فهرست مطالب

علوم پایه - سال سیزدهم شماره 2 (1379)

نشریه علوم پایه
سال سیزدهم شماره 2 (1379)

  • 47 صفحه، بهای روی جلد: 2,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1379/10/12
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مراحل بلوغ و تکامل پس از تولد سلولهای عصبی در پیاز بویائئ موش صحرائئ Albino Rat «مطالعه الکترو فیزیولوژیک سلولهای میترال, تافند و گرانول»
    ژاله صفایی پور، اسماعیل میثمی، اشرف شبانی صفحه 1
    در مطالعه رشد و نمود مغز از روش های آناتومیک، هیستولوژیک، مرفولوژیک و بیوشیمایی استفاده می شود. با وجودی که با استفاده از این روش ها می توان به وجود سلولها و سیناپسهای موجود پی برد، اما وجود یک ساختمان الزاما فعالیت آن را تضمین نمی کند. از این رو برای بررسی فعالت فیزیولوژیکی می توان از روش های رفتاری یا الکتروفیزیولوژی مدد گرفت. لذا با استفاده از روش الکتروفیزیولوژی در این مقاله، بلوغ فیزیولوژیکی سلول های میترال (mitral)، تافتد (کلافه ای) (tufted) و گرانول (granule) به روش ثبت خارجی سلولی بررسی شده است.
    براساس واکنشهای نوسانی پیاز بویایی که نمایانگر فعالیت سیناپسهای سلول میترال به گرانول و سلولهای گرانول به میترال و همچنین فعالیت خود به خود سلول های میترال و تافتد میباشد می توان نتیجه گرفت که این مکانیزم ها در سنین کمتر از ده روزگی خیلی ضعیف هستند و از ده روزگی به بعد ویژگی های بلوغ در آنها ظاهر می شود به طوریکه در 15 روزگی تقریبا شکل بالغ دارد و مراحل بلوغ فرکانس این نوسانات نیز به همین طریق است.
    کلیدواژگان: سلولهای میترال تافتد، گرانول - بلوغ و تکامل سلولهای عصبی - الکتروفیزیولوژی
  • مراحل بررسی تاثیر همزیستی میکوریز و سیکولار آربوسکولار(VAM) - arbuscular mycorrhizae بر رشد گیاه بروموس Bromus tect or uml از تیوگرامینه (گندمیان)
    هرمز یار کیانمهر، فرشته هاشمی نژاد، محمد حاجیان شهری، ماهرخ فاحتی صفحه 12
    به منظور مشاهده و بررسی تاثیر قارچهای میکوریز و زیکولاز آربو سکولار(VAM) بر رشد گیاه بروموس, آزمایشهای کشت گلدانی و تلفیح انجام شد. در این آزمایشها, چهار تیمار مورد استفاده قرار گرفت که عبارت اند: 1 - خاک سترون یا تلقیح 2 - خاک سترون بدون تلقیح 3 - خاک طبیعی غیر سترون بدون تلقیح 4 - خاک طبیعی غیر سترون با تلقیح...
  • مصرف اتیلن گلیکول و دی اتیلن گلیکول توسط سود و موناس آنروژینوزا
    روحا، کسری کرمانشاهی صفحه 28
    اتیلن گلیکول و دی اتیلن گلیکول کاربرد گسترده ای دارند. از اتیلن گلیکول در تهیه الیاف مصنوعی پلی استری، ضد یخ، مواد منفجره، صنایع نساجی و کاغذ یا چرم و غیره، استفاده می شود. لذا شناسایی میکروارگانیسم های مصرف کننده آنها بسیار مهم است، و از بین بردن مواد دارنده اتیلن گلیکول که پس از استفاده در محیط جمع شده و باعث آلودگی محیط زیست می شود، لازم است. در این پژوهش، در مرحله نخست، باکتری سودوموناس آئروژینوزا که مصرف کننده اتیلن و دی اتیلن گلیکول است، جداسازی و شناسایی شد. در مرحله دوم، میزان مصرف این مواد به وسیله این میکروارگانیسم با روش های میکروبیولوژیکی مانند: روش سری رقت لوله ای، تولید کلنی روی محیط کشت پایه حداقل آگاردار که به آن اتیلن گلیکول و یا دی اتیلن گلیکول به عنوان تنها منبع کربن و انرژی افزوده شده بود، تعیین شد.
    نتایج نشان داد که این سویه باکتری سودوموناس آئروژینوزا می تواند روی محیط کشت حاوی حداکثر 30 میلی گرم در میلی لیتر از اتیلن گلیکول و 5 میلی گرم در میلی لیتر از دی اتیلن گلیکول زنده بماند و رشد کند. میزان مصرف این مواد با روش کروماتوگرافی گازی در فواصل زمانی مختلف، تعیین شد.
  • بررسی تاولهای Papilla گل آذین گون های Aeyilops (از تیره Gramineae زیر تیره paideae در ایران...
    ژاله صفایی پور، مریم کشاورزی صفحه 44
    در این بررسی، قطر تاولهای موجود در قطعات پوشه یا سبوس (Glume) و سبوسه (Lemma) و تعداد لانهای (Pits) موجود در قاعده تاولهای 12 گونه از اژیلوپس های ایران بررسی شد. بین قطر تاول و تعداد لان (چاله) در بیشتر گونه ها رابطه مثبتی وجود دارد.
    در برخی از گونه ها به ندرت لانها بزرگتر و تعداد آنها برابر با قطر تاول و در بعضی نیز کمتر است.
  • چکیده به انگلیسی
    صفحه 50