فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/06/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اولین بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره های آبی و متانولی گیاه Heracleum Persiom
    علی ناظمی، مهرداد هاشمی، محمدرضا خاتمی نژاد، کامران پورشمسیان صفحه 8
    سابقه و هدف
    ترکیبات ضدمیکروبی با منبع گیاهی دارای قابلیت درمانی بی شماری هستند. در این مطالعه خصوصیات ضدمیکروبی عصاره های آبی و متانولی میوه گیاه گلپر ایرانی Heracleum Persicum به صورت in vitro مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه که به صورت مداخله ای انجام شد، گیاه مورد نظر در تیرماه 1381 از ارتفاعات اشکور تنکابن (ناحیه ای در شمال ایران) جمع آوری گردید. فعالیت ضدمیکروبی عصاره ها علیه 14 گونه باکتریایی و 2 گونه قارچی بر اساس قطر هاله ممانعت از رشد در روش سنجش انتشار دیسک (Disc Diffusion) و روش سنجش مقادیر حداقل غلظت مهاری (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    عصاره آبی Heracleum Persicum فاقد اثر ضدمیکروبی علیه میکروارگانیسم های مورد مطالعه بود، در حالیکه عصاره متانولی بر روی رشد 5 گونه باکتریایی از جنسهای باسیلوس، استرپتوکوکوس، انتروکوکوس ونوکاردیا اثر مهاری داشت.
    نتیجه گیری
    عصاره متانولی گلپر ایرانی شامل مواد ضدمیکروبی با اثرات ضدباکتریایی است، پس شاید بتوان تحقیقاتی در مورد استفاده از آن در درمان بیماران عفونی انجام داد.
    کلیدواژگان: فعالیت ضدمیکروبی، گلپر ایرانی، عصاره متانولی، حداقل غلظت مهاری، حداقل غلظت باکتری کشی
  • دکترمحمد کارگر، سیدحامد خدایی، سعیده سادات رضوی، دکترحمیده طباطبایی، دکترمحبوبه ساریجلو، دکترشهره شاه محمدی، بابک زارعیان، رخشنده ناطق صفحه 51
    سابقه و هدف
    در بعضی از کشورهای دنیا با وجود عدم جداسازی ویروس پولیوی وحشی از نمونه های کلینیکی، گردش خفته ویروس در نمونه های فاضلاب گزارش شده است. به همین دلیل سازمان بهداشت جهانی جهت تایید نهایی ریشه کنی ویروس فلج اطفال، پایش محیطی نمونه های فاضلاب و آبهای سطحی را پیشنهاد نموده است. در این پژوهش جهت اطمینان از ریشه کنی ویروس پولیوی وحشی، پایش محیطی استان سیستان و بلوچستان انجام شده است.
    روش بررسی
    از فروردین تا اسفند ماه سال1383، 86 نمونه از دو مرکز تصفیه فاضلاب، 5 بیمارستان و آبهای سطحی چندین روستا با روش Grab sample جمع آوری و به صورت مستقیم و دو روش تغلیظPellet و Two-phase وجود ویروس پولیو مورد بررسی قرار گرفت. سپس ویروسهای پولیوی جدا شده با روش میکرونوترالیزاسیون تعیین تیپ و با روش های الایزا و پروب هیبریدیزاسیون افتراق داخل تیپی انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع کل نمونه ها، در 18 مورد (9/20%) ویروس پولیو جداسازی شد که خوشبختانه هیچ کدام ویروس وحشی نبودند. از این تعداد 2 مورد (3/2%)، 8 (%9/3) و 13 مورد (1/15%) به ترتیب با روش مستقیم، Pellet و Two-phase جداسازی شدند. بیشترین فراوانی ویروسهای جدا شده مربوط به پولیوی تیپ دو (با فراوانی 2/72%) و پولیوی تیپ سه (با فراوانی 8/27%) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده سطح مناسب پوشش ایمن سازی در ایران به ویژه در منطقه پرخطر مورد بررسی و همچنین موید پایش مناسب موارد کلینیکی AFP در کشور بود.
    کلیدواژگان: پایش محیطی، ویروس فلج اطفال، فاضلاب
  • محبوبه صفوی، شمس الملوک جلال منش. رزا هورسان، محمود محمودی صفحه 59
    سابقه و هدف
    امروزه بیش از پانصد هزار زن در سال در اثر عوارض بارداری جان خود را از دست می دهند که 13% از این مرگ و میرها به علت سقط های غیر طبی رخ می دهد. این مطالعه با هدف مقایسه دو نوعIUD، TCu380A و CuSafe300 از نظر عوارض خونریزی، درد، عفونت و دفع خودبخودی در شش ماه اول استفاده در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی - درمانی شهرستان کرج در سال 1382 انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یکسو کور بوده که روی 270 نفر از زنان متقاضی و واجد شرایط IUD در دو گروه TCu380A و CuSafe300 صورت گرفت. پس از جایگذاری IUD و تائید محل قرارگیری آن توسط سونوگرافی، عوارض خونریزی، درد و عفونت و دفع خودبخودی در فواصل 1، 2، 3 و 6 ماه بعد کنترل شد.
    یافته ها
    بیشترین موارد خونریزی (9/50% در TCu380A و 3/36% در CuSafe300) در هر دو گروه در اولین ماه بعد از جایگذاری IUD روی داد درحالیکه در ماه های 1،2 و 6 درصد موارد خونریزی در گروه CuSafe300 به طور معنی داری کمتر از TCu380A بود. همچنین در هر دو گروه بیشترین مورد شکایت از درد (2/52% و 4/25%) در اولین ماه پس از جایگذاری IUD روی داد، در تمام نوبتهای مراجعه درد در گروه CuSafe300 به طور معنی داری کمتر از گروه TCu380A بود. بیشترین میزان عفونت در ششمین ماه پس از جایگذاری IUD گزارش شد. در تمامی نوبتهای مراجعه موارد وجود عفونت به طور معنی داری در گروه CuSafe300 کمتر از TCu380A بود. همچنین بیشترین درصد (8/1%) دفع خودبخودی، مربوط به CuSafe300 بود که در ششمین ماه پس از جایگذاری IUD رخ داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج و از آنجا که IUD نوع CuSafe300 گران تر می باشد، توصیه می شود برای زنانی که با TCu380A دچار عوارض خونریزی، درد و عفونت می گردند، از CuSafe300 استفاده گردد.
    کلیدواژگان: خونریزی رحمی، IUD، CuSafe300، TCu380A، IUD expulsion
  • ناصر رهبر، سعادت مولانایی، نادیا خطیب زاده صفحه 63
    سابقه و هدف
    چرخه تبدیل پولیپ آدنوماتوز به سرطان بدخیم از مباحث بسیار مهم در چگونگی بیماریابی و پیگیری بیماران بعد از پولیپکتومی می باشد. با توجه به برخورد آندوسکوپیک و کولونوسکوپیک پزشکی امروز با پولیپ ها و استفاده کمتر از رزکسیون سگمنتال در جراحی، پیش بینی و تعیین احتمال بدخیمی توسط ارزیابی کولونوسکوپیک از ارزش بسزایی برخوردار می باشد. اندازه پولیپ و هیستولوژی ویلوزیته پولیپ از عوامل بسیار مهم در تعیین پتانسیل بدخیمی می باشد. در این مطالعه غیر از ارزیابی ارتباط فاکتورهای فوق با بدخیمی، توجه خاصی به مکان درگیری و ارتباط آن با بدخیمی و دیسپلازی شده است.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی-تحلیلی در بیمارستان میلاد،? ??? مورد پولیپ آدنوماتوز کولورکتال که تبدیل به سرطان مهاجم یا درجا شده و یا به تنهایی پولیپکتومی شده بودند، از نظر اندازه ضایعه، تشخیص هیستولوژیک ضایعه، مکان درگیر، اندیکاسیون کولونوسکوپی، میزان درجه دیسپلازی، وجود سرطان همزمان مهاجم و یا کارسینوم درجا، رنگ پولیپ و تعداد پولیپ مورد بررسی قرار گرفتند. کلیه بیمارانی که سابقه پولیپ خانوادگی آدنوماتوز و بیماری التهابی روده داشتند، از مطالعه حذف شدند.
    یافته ها
    توسط آنالیز رگرسیون چند متغیره، نوع هیستولوژیکی ویلوس (OR=16.4، %95CI=4.8-83.6)، میزان دیسپلازی با گرید بالا (OR=12.9، %95CI=4.5-37.9) و اندازه بالاتر از 1 سانتی متر (OR=3.7، %95CI=1.9-14.1)به ترتیب به اندازه 4/16، 9/12و 7/3 برابر موجب افزایش خطر بدخیمی شده بودند. به طور جالبی مکان درگیری به صورت مستقل (%95CI=1.9-36.9) تنها قادر به افزایش 9/5 برابر خطر دیسپلازی با گرید بالا شده بود. بالا شده بود. بالا شده بود. بالا شده بود.
    نتیجه گیری
    به دلیل خطر بالای بدخیمی در پولیپ های دیسپلاستیک با گرید بالا در دیستال خم طحالی، غیر از در نظر گرفتن اندازه بیشتر از 1 سانتی متر و میزان ویلوزیته پولیپ، حتی در صورت غیاب بدخیمی در بیوپسی، پیگیری منظم به فواصل هر 3 سال بعد از پولیپکتومی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پولیپ آدنوماتوز، دیسپلازی، توزیع مکانی، سرطان کولورکتال، کولونوسکوپی
  • هلن همیری، آزاده بهپورنیا صفحه 71
    سابقه و هدف
    کمردرد گذرا از عوارض شایع بعد از بی حسی نخاعی است. دوران بارداری و زایمان به علت تغییرات هورمونی و مکانیکی باعث ایجاد کمردرد می شوند. هدف از این مطالعه تعیین شیوع کمردرد بعد از بی حسی نخاعی در بیماران سزارینی می باشد. همچنین عوامل دیگر مانند سن، وزن، تعداد زایمانهای مادر، نوع سوزن و تعداد پونکسیونهای انجام شده جهت خروج مایع مغزی نخاعی در ایجاد کمردرد بعد از سزارین با بی حسی نخاعی بررسی شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تمام خانمهای حامله که جهت سزارین در شش ماه اول سال 1383 به اطاق عمل بیمارستان جواهری تهران مراجعه نموده و تحت عمل جراحی با بی حسی نخاعی قرار گرفته بودند، انتخاب شدند. تمامی بیماران تا 6 هفته بعد از عمل جراحی از نظر کمر درد تحت نظر بودند.
    یافته ها
    در 200 بیمار مورد مطالعه، شیوع کمردرد بعد از بی حسی نخاعی%46.5 بود. فاکتورهای سن، وزن، تعداد حاملگی و نوع سوزن با ایجاد کمردرد ارتباط معنی دار نشان داد، حال آنکه تعداد پونکسیونهای انجام شده با کمردرد ارتباط معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    شکایت از کمردرد بعد از بی حسی نخاعی جهت سزارین، یک یافته شایع به حساب می آید. چاقی، سابقه زایمانهای مکرر و سن بالای بارداری احتمال کمردرد را بیشتر می کند، حال آنکه استفاده از سوزنهای باریک این احتمال را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: کمر درد، بی حسی نخاعی، سزارین
  • معصومه همت یار، پریسا خواجویی صفحه 75
    سابقه و هدف
    5-3 درصد نوزادان دارای نقص قابل تشخیص تولد هستند. ناهنجاری های مادرزادی از علل مهم بیماری زایی و مرگ و میر در نوزادان به شمار می آیند. با کاهش بیماری های عفونی کشنده، در آینده نزدیک ناهنجاری های مادرزادی یکی از علل اصلی مرگهای شیرخواران خواهند بود. این مطالعه طی 6 ماه در سال 1382 در بیمارستان جواهری تهران بر روی 1000 نوزاد زنده متولد شده به منظور تعیین شیوع ناهنجاری های مادرزادی در زمان تولد و بررسی این ناهنجاری ها انجام شد.
    روش بررسی
    این یک مطالعه مقطعی است که بر روی 1000 نوزاد زنده متولد شده صورت گرفت. با بررسی پرونده این نوزادان، بیماران دارای ناهنجاری های ماژور و مینور جدا شده و متغیرهای مورد نظر مورد بررسی قرار گرفتند. داده های بدست آمده توسط نرم افزار SPSS مورد پردازش قرار گرفتند.
    یافته ها
    شیوع ناهنجاری های مادرزادی 2/5 درصد بود که بیشتر در نوزادان پسر رخ داده بود. شایعترین ناهنجاری مادرزادی، بیضه نزول نکرده بود. از نظر سیستمهای دچار ناهنجاری به ترتیب؛ سیستم عضلانی-اسکلتی، ادراری-تناسلی، قلبی-عروقی، سیستم عصبی مرکزی و دستگاه گوارش درگیر بودند. از ناهنجاری های عضلانی-اسکلتی کالکانئووالگوس و از ناهنجاری های ادراری-تناسلی بیضه نزول نکرده و سپس هیپوسپادیاس از همه شایعتر بودند.
    نتیجه گیری
    بعضی از ناهنجاری های مادرزادی هنگام تولد تشخیص داده نمی شوند و در سنین بالاتر خود را نشان می دهند لذا شیوع ذکر شده کمتر از مقدار واقعی آن است. تاکید بر مراقبتهای قبل و حین بارداری و مشاوره ژنتیک در زوجهای پر خطر جهت پیشگیری از تولد نوزادان دچار ناهنجاری مادرزادی شدید اهمیت ویژه ای دارد.
    کلیدواژگان: ناهنجاریهای مادرزادی، جنسیت، ناهنجاریهای ادراری، تناسلی
  • مهرداد هاشمی، علی ناظمی، مهدی فروزنده صفحه 79
    سابقه و هدف
    بتاتالاسمی یک اختلال اتوزومال مغلوب می باشد که در اکثر موارد بوسیله موتاسیون های نقطه ای در ژن بتا-گلوبین ایجاد می گردد. موتاسیون های IVS-I-5 و IVS-I-110 موتاسیون های شایع در میان جمعیت ایران بوده و حدود 12% از اختلالات بتاتالاسمی را شامل می شوند. در این مطالعه با طراحی استریپ، تکنیک هیبریدسازی معکوس نقطه ای RDB، به عنوان یک روش غیررادیواکتیو و سریع برای تشخیص این دو موتاسیون شایع ژن بتاگلوبین گسترش داده شد.
    روش بررسی
    پس از استخراج DNA ژنومی از خون کامل، واکنش PCR با پرایمرهای اختصاصی Forward و Reverse روی ناحیه ای از ژن بتا-گلوبین حاوی دو موتاسیون مورد نظر انجام گرفت. برای تهیه استریپ، پروپ اولیگونوکلئوتیدی بر روی غشاء نایلونی حاوی گروه های کربوکسی Biodyne C از طریق فعال سازی غشاء تثبیت گردید. عمل هیبریداسیون به همراه 10 میکرولیتر از محصول دناتوره نشاندار شده با DIG-11-dUTP در دمای °42 سانتیگراد به مدت یک ساعت انجام شد. به دنبال آن عمل بلاکینک غشاء با 0.1 BSA(Bovine serum albumin) درصد انجام و سپس با 5 یونیت آنتی بادی Anti DIG متصل به آلکالین فسفاتاز به مدت 30 دقیقه در دمای اتاق مجاور گردید. ظهور رنگ با سوبسترای نمک نیتروبلوتترازولیوم (NBT/BCIP) به مدت 2 ساعت انجام گردید.
    یافته ها
    حضور یک توالی خاص DNA بوسیله ظهور یک لکه روی غشا شناسایی شد. افراد نرمال لکه ها را تنها در مقرهای تثبیت پروبهای طبیعی، افراد هتروزیگوت، یک لکه در مقر تثبیت پروب طبیعی و یک لکه در مقر تثبیت پروب موتانت، و افراد هموزیگوت تنها یک لکه در مقر تثبیت پروب موتانت نشان دادند.
    نتیجه گیری
    در این تحقیق یک استراتژی سریع و ساده به منظور تشخیص موتاسیون های متداول بتاتالاسمی ایران بر اساس PCR و بدنبال آن هیبریدسازی معکوس راه اندازی گردید.
    کلیدواژگان: استریپ، موتاسیون، بتاتالاسمی، هیبریدسازی نقطه ای معکوس
  • محمدرضا آگاه، مریم ظفرقندی، زهرا مطهری، هانیه سادات جزایری، بشیر حاجی بیگی، زهره عطارچی، تاج بخش رجبی، محمدرضا زالی صفحه 85
    سابقه و هدف
    تا به حال مطالعه ای در مورد فراوانی و بیان بیوشیمیایی موتاسیون ها در ارتباط با بیماری هموکروماتوز (H63D/C282Y) در جمیعت بالغ ایرانی انجام نشده است. هدف این مطالعه ارزیابی فراوانی موتاسیون های ژن هموکروماتوز در گروهی از جمعیت ایرانی می باشد.
    روش بررسی
    فراوانی موتاسیون های ژن HFE شامل C282Y/H63D را در 1029 اهداءکننده خون ایرانی که به طور تصادفی انتخاب شده بودند، همراه با میزان اشباع ترانسفرین (TS)، آهن سرم و مقدار فریتین سرم بررسی نمودیم. استخراج DNA به روشSalting out از نمونه های خون انجام شد و آنالیز موتاسیون های ژن هموکروماتوز از طریق آمپلیفیکاسیون به روش PCR و سپس هضم آنزیمی از طریق آنزیمهای محدودکننده RsaI و BclI به انجام رسید.
    یافته ها
    میانگین سنی اهداکنندگان خون 11±40 سال بود و 7/92% از آنها مرد بودند. هیچ یک از افراد از نظر موتاسیون C282Y هموزیگوت نبودند. میزان هتروزیگوت بودن برای موتاسیون 0/2 درصد بود در حالیکه در مورد موتاسیون H63D میزان هتروزیگوت و هموزیگوت بودن به ترتیب 6/19% و 6/1% بدست آمد. همچنین هیچ یک از افراد مورد مطالعه دارای هر دو موتاسیون به طور همزمان (compound heterozygot) نبودند. این نتایج نشان دهنده فراوانی آللی 3/11 و 01/0 درصد به ترتیب برای موتاسیون های H63D و C282Y هستند. میزان آهن سرمی و اشباع ترانسفرین نیز تحت تاثیر نوع موتاسیون H63D و C282Y قرار نگرفتند. به طور مشابه، تفاوتی در سطح فریتین سرمی بر اساس نوع موتاسیون HFE در بین اهداکنندگان خون وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان دهنده فراوانی آللی پایین برای موتاسیون های ذکر شده در ایران می باشد. در ضمن این نتایج بیانگر این مساله هستند که هیچ ارتباطی بین موتاسیون های ژن HFE، سطح آهن، اشباع ترانسفرین و سطح فریتین در جمعیت ایرانی وجود ندارد. بنابراین غربالگری ژنتیکی از نظر موتاسیون ژن HFE در ایران تا زمانیکه شیوع واقعی بقیه موتاسیون های مربوط به تمامی ژن های هموکروماتوز مشخص نشده اند، توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: ژن HFE، هموکروماتوز، فریتین، اشباع ترانسفرین، بیوشیمیایی
  • بهزاد پوپک، حمید رضوانی، دکترسیدحسین یحیوی، دکترجان مارتیگنتی، آنالیزادیفئو، دکترگلاره خسروی پور، کبری فراهانی، فریبا حق نژاد دوشانلو صفحه 95
    آنومالی May-Hegglin یک اختلال نادر اتوزومال غالب است که با تریاد کاهش پلاکت، پلاکت های بزرگ و اجسام شبیه دوهل در گرانولوسیتها مشخص می گردد.. هدف از این بررسی گزارش اولین مورد نارسایی در ایران و تعیین نوع موتاسیون مربوطه است. در این بررسی آزمایش CBC و گستره خون محیطی دو بیمار از یک خانواده (پدر و پسر) که به ترتیب 51 و 15 ساله بودند با دو ضدانعقاد EDTA و سیترات تری سدیم با شمارنده خودکار و بررسی میکروسکوپی مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از استخراج DNA اگزون هایی از ژن MYH9 که بیشترین موتاسیون ها در آنها گزارش شده است، به طور مستقیم تعیین توالی شدند. در هر دو بیمار تریاد تشخیصی آنومالی May-Hegglin و موتاسیون E1841K مشاهده شد. موتاسیون در پدر به صورت هموزیگوت و در فرزند هتروزیگوت بود. دو بیمار معرفی شده اولین موردهای آنومالی May-Hegglin از ایران هستند. موتاسیون تعیین شده در هر دو بیمار یکسان و شایعترین موتاسیون ثبت شده برای ژن MYH9 در بیماران مذکور است. جالبترین نکته هموزیگوت بودن پدر برای موتاسیون E1841K بدون تشدید علایم بالینی بیماری است.
    کلیدواژگان: آنومالی May، Hegglin، ژن MYH9، ترومبوسیتوپنی
  • محبوبه بهادری، علی شمس زاده، گلاره صدیق صفحه 100
    اندوکاردیت عفونی توسط گروه وسیعی از عوامل میکروبی ایجاد شده و می تواند سبب عوارض شدیدی از جمله آمبولی سپتیک شود. این بیماری در افراد مسن خطرناکتر بوده و مرگ و میر و بیماری زایی بالاتری را ایجاد می کند. پیشرفتهای اخیر در روش های تشخیصی بخصوص استفاده از اکوکاردیوگرافی از راه مری کمک بسیار زیادی به تشخیص سریع و پیشگیری از ایجاد عوارض و ارزیابی کفایت درمان و روند بهبودی داشته است.
    در این مقاله مواردی از اندوکاریت عفونی معرفی می گردد. در این بیماران پس از شک بالینی اولیه به اندوکاریت عفونی، بیماران تحت بررسی های معمولی از جمله اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک و کشت خون قرار گرفتند. نتایج اولیه از نظر اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک (TTE) منفی بود، ولی با توجه به علایم بالینی، بیماران تحت اکوکاردیوگرافی از راه مری(TEE) قرار گرفتند و تشخیص دقیق بیماری با TEE ممکن گردید. در سه بیمار وژتاسیون دریچه میترال با اندازه بین 5/0 تا 3 سانتیمتر و در یکی از بیماران وژتاسیون حدود 1 cm در دریچه آئورت گزارش گردید. در کشت خون سه بیمار استافیلوکوک طلائی و یک بیمار انتروکوک گزارش شد. تمام بیماران دچار عوارض مختلف از قبیل آمبولی های عفونی متعدد در اندامهایی نظیر ریه، طحال و شکم شده بودند و یک مورد از بیماران علایم محیطی بیماری بصورت خونریزی زیر ناخن داشت.
    از دو بیمار جراحی شده، یکی بعلت وجود آبسه طحالی تحت عمل جراحی مجدد برای برداشتن طحال قرار گرفت. تمام بیماران تحت درمان با آنتی بیوتیک (ونکومایسین+سفتریاکسون) قرار گرفته و بهبودی حاصل شد. بیماران تحت پیگیری قرار گرفتند و TEEهای سرپایی برای آنها انجام شد که هیچگونه نشانه ای دال بر وجود اندوکاردیت نداشتند. این نتایج نشان می دهد که TEE روش بسیار مهمتری نسبت به TTE در تشخیص و ارزیابی روند درمان است.
    کلیدواژگان: اندوکاردیت عفونی، اکوکاردیوگرافی از راه مری، اکوکاردیوگرافی از راه قفسه صدری
|
  • Antimicrobial activity of aqueous and methanol extracts of Heracoleum Persicum
    Nazemi A., Hashemi M., Khataminejad Mr, Pourshamsian K. Page 8
    Background
    Medical plants entail numerous therapeutic capabilities due to their antimicrobial activities. During the present study, the antimicrobial activity of aqueous and methanol extracts of Heracoleum Persicum was determined in vitro.
    Materials And Methods
    We have gathered the aforementioned plant from heights of Ashkour near Tonkabon. The antimicrobial activity of aqueous and methanol extracts was determined against 14 bacterial and 2 fungal specimens according to the disc diffusion, MIC (minimal inhibitory concentration), and MBC (maximum bactericidal concentration).
    Results
    The aqueous extract of Heracoleum Persicum failed to show antimicrobial activity, however, the methanol extract was effective against bacillus, streptococcous, enterococcous and nocardia.
    Conclusion
    The methanol extract of Heracoleum Persicum has antibacterial activity. Further studies are strongly recommended to find out the possible therapeutic capability of this plant in infectious diseases.
  • Kargar M., Khodaei Sh, Razavi Ss, Sarijeloo M., Tabatabaee H., Shahmahmoudi Sh, Zareian B., Nategh R. Page 51
    Background
    In some countries, wild polioviruses have been isolated from environment despite the absence of viruses being recovered from clinical cases, therefore to confirm of final Polio eradication, WHO has recommended environmental surveillance using sewage specimens and surface water. During the present study, in order to assure the polio eradication in Iran, Sistan-Balouchestan province was chosen as the target area.
    Materials And Methods
    During a 12-month period, 86 specimens from 2 sewage disposal systems and 5 hospitals, as well as surface water from several rural areas were collected by Grab Sampling and tested for polioviruses using direct and concentrated specimens with 2 concentration
    Methods
    Pellet and Two-phase. Then the isolated viruses were serotyped by microneutralization method and differentiated intratypically by ELISA and probe hybridization techniques.
    Results
    Of all studied specimens, 18 (20.9%) were identified as poliovirus, none of which were wild virus fortunately. Among these, 2 (2.3%), 8 (9.3%) and 13 (15.1%) were isolated from direct specimens, Pellet and Two-phase concentrated specimens, respectively. The most frequent viruses were Polio 2 (72.2%) and Polio 3 (27.8%).
    Conclusion
    Results have revealed the efficacy of immunization coverage in Iran. Meanwhile, sufficient surveillance programs have been observed during the recent years.
  • Safavi M., Jalalmanesh Sh, Hoorsan R., Mahmoudi M. Page 59
    Background
    Over 500,000 women die each year from pregnancy-related complications among whom, 13% are due to unsafe abortion. This study was conducted to compare the side effects of TCu380A and CuSafe300 IUDs including bleeding, pain, and infection during a 6-month period in Karaj health centers in 2003.
    Materials And Methods
    It was a randomized single–blind clinical trial, during which 270 candidates applied for IUD were randomly placed in two groups of IUD TCu380A and CuSafe300. Having inserted the IUD, its location was controlled by sonography. The side effects were recorded in the following 1,2,3,6 months.
    Results
    Bleeding was more commonly occurred during the first month of implantation in both groups, however, at the 1st,2nd and 6th month, bleeding was significantly lower in CuSafe300 group. Meanwhile, pain was more frequently happened during the first month in both groups while at all intervals CuSafe300 users were complained of pain and infection significantly less than the other group. The 6th month was complicated more commonly with infection among all subjects.
    Conclusion
    Although the CuSafe300 IUD is more expensive than TCu380A, females who have encountered problems while using TCu380A IUD are strongly recommended to insert CuSafe300.
  • Rahbar N., Molanai S., Khatibzadeh N Page 63
    Background
    The association between adenomatous polyps and malignancy has an important role in patient screening and follow up after polypectomy. Due to less attraction towards the segmental resection, colonoscopic evaluation of malignancy has found its utmost importance role. Polyp size and morphology have dictated the potential of malignancy in prior studies, however, in recent decade some authorities have paid further attention to dysplasia. During the present study, besides the aforementioned criteria, especial attention was paid to involved region of the colon.
    Materials And Methods
    Between June 2001 and March 2004, the distribution of 130 adenomatous polyps was compared with synchronous invasive or in situ cancer. Patients were excluded from analysis if they had been previously familial adenomatous polyposis (FAP) or inflammatory bowel disease (IBD). Factors such as age, gender, location of the lesion, size of polyp, histological subtype of adenoma on biopsy, degree of dysplasia, synchronous cancer, color of polyp, and number of polyps were included in the data collection.
    Results
    Multivariate logistic regression test was used to evaluate the association between malignancy and various clinical variables. It revealed histological subtype (OR=16.4, 95%CI: 4.8-86.3), high grade of dysplasia (OR=12.9, 95%CI: 4.5-37.9) and size. 1cm (OR=3.7, 95%CI: 1.9-14.1) to be independent predictor of malignancy. However, location of the lesion (OR=5.9, 95%CI: 1.9-36.9) was an independent risk factor for high-grade dysplasia.
    Conclusion
    Our study recommends to strict follow-up for 3 years intervalafter polypectomy for distal polyps to speleinc flexure, which are greater than 1 cm with villous component.
  • Hemyari H., Behpoornia A. Page 71
    Background
    Transient low back pain is a common complaint following spinal anesthesia. Pregnancy and delivery may also contribute to low back pain due to hormonal and mechanical alterations. The present study was achieved to determine the frequency of low back pain following the caesarean section with spinal anesthesia. Meanwhile, other factors including age, weight, parity, needle thickness and number of attempts were investigated.
    Materials And Methods
    For this analytic-descriptive study, all pregnant women referring for caesarean section (with spinal anesthesia) to Javaheri Hospital during the first two seasons in 2004 were included. Low back pain was inquired 6 weeks following the operation.
    Results
    Among 200 studied cases, 83 (46.5%) reported low back pain after caesarean section. Age, weight, parity and the type of the needle were significantly associated with low back pain, while number of attempts did not correlate with low back pain.
    Conclusion
    Low back pain is a common complication of spinal anesthesia. Obesity, older age and frequent parity may increase the possibility of this complaint following the operation, whereas narrower needles may be associated with decreased frequency.
  • Hematyar M., Khajouie P. Page 75
    Background
    Totally, 3-5% of neonates have detectable congenital anomalies. Congenital anomalies are important causes of neonatal morbidity and mortality. With decreasing incidence of fatal infectious diseases, congenital anomalies would be one of the main causes of infants mortality in future. This study has performed to determine the prevalence of congenital anomalies in 1000 live-born neonates at Javaheri Hospital in Tehran during a 6-month period in 2004.
    Materials And Methods
    For this cross sectional study, 1000 live-born neonates were selected. Neonates with major and minor anomalies were identified by reviewing their medical records. Finally, data analysis was achieved by SPSS software.
    Results
    Congenital anomalies were identified in 52 of 1000 live-born neonates, mostly among male neonates. Undescended testis was by far the most common congenital anomaly. According to the involved system, there was orderly the anomalies of musculoskeletal system, urogenital, cardiovascular, CNS and GI tract. Calcaneovalgus (musculoskeletal anomaly) and undescended testis and hypospadiasis (urogenital anomalies) were found more frequently than others.
    Conclusion
    Some of the congenital anomalies are not recognized at birth and may occur later in life, thus, the aforementioned prevalence rate is underestimated. Attention to preconception care, prenatal care and genetic counseling for high risk parents have important role in prevention of congenital anomalies.
  • Hashemi M., Nazemi A., Forouzandeh M Page 79
    Background
    Beta-thalassemia is an autosomal recessive disorder that most commonly caused by point mutations in the beta-globin gene. IVS-I-5 and IVS-I-110 are the most frequent mutations found among Iranians comprising 12% of all mutations. In this study, we develop the implementation of the reverse Dot-Blot (RDB) hybridization technique as a rapid and simple method for the detection of the two common mutations in the beta-globin gene.
    Materials And Methods
    Total genomic DNA was extracted and PCR with specific primer (forward and reverse primer) was performed on region of beta-globin gene consisting the two mutations. Labeled dNTPs with DIG-II-dUTP were used in PCR mixture therefore PCR product contained DIG labeling formed. The oligonucleotide probe was immobilized onto a Biodyne C nylon membrane via activation membrane. The strips were hybridized with 10 microliters of denatured PCR product labeled to DIG at 42°C for 60 minutes. After blocking strip with the blocking buffer, the strip exposed to 5 unit anti-DIG antibody conjugates with alkaline phosphatase for 30 minutes at room temperature. The color detection was performed with nitroblue tetrazolium salt (NBT/BCIP) substrate for 120 minutes.
    Results
    The presence of a particular DNA sequence was detected by the appearance of a dot on the membrane. Normal individuals (N/N) showed dots with each wild-type sequence but not with any mutant probe. Heterozygotic individuals showed the appearance of a single mutation dot in addition to all the normal dots and homozygous individuals revealed dots with each mutant probe but not with any wild-type sequence.
    Conclusion
    we described a rapid and simple strategy to detect beta-thalassemia mutations based on PCR followed by reverse Dot-Blot hybridization.
  • Agah Mr, Zafarghandi M., Motahari Z., Jazaeri H., Hajibeigi B., Attarchy Z., Rajabi T., Zali Mr Page 85
    Background
    There are no data on the frequency and biochemical expression of the hemochromatosis associated mutations, C282Y and H63D, in Iranian adult population. This is the first study among Iranians that may advocate a screening program.
    Materials And Methods
    We investigated the frequency of the C282Y/H63D HFE gene mutations in a group of 1029 randomly selected Iranian blood donors as well as transferrin saturation (TS), serum iron and serum ferritin levels. DNA extraction with salting-out method was performed on blood samples and the analysis of HFE gene mutations was performed by PCR amplification followed by digestion with RsaI and BclI restriction enzymes.
    Results
    The mean age of donors was 40±11 years and 92.7% were male. No homozygosity was detected for the C282Y mutation. Heterozygosity for the C282Y mutation was 0.2%, while homozygosity and heterozygosity for the H63D mutation were 1.6% and 19.6%, respectively. There was no compound heterozygote for the C282Y/H63D mutation. These data resulted in allele frequencies of 0.1% and 11.3% for C282Y and H63D mutations, respectively. Serum iron and TS were not influenced by the type of C282Y and H63D mutation. There was no difference in ferritin levels according to type of HFE mutations among blood donors.
    Conclusions
    This study shows low allele frequency for C282Y and H63D mutations in Iran. These results also suggest that there is not any association between HFE gene mutations and iron, TS and ferritin level among Iranian population. The genetic screening for the HFE gene mutation in Iran is not recommended until the true prevalence of other mutations in all hemochromatosis genes could be established.
  • Poopak B., Yahyavi Sh, Haghnejad Doshanlo F., Rezvani H., Martignetti J., Difeo A., Khosravipour G., Farahani K. Page 95
    May-Hegglin anomaly (MHA) is a rare autosomal disorder which is characterized by triad of thrombocytopenia, giant platelets and Dohle like inclusion bodies in granulocytes. This is the first report of MHA and its mutation from Iran. The specimen of two patients (father 51 and son 15 y/o) collected with EDTA and tri-sodium citrate anticoagulants. CBC and peripheral blood smear studied by automatic cell counter and microscopic examination, respectively. Direct sequencing of extracted DNA of certain exons of MYH9 gene was performed. Both patients had demonstrated the diagnostic triad of MHA. Mutations showed homozygous and heterozygous pattern in the father and the son, respectively. This is the first report of MHA from Iran. The mutation of both patients was E1841K which is the most common type among MYH9 mutations in MHA. The most interesting finding was the homozygous mutation that did not entail any clinical severity.
  • Bahadori M., Shamszadeh A., Sedigh G. Page 100
    Infectious endocarditis (IE) is caused by a variety of microbial agents and poses severe complications such as embolic and septic events. This condition is aggravated among elderly patients and is associated with a high morbidity rate. Recent advances in diagnostic modalities, especially transesophageal echocardiography (TEE) have revolutionalized early diagnosis, prediction of emboli, treatment and evaluating the outcomes of interventions. In this article, we explain our experience with 4 cases of infectious endocarditis. Having had the clinical suspicions to IE, patient underwentroutine diagnostic procedures including transthoracic echocadiography (TTE) and blood culture. Surprisingly, TTE was negative for all patients however, the clinical symptoms and the presence of complications were favoring IE, therefore, all were subjected for TEE. TEE confirmed the diagnosis of IE in all 4 cases. There were mitral valve vegetations measured 0.5-3cm in three cases, whereas the other one presented with aortic valve vegetation measured 1cm. Three patients had blood culture positive for staphylococcus aureus and one patient with aortic valve vegetations had enterococcus positive blood culture. All patients had developed various complications and one had splinter hemorrhage. Two patients underwent surgical valvuloplasty, however, one of them was re-operated for splenectomy due to splenic abscess. All patients received an appropriate antibiotic regimen including vancomycine and cefteriaxon and were discharged in satisfactory state. Patients were routinely admitted for follow up TEE, while none developed symptoms or complications compatible with IE. Our results revealed that TEE is significantly superior to TTE for diagnosis and follow up of IE.