فهرست مطالب

علوم کشاورزی و منابع طبیعی - سال پانزدهم شماره 5 (پیاپی 67، آذر و دی 1387)

نشریه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
سال پانزدهم شماره 5 (پیاپی 67، آذر و دی 1387)

  • 194 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/05/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • گزارش کوتاه علمی
  • سعید نواب پور، محمدباقر باقریه نجار صفحه 1
    تولید رادیکال های فعال اکسیژن در سطح سلولی می تواند نقش مهمی در کنترل متابولیسم سلول و بیان ژن ها ایفا نماید. ولی غلظت بالای این رادیکال ها می تواند با ایجاد تنش اکسیداسیونی آسیب شدیدی به مولکول های حیاتی سلول نظیر پروتئین ها و لیپیدها وارد آورد. در این تحقیق تغییرات بیوشیمیایی و بیان ژ نها در مرحله پیری و واکنش به تنش، DNA، (3-AT) اکسیداسیونی در گیاه کلزا بررسی گردیده است. تیمارهای آزمایشی در سطوح مختلف شامل تری آمینو ترایزول بنفش بود. هم چنین اثر پیش تیمار اسید اسکوربیک (به عنوان پاک کننده (UV-B) و پرتو ماو رای (AgNO نیترات نقره (3 عمومی رادیکال های فعال) در ترکیب با هر سه تیمار یاد شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده بیانگر ت اثیر منفی بر فنوتیپ ظاهری گیاهان بود. فنو تیپ ظاهری گیاهان تحت اثر UV-B و AgNO 3- و به ویژه تیمارهای 3 AT تیمار تیمارهای ترکیبی (پیش تیمار اسید اسکوربیک و تیمارهای فوق) وضعیت بهتری را نشان دادند. روند تغییرات مقادیر کلروفیل شاخص سطح اکسیداسیون سلولی) نیز تحت تاثیر تیمارهای مزبور شباهت زیادی را نشان دادند. براساس نتایج) TBARM و آزمایش های نورترن بلات که با استفاده از ژن های فعال در مرحله فتوسنتز و پیری برگ انجام شد، واکنش مثبت (افزایش بیان) برخی از ژن های فعال در مرحله پیری نسبت به تیمارهای تنش زا (رادیکال های فعال اکسیژن) بیانگر وجود مسیرهای ژنتیکی مشترک برای پیری و استرس اکسیداسیونی می باشد. میزان بیان ژن های مزبور در مورد تیمارهای ترکیبی با کاهش نسبی همراه هم خوانی داشت بیانگر اهمیت نقش TBARM بود. این موضوع که با وضعیت ظاهری گیاهان تیمار شده و میزان کلروفیل و رادیکال های فعال در کنترل فعالیت این ژ نها می باشد.
    کلیدواژگان: کلزا، رادیکال های فعال اکسیژن، بیان ژن ها، پرتو ماورای بنفش
  • نبی خلیل یاقدم، ناصر لطیفی، افشین سلطانی، عباسعلی نور ینیا صفحه 11
    آزمایشی در سال 1382 در (Tou و 2 Maya) به منظور تعیین اثر شوری آب آبیاری بر صفات زراعی دو لاین گندم گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اجرا شد. آزمایش با استفاده از سه نوع آب آبیاری با هدایت الکتریکی 0/67 (شاهد)، 2 و 4 دسی زیمنس برمتر و سه مرحله ی ظهور ریشک ها، شیری شدن و خمیری نرم دانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجر ا شد. نتایج نشان داد ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد کل سنبله، شاخص برداشت و عملکرد دانه در لاینهای گندم، تحت تاثیر شوری آب آبیاری قرار نگرفتند. با اعمال شوری از مرحله کاهش پیدا کرد. افزایش شوری تا 4 دسی زیمنس برمتر، تعداد Tou شیری شدن دانه به بعد، وزن خشک کل در لاین 2 کاهش داد. همچنین اعمال آب شور (2 دسی زیمنس برمتر) موجب افزایش تعداد سنبلچه Maya سنبلچه در سنبله را در لاین شد. تعداد سنبلچه در سنبله، تعداد دانه در سنبله، وزن خشک کل، عملکرد دانه و شاخص برداشت در Tou در سنبله لاین 2 از نظر تعداد کل سنبله و وزن هزار دانه دارای برتری بود. میانگین عملکرد دانه لاین Tou بیشتر بود. اما لاین 2 Maya لاین 30/5 درصد بیشتر بود. Tou نسبت به لاین 2 Maya
    کلیدواژگان: آب شور، گندم، لاین و عملکرد
  • مارال اعتصامی، سرالله گالشی، افشین سلطانی، عباسعلی نوری نیا صفحه 19
    به منظور ارزیابی عملکرد دانه و ارتباط آن با اجزای عملکرد دانه، تغییرات شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک در جو، 1384 در مزرعه - آزمایشی با استفاده از 10 ژنو تیپ جو در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در سال 85 تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به اجرا در آمد. ژنوتیپ های جو شامل ایذه، بوم ی، صحرا، سیاه، 15 بودند که توسط مرکز تحقیقات کشاورزی استان گلستان معرفی شد. نتایج G 11 و G، 5G، 14G، ترکمن، 1- یکنواخت 14 که از ارقام جدید منطقه می باشد، و کمترین عملکرد مربوط به رقم ترکمن G نشان داد که بیشترین عملکرد دانه مربوط به که یک رقم قدیمی به شمار می آید، بود. ارقام از نظر عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت اختلاف معنی داری نشان دادند. همبستگی بین عملکرد بیولوژیک با عملکرد و اجزای عملکرد مثبت است. بیشترین شاخص برداشت مربوط به ژنوتیپ های اصلاح شده و جدید می باشد که در گروه ارقام پر محصول منطقه طبق هبندی می شوند. ارتباط مثبت بین عملکرد دانه و شاخص برداشت و بهبود آن در ارقام جدید را می توان از دلایل افزایش عملکرد دانه به شمار آورد.
    کلیدواژگان: جو، عملکرد و اجزای عملکرد، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک
  • فرزانه صفری، سرالله گالشی، نورمحمد تربتی نژاد، سیدافشین مساوات صفحه 26
    به منظور تعیین بهترین تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد علوفه ارزن د م روباهی آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل با 4 تکرار در سال 1384 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان انجام گرفت. فاکتور اول 45 و 60 بوته در مترمربع) در نظر گرفته، 16 و 31 تیر) و فاکتور دوم تراک م بوته (30، تاریخ کاشت شامل سه تاریخ کاشت (1 شد. نتایج نشان داد با افزایش تراکم بوته عملکرد علوفه (تر و خشک) در واحد سطح افزایش یافت. به طوری که بالاترین عملکرد (علوفه تر 35628 و علوفه خشک 13494 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تراکم 60 بوته در متر مربع بود. با تاخیر کاشت عملکرد علوفه (تر و خشک) در و احد سطح کاهش یافت. بالاترین عملکرد مربوط به تاریخ کاشت اول (علوفه تر 37011 و علوفه خشک 12833 کیلوگرم در هکتار) بود. اثر متقابل تاریخ کاشت و تراکم بر عملکرد علوفه ارزن دم روباهی معنی دار نبود. با افزایش تراکم ماده خشک کل، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ و نسبت سطح برگ افزایش و سرعت جذب خالص و سرعت رشد نسبی کاهش یافت. همچنین با تاخیر در کاشت ماده خشک کل، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، نسبت سطح برگ، سرعت جذب خالص و سرعت رشد نسبی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تراکم، ارزن دم روباهی
  • عباس بیابانی صفحه 39
    به منظور بررسی تاثیر تراکم کاشت (آرایش کاشت) بر ع ملکرد، اجزا عملکرد و بعضی صفات مورفولوژیکی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشکده کشاورزی گنبد 7 و /5، 45 و 60 سانتی متر با فاصله بوته های روی ردیف 5، اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل فاصله ردیف های کشت 30 10 سانتی متر بود. عملیات برداشت هنگامی که غلاف ها سبز روشن و دارای دانه های نرم و تازه پر شده، بودند؛ با دست انجام شد. به هنگام برداشت نهایی از هر کرت ده بوته بعد از حذف حاشیه ها به طور تصادفی انتخاب و از آنها برای تعیین اجزا عملکرد (تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف) و مشخصات مورفولوژیکی (ارتفاع و تعداد شاخه های جانبی) استفاده شد. نتایج نشان داد اثر تراکم بر عملکرد و اجزا عملکرد مع نی دار نبود. اثر فاصله بوت ه ها بر تعداد شاخه های جانبی در سطح 5 درصد معنی دار بود و بیشترین تعداد شاخه های جان بی در فاصله ردیف 10 سانتی متر حاصل شد. حداکثر عملکرد سبز دانه در 12 تن در هکتار به دست آمد. / آرایش کاشت فاصله ردیف 30 سانتی متر و فاصله بوته 10 سانتی متر به میزان
    کلیدواژگان: نخود فرنگی، عملکرد، تراکم، آرایش کاشت
  • محمدرضا محبوبی صفحه 44
    در کشورهای در حال توسعه، افزایش تقاضا برای اطلاعات هواشناس ی به هنگام و موثر برای بسیاری از تصمیمات کشاورزی و مدیریت مزرعه وجود دارد، با این حال بسیاری از کشاورزان برای به کارگیری چنین اطلاعاتی با محدودیت هایی در زمینه پول و اعتبارات، دسترسی نداشتن به بذور، فقدان آموزش و مشاوره و کمبود وسایل کشاورزی مواجه هستند که باعث کاهش اثربخشی پیش بینی های جوی می شود. هدف این تحقیق تعیین عوامل محدودکننده اثربخشی پیش بینی های جوی از دیدگاه کشاورزان استان گلستان بوده است. روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی و جامعه آماری این تحقیق شامل کل کشاورزان استان گلستان به تعداد 130000 نفر بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و سپس نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 322 نفر از آنان انتخاب شده اند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جم عآوری و با استفاده تجزیه و تحلیل شد. روایی پرسشنامه با نظرخواهی از اعضای هیات علمی ترویج کشاورزی و متخصصین SPSS از نرم افزار 0 بوده است. نتایج / هواشناسی و قابلیت اعتماد آن از روش آلفای کرونباخ با تکمیل 30 پرسش نامه انجام شد که مقدار آن 80 حاصل از آزمون همبستگی نشان دهنده رابطه مثبت و معنی دار بین نظر کشاورزان در مورد کمبود اعتبارات، کمبود نهاده ها، دسترسی نداشتن به مروج، نداشتن آموزش کافی در مورد استفاده از اطلاعات هواشناسی، بی سوادی و آشنایی نداشتن با زبان هواشناسان و اثربخشی پیش بینی های جوی با اطمینان 99 درصد و رابطه منفی و معنی دار بین نظر کشاورزان در مورد عدم دسترسی به ادوات کشاورزی و اثربخشی پیش بینی های جوی با اطمینان 95 درصد می باشد. ت امین نهاده های مورد نیاز کشاورزان همچون کود، سم، اعتبارات، ادوات و تجهیزات از سوی نهادهای متولی، به منظور کاربرد اثر بخش پی ش بینی های جوی از جمله پیشنهادهای این مطالعه است.
    کلیدواژگان: عامل محدود کننده، اثر بخشی، پیش بینی جوی، هواشناسی کشاورزی، استان گلستان
  • محمدرضا صفری مطلق صفحه 54
    یکی از مهم ترین بیماری های بذرزاد برنج بیماری لکه قهوه ای است که در کلیه مراحل رشد گیاه از خزانه تا مزرعه، بیشترین فراوانی را در استان گیلان داشته و بعد از آن Bipolaris victoriae محصول را مورد حمله قرار می دهد. گونه DNA قرار دارند. برای مطالعه تنوع ژنتیکی قارچ از روش، B. indica و B. bicolor، B. oryzae به ترتیب گونه های، A چندشکلی تکثیر یافته تصادفی، و برای انجام آن از دو دسته آغازگر استفاده شد که از میان آنها، 6 آغازگر به نام های 01 به طول DNA در کلیه بررسی ها، به کار رفتند که جواب بهتری نشان دادند. در نتیجه قطعاتی از، J و A، B07، B06، A08 مشخص شده که DNA 4 گروه انگش تنگاری، UPGMA 0/2 کیلو باز تکثیر شد. براساس تجزیه کلاستر به روش - 4 با 2 B. indica با 3 درصد و B. bicolor، با 10 درصد B. oryzae، با 85 درصد B. victoriae به ترتیب گونه های درصد فراوانی می باشند. ارزیابی های بیشتر و تجزیه واریانس مولکولی، نشان دهنده تنوع ژنتیکی بیشتر در درون هر یک DNA در مقایسه با تنوع ژنتیکی کمتر در بین جمعی تها بود. سطوحی از چندشکلی در بین Bipolaris ازجمعیت های جدایه های مختلف قارچی مشاهده گردید که هم در درون گون ه ها و هم در بین گونه های قارچی وجود داشت. الگوی باند های نتوانست همبستگی مستقیم بین چندشکلی و شرایط آب و هوایی یا مناطق جغرافیایی را نشان دهد.
    کلیدواژگان: برنج Bipolaris، لکه قهوه ای PCR
  • حسین عجم نوروزی، افشین سلطانی صفحه 65
    اطلاعات اندکی در مورد کمی کردن واکنش مراحل مختلف نمو باقلا به دما و طول روز وجود دارد. این مطالعه برای 1384 و - بررسی ویژگی های نموی چهار رقم باقلا (برکت، سرازیری، عراقی و گاوی) در 11 تاریخ کاشت طی سال های 85 در شرایط محیطی گرگان انجام شد. برای کمی کردن واکنش سرعت گل دهی به دما و طول روز از توابع متعددی استفاده شد که در بین آنها توابع بتا - دوتکه ای (برای ارقام برکت، سرازیری و عراقی) و بتا- نمایی منفی (برای رقم گاوی) به عنوان مدل های برتر انتخاب شدند. با استفاده از این توابع دماهای کاردینال، طول روز بحرانی و ضریب حس اسیت به طول روز برای مرحله گل دهی تعیین شدند. در مرحله گلدهی مدل برتر برای ارقام برکت، سرازیری و عراقی یعنی مدل بتا - دو تکه ای دمای پایه گل دهی را مانند مدل برتر رقم گاوی (یعنی مدل بتا - نمایی منفی) 1- درجه سانتی گراد برآورد کرد. دمای مطلوب برای 20 درجه سانتی گراد و دمای / 27 و 6 /7، 28/ گل دهی ارقا م برکت، سرازیری و عراقی توسط مدل بتا - دو تکه ای به ترتیب 3 24 درجه سانتی گراد برآورد گردید. دمای سقف در این مطالعه / مطلوب برای گل دهی رقم گاوی توسط مدل بتا- نمایی منفی 6 به علت فراوانی اندک دماهای بالاتر از 30 درجه سا نتی گراد به طور ثابت 35 درجه سانتی گراد در نظر گرفته شد. با بررسی واکنش ارقام به طول روز مشخص شد که ارقام برکت، سرازیری، عراقی دارای واکنش از نوع روز بلند کیفی هستند که در طول روز کمتر از 10 ساعت، سرعت پیشرفت به سوی گل دهی در آنها صفر است و رقم گاوی دارای واکنش از نوع روز بلند 14/ 16 و 5 /1، 15/ کمی می باشد. طول روز بحرانی برای ارقام برکت، سرازیری و عراقی توسط مدل بتا - دو تکه ای به ترتی 8 15 ساعت برآورد شد. ضریب حساسیت به طول روز / ساعت برآورد گردید و برای رقم گاوی توسط مدل بتا - نمایی منفی 3 0- و برای رقم گاوی با مدل بتا - / 0- و 20 /17، -0/ برای ارقام برکت، سر ازیری و عراقی با مدل بتا - دو تکه ای به ترتیب 0.17 نمایی منفی 56 برآورد گردید.
    کلیدواژگان: مدل سازی، گل دهی، باقلا
  • هدی آبادیان، ناصر لطیفی، بهنام کامکار*، محسن باقری صفحه 78

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت تاخیری و تراکم بر رقم (003 1384 به صورت طرح فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی - سال زراعی 85 100 و 120 بوته در، شامل تاریخ کاشت در چهار سطح (22 آبان، 1 آذر، 15 آذر و 30 آذر) و تراکم در سه سطح (80 مترمربع) درایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان انجام شد. نتایج بهدست آمده نشان داد که تاخیر در کاشت اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای آن داشت به طوریکه سبب کاهش معنی دار عملکرد دانه، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و وزن هزاردانه گردید. در صفات کمی و کیفی با تاخیر در کاشت، م یزان روغن دانه به طور معنی داری کاهش یافت و تاثیر آن بر عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن و شاخص برداشت معنی دار، و موجب کاهش آنها شد. اثر تراکم بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و تعداد خورجین در بوته معنی دار بود و بیشترین مقدار این صفات در تراکم 80 بو ته در متر مربع حاصل شد و با افزایش تراکم موجب کاهش معنی دار آنها شد. اثر متقابل تاریخ کاشت و تراکم صرفا بر عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک معنی دار بود، به طوری که تاریخ کاشت های 22 آبان، 1 آذر و 15 آذر در تراکم 80 بوته در متر مربع و تاریخ کاشت 30 آذر در تراکم 120 بوته در مترمربع بیشترین مقدار عملکرد دانه و بیولوژیک را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: کلزا، تاریخ کاشت تاخیری، تراکم، عملکرد کمی و کیفی دانه
  • کیوان حسینزاده، حمید ایراننژاد، اسدالله حجازی، غلامعلی اکبری، اسکندر زند صفحه 88
    به منظور ارزیابی توانائی رقابتی هشت رقم کلزا، شامل دو رقم هیبرید و شش رقم غیرهیبرید، در برابر علف هرز خردل 1385 در مزرعه - وحشی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 86 تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران به اجرا درآمد. هر رقم کلزا در شرایط وجود و عدم وجود رقابت با علف هرز خردل وحشی کشت گردید. صفات مورد مطالعه در این آزمایش شامل عملکرد دانه، ارتفاع بوته، شاخص برداشت، توانائی تحمل برای کلزا، و همچنین عملکرد بذر و وزن خشک برای (WSA) و توانائی جلوگیری از رشد علف هرز (AWC) رقابت خردل وحشی بودند. نتایج نشان داد که ارقام از نظر عملکرد دانه و شاخص برداشت در هر دو شرایط با یکدیگر اختلاف به ترتیب دارای Okapi و غیرهیبرید Elite معنی داری داشتند و توانائی رقابتی آنها نیز با یکدیگر متفاوت بود. ارقام هیبرید در میان ارقام بودند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که بین میزان تحمل ارقام و WSA و AWC بیشترین و کمترین مقدار عملکرد دانه در شرایط خالص، هیچ همبستگی معنی داری وجود نداشت. اما، همبستگی مثبت و معنی داری بین دو شاخص دیده شد. خردل وحشی سبب افزایش ارتفاع ارقام کلزا به علت کاهش نسبت نور قرمز به نور قرمز دور شد. WSA و AWC به دلیل دارا بودن ارتفاع و شاخص برداشت بالاتر، سطح برگ بیشتر و Elite به طورکلی نتایج نشان داد که رقم هیبرید همچنین توزیع مناسب سطح برگ در لایه های سای هانداز در شرایط رقابت با عل فهرز، توانائی بالائی در جلوگیری از کاهش عملکرد در شرایط رقابت با خردل وحشی داشت، و از طرفی زیست توده و مقدار بذر علفهرز را نیز تا حد زیادی کاهش داد. از این صفات یاد شده می توان در برنامه های به نژادی جهت افزایش توانایی رقابتی بهره جست.
    کلیدواژگان: کلزا، توانایی رقابتی، تحمل، ساختار سایهانداز
  • علیرضا صفاهانی لنگرودی، بهنام کامکار، اسکندر زند، محمدعلی باغستانی صفحه 101
    به منظور ارزیابی توانایی تحمل ارقام مختلف کلزا در برابر علف هرز خردل وحشی آزمایشی در سال راعی 1386 به صورت مزرعه ای در ایستگاه تحقیقات کشاوزری گرگان (عراقی محله) انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک کامل، تصادفی با 3 تکرار و به صورت فاکتوریل اجرا گردید. تیمار های آزمایش شامل ارقام کلزا در 4 سطح (زرفام، هایولا 330 8 و 16 بوته در متر مربع) بود. مدل های عکس، 4، آرجی اس 003 و آپشن 500) و تراکم خردل وحشی نیز در 4 سطح (0 عملکرد و افت عملکرد بر داده های جمع آوری شده برازش داده شده و از ضرایب معادلات مذکور برای تفسیر روابط رقابتی دو گونه استفاده گردید. نتایج نشان داد که ضریب مدل عکس عملکرد رقم زرفام در مقایسه با ارقام دیگر هم در مورد عملکرد دانه و هم عملکرد بیولوژیک کمتر بود و رقم زرفام بالاترین قدرت رقابت بین گون های را نشان داد. نتایج مربوط به برازش داده ها به مدل های افت عملکرد نشان داد که درصد افت عملکرد بیولوژیک در میان ارقام مختلف کلزا کمتر از عملکرد دانه بود، که نشانه حساسیت بیشتر عملکرد دانه در قیاس با عملکرد بیولوژیک به رقابت است. در مجموع مشخص شد که کمترین و بیشترین افت عملکرد در میان ارقام کلزا در میان تراکم های مختلف خردل وحشی به ترتیب مربوط به رقم زرفام و رقم آپشن 500 بود. همچنین، مقایسه مدل های مختلف تجربی افت عملکرد نشان داد که مدل افت عملکرد سطح برگ نسبی علف هرز با حداکثر ضریب تبیین دارای بیشترین کارایی در پیشگویی کاهش عملکرد کلزا می باشد و شاخص رقابت نسبی آن. (q> نشان داد که در رقابت خردل وحشی و کلزا، علف هرز رقیب قوی تر نسبت به گیاه زراعی بوده است.
    کلیدواژگان: کلزا، خردل وحشی، تراکم علف هرز، رقابت، مدل تجربی
  • هدا محمدی، افشین سلطانی، حمیدرضا صادق یپور، ابراهیم زینلی، روح الله نجفی هزارجریبی صفحه 112
    کاهش رشد رویشی گیاهچه ها، یکی از پیامدهای زوال بذر است که منجر به کاهش قدرت رقابت گیاه، استفاده از امکانات محیط و قدرت تحمل در برابر شرایط نامساعد محیطی می شود و در صورت ادامه یافتن این وضعیت تا زمان برداشت محصول، ممکن است سبب کاهش عملکرد شود. اختلال در سیستم فتوسنتزی می تواند یکی از دلایل کاهش رشد رویشی باشد. یکی از روش های بررسی این اختلالات، اندازه گیری فلورسانس کلروفیل است که بازتاب وضعیت فتوشیمیایی گیاه 35 و 42 روز در دمای 34 درجه، 28، 21، 14، 7، می باشد. در این مطالعه بذور سویا با رطوبت 11 درصد برای مدت 0 سانتی گراد قرار گرفته (فرسوده شدند) و سپس در مزرعه کشت شدند. رشد رویشی گیاهان و پارامترهای فلورسانس کلروفیل به طور هم زمان و در دو مرحله از رشد گیاه (32 و 53 روز پس از کاشت) اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان داد که زوال بذر، منجر به کاهش شاخص سطح برگ و تولید ماده خشک می شود، ولی از نظر پارامترهای فلورسانس کلر وفیل و میزان کلروفیل تفاوت معنی داری بین گیاهان حاصل از بذور زوال یافته و شاهد وجود نداشت. معنی دار نبودن پارامترهای فلورسانس کلروفیل حاکی از نبودن ارتباط بین کاهش رشد رویشی و سیستم فتوسنتزی بود. بنابراین، سایر مکانیسم ها باید مطالعه شوند.
    کلیدواژگان: زوال بذر، فلورسانس کلروفیل، فتوسنتز، سویا
  • ابوالفضل فرجی، ناصر لطیفی، افشین سلطانی، امیرحسین شیرانی راد، محمدهادی پهلوانی، حسین صبوری صفحه 119
    افزایش سطح زیر کشت کانولا (Brassica napus) در شرق استان گلستان بیان گر موفقیت متخصصان اصلاح نباتات و زراعت در اصلاح و معرفی ارقام مناسب کشت در منطقه و ارائه راهکارهای مدیریتی مطلوب جهت افزایش عملکرد این ارقام است. به منظور بررسی تاثیر رژیم های مختلف حرارتی و رطوبتی بر مقدار نیتروژن اندام های هوایی، مقدار و سهم نیتروژن در 1384) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد اجرا - انتقال مجدد، تولید ماده خشک و عملکرد دانه کانولا، یک آزمایش دو ساله (86 شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در دو شرایط آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری انجام شد. پنج تاریخ کاشت 15 آبان، 15 آذر، 15 دی، 15 بهمن و 15 اسفند در کرت های اصلی و 2 رقم هایولا 401 و آرجی اس 003 در کرت های فرعی قرار گرفتند. مقدار و انتقال مجدد نیتروژن اندام های هوایی تحت تاثیر شرایط آب و هوایی طی دو سال انجام آزمایش قرار گرفت. با تاخیر در کاشت، به دلیل کاهش ماده خشک، مقدار نیتروژن اندام های هوایی به طور عمده کاهش یافت. در رسیدگی فیزیولوژیکی رابطه بین مقدار نیتروژن دانه با ماده خشک اندام های هوایی و عملکرد دانه مثبت و بسیار قوی بود، که به ترتیب 87 و 96 درصد از تغییرات در هیبرید هایولا 401 و 89 و 97 درصد از تغییرات در رقم آرجی اس 003 را توجیه 44 کیلوگرم در هکتار بود. سهم انتقال مجدد نیتروژن /5-140/ کرد. دامنه تغییرات مقدار نیتروژن برگ در فرآیند انتقال مجدد 3 ساقه و برگ در عملکرد دانه در تاریخ کاشت 15 اسفند، در مقایسه با تاریخ های کشت اول تا چهارم، به شدت افزایش یافت، که با کاهش شدید شاخص برداشت و عملکرد دانه همراه بود. دامنه تغییرات سهم انتقال مجدد نیتروژن ساقه و برگ در عملکرد دانه در 3 درصد بود. از روابط /05-33/ 0 و 45 /46-13/ 2 درصد و در سال دوم به ترتیب 11 /02-12/ 0 و 38 /37-3/ سال اول به ترتیب 17 بین مقدار نیتروژن اندام های هوایی، مقدار و سهم نیتروژن در انتقال مجدد با ماده خشک و عملکرد دانه می توان در مدل سازی گیاه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کانولا، نیتروژن، انتقال مجدد، عملکرد دانه، تاریخ کاشت
  • فهیمه وحدت پور، کامبیز مشایخی، مهدی شریفانی، مهدی شاهسوند، مینا پیری زیرکوهی صفحه 130
    بور و روی دو عنصر مهم در سنتز اکسین درونی در گیاهان میباشند. با توجه به ضرورت حضور اکسین جهت القای جنینزایی رویشی سعی گردید که اثر این عناصر بر جنینزایی رویشی مورد بررسی قرار گیرد. جنینزایی در دمبرگ هویج در 0 میلیگرم در لیتر روی در / 0 و 9 /45، 0 میلیگرم در لیتر بور و سه غلظت 0 / با دو غلظت 0 و 6، B محیط کشت تغییریافته 5 حضور و یا غیاب اکسین انجام گردید. این آزمایش در غالب طرح کاملا تصادفی با 10 تیمار و 4 تکرار طرح شد. تیمارها در بدون اکسین) منتقل گردیدند. آنالیز B مرحله القا، اعمال شده و سپس نمونه ها از محیط القا به محیط رئالیزاسیون (محیط 5 آماری نشان داد که کاربرد عناصر بور و روی بر جنینزایی رویشی دمبرگ هویج در سطح آماری 1 درصد معنی دار بوده و بین فاقد روی و دارای B این دو عنصر اثر متقابل وجود دارد. بالاترین میزان جنینزایی در سطح احتمال 5 درصد، در محیط 5 حاوی اکسین خارجی برابری میکند. حذف روی از B 0/6 میلیگرم در لیتر بور رخ داده است که از لحاظ آماری با محیط 5 ترکیب محیط کشت به عنوان عامل تنشزا، اثر معنی داری در تشکیل جنین رویشی از دمبرگ هویج داشته است. همچنین نتایج مشابه و B 0 میلیگرم در لیتر روی در مقایسه با محیط کشت 5 / دارای 45 B نشان داد که حذف بور از ترکیب محیط کشت 5 در کنار جنینزایی، ریشهزایی. (P<0/ دارای بور، منجر به افزایش معنی داری در تعداد جنینهای گیاهچهای، گردیده است (05 (P<0/ از ریزنمونه ها در برخی تیمارها مشاهده شد. نتایج آماری نشان داد که بالاترین میزان ریشهزایی از نظر آماری (05 مربوط به محیط 5حاوی ایندول استیک اسید میباشد.
    کلیدواژگان: جنینزایی رویشی، بور، روی، هویج
  • نصیبه رضوان طلب، همت الله پیردشتی، محمدعلی بهمنیار، ارسطو عباسیان صفحه 139
    به منظور بررسی اثر انواع و مقاد یر کودهای آلی و معدنی بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت (رقم سینگل کراس 704 آزمایشی در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، در سال زراعی 1386 به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو ع امل در سه تکرار انجام شد. عامل اصلی 8 تیمار کودی شامل شاهد (بدون مصرف کود شیمیایی و کمپوست)، کود شیمیایی (سولفات پتاسیم، سوپر فسفات تریپل به میزان 75 و اوره 200 کیلوگرم در هکتار)، کمپوست زباله، ورمی کمپوست و لجن فاضلاب 20 و 40 تن در هکتار همراه با 50 درصد کود شیمیایی و عامل فرعی، تفاوت کاربرد یک ساله و دو ساله تیمارهای کودی در نظر گرفته شد. براساس نتایج نوع و مقدار کود مصرفی بر عملکرد دانه، ماده خشک کل، شاخص برداشت، تعداد رد یف، تعداد دانه در رد یف و تعداد دانه در بلال تاثیر معنی داری را نشان داد. همچنین مدت مصرف کود توانست بر تمام صفات فوق به جز وزن صد دانه و شاخص برداشت موثر باشد. نوع کود مصرفی و استفاده از آن به مدت یک سال و یا دو سال متوالی موجب افزایش معنی داری در عملکرد دانه شد. همچنین با تغییر در نوع کود و مدت مصرف آن مقادیر عملکرد دانه نیز به صورت معنی داری تغییر نمود، از این رو بالاترین عملکرد دانه هنگامی به دست آمد که از لجن فاضلاب 20 تن در هکتار همراه با 50 درصد کود شیمیایی به مدت دو سال متوالی استفاده شد اما اختلاف معنی داری با مصرف دوساله لجن فاضلاب 40 و ورمی کمپوست 20 و 40 تن در هکتار همراه با 50 درصد کود شیمیایی از نظر آماری نشان نداد. در بین صفات مورد بررسی ماده خشک کل و تعداد دانه در بلال از همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه برخوردار بود. در مجموع می توان گفت که استفاده از کمپوست علاوه بر کاهش آلودگی محیط یست می تواند در افزایش عملکرد ذرت نیز نقش مثبتی را ایفا کند.
    کلیدواژگان: ذرت، عملکرد دانه، کمپوست زباله، ورمی کمپوست، لجن فاضلاب
  • محمدرضا سلیمانی*، محمد کافی، سیدمسعود ضیایی، جواد شباهنگ، کامران داوری صفحه 148

    کوشیا یا جارو گیاهی یک ساله، شورزیست و مقاوم به خشکی است که می تواند با آب شور آبیاری شده و منبع ارزشمندی از علوفه در اکوسیستم های تحت تنش شوری و خشکی تولید نماید. به منظور بررسی اثر کم آبیاری بر خصوصیات کمی و کیفی بذر دو توده بومی گیاه کوشیا تحقیقی در سال زراعی 1386 در مزرعه تحقیقاتی شوری قطب علمی زراعت (گیاهان ویژه) دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح کرت های خرد شده بر پایه طرح بلو کهای کامل تصادفی انجام شد. کرت های 80 و 100 درصد نیاز آبی گیاه و کرت های فرعی شامل دو توده بروجرد و سبزوار با، 60، اصلی شامل چهار رژیم آبیاری 40 سه تکرار قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد و عملکرد روغن، درصد و عملکرد پروتئین، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه ها بود. نتایج حاصله نشان داد که کم آبیاری به شدت بنیه و خصوصیات کمی و کیفی بذر را تحت تاثیر قرار می دهد. به طوری که در تیمار آبیاری 40 درصد، درصد روغن حدود 33 درصد و وزن خشک گیاهچه ها حدود 65 درصد نسبت به تیمار شاهد (آبیاری کامل) کاهش پیدا کرد. توده بومی سبزوار نیز در مقایسه با توده بومی بروجرد از نظر کلیه صفات مورد مطالعه برتری داشت ولی از لحاظ درصد پروتئین، زمان 50 درصد جوانه زنی و طول گیاهچه اختلاف معنی داری بین دو توده مشاهده نشد. ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که بین درصد روغن و پروتئین همبستگی منفی و معنی داری وجود دارد، و بیشترین همبستگی بین عملکرد بذر و عملکرد روغن مشاهده شد.

    کلیدواژگان: کم آبیاری، عملکرد دانه، درصد روغن و پروتئین، بنیه بذر، کوشیا
  • فرشید اکرم قادری، افشین سلطانی، حمیدرضا صادقی پور صفحه 157
    اطلاعات کمی در مورد اثرات دما و پتانسیل آب بر جوانه زنی بذر گیاهان دارویی کدو تخم کاغذی، سیاه دانه و گاوزبان وجود دارد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر دما و پتانسیل آب بر م ولفه های جوانه زنی در کدو تخم کاغذی، سیاه دانه و، -2، 40 و 45 درجه سانتی گراد) و 6 پتانسیل آب (0، 35، 30، 25، 20، 15، 10، گاوزبان بود. تیمارها شامل 9 سطح دمایی (5 -6 و 8- بار) در نظر گرفته شد. نتایج این تحقیق نشان داد که دما و پتانسیل آب بر درصد و سرعت جوانه زنی ت اثیر، -4 معنی داری دارد. با کاهش پتانسیل آب در همه دماها، درصد و سرعت جوانه زنی در هر سه گیاه مورد مطالعه کاهش یافت. همچنین درصد و سرعت جوانه زنی با افزایش دما تا دمای مطلوب افزایش و بعد از آن کاهش یافت. حساسیت سرعت جوانه زنی نسبت به دما و پتانسیل آب بیشتر از درصد جوانه زنی و همچینن حساسیت درصد و سرعت جوانه زنی به پتانسیل آب بیشتر از دما بود. در بین گیاهان موردنظر حساسیت جوانه زنی سیاه دانه به دما و پتانسیل آب بیشتر از گاوزبان و گاوزبان بیشتر از کدو تخم کاغذی بود.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، دما، پتانسیل آب، جوانه زنی
  • مجید امینی دهقی، سید علی محمد مدر سثانوی، مجید غلامحسینی صفحه 171
    به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف جنستین بر عملکرد و اجزاء عملکرد یونجه های یک ساله، در دمای 5 درجه 20 درجه / سانتیگراد منطقه ریشه، آزمایشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس در اتاقک رشد با دمای 25، Medicago Radiate، Medicago Polymorpha سانتی گراد در روز/ شب با سه گونه یونج ه یک ساله شامل 30 و 40 میکرومول بر لیتر انجام شد. آزمایش به صورت، 20، و پنج سطح جنستین صفر، 10 Medicago Rigidula فاکتوریل بر پا یه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. گونه ها، ماده خشک و اجزاء عملکرد متفاوتی داشتند و از نظر صفات مورد مطالعه نسبت به سایر گونه ها برتر بود و عملکرد بیشتری داشت. غلظت 20 Medicago Rigidula میکرومول در لیتر جنستین در دمای پائین منطقه ریشه تاثیر افزاینده ای بر عملکرد و اجزاء عملکرد گونه های یونجه یک ساله در تیمار 20 میکرومول در لیتر جنستین نیز از لحاظ بیشتر صفات نسبت به سایر تیمارها Medicago Rigidula. گذاشت برتر بود. لذا این تیمار برای کشت در سیستم لی فارمینگ در مناطق سرد و معتدل مناسب تر می باشد.
    کلیدواژگان: جنستین، دمای پایین منطقه ریشه، عملکرد و اجزاء عملکرد، یونجه یک ساله
|
  • S. Navabpour, M.B. Bagherieh Najjar Page 1
    Production of Reactive Oxygen Species (ROS) has an important role in gene expression and metabolism at cellular levels. High concentrations of ROS lead to phytotoxicity, and may oxidase biological molecules such as DNA, proteins and lipids. In this study, the biochemical links and gene expression between senescence and ROS levels was investigated during senescence and in response to stress in Brassica napus. Experimental treatments (oxidative treatments) were 3-Amino 1, 2, 4-Triazole (3-AT), Silver Nitrate (AgNO3) and Ultraviolet-B (UV-B) radiation as well as three combined treatments: pre-treatment of Ascorbic-Acid followed by the each of the above treatments. The results showed, the effect of oxidative treatments both in detrimental effects on physical appearance and in changes in chlorophyll and TBARM (indicating oxidative levels in cell) was reduced by pre-treating the tissues with ascorbic acid. According to northern blot analysis results, it was similar to changes in senescence-enhanced and defence gene expression, indicating that oxidative treatments induced gene expression by increasing ROS levels. This result implies the importance of ROS in genetic signal pathways.
  • N. Khaliliaqdam, N. Latifi, A. Soltani, A.Norinia Page 11
    In order to investigate the effects of water saltiness of irrigation on the features of the agronomy in two lines (Maya&Tou2) of wheat, an examination was performed in Faculty of The University of Agriculture Science and Natural Resources of Gorgan in 1382. This examination was done by applying irrigation water: 0.67 (witness), 2 and 4 dS/m in three periods (booting, milky and mild doughy). The examination was performed by factorial in form of Complete Randomized Blocks three times. Results indicated that, plant height, 1000 grain weight, total number of head, harvest index and grain yield in two lines of wheat weren’t significant in comparison with witness. In milky phase, the whole dry matter in Tou2 line decreased after using saline water. Increase in the salinity in the third level (4 dS/m), increased the number of spike let per spike in line Maya. Salinity increased the number of spike let per spike of Tou2 line in second level of salinity. The number of spike let per spike, the number of grain per spike, total dry matter, and grain yield and harvest index were much more in Maya line, but total number of head and 1000 grain weight increased. The grain yield in Maya line was more than 30/51 % that in Tou2 line.
  • M. Etesami, S. Galeshi, A. Soltani, A. Noorinai Page 19
    In order to evaluation of grain yield and its relation with grain yield components, changing harvest index and biological yield in barley, an experiment was conducted during 2005-2006 growing season in field experimental of Gorgan Agricultural Science and Nature Resource in randomized complete block design with 4 replication by 10 barley genotypes treatment. The genotypes were: Bomi, Torkaman, Eize, Siah, Sahra, 1-yeknavakht, 14G, 11G, 5G and 15G, that recommended by Golestan Agricultural Center. Results showed the higher grain yield is related to 14G that is from modern genotype of this region. The lower grain yield is related to Torkaman that is one of the oldest genotype. These genotypes showed significant difference in considerate of biological yield and harvest index. Correlation between biological yield with yield and yield components was positive. The highest harvest index (HI) is related to modern and modified genotypes that they category in high yield genotype group. Positive correlation between grain yield and harvest index and its improvement in modern genotype could be one reason for increasing high yield.
  • F. Safari, S. Galeshi, N.M. Torbati Nejad, S.A. Mosavat Page 26
    In order to determine the best planting date and plant density on forage yield of Foxtial millet,an experiment was conducted using a factorial experiment in Randomized Complete Block Design with 4 replications at research station of Gorgan in 2005. First factor included different three planting dates (Jun.22th, Jul.7th, and Jul.22th) and second factor plant densities (30, 45 and 60 plant per m2). Results showed that forage yield increased with increasing of plant density. The highest forage yield obtained in 60 plants/m2 (fresh forage= 35628kg/hac, dry forage= 13494 kg/hac). Forage yield decreased with delaying of planting date, as highest density forage yield (fresh forage=37011kg/hac, dry forage=12833 kg/hac) obtained in first planting date (Jun.22th). Interaction of planting date and plant density wasnt significant. Total dry matter, CGR, LAI and LAR increased with increasing of plant densities. Also total dry matter, CGR, LAI and LAR increased with delay in planting date.
  • A. Biabani Page 39
    In order to study of plant density (planting pattern) of pea garden (Pisum Sativum var. Shamshiri choruk) on seed green yield, components of seed yield and morphological characteristics a field experiment was carried out at Gonbad Agricultural Faculty Research Station, (Golestan Province) Iran. The experiment was designed factorial in randomized complete block design with four replications. In this investigation were used three row spaces (30, 45 and 60 cm) and three plant to plant distances (5, 7.5 and 10 cm). The harvest was done when all the pods were green and seeds were soft. At the harvest time, 10 plants of each plot were selected randomly and used for determination of yield components including number of pods per plant and number of seed per pod moreover some selected morphological characteristics. These characteristics included plant height and number of branches. The results indicated that the effects of plant density had no significant effect on yield and components of yield. Plant to plant distance showed a significant (p< 0/05) effect on lateral branches and the maximum numbers of branches were observed on 10 cm row spacing. The highest seed green yield obtained from 30 cm row spacing with 10 cm plant to plant distance that was 12.1 Ton /ha.
  • M.R. Mahboobi Page 44
    In the developing countries, there are increasing demands for timely and effective meteorological information for many agricultural decisions and farm management but many farmers for applying these information constrained by limiting factors such as shortage of money or credit, unavailability of seeds, lack of education and advice, or shortage of farming equipment. These constraints reduce effectiveness of atmospheric forecasts. The purpose of this study was to appoint the limiting factors of effectiveness of atmospheric forecasts from farmer's point of view in Golestan province. The methodological approach was a descriptive and survey type. The target population in the study consisted total farmers in Golestan province, Iran (N=130000).Using multistage cluster and simple random sampling techniques 322 farmers were chosen. Data were collected through a questionnaire and were analyzed using SPSS, V.11. Content and face validity of the instrument were obtained by the faculty members of agricultural extension and meteorology specialist. The reliability analysis was conducted with completing 30 questionnaires and Cronbach's alpha value was 0/80. The results obtained from analytic statistics indicated that there are significant and positive relationships between independent variables namely lack of credits, lack of inputs, farmer inaccessibility to extension worker, lack of enough education to make use of meteorology information, illiteracy and non-acquaintance of meteorologist language (99%) and significant and negative relationships between independent variables namely farmers, point of view about inaccessibility to agricultural instruments (95%) and dependent variable namely farmers, point of view about limiting factors of effectiveness of atmospheric forecasts in Golestan province. This study has suggested providing inputs such as fertilizer, poison, credits, instruments and equipments by responsible organizations for effectiveness use of atmospheric forecasts by farmers.
  • M.R. Safari Motlagh Page 54
    Brow spot disease is one of the most important seedborne diseases of rice, which is found in all stages of its growth from nursery to farm. Bipolaris victoriae was the most abundant species in Guilan province, and the species B. oryzae, B. bicolor, and B. indica were the subsequent species, respectively. Technique RAPD-PCR has been employed for study of genetic diversity of fungus. In order to conducting it, two groups of primers were applied, as six primers between them which did the best, were used in all the tests. As a result, segments of DNA by the size of 0.2- 4 kb were multiplied. On the basis of cluster analysis by using the UPGMA method, four DNA fingerprinting groups were determined in relation to B. victoriae, B. oryzae, B. bicolor and B. indica with the abundance of 85%, 10%, 3% and 2% respectively. Further analysis and molecular variance analysis revealed that there was more diversity within each population than between populations. Levels of polymorphism was observed between DNA of different isolates as this polymorphism was observed either between or within species. The pattern of RAPD bands couldn’t show the direct correlation between polymorphism and climates or geographical areas.
  • H. Ajam Norouzi, A. Soltani Page 65
    Quantitative information about response of phenological development to temperature and photoperiod in faba bean is limited. This study was undertaken to examine phenological development of four faba bean cultivars (conducted Barakat, Saraziri, Eraghi, Gavi) under 11 sowing dates. The experiment was conducted in Gorgan during 2005-2006. Various response functions were evaluated for quantifying response flowering rate to temperature and photoperiod. Results indicated that response of faba bean flowering rate is described by beta- segmented (Barakat, Saraziri, Eraghi) and beta- quadratic (Gavi). Using these functions, cardinal temperatures (base, optimum, and ceiling) for flowering and critical photoperiod (the photoperiod below which flowering rate begins to decrease) and photoperiod sensitivity coefficient (slope of the function in response to photoperiod) for flowering rate were determined. Barakat, Saraziri and Eraghi Cultivars showed a qualitative long-day plant (LDP) response to photoperiod and progress towards flowering stopped when photoperiod decreased about 10 h per day. But Gavi cultivar showed a quantitative long-day plant (LDP) response to photoperiod. Critical photoperiod estimated by beta-segmented function for Barakat, Saraziri, Eraghi Cultivars were between 14.5 to 16.1 h and by beta- quadratic function for Gavi Cultivar was 15.3.
  • H. Abadian, N. Latifi, B. Kamkar, M. Bagheri Page 78

    To investigate the effect of late sowing date and plant density on canola (RGS-003 cultivar) an experiment was conducted in the research station of Gorgan in growing season of 2005-6. The experiment was a factorial design arranged in a randomized compelet block design with four replications. Four sowing date (13 Nov, 21 Nov, 6 Dec and 21 Dec) and with three densities (80, 100, 120 plant/m2) were randomized to plots. Yield and yield components were negatively affected by late planting date significantly as the number of pods per plant, grain per pods and 1000 grain weight were reduced. Quantitative and qualitative characteristics such as oil yield, biological yield and the harvest index were decreased significantly. Yield and the number of pods per plant decreased by density significantly. Also the density affected biological yield significantly as increasing of density resulted in significant decreasing of biological yield. Planting date and density affected grain yield and biological yield significantly, as the highest grain and biological yield of sowing dates of 13 Nov, 21 Nov and 6 Dec belonged to density of 80 plants/m2 and fourth sowing date belonged to density¬ 120 plants/m2.

  • K. Hosseinzadeh, H. Irannejad, A. Hejazi, G.A. Akbari, E. Zand Page 88
    In order to compare the competitive ability of eight rapeseed cultivars (two hybrids and six open-pollinated) against wild mustard, an experiment was conducted using a factorial arrangement of treatments in a randomized complete block design with three replications during 2006-2007 growing season at the Research Field of Abouraihan Campus, University of Tehran, Pakdasht. Each cultivar was grown in weed-free conditions or infested with wild mustard. Studied traits were grain yield, plant height, harvest index, AWC (Ability to withstand competition) and WSA (Weed suppressive ability) for rapeseed, and seed yield and biomass for wild mustard. The results indicated that grain yield, harvest index and competitive indices differed significantly among the cultivars. The highest and lowest value of AWC and WSA belonged to Elite and Okapi, respectively. No significant correlation was found between AWC and yield in the weed-free plots. But, significant correlation was observed between AWC and WSA. Wild mustard caused an increase in rapeseed height through reduction of R/FR ratio. The study showed that Elite cultivar having high height and HI, greater LAI and better vertical leaf area distribution to prevent yield loss (tolerance) in weed-infested conditions, and more suppression ability in the presence of wild mustard. These criteria used in breeding programs to screen for more competitive canola cultivars against wild mustard.
  • A.S. Safahani Langrodi, B. Kamkar, E. Zand, M.A. Baghestani Page 101
    This experiment was conducted to evaluate the competition relationship of canola cultivars and wild mustard at the agriculture research station of golestan province during 2006-2007 growing season. The experimental design was a factorial arranged in RCBD with three replications. Experimental factors were canola cultivars (Zarfam, Hayola330, Option500, and Rgs003) and four wild mustard densities (0, 4, 8 and 16 plant/m2). Linear reciprocal and yield loss models were fitted and their coefficients were used to interpret competition relationships of canola cultivars and wild mustard results revealed that Zarfam, cultivar had the lowest coefficient of reciprocal model than other cultivars for both of grain yield and biological yield. Also, result indicated that interspecific competition of canola cultivars was different and the highest value belonged to Zarfam cultivar. Our results based on yield loss models confirmed that biological yield decreased less than grain yield (Grain yield was more susceptible). Comparison of hyperbolic yield loss models showed that relative leaf area model with the highest value of R2, was more capable to predict yield loss of canola cultivars. The relative damage coefficient (q) of relative leaf area model showed that wild mustard was more competitive than canola (q>1).
  • H. Mohammadi, A. Soltani, H. Sadeghipour, E. Zeinali, R. Najafi Hezarjaribi Page 112
    A consequence of seed deterioration is decreased vegetative growth that causes decreased crop competition, utilization of the environmental resources, and tolerance against the unfavorable conditions and hence decreased yield. One reason of decreased vegetative growth can be disruption in photosynthesis system and one way to investigate this disruption is to evaluate chlorophyll fluorescence that reflects photochemical condition of the plant. In this study, soybean seeds stored at 34ºC for 0, 7, 14, 21, 28, 35, and 42 days, and were then planted in the field. Vegetative growth and parameters of chlorophyll fluorescence were measured during vegetative growth at 32 and 53 days after planting. The results indicated that seed deterioration causes decreased leaf area index and dry matter accumulation, but no decrease was observed in chlorophyll fluorescence parameters, indicating that decreased vegetative growth is not related to photosynthetic system. Therefore, other mechanisms must be investigated in future studies.
  • A. Faraji, N. Latifi, A. Soltani, A.H. Shirani Rad, M.H. Pahlavani, H. Sabouri Page 119
    The increase in canola (Brassica napus) area under cultivated in the east of Golestan province is indicated the success of plant breeders and agronomists in introduce appropriate varieties to cultivate in the area, and optimum management options to increase seed yield. In order to evaluation the effect of different temperature and moisture regimes on shoot nitrogen amount, nitrogen amount and contribution in remobilization, dry matter production and seed yield of canola a 2-year study was conducted at Agricultural Research Station of Gonbad. The experiment was a randomized complete block design arranged in a split-plot in two conditions, i.e. supplemental irrigation and rainfed. Five sowing dates (6 Nov., 6 Dec., 4 Jan., 5 Feb. and 5 Mar.) were as main plots and 2 cultivars (Hyola 401 and RGS003) were as subplots. The shoot nitrogen amount and remobilization was affected by weather conditions during 2 years of the experiment. With a delay in sowing, shoot nitrogen amount decreased, due to decrease in above-ground dry matter. At physiological maturity, the relationship between seed nitrogen amount with above-ground dry matter and seed yield was positive and very strong, explaining 87 and 96% of the variation for Hyola 401 and 89 and 97% of that for RGS003, respectively. The amount of leaf nitrogen in remobilization ranged from 44.5 to 140.3 kg/ha. Compare to four first sowing dates, at last sowing date, the contribution of stem and leaf remobilization in seed yield increased severely, that associated with severe decrease in harvest index and seed yield of canola. The contribution of stem and leaf remobilization in seed yield was 0.37-3.17% and 2.02-12.38% in 2005-6, and 0.46-13.11% and 3.05-33.45% in 2006-7, respectively. The relationships between shoot nitrogen amount, nitrogen amount and contribution in remobilization with dry matter and seed yield can be used in crop modeling.
  • F. Vahdatpour, K. Mashayekhi, M. Sharifani, M. Shahsavand, M. Pirizir-Kohi Page 130
    Zinc and boron are two elements influencing endogenous auxin in plants which is necessary for the induction of somatic embryogenesis. Somatic embryogenesis for carrot petiols was studied with two concentrations of boron; zero and 0.6 mg/l and three concentrations of zinc; zero, 0.45 and 0.9 mg/l at the presence and absence of auxin in a B5 modified medium using a complete randomized design with ten treatments and four replications. With statistical analysis boron and zinc affect somatic embryogenesis with carrot petiol (P<0.01) and there is an interaction between these two elements. The maximum somatic embryogenesis (P<0.05) were with the B5 basal medium, containing 0.6 mg/l boron with no zinc and also B5 containing exogenous auxin. Zinc is a stress element and discarding zinc from culture media significantly affected somatic embryogenesis by carrot petiol. Eliminating boron from B5 containing 0.45 mg/l zinc increased seedling embryos (P<0.05). Adventives roots were also observed with some sub samples in addition to embryogenesis. Maximum root production was statistically with B5 containing idol acetic acid (P<0.05).
  • N. Rezvantalab, H. Pirdashti, M.A. Bahmanyar, A. Abasian Page 139
    In order to study the effect of different types and rates of organic and chemical fertilizers on yield and yield components response of corn (Zea mays L.) an experiment was conducted at research farm of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University during 2007. The experiment was arranged in split plot based on complete randomized block design with two factor and three replications. Main plot included 8 fertilizer treatments (consisting of 20 and 40 Mg.ha-1 of compost, vermicompost, and sewage sludge enriched with 50% chemical fertilizer, chemical fertilizer and control). Sub plots were considered as one year or two years application of that fertilizer. Results showed that different types and rates of organic and chemical fertilizers had significant effect on yield parameters such as grain yield, biomass, harvest index, row number, grain number per row and grain number per ear. Meanwhile, one year and two years application of these fertilizers caused significant differences on all mentioned traits expect 100-grain weight and harvest index. Interaction effect of two factors also were significant expect for row number. According to results, the highest grain yield was belonged to two years application of 20 Mg.ha-1 sewage sludge enriched with 50% chemical fertilizers but not significant with two years application of 40 Mg.ha-1 sewage sludge, 20 and 40 Mg.ha-1 vermicompost enriched with 50% chemical fertilizer. Among traits, biomass and number seed per ear had higher correlation with grain yield. Generally, it seems that using of compost could improve corn performance in addition to reduction of environmental pollution.
  • M.R. Soleimani, M. Kafi, S.M. Ziaee, J. Shabahang, K.Davari Page 148

    Kochia (Kochia scoparia L. Schrad) is annual salt-tolerant and drought-tolerant specie, it can be a valuable source of forage using saline water in arid zones. In order to evaluate the effects of limited irrigation on seed yield and seed quality of two local population of Kochia a field experiment was conducted in Research Field of Center of Excellence for Special Plants, Ferdowsi University of Mashhad at 2007. The experiment was arranged in a spilt arrangement based on completely randomized block design with 3 replications. In main plots were four irrigation regimes including: complete irrigation (100%), 80%, 60% and 40% of water requirements and two local populations of kochia including Sabzevar and Borujerd were allocated to subplots. The plant characteristics were studied in terms of 1000 grains weight, seed yield, oil percentage, oil yield, protein percentage, protein yield, germination percentage, mean germination time, seedling length and seedling dry weight. Result showed that the effect of different irrigation regimes imposed a significant effect on all plant characteristics. In 40% treatment a significant reduction in oil percentage (33%) and seedling dry weight (65%) were observed to complete irrigation. Sabzevar's local population represented a better performance on all of above characteristics except protein percentage, mean germination time and seedling length that no significant effect were recorded. There was positive significant correlation between oil percentage and protein percentage. Maximum correlation showed between seed yield and oil yield.

  • F. Akram Ghaderi, A. Soltani, H.R. Sadeghipour Page 157
    There is a little information about the effects of temperature and water potential on germination of medicinal pumpkin, black cumin and borago. The factors include 9 levels of temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45oC) and 6 levels of water potentials. Results showed that temperature and water potential have significant effect on germination percentage (GP) and rate (GR). GP and GR decresed in three plants with decresing in water potential in all temperatures. Also, GP and GR increased with temperature increasing up to optimum temperature and decreased after it. Sensitivity of GR to temperature and water potential was more than GP. Also, sensitivity of GP and GR to water potential was more than temperature. Sensivity of black cumin germination to temperature and water potential was more than borago, and this was more than medicinal pumpkin germination.
  • M. Amini Dehaghi, S.A.M. Modarres Sanavy, M. Gholamhosini Page 171
    In order to study the effect of different Genestein concentration on yield and yield components of annual medic varieties under 50C root- zone temperature, an experiment was conducted in Faculty of Agriculture of Tarbiat Modares University in a growth chamber with 20/250C day/ night temperatures with three annual medics containing (Medicago polymorph cv. Santiago, Medicago radiata cv. Radiate, and Medicago rigidula cv. Rigidula) and five Genestein levels including 0, 10, 20, 30 and 40 micromole/lit. Experiment was conducted in factorial arrangement in complete randomized block with three replications. There were differences among varieties for dry matter and yield components and Medicago rigidula in measured parameters had better condition than other species and had more yield. 20 micromole/lit Genestein increased forage yield and yield components of Medicago varieties at 50C root- zone temperature. Medicago rigidula was better than other varieties for most measured traits under Genestein 20 micromole/lit. Thus it may be suitable for cultivation in ley-farming system at cold and temperate zones.