فهرست مطالب

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا نوری دلویی* ، نرگس ظفری صفحات 1-17
    اکتشافات ژنتیک اخیر و تحولات مربوط به آن در تکنیک های ژنوم منجر به تجاری سازی سیستم های جدید تشخیصی برای مطالعه بیماری یا سنجش نتایج درمانی در بیماران شده است. این رشته "پزشکی شخصی" نامیده می شود و از ساختار ژنتیکی بیمار برای آزمون روش های تشخیص، درمان یا پیشگیری بیماری خاص آن استفاده می کند. طبق باور پزشکی شخصی، از آنجا که افراد دارای خصوصیات منحصر به فرد مولکولی، فیزیولوژیکی، محیطی و رفتاری هستند، ممکن است نیاز به فراهم آوردن مداخلات درمانی برای افراد مبتلا مطابق با این ویژگی های منحصر به فرد آنها باشد. تست های تشخیص شخصی برای تعیین تفاوت های بین بیماران در سطوح بیان ژن یا پروتئین مورد استفاده قرار می گیرند، که به عنوان شاخصی برای درمان دارویی و یا پیش آگهی بیماری عمل می کنند. به علاوه، متخصصان پزشکی بهتر می توانند به سوالاتی مانند «چه کسی باید با چه دارویی درمان شود؟» و «چگونه درمان باید تجویز شود» پاسخ دهند. آزمایشات ژنتیک بالینی بیش از 30 سال پیش با در دسترس بودن تشخیص جهش آغاز شد. از آن زمان به بعد، این رشته به طور چشمگیری به توالی یابی ژنوم و تجزیه و تحلیل ژنوم با استفاده از میکرو آرایه و توالی نسل آینده تبدیل شده است. شناسایی واریانت های توالی DNA (deoxyribonucleic acid) مرتبط با بیماری های شایع، امکان دسترسی به آزمایشات برای ارزیابی خطر بیماری های شخصی را فراهم می کند و فرصت های تجاری برای شرکت های آزمایش کننده ژنتیک عرضه مستقیم به مشتری ایجاد می کند که این واریانت ها را مورد آزمایش قرار می دهد. این خطرات ژنتیکی، مولفه های کلیدی پزشکی شخصی است که هدف آن استفاده از اطلاعات ژنتیکی شخصی و دیگر اطلاعات مربوط به ارزیابی بالینی بیمار است تا دقیق تر به راهنمایی مدیریت پزشکی بپردازد. آزمایش DNA عرضه مستقیم به مشتری (DTC)، با ارائه طیف وسیعی از اطلاعات ژنتیکی شخصی به طور مستقیم به مشتریان، رشد کرده است. این شرکت ها، مانند 23andme که به خوبی شناخته شده است، عموما تجزیه و تحلیل پلی مورفیسم های تک نوکلئوتید (SNP) را با استفاده از DNA استخراج شده از نمونه بزاق انجام می دهند. داده های ژنتیکی به دست آمده با تفسیرهای متفاوت، به طور مستقیم به مشتری ارائه می شود.
    کلیدواژگان: پزشکی شخصی، فارماکوژنومیک، درمان هدفمند
  • سیده زهرا موسوی* ، ژینوس عسگرپناه، فرزانه حیدرزاده، آوا زنده رود، یاس اربابی، رعنا خرازچی صفحات 18-26
    سابقه و هدف
    مریم گلی جنوبی (Salvia sharifii Rech. F. & Esfand) از خانوادهLamiaceae به عنوان یک گیاه دارویی، کاربردهای فراوانی دارد. با توجه به داشتن اثرات ضددردی و ضدالتهابی گونه های دیگر Salvia مطالعه پیش رو به منظور بررسی اثرات ضد دردی روغن دانه گیاه مریم گلی جنوبی انجام گرفت.
    روش بررسی
    روغن دانه های گیاه با استفاده از روش سوکسله استخراج شد. به منظور بررسی اثر ضددردی، حیوانات در پنج گروه کنترل (روغن بادام شیرین)، روغن مریم گلی (mg/kg100، 20)، مفنامیک اسید (mg/kg30) و مورفین (mg/kg5)، دارو را داخل صفاقی دریافت کرده و نیم ساعت بعد، فرمالین(20 میکرولیتر 5/2%) به صورت تزریق کف پایی تجویز و رفتارهای حیوان (در مرحله حاد و مزمن) در مدت یک ساعت ثبت شد. سپس، سطح زیر منحنی نمره درد در مقابل زمان در گروه ها محاسبه شد و توسط نرم افزار پریسم و آزمون ANOVA one way و آزمون کمکی Tukey تحلیل انجام شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    روغن دانه های S. sharifiiدر فاز حاد آزمون فرمالین با دوز mg/kg20 اثرات ضددردی معنی داری در مقایسه با کنترل نشان داد و نیز اثر ضددردی در فاز مزمن در هر دو دوز mg/kg 100 و 20 به طور معنی داری نسبت به کنترل معنی دار و قابل مقایسه با اثرات مورفین و مفنامیک اسید بود.
    نتیجه گیری
    از یافته های حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که روغن دانه مریم گلی جنوبی به دلیل دارا بودن لینولئیک اسید و لینولنیک اسید، به عنوان مهم­ترین ترکیبات تشکیل دهنده، دارای آثار ضد دردی است.
    کلیدواژگان: ضد درد، مریم گلی جنوبی، روغن دانه های گیاه، موش کوچک
  • شهره شریفیان* ، رامین شعبانی، محمدعلی آذربایجانی، علیرضا علمیه صفحات 27-36
    سابقه و هدف
    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرین استقامتی و تمرین تناوبی با شدت بالا بر بیان ژن گیرنده های بتا آدرنرژیک 3 (β3-ARs) و A2A آدنوزین (A2ARs) در بافت چربی قهوه ای رت های نر چاق نژاد ویستار بود.
    روش بررسی
    در یک کارآزمایی تجربی، 15 سر رت نژاد ویستار به صورت تصادفی در سه گروه تمرین استقامتی (5=n)، گروه تمرین تناوبی با شدت بالا (5=n) و گروه کنترل (5=n) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل 5 جلسه تمرین در هفته به مدت 12هفته بود. بیان ژن β3-ARs و گیرنده A2A آدنوزین از روش qRT-PCR بررسی شدند. برای تحلیل داده ها از Kruskal-Wallis استفاده شد. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین گروه ها در بیان ژن β3-ARs وجود نداشت (097/0=P)، اما تمرین استقامتی باعث افزایش معنی دار بیان ژن گیرنده A2A در مقایسه با گروه کنترل شد (030/0=P). وزن نیز تفاوت معنی داری در بین گروه ها نشان نداد (05/0<P).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ما نشان داد تمرین استقامتی موجب افزایش بیان A2ARs در بافت چربی قهوه ای می شود. این نتایج می تواند ناشی از شدت و مدت مناسب تمرین استقامتی بر A2ARs باشد. براساس نتایج این مطالعه نتیجه گیری می شود تمرین استقامتی از چاقی ناشی از رژیم غذایی پرچرب جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: بافت چربی قهوه ای، تمرین استقامتی، تمرین تناوبی با شدت بالا، غذای پرچرب
  • مهناز محمدی* ، فیروزه کرم بیگی، زهرا جمشیدی، هما محسنی کوچ صفهانی، زینب رضایی صفحات 37-47
    سابقه و هدف
    دیازینون سبب افزایش تولید رادیکال های آزاد و آسیب به بافت های بدن می شود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر چای سبز روی بافت و آنزیم های کبد در موش های تیمار شده با دیازینون بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 40 سر موش ماده نژاد NMRI به 8 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل1 ماده ای دریافت نکرد؛ گروه کنترل2 و کنترل3 به ترتیب روغن زیتون و سالین را به مدت 7 روز دریافت کردند؛ گروه شاهد1 تزریق IP سم دیازینون را به مقدار mg/kg60 به مدت 7 روز و گروه شاهد2 و شاهد3 عصاره چای سبز را به ترتیب با دوز 200 و 300 mg/kg به مدت 28 روز دریافت کردند؛ گروه آزمایشی 1و2 تحت تیمار با عصاره چای سبز و دیازینون قرار گرفتند، به طوری که ابتدا به ترتیب دوزهای ذکر شده چای سبز را برای 28 روز و دیازینون را به مقدار mg/kg60 از روز 14 به مدت 7 روز متوالی دریافت کردند. 48 ساعت پس از آخرین تزریق بافت کبد جدا شد و بررسی های هیستوپاتولوژیک و سطح فعالیت آنزیم های کبدی بررسی شد. داده ها با آزمون ANOVA تحلیل شدند.
    یافته ها
    فعالیت آنزیم های کبدی در گروه شاهد1 نسبت به گروه کنترل افزایش داشت که پس از به کارگیری عصاره چای سبز در گروه های آزمایشی 1و2 کاهش نشان داد (05/0<P). نتایج هیستوپاتولوژیکی نشان داد که در گروه شاهد1 تخریب هپاتوسیت های کبدی به همراه نکروز بافتی دیده می شود که این تغییرات در گروه های آزمایشی1 و 2 دیده نشد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که مصرف چای سبز سطح آنزیم های کبدی را به حالت نرمال برمی گرداند و تغییرات بافتی کبد که در اثر دیازینون ایجاد می شود را بهبود می بخشد.
    کلیدواژگان: چای سبز، دیازینون، کبد، آنزیم های کبدی
  • مهرناز کشاورزی، فریبا فرجی* ، منیره موحدی صفحات 48-55
    سابقه و هدف
    گونه های فعال اکسیژن می توانند از طریق استرس اکسیداتیو موجب آسیب زدن به DNA و ایجاد سرطان شوند. عوامل آنتی اکسیدان در حفاظت سلولی بر علیه اثرات مخرب استرس اکسیداتیو دخیل هستند. هدف از این پژوهش، اندازه گیری مقادیر عناصر آنتی اکسیدان روی، مس، سلنیوم و منگنز در سرم خون کودکان مبتلا به لوسمی لنفوئیدی حاد (ALL) قبل از شروع درمان بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه 20 کودک با میانگین سنی 6/4±6/6 سال مبتلا به ALL در مقایسه با 20 کودک بدون بیماری مشخص به عنوان گروه کنترل با میانگین سنی 7/2±3/10 سال مورد آزمون قرار گرفتند. غلظت این عناصردر سرم خون کودکان با روش جذب اتمی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرمی منگنز در کودکان مبتلا به ALL در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (03/0=P). در حالی که افزایش معنی داری در میانگین غلظت سرمی مس در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (0001/0>P). تفاوت چندانی در میانگین غلظت سرمی روی و سلنیوم در این دو گروه مشاهده نشد (به ترتیب 07/0=P و 35/0=P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تغییرات سطح سرمی این آنتی اکسیدان ها می توانند نقش بیولوژیکی مهمی در شروع یا پیشروی سرطان خون داشته باشند. بررسی های بیشتری جهت روشن کردن نقش این فاکتورها در بیماری زایی لوسمی حاد نیاز است.
    کلیدواژگان: عناصر کمیاب آنتی اکسیدان، لوسمی لنفوئیدی حاد
  • شیوا خواجوی، زهیر حشمتی پور* ، اکرم سادات طباطبایی بفرویی صفحات 56-63
    سابقه و هدف
    : شیوع اشرشیا کلی تولیدکننده بتالاکتامازهای وسیع الطیف طی سال های اخیر در دسته حیواناتی چون گوسفند و خطر انتقال آنها به انسان به مشکلی بزرگ تبدیل شده است. هدف این تحقیق بررسی وجود ژن های blaCTX-M , blaTEM و blaSHV در ایزوله های اشرشیا کلی به دست امده از گوشت های گوسفندی قصابی های تنکابن و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله ها بود.
    روش بررسی
    در این تحقیق، 50 نمونه گوشت گوسفندی به روش تصادفی جمع آوری شدند و تحت شرایط استریل به آزمایشگاه منتقل شدند. وجود ژن های مورد مطالعه با استفاده از تکنیک PCR و پرایمرهای اختصاصی بررسی شد. تست حساسیت آنتی بیوتیکی با استفاده از روش دیسک دیفیوژن کربی بایر انجام شد.
    یافته ها
    30 ایزوله به عنوان اشرشیا کلی شناسایی شدند. تمامی 30 (100 %) ایزوله حامل ژن blaCTX-M و فاقد ژن blaSHV بودند. ژن blaTEM در 7(3/23 %) ایزوله شناسایی شد. 7 نمونه (3/23%) برای هر دو ژن blaCTX-Mو blaTEM مثبت بودند. آنالیز مقاومت آنتی بیوتیکی نشان داد که ایزوله ها مقاومت چشمگیری نسبت به آموکسیلین-کلاولانیک (7/86 %)، دزوکسی سیلین و سفاماندول (10 %) و تتراسایکلین (7/6 %) دارند. از طرف دیگر، تمامی 30 (100 %) ایزوله به سفوتکسیم و سفتازیدیم و 28 (3/93 %) ایزوله به سفتریاکسون حساسیت نشان دادند.
    نتیجه گیری
    ایزوله های حساس به آنتی بیوتیک ها که حامل ژن های مقاومت به آنها هستند احتمالا پتانسیل تبدیل به حالت مقاوم را دارند. بنابراین مصرف منطقی آنتی بیوتیک ها باید بیش از قبل درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اشرشیا کلی، blaCTX-M، bla TEM، bla SHV، منبع غذای حیوانی
  • سمیه اسماعیلی ، سید رضا حسینی دوست* صفحات 64-70
    سابقه و هدف
    سودوموناس آئروژینوزا یکی از مهم ترین پاتوژنهای فرصت طلب و از جمله عوامل اصلی عفونت های بیمارستانی محسوب می شود که با توجه به مقاومت های دارویی گسترده، درمان آن با مشکلات جدی مواجه است. هدف اصلی این تحقیق، تعیین اثر هم افزایی و جنتامایسین علیه جدایه های بالینی سودوموناس آئروموناس است.
    روش بررسی
    شصت سوش سودوموناس آئروژینوزا از نمونه های بالینی جمع آوری شده از دو بیمارستان تهران جداسازی شدند. تمامی جدایه ها به کمک تست های استاندارد باکتری شناسی تایید شدند و سپس الگوی حساسیت دارویی آنها با استفاده از روش استاندارد کربی – بایر برای جنتامایسین و AgNPs مشخص و MIC مربوطه محاسبه شد. در پایان، اثر ضد سودومونایی نسبت های گوناگون آنتی بیوتیک و AgNPs بررسی و نتایج از نظر آماری تحلیل شد.
    یافته ها
    مطابق جدول های CLSI بیش از 56 درصد ایزوله ها نسبت به جنتامایسین مقاوم، 3/13 درصد نیمه حساس و 30 درصد آنها حساس بودند. تقریبا تمامی ایزوله های آزمایش شده نسبت به 10 میکروگرم در میلی لیتر AgNPs حساسیت نشان دادند. با این حال بهترین اثر ضد سودومونایی از مخلوط هر دو به نسبت مساوی ملاحظه شد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری کرد که AgNPs باعث افزایش اثر ضد باکتریایی جنتامایسین در مخلوط به نسبت مساوی می شود. به نظر می رسد آزمایش اندازه های متفاوت AgNPs در مخلوط، اثر باکتریایی نسبت آنتی بیوتیک – نانو ذره را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: سینیرژیک، مقاومت آنتی بیوتیکی، سودوموناس آئروژینوزا، جنتامایسین، نانوذرات نقره
  • فریبا پارسامنش، آدیس کراسکیان* ، حسن احدی، محمد حکمی صفحات 71-82
    سابقه و هدف
    با توجه به اهمیت مدل های روانشناختی بر اصلاح رفتارها از جمله رفتارهای مرتبط با وزن، پژوهش حاضر با هدف بررسی کارایی مدل چند مولفه ای سبک زندگی بک (2009) بر رفتار خوردن دانشجویان دختر بیش وزن شهر کرج انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح "پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه گسترش یافته" انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان دانشجوی بیش وزن دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال 1396بود. در مجموع 40 نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (20 نفرآزمایش و 20 نفرگواه) جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای با مدل چند مولفه ای سبک زندگی مرتبط با وزن بک (2009)، بصورت گروهی آموزش دید. هر دو گروه پرسشنامه رفتارخوردن داچ را قبل و بعد از مداخله و سه ماه بعد تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که تفاوت معنی دار بین دو گروه گواه و آزمایش (اثر عامل بین گروهی) در رفتار خوردن کلی، بیرونی و منع شده و تفاوت معنی دار در سه دوره اندازه گیری (اثر عامل درون گروهی) در رفتار خوردن کلی و هیجانی و بیرونی، و نیز تفاوت معنی دار بین دو گروه گواه و آزمایش و در سه دوره اندازه گیری (اثر تعامل) در رفتار خوردن کلی و سه مولفه آن مشاهده می شود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد مداخله چند مولفه ای سبک زندگی مرتبط با وزن بک (2009) می تواند به عنوان روشی کارآمد بر تعدیل رفتار خوردن و مولفه های آن (خوردن هیجانی، بیرونی، منع شده) در زنان بیش وزن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل بک، سبک زندگی، رفتارخوردن
  • سید جمال الدین نبوی، باقر ثنایی ذاکر* ، علیرضا کیامنش صفحات 83-91
    سابقه و هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر رویکرد پربار سازی رابطه و رویکرد مک مستر در بهبود همبستگی- انعطاف پذیری در بین همسران انجام شد.
    روش بررسی
    نمونه آماری، از بین 60 زوج داوطلب برای شرکت در این پژوهش، 24زوج به صورت تصادفی انتخاب شدند و دوباره به شکل تصادفی به دو گروه آزمایش،روانی – آموزشی (8 مرد و 8 زن)، مک مستر (8 مرد و 8 زن) و گروه کنترل (8 و 8 زن ) سازمان دهی شدند. هر یک از گروه های آزمایش به طور جداگانه در 10 جلسه در طی سه ماه، بر اساس رویکرد پربارسازی رابطه همسران و رویکرد مک مستر آموزش داده شدند. آزمودنی ها و گروه کنترل در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از طریق پرسشنامه همبستگی – انعطاف پذیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این پژوهش برای تحلیل یافته ها از روش آماری کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بدست آمده در این پژوهش نشان می دهد رویکردهای روانی – آموزشی غنی سازی روابط همسران و رویکرد مک مستر در مقایسه با گروه کنترل در بهبود همبستگی و انعطاف پذیری آزمودنی ها تاثیر معنی داری نداشتند (05/0<p).
    نتیجه گیری
    همبستگی و انعطاف پذیری در بین همسران دریک پیوستار خطی دیده می شوند که نقاط مرکزی روابط سالم را نشان می دهند. همبستگی نشان دهنده درجه وابستگی و استقلال در بین همسران و انعطاف پذیری، توانایی سیستم زناشویی به تغییر پذیری موثر در برابر استرس و تغییرات محیطی تلقی می شود. در این پژوهش دو رویکرد روانی –آموزشی و مک مستر در سوق دادن آزمونی ها در منطقه سالم همبستگی – انعطاف پذیری موفق نبودند.
    کلیدواژگان: همبستگی، انعطاف پذیری، پربارسازی رابطه، مک مستر
  • محسن کچویی* ، عماد اشرفی، منا مومنی روچی، آناهیتا حسین پور، پرندیس حافظی صفحات 92-99
    سابقه و هدف
    طبق الگوهای تنظیم هیجانی آسیب شناسی خوردن، رفتارهای خوردن بیمارگون تلاش هایی ناسازگارانه برای اجتناب یا گریز از تجربه های درونی ناخوشایند هستند. هدف مطالعه حاضر، بررسی رابطه بین اجتناب تجربی و ذهن آگاهی با نشانه شناسی اختلال های خوردن در میان دانشجویان مونث مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی بود.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی-همبستگی، 350 دانشجوی مونث در سال 1395 که ملاک های ورود به مطالعه را برآورده می کردند به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های مقیاس تشخیصی اختلال های خوردن (EDDS)، پرسشنامه پذیرش و عمل-نسخه دوم (AAQ-II)، و مقیاس آگاهی از توجه آگاهانه (MAAS) مورد استفاده قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شد.
    یافته ها
    رابطه مثبت معنی داری بین نشانه شناسی اختلال خوردن و اجتناب تجربی (01/0>P) و رابطه منفی معنی داری بین نشانه شناسی اختلال خوردن و ذهن آگاهی (01/0>P) وجود داشت. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که هر دو سازه اجتناب تجربی و ذهن آگاهی پیش بینی کننده های معنی دار نشانه شناسی اختلال های خوردن هستند.
    نتیجه گیری
    طبق این نتایج، می توان نتیجه گرفت که ممکن است اجتناب از تجربیات درونی و ذهن آگاهی پایین در خوردن بیمارگون نقش داشته باشند. بنابراین، توسعه مهارت های تنظیمی که بتوان از آنها در هنگام مواجهه با تجربیات ناخوشایند استفاده کرد، می تواند در پیشگیری و درمان اختلال خوردن مفید باشد.
    کلیدواژگان: اختلال های تغذیه و خوردن، اجتناب تجربی، ذهن آگاهی
|
  • Mohammad Reza Noori, Daloii*, Narges Zafari Pages 1-17
    Recent genetic findings and correlated developments in genomic techniques have led to the commercialization of novel diagnostic platforms for studying disease or evaluating therapeutic results in patients. This field is known as ‘‘personalized medicine,’’ and uses the patient’s genetic structure to tailor approaches for patient specific disease detection, treatment, or prevention. Personalized medicine is embedded in the belief that since individuals have unique features at the molecular, physiological, environmental exposure, and behavioral levels, they may need to have mediations provided to them for diseases they have that are tailored to these unique characteristics. Personalized diagnostic tests are used to identify patient-to-patient differences in gene or protein expression levels, which performance as indicators for drug treatments or disease prognosis. In order, medical experts be able to better answer questions such as: ‘‘who must be treated with which drug?’’ and ‘‘How should the treatment be ordered?’’ Clinical genetic testing began over 30 years ago with the accessibility of mutation detection. Since then, the field has intensely altered to include genome sequencing and genome-wide analyses using microarrays and next-generation sequencing. The identification of deoxyribonucleic acid (DNA) sequence variants related with common diseases stimulated the availability of testing for personal disease risk estimation, and created commercial opportunities for direct-to-consumer genetic testing companies that examine these variants. This genetic risks, are the key components of the personalized medicine, which aims to apply personal genomic and other relevant data into a patient’s clinical valuation to more accurately guide medical management. Direct-to-consumer (DTC) DNA testing, by providing a wide range of personal genomic information directly to its consumers. These companies, illustrated by the well-established 23andMe, usually carry out an analysis of single nucleotide polymorphisms (SNPs) using DNA extracted from a saliva sample. These genetic data are then assimilated and provided direct to the customer, with different interpretation.
    Keywords: Personalized medicine, Pharmacogenomics, Precision
  • Zahra Mousavi*, Jinous Asgarpanah , Farzaneh Heydarzadeh , Ava Zenderood , Yas Arbabi , Rana Kharazchi Pages 18-26
    Background
    Salvia sharifii Rech. F. & Esfand (Lamiaceae) is an Iranian endemic plant that widely used as a medicinal plant. Due to the antinociceptive and anti-inflammatory effects of other Salvia species, the present study was conducted to investigate the antinociceptive effect of S. sharifii seed's oil (SSSO) in experimental animals.
    Materials and methods
    Seed's oil of S. sharifii was extracted by Soxhlet method. In order to assess the antinociceptive activity, the animals were classified to five groups: control (vehicle), S. sharifii seed's oil (20 and 100 mg/kg) and standard groups (morphine 5 mg/kg and mefenamic acid 30 mg/kg). The analgesic activities were studied by formalin test in mice. The nociceptive responses were divided to two phases; phase I (0-15minutes) and phase II (15-60 minutes). Comparisons between the groups were carried out using the analysis of variance (one way ANOVA) and post hoc Tukey's test. P<0.05 was considered as significant difference.
    Results
    S. sharifii seed's oil showed significant antinociceptive effects in first phase (dose 20 mg/kg) and second phase (dose 20 and 100 mg/kg) of formalin test compared to control group. These effects were comparable to morphine and mefenamic acid in chronic phase of formalin test.
    Conclusion
    The results indicated that S. sharifii seed's oil induced a significant antinociceptive in mice that is likely related to active constituents of this seed's oil.
    Keywords: Antinociceptive_Salvia Sharifii Rech. f. & Esfand_Seed's Oil_Mice.
  • Shohre Sharifian*, Ramin Shabani , Mohammad Ali Azarbayjani , Alireza Elmieh Pages 27-36
    Background
    The aim of present study was to investigate the effect of a period of endurance training and high intensity intermittent training on gene expression of β3-Adrenergic (β3-ARs) and A2A (A2ARs) receptors of brown adipose tissue in obese male Wistar rats.
    Materials and methods
    In an experimental trial, 15 male Wistar rats were randomly divided into three groups, including endurance training group (n=5), high intensity intermittent training group (n=5) and control group (n=5). The training protocol included 5 sessions per week for 12 weeks. The gene expression of β3-Adrenergic and A2ARs were examined by qRT- PCR. The Kruskal-Wallis was used to analysis the data and significant level was set at p<0.05.
    Results
    There was no significant difference in gene expression of β3-ARs among groups (p=0.097), but endurance training caused the significant increase in gene expression of A2ARs compared to control group (p=0.030). The weight did not show any significant difference among groups (p>0.05).
    Conclusion
    Our results showed that endurance training induced significant enhance in gene expression of A2ARs of brown adipose tissue. This result can be due to suitable intensity and during of this training on A2ARs. According to results of this study, it is concluded that endurance training prevents high fat diet induced obesity.
    Keywords: Brown adipose tissue, Endurance training, High intensity intermittent training, High fat diet
  • Mahnaz Mohammadi*, Firozeh KaramBeigi , Zahra Jamshidi , Hoam MohseniKochesfehani , Zeinab Rezaei Pages 37-47
    Background
    Diazinon increases the production of free radicals and hurts the body tissues. The aim of this study was to evaluate the effect of green tea on tissue and liver enzymes in diazinon-treated rats.
    Materials and methods
    In this experimental study, 40 NMRI female mice were divided into 8 groups: control group1 did not receive substance; control group 2 and control group 3 received olive oil and saline, respectively, for 7 days; shamgroup 1 received IP injection of diazinon in dose of 60 mg/kg for 7 days; the sham group 2 and sham group3 received green tea extracts with 200 and 300 mg/kg for 28 days. Experimental group 1 and 2 were treated with 200 and 300 mg/kg green tea extract for 28 days, respectively. Diazinon was prescribed with dose of 60 mg/kg since 14- day for 7 consecutive days in the experimental groups. 48 hours after the last injection, liver tissue was studied for histopathologic examination. The level of liver enzymes activity was evaluated. Data were analyzed by ANOVA.
    Results
    The activity of liver enzymes in the control group 1 increased compared to the control group, which decreased after application of green tea extract in experimental groups 1 and 2. The histopathological results showed that hepatocytes were destroyed in the control group 1, while tissue necrosis was not observed in experimental groups 1 and 2.
    Conclusion
    It could be concluded that the consumption of Camellia sinensis normalizes liver enzyme levels and improves liver tissue changes due to diazinon.
    Keywords: Green tea, Diazinon, Liver, Liver enzyme.
  • Mehrnaz Keshavarzi , Fariba Faraji*, Monireh Movahedi Pages 48-55
    Background
    Reactive oxygen species (ROS) can induce carcinogenesis via DNA injury. Antioxidants participate in cell protection against harmful influence of oxidative stress. The aim of the present study was to assess the levels of antioxidant elements, including Zn, Cu, Se and Mn, in serum of children with acute lymphoblastic leukemia before treatment.
    Materials and methods
    In this study, 20 children just diagnosed ALL before chemotherapy (mean age, 6.6±4.6) compared to 20 healthy controls (mean age, 10.3±2.7). Concentration of the elements were measured with atomic absorption spectroscopy
    Results
    serum levels of Mn were significantly lower in acute leukemia than in controls (P=0.03), while Cu was significantly elevated (P <0.0001). There were no significant difference regarding Zn and Se between two groups (P =0.07 and P =0.35, respectively).
    Conclusion
    Based on obtained results, changes of serum level of these antioxidants could likely have biological role in initiation or progression of leukemia. Further studies are needed to clarify the role of these factors in pathogenesis of acute leukemia
    Keywords: Antioxidant trace elements, Acute lymphoblastic leukemia.
  • Shiva Khajavi , Zoheir Heshmatipour*, Akram Sadat Tabatabaee Bafroee Pages 56-63
    Background
    prevalence of E. coli which produces broad spectrum Beta-lactamases in the category of animals like sheep as well as the risk of its transmission to humans have become a significant concern during recent years. The purpose of the research was to study the presence of genes blaCTX-M , blaTEM and blaSHV in E.coli isolates derived from lamb meat in butcheries of Tonekabon city, and to determine the anti-biotic resistance pattern of these isolates.
    Materials and methods
    50 samples of lamb meat were randomly collected from butcheries of Tonekabon city and were transferred to laboratory under sterile conditions. The presence of studied genes was examined using PCR technique and proprietary primers. Anti-biotic sensitivity test was conducted using Kirby’s disk diffusion method.
    Results
    Among obtained isolates, 30 isolates were identified as E. coli. All 30 isolated (100%) carried the blaCTX-M gene and lacked blaSHV. blaCTX-M was identified in 7 isolates (23.3%). 7 samples (23.3%) were positive for both blaCTX-M and blaTFM. The analysis of anti-biotic resistance showed that the isolates were resistant against amoxicillin-clavulanic (86/7%), doxycycline and cephadol (10%) and tetracycline (6/7%). On the other hand, all 30 isolates (100%) were susceptible to cefotaxime and ceftazidime, and 28 isolates were susceptible to ceftriaxone.
    Conclusion
    Isolates susceptible to antibiotics which carrying resistant genes, probably have the potential to become resistant against them. Thus logical usage of antibiotics should be considered more than before.
    Keywords: E.coli, blaCTX-M, bla TEM, bla SHV, Animal food sources
  • Somayeh Esmaili , Reza Hosseini Doust * Pages 64-70
    Background
    Pseudomona aeruginosa is one of the most important opportunistic pathogens and is one of the main causes of nosocomial infections. Antibiotic therapy has faced with serious problem due to worldwide antibiotic resistance of this organism. The purpose of this study was to evaluate the anti-bacteial effects of AgNPs on Gentamicin against clinical isolate of P. aeruginosa.
    Materials and methods
    Sixty strains of P. aeruginosa were isolated from blood, wound, respiratory specimens collected from hospitalized patients within Tehran hospitals. All isolates were first confirmed using standard bacteriologic tests. Standard Kirby- Bauer agar diffusion method was used to evaluate the gentamycin resistance pattern of isolates and also their sensitivity pattern to different concentrations of AgNPs. Finally the effects of different combinations of gentamycin and AgNPs on P. aeruginosa were tested and the results were analyzed by statistical methods.
    Results
    More than 56% of isolates were resistant to gentamicin, and 13% were mentioned as intermediate according to CLSI guidelines. 30% of isolates were sensitive to this antibiotic. Almost all isolates were sensitive to AgNPs at concentrations of up to 10 μg/ml. The ratio of 50:50 of gentamycin and AgNPs sowed efficacy against all clinical isolates and standard.
    Conclusion
    we concluded that AGNps enhanced anti-bacterial effects of gentamycin at different ratio of two components. The best effects observed when antibiotic and AgNPs were mixed equally at their MIC level. We assumed that different size of AgNPs should be tested with antibiotic before final recommendation.
    Keywords: Synergic, Antibiotic resistance, P. aeruginosa, Gentamicin, Silver nanoparticles
  • Fariba Parsamanesh , Adis Kraskian*, Hasan Ahadi , Mohammad Hakami Pages 71-82
    Background
    The role psychological models is important in creating and modifying behaviors such as weight-related behaviors. The present study was conducted to investigate the effectiveness of the Beck's multi-component model of weight-related lifestyle (2009) on eating behaviors of overweight female in Karaj city.
    Materials and methods
    This quasi-experimental study, using a pre-test post-test with expanded control group, was conducted on 40 female overweight students of Azad University of Karaj, Iran in 2016. The study population (n=40) was selected by through available sampling method and randomly divided into experimental (m=20) and control (n=20) groups. The experimental group subjected to eight 90-minute sessions of the Beck's multi-component model of weight-related lifestyle (2009). The two study groups filled out the Doch Eating Behavior Questionnaire. The data were analyzed by mixed ANOVA.
    Results
    The results showed a significant difference between control and experimental group (between-subjects effects) in the overall, external, and restrained eating behavior. A significant difference in the measurement period (within-subjects effects) in the overall, emotional, and external eating behavior, and a significant difference between control and experimental group and in the measurement period) Interaction effect) in eating behavior and its components (emotional, external, restrained) was observed (p<0.05).
    Conclusion
    Findings of the present study indicated the Beck's multi-component model of weight-related lifestyle (2009) can be used as an effective way to moderate eating behavior and its components (emotional, external, and restrained) in overweight women.
    Keywords: Beck's model, Lifestyle, Eating behavior
  • Seyed Jamaleddin Nabavi , Bagher Sanai Zaker*, Alireza Kiyamanesh Pages 83-91
    Background
    The purpose of this study was to investigate the effect of psychoeducational (relationship enrichment) approach and McMaster theory on increasing cohesion-flexibility of couples.
    Materials and methods
    From among 60 volunteer couples, 24 were randomly selected and divided into two experimental groups of psychoeducational (8 males and 8 females) and McMaster (8 males and 8 females), and one control group (8 males and 8 females). Each of the experimental groups was separately trained in 10 sessions over a three-month period based on the psychoeducational (RE) and McMaster approaches. The participants in the three groups were evaluated by the marital cohesion -flexibility questionnaire in three stages of pre-test, post-test, and follow-up period. Chi-squared was used to analyze data.
    Results
    The results of the study indicated that the psychoeducational relationship enrichment model and the McMaster model didn’t significantly increase cohesion – flexibility among couples (P>0.05).
    Conclusion
    Cohesion and flexibility among spouses are seen in a linear continuum that shows the central points of healthy relationships. Cohesion shows the degree of dependence and independence between spouses and flexibility shows the ability of the marital system as an effective substitute for stress and changes. In this study, two psychoeducational and McMaster's approaches did not succeed to improve cohesion and flexibility between couples.
    Keywords: Cohesion, Flexibility, Psychoeducational, McMaster
  • Mohsen Kachooei*, Emad Ashrafi , Mona Momeni Rouchi , Anahita Hosseinpour , Parandis Hafezi Pages 92-99
    Background
    Based on emotional regulation models of eating pathology, disordered eating behaviors are maladaptive efforts to avoid or escape from aversive internal experiences. The aim of the present study was to investigate the relationship between experiential avoidance and mindfulness with eating disorders symptomology among undergraduate female students.
    Materials and methods
    In this descriptive-correlative research, 350 eligible female students selected by convenient sampling method in 2016. Questionnaires of Eating Disorders Diagnostic Scale (EDDS), The Acceptance and Action Questionnaire-II (AAQ-II), and Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) were used. Data analysis was done by Pearson correlational analysis and multiple regression analysis.
    Results
    There found a positive significant relationship between eating disorder symptoms and experiential avoidance (P<0.01); and a negative significant relationship between eating disorder symptoms and mindfulness (P<0.01). The results of multiple regression analysis indicated that both constructs of experiential avoidance and mindfulness were significant predictors of eating disorders symptomology.
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that avoidance of internal experiences and low mindfulness may play a role in disordered eating. Therefore, development of regulation strategies for applying in exposure with unpleasant experiences may be useful in prevention and treatment of eating disorder.
    Keywords: Eating, Feeding Disorders, Experiential avoidance, Mindfulness