فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1392)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم خسروی، فاطمه آلپلو، مهسا هادی پورجهرمی، شهرزاد خاکپور صفحه 81
    سابقه و هدف
    آزید سدیم نوعی ماده شیمیایی و سمی است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر آزید سدیم بر تحرک اسپرم زنده، تعیین میزان تستوسترون، LH وFSH خون در موش کوچک آزمایشگاهی نر بالغ بود.
    روش بررسی
    دراین مطالعه تجربی، 50 سرموش نر نژادBalb/c در5گروه 10 تایی با وزن حدود 30-25 گرم مورد استفاده قرار گرفت. حیوانات 60 روز تحت تجویز محلول آزید سدیم به صورت خوراکی (گاواژ) قرار گرفتند. به ترتیب به گروه تجربی 1، 2 و 3 به میزان 5، 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن حیوانات، محلول آزید سدیم خورانده شد. پس از پایان تیمار، میزان هورمون های تستوسترون،LH و FSH سرم خون اندازه گیری شده و تعداد اسپرم ها، میزان تحرک و درصد زنده بودن اسپرم ها نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد اسپرم ها در 3 گروه تجربی نسبت به گروه های کنترل و شاهد کاهش معنی داری را نشان داد (001/0>P).درصد زنده بودن اسپرم ها در 3 گروه تجربی نسبت به گروه های کنترل و شاهد اختلاف معنی داری را نشان نداد. میزان تحرک اسپرم ها با افزایش میزان دوز دارو کاهش معنی داری نسبت به گروه های کنترل و شاهد را نشان داد (001/0>P). میزان هورمون تستوسترون نیز با افزایش میزان دوز دارو، کاهش معنی داری نسبت به گروه های کنترل و شاهد را نشان داد (001/0>P). میزان FSHدر 3 گروه تجربی نسبت به گروه های کنترل و شاهد به جزء دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم اختلاف معنی داری نداشت، اما میزان LH در گروه های تجربی دریافت کننده دوز روزانه 10 و 20 میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه های کنترل و شاهد افزایش معنی داری را نشان داد (01/0>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با کاهش هورمون تستوسترون و تعداد اسپرم ها، فرآیند اسپرماتوژنز در حیوانات کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: آزید سدیم، موش کوچک آزمایشگاهی، اسپرماتوژنز، تستوسترون، LH، FSH
  • زهرا نادیا شریفی، فرید ابوالحسنی، غلامرضا حسن زاده، محمدرضا زرین دست، شبنم موثقی * صفحه 86
    سابقه و هدف

    ایسکمی مغزی به عنوان یک معضل بزرگ جهانی شناخته شده است و ری پرفیوژن متعاقب آن در نهایت منجر به مرگ برنامه ریزی شده سلولی یا آپوپتوز می گردد. نواحی مشخصی از مغز و انواع خاصی از نورون ها از جمله نورون های هرمی ناحیه CA1 هیپوکامپ نسبت به ایسکمی مغزی حساسترند. از آنجایی که اخیرا استفاده از ایمونوفیلین لیگاندها یک استراتژی مناسب وجدید به عنوان یک نوروپروتکتور و محرک نوروژنز مورد ملاحظه قرار گرفته است و هنوز بررسی دقیقی در مورد زمان مناسب تزریق به منظور بررسی اثر نوروتروفیک این گروه از داروها در هیپوکامپ متعاقب ایسکمی/ریپرفیوژن فراگیر گذرا در مدل های تجربی صورت نگرفته است، در این تحقیق اثر نوروتروفیک تاکرولیموس را بر روی ناحیه CA1 هیپوکامپ 40 راس موش صحرایی نر ویستار در8 گروه آزمایشی مورد بررسی قرار دادیم.

    روش بررسی

    مدل ایسکمی توسط بستن دو طرفه شریان های کاروتید مشترک ایجاد شد. برای پیدا کردن مناسب ترین زمان تزریق به منظور بیشترین اثر نوروتروفیک برای دوز mg/kg6، تزریق به صورت یک تک دوز و دو دوز با فواصل 6، 24، 48 و 72 ساعت انجام شد.

    یافته ها

    تزریق دو دوز mg/kg6 دارو با فاصله 48 ساعت مناسب ترین زمان برای تزریق دارو است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که تاکرولیموس می تواند به عنوان داروی نوروتروفیک برای درمان ایسکمی ناشی از آسیب های مغزی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ایسکمی، رپرفیوژن، هیپوکامپ، تاکرولیموس، نوروتروفیک
  • شقایق برادران قوامی، سید رضامحبی*، عباس اخوان سپهی، حامد ناقوسی، سید محمد ابراهیم طاهایی، پدرام عظیم زاده، سارا رومانی، افسانه شریفیان، محمدرضا زالی صفحه 93
    سابقه و هدف

    در ناحیه پروموتر سایتوکاین TNF-α پلی مورفیسم های تک نوکلوتیدی مختلف شناسایی شده است که احتمال می دهند تغییرات ژنتیکی در افراد مختلف باعث سیر مراحل مختلف عفونت هپاتیتC شود. هدف ما از این مطالعه بررسی ارتباط پلی مورفیسم تک نوکلوتیدی ناحیه 308- ژن TNF-α در بیماران HCV بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مورد- شاهدی، DNA ژنومیک نمونه های خون محیطی 152 بیمار مبتلا به هپاتیت C مزمن و 165 کنترل سالم به روش فنل- کلروفرم استخراج، به وسیله ARMS-PCR تکثیر شده و سپس ژنوتیپ آنها تعیین گردید.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ های GG، GA و AA به ترتیب در بیماران 8/88%، 2/11% و صفر و درگروه کنترل 75%، 24% و صفر بود و نسب شانس 262/2 (فاصله اطمینان 95 درصد: 860//4-419/1؛ 002/0>p) به دست آمد. ارتباط معنی داری بین دو گرو بیمار و کنترل وجود داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد اختلاف معنی دار آماری میان دو گروه مورد بررسی از لحاظ ژنوتیپ های پلی مورفیسم ناحیه 308- در ژن TNF-α وجود دارد.

    کلیدواژگان: ژنوتیپ، عفونت مزمن ویروس هپاتیت C، پلی مورفیسم، تک نوکلئوتیدی، تومور نکروز فاکتور آلفا
  • علی لویی منفرد، سیمین فاضلی پور صفحه 100
    سابقه و هدف
    نشان داده شده است که اجزای تشکیل دهنده جیره غذایی و نوع اسیدهای چرب غیر اشباع آن می تواند موجب افزایش اسپرماتوژنز و بهبود کیفیت اسپرماتوزوئید در حیوانات و پرندگان گردد. در این تحقیق، ارتباط بین میزان تستوسترون، اندیس-های آناتومیک و هیستومورفومتریک بیضه با مقادیر سرمی لیپید و لیپوپروتئین در موش سوری ارزیابی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، به منظور بررسی ارتباط بین میزان تستوسترون، اندیس های آناتومیک و هیستومورفومتریک بیضه با مقادیر سرمی لیپید و لیپوپروتئین، 60 سر موش سوری نر بالغ سالم با سن تقریبا یکسان به طور تصادفی انتخاب شد. برای اندازه گیری غلظت سرمی تستوسترون، لیپید و لیپوپروتئین، پس از آسان کشی حیوانات، نمونه خون از طریق پونکسیون قلب اخذ شد. کلسترول و تری گلیسرید تام به روش آنزیمی، لیپوپروتئین ها به روش رسوب دهی و میزان تستوسترون به روش رادیوایمونواسی اندازه گیری شد. اندیس های آناتومیک شامل وزن، محیط اسکروتوم، طول و عرض بیضه اندازه گیری شد. جهت بررسی هیستومورفومتریک، مقاطع پارافینی 5 میکرونی تهیه و با روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگ آمیزی شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    از بین لیپیدها و لیپوپروتئین های مختلف تنها میزان سرمی HDL-c با قطر سلول های لیدیگ بیضه، قطر لوله های اسپرم ساز، ارتفاع اپیتلیوم زایا، محیط اسکروتوم و همچنین مقادیر تستوسترون همبستگی مثبت داشت. مقادیر سرمی تری گلیسرید و VLDL-c با قطر سلول های لیدیگ بیضه و میزان ارتفاع اپیتلیوم زایای بیضه همبستگی منفی داشت. همچنین مقادیر سرمی تری گلیسرید با وزن بیضه همبستگی مثبت نشان داد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه می توان اظهار کرد اندیس های آناتومیک و هیستومورفومتریک بیضه با مقادیر سرمی HDL-c رابطه مثبت، اما با سطح سرمی تری گلیسرید و VLDL-c رابطه منفی دارند.
    کلیدواژگان: لیپید، لیپوپروتئین، بیضه، تستوسترون، موش
  • حسین تیموری نقده، محمد فلاح تفتی*، سیدمحمدمسعود شوشتریان صفحه 107
    سابقه و هدف

    در جریان حمل و نقل و در بیمارستان ها تداوم آژیتاسیون و دمای نگهداری(24-20 درجه سانتی گراد) واحدهای پلاکت به هم می خورد. هدف از این مطالعه ارزیابی کیفی واحدهای پلاکتی تولید شده در پایگاه انتقال خون تهران بعد از توقف آژیتاسیون به مدت 6 ساعت در دمای 24-20 سانتی گراد بود که برای اولین بار در ایران انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی، 20 واحد پلاکت به دست آمده از pooled پلاکتی در حال آژیتاسیون در ابتدای روز سوم انتخاب و سپس به دو گروه 10 تایی تقسیم شد. گروه اول تحت عنوان گروه آژیته (روتین) و گروه دوم گروه غیرآژیته (6 ساعته) نام-گذاری گردید و سپس از نظر،pH، LDH، P-selectin(CD62p)، PF4، swirlling شمارش پلاکتی و اگریگاسیون آزمایش شدند.

    یافته ها

    عمده ترین پارامتر در کنترل کیفی پلاکت pH بود. میانگین pH پلاکت های روتین و 6 ساعته به ترتیب 23/7 و 16/7 بود، به طوری که مقایسه میانگین pHدو گروه معنی دار نبود (3/0p=). میانگین PF4 پلاکت های آژیته و 6 ساعته به ترتیب 74/8 و 83/5 بود (006/0p=). میانگین CD62p در پلاکت های آژیته و غیرآژیته به ترتیب 77/12درصد و05/7 درصد بود (015/0P=). میانگین سایر پارامترهای پلاکتی مثل swirling، LDH و اگریگاسیون در پلاکت های آژیته و غیرآژیته تفاوت معنی داری را نشان نداد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از کنترل کیفی پلاکت ها دراین مطالعه گویای این مطلب است که واحدهای پلاکت را با توجه به دو پارامتر مهم pH و پدیده Swirling و همچنین نتایج سایر پارامترهای پلاکتی می توان به مدت حداکثر 6 ساعت بدون تکان مداوم نگهداری نمود، به شرط اینکه در دمای 24-20 درجه سانتی گراد نگهداری شوند.

    کلیدواژگان: کیسه های پلاکت راندوم، آژیتاسیون مداوم پلاکت (تکان)، قطع آژیتاسیون پلاکت
  • مریم خسروی، شهرزاد خاکپور، گلناز تجدد، فاطمه تکذبانی بلاسی صفحه 113
    سابقه و هدف
    استرس اکسیداتیو عامل بروز بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت، سرطان، آرترواسکلروز و آلزایمر است. در این مطالعه، اثر آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی گیاه مریم گلی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، به منظور القای اثراسترس اکسیداتیو از داروی ایزونیازید استفاده شد که برای درمان بیماری سل مورد استفاده قرار می گیرد. موش های بزرگ آزمایشگاهی بالغ نر، با محدوده وزنی 20±180 گرم در نه گروه هفت تایی قرار گرفتند. حیوانات با عصاره هیدروالکلی Salvia officinalis در سه دوز 100، 250 و400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و داروی ایزونیازید تیمار گشتند. داروی ایزونیازید با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن حیوان به صورت خوراکی (Gavage) وعصاره از طریق تزریق داخل صفاقی به مدت 28 روز تجویز گشت. اثر آنتی اکسیدانی عصاره هیدروالکلی گیاه مریم گلی با دوزهای 100، 250 و400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن حیوانات برآنزیم های کبدی آسپارتات آمینوترنسفراز (AST)، آلانین آمینوترنسفراز (ALT)، آلکالین فسفاتاز (ALP)، گاماگلوتامیل ترنسفراز (GGT) و بافت کبد بررسی شد.
    یافته ها
    با توجه به بررسی سطح آنزیم های ALT، AST، GGT وALP و بررسی هیستوپاتولوژی بافت کبدی، به نظر می رسد برای کاهش سطح آنزیم های مورد نظر، دوز موثر عصاره هیدروالکلی گیاه مریم گلی (Salvia officinalis) دوزهای 100 و250 میلی گرم بر کیلوگرم باشند.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی گیاه مریم گلی Salvia officinalis اثرات مفیدی در کاهش آسیب های حاصل از استرس اکسیداتیو دارد.
    کلیدواژگان: رادیکال آزاد، استرس اکسیداتیو، گیاه مریم گلی، آنزیم کبدی، موش
  • زهرا طهماسبی فرد، افشین عبدی راد، مینو ساعتیان، لیلا عارفیان صفحه 120
    سابقه و هدف
    ویروس هایی نظیر پاپیلوماویروس انسانی در بافت های خوش خیم و سرطانی پستان شناسایی شده اند و به عنوان اتیولوژی سرطان پستان در نظر گرفته شده اند، اما اطلاعات بحث بر انگیزی در مورد القاء ویروسی سرطان پستان وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی حضور پاپیلوما ویروس انسانی در بیماران ایرانی مبتلا به سرطان پستان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه مورد- شاهدی، بخش هایی از بلوک های پارافینی از 64 بیمار زن با سرطان پستان و 53 بافت پستان از بیماران با بیماری فیبروسیستیک به عنوان شاهد، از نظر حضور HPV DNA بررسی شدند. Real-Time PCR برای تکثیر سکانس های حفظ شده GP5+/GP6+ از ویروس HPV استفاده شد.
    یافته ها
    توالی های HPV DNA در 3 تا از 53 نمونه بافت خوش خیم پستان یافت شد ولی در هیچکدام از نمونه های سرطان پستان شناسایی نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج ما نمی تواند تایید کننده نقش HPV در سرطان پستان باشد.
    کلیدواژگان: پاپیلوماویروس انسانی، سرطان پستان، Real، Time PCR
  • مریم قانع، مژگان بنده پور صفحه 127
    سابقه و هدف
    ظهور ژن های مقاوم به عوامل ضد میکروبی و استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها منجر به انتشار باکتری های مقاوم به چند دارو در محیط می شود. هدف از این مطالعه، جداسازی و شناسایی مولکولی باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک از فاضلاب های بیمارستانی و بررسی نقش پلاسمید در ایجاد مقاومت بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های جدا شده از فاضلاب بیمارستانی با روش دیسک دیفیوژن بررسی شد. شناسایی با روش برگی ((Bergey و مطالعات فیلوژنتیک بر مبنای توالی ژن 16S rRNA انجام شد. استخراج پلاسمید با روش لیز قلیایی و آزمایش کیورینگ پلاسمید (Plasmid curing) با اتیدیوم بروماید انجام شد.
    یافته ها
    10 سویه از فاضلاب های بیمارستانی جدا شد. در تمام سویه ها مقاومت چند دارویی مشاهده گردید. یکی از سویه ها (ST1) نسبت به تمام آنتی بیوتیک های مورد آزمایش مقاوم بود. مطالعات فیلوژنتیک نشان داد که سویه ST1 متعلق به جنس Acinetobacter بوده و نزدیک ترین خویشاوند آن Acinetobacter baumanni IARI-V-4 است. سویه فوق Acinetobacter sp. HM_C نامیده شد و توالی نوکلئوتیدی آن در GenBank ثبت شد. تیمار سویه ST1 با اتیدیوم بروماید منجر به حذف پلاسمیدها و در نهایت از دست رفتن مقاومت به آمیکاسین و جنتامایسین شد. نتایج نشان داد که ژن های مقاومت به آمیکاسین و جنتامیسین در این سویه بر روی پلاسمید قرار دارند.
    نتیجه گیری
    فاضلاب بیمارستانی عاملی مهم در انتشار باکتری های مقاوم چند آنتی بیوتیکی و ژن های مقاومت است.
    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، فاضلاب بیمارستانی، پلاسمید، sp، Acinetobacter _
  • هما دستغیب شیرازی، فهیمه صحتی، مرتضی قوجازاده، مهین کمالی فرد صفحه 134
    سابقه و هدف
    سندرم پیش از قاعدگی (PMS) یکی از شایع ترین بیماری های زنان است که به علت نامشخص بودن اتیولوژی این سندرم، جهت درمان و پیشگیری از آن درمان های دارویی و بالینی گوناگونی انجام شده است. هدف این مطالعه، تعیین تاثیر بازتاب درمانی کف پا بر نشانه های جسمی پیش از قاعدگی بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی شاهد دار تصادفی یک سو کور است که بر روی 120 دانشجوی داوطلب مبتلا به PMS در دانشگاه تهران انجام شد. بیماران پس از تایید تشخیص سندرم فوق از طریق ثبت فرم وضعیت روزانه و داشتن شرایط ورود به مطالعه در طی دو سیکل قاعدگی، به طور تصادفی و با استفاده از نرم افزار RandList به دو گروه درمان با رفلکس زون تراپی واقعی و غیر واقعی تقسیم شده و به مدت 8 هفته متوالی، این درمان را دریافت نمودند. داده های به دست آمده توسط آزمون مجذور کای یا آزمون دقیق فیشر برای مقایسه متغیرهای کیفی، آزمون تفاوت میانگین و آزمون طرح اندازه گیری های مکرر برای مقایسه متغیرهای کمی، توسط نرم افزار آماری SPSS.15 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان کاهش شدت علایم جسمی در گروه رفلکس زون واقعی 26/25 درصد و در گروه غیرواقعی 8/3 درصد بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله، لزوم توجه به این روش به عنوان یک روش درمانی مکمل نمایان می گردد.
    کلیدواژگان: بازتاب درمانی کف پا، سندرم پیش از قاعدگی، نشانه های جسمی سندرم پیش از قاعدگی
  • مظفر غفاری، اکبر رضایی صفحه 140
    سابقه و هدف
    عملکرد ضعیف خانواده و نیز وجود بیماری نظیر وسواسی می تواند تبعاتی چون طلاق و کیفیت زندگی پایین در پی داشته باشند. این پژوهش در پی دستیابی به این سوال بود که آیا بین متغیرهای رضامندی زناشویی و کیفیت زندگی با گرایش به وسواسی و مهارت زندگی دانشجویان رابطه وجود دارد یا نه؟
    روش بررسی
    روش پژوهش در تحقیق حاضر از نوع همبستگی بود که در آن 225 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند، بررسی شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های رضایت زناشویی اینریچ، وسواس فکری و عملی مادسلی، فرم کوتاه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و مهارت زندگی نظری استفاده شد.
    یافته ها
    بین رضامندی زناشویی با کیفیت زندگی و مهارت زندگی همبستگی مثبت و با گرایش به وسواسی همبستگی منفی معنی-داری مشاهده شد. بین کیفیت زندگی با مهارت زندگی رابطه مثبت و با گرایش به وسواسی همبستگی منفی و معنی دار وجود داشت. بین گرایش به وسواسی و مهارت زندگی همبستگی منفی معنی داری مشاهده شد. نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره به روش هم-زمان نشان داد که مهارت زندگی و گرایش به وسواسی در دانشجویان، قوی ترین متغیرها برای پیش بینی رضامندی زناشویی و کیفیت زندگی می باشند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش برای افزایش میزان رضامندی زناشویی و کیفیت زندگی، زوجین بهتر است میزان مهارت های زندگی را در خودشان افزایش و میزان بیماری وسواسی را ازطریق تدابیر لازم کاهش دهند.
    کلیدواژگان: رضامندی زناشویی، کیفیت زندگی، گرایش به وسواسی، مهارت زندگی
  • محبوبه صفوی، نسرین صمدی، محمود محمودی صفحه 148
    سابقه و هدف
    دیابت بیماری مزمن و خطرناکی است که به رفتارهای خود مراقبتی ویژه تا پایان عمر نیاز دارد و خودپنداری دیدگاه کلی فرد نسبت به خود است و در بر گیرنده همه نقاط ضعف و قوت فرد است. هدف از مطالعه حاضر تعیین سطح خودپنداره و ارتباط آن با کیفیت زندگی در مبتلایان به دیابت نوع دو بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی-همبستگی، 280 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه دیابت بیمارستان امام خمینی (ره) شهر اردبیل به روش تصادفی ساده بررسی شدند. ابزار گرداوری داده ها شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه خودپنداره بک (BSCT) و کیفیت زندگی بیماری های مزمن فرل و گرانت بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و آزمون کای دو و ضریب همبستگی پیرسون در محیط SPSS استفاده گردید.
    یافته ها
    بیشتر بیماران سطح خودپنداره (98 نفر، 5/34%)، و کیفیت زندگی (123نفر، 9/43%) پایینی داشتند. نتایج حاصل از آزمون کای دو (001/0P=) و ضریب همبستگی پیرسون (91/0r=) نشان داد که بین خودپنداره وکیفیت زندگی مبتلایان به دیابت نوع دو ارتباط آماری معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های حاصل از این مطالعه، خودپنداره و کیفیت زندگی ارتباط مستقیمی دارند. پس می توان با اصلاح کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو و ارتقاء آن، سطح خودپنداره این بیماران را بالا برد تا از این طریق از عوارض جسمی، روحی وروانی ناشی از این بیماری مزمن پیشگیری شود.
    کلیدواژگان: خودپنداره، کیفیت زندگی، دیابت نوع دو
  • مرجان وفایی، محبوبه صفوی، شیوا صالحی صفحه 154
    سابقه و هدف
    اختلالات خلقی و رفتاری در جوامع امروز بسیار مشهود است، به عبارتی، کمتر کسی در برابر اختلالات روانی مصونیت دارد. همچنین، پیچیدگی های جاری تمدن، سرعت تغییرات و بسیاری عوامل دیگر اختلالات وزن را در جوامع سبب شده است. اختلالات خلقی درصورت تداوم بر کیفیت زندگی تاثیر گذارده و به سختی مهار می شود و از سوی دیگر تغییرات وزن، به خصوص به شکل افزایش آن، از معضلات کنونی جهان به حساب می آید. لذا، این مطالعه با هدف تعیین سطح اضطراب، استرس، میزان افسردگی و همبستگی آن با شاخص توده بدنی (BMI) در دانشجویان پرستاری دانشگاه ازاد اسلامی واحد پزشکی تهران در سال 1390-1389 صورت گرفت.
    روش بررسی
    دراین پژوهش همبستگی- همخوانی، 300 نفر از دانشجویان پرستاری به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه ای بود که قسمت اول، برخی مشخصه های فردی و قسمت دوم شامل معیار استاندارد سنجش افسردگی، اضطراب و استرس DASS 21 بود. کلیه سوالات بر اساس اهداف ویژه پژوهش طرح ریزی شده بود.
    یافته ها
    اگرچه پراکندگی تمام متغیرها در سطح وسیعی قرارداشت، ولی اکثریت افراد نمونه دچار اضطراب، استرس و افسردگی نبودند و شاخص توده بدنی آنها نیز در محدوده طبیعی قرار داشت. همچنین بین میزان افسردگی، اضطراب و استرس (به طور جداگانه) با میزان شاخص توده بدنی همبستگی معنی دار آماری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که اکثریت افراد نمونه فاقد اختلالات خلقی و وزنی بوده و بین هر یک از حالات اضطراب و افسردگی و استرس با شاخص توده بدنی همبستگی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اضطراب، استرس، افسردگی، شاخص توده بدنی، دانشجویان پرستاری
|
  • Maryam Khosravi, Fatemeh Alpaloo, Mahsa Hadipourjahromi, Shahrzad Khakpour Page 81
    Background
    Sodium azide is a chemical and toxic compound. The aim of this study was to evaluate the effects of sodium azide on the viability of sperms and the serum levels of testosterone, LH and FSH in mature male laboratory small mice.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 50 Balb/C male mice weighing 20-25g were divided into five groups (10 mice in each group). The animals were prescribed sodium azide for 60 days. Alternatively 5, 10 and 20 milligrams per kilogram of body weight of sodium azide were fed to the animals in the experimental groups 1, 2 and 3. After the completion of treatment, serum values of testosterone, LH and FSH were measured. The viability of sperms was also studied.
    Results
    The number of sperms in three experimental groups showed significant decrease compared to the control and sham groups (p<0.001). Serum value of testostrone hormone showed dose- dependently significant decrease compared to the control and sham groups. The serum level of FSH in the experimental groups did not show any significant change compared to the control and sham groups. But, the serum level of LH in experimental groups receiving sodium azide 10, 20 mg/kg increased significantly compared to the control and sham groups (p<0.01).
    Conclusion
    It seems sodium azide reduces serum level of testosterone and the number of sperms under the process of spermatogenesis in the animals.
    Keywords: Sodium azide, Mice, Spermatogenesis, Testosterone, LH, FSH
  • Zahra Nadia Sharifi, Farid Abolhassani, Gholamreza Hassanzadeh, Mohammad Reza Zarrindast, Shabnam Movassaghi Page 86
    Background

    Cerebral ischemia is known as a major problem in the world. Reperfusion following the ischemia ultimately leads to programmed cell death or apoptosis. Specific regions of the brain and certain types of neurons are more susceptible to cerebral ischemia، such as pyramidal neurons of CA1 region of hippocampus. Recently، using of immunophilin ligands has been considered to be a potential and appropriate strategy for neuroprotective and neurogenitor activity. Up to now، the right time of injection for providing the suitable effect on pyramidal cells of CA1 has not been assessed precisely. In this study، the neurotrophic effects of tacrolimus on CA1 cells were studied on 40 male Wistar rats in 8 experimental groups.

    Materials And Methods

    Ischemia model was induced by ligation of bilateral common carotid arteries. For detecting the most appropriate time for 6mg/kg، Injection was done via single and double doses with intervals of 6، 24، 48 and hours.

    Results

    the repeated doses of 6mg/kg with interval of 48 hours are the suitable dose and time of injection.

    Conclusion

    It seems that tacrolimus can be an appropriate strategy as a neurotrophic drug for treating brain ischemia.

    Keywords: Ischemia, reperfusion, Hippocampus, Tacrolimus, Neurotrophic
  • Shaghayeagh Baradaran Ghavami, Seyed Reza Mohebbi, Abbas Akhavan Sepahi, Hamed Naghoosi, Seyed Mohammad Ebrahim Tahaei, Pedram Azimzadeh, Sara Romani, Afsaneh Sharifian, Mohammad Reza Zali Page 93
    Background

    The impact of genetic changes like Single nucleotide polymorphisms on expression rate and function of cytokine is under study. The aim of the present study was to determine TNF-α cytokine gene polymorphism -308 G/A association with the susceptibility to hepatitis C (HCV) chronic infection.

    Materials And Methods

    In this case-control study، 152 HCV infected patients and 164 healthy controls were studied. Genotyping was carried out by amplification refractory mutation system-polymerase chain reaction (ARMS-PCR) and the distribution of the TNF-α Gene -308 G/A polymorphism was compared in these groups. Tetra-primer ARMS-PCR employs two pairs of primers to amplify two alleles in one PCR reaction.

    Results

    The frequency of the TNF-α gene polymorphism at position -308 in HCV patients was GG (88. 8%)، GA (11. 2%)، AA (0%) and in healthy controls was GG (75%)، GA (24%)، AA (0%) (OR=2. 626، 95%CI=1. 419-4. 860، P=0. 002). There was a significant difference in genotype or allele frequency between HCV patients and control group (P<0. 05).

    Conclusion

    Present study showed an association between TNF-α promoter polymorphism (-308) and hepatitis C in an Iranian population.

    Keywords: Genotype, Chronic Hepatitis C, Polymorphism, single nucleotide, Tumor Necrosis factor, alpha
  • Ali Louei Monfared, Simin Fazelipour Page 100
    Background
    The previous studies have suggested that dietary supplementation ingredients and its appropriate polyunsaturated fatty acids can increase spermatogenesis and improve sperm quality in the domestic mammals and the chickens. In this study، Correlation of serum levels of testosterone، and anatomical and histomorphometrical indices of the testis with lipids and lipoproteins profile in the mice were evaluated.
    Materials And Methods
    In this experimental study، 60 adult male mice were randomly selected. After animal euthanasia، blood samples were collected by cardiac puncture. The serum concentrations of total cholesterol and triglyceride were measured by enzymatic method، lipoproteins were determined by precipitation method and testosterone was measured by radio immuno assay. Anatomical indices، including weight، scrotal circumference، length and width of the testis، were recorded. For histomorphometric study، the 5µ- sections were made and stained with Hematoxyline- Eosin. Data were analyzed by the Pearson correlation tests.
    Results
    The serum levels of HDL-c were significantly correlated with the diameter of the leydig cells، testicular tubular area، germinal epithelium height، scrotal circumference and as well as serum levels of testosterone. Serum triglyceride and VLDL-c values were inversely correlated with the diameter of the leydig cells and germinal epithelium height. Furthermore، the serum triglycerides levels had significant positive correlation with the testis weight.
    Conclusion
    Based on this study، anatomical and histomorphometrical indices of the testis correlate positively with serum levels of HDL-c and also inversely correlate with the triglycerides and VLDL-c values in the male mice.
    Keywords: Lipid, Lipoprotein, Testis, Testosterone, Mice
  • Hossein Taymory Naghadeh, Mohammad Fallahtafti, Seyed Mohammad Masoud Shoshtarian Page 107
    Background

    Platelet concentrate (PC)، in the different times from collection until transfusion، undergo a considerable time period without agitation. The aim of this study was to compare the continuously agitated PCs in vitro properties، with non agitated PCs for 6 hours، just after termination of interruption in day3 of storage in Iranian blood transfusion organization (IBTO)، Tehran.

    Materials And Methods

    20 PCs were obtained from platelets pooled and divided into two groups. The first group designated as reference group with continuously agitating PCs; the second group or test group stored at stationary condition for 6 hrs under the same environment in the incubator. Day three was selected for evaluation، because PCs are transported to hospitals on the beginning of day three، the time that the agitation is interrupted. In-vitro variables، including pH، swirling، Ristocetin-induced aggregation، LDH (viability)، PF4 release and P- selectin expression (activation markers) were measured.

    Results

    The mean level of pH in agitated and non agitated groups were 7. 16±0. 08 and 7. 22±0. 16، respectively (p=0. 3). Ristocetin-induced aggregation، LDH and swirling studies showed no significant differences between two groups، but 6h PCs showed less PFA release (p=0. 015) and P-selectin expression (p=0. 006) which was the important achievement.

    Conclusion

    According to findings of this study، especially for pH and swirling، 6hrs non agitated PC’s at 22-24 С has good quality compared with routine PCs.

    Keywords: Random PCs, Continuous agitation, Interruption agitation
  • Maryam Khosravi, Shahrzad Khakpour, Golnaz Tajadod, Fatemeh Tokazabani Balasi Page 113
    Background
    Oxidative stress induces different diseases، such as diabetes، cancer، arteriosclerosis and Alzheimer. In this study، the antioxidant effect of hydroalcoholic extract of Salvia officinalis was investigated.
    Materials And Methods
    In this experimental study، isoniazid، as an anti tuberculosis agent، has been used to induce free radicals. Male rats were used and divided in 9 groups; in each group، 7 rats were included. Isoniazid with dose of 50 mg/kg was orally administered to rats continuously once per day for 28 days using a feeding atraumatic needle. The treated groups received hydroalcoholic extract of Salvia officinalis with the doses of 100، 250 and 400 mg/kg intraperitonally، and the effects of the extract and isoniazid on liver enzymes such as aspartate aminotransferase (AST)، alanin aminotransferase (ALT)، alkaline phosphatase (ALP) and gama glutamyl transferase (GGT) were studied.
    Results
    Serum levels of AST، ALT، ALP and GGT and also hepatic histopathologic observations indicated that the effective doses of Salvia officinalis extract were 100 and 250 mg/kg.
    Conclusion
    This study showed that Salvia officinalis hydroalcoholic extract is potentially effective in the reduction of damages caused by oxidative stress.
    Keywords: Free radical, Salvia officinalis, Oxidative stress, Liver enzymes, Isoniazid, Rat
  • Zahra Tahmasebi Fard, Afshin Abdirad, Minoo Saatian, Leyla Arefian Page 120
    Background
    Viruses, such as human Papillomavirus (HPV), have been detected in benign breast tissues and breast tumors and are considered to be involved in the etiology of breast cancer, but there are controversial data on the meaning of viral induction of breast cancer. The aim of this study was to investigate the presence of human Papillomavirus (HPV) in Iranian patients with breast carcinoma.
    Materials And Methods
    In this case- control study, paraffin-embedded sections from 64 female patients with breast carcinoma and 53 breast tissues from patients with fibrocystic disease, as control, were analyzed for presence of HPV DNA. Real-Time PCR was used to amplify consensus GP5+/GP6+ HPV sequences.
    Results
    HPV DNA sequences were detected in 3 of the 53 benign breast tissue samples, but none of the breast carcinoma samples was identified.
    Conclusion
    Our analysis could not confirm a role of HPV in breast cancer.
    Keywords: Human Papillomavirus (HPV), Breast cancer, Real, Time PCR
  • Maryam Ghane, Mojghan Bandeh Pour Page 127
    Background
    The emergence of antimicrobial-resistant genes and the indiscriminate use of antibiotics contribute to the dissemination of resistant pathogens in the environment. The objective of the present study was isolation and molecular identification of antibiotic resistant bacteria from the hospital sewage and investigation of the role of plasmid in resistance mechanism.
    Materials And Methods
    In this experimental study, the antibiotic resistance patterns of the isolated strains from hospital effluent samples were assayed by disc diffusion method. The selected isolate was identified by morphological and biochemical methods in accordance with Bergey's Manual of Systematic Bacteriology. Phylogenetic analysis was performed based on 16S rRNA gene sequences. Plasmid extraction was carried out by alkaline lysis technique and curing of plasmids performed by Ethidium bromide.
    Results
    Ten bacterial strains were isolated from hospital sewage. Results of antibiotic susceptibility test showed that all of the isolates were multi-drug resistant. One of the isolates (ST1) was resistant to all of the tested antibiotics. Phylogenetic analysis based on 16S rRNA gene sequences indicated that the isolate belongs to the genus Acinetobacter then designated as Acinetobacter sp. HM_C. Phylogenetically the closest relative of strain was Acinetobacter baumanni IARI-V-4. Curing experiments by Ethidium bromide caused the elimination of all plasmids. The sensitivity of the plasmid cured ST1 to gentamycin, and amikacin indicated that the genes encoding resistance to gentamycin, and amikacin were located on plasmid.
    Conclusion
    Hospital effluents are important materials in dissemination of multidrug resistant bacteria and their resistant genes into the environment.
    Keywords: Antibiotic resistance, Hospital sewage, Plasmid, Acinetobacter sp
  • Homa Dastegheib Shirazi, Fahime Sehhatie, Morteza Ghojazade, Mahin Kamali Fard Page 134
    Background
    Premenstrual syndrome (PMS) is a common disease in women. Because of unknown etiology of PMS, various medical treatments and clinical trials have been conducted to treat and prevent this syndrome. This research was performed to determine the effect of foot reflexology (reflex zone therapy) on the physical symptoms of premenstrual in students of girls hostels of Tehran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This single blind randomized controlled clinical trial was carried out on 120 students with PMS history. After confirming the PMS, through registry of daily status (Dickerson questionnaires) in two menstruation cycles, the subjects were randomly divided into two groups of actual and false zone therapy. Actual group received 30 minutes of the treatment once per week for 8 subsequent weeks. Data were analyzed by Chi-square, exact fisher test and repeated measurement of ANOVA using SPSS-ver15.
    Results
    Decreased menstrual symptoms were observed in 25.26 percent of cases in actual reflex zone therapy and 3.8 percent of cases in false zone therapy.
    Conclusion
    Based on the results and attended to this symptom's spread, the necessity of attention to reflex zone therapy, as a substitute and complement treatment, is clear.
    Keywords: Foot reflex zone therapy, Premenstrual syndrome, symptoms, Sign, Students
  • Mozaffar Ghaffari, Akbar Rezaei Page 140
    Background
    Weak performance of family and existence of illness like obsessive –compulsive may be with some consequences such as divorce and low quality of life. This study tried to answer this question that whether variables of marital satisfaction and quality of life have relation with obsessive -compulsive Tendency and life skill of students.
    Materials And Methods
    In this correlational study, 225 students of payame Noor University were selected by multi-stage cluster sampling. Inrich marital satisfaction, Madesli obsessive-compulsive, life quality short form of international health organization and Nazari life skill questionnaire have been used for data collection.
    Results
    Marital satisfaction had positive and meaningful correlation with quality of life, life skill and negative and meaningful correlation with obsessive –compulsive tendency. Quality of life had positive and meaningful correlation with life skill and negative and meaningful correlation with obsessive –compulsive tendency. Obsessive-compulsive tendency had negative and meaningful correlation with life skill. The results of multiple regressions showed that life skill and obsessive–compulsive tendency are the most powerful variables in students to predict marital satisfaction and quality of life.
    Conclusion
    According to the findings of the study, in order to increase marital satisfaction and quality of life, couples should increase life skill and decrease obsessive –compulsive disorder.
    Keywords: Marital satisfaction, Quality of life, Life skill, Obsessive, compulsive tendency
  • Mahboubeh Safavi, Nasrin Samadi, Mahmood Mahmoodi Page 148
    Background
    Diabetes is a serious chronic illness and needs end of life care behavior that its-reflect will be as a physical، mental and social disequilibrium. Also، self-concept is an overall view of him/her-self that encompass all the strengths and weaknesses of individual. The aim of this study was to determine the relationship between self-concept and quality of life in people with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This descriptive-correlation study was done on 280 patients with type 2 diabetes admitted to clinic of diabetes in Imam Khomeini hospital at Ardebil. Data were gathered by questionnaires، including socio-demographic status، Farrell & Grant questionnaires and Beck’s self concept test. The data were analyzed using SPSS by descriptive analysis، Chi-square، and exact Fisher tests.
    Results
    Most patients with type 2diabetes had low self-concept (98 [34. 5%]) and low quality of life level (123 [43. 9%]). Results of chi-square test (P=0. 001) and Pearson correlation (r=o. 91) indicated that there was statistically significant relationship between quality of life and self-concept.
    Conclusion
    Our study showed that self-concept and quality of life have direct and positive relationships. Then، we can modify and enhance the quality of life in patients with type 2 diabetes، increase their self-concept until they have a suitable self-care and be prevented the physical، emotional and psychological complications of diabetes.
    Keywords: Self_concept_Quality of life_Type 2 diabetes mellitus
  • Marjan Vafaie, Mahboobeh Safavi, Shiva Salehi Page 154
    Background
    Anxiety, stress, depression and weight problem are the main complications in developing countries that is growing up with growing Technology. Although, mental and weight problem is alerting process, it can effect quality of life or makes longer treatment for the patient’s challenge reduce of power and problem solving or social living and effect to health of Community. The purpose of this study was to evaluate the level of anxiety, stress, depression and their relationship with BMI in nursing students of Islamic Azad University, Tehran Medical Branch between 2010 and 2011.
    Materials And Methods
    In this correlation study, 300 students of nursing were randomly selected. The data collection instrument was a questionnaire that completed by participants, included two parts: demographic characteristics (age, tall, weight) and DASS 21 standard questions related to anxious, stress and depression level.
    Results
    Most nursing students had no evidence of anxiety, high stress and depression, and also normal body mass index. There were no significant correlation between BMI and anxiety, stress level and depression.
    Conclusion
    This study showed most nursing students had no evidence of anxiety, high stress and depression, and also normal body mass index. Also, there were no significant correlation between BMI and anxiety, stress level and depression.
    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, BMI, Nursing students