فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا نوری دلویی*، نادر عبادی صفحات 1-15
    فارماکوژنومیک در زمینه سرطان هم چنان به عنوان مناسب ترین راهکار برای درمان فردی بیماران در نظر گرفته می شود، اگرچه تاکنون کاربرد بالینی آنها به چند ژن محدود بوده است. در شماری از سرطان هارابطه بین ژنوتیپ و نتایج بالینی امیدبخش بوده است، اما از آن جا که اغلب مطالعات فارماکوژنومیک جاری به نقش در حال ظهور سلول های بنیادی سرطانی (cancer stem cells، CSCs) در حساسیت و مقاومت در برابر دارو ها توجهی نداشته است، نتایج پرفروغی حاصل نگردیده است. سلول های بنیادی سرطانی به عنوان یک ریز جمعیت سلولی در تومورها، ظاهرا تنها سلول های آغاز کننده تومور های سرطانی در یک بدخیمی هستند و به همین دلیل در راس رده بندی سلول های سرطانی قرار می گیرند. با این حال، مطالعات فارماکوژنومیکی تفاوت های ژنتیکی موجود در مسیر های پیام رسانی ویژه ای که در این سلول ها به نحو متمایزی از دیگر سلول ها فعالتر است، نادیده گرفته است. افزون بر این، در بسیاری از بدخیمی ها، سلول های بنیادی سرطانی نشان دهنده یک زیرجمعیت نادر است. بنابراین، کل نیمرخ بیانی تومورها ممکن است در اصل تحت تاثیر الگوهای بیانی سلول های بنیادی سرطانی باشند. در این مقاله مروری، شواهد موجود در مقامت دارویی سلول های بنیادی سرطانی مورد بررسی قرارگرفته و نشان داده شده است که چگونه تغییرات ژنتیکی رایج در ژن های مربوط به سلول های بنیادی سرطانی ممکن است پیش بینی کننده پاسخ فرد به عامل های ضد سرطانی باشد. هم چنین، دیدگاه ها و راهکارهای جدید در شناسایی این سلول ها مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فارماکوژنومیک، سرطان، سلول های بنیادی سرطانی
  • محمد نبیونی*، پروین کایدپور، شیما محمدی، لطیفه کریم زاده صفحات 16-26
    سابقه و هدف
    سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شایع ترین دلیل نازایی و اختلال اندوکرینی در زنان به دلیل عدم تخمک گذاری است. سیلیمارین دارای خاصیت ضدالتهابی و تعدیل کننده سیستم ایمنی میباشد. دراین مطالعه، اثر سیلیمارین بر رت های مبتلا به PCOS مطالعه گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 144 سر رت ویستار ماده بالغ به گروه های کنترل، شاهد، PCOS و تیمارشده با سیلیمارین تقسیم شدند. القای سندرم درطول مدت 60 روز به واسطه تزریق تک مرحله ای و زیرپوستی 2 میلی گرم استرادیول ولرات به هر رت صورت گرفت. پس از القای سندرم، سیلیمارین به میزان mg/kg BW 20، 50، 100، 200 و 300 به صورت درون صفاقی تزریق گردید. گروه شاهد DMSO و کنترل هیچ تزریقی دریافت نکرد. پس ازده روز تزریق سیلیمارین، رت ها کشته و سرم و تخمدان نمونه ها به منظور بررسی تغییرات هیستولوژیک و سرلوژیک جمع آوری شد و با استفاده ازروش ANOVA یک طرفه نرم افزار Instat آزمون شدند و P<0.05 سطح معنی دار در نظرگرفته شد.
    یافته ها
    القای PCOS سبب ایجاد کیست های فولیکولی، تکوین غیرطبیعی فولیکول ها و افزایش سطح اندروژن ها نسبت به گروه کنترل شد. سیلیمارین سبب کاهش تعداد کیست ها و ضخامت غلاف فولیکولی و همچنین موجب تعدیل سطح هورمون ها و تکوین فولیکول ها در رت ها نسبت به گروه PCOS شد.
    نتیجه گیری
    سیلیمارین می تواند علایم بافتی و هورمونی PCOS را که منجربه کاهش میزان تخمک گذاری می شود، کاهش دهد و اثر حفاظت کنندگی بر بافت تخمدان داشته باشد. احتمال می رود این توانایی به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی سیلیمارین باشد که سبب کاهش تعداد کیست ها و تکوین طبیعی فولیکول ها می گردد.
    کلیدواژگان: استرادیول، جسم زرد، تخمدان پلی کیستیک، سیلیمارین
  • رامش احمدی، نعیمه قاسمی* صفحات 27-32
    سابقه و هدف
    سوختگی به عنوان یکی از پدیده های فیزیکی و شیمیایی، عامل بسیاری از ناراحتی ها و مرگ و میر در جهان محسوب می گردد. هدف این پژوهش، بررسی اثر عصاره گیاه Cinnamon zeylanicum بر ترمیم زخم سوختگی در موش های صحرایی غیردیابتی و دیابتی با دو روش موضعی و تزریقی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 48 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 2 گروه کلی زخم سوختگی غیردیابتی و دیابتی تقسیم شدند که هر گروه به 4 زیر گروه تقسیم شدند. زخم از طریق قرار دادن مهر آهنی داغ بر روی پوست ایجاد شد. طول مدت آزمایش 21 روز بود. در پایان هر هفته عکس و اندازه گیری از زخم ها تهیه شد.
    یافته ها
    در گروه دیابتی کنترل و درمان موضعی در روز 14 ام کاهش معنی داری در سطح زخم نسبت به گروه دیابتی دریافت کننده عصاره مشاهده شد. در گروه سالم و دیابتی درمان موضعی در روز 7، 14 و 21 کاهش معنی داری در گروه سالم درمان مشاهده شد. در گروه های تزریقی سالم درمان و کنترل در روز 7 و 14 کاهش معنی داری نسبت به گروه سالم کنترل مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    عصاره گیاه Cinnamon zeylanicum موجب تسریع بهبودی زخم سوختگی می شود. این تسریع در گروه غیردیابتی نسبت به گروه دیابتی بیشتر است. روش تزریقی نیز موثر است که احتمالا می تواند به علت جذب بیشتر سینام آلدئید و اوژنول موجود در عصاره در اثر تزریق نسبت به درمان موضعی باشد.
    کلیدواژگان: زخم سوختگی، دیابت، دارچین
  • معصومه فغانی، زهرا جعفری، حسن مولادوست، زهرا نادیا شریفی* صفحات 33-38
    سابقه و هدف
    ایسکمی مغزی یک معضل بزرگ جهانی است که سبب آسیب های شدید به ویژه به ناحیهCA1 هیپوکامپ می گردد. از این رو داروهای بلوک کننده های کانال کلسیمی نظیر وراپامیل از نظر محافظت بافت عصبی مهم هستند. در این تحقیق، اثر حفاظتی وراپامیل بر روی سلول های هرمی ناحیه CA1 هیپوکامپ رت نر مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی، بر روی 24 رت نر بالغ نژاد ویستار به وزن 300-250 گرم در چهار گروه شاهد، ایسکمی، حامل و درمان انجام شد. القاء ایسکمی توسط بستن شریان کاروتید مشترک دو سمت به مدت 20 دقیقه و رپرفیوژن متعاقب آن انجام شد. گروه درمان یک ساعت قبل و یک ساعت بعد از ایسکمی mg/kg10 وراپامیل به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. پس از مقطع گیری از مغز موش ها رنگ آمیزی با روش نیسل انجام شد. یافته ها با استفاده آزمون ANOVA و تست توکی ارزیابی شدند.
    یافته ها
    تعداد سلول های هرمی سالم ناحیه CA1 هیپوکامپ در گروه درمان نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت، در حالی که تعداد سلول های هرمی سالم در گروه ایسکمی و حامل کاهش یافته و نسبت به گروه شاهد معنی دار بود. تزریق mg/kg10 وراپامیل توانست از آسیب سلول های هرمی ناحیه CA1 هیپوکامپ رت متعاقب ایسکمی/ ریپرفیوژن گذرا جلوگیری کند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد استفاده از وراپامیل با دوز mg/kg 10 بتواند از شدت ضایعات ناحیه CA1 هیپوکامپ به دنبال ایسکمی/ ریپرفیوژن گذرای مغزی موش صحرایی بکاهد.
    کلیدواژگان: ایسکمی ریپرفیوژن، هیپوکامپ، وراپامیل، نیسل
  • الهام حویزی*، کاظم پریور صفحات 39-45
    سابقه و هدف
    رده سلولی فئوکروسیتوما (PC12) در شرایط کشت آزمایشگاهی و تحت تاثیر فاکتورهای القایی به سلول هایی با مورفولوژی شبه عصبی تبدیل می شود. محققین نشان دادند که فاکتورهای رشد از جمله فاکتور رشد عصبی (NGF) و فاکتور رشد فیبروبلاستی (bFGF) در فرایندهای مختلفی از جمله تکثیر، بقا و تمایز این سلول ها موثر می باشند. بررسی ها نشان می دهد که داربست های منفذدار قابل تخریب با تشکیل بستری مناسب در روند تمایز سلول های PC12 موثر می باشند. هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش داربست نانوفیبر PCL/gelatin (پلی کاپرولاکتون/ژلاتین) در تمایز عصبی سلول های PC12 بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه بنیادی-کاربردی، سلول های PC12 برداربست نانوفیبر ساخته شده از PCL/gelatin با نسبت 7:3 تحت تاثیر محیط تمایز عصبی همراه با فاکتورهای رشد کشت داده شدند. بیان ژن های عصبی از جمله Nestin و (Map2 (Microtubule-associated protein 2 با استفاده از تست های RT-PCR و ایمونوسیتوشیمی مورد بررسی قرار گرفتند. تغییرات مورفولوژی با میکروسکوپ نوری و بررسی های فراساختاری با میکروسکوپ الکترونی انجام گرفت.
    یافته ها
    سلول های PC12 توانستند به طور کارامدی به سلول های شبه عصبی در شرایط کشت بر داربست PCL/gelatin تمایز یابند و این داربست هیچ گونه اثر منفی و سمیتی بر سلول های PC12 نداشت.
    نتیجه گیری
    استفاده از مهندسی بافت گامی موثر در جهت یافتن روش های نوین و کارامد در تولید سلول های عصبی با کارایی بالا به منظور درمان بیماری های عصبی از جمله پارکینسون، ضایعات نخاعی و گلوکوما محسوب می شود.
    کلیدواژگان: تمایز عصبی، PC12، NGF، داربست، PCL
  • مریم حاج ملکی، رامین خواجوی*، طیبه تولیت صفحات 46-54
    سابقه و هدف
    از آنجایی که سمیت سلولی و خواص ضدمیکروبی دو عامل ضروری در زخم بندهای پیشرفته محسوب میگردند، تحقیقات بسیاری جهت معرفی و کاربرد موادی با این خصوصیات انجام گرفته است. هدف این تحقیق، استخراج ماده ارزشمند کراتین از ضایعات موی انسان و تبدیل آن به داربستی نانولیفی جهت دستیابی به خصوصیات ضدمیکروبی ارتقا یافته و حداقل سمیت سلولی بود.
    روش بررسی
    کراتین به وسیله روشی قلیایی استخراج و از طریق الکتروفورز (SDS-PAGE) مشخصه سازی گردید. کراتین استخراج شده با غلظت های مختلف به همراه پلیمر پلی وینیل الکل و نانوذرات نقره از طریق روش الکتروریسی به داربستهای نانولیفی تبدیل شد. میکروسکوپ الکترونی پویشی، آزمون ضدمیکروبی(AATCC100-2004) و آزمون MTT بصورت مستقیم (ISO10993-5) بترتیب جهت بررسی مورفولوژی،سنجش فعالیت ضدمیکروبی و سازگاری سلولی داربست ها به کار رفتند.
    یافته ها
    کراتین استخراج شده با وزن مولکولی kDa 65-56 در ماده استخراج شده مشاهده گردید. داربست هایی سه بعدی از نانو الیاف با قطری در محدوده nm180-90 حاوی غلظتهای متفاوت از کراتین با موفقیت تولید شدند. با افزایش غلظت کراتین در داربست های نانولیفی اثر ممانعتی در برابر باکتری های گرم منفی(Escherichia_coli (ATCC8793 و گرم مثبت (Staphylococcus_aureus (ATCC6538 به مقدار قابل توجهی ارتقا یاقت. با حضور کراتین عدم سمیت سلولی داربست ها در مقایسه با نمونه شاهد به مقدار 21% افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    ماده ارزشمند کراتین با روش قلیایی از منبعی اقتصادی استخراج گردید. درکنار خصوصیات ذاتی و اثبات شده کراتین نظیر سازگاری با پوست انسان، داربستهای حاوی این ماده خصوصیات ضدمیکروبی و عدم سمیت سلولی ارتقا یافته‫ای از خود نشان دادند که باعث می‫شود بعنوان کاندیدی بالقوه جهت کاربری در زخم بندهای پیشرفته مطرح گردد.
    کلیدواژگان: داربست های نانولیفی، ضایعات موی انسانی، کراتین، الکتروریسی، زخم بند پیشرفته
  • محبوبه صفوی، سیدمحمدمسعود شوشتریان، محمد فشارکی، مجید انصاری* صفحات 55-58
    سابقه و هدف
    یکی ازانواع منابع پرتوزای پزشکی اتاق عمل، دستگاه فلوروسکوپی است که دراعمال جراحی گوناگون کاربرد دارد. به دلیل این که دیوارهای اتاق عمل سرب کوبی نشده اند، این تحقیق بر آن است تا میزان تشعشع دریافتی را در اتاق مجاور اتاق فلوروسکوپی بسنجند.
    روش بررسی
    دراین تحقیق پس از تصادفی سازی، میزان اشعه ایکس در 40 عمل ارولوژی در مدت دو ماه، در فاصله 0/5 متری، اتاق همجوار (3/50 متری) و فاصله 30 متری (دز زمینه ای) توسط12 تراشه ترمولومینسانس به طور همزمان اندازه گیری شدند و با آزمون t مستقل با یکدیگر مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    زمان کل فلوروسکوپی 66/90 دقیقه و میانگین ولتاژ به کار رفته 76/38 کیلوولت بود. میانگین مجموع تشعشع دریافتی برای 40 رویه، در فاصله 0/5 متری 0/188±0/426 با حداقل 0/260 و حداکثر 0/689 میلی سیورت بود، در حالی که میزان تشعشع دریافتی در اتاق مجاور صفر بود. بین فاصله 5/0 متری با اتاق همجوار از نظر میزان دریافت تشعشع تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (0/05>P).
    نتیجه گیری
    میزان تشعشع دریافتی در فاصله نیم متری بالا بود و در صورت نیاز به قرارگیری در این وضعیت، باید نکات ایمنی را رعایت نمود. در ضمن، میزان تشعشع دریافتی در اتاق همجوار همانند دز زمینه ای صفر بود که نشان دهنده ایمن بودن کار در اتاق های همجوار با اتاق فلوروسکوپی است.
    کلیدواژگان: تشعشع دریافتی، فلوروسکوپ، پرکوتانئوس نفرولیتوتومی، پرتو
  • سیدرحمت الله موسوی مقدم، سهیلا هوری*، عباس امیدی، ندا ظهیری خواه صفحات 59-64
    سابقه و هدف
    هوش یکی از مهم ترین تفاوت های فردی در بین افراد جامعه است. هوش معنوی، عملکرد همراه با بصیرت، ملایمت و مهربانی با حفظ آرامش درونی و بیرونی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه هوش معنوی با خود کنترلی و مکانیسم های دفاعی در دانش آموزان دختر سال سوم متوسطه در شهر مهران بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی، کلیه دانش آموزان دختر سال سوم متوسطه شهر مهران به تعداد 108 نفر بررسی شدند. از پرسشنامه هوش معنوی عبدالله زاده برای سنجش هوش معنوی، پرسشنامه مکانیسم های دفاعی حسینی برای سنجش مکانیسم های دفاعی و پرسشنامه خود کنترلی تانجنی برای سنجش خودکنترلی دانش آموزان استفاده شد و داده ها با نرم افزار آماری SPSS 19 با استفاده از ماتریس همبستگی بین متغیرهای پژوهش تحلیل گردید.
    یافته ها
    بین هوش معنوی و خود کنترلی رابطه مثبت معنی داری وجود داشت (0/01>p). بین هوش معنوی با مکانیسم درون فکنی و توجیه عقلی رابطه مثبت معنی داری وجود داشت (0/01>p)، اما بین هوش معنوی با مکانیسم بازگشت، جابه جایی، انکار ، خیالبافی، والایش و تبدیل رابطه ای معنی دار وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که هوش معنوی با تقویت مکانیسم های دفاعی رشد یافته این امکان را برای فرد فراهم می کند تا در مواجهه با موقعیت های استرس زا، فرد بتواند با استفاده از آن ها با عوامل استرس زا مقابله کند.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، خودکنترلی، مکانیسم های دفاعی، دانش آموزان دختر
  • احسان نزاکتی، محمدباقر سهرابی*، پونه ذوالفقاری، منیره عامریان، صدیقه مدنی، میترا یحیایی، الهه یحیایی صفحات 65-70
    سابقه و هدف
    نفروپاتی دیابتی، از عوارض خطرناک دیابت، شیوع نسبتا بالایی در بیماران دیابتی داشته و باعث نارسایی کلیه می شود. عوامل متعددی بر روی این اختلال اثر دارند. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع نفروپاتی دیابتی و عوامل مرتبط بر آن در بیماران مراجعه کننده به واحد دیابت شاهرود بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی، برای 858 نفر از مراجعین به مرکز دیابت شاهرود در سال 1390، معاینه کامل عمومی و نفرولوژی به صورت جمع آوری پروتئین ادرار 24 ساعته و سونوگرافی کلیه ها انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی شرکت کنندگان 47.9± 11.7 سال بود. میانگین مدت زمان ابتلاء به دیابت 53.8±48.5 ماه، میانگین BMI 27.9 ± 4.9 کیلوگرم بر مترمربع و میانگین قند خون ناشتا 287.5 ± 158.4 میلی گرم بر دسی لیتر بود. در بررسی پروتئین ادرار 24 ساعته، 607 نفر (70/7%) وضعیت نرمال و 251 نفر(29/3%) نفروپاتی دیابتی داشتند که 23/4% از نوع خفیف و 5/9% از نوع شدید بود. رابطه معنی داری بین نفروپاتی دیابتی با سن بیمار (0/005>p)، دیابت نوع دو (0/003>p)، مدت زمان ابتلاء به دیابت (0/003>p)، مقدار قند خون ناشتا (0/008>p) و نوع داروی ضد قند (0/003>p) وجود داشت، ولی رابطه ای بین جنس (0/345=p) با نفروپاتی دیابتی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با تشخیص زودرس دیابت و کنترل عوامل تسریع کننده ابتلا به نفروپاتی دیابتی و درمان های موثر و به موقع، می توان پیشرفت بیماری را در این بیماران کاهش داد.
    کلیدواژگان: نفروپاتی دیابتی، فاکتورهای موثر، شیوع، شاهرود
  • محمدحسین دلشاد، علیرضا حیدرنیا*، شمس الدین نیکنامی صفحات 71-78
    سابقه و هدف
    ارائه خدمات بهداشتی و درمانی همواره از جهاتی به عنوان خطر شغلی محسوب می گردد. خطر ابتلا به ویروس های منتقله از راه خون و اهمیت بالای پیشگیری از صدمات ناشی از سرسوزن، هزینه زیاد درمان و تعداد زیاد بیماران منجر به تدوین اصولی به نام احتیاط های استاندارد شده است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت رعایت احتیاط های استاندارد در پیشگیری از عفونت هپاتیت ب درکارکنان خدمات بهداشتی و درمانی بود.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی بصورت مقطعی و بر روی 135 نفرازکارکنان اجرا شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه جمع آوری و برای تحلیل از نرم افزار آماری SPSS19 استفاده شد.
    یافته ها
    23% کارکنان حداقل 1 بار در طی سال های کاری خود دچار آسیب شده بودند و 30 نفر(21%) آنان آسیب را گزارش کرده بودند. آنالیز رگرسیون لجستیک چندگانه نشان داد که از مهم ترین عوامل موثر برکاهش ابتلا به آسیب ها و افزایش رعایت احتیاط های استاندارد، علاقه به کار (OR =1.78، CI=6.38-0.49) و اهمیت داشتن احتیاط های استاندارد از دید مسئولین OR =1.67، CI=3.62-0.53) است. بین متغیرهای شغل (0/012=p)، وضعیت استخدامی، سطح سواد و وسیله مسبب آسیب (P< 0.05) با آسیب ها ارتباطی معنی داری مشاهده گردید. شایع ترین فعالیت منجر به آسیب دراین مطالعه، خون گیری (10/40%) و بیش ترین وسیله آسیب رسان، سرسوزن (11/10%) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نیاز مبرم به بازنگری در سازه های جدید تاثیرگذار بررعایت اصول احتیاط های استاندارد در پیشگیری از عفونت هپاتیت ب را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: احتیاط های استاندارد، پیشگیری، عفونت هپاتیت ب، کارکنان خدمات بهداشتی و درمانی، صدمات ناشی از سرسوزن، صدمات ناشی از اجسام برنده
|
  • Mohammad Reza Noori, Daloii *, Nader Ebadi Pages 1-15
    In oncology, Pharmacogenomics is still considered to be the best strategy to personalize cancer therapy. Although, its clinical application is still limited to a few genes, And also in a number of cancers, the correlation between genotype and clinical outcome have been promising. However, since the current pharmacogenomic studies do not take into account the emerging role of cancer stem cells (CSCs) in drug sensitivity and resistance, Favorable results were not achieved. CSCs are the only tumor-initiating cells within a malignancy; due to this CSCs are at the apex of human cancer hierarchy system. But genetic variants affecting their activity in some specific signal-transduction pathways are generally neglected in current pharmacogenomic studies. Moreover, in several malignancies, CSCs represent a rare sub-population; therefore, whole tumor profiling might mask CSC gene expression patterns. This article reviews current evidence on CSC chemoresistance and shows how common genetic variations in CSC-related genes may predict individual response to anticancer agents. Furthermore, this article provides insights into the design of pharmacogenomic studies to address the clinical usefulness of CSC genetic profiling.
    Keywords: Pharmacogenomics, Cancer, Cancer stem cells
  • Mohammad Nabiuni *, Parvin Kayedpoor, Shima Mohammadi, Latifeh Karimzadeh Pages 16-26
    Background
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common cause of infertility and endocrinopathy in women due to lack of ovulation. Silymarin has anti-inflammatory properties and is a modulator of the immune system. In this experimental study, the effect of silymarinon PCOS-induced rats was studied.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 144 adult Wistar rats were divided into groups of control, sham, PCOS (S.C. injection of 2mg estradiol valerate/ rat, once) and treated with silymarin. After induction of PCOS during 60 days, 20, 50, 100, 200 and 300 mg/kg BW silymarin was injected intraperitoneally for 10 days. Sham and control groups received DMSO and no injection, respectively. All groups were anesthetized and the serum and ovary of groups were collected in order to investigate the histological and serologic changes. Data were tested using ANOVA in Instat software and P <0.05 was considered significant.
    Results
    PCOs induction resulted in elevation of follicular cyst formation, abnormal follicular development and increasing of androgen compared with control rats. Silymarin attenuated ovarian cysts and thickness of theca layer and improved hormonal balance and follicle development in PCOS rats.
    Conclusion
    Silymarin can reduce the histological and hormonal symptoms of PCOS, and has a protective effect on ovary. It seems that this potency is due to the antioxidant and anti-inflammatory effects of silymarin, which can reduce cyst counts and improve the development of ovarian follicles.
    Keywords: Estradiol, Corpus luteum, PCOS, Silymarin
  • Ramesh Ahmadi, Naimeh Ghasemi * Pages 27-32
    Background
    Burn wound, as a chemical and physical phenomenon, is a leading cause of mortality in the world. The aim of this study was to investigate the effect of Cinnamon zeylanicum extract on burn wounds in diabetic and non-diabetic male rats by local usage and injection method.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 48 Wistar male rats were divided into 2 groups of non-diabetic burn wound group and diabetic group which was divided itself into 4 subgroups. To create wounds, a hot iron seal placed on the skin. Testing duration was 21 days. At the end of every week, some photographs and measurement were taken.
    Results
    In diabetic control and local treatment group, a significant reduction was found on 14th day in wound surface in comparison of diabetic group that received extract. For local treatment, a significant reduction was observed in healthy treatment group on 7th, 14th and 21th days. Both healthy treatment and control group who received injection had a significant reduction on 14th and 7th days compared to healthy control group.
    Conclusion
    Application of cinnamon zeylanicum extracts would contribute to burn wound improvement and it seems more effective in non-diabetic group compared to diabetic group, and also the injection method was more effective. Perhaps, this is due to better absorption of Eugenol and Cinnamaldehyde in extract by injection rather than local treatment.
    Keywords: Cinnamon zeylanicum extract bark, Burn wound, Diabetes mellitus
  • Masoumeh Faghani, Zahra Jafari, Hassan Molladost, Zahra Nadia Sharifi * Pages 33-38
    Background
    Brain ischemia is one of the most important problems in the world and causes severe brain damages, especially in CA1 region of hippocampus. Calcium channel blockers, such as verapamil, have neuroprotective effects. This study was done to investigate neuroprotective effects of verapamil on the CA1 region of hippocampus in the male rat.
    Materials And Methods
    This experimental study was conducted on 24 male adult Wistar male rats (250-300 g) that were divided into four groups: control, ischemia, vehicle and treatment. For induction of ischemia, both common carotid arteries were blocked for 20 minute followed by reperfusion. Verapamil (10 mg/kg) was administrated 1 hour before and after ischemia intraperitoneally in treatment group. The brains were dissected and processed for Nissl staining. The results were analyzed by analysis of variance (ANOVA) and Tukey’s tests.
    Results
    Data showed no significant difference between the number of viable pyramidal cells in CA1 region of hippocampus in control and 10 mg/kg verapamil treated groups, but number of pyramidal cells reduced in ischemia and vehicle groups and there was significant difference between these groups with control (P<0.05). This study showed that the injection 10mg/kg of verapamil can reduce damaged cells in CA1 region of hippocampus in rats that were subjected to transient global cerebral ischemia.
    Conclusion
    It seems that administration of verapamil (10mg/kg) decreases severity of neuronal damage in CA1 cells of hippocampus in rat following transient ischemia reperfusion.
    Keywords: Ischemia reperfusion, Verapamil, CA1 cells, Hippocampus, Nissl
  • Elham Hoveizi *, Kazem Parivar Pages 39-45
    Background
    The rat pheochromocytoma cell line (PC12) differentiates and converts into neuron-like cells in in vitro condition under inductive factors. Researchers have shown that different growth factors, like neurotrophic growth factor (NGF) and basic fibroblast growth factor (bFGF), have different effects in proliferation, survival and differentiation of the cells. It was hypothesized that porous biodegradable polymer scaffolds support the formation of complex 3D tissues during differentiation of PC12 cells. The aim of this study was to evaluate the role of nanofibrous scaffold PCL/gelatin on neuronal differentiation of PC12 cells.
    Materials And Methods
    In this basic study the PC12 cells were seeded on PCL/gelatin under identical media and growth factor supplementation conditions. Gene expression including Nestin and Map2 (Microtubule-associated protein 2) was analyzed using quantitative RT-PCR and immunostaining. Cellular morphology was analyzed with light microscopy; sphere ultra structure was analyzed with scanning electron microscopy.
    Results
    PC12 cells could efficiently differentiate into neuron-like cells on 3D culture and PCL/gelatin scaffold had no adverse effect and toxicity on PC12 cells.
    Conclusion
    Using tissue engineering provides a potential mechanism for creating viable human neural tissue structures for future therapeutic applications in neural pathologies such Parkinson’s disease, spinal cord injury, and Glaucoma.
    Keywords: Neuronal differentiation, PC12 cells, Scaffold PCL, NGF
  • Maryam Hajmaleki, Ramin Khajavi *, Tayebeh Toliyat Pages 46-54
    Background
    As cytotoxicity and antibacterial properties are considered as two essential factors for advanced wound care dressings, many attempts have been made to introduce and apply potent substances to provide these requirements. In this study, keratin as a valuable substance extracted of human hair waste and fabricated to a nanofibrous scaffold for achieving to least cytotoxic and improved antibacterial properties.
    Materials And Methods
    Keratin was extracted of human hair waste by an alkaline method and it was characterized by SDS-PAGE electrophoresis method. Extracted keratin was accompanied in different concentrations with PVA and silver nanoparticles and then fabricated into nano-fibrous scaffold through electrospinning method. Fabricated scaffolds were investigated and compared by scanning electron microscopy, measuring antibacterial activity (AATCC Test method 100-2004) and MTT assay (directly and by ISO 10993-5 standard method).
    Results
    Keratin with molecular masses of 56—65 kDa observed in the extracted substance. 3D scaffolds of nanofibers with diameter between 90-180 nm fabricated with different concentrations of kertain successfully. With the increase in keratin concentrations in fabricated scaffolds, their antibacterial activity against both Escherichia coli (ATCC8793) and Staphylococcus aureus (ATCC6538) bacteria were improved significantly. Furthermore, incorporating of keratin caused improved cell viability about 21% more in compare with the control sample.
    Conclusion
    Valuable keratin was obtained from an economical source with an alkaline method. Beside the intrinsic and proven properties of keratin such as compatibility with human skin, introducing this substance to nanofibrous scaffolds caused improved antibacterial properties and cell viability making it as a potent candidate for advanced wound caring purposes.
    Keywords: Nanofibrous Scaffold, Human hair waste, Keratin, Electrospinning, Advanced Wound dressing
  • Mahboubeh Safavi, Seyed Mohammad Masoud Shoushtarian, Mohammad Fesharaki, Majid Ansari * Pages 55-58
    Background
    One of the radioactive sources in operating room is fluoroscopy which is used in a variety of surgical operations. Because the operating room walls are not protected by lead, this study was done to measure the radiation receiving dose at nearby room during fluoroscopic percutaneous nephrolithotomy.
    Materials And Methods
    After randomization, we measured x-ray in distance of 0.5 m, behind wall (3.50 m), and 30 meter (background dose) in 40 urological procedures in a simultaneous manner for a period of two months by using 12 thermoluminescent chips, and compared the results using independent T test.
    Results
    The total fluoroscopy time was 66.90 minutes and the mean voltage used was 76.38 kV. Mean radiation dose for 40 procedures received at a distance of 0.5 meter was 0.426 ± 0.188 with minimum of 0.260 and maximum 0.689 mSv, while radiation dose received by a nearby room was zero. There was statistically significant difference between the amount of radiation received at distance of 0.5 meter and the adjoining room (P <0.05).
    Conclusion
    The amount of radiation received at 0.5 meter was high and safety guidelines should be considered. Furthermore, the dose of radiation received in a neighboring room like the background dose was zero which means that working in adjoining rooms is safe.
    Keywords: Radiation dose, Fluoroscopy, Percutaneous nephrolithotomy, Radiation
  • Seyyed Rahamatollah Mousavimoghadam, Soheila Houri *, Abas Omidi, Neda Zahirikhah Pages 59-64
    Background
    Intelligence is one of the most important individual differences among members of the community. Spiritual intelligence is performance with insight warmth and compassion with the outer and inner calm. Purpose of this study was to assess the relationship between spiritual intelligence, self-control, and defense mechanisms in the third grade high school girls in the city of Mehran.
    Materials And Methods
    This descriptive and correlational study was performed on all girl students in the third grade high school girls in Mehran city (n=a08). Spiritual intelligence questionnaire of Abdullahzadeh, defense mechanisms questionnaire of Hosseini and Tanjy self-control questionnaire were used. Data were analyzed with statistical software SPSS 19.
    Results
    A significant positive correlation was observed between spiritual intelligence and self-control level (p<0.01). There were positive correlation between spiritual intelligence and breaking mechanism and also rationalization (p<0.01), but there were no significant correlation between the spiritual intelligence and return mechanism, displacement, denial, fantasies, sublimated, and transformation.
    Conclusion
    This study showed that spiritual intelligence strengthens mature defense mechanisms, and people can deal with stressors in a right way.
    Keywords: Spiritual intelligence, Self, control, defense mechanisms, Girl students
  • Ehsan Nezakati, Mohammad Bagher Sohrabi *, Pooneh Zolfaghari, Monireh Amerian, Sedigheh Madani, Mitra Yahyaei, Elaheh Yahyaei Pages 65-70
    Background
    Diabetic nephropathy is a dangerous complication of diabetes which has a high prevalence among diabetic patients and is a cause of end stage renal failure in these patients. The aim of the present study was to investigate and determine the prevalence of diabetic nephropathy and related factors of diabetic nephropathy in Shahroud.
    Materials And Methods
    This descriptive study was carried out on 858 diabetic patients referred to diabetic center of shahroud city in 2011. General examination and nephrologic study with collection of urin protein in 24 hours and sonography was done.
    Results
    858 patients with mean age of 47.9± 11.7 years were studied. Mean duration of diabetes, BMI and fasting blood glucose was 53.8±48.5 months, 27.9 ± 4.9 kg/m2 and 287.5 ± 158.4 mg/dl, respectively. 24hr urine protein exam showed 607 (70.7%) normal condition and 251 (29.3%) diabetic nephropathy, in which 23.4% had mild type and 5.9% had severe type. Significant relationship were observed between diabetic nephropathy and age of patients (p<0.005), type II diabetes (p<0.003), duration of diabetes (p<0.003), fasting blood sugar (p<0.008) and kind of anti-diabetic drugs (p<0.003), but there was not a relationship between gender and diabetic nephropathy (p=0.345).
    Conclusion
    By timely diagnosis of diabetes mellitus, controlling the accelerating factors of diabetic nephropathy and informing the patients, we can decrease prevalence of this important complication of diabetes mellitus.
    Keywords: Diabetic nephropathy, Accelerating factors, Prevalence, Shahroud
  • Mohammad Hossein Delshad, Alireza Hidarnia *, Shamsodin Niknami Pages 71-78
    Background
    Health care working should be considered as an occupational hazard. Risk of blood-borne viruses and preventing needle stick injuries, high costs of treatment and many patients capability lead to principles are called standard precautions. The aim of this study was to evaluate the standard precautions for preventing hepatitis B infection in the health care staff.
    Materials And Methods
    A cross sectional study was conducted on 135 employees of health services. Data were collected using questionnaires for data analysis and statistical software was used SPSS-Ver19.
    Results
    23% of employees had been injured at least one time during their working years. 30 (21%) cases of injuries were reported. logistic regression analysis showed that the most important factors of decreasing the risk of injuries and raising the standard precautions were health care workers willingness to work (OR =1.78, CI=6.38-0.49) and standard precautions at the health center officials (OR =1.67, CI=3.62-0.53). Between jobs (p= 0.12), jobs status, educational level and the cause of injury (P< 0.05) with injuries significant relation were observed. The most common cause of injury was getting blood (10.40%) and the most prevalent means or instrument of damage was needle (11.10%).
    Conclusion
    Our findings need to be revised in new construction principles affecting specialist's standard precautions for prevention of hepatitis B infection.
    Keywords: Standard precautions_Prevention_hepatitis B infection_Health care workers_Needle stick injuries_Sharps injuries