فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی - سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1397)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا نوری دلویی* ، مائده عرب پوز صفحات 259-269
    سابقه و هدف
    سرطان از جمله بیماری های پیچیده ای است که در بروز آن مجموعه ای از عامل های ژنتیکی و محیطی مشارکت دارند. تغذیه از جمله عامل های محیطی است که به سهم خود می تواند از بروز سرطان و بیماری های دیگر پیشگیری کرده یا موجب آن ها شود. هر یک از اجزاء رژیم غذایی در مهار رشد سلول های توموری، سازوکاری را به کار می گیرند و یا در مسیرهای علامت رسانی (signaling) سلول با مولکول های دیگر میانکنش برقرار می کنند. در این مقاله مروری، مباحث "ژنومیک تغذیه ای" و "ژنتیک تغذیه ای" مطرح شده است. "ژنومیک تغذیه ای" اثر تغذیه بر روی بیان ژن و در نتیجه بر روی پروتئوم و متابولوم را بررسی می کند. ژنتیک تغذیه ای اثر واریانت های ژنی در پاسخ به مواد غذایی در افراد را مطالعه می کند، به نحوی که واریانت های ژنی در افراد می تواند پاسخ آن ها به مواد غذایی را تغییر دهد. هم چنین اجزاء غذایی می توانند موجب تغییرات اپی ژنتیکی و درنتیجه تغییر بیان ژن شوند. نشان داده شده است که تغذیه بر طول تلومر کروموزوم ها نیز اثر می گذارد.
    کلیدواژگان: سرطان، ژنتیک تغذیه ای، ژنومیک تغذیه ای، تغییرات اپی ژنتیکی
  • مریم شیروانی شاه عنایتی، ملیحه انتظاری* صفحات 270-276
    سابقه و هدف
    هدف این مطالعه بررسی اثر آنتی اکسیدان یوبیکینون بر روی بیان ژن MCL1 سلول های هرمی ناحیه CA1 هیپوکامپ متاثر از بازگشت مجدد جریان خون پس از ایسکمی بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 24 موش صحرایی نر نژاد ویستار به وزن 300-250 گرم به طور تصادفی انتخاب و به 4 گروه کنترل (نگهداری در شرایط استاندارد آزمایشگاهی و جدا کردن هیپوکامپ از مغز موش) ، ایسکمی (بستن شریان کاروتید به صورت دو طرفه و ایسکمی به مدت 20 دقیقه و جدا کردن هیپوکامپ از مغز موش) ، آزمایشی (دریافت دوز انتخابی کوآنزیم Q10 و ایسکمی و دوباره دریافت کوآنزیم Q10 وجدا کردن هیپوکامپ از مغز) و کنترل کوآنزیم Q10 (دریافت حلال کوآنزیم Q10 و ایسکمی و دوباره دریافت حلال کوآنزیم Q10 و جداکردن هیپوکامپ) ، تقسیم شدند. دریافت کوآنزیم ازطریق گاواژ و تزریق ها به روش داخل صفاقی یا IP انجام شد. هیپوکامپ های جدا شده از مغز موش ها جهت تغییرات بیان ژن MCL 1 بررسی شدند.
    یافته ها
    بیان ضد آپوپتوزی ژنMCL1 در گروه کنترل نسبت به گروه های آزمایشی کاهش یافت. بیان ژنMCL1 درگروه ایسکمی نسبت به گروه کنترل و درگروه کنترل نسبت به شاهد تفاوت معنی داری نشان نداد. بیان ژن در گروه کوآنزیمQ10 و ایسکمی ، نسبت به گروه ایسکمی، افزایش نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، کوآنزیم Q10 بیان ژن MCL1 را افزایش می دهد و درنتیجه از آپوپتوز جلوگیری می کند؛ به علاوه، شدت ضایعات هیپوکامپ متعاقب ایسکمی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: کوآنزیم Q10، ژن MCL 1، ایسکمی، هیپوکامپ
  • هانیه حسینعلی زاده، شهلا چایچیان* صفحات 277-282
    سابقه و هدف
    اندومتریوز، نوعی بیماری التهابی و پاتولوژیک وابسته به استروژن است که به واسطه واکنش های التهابی شدید و استرس اکسیداتیو، منجر به درد لگنی می شود. داروی ملاتونین، به دلیل دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی، به عنوان آلترناتیو مناسبی برای کاهش درد مزمن لگنی در زنان مبتلا به اندومتریوز، در این مطالعه امورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی، 40بیمار مبتلا به اندومتریوز با درد لگنی (نمرهVAS ≥ 7) به صورت تصادفی به دو گروه هم جمعیت مداخله و کنترل تقسیم شدند و به مدت 8 هفته به ترتیب ملاتونین 5 میلی گرم و پلاسبو با مشخصات ظاهری مشابه دریافت کردند. نمره درد گروه ها، قبل شروع درمان، در پایان 4هفته اول و دوم اندازه گیری و داده ها توسط نرم افزار SPSS22 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره درد دیسمنوره قبل شروع درمان در دو گروه، تفاوت معنی داری نداشت، ولی 8 هفته پس از شروع درمان، در گروه کنترل 99/0±86/5 و در گروه مداخله 57/1±95/3 بود که تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد. میانگین نمره درد مزمن لگنی نیز بدون تفاوت معنی دار قبل شروع درمان، 8 هفته پس از شروع درمان در گروه کنترل 02/1±57/5 و در گروه مداخله 60/1±57/3 بود که نشان دهند تفاوت معنی دار بین دو گروه بود. میزان مصرف داروهای آنالژزیک، در گروه ملاتونین به طور معنی داری نسبت به گروه پلاسبو کاهش داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت، داروی ملاتونین در مقایسه با پلاسبو، بیشتر باعث کاهش درد مزمن لگنی و دیسمنوره و همچنین کاهش استفاده از داروهای آنالژزیک در زنان مبتلا به اندومتریوز می شود.
    کلیدواژگان: اندومتریوز، ملاتونین، پلاسبو، درد مزمن لگنی
  • المیرا شفیعی ، اردشیر حسام پور* صفحات 283-289
    سابقه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در دنیا و دومین علت مرگ و میر پس از سرطان ریه در زنان است. هدف از این تحقیق بررسی کمی بیان ژن های BRIP1 و PALB2 در نمونه خون افراد مبتلا به سرطان سینه نسبت به افراد شاهد سالم و بررسی نقش این دو ژن به عنوان بیومارکر جهت غربالگری بود.
    روش بررسی
    پژوهش موردی شاهد زیر به بررسی سطح بیان ژن های PALB2 و BRIP1 در 50 نمونه از افراد بیمار در مقایسه با 50 نمونه شاهد انجام شد. RNA تام استخراج، cDNA سنتز و بیان PALB2 و BRIP1 در حضور ژن کنترل GAPDH با استفاده از روش qRT-PCR مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    افزایش معنی دار بیان بیومارکرهای هدف در افراد سرطانی نسبت به نرمال مشاهده شد، به طوری که ژن های BRIP1 و PALB2 به ترتیب 419/3 و 326/7 برابر افزایش بیان نشان دادند (001/0=p). همچنین نتایج با استفاده از فرمول 2-ΔΔCt با توجه به میانگین Ct افراد سالم مورد ارزیابی قرار گرفت و grade بیماری با میزان بیان ژن ها ارتباط معنی داری را نشان داد، به طوری که با افزایش مرحله و درجه شدت سرطان بیان بیومارکرها افزایش می یافت (003/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش معنی دار بیان ژن های BRIP1 و PALB2 در افراد بیمار در مقایسه با افراد نرمال شاهد، احتمالا افزایش بیان سبب مهار فعالیت ژن های سرکوب کننده تومور می شود. با توجه به افزایش بیان این ژن ها در نمونه های سرطانی، این ژن ها را می توان به عنوان نشانگر احتمالی مرتبط با سرطان سینه جهت بررسی های تکمیلی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: BRIP1، PALB2، Real Time PCR، مارکر
  • سحر صفری ، فرشاد هاشمیان* ، حسین رستگار ، مهناز قمی صفحات 290-296
    سابقه و هدف
    مالاشیت گرین که دارای اثرات درمانی ضد قارچی است، به صورت غیر قانونی در پرورش آبزیان مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجایی که این ماده تراتوژن است، نظارت بر عدم مصرف آن ضروری به نظر می رسد. هدف از مطالعه حاضر، اندازه گیری میزان احتمالی مالاشیت گرین باقی مانده در ماهی های قزل آلای رنگین کمانی پرورشی موجود در بازار تهران توسط روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش نمونه گیری تصادفی بر روی 42 نمونه ماهی قزل آلای رنگین کمانی با میانگین وزنی 850 تا 1000 گرم که از بازارنقاط مختلف تهران در تابستان 1396 خریداری شدند، انجام شد. پس از جداسازی فیله های مورد نظر، نمونه ها تا زمان آنالیز، در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. پس از انجام مراحل استخراج، مخلوط حاصل حاوی لوکومالاشیت گرین احتمالی بود که پس از اکسیداسیون آن به مالاشیت گرین، نمونه به دستگاه HPLC تزریق و آنالیز شد.
    یافته ها
    در بررسی 42 نمونه ، 3 مورد آلودگی (1/7 %) در محدوده غلظتی ppb91-78 گزارش شد.
    نتیجه گیری
    با توجه نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر و سایر مطالعات، مالاشیت‏گرین نه تنها درایران، بلکه در بسیاری از کشورها همچنان به صورت غیرقانونی استفاده می‏شود. هر چند، بر اساس مطالعات پیشین، به نظر می رسد که میزان مصرف آن در صنعت آبزیان کشور رو به کاهش است. لذا، پیشنهاد می شود با ارتقای سیستم های نظارتی در صنعت پرورش آبزیان، از مواد جایگزین استفاده شود.
    کلیدواژگان: مالاشیت گرین، ماهی قزل آلای رنگین کمانی، کروموتوگرافی مایع با کارآیی بالا
  • سیده سمیرا رسولی لمراسکی ، طاهره نصرآبادی* ، سید محمدکاظم نایینی صفحات 297-306
    سابقه و هدف
    نارسایی قلبی بیش از سایر بیماری های مزمن باعث اختلال در کیفیت زندگی بیماران می شود. برای بهبود کیفیت زندگی بیماران می توان از درمان های دارویی و غیر دارویی استفاده کرد. از جمله درمان های غیردارویی، آرام سازی پیشرونده عضلانی است و در این پژوهش به بررسی تاثیر آن بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی پرداخته شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی، 70 نفر از بیماران به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمون قرار گرفتند و سپس پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و MLHFQ را تکمیل کردند. پس از 5 جلسه آموزش آرام سازی پیشرونده عضلانی در گروه آزمون و یک ماه پیگیری بیماران، پرسشنامه ها دوباره تکمیل شد. برای تحلیل اطلاعات از آزمون های آماری کای اسکوئر، تی مستقل و زوجی در SPSSver24 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کیفیت زندگی قبل از مداخله در بیماران گروه کنترل 4/49 و در گروه آزمون 68/54 بود که اختلاف معنی داری نداشتند. بعد از مداخله، میانگین کیفیت زندگی بیماران گروه کنترل به 57/52 و گروه آزمون به 25/47 رسید و کاهش معنی دار میانگین کیفیت زندگی بیماران گروه آزمون بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله نشان دهنده بهبود کیفیت زندگی این گروه و تاثیر مداخله در بهبود کیفیت زندگی این بیماران بود.
    نتیجه گیری
    آرام سازی پیشرونده عضلانی نسبت به گروه کنترل (افت کیفیت زندگی) باعث بهبود معنی دار کیفیت زندگی شد. از این رو می توان نتیجه گرفت که آرام سازی پیشرونده عضلانی بر بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی موثر است.
    کلیدواژگان: آرام سازی پیشرونده عضلانی، کیفیت زندگی و نارسایی قلبی
  • ستیا خسروی ، مرضیه نظری ، رامین شعبانی * صفحات 307-312
    سابقه و هدف
    فعالیت ورزشی به عنوان تحریک کننده قوی در سیستم هورمون ها شناخته شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر یک جلسه تمرینات همزمان مقاومتی – استقامتی با توالی مختلف بر میزان کورتیزول، تستوسترون، انسولین و فاکتور رشد شبه انسولینی (IGF-1) در دختران ورزشکار بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، از بین 20 زن بدنساز سالم داوطلب منتخب شهر رشت (سن: 50/3±60/26 سال) ، 10 نفر به صورت نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. تمرینات مقاومتی با 75 تا 85% یک تکرار بیشینه و بلافاصله تمرین استقامتی به مدت 30 دقیقه با استفاده از چرخ کارسنج با شدت 75 تا 85 درصد حداکثر ضربان قلب هدف در یک جلسه اجرا شد. نمونه گیری خونی در شش مرحله، قبل و بلافاصله بعد از تمرینات مقاومتی و پس از تمرین استقامتی اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس دو سویه با اندازه های تکراری در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان کورتیزول (13/0P=) ، تستوسترون (09/0P=) ، انسولین (11/0P=) و IGF-1 (13/0P=) تفاوت معنی داری در شش مرحله تمرین نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد توالی تمرینات شدید مقاومتی و استقامتی و بالعکس بر پاسخ هورمون های کورتیزول، تستوسترون، انسولین و IGF-1 زنان ورزشکار تاثیری ندارد. لذا انجام یک جلسه تمرین با شدت مورد نظر، راهکار موثری بر تغییرات هورمونی دختران ورزشکار نیست.
    کلیدواژگان: تمرین همزمان، IGF-1، کورتیزول، تستوسترون
  • حمید نصرالهی، سید رحمت الله موسوی مقدم* صفحات 313-318
    سابقه و هدف
    ناباروری یکی از مسائل مهم دوران زندگی زناشویی در برخی از زنان است و گروه درمانی یا روان درمانی گروهی همانند روان درمانی انفرادی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری بر احساس بهزیستی زنان نابارور شهر ایلام بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه، 80 نفر از زنان نابارور شهر ایلام به صورت تصادفی چندمرحله ای در دو گروه، آزمایش (40 نفر) و کنترل (40 نفر) بررسی شدند. گروه آزمایش تحت آموزش گروهی (10جلسه 90 دقیقه ای و هر هفته 2 جلسه) با محتوای گروه درمانی شناختی رفتاری بر احساس بهزیستی قرار گرفتند. پس از اتمام جلسات گروه، پس آزمون و بعد از گذشت یک ماه آزمون پیگیری اجرا شد. برای آزمودن فرضیه ها از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس دو طرفه و برای انجام عملیات آماری از نرم افزار SPSS 20 استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که گروه درمانی شناختی رفتاری می تواند احساس بهزیستی را در زنان نابارور افزایش دهد (65/109 F=،001/0 p=).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که گروه درمانی شناختی- رفتاری می تواند در افزایش احساس بهزیستی زنان نابارور شهر ایلام موثر باشد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی، شناختی رفتاری، احساس بهزیستی، زنان نابارور
  • سید جمال الدین نبوی* ، باقر ثنایی ذاکر، علیرضا کیامنش صفحات 319-324
    سابقه و هدف
    سازگاری زناشویی نقش مهمی در ارتقای روابط زوجین دارد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر رویکرد روانی آموزشی غنی سازی رابطه و نظریه مک مستر در بهبود سازگاری بین همسران انجام شد.
    روش بررسی
    از بین 60 زوج داوطلب برای شرکت در این پژوهش، 24 زوج به صورت تصادفی انتخاب و دوباره به شکل تصادفی به دو گروه مداخله روانی آموزشی (8 مرد و 8 زن) و مک مستر (8مرد و 8 زن) و یک گروه کنترل (8 مرد و 8 زن) سازمان دهی شدند. هر یک از گروه های آزمایش به طور جداگانه در 10 جلسه در طی سه ماه، براساس رویکرد روانی آموزشی غنی سازی رابطه همسران و رویکرد مک مستر آموزش داده شدند. آزمودنی ها و گروه کنترل در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از طریق پرسشنامه سازگاری زن و شوهری مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تحلیل یافته ها از فرمول آماری تحلیل واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    الگوی روانی - آموزشی غنی سازی رابطه همسران و الگوی مک مستر به طور معنی داری بر افزایش سازگاری بین همسران موثر بودند (05/0>p).
    نتیجه گیری
    : سازگاری در بین همسران شامل توافق، همبستگی، رضایتمندی، مهربانی و سطح تنش می شود. توافق بین همسران در موضوعات مهم، برای یک سازگاری خوب و داشتن یک رابطه برنده برنده حیاتی است. نتیجه این پژوهش نشان داد برای رسیدن به این مهم هر دو رویکرد رابطه محور و مساله محور می توانند موفق عمل کنند.
    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، روانی- آموزشی، مک مستر
  • حمید دوست محمدی، اباسط میرزایی* ، محبوبه صفوی صفحات 325-332
    سابقه و هدف
    نیروی کار انسانی نقش عمده ای در رسیدن به هدف اصلی سازمان که همان بهره وری است، ایفا می کند. در حوزه سلامت، میزان بهره وری پرستاران به عنوان یکی از پرکارترین افراد سازمان، بهره وری کل را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به تغییر کیفیت و هزینه خدمات می شود. این تحقیق با موضوع بررسی رابطه استرس شغلی و بهره وری در پرستاران بیمارستان های منتخب دانشگاه آزاد در سال 1396 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه که از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی پیمایشی بود، روی پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب دانشگاه آزاد، شامل امیرالمومنین و بوعلی انجام شد. 125 نفر از آنان به عنوان نمونه ی آماری به شیوه تصادفی بر اساس جدول مورگان، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده در این تحقیق پرسشنامه بود. با استفاده از تحلیل همبستگی، فرضیه های تحقیق مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    استرس شغلی با بهره وری پرستاران دارای رابطه معنی دار معکوس (365/0- = r) و با سطح تحصیلات و سن فاقد رابطه معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس تحلیل همبستگی صورت گرفته، بین استرس شغلی و بهره وری با اطمینان 95 درصد رابطه ای معکوس با شدت متوسط برقرار است. بنابراین می توان اعلام کرد که با افزایش استرس شغلی، بهره وری پرستاران کاهش پیدا خواهد کرد. بررسی ادبیات، مبانی نظری، پیشینه تحقیق و آمارهای موجود نیز در راستای تایید نتیجه تحقیق حاضر است.
    کلیدواژگان: استرس شغلی، بهره وری، پرستاران، بیمارستان
|
  • Mohammad Reza Noori, Daloii*, Maedeh Arabpour Pages 259-269
    Background
    Cancer is one of the most complex diseases which involves a combination of genetic and environmental factors. Nutrition is one of the environmental factors which can prevent cancer and other diseases or result them. Each of the dietary components uses the mechanism to inhibit the growth of tumor cells or interacts with other molecules in cell signaling pathways. In this review article, in particular the topics of "nutritional genomics" and "nutritional genetics" have been raised. "Nutritional genomics" studies the effect of nutrition on the expression of the gene and consequently on proteomics and metabolomics. "Nutritional genetics" investigates the effect of gene variants in response to foods in humans so that the gene variants in humans can change their response to foods. Also, food components can cause epigenetic changes and consequently, alter the gene expression. It has been shown that nutrition also affects the length of the telomere of the chromosomes.
    Keywords: Cancer, Nutritional genomics, Nutritional genetics, Epigenetic changes
  • Maryam Shirvani Shahenayati , Maliheh Entezari* Pages 270-276
    Background
    The aim of this study was to evaluate effect of ubiquinone on MCL1 gene expression in hippocampal CA1 pyramidal cells following transient global ischemia/reperfusion in male Wistar rat.
    Materials and methods
    In this study, we randomly selected 24 Wistar rats under 250-300 g weights that divided into 4 groups including group of observance (maintenance in the laboratory standard condition), ischemia to close the carotid artery and ischemia for 20 minutes, experiment to obtain CoQ10 dose and again obtain CoQ10 coenzyme, and group of control to obtain CoQ10 coenzyme solvent and ischemia again to obtain CoQ10 coenzyme solvent. CoQ10 coenzyme was injected via intraperitoneal (IP) method. The separated hippocampus from the brain was studied by expressing the changes of MCL1 gene.
    Results
    The expression of MCL1 anti-apoptic gene in observance group has been decreased compared to experiment group. There were not significant differences in the expression of MCL1 gene in the ischemia group towards control group. The expression of MCL1 gene have no significant differences in the coenzyme of control group towards observance group.
    Conclusion
    According to the results, CoQ10 can create the protective effects in the severity of lesions of hippocampus after ischemia and also increases the rate of the expression gene.
    Keywords: CoQ10, Cerebral ischemia, Oxidative stress, Free radicals, Apoptosis, Hippocampus, Real time PCR
  • Haniyeh Hoseinalizadeh , Shahla Cahichian* Pages 277-282
    Background
    Endometriosis is an estrogen dependent disease that causes endometriosis associated chronic pelvic pain (EACCP) in women with endometriosis via severe inflammatory reactions. Melatonin, as an antioxidant analgesic agent, seems to play a significant role in pain relief in endometriosis. This research was performed to investigate the efficacy of Melatonin on pelvic pain relief in women with endometriosis.
    Materials and methods
    In this randomized triple-blind trial, 40 women with EACCP score≥7 participated in the study. The participants were randomized into melatonin and control groups. Melatonin group (n=20) received 5 mg melatonin for 8weeks. Control group (n=20) received placebo with the same characteristics as melatonin for the same duration. Pain score was recorded before treatment, and at the end of both the first and the second 4-week periods. Data were analyzed with SPSS.ver22.
    Results
    There was no statistically significant difference in dysmenorrhea pain score between control and treatment groups, at the beginning of study; while after 8weeks, pain score were significant different between control (5.86±0.99) and treatment groups (3.95±1.57). There was no statistically significant difference in EACCP score, at the beginning, between control and treatment groups. After 8weeks, pain score was significantly higher in control group (5.57±1.02) compared to treatment group (3.57±1.60). Moreover, highly significant reduction in analgesic agents’ consumption was observed in treatment group compared to control group.
    Conclusion
    Regarding results, it is concluded that melatonin in comparison with placebo, considerably alleviates EACCP and dysmenorrhea, and reduces analgesic agents’ consumption.
    Keywords: Endometriosis, Melatonin, Placebo, Pain
  • Elmira Shafiee , Ardeshir Hesampour* Pages 283-289
    Background
    Breast Cancer is the most common cancer in the world and it is the second reason of death between women following the lung cancer. The aim of this study was quantitative evaluation of BRIP1 and PALB2 genes expression level in blood samples of breast cancer comparing with normal people to investigate the role of these two genes as biomarkers during breast cancer diagnosis and screening.
    Materials and methods
    In this case- control study, we investigated the expression level of BRIP1 and PALB2 genes among 50 breast cancer patients in comparison with 50 control cases. Total RNA from blood samples were extracted and cDNA was synthesized. The specific primer for detection of gene markers was designed and expression level of BRIP1 and PALB2 in presence of GAPDH control gene was quantitatively studied by using qRT-PCR.
    Results
    The level of BRIP1 andPALB2 gene expression was significantly increased in breast cancer patients compared to control population. Results showed quantitative increase of BRIP1 and PALB2 genes with 3.419 and 7.326 fold respectively for breast cancer compared to normal samples (P=0.001). Also, the results were evaluated using the formulas 2-ΔΔCt according to the mean Ct of healthy subjects and grading of the disease showed a significant relationship with the expression of genes, so that by increasing staging and severity of cancer, the expression of biomarkers increased (p=0.003).
    Conclusion
    Based on significant increasing expression of PALB2 and BRIP1 genes in breast cancer patients in our study, probably increasing expression of these genes will inhibit the activity of tumor suppressor genes. So, we can introduce these genes as biomarker of breast cancer in the diagnostic work up of disease.
    Keywords: BRIP1, PALB2, Real Time PCR, Marker
  • Sahar Safari , Farshad Hashemian*, Hossein Rastegar , Mahnaz Qomi Pages 290-296
    Background
    Malachite green exhibiting anti-fungal properties has been used illegally in aquaculture. Due to its teratogenicity, it is necessary to monitor that malachite green is not used in fish farming. The aim of the present study was to measure probable levels of the remaining malachite green in rainbow trout fish in Tehran by high performance liquid chromatography (HPLC).
    Materials and methods
    The present study was conducted on 42 rainbow trout species with an average weight of 850-1000 g purchased from different parts of Tehran during summer 2017. Fish fillet samples were kept at -20°C until analysis. After extraction, the resulting mixture contained leucomalachite green was then oxidized to malachite green and analyzed by HPLC method.
    Results
    Out of 42 samples, 3 (7.1%) contaminated cases were reported in the concentration range of 78-89 ppb.
    Conclusion
    According to our results and other studies, malachite green is used not only in Iran but also in many countries illegally. However, by comparing the results from previous studies, it seems that its consumption in Iran’s fishing industry has been declining. Therefore, it is recommended to use alternative materials as fungicides and promote monitoring of its use in the aquaculture industry by inspection authorities.
    Keywords: Malachite green, Rainbow trout fish, High performance liquid chromatography
  • Seyedeh Samira Rasouli Lemraski , Tahereh Nasrabadi*, Seyed Mohammad Kazem Naeini Pages 297-306
    Background
    Heart failure affects the patients’ quality of life more than other chronic diseases. Drugs and non-pharmacological treatments can be used to improve the patients’ quality of life. One of the most common non-pharmacological treatments is progressive muscle relaxation and in this study, its effect on quality of life in patients with heart failure was studied.
    Materials and methods
    In this clinical trial, 70 patients were randomly assigned to control and experimental groups and completed demographic questionnaires and MLHFQ. After 5 sessions of progressive muscle relaxation training in the experimental group and one month follow up, the questionnaires were completed again. Chi-square, independent and paired t-test were used for data analysis in SPSSver24.
    Results
    Mean score of quality of life before the intervention was 49.4 in the control and 54.68 in the test group, which was not significantly different. After intervention, mean score of quality of life reached to 52.57 in the control and 47.25 in the test group. Significant decrease in the score of quality of life in the test group after intervention, compared to pre-intervention, showed improvement in quality of life and the useful effect of intervention on improving patients’ quality of life.
    Conclusion
    Progressive muscle relaxation caused a significant improvement in quality of life than the control group (loss of quality of life). Therefore, it can be concluded that progressive muscle relaxation is effective in improving the quality of life among patients with heart failure.
    Keywords: Progressive muscle relaxation, Quality of life, Heart failure
  • Satiya Khosravi , Marzieh Nazari , Ramin Shabani* Pages 307-312
    Background
    Exercise is a factor that influences hormonal system. Therefore, the impact of one session concurrent severe resistance-endurance training with different orders was studied on serum cortisol, testosterone, insulin, and insulin-like growth factor (IGF-1) in female athletes.
    Materials and methods
    In this quasi-experimental study, from 20 volunteer healthy female body-builders of the city of Rash (mean age of 26.60±3.50 years and weight of 57.40±5.21 kg) 10 individuals were sampled purposively. The resistance training was carried out at 75–85% of 1 repetition maximum immediately followed by endurance training for 30 minutes using ergometer with 75-85% of maximum heart rate at one session. The blood sample was taken six times including before the training, immediately after resistance training, and after endurance training. Data were analyzed by analysis of Two-way analysis of variance with repeated measures. p<0.05 was set as significant level.
    Results
    There were no significant differences in six levels of exercise in cortisol (p=0.13), testosterone (p=0.09), insulin (p=0.11), and IGF-1 (p=0.13).
    Conclusion
    It seems that order of intense resistance and endurance exercises does not affect the response of cortisol, testosterone, insulin and insulin-like growth factor (IGF-1) to athlete's women. Therefore, one session exercise training with the desired intensity is not an effective strategy for hormonal changes in athletic girls.
    Keywords: Concurrent training, IGF-1, Cortisol, Testosterone
  • Hamid Nasrolahi , Seyyed Rahamatollah Mousavimoghadam* Pages 313-318
    Background
    Infertility is one of the important issues, during the marriage in some women and group therapy or individual psychotherapy is like. This study aimed to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy on emotional well-being among infertile women of Ilam.
    Materials and methods
    In a quasi-experimental design with pretest-posttest control group, 80 infertile women were randomly divided into two groups of trial (n=40) and control (n=40). The experimental group training (10 sessions of 90 minutes and 2 sessions per week) with the content of cognitive behavioral group therapy was the feeling of well-being. After the group meetings, post-test and follow-up test was conducted after a month. To test the hypotheses, independent t-test and two-way ANOVA using SPSS- 21 software was used to perform statistical operations.
    Results
    The results showed that cognitive behavioral group therapy can increase feelings of well-being in infertile women (t=-10/60, p=0.001).
    Conclusion
    This study showed that cognitive-behavioral therapy can be effective in increasing feelings of well-being in infertile women of Ilam city.
    Keywords: Group therapy, Cognitive behavioral, Emotional well-being, Infertile women
  • Seyed Jamaleddin Nabavi*, Bagher Sanai Zaker , Alireza Kiyamanesh Pages 319-324
    Background
    Concept of marital adjustment has the main role in a couple’s relationship enhancement. This research aimed to compare psycho-education (relationship enhancement) approach and McMaster approach to improve marital adjustment.
    Materials and methods
    Of 60 couples from 85 volunteer couples who had the criteria for research, finally, 24 couples were randomly selected and assigned in 3 groups (16 persons in each group; 8 men and 8 women). 10 sessions of psycho-education programs and McMaster approach were done in interventional groups. Control group didn’t receive any intervention. Group were evaluated in three stages: pre-test, post-test and follow up through Dyadic Adjustment Scale. Data were analyzed by analysis of variance test.
    Results
    Both psycho-education and McMaster approaches had significant impact on marital adjustment compared to the control group (p<0.05).
    Conclusion
    Marital adjustment among couples includes agreement, cohesion, satisfaction, kindness and level of stress. The agreement between the wives on important issues is critical for a good agreement and having a win-win relationship. The result of this study showed that both psycho-education programs and McMaster approach could be successful.
    Keywords: Marital Adjustment, McMaster, Psycho-Education
  • Hamid Doostmohammadi , Abasat Mirzaee*, Mahboobeh Safavi Pages 325-332
    Background
    Human resources play a major role in achieving utilization, as the main goal of the organization. In the field of health, the productivity of nurses, as one of the most hard-working individuals in the organization affects total productivity and leads to changes in the quality and cost of services. This study was conducted to investigate the relationship between occupational stress and productivity among nurses of selected hospitals of Islamic Azad University in 2017.
    Materials and methods
    This survey was an applied descriptive research with a sample size of 125 nurses which were selected randomly. The data were gathered by a questionnaire. Using correlation analysis, the research hypotheses were tested.
    Results
    It was found that nurses' occupational stress had a significant negative relationship (r = -0.365) with their productivity (p<0.05), and had no significant relationship with education level and age.
    Conclusion
    Based on the correlation analysis, there is an indirect relationship between occupational stress and productivity. Therefore, it can be stated that if nurses' occupational stress increases, there's a 0.95 probability that their productivity decreases. The literature review are in line with the findings of the present research.
    Keywords: Occupational stress, Productivity, Nurses, Hospital