد نظر 16 ایستگاه در طول سواحل منطقه انتخاب و در هر ایستگاه 3 نمونه برداشت شد. سپس پارامترهای مورد نیاز هر شاخص به کمک روش استاندارد اندازه گیری شدند.
    یافته ها
    بررسی تغییرات شاخص کیفیت آب در فصول مختلف نشان داد، کمترین مقدار این شاخص در فصل زمستان به میزان 89/27 (وضعیت بد) و بعد از آن به ترتیب تابستان پاییز و بهار به میزان (63/30، 42/31 و 77/31) در وضعیت نسبتا بد قرار دارند. نتایج شاخص تریکس نشان داد، وضعیت کلی کیفیت آب سواحل در طبقه الیگوتروف قرار دارند و در بین فصول مختلف بیشترین و کمترین میزان این شاخص به ترتیب به میزان 53/3 و 93/1 در فصل زمستان و پاییز بدست آمد. همچنین توالی میانگین غلظت کلی فلزات سنگین در نمونه های آب به ترتیب به صورت Zn>Fe>Cu>Pb اندازه گیری شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های موجود می توان بیان کرد غلظت بالای فلزات سنگین و کیفیت پایین آب سواحل در فصل زمستان ناشی از آب شویی آلاینده های حاصل از فعالیت های صنعتی، شهری و کشاورزی و انتقال آلاینده ها به وسیله جریانات سطحی به سواحل منطقه است.
    کلیدواژگان: شاخص تریکس (TRIX)، شاخص کیفیت آب، فلزات سنگین، منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی، پایش خط ساحلی
  • گیسو حاتمی ، سیدسجاد اقبالی، اسما درکی، غلامحسین محبی، فرحناز محبی، نیلوفر معتمد * صفحات 459-471
    زمینه
    کودکان بیشتر مستعد مسمومیت با سرب هستند. هدف اندازه گیری سطح سرمی سرب در کودکان 7-6 ساله بوشهری در سال 1391 بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی، 453 کودک در بدو ورود به مقطع ابتدائی، پس از تکمیل پرسشنامه جهت گرفتن نمونه خون به یک آزمایشگاه خاص ارجاع شدند. 283 نفر به آزمایشگاه مراجعه و CBC برای آنها انجام و نمونه سرم جهت اندازه گیری سرب از 272 نفر جدا شد.
    یافته ها
    به ترتیب 6/34 و 1/8 درصد کودکان سطح سرب بالاتر از 5 و 10 میکروگرم در دسی لیتر داشتند. رابطه معناداری بین جنس کودک (73/0=p) ، تحصیلات مادر (43/0=p) و پدر (94/0=p) ، نمایه توده بدنی (19/0=p) ، آنمی (62/0=p) ، میکروسیتوز (1=p) و پوشش رنگ روغن منزل (62/0=p) با سطح سرب وجود نداشت. بین دو گروه تفاوت معنی داری از نظر میانگین ضریب هوشی (39/0=p) ، سن ساختمان (98/0=p) و مدت سکونت (58/0=p) وجود نداشت. در کودکان با سطح سرب بالاتر از 10، تعداد دندان های پوسیده به طور معناداری بیشتر بود (037/0=p). بین تعداد دندان های پوسیده با تحصیلات پدر رابطه معناداری بود (005/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه در منطقه پرخطر برای مسمومیت سرب، حداقل 12 درصد یا بیشتر از کودکان آزمون شده سطح سرب 10 میکروگرم در دسی لیتر دارند، شهر بوشهر از مناطق با خطر پایین برای مسمومیت با سرب در کودکان می باشد. اگرچه پایش سطح سرب در کودکان بوشهری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سطح سرمی سرب، کودکان، عامل خطر، ایران
  • شادی پورشفیع ، زهره ایزدفرد، صادق جعفرزاده * صفحات 472-480
    زمینه
    کم شنوایی در اثر نویز یکی از شایع ترین علل کم شنوایی حسی عصبی می باشد. رانندگان ماشین های سنگین (مانند اتوبوس و کامیون) نسبت به دیگر افراد جامعه بیشتر در معرض نویز حاصل از ترافیک و ماشین ها قرار دارند. این موضوع می تواند به سیستم شنوایی این افراد آسیب بزند. هدف این مطالعه، بررسی وضعیت شنوایی رانندگان ماشین های سنگین و ارتباط آن با عواملی مانند سن زیر 40 سال، سابقه کار و میزان متوسط ساعات کار در روز بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، میزان کم شنوایی حسی عصبی در 132 راننده (264 گوش) مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا اطلاعات رانندگان در مورد سن، سابقه کار و میزان متوسط ساعات کار در روز ثبت می گردید. سپس برای هر فرد، ارزیابی اتوسکوپی و ادیومتری تن خالص در فرکانس های 500، 1000، 2000، 4000 و 8000 هرتز توسط ادیولوژیست و در شرایط اتاقک آکوستیک انجام می شد. فشار خون این رانندگان نیز با روش معمول سنجش فشار خون ثبت گردید. رانندگانی که دارای دیگر عوامل کم شنوایی حسی عصبی مانند پیرگوشی (سن بالاتر از 40 سال) ، اتوتوکسیسیتی و غیره بودند، از مطالعه حذف شدند.
    یافته ها
    سن رانندگان 097/5±0/34 سال و سابقه کاری این افراد 158/5±19/11 سال بود. رانندگان در حدود 5 تا 16 ساعت در روز
    (275/2±56/9 ساعت در روز به طور میانگین) کار می کردند. در حدود 23 درصد افراد مورد بررسی دچار کم شنوایی در فرکانس 4000 هرتز بودند که پس از آن بیشترین میزان کم شنوایی در فرکانس 8000 هرتز مشاهده شد. تفاوت معنی داری بین آستانه شنوایی رانندگان درون شهری و برون شهری وجود نداشت. بین میزان کم شنوایی و عواملی مانند سن، سابقه کار و میزان متوسط ساعات کار در روز رابطه معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    در حدود یک چهارم رانندگان دارای کم شنوایی بودند. این موضوع علی رغم حذف دیگر عوامل کم شنوایی حسی عصبی می تواند نشان دهنده فراوانی بالای کم شنوایی در اثر نویز در رانندگان باشد.
    کلیدواژگان: کم شنوایی در اثر نویز، کم شنوایی حسی عصبی، رانندگان، وسایل نقلیه سنگین
  • بهزاد دماری ، احمد حاجبی، حبیب امامی، علی اکبر زینالو، عباس وثوق مقدم، محمدحسین سالاریان زاده، فریما مینایی * صفحات 481-492
    زمینه
    میدان گازی پارس جنوبی بزرگ ترین میدان گازی جهان و پایتخت انرژی کشور ایران است. صنعت نفت و گاز اثرات بالقوه بر سلامتی و فرهنگ جامعه پیرامون خود دارد. شروط پایداری طرح های توسعه؛ مشارکت محلی، پایداری انسانی و پایداری اجتماعی است. در این راستا چالش های مرتبط با سلامت، علل موثر و راه کارهای آن از دیدگاه ساکنان کمپ های مسکونی و کارکنان منطقه ویژه به عنوان ذینفعان و مشارکت کنندگان در توسعه، بررسی شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کیفی است. جامعه هدف این مطالعه دو گروه کارکنان صنعت منطقه و ساکنین کمپ های مسکونی بوده اند. روش نمونه گیری هدفمند بوده و برای جمع آوری اطلاعات از 4 روش استفاده شده است: مطالعات کتابخانه ای، برگزاری جلسات بحث گروهی و نظرخواهی از کارکنان، مشاهدات اتنوگرافیک و بحث گروهی متمرکز. اطلاعات در قالب پرسش های مطروحه جمع آوری شده، تحلیل محتوا انجام گردید.
    یافته ها
    امکانات و فضای ناکافی برای سکونت، تفریح و ورزش؛ عدم رعایت استانداردها و الزامات بهداشتی و اعتیاد و بیماری های روان از مشکلات اصلی منطقه مطرح شدند. برنامه ریزی و تضمین اجرای آنها، الزام کارفرمایان به تامین استانداردهای سلامت حداقلی، تامین بودجه تسهیلات تفریحی و رفاهی و یا جذب سرمایه گذار؛ آموزش به ساکنین و کارکنان در زمینه نکات ایمنی و سلامت از راهکارهای پیشنهادی کارکنان منطقه بودند.
    نتیجه گیری
    ریشه مشکلات بیشتر عملیاتی و ساختاری است لذا بیشترین راهکارها در دسته تحکیمی هستند مانند الزاماتی از قبیل اجبار پیمانکاران یا تغییر در آئین نامه های رفاهی و همچنین حرکت بر اساس برنامه ای با ضمانت اجرایی مشخص.
    کلیدواژگان: منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، ارزیابی اثرات اجتماعی، ارزیابی اثرات سلامتی، صنعت نفت و گاز
  • حبیبه بیات منش ، منصوره زاغری تفرشی *، هومان منوچهری، علیرضا اکبرزاده باغبان صفحات 493-506
    زمینه
    ایمنی بیمار جزء مهم کیفیت مراقبت های سلامت می باشد که به صورت اجتناب، پیشگیری و اصلاح آسیب ها و پیامدهای نامطلوب ناشی از فرآیند ارائه مراقبت سلامت تعریف شده است. در بخش مراقبت های ویژه به دلیل پیچیدگی شرایط بیمار و فرایند درمان، امکان بروز خطا و رویدادهای ناخواسته به حداکثر می رسد. هدف از این مطالعه تعیین میزان رعایت ایمنی بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی یاسوج توسط پرستاران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 2106 مراقبت پرستاری مرتبط با ایمنی بیمار مورد مشاهده قرار گرفت که از روش نمونه گیری رویدادی و مبتنی بر هدف استفاده شد و عملکرد شیفت صبح 54 پرستار شاغل در سه بخش مراقبت ویژه بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در زمستان سال 1394، با استفاده از چک لیست پژوهشگر ساخته بررسی شد. این چک لیست 39 عبارت و شش حیطه داشت که پس از تعیین روایی صوری و محتوا و پایایی به روش محاسبه ضریب توافق بین مشاهده گرها، با مشاهده عملکرد توسط پژوهشگر تکمیل و داده ها با استفاده از آمار توصیفی بررسی شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج، متوسط میزان مطابقت مراقبت های پرستاری مرتبط با ایمنی بیمار در مقایسه با چک لیست مورد نظر از 100 امتیاز، 43/53 (نامطلوب) ارزیابی شد. بیشترین میزان مطابقت مربوط به حیطه ترانسفوزیون خون، 52/89 (مطلوب) و کمترین میزان مربوط به حیطه عوارض جراحی، 3/23 (نامطلوب) ارزیابی گردید.
    نتیجه گیری
    ارائه مراقبت های پرستاری مرتبط با ایمنی بیمار در بخش مراقبت های ویژه با استانداردها فاصله دارد، لذا انجام حسابرسی های منظم و تلاش در جهت ارتقاء فرآیندهای مراقبتی توسط مدیران لازم و انجام اصلاحات برای بهبود عملکرد کارکنان و به ویژه پرستاران با استفاده از آموزش مداوم، از سوی مسئولان بیمارستان ها ضروری است.
    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، بخش مراقبت های ویژه، مراقبت پرستاری، مطالعه توصیفی
|
  • Faezeh Shokrolahi , Elahe Aliasgari *, Amir Mirzaie Pages 426-438
    Background
    Today, titanium dioxide (TiO2) nanoparticles present extensive therapeutic applications. The present study was conducted to investigate the cytotoxicity of TiO2 on colon cancer cell line (HT29), and analyze the expression of caspase-3 and 9 genes.
    Materials and Methods
    The present experimental study used the MTT assay to examine the cytotoxicity of 3.125, 6.25, 12.5, 25, 50 and 100 µg/ml concentrations of TiO2 nanoparticles on cell line HT29. After the treatment of HT29 cells with IC50 concentration of TiO2, the gene expression levels of caspase-3 and caspase-9 were investigated and compared with the reference gene of GAPDH using real time PCR. DAPI staining and flow cytometry were ultimately used to confirm apoptosis in HT29 cells.
    Results
    The treatment of HT29 cells with different concentrations of TiO2 showed that TiO2 nanoparticles at 50 and 100 µg/ml concentrations present the highest cytotoxicity, which was statistically significant (P<0.05). Moreover, the expression of caspase-3 gene was found to be significantly upregulated by 2.0±69.13 (P<0.001) and that of caspase-9 gene by 3.0±46.29 (P<0.001) in HT29 cell lines treated with TiO2 nanoparticles for 24 hours. The results of DAPI staining and flow cytometry also confirmed apoptosis in HT29 cells.
    Conclusion
    According to the obtained results, TiO2 nanoparticles can be recommended as prospective medicinal candidates for pharmaceutical purposes, although further studies are required in this field.
    Keywords: TiO2 nanoparticle, colon cancer, apoptosis, real time PCR, flow cytometry
  • Masoud Hatami manesh , Arash Haghshenas , Mohsen Mirzaei *, Easa Solgi , Behzad Mohammadi Bardkashki Pages 439-458
    Background
    Pars Special Economic Energy Zone (PSEEZ) in Bushehr province, Iran is a coastal ecosystem that is severely influenced by industrial and municipal activities. The present study was therefore conducted to monitor the health status of the intertidal zone of this ecosystem in different seasons using the Water Quality Index (WQI), Trophic Index (TRIX) and the concentration of heavy metals, including lead, copper, zinc and iron.
    Materials and Methods
    To assess the desired indicators, 16 stations were selected along the region’s coast, and three samples were taken from each station. The required parameters of each index were then measured using standard methods.
    Results
    Investigating the variations in WQI in different seasons found WQI to be the lowest (WQI=27.89) in winter, suggesting a bad status, followed respectively by summer (WQI=30.63), autumn (WQI=31.42) and spring (WQI=31.77), suggesting a relatively bad situation. The values of TRIX showed that the overall water quality of the intertidal zone is classified as oligotrophic. Moreover, the highest TRIX was associated with winter (TRIX=3.53) and the lowest with autumn (TRIX=1.93). The sequence of the overall mean concentrations of heavy metals in the water samples was also measured as Zn> Fe> Cu> Pb.
    Conclusion
    The obtained findings attribute the high concentration of heavy metals and the low water quality of the coasts in winter to leaching contaminants from industrial, municipal and agricultural activities and the transmission of pollutants by surface currents to the coast of the region.
    Keywords: TRIX, WQI, heavy metals, PSEEZ, coastline monitoring
  • Gizo Hatami , Sayed Sajad Eghbali , Asma Darki , Gholamhosean Mohebbi , Farahnaz Mohebbi , Nilofar Motamed * Pages 459-471
    Background
    Children are most vulnerable to lead poisoning compared to other age groups. The present study was conducted to measure the serum levels of lead in 6-7 year old children in Bushehr, Iran in 2012.
    Materials and Methods
    In the present cross-sectional study, 453 children starting primary school were referred to a special laboratory to have their blood samples taken after completing a questionnaire. To
    measure lead levels, CBC was performed on 283 subjects presenting to the laboratoy, and serum samples were collected from 272 subjects.
    Results
    Lead levels above 5 µg/dl were observed in 34.6% of the children, and lead levels above 10 µg/dl in 8.1%. No significant relationships were observed between lead levels and child’s gender (P=0.73), mother’s education level (P=0.43), father’s education level (P=0.94), BMI (P=0.19), having anemia (P=0.62), having microcytosis (P= 1) and the household paint being oil-based (P=0.62). The two groups were not significantly different in terms of mean IQ (P=0.39), building’s age (P=0.98) and residence duration (P=0.58). Father’s education level was found to be significantly associated with the number of decayed teeth (P=0.005), which was significantly higher in children with lead levels above 10 µg/dl (P=0.037).
    Conclusion
    A minimum of 12% of children tested have lead levels of at least 10 µg/dl in high-risk areas for lead poisoning. The city of Bushehr is therefore considered a low-risk area for lead poisoning in children; nevertheless, lead levels are recommended to be monitored in children in Bushehr.
    Keywords: Serum levels of lead, children, risk factor, Iran
  • Shadi Pourshafie , Zohreh Izadfard , Sadegh Jafarzadeh * Pages 472-480
    Background
    Noise-induced hearing loss is a common causes of sensorineural hearing loss. Drivers of heavy vehicles such as bus and truck are more exposed to the noise associated with traffic and automobiles than other members of the community, which can damage their auditory system. The present study was conducted to investigate the hearing status of heavy vehicle drivers and its relationship with factors such as age under 40 years, work experience and mean daily working hours.
    Materials and Methods
    The present study examined the level of sensorineural hearing loss in 132 drivers, i.e. 264 ears. The drivers’ details, including age, work experience and mean daily working hours, were first recorded. Every candidate then underwent otoscopy and pure-tone audiometry at frequencies of 500, 1000, 2000, 4000 and 8000 Hz performed by an audiologist in a sound treated room. The blood pressure of these drivers was also recorded using normal techniques of blood pressure measurement. The drivers with other sensorineural hearing loss factors, including presbycusis at ages over 40 and ototoxicity, were excluded from the study.
    Results
    The drivers’ mean age was found to be 34.0±5.097 years, their mean work experience 11.19±5.158 years and their daily working hours 5-16 hours with a mean of 9.2±56.275 hours. The highest frequency of hearing loss was observed at a frequency of 4000 Hz in about 23% of the drivers, followed the prevalence observed at 8000 Hz. No significant differences were found between hearing thresholds of intra-city and intercity drivers. Moreover, significant relationships were observed between the level of hearing loss and factors such as age, work experience and the mean daily working hours.
    Conclusion
    Hearing loss was observed in about one quarter of the drivers, suggesting a high frequency of noise-induced hearing loss in drivers despite the elimination of other factors contributing to sensorineural hearing loss.
    Keywords: Noise-induced hearing loss, sensorineural hearing loss, drivers, heavy vehicles
  • Behzad Damari , Ahmad Hajebi , Habib Emami , AliAkbar Zeinaloo , Abbas Vosough moghaddam , MohammadHosean Salarianzadeh , Farima Minaee * Pages 481-492
    Background
    South Pars gas field is the world's largest gas field and the capital of energy in Iran. The oil and gas industry exerts potential effects on the health and culture of its surrounding community. The sustainability requirements of development projects include local participation, human sustainability and social sustainability. The present study was conducted to investigate health-associated challenges and their effective causes and solutions from the perspective of the residents of the camps and the staff of Pars Special Economic Energy Zone (PSEEZ) as stakeholders and participants in the development projects.
    Materials and Methods
    The present qualitative study was conducted on a population comprising two groups, including the staff of the region’s industry and the residents of camps. Purposive sampling was used to collect data using four methods, including library studies, holding group discussion sessions and surveying the staff, ethnographic observations and focus group discussion. The data were collected from the questions raised and content analysis was performed.
    Results
    Inadequate living facilities and space, insufficient facilities for recreation and exercise, failing to comply with health standards and requirements, addition and psychological illnesses were proposed as the main problems in the region. The solutions proposed by the employees in the region included planning and enforcing its implementation, forcing employers to meet the minimum health standards, financing or attracting investments for recreational and welfare facilities and teaching safety precautions and health points to the residents and employees.
    Conclusion
    The root cause of the problems is mainly operational and structural. Most of the solutions are therefore compulsory, including obligations such as forcing contractors to meet the requirements, changing welfare regulations and following a legally-enforced program.
    Keywords: PSEEZ, evaluating the social effects, evaluating the health effects, oil, gas industry
  • Habibeh Bayatmanesh , Mansoreh Zagheri Tafreshi *, Homan Manoochehri , Alireza Akbarzadeh Baghban Pages 493-506
    Background
    Patient safety is a major component of healthcare quality that is defined as avoiding, preventing and correcting the damage and undesirable consequences caused by the process of healthcare provision. The likelihood of occurrence of medical errors and untoward events is maximized in intensive care units (ICUs) due to the complexity of patient conditions and treatment process. The present study was conducted to determine the degree to which nurses observe the safety of patients hospitalized in the ICUs of selected hospitals affiliated to Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran.
    Materials and Methods
    The present descriptive study observed 2106 nursing caregivers associated with patient safety who were selected using purposive event-based sampling. The morning shift performance of 54 nurses working in three ICUs of selected hospitals affiliated to Yasuj University of Medical Sciences, Yasuj, Iran was investigated in winter 2016 using a researcher-made 39-item checklist comprising six subscales. After confirming its reliability and face and content validity using the intraclass correlation coefficient, the checklist was completed by the researcher observing the performance, and the data were analyzed using descriptive statistics.
    Results
    The findings obtained found the mean degree of conformity between nursing care associated to patient safety and the checklist to be 53.43 out of 100 (undesirable). The maximum degree of conformity was associated to blood transfusion subscale with a mean score of 89.52 (desirable), and the lowest was associated to surgical complications with a mean score of 23.3 (undesirable).
    Conclusion
    Nursing care associated to patient safety provided in ICUs is substandard. Healthcare administrators are therefore strongly recommended to conduct regular audits and make efforts to promote care-giving processes, and hospitals authorities are urged to perform reforms and hold consistent training programs to improve the performance of the staff, especially nurses.
    Keywords: Patient safety, ICU, nursing care, descriptive Study