فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1387)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1388/01/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود مشهدی اکبر بوجار، کاظم پریور، عباس شکروی، مارال مولایی صفحه 209
    سابقه و هدف
    باتوجه به اثرات بیولوژیکی شناخته شده کراون اترها، انجام تحقیقات گسترده در جهت کاربردی کردن این ترکیبات در صنایع دارویی ضروری به نظر می رسد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر دی بنزو-18-کراون-6 بر کلنی زایی سلول های مغز قرمز استخوان موش در محیط کشت و مکانیسم احتمالی عملکرد آن بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، از سلول های مغز قرمز استخوان موش نژاد Balb/C به عنوان منبع سلول های بنیادی خونساز استفاده شد. کشت سلول های مغز قرمز استخوان به صورت نیمه جامد در حضور غلظت های متفاوت کراون اتر، PO4H2K، PO4H2Na و cAMP در شرایط in vitro انجام گرفت.
    یافته ها
    اثرات مهاری قابل ملاحظه ای بر کلنی زایی سلول های مغز قرمز استخوان در تمامی غلظت های کراون اتر مشاهده شد. این اثرات مهاری در غلظت 80 میلی گرم بر میلی لیتر کراون اتر به حداکثر رسید و هیچ کلنی در محیط کشت مشاهده نشد. اثرات مهاری ایجاد شده بوسیله کراون اتر در حضور cAMP با غلظت 6-10x 10 مول، PO4H2Na با غلظت 6-10x 10 مول و PO4H2K با غلظت 6- 5x10 تا حدودی بر طرف شد، اما به میزان کنترل فاقد کراون اتر نرسید. استفاده از روش HPLC برای تعیین مقدار باقی مانده کراون اتر در محیط کشت مشخص کرد که غلظت کراون اتر در محیط کشت در ساعت ششم از شروع کشت به صفر می رسد.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که اثر کراون اتر در مهار کلنی زایی سلولهای مغز قرمز استخوان احتمالا از دو طریق کاهش میزان کاتیون ها و تغییر در فیزیولوژی غشاء که خود منجر به اختلال در مسیر سیگنالینگ cAMP می شود، اعمال می شود.
    کلیدواژگان: دی بنزو، 18، کراون، 6، مغز قرمز استخوان، کلنی زایی
  • پریچهر یغمایی، کاظم پریور، فرید نیک سرشت صفحه 217
    سابقه و هدف
    بیماری دیابت شایع ترین بیماری متابولیسم غیرطبیعی کربوهیدراتهاست که به علت نقص در ترشح انسولین توسط پانکراس و نقص در عملکرد گیرنده های انسولینی و یا هر دو ایجاد می گردد. در تحقیق حاضر به بررسی اثرات حفاظتی تنگستات سدیم در موش های صحرایی دیابتی شده بر میزان قندخون و تعداد سلول های جزایر لانگرهانس و قطر آنها پرداخته شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 48 موش صحرایی نر نژاد ویستار حدود250 گرم مورد بررسی قرار گرفتند. گروه شاهد 1 آب و غذای کافی در اختیار داشتند. گروه شاهد 2، موش های دیابتی شده با (60 mg/kg) STZ با آب و غذای کافی بودند. گروه تجربی 1 و 2 تنگستات سدیم را به ترتیب در غلظت های 75/1 و 25/2 گرم بر لیتر به مدت 60 روز در آب خوراکی دریافت می کردند. گروه تجربی 3 و 4 تنگستات سدیم را به ترتیب در غلظت های 2/25 gr/l، 1/75 gr/l دو هفته پیش از دیابتی شدن به مدت 60 روز دریافت کردند. گروه تجربی 5 و 6 ابتدا با STZ دیابتی شده و سپس تنگستات سدیم را به ترتیب با غلظت های 75/1 و 25/2 به مدت 60 روز دریافت کردند. در پایان مراحل تیمار، جهت بررسی های بافتی، پانکراس خارج و در فیکساتور بوئن فیکس شد.
    یافته ها
    سطح گلوگز خون در گروه های تجربی نسبت به گروه شاهد 1 و 2 کاهش معنی داری پیدا کرد (0/001>p). تیمار با تنگستات سدیم در گروه های تجربی 3 و 4 باعث کاهش معنی دار (0/01>p) در میزان قند خون شد. در بررسی های بافتی، افزایش تعداد جزایر لانگرهانس در مدت های تیمار شده با تنگستات سدیم در مقایسه با گروه های شاهد 1 و 2 مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که پیش درمانی با تنگستات سدیم امکان بهبود و ترمیم جزایر لانگرهانس را می تواند فراهم آورد و از عوارض بیماری دیابت و پیشرفت آن جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: تنگستات سدیم، دیابت، جزایرلانگرهانس، گلوکز، استرپتوزوتوسین
  • میر هادی خیاط نوری، سید اسماعیل صفوی صفحه 225
    سابقه و هدف
    در گونه های مختلف پستانداران، درجه حرارت بیضه پایین تر از حرارت محوطه بطنی می باشد و نشان داده اند که این دمای پایین برای روند اسپرماتوژنز و باروری اسپرم ضروری می باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی آپوپتوز پس از کریپتورکیدیسم تجربی یک طرفه در موش صحرایی بالغ در بافت اپی دیدیم می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، موش های صحرایی بالغ نژاد ویستار (250–200 گرم) به 15 گروه 8 تایی تقسیم شدند. با ثابت کردن بیضه های راست به دیواره شکم، در هفت گروه کریپتورکیدیسم تجربی یک طرفه ایجاد گردید. در گروه های اول تا هفتم بترتیب 1، 3، 6، 10، 15، 30 و 60 روز پس از عمل، حیوانات کالبد گشایی شده و اپی دیدیم آنها در سه قسمت سر، بدنه و دم مورد مطالعه قرار گرفت. در گروه هشتم تا چهاردهم به عنوان گروه شم پس از برش، بیضه ها از کیسه بیضه به داخل محوطه بطنی جابجا شده و سپس به کیسه بیضه بازگردانده شدند. در گروه پانزدهم به عنوان گروه شاهد هیچ گونه عملی صورت نگرفت. پس از نمونه برداری از بافت اپی دیدیم و ثبوت در فرمالین 10 درصد نمکی، پاساژ بافتی و تهیه مقاطع بافتی و رنگ آمیزی با روش تانل، اپی دیدیم از نظر آپوپتوز در گروه های مختلف مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    رنگ آمیزی تانل مشخص ساخت که کریپتورکیدیسم تجربی موجب القاء آپوپتوز در سلول های پوششی اپی دیدیم می شود. اوج سلول های آپوپتوتیک در روزهای سوم و ششم پس از عمل مشاهده شد و اختلاف معنی داری بین گروه های شم و شاهد وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نشان داد که کریپتورکیدیسم تجربی موجب القاء آپوپتوز می شود و این اثر احتمالا به دلیل استرس حرارتی و استرس اکسیداتیو در سلول های بافت پوششی اپی دیدیم است.
    کلیدواژگان: کریپتورکیدیسم، آپوپتوز، اپی دیدیم، موش صحرایی بالغ
  • سمیه نامدار طجری، نادر فرهپور، محمد صادق صبا، پاول آلارد صفحه 233
    سابقه و هدف
    در ناهنجاری اسکولیوسیز به دلیل برهم خوردن آناتومی سیستم عضلانی- اسکلتی تنه به طور سه بعدی در عملکرد گیرنده های حسی عمقی و در نتیجه عملکرد تعادلی این بیماران اختلال بوجود می آید. هدف این مطالعه بررسی نقش تمرینات تعادلی با تکیه بر تقویت گیرنده های حسی عمقی بر عملکرد تعادل دینامیکی و روند بیماری اسکولیوسیز ایدیوپاتیک می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه تجربی به صورت قبل و بعد از ورزش درمانی، 20 نوجوان دختر 14-11 ساله مبتلا به اسکولیوسیز ایدیوپاتیک با میانگین زاویه کاب 21/2 ±55/12 و به همین تعداد نوجوان سالم با ویژگی های مشابه بررسی شدند. انحراف ستون مهره ای (بر حسب زاویه) با استفاده از رادیوگرافی AP و متد Cobb در مبتلایان به اسکولیوسیز و عملکرد تعادل دینامیک آزمودنی ها با استفاده از دستگاه تعادل سنج دینامیکی بیودکس در حالت ایستاده آناتومیکی و چشم باز در شرایط پایدار و ناپایدار سطح اتکا به ترتیب برای درگیری استراتژی مچ پا و استراتژی هیپ اندازه گیری شد. بیماران به مدت 4 ماه (54 جلسه) تحت ورزش درمانی مبتنی بر تقویت گیرنده های حسی عمقی قرار گرفتند. سپس آزمون های تعادل و سنجش انحراف ستون مهره ای (زاویه کاب) بعد از درمان تکرار شد.
    یافته ها
    ورزش درمانی منجر به کاهش انحرافات و نوسانات پوسچر به ترتیب به میزان0/96±0/3، 0/97±0/3 درجه گردید. بیشترین میزان بهبود عملکرد تعادلی در استراتژی هیپ (سطح ناپایدار) بود. بعد از ورزش درمانی در 60 درصد افراد، بین 1 تا 11 درجه اصلاح در انحنای اسکولیوسیز به وجود آمدف 25 درصد بدون تغییر و فقط در 15 درصد افراد فقط 1 درجه افزایش دیده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر ورزش درمانی مبتنی بر تقویت گیرنده های حسی- عمقی در بهبود عملکرد تعادلی و کاهش میزان انحنای اسکولیوسیز، گنجاندن تمرینات تعادلی مبتنی بر تقویت گیرنده های حسی- عمقی در برنامه های توانبخشی بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسکولیوسیز ایدیوپاتیک نوجوانی، عملکرد تعادلی، ورزش درمانی، گیرنده های پروپریوسپتیو
  • منوچهر خوشباطن، نسرین شریفی، اکبر علی عسگر زاده، امیر بهرامی صفحه 239
    سابقه و هدف
    با وجود شیوع بالای بیماری سلیاک در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 در چندین مطالعه غیر ایرانی، این موضوع در کشورمان کمتر بررسی شده است. هدف این مطالعه بررسی شیوع بیماری سلیاک در بین بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 در شمال غرب ایران با استفاده از آزمون آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی (tTGA) است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد- شاهدی، 100 بیمار دیابتی نوع 1و 150 فرد سالم بدون سابقه دیابت، بیماری خودایمنی و یا دیگر بیماری های مرتبط با سلیاک به عنوان گروه شاهد بررسی شدند. تمامی افراد گروه مورد و گروه شاهد تحت آزمون tTGA قرار گرفتند. همچنین IgA تام سرم نیز به منظور تشخیص افراد دچار کمبود IgA مورد اندازه گیری قرار گرفت. افراد tTGA مثبت و افراد با کمبود IgA برای انجام آندوسکوپی از قسمت فوقانی لوله گوارش ارجاع شدند.
    یافته ها
    نتیجه آزمون tTGA در 8 بیمار مبتلا به دیابت نوع 1 (8 درصد) و 3 فرد گروه شاهد (2 درصد) مثبت بود (0/02 =p). فقط 3 نفر از افراد مبتلا به دیابت نوع 1 با آزمون tTGA مثبت، برای انجام بیوپسی از دئودنوم رضایت دادند که همه آنها درجاتی از آتروفی پرزهای روده را در این قسمت نشان دادند. میانگین سنی افراد tTGA مثبت دیابتی بطور معنی داری کمتر از موارد tTGA منفی بود (7/17، فاصله اطمینان 95 درصد: 0/83-13/32). هیچ کدام از افراد tTGA مثبت در گروه مورد، سابقه اسهال مزمن را گزارش نکردند. هیچ کدام از افراد tTGA مثبت، کمبود IgA نداشتند. اختلاف معنی داری از نظر سابقه اسهال مزمن (0/006=p) و بیماری خودایمنی (0/001=p) بین افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و گروه شاهد وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای بیماری سلیاک در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 در شمال غرب ایران، توصیه می شود که تمام افراد مبتلا به دیابت نوع 1 با استفاده از تست های سرولوژیکی مناسب مانند tTGA از نظر وجود بیماری سلیاک بررسی شوند.
    کلیدواژگان: سلیاک، دیابت نوع 1، آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی (tTGA)
  • مریم کشاورز، محمد شریعتی، فرشته جهدی صفحه 245
    سابقه و هدف
    درد زایمان در ردیف شدیدترین دردهای دنیاست و کنترل آن یکی از مهم ترین اهداف مراقبتی است. امروزه درمان های حمایتی مختلفی جهت کاهش درد زایمان پیشنهاد شده که در مورد به کارگیری و نتایج حاصل از آن نظرات ضد و نقیضی وجود دارد. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر حمایت روحی و عاطفی و استفاده از روش های غیر داروئی تسکین درد در لیبر می پردازد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 300 زن باردار نخست زا (150 نفر در هر یک از گروه های شاهد و تجربی) با حاملگی یک قلو و نمایش سر جنین که با دردهای زایمانی به زایشگاه فاطمیه شاهرود مراجعه کرده بودند، بررسی شدند. گروه تجربی تحت تاثیر روش های غیر دارویی تسکین درد شامل ماساژ، تکنیک های تنفسی، آرام سازی عضلانی، روش لمس شکم توسط بیمار (افلوریج) و حمایت روحی و عاطفی از طرف فرد حمایت کننده قرار گرفتند. شدت درد در مرحله اول و دوم زایمان با استفاده از معیار کلامی عددی (10-0 نمره) تعیین شد. اطلاعات بدست آمده با آزمون آماری غیرپارامتریک من-، کای دو و دقیق فیشر تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سن، میزان تحصیلات، محل سکونت، معاینه واژینال در بدو پذیرش و مداخلات در حین لیبر در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت. در گروه شاهد، درخواست سزارین (6/26 درصد در مقابل 2/16 درصد، p<0/05)، استفاده از وکیوم (4/5 درصد در مقابل صفر درصد، p<0/01)، طول مرحله اول (p<0/001) و دوم زایمان (p<0/05) و نمره درد در مرحله اول (p<0/01) و دوم زایمان (p<0/001) بیشتر و میانگین نمره آپگار نوزاد در دقیقه اول زایمان (p<0/01) کمتر از گروه تجربی بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر بیانگر تاثیر مثبت روش های حمایتی بر نتایج لیبر بود. لذا آموزش زنان باردار و افزایش آمادگی آنها جهت پذیرش زایمان طبیعی و هم چنین ارائه روش های حمایتی در لیبر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: درمان های حمایتی، میزان درد، نتایج لیبر، زنان نخست زا
  • ابراهیم خادم ازغدی صفحه 251
    سابقه و هدف
    در آیه شریفه 15 سوره مبارکه احقاف و آیه 233 سوره مبارکه بقره، مجموع دوران بارداری و شیردهی مادران 30 ماه و حداکثر دوران شیردهی24 ماه در نظر گرفته شده است، لذا چنین استنباط می گردد که حداقل زمان بارداری از منظر قرآن کریم 6 ماه است. هدف این مقاله تعیین مرز سنی از دوران بارداری است که با افزایش ناگهانی میزان بقاء در نوزادان زودرس متولد شده (بین هفته های 20 تا 36 بارداری) همراه باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، 304 پرونده نوزاد پیش از موعد متولد شده بین هفته های 20 تا 36 بارداری در سه بیمارستان میلاد، جواهری و امیرالمومنین تهران طی یک دوره زمانی یک ساله مورد بررسی قرار گرفت. سن بارداری به چهار گروه، (33تا36 هفتگی)D، (29تا32 هفتگی)C، (25تا28 هفتگی)B، (21تا24 هفتگی)A تقسیم بندی شد و تعداد موردها و توزیع نسبی میزان زنده ماندن و مرگ و میر پس از تولد نوزادان پره ترم در هر یک از گروه های سنی محاسبه شد.
    یافته ها
    فراوانی نسبی زنده ماندن در نوزادان پره ترم در گروه 11/1A درصدگروه 26/5B درصدگروه 78/6C درصدگروه 95/6D درصد بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان دهنده افزایش ناگهانی میزان بقاء در نوزادان متولد شده پس از هفته 28 بارداری نسبت به زمان قبل از آن است. بنظر می رسد نتایج این تحقیق و یافته های سایر مطالعات، با مضمون استنباط شده از آیات شریفه مورد بحث مطابقت داشته و بر اعجاز بیان این مطلب در 14 قرن گذشته صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: زایمان پیش از موعد، میزان بقا، مرگ و میر، سن بارداری
  • ابوالفضل افشارفرد، محمد مظفر، علیرضا صابری، نیکی تدین صفحه 255
    سابقه و هدف
    فیستول های شریانی وریدی (AVF) اندوژن یکی از مهم ترین روش های برقراری دسترسی وریدی مناسب جهت همودیالیز هستند. با توجه به شیوع بالای استفاده از این روش در بیماران دیالیزی بخصوص فیستول در ناحیه انفیه دان تشریحی (snuff box)مقایسه میزان کارایی و عوارض ناشی از دو روش تعبیه فیستول در ناحیه انفیه دان تشریحی همراه با لیگاتور دیستال ورید و یا بدون آن ضروری است.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور، در 110 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه 11تا83(CRF) سال که یافته بالینی به نفع تنگی پروکسیمال ورید نداشتند، میزان کارایی و عوارض ناشی از دو روش عمده تعبیه فیستول مقایسه شد. دو گروه شاهد و مورد از نظر سن، جنس، عامل ایجاد CRF و سابقه تعبیه AVF قبلی همسان بودند. دیستال ورید در گروه مورد لیگاتور شده و در گروه شاهد باز گذاشته شد. بیماران به مدت 6 ماه و در روزهای یک، 30 و 180 بعد از عمل جراحی پیگیری شدند.
    یافته ها
    میزان کارایی و عوارض کوتاه مدت در گروه مورد و شاهد به ترتیب 90 و 93/6 درصد و میزان کارایی دیررس در گروه مورد 90 درصد و در گروه شاهد 84/8 درصد بود و اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. شایع ترین عارضه در هر دو گروه ترومبوز و بعد از آن ادم اندام، هیپرتانسیون وریدی، خوب کار نکردن فیستول، عفونت زخم و سندرم دزدی شریانی (steal syndrome) بود و بین دو گروه تفاوت معنی داری از نظر آماری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    تفاوت معنی داری بین فیستول های شریانی وریدی در ناحیه انفیه دان تشریحی (snuff box) چه همراه با لیگاتور دیستال ورید و چه بدون آن از نظر کارایی فیستول و عوارض ناشی از آن وجود ندارد. با توجه به عدم مشاهده هیپرتانسیون وریدی در گروه آزمون، لیگاتور دیستال ورید در فیستول های شریانی و وریدی ناحیه انفیه دان تشریحی بر عدم اینکار ارجح است
    کلیدواژگان: فیستول شریانی، وریدی، انفیه دان تشریحی، همودیالیز
  • حسین جباری بیرامی، فریبا بخشیان صفحه 259
    سابقه و هدف
    با توجه به کثرت مراجعین به واحدهای سرپایی زنان و مامایی و وجود شواهد متعدد مبنی بر سهل انگاری در موازین کنترل عفونت، انجام مداخلات آموزشی کارامد با هدف بهبود عملکرد واحدهای سرپایی در راستای پیشگیری از انتقال عفونت ضروری است. این مطالعه دو شیوه آموزشی حضوری همراه با تحویل متون چاپی و تحویل متون چاپی صرف را مقایسه می کند.
    روش بررسی
    در این پژوهش مداخله ای، متخصصین زنان و ماماهای شهر تبریز از هر دو بخش دولتی و خصوصی مورد بررسی قرار گرفتند. پس از جمع آوری داده ها در مرحله اول مداخله آموزشی اجرا و نتایج دو روش بعد از سه ماه مجددا تکرار گردید که از نمونه های مرحله دوم81 فرد به روش حضوری و 67 فرد غیر حضوری اموزش دیده بودند. ابزار پژوهش پرسش نامه و چک لیست و نمونه برداری میکروبی بود.
    یافته ها
    کنترل فور یا اتوکلاو، استفاده از اسپکولوم یک بار مصرف، تهیه گندزدا با غلظت صحیح و کاهش نمونه های مثبت در شیوه متون چاپی بیشتر مورد توجه قرار گرفته بود. اما در کنترل زمان و دمای اتوکلاو و فور و رعایت زمان ماندن اقلام در گندزدا شیوه آموزشی اول موثرتر بود. در غالب موارد ارایه متون چاپی تاثیر زیادی در مقایسه با شیوه اول داشتند و در کل امتیاز عملکرد واحدها از 65 درصد مرحله اول به 78 درصد با شیوه آموزش اول و80 درصد با شیوه دوم به صورت معنی داری در مرحله دوم افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    یافته ها با مطالعات قبلی از نظر کوتاهی در رعایت موازین کنترل عفونت هم خوانی دارد. هم چنین تاثیر کمتر سخنرانی در نشست ها را همانند سایر مطالعات در تغییر رفتار نشان داد. در نتیجه سیاست گذاری و اجرای خط مشی های پایش و نظارت مداوم در کنار برنامه های آموزش مداوم کارامد برای بهبود وضعیت توصیه می گردند.
    کلیدواژگان: واحدهای زنان و مامایی، شیوه آموزشی، عملکرد، کنترل عفونت
  • مهین جمشید، علی جمشیدی، مهرانگیز زنگنه، پریوش داودیان، علیرضا ریاحی صفحه 265
    سابقه و هدف
    با توجه به افزایش شیوع عفونت های منتقله بوسیله خون و ترشحات بدن و شیوع بیماری های نوپدید عفونی مانند انفلونزای مرغی و سارس و با توجه به این امر که کارکنان بهداشتی از جمله پرستاران در خطر ابتلا به عفونت ها قرار دارند، مرکز کنترل بیماری ها (CDC) و مرکز مدیریت بیماری ها رعایت احتیاط های استاندارد در مورد کلیه بیماران و ایزولاسیون را در موارد خاص توصیه نموده اند. لذا هدف این مطالعه بررسی اطلاعات و دانش پرستاران در رابطه با موارد فوق بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه توصیفی، 191 پرستار بیمارستان های آموزشی پرسشنامه ای شامل 12 سئوال چهار گزینه ای در رابطه با احتیاط های استاندارد و ایزولاسیون توصیه شده توسط مرکز کنترل بیماری ها را تکمیل نمودند. ابتدا پرسش نامه هنجاریابی گردید و آلفای کرونباخ آن در حد قابل قبول بود. پرسش نامه 12 امتیاز داشت و براساس آن پاسخ دهندگان به 4 گروه خوب، متوسط، ضعیف و خیلی ضعیف تقسیم بندی شدند. جهت تفسیر نتایج از آزمون های آماری توصیفی، آزمون t، کای دو و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.
    یافته ها
    از 191 پرستار مورد پژوهش، 169 نفر زن و 13 نفر مرد بودند و در 9 مورد جنسیت مشخص نشده بود. 56 درصد شاغل در بیمارستان جنرال، 28/2 درصد شاغل در بیمارستان کودکان، 12/6درصد شاغل در بیمارستان زنان و زایمان و 3/2 درصد شاغل در بیمارستان روانپزشکی بودند. میانگین امتیازات 6/9±1/6 از 12 بدست آمد. 4/2 درصد جمعیت مورد مطالعه در گروه خوب، 57/6 درصد در گروه متوسط، 35/1 درصد در گروه ضعیف و 3/1 درصد در گروه خیلی ضعیف قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه برای یک عملکرد صحیح در رابطه با ایزولاسیون و احتیاط های استاندارد نیاز به دانش کافی می باشد، لذا ضرورت برنامه ریزی های آموزشی بیشتر در این زمینه برای اکثر کارکنان بهداشتی درمانی و بخصوص پرستاران وجود دارد
    کلیدواژگان: آگاهی، احتیاط های استاندارد، ایزولاسیون، پرستاران
  • سعید شعبانی، نسرین منصورنیا، محمد علی منصورنیا، نغمه سادات بحرانی صفحه 269
    سابقه و هدف
    خشونت علیه زنان نوعی آسیب اجتماعی پنهان است که در همه جوامع دیده می شود. این معضل اجتماعی خود زمینه ساز بروز سایر مشکلات بهداشتی و اجتماعی در قربانیان خشونت به شمار میرود. این مطالعه سعی دارد با بررسی موارد ارجاعی به مرکز پزشکی قانونی کرج، عوامل موثر در بروز این پدیده را شناسایی کند.
    روش بررسی
    در این پژوهش مورد شاهدی برای 100 زن متاهلی که به دلیل همسرآزاری از مراجع قضایی به مرکز پزشکی قانونی کرج در سال 1384 ارجاع شده بودند و 100 زن متاهلی که به دلیل دیگری به این مرکز مراجعه و هرگز سابقه همسرآزاری نداشتند، پرسش نامه ای تکمیل گردید.
    یافته ها
    با افزایش سن زن و مرد فراوانی همسرآزاری کاهش می یافت. بین سطح تحصیلات زنان یا مردان و همسرآزاری ارتباط معنی داری وجود نداشت. وجود سابقه درگیری با قانون و ارتکاب جرم در همسران زنان (p<0/001)، داشتن همسر دیگر (p<0/001)، میزان پایبندی به مسائل دینی و مذهبی مردان (p<0/001) و اعتیاد در همسران زنان (p<0/001) در بروز همسرآزاری موثر بود.
    نتیجه گیری
    سن پایین زن، اعتیاد مرد، رفاه اقتصادی پایین خانواده مرد مهم ترین عوامل موثر در بروز همسرآزاری به شمار می روند. هم چنین نداشتن علاقه به همسر، عدم تفاهم بین زوجین، عهده داشتن سرپرستی فردی از خانواده همسر، عدم پایبندی به مسائل مذهبی همسر، تعدد زوجین، وجود خشونت علیه کودکان در خانواده و سابقه ارتکاب سایر جرائم با همسرآزاری ارتباط دارد
    کلیدواژگان: همسرآزاری، زنان، پزشکی قانونی
  • منصور مقیمی، علی اکبر سالاری، حمیدرضا سلطانی، منیژه اسلامی، محمد دهستانی صفحه 275
    سابقه و هدف
    سونوگرافی ابزاری غیرتهاجمی برای بررسی ضایعات کانونی کبد با قدرت تشخیصی مناسب و هزینه و عارضه نسبتا پائین است. در این مطالعه سعی شد تا ارزش تشخیصی سونوگرافی در افتراق ضایعات فضاگیر کبدی بررسی و شاخص های مرتبط با آن با شاخص های نتایج پاتولوژی و تشخیص بالینی مقایسه شود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی و به صورت diagnostic study انجام شد. در 102 بیمار مبتلا به توده کبدی، متغیرهای سن، جنس، نتیجه سونوگرافی و پاتولوژی و علائم بالینی آنها ارزیابی و نتایج در پرسش نامه ای جمع آوری شد. داده ها بوسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های آماری Chi-square و Fisher Exact Test تحلیل شدند.
    یافته ها
    از 102 بیمار مبتلا به توده کبدی با میانگین سنی 52/7±18/7 سال (محدوده سنی 4 ماه تا 87 سال)، 54 نفر (53 درصد) مرد و 48 نفر (47 درصد) زن بودند. تشخیص سونوگرافیک 36 مورد خوش خیم و 66 مورد بدخیم و تشخیص بالینی 42 نفر خوش خیم و 60 نفر بدخیم گزارش شد. از 64 بیماری که براساس پاتولوژی توده بدخیم کبدی داشتند، در سونوگرافی 51 نفر بدخیم و 13 مورد خوش خیم گزارش شدند. حساسیت سونوگرافی در افتراق توده های بدخیم و خوش خیم کبدی از یکدیگر 79/69 درصد، ویژگی آن 60/53 درصد، ارزش اخباری مثبت 77/28 درصد، ارزش اخباری منفی 63/89 درصد و دقت تشخیصی75/56 درصد بود.
    نتیجه گیری
    به علت بالا بودن حساسیت و ویژگی سونوگرافی در افتراق توده های بدخیم و خوش خیم می توان از سونوگرافی در ارزیابی و تشخیص توده های کبدی کمک گرفت، با این حال بهتر است که نتیجه سونوگرافی بوسیله پاتولوژی مورد تائید قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سونوگرافی، کبد، پاتولوژی
|
  • Masoud Mashhadi Akbar Boojar *, Kazem Parivar, Abbas Shokravi, Maral Molaie Page 209
    Background
    Known biological effects of crown ethers influence us to investigate its effect in human body and use in drug production. The aim of this study was to evaluate the effects of Dibenzo-18-crown-6 on colony formation of bone marrow cells of mouse in culture medium and to find the probable mechanisms of the process.
    Materials And Methods
    In this experimental study, red bone marrow cells of mouse (Balb/C) were used as source of haemapoietic stem cells. Culture of red bone marrow cells was done in the form of semi solid in the presence of different concentrations of crown ether, cAMP, PHO4H2K and PO4H2Na.
    Results
    Different concentrations of crown ether have significant inhibitory effects on colonizing of red bone marrow cells. The maximum inhibitory effect was observed in concentration of 80 mg/ml crown ether and no colony was found. The inhibitory effects of crown ether was diminished in the presence of cAMP with concentration of 10× 10-6 mol, PO4H2Na with concentration of 10× 10-6 mol and PO4H2K with concentration of 5×106 mol, but it couldn’t achieve the level of control group without presence of crown ether. HPLC method demonstrated that remaining level of crown ether reached to zero after sixth hour.
    Conclusion
    The inhibitory effects of crown ether in control of colonizing the red bone marrow cells occur via decreasing of cations value and changing the physiological function of membrane resulting disorder in the cAMP signaling pathway.
  • Parichehr Yaghmaie *, Kazem Parivar, Farid Neikseresht Page 217
    Background
    Diabetes is a common disorder characterized by abnormal metabolism of carbohydrates, caused by insulin secretion deficiency and or insulin cell membrane receptors dysfunction. In this study, the effects of sodium tungstate on blood sugar and pancreatic islands were investigated in diabetic rats.
    Materials And Methods
    Forty-eight male Wistar rats, each weighting 250 grams, were studied in eight groups of six. Group one was considered as control 1 and did not receive any drug. Groups 2 and 3 received sodium tungstate at dose of 1.75 and 2.25 g/lit for ad libitum for 60 days. Group 4, as control 2, was diabetized by single dose injection of 60 mg/kg streptozocin (STZ). Groups 5 and 6 received 1.75 and 2.25 g/lit of sodium tungstate ad libitum for 15 days then were diabetized and received sodium tungstate for another 45 days in the same manner. Groups 7 and 8 were diabetized, and then were treated with sodium tungstate for 60 days. Blood levels of glucose and histopathologic findings of pancreas were evaluated at the end of study.
    Results
    Administration of sodium tungstate at dose of 1.75 and 2.25 g/lit, before and after diabetes, led to a significant blood sugar decrease. Sodium tungstate has had a positive, but not significant, effect on the number and diameters of Langerhans islands.
    Conclusion
    This study showed that sodium tungstate decreases blood sugar, increases the number of cells in each island, regenerates Langerhans islands and prevents further development of diabetes.
  • Mir-Hadi Khayat Nouri *, Seyed Esmaeel Safavy Page 225
    Background
    In most mammalian species, the temperature of the testis is a few degrees lower than abdominal temperature, and this cooler temperature has been shown to be essential to maintain an optimal environment for spermatogenesis and sperm fertility. The aim of this study was to assess apoptosis in epididymal tissue after unilateral experimental cryptorchidism in adult male rat.
    Materials And Methods
    In this experimental study, adult male wistar rats (200-250 gr) were divided into 15 groups of 8 animals each. Seven groups became unilaterally experimental cryptorchidism by fixation of right testis to abdomen wall. The epididymis (head, body and tail) of seven experimental groups was dissected 1, 3, 6, 10, 15, 30 and 60 days after operation, respectively. In 8th to 14th groups, as a sham after incision, testis were replaced from scrotum to abdominal cavity and then returned to scrotum. 15th group, as a control group, didn’t receive any operation. After sampling and fixation in saline formalin 10%, tissue processing and preparing histological section and staining with tunnel method, apoptosis were studied.
    Results
    Tunnel staining showed apoptosis in epithelial cells of epididyms in groups with experimental cryptorchidism. Peak of apoptotic cells was observed in 3 and 6 days after operation. There were no significant changes between sham and control groups.
    Conclusion
    Our results showed that experimental cryptorchidism induces apoptosis probably via heat and oxidative stress in the epididymal epithelial cells.
  • Somayeh Namdar Tajari *, Nader Farahpour, Mohammad Sadegh Saba, Pavel Allard Page 233
    Background
    Three dimensional deformity in idiopathic scoliosis of the spine is associated with the deficits on the proprioceptive performance. The aim of this study was to evaluate the effects of balance training with reference to the proprioceptive training on the dynamic balance performance and Cobb angle patients with mild adolescent idiopathic scoliosis.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, twenty girls with adolescent idiopathic scoliosis with mean height and weight of 157.1 ± 5.22 cm and 42.8 ± 5.9 kg were studied. Their minimum and maximum Cobb angle was measured using AP radiography. Using a dynamic stability platform in standing position with opened eyes on stable and unstable platform, their balance performance was measured. Patients underwent four months (54 sessions) balance training with special reference to the proprioceptive training. The measurements were repeated after the exercise therapy. Repeated Measure ANOVA was used for statistical analysis.
    Results
    The postural deviation and body sway of the patients were reduced by 0.97 ± 0.3 and 0.96 ± 0.3, respectively. The greatest improvement in balance performance was obtained, when hip strategy was involved. Exercise training was affected in the reduction of the Cobb angle in 60 % of the subjects (1 to 11 degrees). In 25 % of the patients, the Cobb was not changed and in 15 % of the patients, there was only 1 degree increase on their Cobb angle.
    Conclusion
    According to significant effect of balance training based on the proprioceptive training on the treatment of the scoliotic deformity, the inclusion of the proprioceptive training in the treatment of the mild scoliotic deformity is recommended.
  • Manoochehr Khoshbaten, Nasrin Sharifi *, Akba Ali Askarzadeh, Amir Bahrami Page 239
    Background
    High prevalence rates of celiac disease (CD) in patients with type 1 diabetes (T1D) have been reported in several countries. However, the data regarding this association are scarce in Iran. In this study, we reported the prevalence of celiac disease in type 1 diabetic patients in North-West of Iran, using tissue transglutaminase antibodies (tTGA) as a screening test.
    Material And Methods
    In this case-control study, one hundred T1D patients (58 female and 42 male) who admitted to endocrinology clinic of Tabriz Sina’s Hospital were studied. One hundred and fifty healthy people (82 female and 68 male) who randomly selected, were used as controls. All subjects were screened for the tTGA. Total IgA was obtained to investigate IgA deficient subjects. tTGA positive and IgA deficient subjects were submitted to upper gastrointestinal endoscopy.
    Results
    Eight T1D patients (8%) and three of the controls (2%) were positive for tTGA (P=0.023). Only 3 (3%) of the tTGA positive T1D patients underwent duodenal biopsy and all of them showed partial or total villous atrophy. The mean age of tTGA positive cases was significantly lower than tTGA negative ones (mean difference: 7.17 95%CI: 0.82-13.52). None of the tTGA positive T1D patients had a history of chronic diarrhea but 1 out of 8 tTGA positives reported history of dermatitis (P= 0.001). Also None of the tTGA positive subjects presented IgA deficiency. There was a significant difference in the history of chronic diarrhea (P= 0.006) and autoimmune diseases (P= 0.001) between T1D patients and controls.
    Conclusion
    This study showed higher prevalence of CD in T1D patients than general population in North-West of Iran and the data lend support to recommend regular screening for CD in all patients with type 1 diabetes.
  • Maryam Keshavarz *, Mohammad Shariati, Fereshteh Jahdi Page 245
    Background
    Labor pain is the most severe pain in the world and its control is the main goal of maternity care. Nowadays, complementary therapies are suggested in order to labor pain elimination and there is controversial idea about applying of these methods. This study assessed the effects of emotional support and non pharmacological pain relief in labor.
    Material And Methods
    In this experimental study, 300 nuliparous women (150 women in control and 150 in empirical group) with single pregnancy, cephalic presentation and spontaneous labor who referred to the Fatemiyeh hospital, Shahrood, Iran, were evaluated. 150 women of empirical group received non pharmacological pain relief methods, including massage therapy, breathing techniques, relaxation, effleurage and emotional supports. No one of them received pharmacological pain relief methods. Pain intensity in the first and second stage of labor was determined by verbal numeric analog scale. Data were analyzed by Mann-Whitney U, Chi- square and Fisher exact tests.
    Results
    There was no difference in mean of age, level of education, residency (rural or urban), vaginal exam in admission time and interventions in labor between two groups. In control group, cesarean request (26.6% vs 16.2%, P<0.05), ventous applying (4.5% vs 0%, P<0.01), duration of the first (P<0.001) and second stage of labor (P<0.05 (and mean of pain score in the first (P<0.01) and second stage) P<0.001 (of labor was greater and mean apgar score in 1 min (P<0.01) was less than experimental group.
    Conclusion
    This study showed positive effects of complementary therapies on pain relief and labor outcomes. So, education of pregnant women, progress in willingness for vaginal delivery and presenting the complementary therapies are recommended in labor units.
  • Author(S): Ebrahim Khadem Azghadi * Page 251
    Background
    From the aspirations of verse 15 of blessed Ahghaf and 233 of Baghareh chapters of the holy Quran, the sum of pregnancy and breast feeding period is 30 months and the maximum breast feeding period is 24 months. Therefore, it is concluded that the minimum period of pregnancy in the view of the Holy Quran is 6 months. The main purpose of this study was to determine the age of pregnancy (between 20 and 36 weeks), which could be with sudden increase in the number of survived preterm infants.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 304 records of preterm infants from 3 hospitals (Milad, Javaheri and Amir almomenin hospitals) during one year were studied. Subjects were divided to four groups based on age of pregnancy at the time of delivery: A (21-24 weeks), B (25-28 weeks), C (29-32 weeks), D (33-36 weeks). Survival and mortality rate of preterm infants in each group were measured.
    Results
    Survival rate of preterm infants was 11.1% in group A, 26.5% in group B, 78.6% in group C and 95.6% in group D.
    Conclusion
    our results indicate sudden increase in the number of survived preterm infants after the 28th week. This finding is compatible with concepts of mentioned verses of holy Quran.
  • Abolfazl Afsharfard, Mohammad Mozaffar, Alireza Saberi *, Niki Tadayyon Page 255
    Background
    Endogen arteriovenous fistulas (AVFs) are one of important hemodialysis access. According to current use of this technique, especially snuff box AVF, we compared the efficacy and complications of the two main techniques of snuff box AVFs, including with distal vein ligation and without ligation the vein.
    Materials And Methods
    This double blind clinical trial was performed on 110 (11 to 83 years old) chronic renal failure (CRF) patients without evidence of proximal vein stenosis. Case and control group were matched regarding in age, sex, underlying disease and history of previous AVF. Vein distal to the site of AVF was ligated in case group and left open in control group. Patients were followed up in the days 1, 30, and 180 after the surgery to evaluate the efficacy and complications of two techniques.
    Results
    Short-term efficacy was 90% and 93.6% in case and control groups, respectively. Long-term efficacy was 90% in case group and 84.8% in control group (NS). The most common complication in both groups was thrombosis followed by edema of the limb and venous hypertension. Venous hypertension was seen only in the control group (NS).
    Conclusion
    There are no statistical significant differences between two groups in efficacy and complications. Venous hypertension did not occur in any of the patients in case group. So, we recommend distal ligation of vein in snuff box AVFs.
  • Hossein Jabbari Birami *, Fariba Bakhshian Page 259
    Background
    Ignorance in infection control precautions and great number of women's seeking health services necessitate conducting of effective educational interventions in order to improving performance of outpatient units in prevention of transmission of infectious agents. This study compared two educational methods, including seminar with printed materials and printed materials only.
    Materials And Methods
    In this interventional study, gynecologists and midwives of both public and private sections were studied. Data were gathered by questionnaire, checklist and microbiologic studies. After primary data gathering, methods of seminar with printed materials and printed materials only were performed in 81 and 67 subjects, respectively. After three months, results were compared with primary data.
    Results
    Regular controlling of dry heat or autoclave by medical engineers, using disposable speculum, proper disinfectant solution and reducing the number of positive microbial samples were highly influenced by printed materials method. While, in meeting standard time and temperate limit of sterilization and using proper disinfectant solution, the first method had better influence. In the most items, printed materials had higher result compared with participate in seminar and receiving printed materials. performance indicator increased from 65% to 78% in first method and 80% in second method (p<0.001).
    Conclusion
    Our findings are compatible with recent studies published in Iran and other countries. It showed the less effect of traditional presentations alone and high effects of audit and feedback on professional practice and health care outcomes. Therefore policy making on effective medical education and audit and feedback for infection prevention is recommended.
  • Mahin Jamshidi *, Ali Jamshidi, Mehrangiz Zanganeh, Parivash Davodian, Alireza Riahi Page 265
    Background
    Regarding incremental trend in infections transmitted by blood or other body secretions, and evolving infectious diseases such as avian influenza and SARS, and keeping in mind that health care personnel including nurses are at high risk of being infected, Center for Disease Control (CDC) has recommended standard precautions for all infectious diseases and isolation in cases of specific diseases. Aims of this study were to asses and determine knowledge and information of nursing staff on isolation and standard precautions.
    Materials And Methods
    In a descriptive study, 191 nurses of educational hospitals completed a questionnaire consisting 12 questions about standard precautions and isolation recommended by CDC. Validity and reliability of the questionnaire was good and Kronbach alpha was measured 82%. Questionnaire scored 12 points and the responders were divided in 4 categories, including well, intermediate, weak, and very weak. The data were analyzed by EpiInfo2000 with t-test, chi-square and Fisher exact test.
    Results
    Of 191 nurses, 169 were female, 13 were male and 9 persons didn’t identify their gender. 56% worked in a general hospital, 28.2% in children's hospital, 12.6% in obstetrics and gynecology hospital and 3.2% in psychiatric hospital. Average score was 6.9±1.6 out of 12 points. 4.2% scored well, 57.6% intermediate, 35.1% weak and 3.1% very weak.
    Conclusion
    Correct isolation and standard precautions need sufficient knowledge, and nurses and healthcare workers should have more detailed and comprehensive education in this field.
  • Saied Shabani *, Nasrin Mansournia, Mohammad Ali Mansournia, Naghmeh Sadat Bahrani Page 269
    Background
    Violence against women, which is seen in most societies, is a concealed social disorder. This social issue in itself gives rise to other health and social problems among its victims. This study attempted to identify the contributing factors in violence against women in Iran by evaluating the cases referred to Karaj Forensic Medicine Center.
    Materials And Methods
    In this case– control study, a questionnaire was fulfilled for 100 married women who suffered violence at home and referred by the judiciary in 2005 to Karaj forensic medicine center, and also 100 married women who referred to Karaj forensic medicine kenter by the judiciary for reasons other than wife abuse and report no history of violence at home.
    Results
    With increasing age of women and men, wife abuse decreased. There was no significant association between education level of men or women and wife abuse (NS). Crime history (P<0.001), polygamy (P<0.001), religious conviction (P<0.001) and addiction of husband (P<0.001) had a significant association with wife abuse.
    Conclusion
    Lower age of woman, addiction of man, and low economic welfare of family of man were independent predictors of wife abuse. In addition, our study revealed that incompatibility of partners, guardianship of a person in family of husband, polygamy, religious conviction of man, violence against children, man job, and history of criminal record are the contributing factors in wife abuse.
  • Mansour Moghimi, Ali Akbar Salari, Hamid Reza Soltani *, Manijeh Eslami, Mohammad Dehestani Page 275
    Background
    Sonography is a non-invasive, well stablished and low complication technique, which renders the determination of benign and malignant focal liver masses. In this study, diagnostic value of sonography in discriminating liver space occupying lesions and its related factors was evaluated and compared with clinical and pathological results.
    Materials And Methods
    In this descriptive and diagnostic study, 102 patients with hepatic tumor admitted in Shaheed Sadoughi hospital in Yazd between March 2001 and April 2004 were studied. Patient's age, sex, clinical diagnosis, and pathologic and sonographic results were entered in a questionnaire. Data were analyzed by SPSS software with chi-square and Fisher exact tests.
    Results
    102 patients with mean age of 52±18.7 years (range: 4 months- 87 years) were studied. 54 (53%) were male and 48 (47%) female. Of 102 liver mass, Sonography detected 36 benign and 66 malignant tumors, while clinical diagnosis reported 42 benign and 6n malignant tumors. Of 64 malignant tumors diagnosed by pathologic studies, sonography reported 51 malignant and 13 benign tumors. Sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and accuracy of sonography in discriminating benign and malignant liver masses were 79.69%, 60.53%, 77.27%, 63.89 and 75.56%, respectively.
    Conclusion
    Regarding the high sensitivity and accuracy of sonography in discriminating benign from malignant liver masses, it can be helpful for evaluation of hepatic tumors. However, sonographic results should confirm by pathologic studies.