فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/08/11
  • تعداد عناوین: 60
|
  • مهدی یوسفی صفحات 1-9

    یخ زدگی یکی از مهم ترین عوامل اقلیمی است که محصول بادام را در استان اصفهان تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین، استفاده از روشی سریع برای ارزیابی ارقام مقاوم در برابر آسیب های یخ زدگی از اهمیت زیادی برخوردار است. اندازه گیری میزان نشت الکترولیت ها از بافت های آسیب دیده ناشی از یخ زدگی در بادام روش مناسبی برای این منظور است. در این پژوهش اثر یخ زدگی بر میزان نشت الکترولیتی 10 رقم زراعی بادام (Amygdalus communis cultivars) و یک گونه بادام وحشی (A. scoparia) در استان اصفهان بررسی شد. گل های کامل و بالغ تمام نمونه ها به طور تصادفی انتخاب شدند و هر یک با 3 تکرار در شرایط یخ زدگی طبیعی (در طبیعت) و تیمار یخ زدگی مصنوعی (در آزمایشگاه) بررسی شدند. میزان نشت الکترولیت های آنها، اندازه گیری شد و میانگین داده های به دست آمده از طریق آنالیز واریانس و آزمون توکی (Tukey''s test) مقایسه شدند. در هر تیمار، درصد افزایش میزان نشت الکترولیتی نمونه های در معرض یخ زدگی نسبت به شاهد به عنوان معیاری برای مقایسه در نظر گرفته شد. مقدار کل متابولیت های محلول (Total Dissolved Solids =TDS) گل های نمونه های در معرض یخ زدگی طبیعی نیز با دقت 001/0 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که این مقدار در ارقام زراعی مورد بررسی به طور میانگین در حدود 5/33± 8/390 میلی گرم در لیتر (حداکثر آن در رقم صفری با 3/29± 439 میلی گرم در لیتر و حداقل آن در رقم کبابی با 3/35± 355 میلی گرم در لیتر است. مقدار آن در بادام وحشی (با میانگین 8/55± 362 میلی گرم در لیتر) اندکی از ارقام زراعی کمتر بود. آزمون رگرسیون خطی نشان داد که بین مقدار کل متابولیت های محلول (TDS)، و میزان نشت الکترولیتی نمونه های در معرض یخ زدگی هم بستگی وجود ندارد. هم چنین نتایج نشان داد که ارقام تاجری (با 4/7 % افزایش میزان نشت الکترولیتی نسبت به شاهد)، آذر (با 2/19 % افزایش) و ربیع (با 22 % افزایش) در شرایط یخ زدگی طبیعی به ترتیب مقاومت بیشتری از سایر ارقام دارند. در تیمار یخ زدگی مصنوعی نیز ارقام ربیع (با 7/60 % افزایش)، تاجری (با 6/67 % افزایش) و حاج میرزایی (با 71 % افزایش) به ترتیب نسبت به ارقام دیگر مقاوم ترند. این نتایج با مشاهدات تجربی در منطقه مورد مطالعه منطبق می باشد. مقاومت به یخ زدگی در بادام وحشی (A. scoparia) در هر دو تیمار طبیعی و مصنوعی (به ترتیب با 7/48 % و 73 % افزایش) در حد متوسط است.

    کلیدواژگان: بادام، یخ زدگی، نشت الکترولیتی، استان اصفهان
  • سید حسین ثنایی نژاد، امیررضا شاه طهماسبی، رضا صدرآبادی حقیقی، کیومرث کلارستانی صفحه 11

    علم سنجش از دور و داده های ماهواره ای یکی از روش های جدید و موثر در زمینه تحقیقات کشاورزی می باشد. سنجنده های موجود روی ماهواره های مختلف طیف های بازتابی پوشش گیاهان را ثبت می نمایند. از این داده ها می توان برای شناسایی نوع گیاه، وضع سلامت گیاهان و برآورد عملکرد آنها استفاده کرد. ماهواره TERRA با داشتن پنج سنجنده فرصت مناسبی را برای بررسی زمین، اقیانوس و اتمسفر فراهم آورده است. MODIS یکی از این پنج سنجنده می باشد. این سنجنده دارای 36 باند طیفی با قدرت تفکیک مکانی 500،250 و 1000 متر است. از شاخص های گیاهی سنجنده مودیس در پایش تابش های فعال فتوسنتزی، تغییرات پوشش گیاهی، وضعیت سلامت و مساحت زیر کشت گیاهان مختلف استفاده می شود. در این مقاله تصاویر باند قرمز(620-670 نانومتر) و باند مادون قرمز نزدیک (841- 876 نانومتر) سنجنده مودیس با دوره زمانی شانزده روزه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار می گیرند. از این تصاویر مزارع کشت گندم زمستانه واقع در دشت مشهد در فصل زراعی 84-1383 استخراج شده است. با استفاده از روش های پردازش تصویر، مقادیر رقومی (DN) پیکسل های موجود روی تصاویر استخراج گردیده و در این تحلیل استفاده شدند. نتایج نشان داد که هم در اوایل و هم در اواخر فصل رشد گندم بین دو باند قرمز و مادون قرمز نزدیک، هم بستگی مثبتی (با ضریب هم بستگی 70/0 و 69/0) وجود داشته و مقدار شاخصNDVI کاهش (24/0 در خرداد و 18/0 در اوایل آبان) می یابد. این ارتباط در اوایل فصل رشد وجود نداشته و از طرفی افزایش چشم گیری(5/0) در شاخص NDVI مشاهده می شود. هم چنین علی رغم وجود پوشش گندم، در اواخر فصل رشد، کاهش چشم گیری در میزان بازتاب باند مادون قرمز نزدیک دیده می شود. بنابراین می توان از رابطه بین باند قرمز و مادون قرمز نزدیک همراه با شاخص NDVI در مدیریت کشاورزی دقیق مانند پیش بینی مراحل فنولوژیک گندم، برآورد عملکرد گندم و پایش وضعیت سلامت گندم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، طیف بازتابی، گندم، قرمز، مادون قرمز نزدیک، DN، NDVI، TERRA، MODIS
  • عبدالمجید رضایی، معصومه یوسفی آذر صفحه 21

    برای بهبود صفت پیچیده ای مانند عملکرد که توارث پذیری پایینی دارد، از انتخاب غیرمستقیم توسط صفات دیگر و نیز شاخص مناسبی براساس چند صفت موثر بر عملکرد استفاده می شود. این مطالعه با هدف ارزیابی کارآیی روش های مختلف انتخاب در 23 لاین F2: 4 گندم حاصل از تلاقی دو رقم ویرمارین (حساس به خشکی) و سرداری (متحمل به خشکی) انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و دو تیمار آبیاری پس از 3±70 و 3±120 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A به ترتیب برای شرایط غیرتنش و تنش در سال 1383 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. برای هر یک از این شرایط شاخص های انتخاب با استفاده از چهار صفت تعداد سنبله در متر مربع، تعداد روز تا سنبله دهی، تعداد دانه در سنبله و وزن دانه و هم چنین پاسخ های مستقیم و همبسته این صفات به همراه عملکرد، محاسبه شدند. نتایج پاسخ های مستقیم و همبسته صفات به انتخاب نشان داد که برای شرایط مشابه با این بررسی ژنوتیپ های زودرس با تعداد سنبله زیاد، تعداد دانه کم و وزن دانه بالا از پتانسیل عملکرد بالاتری برخوردار هستند. تعداد سنبله در متر مربع و وزن هزاردانه پاسخ مثبتی به انتخاب در اکثر شاخص ها و در هر دو شرایط داشتند، ولی پاسخ روز تا سنبله دهی و تعداد دانه در سنبله در شاخص ها منفی بود. بنابراین انتخاب براساس این شاخص ها نیز باعث گزینش ارقام زودرس با تعداد سنبله بالا و تعداد دانه کم و وزن دانه بالا می شود که از پتانسیل عملکرد بیشتری برخوردار هستند. در این بررسی شاخص های اسمیت - هیزل و پایه بریم - ویلیامز کارآیی انتخاب بالاتری داشتند.

    کلیدواژگان: انتخاب مستقیم و غیر مستقیم، تنش رطوبتی، شاخص های انتخاب، گندم، واکنش همبسته
  • یعقوب راعی، کاظم قاسمی گلعذانی، عزیز جوانشیر، هوشنگ آلیاری، ابوالقاسم محمدی صفحه 35

    با توجه به تاثیر افزایش تنوع گونه ای در حفظ تعادل اکولوژیک و ثبات اکوسیستم های کشاورزی، دو آزمایش مزرعه ای به منظور تعیین تراکم های مناسب سویا و سورگوم علوفه ای درکشت مخلوط در سال های 1381 و 1382 درمزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا گردید. الگوی کاشت، روش سری های افزایشی بود.آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار پیاده گردید. فاکتور اول تراکم های 20، 30، 40 و 50 بوته در مترمربع سویا و فاکتور دوم تراکم های0، 4، 8، و 12 بوته در متر مربع سورگوم در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که اثرات تراکم های سویا و سورگوم روی عملکرد هر دوگونه معنی دار بود. با افزایش تراکم سویا تا 40 بوته در متر مربع عملکرد سویا افزایش نشان داد، ولی با افزایش تراکم از 40 به 50 بوته، عملکرد آن کاهش یافت. با افزایش تراکم سویا نیز از عملکرد سورگوم کاسته شد. عملکرد سورگوم و سویا با افزایش تراکم سورگوم به ترتیب افزایش و کاهش نشان دادند. نسبت های تراکم 20:4 و 50:12 بوته درمترمربع سورگوم به سویا به ترتیب با 6/1 و 8/0 بیشترین و کمترین مقدار نسبت برابری زمین (LER) را به خود اختصاص دادند. بنابراین، نتیجه گیری می شود که کشت مخلوط سویا و سورگوم ممکن است مزیت بیشتری نسبت به کشت خالص آنها در شرایط مشابه با مطالعه حاضر داشته باشد.

    کلیدواژگان: سویا، سورگوم، تراکم، کشت مخلوط
  • حسین صبوری، عبدالمجید رضایی، علی مومنی صفحه 47

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ برنج (45 رقم بومی ایرانی، 25 رقم اصلاح شده و 5 رقم خارجی) در رابطه با تنش شوری در مرحله گیاهچه ای و تعیین شاخص های حساسیت و تحمل بر مبنای ماده خشک، کد ژنوتیپی و نسبت سدیم به پتاسیم آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط کنترل شده و تنش شوری (2/1، 4 و 8 دسی زیمنس برمتر) در موسسه تحقیقات برنج کشور واقع در رشت اجرا شد. طول ریشه و ساقه، وزن خشک ریشه و ساقه، درصد سدیم و پتاسیم و کد ژنوتیپی بر اساس روش استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفتند. معنی دار بودن تفاوت بین ارقام برای کلیه صفات مورد بررسی، وجود تنوع برای آنها را نشان داد. بالاترین و پایین ترین وراثت پذیری به ترتیب مربوط به طول ساقه و درصد پتاسیم بود. بررسی کد ژنوتیپی در شرایط تنش نشان داد که طارم محلی، غریب، شاه پسند مازندران و اهلمی طارم با داشتن زیست توده، طول ریشه و ساقه بیشتر و نسبت سدیم به پتاسیم کمتر جزو ارقام متحمل به شوری می باشند، در حالی که ارقام خزر، سپیدرود، IR28 وIR29 بسیار حساس به شوری بودند. ارقام طارم محلی، اهلمی طارم، رشتی و لاین 5 چپرسر کمترین شاخص های تحمل، میانگین تولید، حساسیت به تنش، میانگین هندسی، تحمل به تنش و میانگین هم ساز را برای کد ژنوتیپی داشتند، در حالی که شاخص های مذکور برای ارقام خزر و سپیدرود بالا بودند. تجزیه خوشه ایبر اساس صفات در شوری های 4 و 8 دسی زیمنس بر متر ارقام ایرانی را به سه گروه تفکیک کرد. گروه متحمل دارای میانگین کد ژنوتیپی، درصد سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم کم و وزن خشک ریشه، ساقه، زیست توده، طول ساقه و ریشه زیاد بودند. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، می توان از ارقام متحمل به منظور تلاقی و تهیه جمعیت های مناسب برای برنامه های اصلاحی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، شاخص های تحمل و حساسیت، تجزیه خوشه ای، برنج
  • مجید امینی دهقی، سید علی محمد مدرس ثانوی، فرهاد فتاحی نیسیانی صفحه 65

    به منظور بررسی تاثیر تاریخ کاشت و جنیستئین(Genistein) بر مقدار نیتروژن و گره‎زایی سه گونه یونجه یک ساله، آزمایشی در شرایط مزرعه ای به صورت فاریاب در سال های 1383 و 1384 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس (طول 51 درجه و 8 دقیقه و عرض 35 درجه و42 دقیقه) انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های دو بار خرد شده در چهار تکرار انجام شد. تاریخ های کاشت (اول، دهم و بیستم اسفند) در کرت های اصلی و گونه های یونجه یک ساله (Medicago polymorpha cv. Santiago، M. rigidula cv. Rigidula، M. radiata cv. Radiata) در کرت های فرعی و غلظت های مختلف جنیستئین (0 و 20 میکرومول بر لیتر) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. محتوی نیتروژن گیاه، گره زایی و سایر صفات در گونه های مورد بررسی تفاوت معنی داری داشتند و گونه M. polymorpha در تاریخ کاشت سوم (بیستم اسفند) نسبت به گونه های دیگر از نظر وزن خشک گره، تعداد گره، تعداد گره در هر کلون تعداد دسته گره و قطر گره برتر بود. گونه M. rigidula نسبت به سایر گونه ها مقاومت بیشتری به سرما در تاریخ اول کاشت نشان داد، هم چنین 20 میکرومول در لیتر جنیستئین تاثیر افزاینده ای بر گره زایی و محتوی نیتروژن در تمامی گونه های یونجه یک ساله داشت. جنیستئین در تاریخ کشت اول در تمام گونه ها باعث افزایش گره زایی و محتوی نیتروژن گیاه شد که این امر موید تاثیر این ماده در بهبود گره زایی و افزایش محتوی نیتروژن یونجه های یک ساله در شرایط مزرعه می باشد.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، محتوی نیتروژن، جنیستئین، گره زایی، یونجه یک ساله
  • قدرت الله سعیدی، آزاده صدقی صفحه 77

    به منظور بررسی اثر جداگانه و توام عناصر غذایی Zn، Fe، K، P، Nو Mn بر عملکرد دانه و دیگر صفات زراعی کلزا (.Brassica napus L)، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1385 اجرا گردید. در این آزمایش که به صورت کرت های خرد شده انجام شد، تاثیر یازده تیمار کودی به عنوان فاکتور اصلی بر صفات زراعی دو رقم کلزا شامل اکاپی و زرفام به عنوان فاکتور فرعی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که هیچ کدام از تیمارهای کودی تاثیر معنی داری را بر تعداد روز تا رسیدگی نداشتند. استفاده از Fe + NPK به طور معنی داری موجب افزایش ارتفاع بوته درهر دو رقم گردید. اثر تیمارهای کودی بر تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف معنی دار نبود. تیمار های کودی NP، K، P، Nو NK به طور معنی دار موجب افزایش وزن هزار دانه در رقم اکاپی شد، ولی NPK + Fe موجب کاهش معنی دار این صفت و افزایش غیر معنی دار تعداد دانه در غلاف در رقم زرفام گردید. تیمار های کودی NPK، Nو NPK + Fe نیز به ترتیب موجب افزایش 13، 7 و43 درصد عملکرد دانه گردید. براساس متوسط دو رقم، استفاده از نیتروژن موجب افزایش معنی دار درصد روغن دانه شد ولی اثر متقابل معنی دار بین ارقام و تیمارهای کودی نشان داد که استفاده از K و NP موجب کاهش معنی دار درصد روغن در رقم زرفام گردید.تیمارهای کودی NPK، NوNPK + Fe تاثیر بیشتری را بر درصد روغن دانه و عملکرد روغن داشتند، به طوری که میانگین درصد روغن دانه و عملکرد روغن در تیمارهای شاهدNPK، N و NPK + Fe به ترتیب برابر 7/ 39، 7/41، 4/39 و 8/39 درصد و 1/681، 4/816، 2/730 و 3/983 کیلوگرم در هکتار بود که نشان می دهد استفاده از N و Fe موجب افزایش عملکرد دانه و روغن در هر دو رقم شده است. استفاده از کودهای دارای Zn و Mn نیز اثر معنی داری را بر عملکرد و میزان روغن دانه نداشت. در این مطالعه تغییرات عملکرد دانه و روغن اساسا و به ترتیب ناشی از تغییرات تعداد غلاف در بوته و عملکرد دانه بود. به طور کلی به نظر می رسد استفاده از N و Fe در شرایط اقلیمی و خاکی مشابه با این منطقه می تواند از لحاظ اقتصادی دارای اهمیت و موجب افزایش عملکرد دانه و روغن در کلزا شود.

    کلیدواژگان: کلزا، عناصر غذایی، عملکرد دانه، روغن دانه
  • سیدمهدی ناصر علوی، محدثه شمس الدین سعید صفحه 91

    به منظور بررسی اثر تراکم کاشت و جهت کاشت بر رشد رویشی و عملکرد دانه سورگوم علفی، واریته اسپیدفید، آزمایشی در سال 1381 در روستای حسین آباد شه کل واقع در 90 کیلومتری جنوب شهرستان بم در استان کرمان انجام گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد مطالعه شامل جهت کشت (شمالی جنوبی، شرقی غربی و شمال شرقی جنوب غربی) و تراکم کاشت (110، 90، 70 و 50 هزار بوته در هکتار) بودند. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که جهت کشت اثر معنی داری بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد پنجه، عملکرد علوفه (ماده خشک)، ارتفاع گیاه و قطر ساقه داشت(05/0<p).مقایسه میانگین داده ها نشان داد،بیشترین مقدار کلیه صفات مذکور به استثنای ارتفاع ساقه متعلق به جهت شمالی-جنوبی و کمترین مقدار انها متعلق به جهت شرقی غربی بود.همچنین اختلاف معنی داری بین تراکم های مختلف کاشت از نظر کلیه صفات مورد مطالعه ملاحظه شد(01/0<p).با افزایش تراکم عملکرد دانه،وزن هزار دانه،تعداد پنجه و قطر ساقه کاهش یافتند و بیشترین مقدار این صفات(به استثنای عملکرد دانه)متعلق به تراکم 50 هزار بوته در هکتار و کمترین مقدار انها متعلق به تراکم 110هزار بوته در هکتار بود.عملکرد علوفه(ماده خشک) و ارتفاع ساقه با افزایش تراکم افزایش یافتند. با توجه به نتایج بدست امده بهترین تراکم های کاشت برای حصول حداکثر عملکرد علوفه و دانه در سورگوم در منطقه بم به ترتیب 110و 70 هزار بوته در هکتار و بهترین جهت کاشت،جهت شمالی-جنوبی میباشد.

    کلیدواژگان: تراکم، جهت کاشت، عملکرد دانه، علوفه، سورگوم
  • مهدی رمضانی، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، حسن ابراهیمی کولابی، علی کافی قاسمی صفحه 99

    به منظور مطالعه صفات زراعی و مرفولوژیکی هیبریدهای ذرت در منطقه همدان سینگل کراس های زودرس 108، 301، متوسط رس 604، 647 و تری وی کراس 647 و دیررس 704، 711 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان در خرداد 1384 در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار مورد کشت قرار گرفتند و 33 صفت مورفولوژیکی و فنولوژیکی با استفاده از 10 بوته تصادفی از دو خط وسط با رعایت اثر حاشیه یادداشت برداری گردید. بیشترین عملکرد دانه متعلق به هیبرید SC 647 و کمترین عملکرد مربوط به رقمSC 301 بود. عملکرد دانه بیشترین هم بستگی را با صفت وزن بلال بدون غلاف دارا بود. استفاده از تجزیه به عامل ها به همراه دوران واریماکس نشان داد که 4 عامل مستقل، مجموعا 03/98 درصد از تغییرات کل داده ها را توجیه کردند. بر اساس نمودار پراکنش حاصل از دو عامل اصلی اول که عامل های خصوصیات فنولوژیکی و عملکرد نام گذاری شدند، رقم سینگل کراس 704 به عنوان رقمی که دارای ببشترین عملکرد علوفه بوده و از نظر شاخص های فیزیولوژیکی نیز برترین بوده و رقم سینگل کراس 647 به عنوان رقمی با بیشترین عملکرد دانه و قطر بلال و تعداد دانه در ردیف بود، تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: ذرت، هم بستگی، تجزیه به عامل ها، نمودار پراکنش عاملی ها، دوران عاملی
  • محتشم محمدی، مایکل بائوم صفحه 111

    بهبود تحمل به خشکی در واریته های جو از طریق تلفیق روش های بیوتکنولوژی گیاهی و مرسوم اصلاحی، هدف مهمی در به نژادی جو است. در این تحقیق، نقشه ژنتیکی158 لاین هاپلوئید مضاعف جو حاصل از تلاقی Wi2291×Tadmorبه وسیله 50 نشانگرSSR و 93 نشانگرAFLP تهیه شد. در خلال دوران رشد، صفات زراعی مانند قدرت رشد گیاهچه، ارتفاع بوته، طول پدانکل، خروج سنبله از برگ پرچم، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله در دو ایستگاه تحقیقاتی تابع مرکز بین المللی تحقیقات کشاورزی در مناطق خشک(ایکاردا) شامل تلهادیا و بردا، در سال 3-1382 ارزیابی شدند. نتایج به دست آمده از هم بستگی ژنتیکی بین عملکرد دانه و صفات مورد ارزیابی نشان داد که رشد سریع گیاهچه، ارتفاع کوتاه، خروج بیشتر سنبله از برگ پرچم و تعداد بیشتر دانه در سنبله، سبب افزایش میزان تولید دانه در هر دو منطقه خواهد شد. ولی طول پدانکل در دو محیط نقش متفاوتی داشت. برای ارتفاع بوته تعداد هشت QTL واقع بر کرموزوم های 3، 4، 5، 6 و 7 در تلهادیا و بردا شناسایی گردید. دو QTL با QTLهای کنترل کننده طول پدانکل هم مکانی داشتند. نشانگرBMag13 که با یکی از QTLهای کنترل کننده تعداد دانه در سنبله پیوستگی داشت و روی کروموزوم دو قرار داشت، به تنهایی42 درصد از تغییرات فنوتیپی این صفت را توجیه کرد. شناساییQTL های کنترل کننده صفات زراعی، قدم نخست در تجزیه و ردیابی صفات پیچیده تر برای سازگاری در شرایط خشک است.

    کلیدواژگان: جو، خشکی، صفات مرفولوژیک، QTL
  • سیف الله فلاح صفحه 123

    برای مطالعه تاثیر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر عملکرد و اجزای عملکرد ژنوتیپ های نخود زراعی در شرایط دیم منطقه خرم آباد، آزمایشی در مزرعه تحقیقات کشاورزی اداره هواشناسی لرستان در سال زراعی 85-1384 به اجرا درآمد. این آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تاریخ کاشت شامل کاشت در 15 اسفند، اول فروردین و 15 فروردین به عنوان عامل اصلی و تراکم بوته شامل 18، 24، 30 و 36 بوته در مترمربع به همراه توده محلی گریت و ژنوتیپ Flip 93-93 به عنوان عامل فرعی مقایسه شد. نتایج نشان دادند که با تاخیر در کاشت تعداد نیام در بوته، تعداد دانه در نیام، وزن صد دانه، عملکرد دانه و ماده خشک به طور معنی داری کاهش یافتند. با افزایش تراکم بوته تعداد نیام در بوته، تعداد دانه در نیام و وزن صد دانه به طور معنی داری کاهش یافتند، عملکرد دانه و ماده خشک ابتدا افزایش و سپس کاهش داشتند. شاخص برداشت تحت تاثیر تاریخ کاشت و تراکم بوته قرار نگرفت. توده محلی گریت در مقایسه با ژنوتیپ Flip 93-93 دارای تعداد نیام در بوته، عملکرد دانه و ماده خشک بیشتر ولی تعداد دانه در نیام و وزن صد دانه و شاخص برداشت آن کمتر بود. با توجه به نتایج به دست آمده و با عنایت به وقوع تنش خشکی و حرارتی در فاز زایشی نخود دیم در این منطقه، کاشت زود توده محلی گریت با تراکم 24 تا 30 بوته در مترمربع را می توان توصیه نمود.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تراکم بوته، شرایط دیم، ژنوتیپ، عملکرد، نخود زراعی
  • محمد ایروانی، محمود سلوکی، عبدالمجید رضایی، براتعلی سیاسر، شیرعلی کوهکن صفحه 137

    20 لاین امید بخش جو در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، به منظور بررسی تنوع و روابط موجود بین صفات زراعی با عملکرد و اجزای آن، در سال زراعی 85-1384 در ایستگاه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی سیستان مورد کشت قرار گرفتند. هر کرت آزمایشی شامل شش ردیف کاشت به طول 5 متر و عرض 2/1 متر بود. فاصله بین ردیف ها 20 سانتی متر و مساحت هر کرت آزمایشی 6 متر بود. 24 صفت زراعی با استفاده از 5 بوته تصادفی رقابت کننده، در دو ردیف میانی هر کرت اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین لاین ها در بیشتر صفات اختلاف معنی داری در سطح 1% وجود دارد. لاین پنجم با میانگین عملکرد 406 گرم در مترمربع و لاین هفتم با میانگین 309 گرم در مترمربع به ترتیب بیشترین و کمترین میزان تولید را داشتند. صفت عملکرد با صفت تعداد سنبله در مترمربع بیشترین هم بستگی مثبت را داشت. در تجزیه عاملی صفات، هفت عامل مستقل مجموعا 82 در صد از تغییرات کل را توجیه نمودند. دو عامل اول با نام های عامل اجزای عملکرد و عامل ظرفیت پنجه زنی گیاه در مجموع 41 درصد از تغییرات را توجیه کردند. به طور کلی می توان چنین نتیجه گرفت که صفاتی که به عملکرد دانه و ظرفیت پنجه زنی گیاه بستگی دارند مانند تعداد دانه در سنبله اصلی، وزن هزار دانه، تعداد دانه در گیاه، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، روز تا سنبله دهی و با اهمیت کمتر صفات تعداد پنجه بارور، تعداد کل پنجه در گیاه و طول پدانکل صفات مهم تری برای گزینش لاین های با عملکرد بالا هستند. در درجه بعدی صفات روز تا ظهور جوانه، تعداد گره، تعداد سنبله در مترمربع قرار دارند. وزن دانه در بوته، عملکرد بیولوژیک، طول ریشک و صفات مرتبط با برگ پرچم از اهمیت کمتری در برآورد عملکرد برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: لاین های پیشرفته، جو، تجزیه به عامل ها
  • سجاد رشیدی منفرد، عبدالهادی حسین زاده، محسن مردی، محمدرضا نقوی، سیدمصطفی پیرسیدی صفحه 147

    تنوع ژنتیکی گیاهان زراعی اصلی همانند گندم دوروم با گذشت زمانی کاهش پیدا کرده است. ارزیابی تنوع ژنتیکی در کارایی حفاظت از ژرم پلاسم و کاربرد آن حائز اهمیت می باشد. در این مطالعه 87 ژنوتیپ بومی دوروم متعلق به مناطق مختلف ایران و 21 ژنوتیپ خارجی از 10 کشور با استفاده از 10 ترکیب آغازگری SSAP ارزیابی شدند. رتروترانسپوزون ها توالی های متحرک در داخل ژنوم می باشند که از طریق یک RNA حدواسط در داخل ژنوم جابه جا می شوند و توزیع بسیار زیلدی در ژنوم دارند به همین دلیل در سال های اخیر نشانگرهای مولکولی براساس آنها طراحی شده است. نشانگرهای SSAP مورد استفاده در این تحقیق شامل Tar1،Thv 19،Tagemina، BARE -1 می باشند. ترکیب آغازگری Thv19M + ACA در نمونه های ایرانی و خارجی دارای بیشترین میزان باند چند شکل(11 باند چند شکل) بود. میزان چند شکلی مشاهده شده توسط هر کدام از نشانگرهای بالا در ژنوتیپ های بومی به ترتیب 7/26%، 3/27%، 5/51%، 8/32% و در ژنوتیپ های خارجی 4/24%، 3/24%، 5/51%،5 / 28%می باشد. این نتایج نشان می دهد که Tar1،Thv19در فرایندهای تکاملی گیاه مورد نظر بیشتر جابه جا شده اند. دندوگرام بر اساس الگوریتم UPGMA و ضریب تشابه دایس ترسیم شد.

    کلیدواژگان: تنوع، گندم دوروم، رتروترانسپوزون، SSAP
  • کامران سمیعی، احمد ارزانی، سید علی محمد میرمحمدی میبدی صفحه 157

    نژادهای بومی یک گیاه زراعی به عنوان منابع با ارزش ژنتیکی محسوب می شوند. در این تحقیق 20 توده بومی شبدر ایرانی (.Trifolium resupinatum L) که از نقاط مختلف کشور جمع آوری شده بود، مورد استفاده قرار گرفت. نمونه DNA متعلق به 20 ژنوتیپ شبدر با استفاده از نشانگرهای نیمه تصادفی که مکان هدف آنها براساس نواحی برش اتصال اینترون- اگزون (ISJ) است، تکثیر شدند. سی آغازگر نیمه تصادفی از دو گروه آغازگرهای با هدف اینترون (IT)و هدف اگزون (ET)در این مطالعه به کار رفت که 10 آغازگر تکرار پذیر بوده و ایجاد چند شکلی در توده های شبدر مورد مطالعه نمودند. تجزیه خوشه ایبا استفاده از نرم افزار NTSYS و روش UPGMA و تشکیل ماتریس تشابه جاکارد صورت گرفت. آغازگرها مجموعا تولید 111 باند نمودند که از این تعداد، 93 باند (84%) در بین ژنوتیپ های شبدر چند شکل بودند. بیشترین و کمترین قطعات تکثیر شده به ترتیب مربوط به آغازگرهای IT15-31و ET18-4 بود و متوسط تعداد باند برای هر آغازگر 1/11 عدد برآورد شد. براساس تجزیه کلاستر توده های شبدر به 5 گروه تقسیم شدند که از آن میان 2 توده کازرون و کرمانشاهی1 هر کدام به تنهایی یک گروه را تشکیل دادند. براساس ماتریس تشابه، کمترین شباهت (42/0) مربوط به توده های الویجان و کازرون بود و توده های چگنی و هفت چین همدانی بیشترین شباهت ژنتیکی را به خود اختصاص دادند. گروه بندی حاصله تا حدودی با گروه بندی توده های شبدر ایرانی براساس مبداء جغرافیایی هم آهنگی داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان بیان داشت که استفاده از فن آوری PCR با آغازگرهای نیمه تصادفی در بررسی تنوع ژنتیکی توده های شبدر ایرانی مناسب بوده و آنها را به خوبی از هم متمایز نموده است.

    کلیدواژگان: شبدر ایرانی، Trifolium resupinatum L، آغازگر نیمه تصادفی، تنوع ژنتیکی
  • حمیدرضا بلوچی، سید علی محمد مدرس ثانوی، یحیی امام، محسن برزگر صفحه 167

    خشکی، تابش ماورای بنفش و افزایش غلظت دی اکسیدکربن، سه تنش عمده محیطی هستند که آینده غذایی بشر را تحت تاثیر قرار خواهند داد. این پژوهش در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران در سال 1385، به منظور بررسی صفات کیفی برگ پرچم گندم دوروم تحت تاثیر سطوح مختلف دی اکسیدکربن (400 و 900 میکرو مول بر مول هوا)، اشعه ماورای بنفش (UV-A، B، C) و کمبود آب آبیاری (به میزان 60٪ ظرفیت مزرعه) اجرا گردید. نتایج نشان داد که با افزایش شدت اشعه ماورای بنفش میزان رنگدانه های آنتوسیانین، فلاونوئیدها و کاروتنوئیدهای برگ گندم دوروم افزایش یافت. اما با افزایش غلظت گاز دی اکسیدکربن و کمبود آب میزان آنها به طور معنی داری کاهش یافت. در این مطالعه اثر متقابل دی اکسیدکربن و مقدار آب آبیاری بر میزان آنتوسیانین و کربوهیدرات ها معنی دار نبود. هم چنین اثر متقابل بین سه عامل مورد آزمایش بر مقادیر آنتوسیانین، کاروتنوئیدها و کلروفیل a و a+b معنی دار نشد. میزان پروتئین های برگ با تنش کم آبی کاهش یافت. هم چنین با افزایش شدت تشعشع ماورای بنفش و غلظت دی اکسیدکربن در شرایط تنش آبی میزان پروتئین های محلول برگ گندم دوروم کاهش نشان داد. با توجه به نتایج فوق می توان گفت که رویداد سه تنش عمده محیطی در آینده با کاهش تولید رنگیزه های برگ و کاهش حفاظت گیاه در برابر اثرات منفی این تنش ها همراه با کاهش پروتئین های محلول برگ منجر به کاهش عملکرد کمی و کیفی رقم گندم مورد بررسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: اشعه ماورای بنفش، دی اکسیدکربن، تنش خشکی، صفات کیفی، گندم دوروم
  • مهدی حسینی فرهی، کرم الله گودرزی صفحه 183

    هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر کلرید کلسیم بر استحکام و ماندگاری پس از برداشت حبه روی خوشه در انگور عسکری بود. این تحقیق در سال 1385 در یکی از باغات انگور شهرستان سی سخت به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار به اجرا درآمد. آزمایش شامل دو قسمت بود: 1- محلول پاشی با غلظت های1، 5/2 و 5 در هزار دو هفته قبل از برداشت و تکرار یک روز قبل از برداشت. 2- غوطه وری در محلول کلرید کلسیم با غلظت های1، 5/2، 5 درصد بعد از برداشت و تیمار شاهد. انگور ها برای مدت 30 روز در دمای صفر درجه سانتی گراد در سردخانه نگه داری گردیدند. نتایج نشان داد که کلرید کلسیم تاثیر معنی داری در سطح احتمال یک درصد بر درصد ریزش حبه ها پس از یک ماه نگه داری در سردخانه داشت. کمترین میزان ریزش حبه ها در مرحله پس از برداشت مربوط به تیمار 5 درصد غوطه وری و در مرحله پس از یک ماه نگه داری در سردخانه مربوط به تیمار 5/2 در هزار محلول پاشی بود. بیشترین درصد ریزش حبه ها در تیمار شاهد (عدم کاربرد کلرید کلسیم) دیده شد. اثر کلرید کلسیم بر کاهش درصد پوسیدگی حبه های انگور پس از یک ماه نگه داری در سردخانه در سطح یک درصد معنی دار بود. کمترین میزان پوسیدگی در تیمار محلول پاشی 5/2 در هزار و بیشترین میزان پوسیدگی در تیمار شاهد به دست آمد. اثر کلرید کلسیم بر ضریب رسیدگی(TSS/TA) معنی دار بود.

    کلیدواژگان: انگور، پوسیدگی، کلرید کلسیم، ریزش حبه ها
  • حسن خوش قلب، کاظم ارزانی، محمدجعفر ملکوتی، محسن برزگر صفحه 193

    میوه 2 رقم از گلابی آسیایی(.Pyrus serotina Rehd) به نام های‘Ksq’9 و‘Ksq’13 در شرایط آب و هوایی تهران برای بررسی تغییرات میزان قندها و اسیدهای آلی و اثر آنها بر خواص فیزیکوشیمیایی و قهوه ای شدن داخلی میوه مورد ارزیابی قرار گرفت. قندها و اسیدهای آلی 2 بار قبل از برداشت، زمان برداشت و 2 بار پس از برداشت (میوه ها در دمای2°C رطوبت نسبی هوای%85-80 نگه داری شدند) به فواصل زمانی هر ماه یک بار با دستگاه HPLC اندازه گیری شد. تفاوت معنی داری بین ارقام مورد آزمایش، شاهد و زمان نمونه برداری از نظر میزان قندها و اسیدهای آلی مشاهده شد. در این مطالعه میزان قندهای فروکتوز، گلوگز و سوربیتول تا یک ماه بعد از برداشت افزایش نشان داد (از حدود 1 به 9% وزن تر میوه) و سپس کاهش یافت. ساکاروز از 2 ماه قبل از برداشت تا 2 ماه پس از برداشت کاهش یافت (از حدود 3 به 75/0% وزن تر میوه). در هر دو رقم اسیدهای آلی تا قبل از برداشت افزایش و از زمان رسیدن تا پیری میوه کاهش یافت. بیشترین مقادیر اسیدهای آلی مربوط به مالیک و آسکوربیک اسید بود (به ترتیب 345 و 1/41 میلی گرم در 100گرم وزن تر میوه، در زمان برداشت به ترتیب در ارقام ‘Ksq’9و شاهد). هم بستگی زیادی (از 8/0تا 1) بین کاهش قندها و اسیدهای آلی با افزایش قهوه ای شدن داخلی میوه و کاهش صفات سفتی بافت، وزن تر و خشک، و مواد جامد محلول کل میوه(TSS) مشاهده شد. نتایج نشان داد افزایش میزان قندها و اسیدهای آلی باعث تاخیر در قهوه ای شدن میوه شد. ارقام گلابی آسیایی با میزان آسکوربیک اسید کمتر، احتمالا به عارضه قهوه ای شدن داخلی میوه حساس ترند. ارتباط زیادی بین افزایش میزان قندها با افزایش رنگ در میوه ها مشاهده شد.

    کلیدواژگان: اسیدیته، سفتی بافت، خواص فیزیکوشیمیایی میوه، قهوه ای شدن داخلی، گلابی آسیایی، مواد جامد محلول کل
  • حسام عرب نژاد، مسعود بهار، علی تاج آبادی پور صفحه 207

    به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی ارقام پسته ایرانی، کارایی آغازگرهای ریزماهواره ای جداسازی شده از گونه وحشی خنجوک(.Pistacia khinjuk Stocks) روی ژنوتیپ های تجاری پسته متعلق به گونه. P.vera L بررسی شد. از مجموع 27 جفت آغازگر SSR استفاده شده، 25 جفت آغازگر قادر به تکثیر DNA در ارقام مختلف پسته بودند که از این تعداد، 19 جفت آغازگر تکثیر تمیز و قابل تفسیری داشته و از انتقال پذیری مطلوبی روی ارقام اهلی برخوردار بودند. مقایسه الگوهای تکثیر نشان داد، 11 جفت آغازگر محصول چندشکل دارند که مجموع 48 آلل در دامنه ای از دو تا 11 آلل را در بین ژنوتیپ های تحت بررسی تکثیر نمودند. متوسط تعداد آلل به ازای هر جایگاه و هتروزیگوسیتی مشاهده شده، به ترتیب 69/3 و 69/0 محاسبه گردید که حاکی از محتوای بالای اطلاعات نشانگرهای استفاده شده بود. بر اساس تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA و ضریب تشابه نی، ژنوتیپ های تجارتی پسته یک گروه بزرگ با سه زیر گروه متفاوت را تشکیل دادند، در حالی که ژنوتیپ های قزوینی زودرس و سرخس که میوه های ریزتری داشته و به مناطق خاصی محدود هستند، در دو گروه متفاوت و مستقل از گروه ارقام تجاری پسته قرار گرفتند. به نظر می رسد ژنوتیپ قزوینی زودرس از سرخس مشتق شده باشد که ژنوتیپ اخیر احتمالا یک ژنوتیپ تاثیرگذار در تکامل پسته های تجاری می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که نشانگرهای ریزماهواره پسته خنجوک با پراکندگی مناسب در طول ژنوم، از انتقال پذیری مناسبی بر روی ژنوتیپ های پسته اهلی برخوردار هستند و بنابراین می توان از این نشانگرها برای انگشت نگاری ژنتیکی ارقام تجاری پسته استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پسته، خنجوک، تنوع ژنتیکی، نشانگر SSR
  • محمدرضا زکایی خسروشاهی، محمود اثنی عشری صفحه 219

    تاثیر غلظت های مختلف پوترسین برون زاد بر عمر پس از برداشت میوه های توت فرنگی، زردآلو، هلو و گیلاس هر یک به صورت جداگانه، در قالب طرح های کاملا تصادفی و در سه تکرار مطالعه شد. میوه ها در محلول پوترسین به غلظت های 3/0، 5/0، 1و2 میلی مولار به مدت 5 دقیقه برای توت فرنگی و 5/0، 1، 2، 3 و 4 میلی مولار به مدت 10 دقیقه برای سایر میوه ها و نیز آب مقطر (شاهد) غوطه ور شده و سپس به یخچال منتقل گردیدند. طول انبارمانی با کاربرد پوترسین به طور معنی داری در تمامی میوه ها افزایش یافت. این ماده تولید اتیلن و میزان از دست دادن آب میوه ها را کاهش داد و از نرم شدن بافت آنها طی انبارداری جلوگیری نمود. در طول نگه داری، اسیدیته قابل تیتراسیون میوه های تیمار نشده روند کاهشی و pH آب میوه روند افزایشی نشان داد. با استفاده از پوترسین دو روند مذکور همچنان وجود داشت اما شتاب آنها نسبت به شاهد بسیار کمتر بود. استفاده از پوترسین مواد جامد محلول را در گیلاس افزایش و در سایر میوه ها کاهش داد.

    کلیدواژگان: توت فرنگی، زردآلو، هلو، گیلاس، پوترسین، عمر پس از برداشت، اتیلن
  • زهرا کریمی، مجید راحمی صفحه 231

    یکی از مهم ترین علل ایجاد ضایعات پس از برداشت مرکبات، عوامل بیماری زا هستند. آزمایش هایی در قالب طرح کاملا تصادقی با چهار تکرار در سال های 1383- 1384 روی لیمو شیرین و پرتغال والسیا به اجرا در آمد. تیمارها شامل عصاره های روغنی خالص و محلول در الکل 25 درصد، با غلظت‎های 1/0، 3/0 و 5/0 درصد و ایمازالیل(2 میلی لیتر در لیتر) بود. کاربرد عصاره های روغنی خالص میخک و آویشن روی پرتقال والنسیا در سال 1383 موجب کاهش پوسیدگی از 90 درصد در شاهد به ترتیب به صفر و 5/12 درصد شدند. عصاره های خالص میخک و آویشن در سال اول آزمایش پوسیدگی میوه های لیمو شیرین را از 90 درصد در شاهد به ترتیب به صفر و 6 درصد کاهش دادند. در سال دوم نیز نتایج مشابهی به دست آمد و عصاره های خالص روغن میخک و آویشن پوسیدگی لیمو شیرین را از 90درصد شاهد به صفر رساندند. در سال دوم، عصاره‎ روغنی آویشن درالکل 25 درصد حل شدند و با غلظت های 1/0، 3/0 و 5/0 درصد پوسیدگی را در لیمو شیرین از 85 درصد در شاهد به ترتیب به 65، 41 و 26 درصد کاهش دادند، همچنین عصاره روغنی میخک محلول در الکل 25 درصد با غلظت‎های 1/0، 3/0 و 5/0 درصد پوسیدگی را به ترتیب به 60، 30 و 5/22 درصد کاهش دادند که همگی نسبت به شاهد معنی‎دار بود. مقایسه اثر عصاره های روغنی خالص میخک و آویشن با قارچ‎کش از نظر آماری تفاوت معنی‎داری در کاهش پوسسیدگی نشان نداد. تیمارهای میخک و آویشن درالکل 25 به اندازه قارچکش موثر نبودند.

    کلیدواژگان: لیمو شیرین، پرتقال والنسیا، آویشن، میخک، کپک آبی
  • امیرحسین محمدی، ضیاءالدین بنی هاشمی صفحه 239

    پسته یکی از مهم ترین محصولات اقتصادی ایران بوده که عمدتا در مناطق شور کاشته می شود. یکی از مهم ترین بیماری های پسته پژمردگی ورتیسیلیومی با عامل Verticillium dahliae بوده که از خاک و درختان پسته در برخی از مناطق پسته کاری جدا شده است. به منظور مطالعه تاثیر کلریدسدیم بر بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی سه پایه متداول پسته (سرخس، بادامی زرند و قزوینی) در یک آزمایش گلخانه ای تاثیر چهار سطح کلریدسدیم (صفر، 1400، 2800 و 4200 میلی گرم NaCl در کیلوگرم خاک) در محیط آبکشت مورد ارزیابی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه ای کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. سطوح مختلف کلریدسدیم قبل از مایه زنی با قارچ در محیط آبکشت روی ریشه نهال های ده هفته ای پسته اعمال شد. دو هفته پس از اعمال تیمارهای کلریدسدیم، مایه زنی نهال ها با انتقال آنها به خاک بکر حاوی 40 میکرواسکلروت V. dahliae در هر گرم خاک حاوی غلظت های مشابه کلریدسدیم انجام شد. در تیمارهای شوری پایه های سرخس و قزوینی به ترتیب بیشترین و کمترین کاهش وزن خشک و هم چنین غلظت یون های K، Na و Cl را در اندام هوایی و ریشه نشان دادند که بر این اساس، پایه های سرخس و قزوینی به ترتیب حساس ترین و متحمل ترین پایه به شوری بودند. هم چنین نتایج نشان داد که افزایش غلظت کلریدسدیم می تواند درصد کلنیزاسیون V. dahliae در ساقه و ریشه نهال های پسته را افزایش دهد. بیشترین درصد کلنیزاسیون ساقه و ریشه در غلظت 4200 میلی گرم کلریدسدیم در کیلوگرم خاک مشاهده شد. در هر سه پایه، برهمکنش کلریدسدیم و V. dahliae در مقایسه با تیمار قارچ به تنهایی و تیمارهای کلریدسدیم باعث کاهش وزن خشک و افزایش غلظت یون های K، Na و Cl در اندام هوایی و ریشه شد. در مجموع نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تنش شوری قبل از مایه زنی با V. dahliae می تواند شدت پژمردگی ورتیسلیومی پسته را به خصوص در پایه های حساس به شوری افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آبکشت، بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی، پسته، Verticillium dahliae
  • مهدی نصراصفهانی، بهروز انصاری پور صفحه 251

    بیماری ریشه سرخی پیاز در اثر قارچ (Pyrenochaeta terrestris (syn. Phoma terrestris یکی از بیماری های مهم مناطق پیاز کاری کشور بوده که برای اولین بار در اصفهان، شناسایی و گزارش گردید. در راستای کاهش مصرف سموم و در جهت دست یابی به ارقام و یا توده های مقاوم و یا متحمل، بررسی هایی در دو سال متوالی 1381 و 1382 روی حساسیت توده های پیاز ایرانی در مقایسه با ارقام خارجی نسبت به بیماری ریشه سرخی در شرایط گلخانه انجام گردید. مطالعات نشان داد که توده های مورد آزمون از حساسیت متفاوتی در واکنش به عامل بیماری زای ریشه سرخی و توسعه آن برخوردار هستند. توده های مورد آزمون از نظر حساسیت به بیماری ریشه سرخی به چهارگروه تقسیم بندی گردیدند. بر این اساس، دو توده صفی آباد رامهرمز و سرباز بلوچستان از حساس ترین توده های مورد آزمون در این مطالعات بودند و از نظر شاخص بیماری در طیف بیش از دو الی 3 واقع شدند (3-2). ولی اکثر توده ها در طیف 2-1 یعنی طیف حد واسط قرار گرفتند که در اینجا طیف متحمل تلقی می گردند. تعداد معدودی از توده ها در طیف 1-0 قرار گرفتند که در واقع کمترین آلودگی را نسبت به بیماری ریشه سرخی داشته و مقاوم محسوب می شوند. این توده های پیاز، به ترتیب شامل توده های اسحاق آباد نیشابور، محلی ساری، پوست طلایی لوشا، قوطی قصه زنجان، محلی شاهرود، آذربایجان شرقی، شاهرود لاسجرد، محلی رامهرمز، سفید کاشان، قرمز آذرشهر، مرودشت یزد و بومی بوشهر است. در واقع توده های اسحاق آباد نیشابور و محلی ساری از مقاوم ترین توده ها در این آزمایش ها قلمداد می شوند. این نتایج نشان می دهد که توده های ایرانی از مقاومت نسبی و بعضا بالایی نسبت به بیماری ریشه سرخی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: i> Pyrenochaete terrestris، Allium cepa >، توده های پیاز ایرانی، ریشه سرخی
  • غلام خداکرمیان، ژان سوینگز صفحه 263

    الگوی پروتئین الکتروفورز شده 21 استرین Xanthomonas axonopodis pv. citri جدا شده از مرکبات دو استان هرمزگان و کرمان به همراه استرین های استاندارد نماینده X. a. pv. citri و X.a. pv. aurantifoli توسط نرم افزار Gel Compar version 4.2 با 246 استرین از گونه های:X. a. pv. citri، X. a. pv. glycins، X. a. pv. manihotis، X. campestris pv. campestris، X. a. pv. phaseoli، X. cassavae، X. vesicatoria، X. c. pv. euphorbia، X. c. pv. arracaciae، X. a. pv. malvacearum، X. a. pv. clitoriae، X. a. pv. citrumelo، X. a. pv. aurantifolii، X. a. pv. alfalfae، X. cucurbitae، X. a. pv. dieffenbachiae، X. vasicola. pv. holcicola، X. melonis، X. hortorum. pv. pelargonii، X. a. pv. poinsettiicola، X. arboricola pv. pruni، X. c. pv. raphani، X. a. pv. ricini، X. a. pv. vasculorum، X. a. pv. X.c.vignicola، X. c. pv. armoraciaeو X. c. pv. barbareae مقایسه و میزان شباهت آنها محاسبه شد. نتایج نشان داد که شباهت استرین های مورد بررسی به طور متوسط بیش از 86% بود. استرین های جدا شده از استان های هرمزگان و کرمان دارای بیشترین شباهت(100%) به استرین های X. a. pv. citri LMG 9176 و X. a. pv. citri LMG 9654 و کمترین شباهت(90/84%)به استرین های X. c. pv. euphorbia LMG 7402 و X. a. pv. ricini LMG 7444 بودند. شباهت کامل الگوی پروتئین الکتروفورزشده استرین های جدا شده از استان های هرمزگان و کرمان به برخی استرین های پاتوتیپ A یا X. a. pv. citri با الگوی بیماری زایی آن که در مطالعات پیشین ما تعیین شده بود، مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: شانکر باکتریایی مرکبات، کرمان، هرمزگان، Xanthomonas، Xanthomonas axonopodis pv، citri
  • علیرضا عسکریان زاده، سعید محرمی پور، یعقوب فتحی پور، ارسلان نره ئی صفحه 275

    ارقام مختلف یک گیاه و یا گونه های مختلف گیاهی می توانند ازطریق صفات فیزیکی و بیوشیمیایی و یا به صورت غیر مستقیم از طریق جیره غذایی میزبان، روی ویژگی های رفتاری و کارایی دشمن طبیعی تاثیر بگذارد. این بررسی با هدف تعیین درصد پارازیتیسم و واکنش تابعی زنبور پارازیتوئید Platytelenomus hylas Nixon نسبت به تراکم های مختلف تخم ساقه خوار. Sesamia nonagrioides Lef و تعیین میزان تاثیر نوع رقم در این ویژگی رفتاری پارازیتوئید به عنوان یکی از روش های ارزیابی کارایی زنبور یاد شده در ارقام مختلف نیشکر انجام گردید. در مزرعه با جمع آوری تخم آفت از مزارع نیشکر در سه رقم تجاری CP57-614، CP48-103 وCP69-1062، درصد پارازیتیسم در هریک از ارقام تعیین گردید. به منظور تعیین واکنش تابعی زنبور، تخم های جمع آوری شده تا خارج شدن زنبورها در انکوباتور نگه داری شدند. سپس واکنش تابعی زنبور در تراکم های 2، 4، 6، 8، 14، 20، 30، 40، 50، 60، 70، 80 و 90 در لوله آزمایش (به ابعاد 2 × 17/5 سانتی متر) در مدت 24 ساعت بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده های واکنش تابعی از نرم افزارSAS استفاده شد. تجزیه آماری داده ها نشان داد که میزان پارازیتیسم تخم آفت توسط زنبور P. hylas در بین سه رقم نیشکر دارای اختلاف معنی دار است و میزان پارازیتیسم تخم های آفت متاثر از رقم می باشد. مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن نشان داد که رقم CP48-103 در یک گروه و دو رقم دیگر در گروه دیگری قرار دارند. مطابق با نتایج این تحقیق، واکنش تابعی زنبور در هر سه رقم مورد مطالعه از نوع سوم است. مقایسه پارامترهای برآورد شده توسط مدل هولینگ برای هریک از آزمایش ها در سه رقم مورد آزمایش نشان داد که قدرت جستجوی زنبور در رقم CP48-103 به طور معنی داری بیشتر از دو رقم دیگر است ولی بین ارقام CP57-614 و CP69-1062، تفاوت معنی داری دیده نشد. هم چنین زمان دست یابی و حداکثر میزان پارازیتیسم برآورد شده توسط مدل(T/Th) در سه رقم تفاوت داشته و در رقم CP69-1062 به طور معنی داری کمتر از دو رقم دیگر است.

    کلیدواژگان: Sesamia nonagrioides، Platytelenomus hylas، ارقام نیشکر، واکنش تابعی
  • محمود عالیچی، پرویز شیشه بر، محمدسعید مصدق، ابراهیم سلیمان نژادیان صفحه 287

    در این مطالعه شته های مزارع گندم و پارازیتوئیدهای آنها در منطقه شیراز، ترکیب گونه ای، دامنه پراکندگی و تغییرات فصلی جمعیت گونه های غالب طی سال های 84-1383 مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین از مزارعی به مساحت 3-1 هکتار واقع در 10 ناحیه به شعاع 50 کیلومتری اطراف شهر شیراز، نمونه گیری به عمل آمد. تراکم گونه ها به وسیله شمارش افراد موجود روی 40 پنجه گندم که به طور تصادفی در فواصل 5 متری با روش نمونه برداری از دو قطر جمع آوری شدند، محاسبه گردید. مجموعا 8 گونه شته و 3 گونه پارازیتوئید در طی این تحقیق شناسایی شدند. شته های (.Rhopalosiphum padi (L و (.Metopolophium dirhodum (Wlk با فراوانی نسبی 94/33 و 33/31 درصد و پارازیتوئیدهای Aphidius rhopalosiphi De Stefani-Perez و (.Praon volucre (Hal با فراوانی نسبی 53/55 و 90/39 درصد به عنوان گونه های غالب تعیین گردیدند. تغییرات فصلی جمعیت گونه های فوق نیز در منطقه باجگاه، واقع در 15 کیلومتری شمال شهر شیراز، مورد مطالعه قرار گرفت. اوج جمعیت شته ها در سال های مذکور بین 16-2 خرداد و حداکثر جمعیت پارازیتوئیدها 3-1 هفته بعد از آنها به وقوع پیوست. مقایسه درصد پارازیتیسم فصلی بین پارازیتوئیدهای غالب، اختلاف معنی داری را در رابطه با ترجیح زنبور A. rhopalosiphi روی شته R. padi و ترجیح P. volucre روی M. dirhodum نشان داد. بررسی مجموع درصد پارازیتیسم دو زنبور فوق روی شته های مورد مطالعه مشخص نمود که حدود 30 درصد از جمعیت شته های مذکور توسط این دو پارازیتوئید کنترل می شوند. بنابراین در صورت نیاز به سمپاشی مزارع گندم برای کنترل آفات دیگری مانند سن گندم باید به صورتی برنامه ریزی شود که اختلالی در کارایی این زنبورهای پارازیتوئید ایجاد نشود.

    کلیدواژگان: شته های گندم، زنبورهای پارازیتوئید، ترکیب گونه ای، پراکنش، تغییرات فصلی جمعیت، منطقه شیراز
  • ملیحه خسروی، رحیم عبادی، حسین سیدالاسلامی، بیژن حاتمی، خلیل طالبی جهرمی صفحه 297

    در این بررسی لاروهای جوان و لاروهای سن آخر شب پره موم خوار بزرگ.Galleria mellonella L در معرض موم های آغشته به غلظت های 4/0 میلی گرم ماده موثره بر لیتر پایریپروکسی فن (شبه هورمون جوانی) و 25 میلی گرم ماده موثره بر لیتر دیفلوبنزورون (ممانعت کننده سنتز کیتین) در دماهای 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 5±65 درصد و تاریکی مطلق قرار گرفتند. آزمایش ها نشان داد که این دو ترکیب باعث بروز تلفات لاروی در مقایسه با تیمار شاهد می گردند. بیشترین تلفات در مجموع دو سن لاروی مربوط به دیفلوبنزورون با 9/33 درصد و بعد پایریپروکسی فن با 1/24 درصد بود. این دو ترکیب بیشترین تلفات را روی لاروهای جوان به ترتیب با میانگین 8/57 و 5/31 درصد ایجاد کردند. درصد تشکیل شفیره و درصد خروج حشرات کامل در تیمار دیفلوبنزورون با تیمار شاهد تفاوتی نداشت، اما پایریپروکسی فن باعث کاهش تشکیل شفیره تا 4/48 درصد و کاهش درصد خروج حشرات کامل تا 8/44 درصد گردید. هم چنین این ترکیب باعث بروز ناهنجاری هایی به میزان 1/55 درصد در شفیره های تشکیل شده گردید. تاثیر شبه هورمون جوانی از نظر موارد فوق روی لاروهای سن آخر بیشتر از لاروهای جوان بود. کاربرد این ترکیب در دمای 25 و 30 درجه سانتی گراد باعث بروز بیشترین اختلالات شفیرگی به ترتیب تا 1/62 و 78 درصد گردید و در دمای 35 درجه سانتی گراد بروز شفیره های ناسالم تا 7/19 درصد کاهش یافت. در مجموع تیمار لاروهای سن آخر با تنظیم کننده های رشد در دمای 35 درجه سانتی گراد باعث افزایش درصد خروج حشرات کامل غیر طبیعی به میزان 4/49 درصد گردید. این ترکیبات روی کاهش میزان تخم ریزی و کاهش درصد تفریخ تخم حشرات به طور یکسان عمل کردند و90-70 درصد باعث کاهش ظهور نتاج نسل بعدی گردیدند. از این رو تاثیر چشم گیری در کاهش جمعیت آفت دارند. با توجه به اثر ترکیبات تنظیم کننده رشد بر برخی ویژگی های بیولوژیک لاروها، امکان استفاده از آنها به تنهایی یا همراه با دیگر ترکیبات شیمیایی (حشره کش های تدخینی) در کنترل تلفیقی این گونه آفات انباری میسر است.

    کلیدواژگان: دیفلوبنزورون، پایریپروکسی فن، شب پره موم خوار بزرگ، حرارت، سن لاروی
  • فاطمه کاظمی، علی اصغر طالبی، یعقوب فتحی پور صفحه 313

    در این تحقیق ویژگی های زیستی و رفتاری زنبور پارازیتوئید (Anisopteromalus calandrae (Howard) (Hym.: Pteromalidae روی لارو سن چهار سوسک(Callosobruchus maculatus (F.) (Col.: Bruchidae در شرایط آزمایشگاهی با دمای 1 ± 25 درجه سانتی گراد، دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی و رطوبت نسبی 5 ± 20 درصد بررسی گردید. طول دوره پیش از ظهور حشرات کامل زنبور روی میزبان 038/0 ± 82/19 روز تعیین شد. دوره پیش از تخم ریزی در این زنبور بسیار کوتاه بوده و حشرات ماده تقریبا بلافاصله پس از خروج از میزبان قادر به تخم ریزی بودند. میانگین طول دوره تخم ریزی و دوره پس از تخم ریزی به ترتیب 98/1 ± 12/25 و 28/0 ± 75/1 روز به دست آمد. طول دوران بلوغ حشرات ماده روی میزبان 98/1 ± 69/26 روز محاسبه شد. تعداد حشرات کامل تولید شده توسط هر فرد ماده در طول عمر 51/28 ± 240 عدد و نسبت افراد ماده تولید شده روی میزبان 46 درصد محاسبه گردید. طول عمر زنبور نیز در چهار وضعیت مختلف بررسی شد که در حضور عسل، لارو میزبان، لارو میزبان و عسل و بدون میزبان و عسل به ترتیب 32/4 ± 49، 98/1 ± 69/26، 52/3 ± 90/38 و 37/0 ± 66/5 روز برای زنبور ماده و 5/1 ± 64/10، 34/0± 85/6، 52/0 ± 41/8 و 28/0 ± 59/5 روز برای زنبور نر محاسبه شد. واکنش تابعی زنبور نسبت به تراکم های مختلف لارو سوسک مطالعه گردید. تجزیه داده ها در دو مرحله با نرم افزار SAS انجام شد. واکنش تابعی زنبور از نوع دوم بود. در آزمایش ترجیح میزبانی (سنین مختلف لاروی و شفیره سوسک چهار نقطه ای حبوبات) که در دو وضعیت مختلف (میزبان‎ها به صورت مخلوط و میزبان‎ها به صورت جداگانه) انجام شد، مشخص گردید که در حالت اول زنبور پارازیتوئید لاروهای سن چهار میزبان را به لاروهای سنین پایین‎تر و شفیره و در حالت دوم لاروهای سن چهار و شفیره را ترجیح می دهد.

    کلیدواژگان: Callosobruchus maculatus، Anisopteromalus calandrae، واکنش تابعی، ترجیح میزبانی
  • ابوالفضل تقوی، غلامحسین طهماسبی، علی اصغر طالبی، علی زرنگار، علیرضا منفرد، حسن نظریان صفحه 325

    در تحقیقی که در سال های 85-1384 انجام شد، تنوع گونه ای زنبورهای مخملی در دو استان تهران (منطقه فشم، زایگان) و قزوین (منطقه الموت، ویکان) در البرز مرکزی بررسی شد. کاست های سه گانه ملکه، کارگر و نر در شش تاریخ در فصل های بهار و تابستان در دو منطقه یاد شده جمع آوری شدند. نمونه برداری از زنبورهای بالغ در منطقه ویکان از 5/3/85 تا 28/6/85 و در منطقه زایگان از3/3/85 تا 26/6/85 انجام شد. در مجموع 11 گونه از زنبورهای جنسBombus جمع آوری و شناسایی شد که تعداد هشت گونه در دو منطقه یکسان بود. اطلاعات به دست آمده در مورد کاست های مختلف گونه های دو منطقه با کمک نرم افزار اکسل محاسبه و سپس با استفاده ازنرم افزار اکولوژیکال متدولوژی تجزیه و تحلیل شدند. کمیت های تنوع گونه ای با استفاده از شاخص های سه گانه سیمسون، شانون- وینر و بریلوین و یک نواختی با استفاده از شاخص های سیمسون، کامارگو و اسمیت- ویلسون محاسبه شدند. غنای گونه ای نیز در دو منطقه محاسبه و مقایسه شد. نتایج به دست آمده در منطقه ویکان تنوع گونه ای، یک نواختی و غنای گونه ای بالاتری را نسبت به زایگان نشان داد. به عبارت دیگر منطقه ویکان از پایداری بالاتری در مقایسه با زایگان برخوردار بود. درصد شباهت دو منطقه 46 درصد بود که نشان دهنده تفاوت زیاد نسبت های فراوانی گونه ها با وجود اشتراک هشت گونه در دو منطقه بود.

    کلیدواژگان: زنبورهای مخملی، تنوع گونه ای، غنای گونه ای، یک نواختی، درصدشباهت، البرز مرکزی، ایران
  • مهدی بصیرت صفحه 339

    پروانه چوبخوار پسته، (Kermania pistaciella Amsel)، یکی از آفات مهم پسته است. این تحقیق در دو ایستگاه موسسه تحقیقات پسته کشور انجام شد. در این دو باغ روند تشکیل پیله و ظهور حشرات کامل این آفت در طول چهار سال ثبت شد. آستانه حداقل حرارتی به روش کمترین ضریب تغییرات حرارت موثر (Least Coefficient of Variation method) برای مراحل مختلف رشد این آفت محاسبه شد. مجموع حرارت موثر برای درصد های مختلف تشکیل پیله شفیرگی و ظهورحشره کامل به دست آمد. آستانه حداقل حرارتی برای دوره های لارو زمستان گذران تا پیله شفیرگی، لارو زمستان گذران تا حشره کامل و پیله شفیرگی تا حشره کامل به ترتیب 10، 11 و 12 درجه سانتی گراد می باشد. مجموع حرارت موثر برای تشکیل 50 درصد پیله شفیرگی از لارو زمستان گذران براساس آستانه حداقل حرارت 73/6 10 ° C درجه روز به دست آمد. اوج ظهور حشرات کامل به طور متوسط با 65 درصد ظهور حشرات کامل هم زمان بود. اگر این درصد ظهور حشرات کامل به عنوان پایه ای برای زمان کنترل پذیرفته شود. مجموع حرارت موثر از اول بهمن ماه برای 65% ظهور حشرات کامل از لارو زمستان گذران براساس آستانه حداقل حرارتی213/8 11 ° C درجه روز محاسبه گردید. مجموع حرارت موثر برای 65% درصد ظهور حشرات کامل بر اساس آستانه حداقل حرارتی 12 ° C از زمان تشکیل 5 درصد پیله شفیرگی، 50 درصد تشکیل پیله شفیرگی و از 5 درصد ظهور حشرات کامل به ترتیب 3/145، 9/126 و 6/ 71 درجه روز محاسبه شد.

    کلیدواژگان: پروانه چوبخوار پسته، آستانه حداقل حرارتی، مجموع حرارت موثر
  • نجمه صاحب زاده، رحیم عبادی، جهانگیر خواجه علی صفحه 351

    به علت آسیب دیدن حشرات مفید و گرده افشان ها به ویژه زنبورهای عسل در هنگام گل دهی گیاهان از سموم استفاده شده در محیط، حفاظت از این حشرات ضروری است. با بررسی 10 ترکیب شیمیایی که در شرایط آزمایشگاهی دورکنندگی آنها مشخص شده بود، اقدام به مطالعه اثر دورکنندگی آنها در شرایط مزرعه ای گردید. از بین ترکیبات آزمایش شده شامل استوفنون، متیل اتیل کتون، متیل ایزوبوتیل کتون، سیکلوهگزانون، استیل استون، متیل سالیسیلات، پروپیونیک آنیدرید، مالئیک آنیدرید، 2- اتیل هگزیل آمین و دی بوتیل آمین، مشخص شد که ترکیبات آمینی 2-اتیل هگزیل آمین و دی بوتیل آمین و ترکیب استری متیل سالیسیلات دارای بالاترین درصد دورکنندگی زنبورهای عسل در شرایط مزرعه ای هستند. اثر زمان نمونه برداری نیز نشان داد که در ساعت 15 دورکنندگی ترکیبات بیشتر است. ارزیابی غلظت های مختلف این سه ترکیب مخلوط با غلظت نیم درصد ترکیبات پایدارکننده بنزیل بنزووات، دی بوتیل فتالات و بنزیل الکل نشان داد که اختلاط 2- اتیل هگزیل آمین با بنزیل بنزووات، دی بوتیل فتالات و بنزیل الکل به ترتیب در غلظت های بالای 17/0، 4/0 و 03/0 درصد، اختلاط دی بوتیل آمین با بنزیل بنزووات و دی بوتیل فتالات هر دو در غلظت 1 درصد و با بنزیل الکل در غلظت های بالای 08/0 درصد و اختلاط متیل سالیسیلات و بنزیل الکل در غلظت های بالای 8/1 درصد دورکنندگی بالای 70 درصد در شرایط مزرعه ای دارند.

    کلیدواژگان: ترکیبات دورکننده، زنبورعسل، ترکیبات پایدارکننده، غلظت
  • تاثیر کلات روی بر مقاومت به خشکی گندم (. Triticum aestivum L)
    محسن دهقانیان، مهدی مدندوست صفحه 354

    به منظور بررسی تاثیر مصرف کلات روی بر مقاومت به خشکی گندم کراس آزادی آزمایشی به صورت کرت های خرد شده با 3 تکرار در شهرستان خرامه واقع در شرق شیراز طی سال زراعی 84 - 1383 به مرحله اجرا در آمد. کرت های اصلی مربوط به تنش خشکی شامل شاهد، تنش خشکی در مراحل گل دهی و مرحله شیری دانه و تنش خشکی توام در دو مرحله گل دهی و شیری دانه بود و کرت های فرعی شامل چهار مقدار مصرف روی به فرم کلات روی در سطوح شاهد (عدم مصرف روی)، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار در نظر گرفته شد. نتایج آزمایش نشان داد که مصرف این کود در شرایط خشکی می تواند افزایش معنی داری در سطح احتمال 5 درصد بر تعداد سنبله در متر مربع ایجاد کند. تنش خشکی وزن هزار دانه گندم را کم کرد. کمترین وزن هزار دانه مربوط به تنش خشکی توام در مرحله گل دهی و شیری دانه به مقدار 78/29 گرم به دست آمد که با مصرف 15 کیلوگرم از روی نیز وزن دانه حفظ شد. تیمارهای تنش خشکی به طور معنی داری موجب کاهش عملکرد دانه شد (17/14% کاهش نسبت به شاهد). در حالی که مصرف کلات روی مقاومت گندم را به کاهش عملکرد در شرایط خشکی افزایش داد. در واقع عدم کاهش تعداد دانه در سنبله گندم تحت شرایط خشکی که در نتیجه مصرف کلات روی حاصل شده، منجر به مقاومت در کاهش عملکرد دانه و شاخص برداشت حاصل از آن شده است. به طور متوسط مصرف 15 کیلوگرم از کلات روی نیز شاخص برداشت را نسبت به شاهد 22% افزایش داد.

    کلیدواژگان: گندم، روی، خشکی، عملکرد دانه
  • پریسا حیدری زاده، محمدضا سبزعلیان، محمدرضا خواجه پور صفحه 365

    بررسی واکنش ژنوتیپ های مختلف گزینش شده از توده محلی گلرنگ به دما و طول روز در قالب تاریخ کاشت های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در سال زراعی 82-1381 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل 4 تاریخ کاشت (20/12/81، 1/2/82، 2/3/82، 3/4/82) و فاکتور فرعی شامل 20 ژنوتیپ (19 ژنوتیپ انتخاب شده از توده محلی کوسه و ژنوتیپ اراک 2811 به عنوان شاهد) بود. تعداد روز از کاشت تا سبز شدن و سبز شدن تا شروع رشد طولی ساقه با تاخیر در کاشت کاهش یافت. طول دوران شروع رشد طولی ساقه تا رویت طبق با تاخیر در کاشت تا کاشت سوم کاهش، و سپس افزایش یافت. طول دوران رویت طبق تا 50 درصد گل دهی و 50 درصد گل دهی تا رسیدگی فیزیولوژیک با تاخیر در کاشت به ترتیب تا تاریخ کاشت سوم و دوم ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت. تعداد روز از کاشت تا سبز شدن، سبز شدن تا شروع رشد طولی ساقه، شروع رشد طولی ساقه تا رویت طبق و 50 درصد گل دهی تا رسیدگی فیزیولوژیک تحت تاثیر ژنوتیپ واقع نشد. ژنوتیپ DP7 بیشترین و ژنوتیپ های C111و DP25کمترین تعداد روز از رویت طبق تا 50 درصد گل دهی را دارا بودند. همچنین اثرات متقابل تاریخ کاشت و ژنوتیپ بر طول دوره شروع رشد طولی ساقه تا رویت طبق معنی دار بود. وزن دانه در بوته با تاخیر در کاشت کاهش یافت. ژنوتیپ ISF66بیشترین و رقم اراک 2811 کمترین وزن دانه در بوته را در چهار تاریخ کاشت داشتند. طول مراحل نموی سبز شدن تا رویت طبق در ژنوتیپ های C128،DP5،ISF66واراک 2811 تحت تاثیر دمای حداکثر،در ژنوتیپDP7تحت تاثیر توان دوم دمای حداکثر، در ژنوتیپ هایDP1، DP17 و C41100تحت تاثیر توان دوم دمای حداقل و در ژنوتیپ های ISF28، ISF22، DP25،DP9و C111تحت تاثیر طول روز واقع شد. براساس این نتایج دوره نموی سبز شدن تا رویت طبق در اکثر ژنوتیپ ها تحت تاثیر متغیرهای دمایی قرار گرفت. در تاریخ کاشت اواخر اسفند، ژنوتیپ ها حداکثر عکس العمل به دما و طول روز را نشان دادند و در تاریخ کاشت چهارم این حساسیت به حداقل میزان خود کاهش یافت. ژنوتیپ ISF66بالاترین عملکرد دانه را در تاریخ کاشت اواخر اسفند دارا بود. با استفاده از نتایج به دست آمده در این تحقیق، به نظر می رسد که زمان مناسب برای کشت ژنوتیپ های کوسه در شرایط مشابه با مطالعه حاضر، در اواخر اسفند ماه می باشد.

    کلیدواژگان: گلرنگ، تاریخ کاشت، دما، طول روز، مراحل نمو، عملکرد
  • قدرت الله سعیدی صفحه 379

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر سیزده تیمار کودی (به عنوان فاکتور اصلی) بر صفات زراعی دو رقم کنجد (به عنوان فاکتور فرعی) در یک آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اصفهان انجام شد. نتایج نشان داد که هیچ یک از تیمارهای کودی دارای عناصر غذاییMn،Zn، Fe، K،P، N، تاثیر معنی داری بر اجزای عملکرد، عملکرد دانه و روغن نداشتند، ولی مصرف هم زمان همه عناصر نسبت به تیمار شاهد موجب کاهش معنی دار تعداد روز تا رسیدگی شد. اثر متقابل معنی دار بین رقم و تیمارهای کودی برای درصد روغن دانه نیز نشان داد که مصرف عناصر غذایی NPK، P،Nو NPK+Fe+Zn در توده مبارکه و مصرف عناصر غذایی N+K در توده اردستان موجب کاهش معنی دار درصد روغن دانه آنها گردید و بقیه تیمارهای کودهی تاثیر معنی داری بر درصد روغن دانه نداشتند. توده مبارکه نیز به طور معنی داری نسبت به توده اردستان از ارتفاع بوته بیشتر، تعداد دانه در کپسول بیشتر، وزن هزار دانه کمتر، عملکرد دانه در بوته و در هکتار بیشتر، درصد روغن در دانه کمتر و عملکرد روغن بیشتری برخوردار بود. عملکرد دانه در توده مبارکه و اردستان به ترتیب 1646 و 1169 کیلوگرم در هکتار و درصد روغن دانه آنها به ترتیب برابر 88/52 و 81/53 بود. ضرایب هم بستگی و تجزیه رگرسیون نشان داد که تغییرات عملکرد دانه بیشتر ناشی از تغییرات تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول بود و این دو صفت از اجزای اصلی عملکرد دانه در کنجد بودند. عملکرد روغن نیز هم بستگی بسیار بالایی را با عملکرد دانه نشان داد (**99/0= r)، ولی ضریب هم بستگی آن با درصد روغن دانه بسیار کم و غیر معنی دار بود (10/0- = r)، بنابراین این طور استنباط می شود که عملکرد دانه عامل اصلی تعیین کننده عملکرد روغن بوده است.

    کلیدواژگان: کنجد، عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف، عملکرد دانه، روغن دانه
  • سیدسعید پورداد، خشنود علیزاده، رضا عزیزی نژاد، عبدالله شریعتی، مسعود اسکندری، مجید خیاوی، عزت الله نباتی صفحه 403

    گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) بومی ایران بوده و با شرایط آب و هوایی کشور سازگاری خوبی دارد. 16 ژنوتیپ گلرنگ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شش ایستگاه تحقیقاتی سرارود (کرمانشاه)، مراغه، قاملو (کردستان)، خدابنده (زنجان)، شیروان (خراسان شمالی) و کوهدشت (لرستان) به صورت دو آزمایش جداگانه در شرایط تنش و بدون تنش رطوبتی در بهار کشت گردید. شاخص های کمی مقاومت به خشکی شامل شاخص حساسیت به خشکی (SSI)، شاخص متوسط محصول دهی (MP)، شاخص تحمل به خشکی (STI)، میانگین هندسی محصول دهی (GMP) و شاخص تحمل (TOL) برای عملکرد دانه و نیز پایداری غشای ژنوتیپ ها محاسبه گردید. نتایج نشان داد که شاخص تحمل به خشکی (STI) مناسب ترین شاخص برای ارزیابی مقاومت به خشکی ژنوتیپ ها بوده و برآورد این ضریب از میانگین کل ایستگاه ها نشان داد که ژنوتیپ هایCW-4440، Gilaو PI-537598 با بیشترین میزان STI دارای عملکرد بالا در هر دو شرایط رطوبتی بودند. انحراف معیار STI این سه ژنوتیپ نشان داد که Gila پایداری کمتری از نظر این شاخص داشته و نهایتا دو ژنوتیپ دیگر شایستگی بیشتری برای گزینش داشتند. تجزیه واریانس شاخص پایداری غشای (CMS) نشان داد که بین ژنوتیپ ها اختلاف معنی داری در سطح احتمال یک درصد وجود دارد. رقم S-541 دارای بیشترین پایداری غشای و رقم KINO-76 دارای کمترین میزان پایداری غشا بود. پایدای غشا با شاخص های STI،MP،GMP هم بستگی مثبت و معنی داری نشان داد. یعنی ژنوتیپ های دارای غشای پایدارتر در شرایط واقعی و محیط طبیعی نیز مقاومت به خشکی بالایی نشان داده بودند. بنابراین آزمون پایداری غشا می تواند به عنوان یک روش سریع برای غربال ژنوتیپ ها در مراحل اولیه اصلاحی مورد استفاده قرار گیرد. تجزیه کلاستر براساس سه ضریب مقاومت به خشکی(STI،MP،GMP)، پایداری غشا (CMS) و عملکرد در دو شرایط تنش و بدون تنش خشکی ژنوتیپ های تحت بررسی را به سه گروه تقسیم نمود. گروه بندی حاصل از تجزیه کلاستر نیز توانست چهار ژنوتیپ برتر CW-4440، PI-537598، Gilaو S-541 را شناسایی کرده و تاکیدی بر نتایج حاصل از دیگر روش ها بود.

    کلیدواژگان: گلرنگ، شاخص های مقاومت به خشکی، عملکرد دانه، پایداری غشا
  • مجید مجیدیان، امیر قلاوند، نجفعلی کریمیان، علی اکبر کامگار حقیقی صفحه 417

    به منظور بررسی اثرهای تنش رطوبت، کود شیمیایی نیتروژنه، کود دامی و تلفیقی از کود نیتروژن و کود دامی بر عملکرد، اجزای عملکرد و راندمان استفاده از آب ذرت سینگل کراس 704 (دیررس- تک بلال و دندان اسبی)، آزمایشی مزرعه ای در سال 1384 در مرکز تحقیقات دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عوامل مورد مطالعه شامل مقادیر و ترکیبات مختلف کود نیتروژن {شیمیایی (صفر، 92، 184 و 276 کیلوگرم در هکتار نیتروژن)، تلفیقی شیمیایی و دامی (46 کیلوگرم نیتروژن + 5/2 تن کود دامی، 92 کیلوگرم نیتروژن + 5 تن کود دامی و 138 کیلوگرم نیتروژن + 5/7 تن درهکتار کود دامی) و دامی (5، 10 و 15 تن در هکتار کود دامی)} و سه سطح آبیاری (آبیاری معادل نیاز آبی گیاه (شاهد)، آبیاری معادل 75 % نیاز آبی گیاه و آبیاری معادل50% نیاز آبی گیاه) در نظر گرفته شد. بیشترین عملکرد دانه ذرت در تیمار 92 کیلوگرم نیتروژن + 5 تن کود دامی به میزان 7976 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. بیشترین عملکرد دانه ذرت در آبیاری شاهد به میزان 7041 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. تنش رطوبت در آبیاری معادل 50 درصد نیاز آبی گیاه و آبیاری معادل 75 درصد نیاز آبی گیاه عملکرد دانه را به ترتیب 33 و 12 درصد کاهش داد. بیشترین عملکرد در برهمکنش تنش رطوبت و تیمارهای کود نیتروژن در تیمار 5 تن کود دامی در هکتار و آبیاری معادل نیاز آبی گیاه به دست آمد. هم چنین بیشترین راندمان استفاده از آب در بین تیمارهای آبیاری در آبیاری معادل 50 درصد نیاز آبی گیاه بود. بیشترین راندمان استفاده از آب در برهمکنش تنش رطوبت و تیمارهای کود نیتروژن در تیمار 92 کیلوگرم کود نیتروژن + 5 تن کود دامی در هکتار و آبیاری معادل 50% نیاز آبی گیاه به دست آمد. نتایج این پژوهش نشان داد که کود نیتروژن کافی به صورت شیمیایی عملکرد دانه ذرت را تحت شرایط تنش رطوبتی به مقدار کم افزایش و کود نیتروژن به صورت تلفیقی (شیمیایی و دامی) عملکرد دانه را تحت شرایط تنش رطوبتی افزایش می دهد. ولی با آبیاری کامل عملکرد دانه ذرت را به مقدار زیاد افزایش می دهد. هم چنین زمانی که تنش رطوبتی شدید است کود نیتروژن به ویژه به صورت تلفیقی عملکرد را افزایش می دهد. با کاربرد توام کودهای شیمیایی و دامی، علاوه بر کاهش میزان مصرف کودهای شیمیایی و بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی خاک، عملکرد دانه بهتری حاصل شد.

    کلیدواژگان: تنش رطوبت، نیتروژن، تعداد دانه، عملکرد، نظام های کشاورزی، ذرت
  • فرشاد سرخی لله لو، عادل دباغ محمدی نسب، عزیز جوانشیر صفحه 435

    تاثیر سه نوع تداخل(زیزمینی، هوایی و کامل) بین گندم زراعی و یولاف وحشی روی ویژگی های برگ و نسبت ریشه به ساقه طی یک آزمایش گلدانی و در قالب طرح کاملا تصادفی در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال زراعی 1386 مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش دارای چهار سطح رقابت (شاهد برای هر دو گیاه، تداخل کامل، تداخل ریشه و تداخل اندام هوایی گندم با یولاف وحشی) و چهار سطح تراکم یولاف وحشی (2، 4، 6 و 8 بوته در گلدان) در چهار تکرار بود. تاثیر تداخل کامل و تداخل ریشه ای روی گندم و یولاف وحشی به مراتب بیشتر از تداخل اندام هوایی بود. به طوری که در مورد گندم تداخل اندام هوایی کاهش معنی دار تعداد برگ در بوته را موجب شد ولی روی میزان کلروفیل و سطح برگ پرچم کاهش معنی داری را ایجاد نکرد اما تداخل کامل و ریشه ای باعث کاهش معنی دار در کلیه صفات مورد مطالعه گندم شدند. در یولاف وحشی نیز تداخل اندام هوایی موجب کاهش معنی دار تعداد برگ سطح برگ پرچم و میزان کلروفیل برگ پرچم یولاف وحشی شد ولی میزان این کاهش به مراتب کمتر از تداخل ریشه ای و تداخل کامل بود. در اکثر موارد تفاوت مشهودی بین تداخل ریشه ای و کامل در مورد دو گیاه گندم و یولاف وحشی مشاهده نشد.در کل می توان نتیجه گیری کرد که تداخل ریشه ها موجب افزایش قدرت رقابتی یولاف وحشی نسب به گندم و در نتیجه تشدید رقابت بر سر منابع مورد استفاده گردید. با بررسی منحنی های رگرسیونی مشاهده شد که با افزایش تراکم یولاف وحشی سرعت افت تعداد برگ در بوته گندم، سطح برگ پرچم و میزان کلروفیل برگ پرچم گندم کاهش می یابد. با افزایش تراکم یولاف وحشی و شدت یافتن رقابت نسبت ریشه به ساقه در گندم و یولاف وحشی افزایش یافت. این امر نشانگر حساسیت بیشتر اندام هوایی نسبت به سیستم ریشه ای در برابر رقابت است. میزان این نسبت در یولاف وحشی به مراتب بیشتر از گندم بود که دلیل آن قدرت بیشتر ریشه دهی یولاف وحشی نسبت به گندم است.

    کلیدواژگان: سطح برگ، میزان کلروفیل، تداخل، گندم، یولاف وحشی
  • مهدیه حاج غنی، مهری صفاری، علی اکبر مقصودی مود صفحه 449

    مساله شوری به عنوان عاملی فزاینده در مزارع فاریاب کشور، خصوصا مزارعی که با آب چاه آبیاری می شوند، از اهمیت خاصی برخوردار است. به منظور بررسی آثار تنش شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه گلرنگ، آزمایشی در دو مرحله با استفاده از چهار سطح شوری کلرید سدیم (0، 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر) و چهار رقم خاردار و بدون خارگلرنگ (محلی اصفهان و ارقام اصلاح شده LRV،ILو PI) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. در مرحله جوانه زنی درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، نسبت وزن خشک ریشه چه به ساقه چه و شاخص مقاومت به شوری اندازه گیری شد. در مرحله رشد گیاهچه نیز طول ساقه، تعداد برگ، شاخص کلروفیل، وزن خشک ریشه و اندام هوایی، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی و شاخص مقاومت به شوری اندازه گیری گردید. نتایج هر دو مرحله نشان داد که در همه رقم ها تنش شوری صفات ذکر شده را به صورت معنی دار کاهش می دهد. اثر متقابل شوری و رقم در مرحله جوانه زنی بر خلاف مرحله رشد گیاهچه معنی دار بود. با افزایش شوری شاخص مقاومت به شوری در هر دو مرحله به صورت معنی داری کاهش یافت، ولی اختلاف بین واریته ها معنی دار نبود. در مرحله جوانه زنی و رشد گیاهچه رقم های PI و IL به ترتیب به عنوان مقاوم ترین رقم ها ارزیابی شدند. مقایسه نتایج نشان داد که نحوه پاسخ به تنش شوری در رقم های مختلف و طی مراحل جوانه زنی و رشد گیاهچه کاملا متفاوت بوده و مرحله جوانه زنی به تنش شوری حساس تر است.

    کلیدواژگان: شوری، رقم، گلرنگ، جوانه زنی و رشد گیاهچه
  • سید عبدالرضا کاظمینی، حسین غدیری، نجفعلی کریمیان، علی اکبر کامگار حقیقی، منوچهر خردنام صفحه 461

    به منظور بررسی برهمکنش نیتروژن و مواد آلی بر رشد و عملکرد گندم دیم، آزمایشی دردو سال 1384 و 1385 در ایستگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز واقع در باجگاه به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی نیتروژن در سه سطح (صفر، 40 و80 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و فاکتورهای فرعی سه نوع ماده آلی شامل پسمان های گندم به میزان 750 و 1500 کیلوگرم در هکتار، پسمان های ریشه شیرین بیان به میزان 15و30 تن در هکتار و کمپوست ضایعات شهری به میزان 10 و20 تن در هکتار (معادل 50 و100%) بودکه با تیمار شاهد (فاقد هر گونه ماده افزودنی) مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد عملکرد دانه گندم با افزایش نیتروژن از صفر به 40 و از 40 به 80کیلوگرم در هکتار به طور معنی داری افزایش یافت. از بین اجزای عملکرد گندم، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در بوته افزایش یافت که این افزایش در مورد تعداد دانه در سنبله از صفر به 40 و 80 کیلوگرم در هکتار و در مورد تعداد خوشه از صفر به 80 کیلوگرم در هکتار معنی دار بود. نتایج حاصله از مصرف مواد آلی مختلف به خاک نشان داد که حداکثر عملکرد دانه گندم دیم در تیمار 100 درصد کمپوست به میزان 32% در مقایسه با تیمار شاهد افزایش داشت. نتایج به دست آمده از اثر برهمکنش مواد آلی و نیتروژن (میانگین دو سال) نشان داد که در تیمار100درصد کمپوست، با افزایش نیتروژن از صفر به 40 کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه گندم به طور معنی داری افزایش پیدا کرد و افزایش نیتروژن از 40 به 80 کیلوگرم اختلاف معنی داری ایجاد نکرد. بنابراین حداکثر 50 درصد از نیتروژن مورد نیاز می تواند با کمپوست جایگزین گردد. داده های به دست آمده از تاثیر مواد آلی بر روند تغییرات آب موجود در خاک نشان داد که به طور کلی در هر دو سال آزمایش مصرف مواد آلی، در مقایسه با تیمار شاهد، مقدار آب موجود درخاک (صفر تا 60 سانتی متر) را افزایش داد لیکن از بین مواد آلی، مصرف کمپوست تاثیر بیشتری بر ظرفیت نگه داری آب خاک داشت.

    کلیدواژگان: گندم دیم، نیتروژن، مواد آلی، کمپوست، عملکرد دانه، ظرفیت نگه داری آب خاک
  • مهدی بیات، بابک ربیعی، محمد ربیعی، علی مومنی صفحه 475

    به منظور مطالعه روابط بین عملکرد دانه و برخی از صفات مهم زراعی در کلزا به عنوان کشت دوم در مزارع برنج، چهارده رقم کلزای بهاره در قالب طرح بلوکی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی موسسه برنج کشور (رشت) در سال زراعی 85-84 کشت شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام، از نظر اکثر صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود دارد. وراثت پذیری عمومی صفات از حداقل 29/0 برای طول خورجین در شاخه های فرعی تا 99/0 برای روز تا رسیدگی متغیر بود. با محاسبه ضریب تغییرات ژنتیکی و فنوتیپی مشاهده شد که کمترین تنوع مربوط به روز تا رسیدگی و بیشترین تنوع مربوط به تعداد خورجین در شاخه های فرعی بود. هم چنین پیشرفت ژنتیکی مورد انتظار با اعمال شدت گزینش 5 درصد از 68/3 درصد (25/0 سانتی متر) برای طول خورجین در شاخه اصلی تا 46/31 درصد (58/915 کیلوگرم در هکتار) برای عملکرد دانه متغیر بود. نتایج به دست آمده از برآورد ضرایب هم بستگی ژنوتیپی بین صفات نشان داد که بین عملکرد دانه با تعداد شاخه های فرعی، تعداد خورجین در شاخه های اصلی و فرعی، طول خورجین در شاخه های فرعی، قطر خورجین در شاخه های اصلی و فرعی، وزن هزار دانه و درصد روغن مثبت و معنی دار و بین عملکرد دانه با روز تا 90 درصد گل دهی و روز تا رسیدگی هم بستگی منفی و معنی داری وجود دارد. انجام تجزیه علیت روی هم بستگی های ژنوتیپی بین عملکرد دانه به عنوان متغیر وابسته و سایر صفات به عنوان متغیرهای مستقل نشان داد که وزن هزار دانه و تعداد خورجین در شاخه های فرعی دارای اثر مستقیم مثبت و بالا و روز تا 90 درصد گل دهی دارای اثر مستقیم منفی و پایینی روی عملکرد دانه بود. به این ترتیب برای اصلاح عملکرد دانه در کلزا به عنوان کشت دوم در مزارع برنج می توان گزینش های غیر مستقیمی از طریق افزایش وزن هزار دانه و تعداد خورجین در شاخه های فرعی انجام داد.

    کلیدواژگان: پیشرفت ژنتیکی، تجزیه علیت، ضریب هم بستگی، عملکرد دانه، کلزا
  • محمودرضا تدین صفحه 489

    به منظور بررسی اثر پساب کارخانه قند بر درصد عناصر اندام هوایی (شاخساره)، عملکرد و اجزای عملکرد و کیفیت دانه دو رقم گندم، پژوهشی مزرعه ای در دو سال زراعی 1385 و 1386 در محدوده کارخانه قند اقلید به اجرا در آمد. تیمارها شامل دو رقم گندم الموت و زرین و دو سطح آبیاری با آب چشمه (شاهد) و آبیاری پساب کارخانه قند بود. پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که آبیاری با پساب کارخانه قند منجر به افزایش درصد نیتروژن، فسفر و کلسیم اندام هوایی و کاهش غلظت عناصر آهن، منگنز، روی، مس و بور شد ولی تاثیر معنی داری بر درصد عناصر پتاسیم، منیزیم و گوگرد نداشت. نتایج نشان داد که درصد نیتروژن در تیمار شاهد در هر دو رقم الموت و زرین به ترتیب 41/2 و 54/2 درصد و در تیمار پساب 28/3 و 41/3 درصد، درصد فسفر در تیمار شاهد 42/ و 47/ درصد و در تیمار پساب 46/ و 51/ درصد و کلسیم در تیمار شاهد 29/ و 32/ درصد و در تیمار پساب به 47/ و 48/ درصد افزایش یافت. در هر دو سال آزمایش و در هر دو رقم گندم کمترین تعداد پنجه، تعداد سنبله بارور، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت از تیمار آبیاری با پساب به دست آمد هر چند که این میزان کاهش در رقم الموت بیشتر از رقم زرین بود. در هر دو رقم الموت و زرین کمترین تعداد پنجه به ترتیب با 33/2 و 56/2، تعداد سنبله با 83/1 و 92/1، تعداد دانه در سنبله با 67/31 و 51/32 عدد، عملکرد دانه با 5233 و 5532 کیلوگرم در هکتار، شاخص برداشت با 03/32 و 53/33 درصد و بهره وری آب با 72/ و 75/ کیلوگرم بر متر مربع از تیمار پساب در مقایسه با شاهد به دست آمد. نتایج نشان داد که استفاده از پساب کارخانه می تواند منجر به کاهش درصد عناصر غذایی موجود در دانه و عملکرد دانه گندم شود.

    کلیدواژگان: گندم، پساب کارخانه قند، عملکرد دانه، عناصر غذایی
  • فاطمه حیدری، سعید زهتاب سلماسی، عزیز جوانشیر، هوشنگ آلیاری، محمدرضا دادپور صفحه 501

    به منظور بررسی اثر تراکم بوته بر عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی آزمایشی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریزدر سال های 1383و1384 اجرا شد. در این بررسی اثر تراکم کاشت در چهار سطح (8، 12، 16 و20 بوته در متر مربع) ارزیابی شد. نتایج حاصل از هر سال به صورت اسپلیت پلات در زمان و نتایج حاصل از دوسال به صورت تجزیه مرکب دو ساله تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تراکم بوته، عملکرد تر، عملکرد خشک، درصد اسانس بوته و عملکرد اسانس را تحت تاثیر قرار داده ولی اثری بر درصد اسانس برگ نداشته است. بیشترین عملکرد تر، عملکرد خشک، درصد اسانس برگ، درصد اسانس بوته و عملکرد اسانس در سال دوم تولید شد. بیشترین عملکرد اسانس در تراکم 20 بوته در مترمربع و در سال دوم به میزان 15/21 لیتر در هکتار حاصل شد.

    کلیدواژگان: تراکم بوته، عملکرد تر و خشک، عملکرد اسانس، نعناع فلفلی
  • غلامعباس اکبری، حمید جباری، جهانفر دانشیان، ایرج الله دادی، نسترن شهبازیان صفحه 513

    به منظور ارزیابی آثار آبیاری محدود بر خصوصیات فیزیکی دانه هیبریدهای آفتابگردان، سه آزمایش جداگانه روی 9 هیبرید آفتابگردان در سه رژیم آبیاری (آبیاری پس از 60، 120 و 180 میلی متر تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A) و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1385 در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین طول، عرض و قطر دانه در رژیم آبیاری بعد از 60 میلی متر تبخیر به دست آمد و تیمارهای آبیاری محدود بعد از 120 و 180 میلی متر تبخیر به ترتیب باعث کاهش 11 و 16% طول، 21 و 26% عرض و 22 و 28% قطر دانه گردیدند. بنابراین قطر دانه در مقایسه با عرض و طول دانه حساسیت بیشتری به سطوح آبیاری محدود داشت. بیشترین طول دانه متعلق به هیبرید A74×R95 و بیشترین عرض و قطر دانه متعلق به هیبرید آلستار بود. هم چنین در آزمایش های آبیاری پس از 60 و 120 میلی متر تبخیر، هیبرید A74×R95 و در آزمایش آبیاری پس از 180 میلی متر هیبرید آذرگل دارای بیشترین وزن دانه بودند.

    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکی دانه، مغز دانه، پوست دانه، آفتابگردان
  • فاطمه امینی، قدرت الله سعیدی، احمد ارزانی صفحه 525

    به منظور بررسی روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن در گلرنگ، تجزیه ضرایب مسیر و تجزیه عامل ها با استفاده از برخی صفات زراعی و مورفولوژیک در 32 ژنوتیپ مختلف گلرنگ انجام شد. ژنوتیپ ها در سال زراعی 1384-1383 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار ارزیابی شدند. ضرایب هم بستگی بین صفات نشان داد که بین هر کدام از صفات عملکرد دانه در واحد سطح و عملکرد دانه در بوته با صفات تعداد دانه در طبق و تعداد طبق در بوته هم بستگی مثبت و بالایی وجود داشته است. بر اساس نتایج رگرسیون مرحله ای برای عملکرد دانه در واحد سطح، تعداد طبق در بوته به تنهایی 6/43 درصد و به همراه تعداد دانه در طبق و ارتفاع بوته 60 درصد از تغییرات این صفت را توجیه کردند. نتایج رگرسیون مرحله ای برای عملکرد دانه در بوته نیز نشان داد که صفات تعداد دانه در طبق، تعداد طبق در بوته و وزن هزار دانه 2/81 درصد از تغییرات عملکرد دانه در بوته را موجب شدند. بر اساس ضرایب مسیر، صفت تعداد طبق در بوته بیشترین اثر مستقیم مثبت را بر هرکدام از صفات عملکرد دانه در واحد سطح و عملکرد دانه در بوته داشت، ضمن این که این اثر از طریق تاثیر غیر مستقیم و منفی وزن هزار دانه کاهش یافت. نتایج تجزیه به عامل ها برای صفات سه عامل اصلی را مشخص کرد که مجموعا" 81/81 درصد از کل تغییرات را توجیه نمودند. این عامل ها با توجه به اجزای تشکیل دهنده آنها به ترتیب عامل عملکرد و اجزای آن، عامل خصوصیات فنولوژیکی بوته (روز تا 50 درصد سبز شدن، روز تا گل دهی و روز تا رسیدگی) و عامل شاخه بندی نامیده شدند. به طور کلی می توان نتیجه گیری نمود که سه صفت تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه به ترتیب از اهمیت نسبی بیشتری درتعیین عملکرد دانه گلرنگ برخوردارند و این اجزای عملکرد می توانند به عنوان شاخص انتخاب در برنامه های به نژادی این گیاه مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تجزیه عامل ها، ضرایب مسیر، عملکرد دانه، گلرنگ
  • مجید غلامحسینی، مجید آقاعلیخانی، محمدجعفر ملکوتی صفحه 537

    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف نیتروژن و زئولیت طبیعی ایرانی بر عملکرد کمی و کیفی علوفه کلزای پاییزه (.Brassica napus L) در خاک هایی با بافت سبک، آزمایشی در سال زراعی 86-1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای مورد بررسی از فاکتوریل سطوح مختلف زئولیت (0، 3، 6 و 9 تن در هکتار) و مقدار کود نیتروژن در سه سطح (90، 180 و270 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) از منبع اوره حاصل شدند. بذور کلزا (رقم OKAPI) در دهم مهرماه کشت و 170 روز بعد، مصادف با ابتدای مرحله غلاف دهی، محصول علوفه سبز آن برداشت شد. نتایج نشان داد اثر نیتروژن و زئولیت بر صفات کمی علوفه شامل عملکرد ماده خشک، وزن خشک برگ و ساقه و شاخص سطح برگ معنی دار بود. به علاوه صفات کیفی علوفه (درصد پروتئین خام و درصد کلسیم در توده گیاهی) تحت تاثیر اثرات اصلی نیتروژن و زئولیت قرار گرفت. با افزایش مصرف کود نیتروژن شستشوی نیتروژن افزایش و با افزایش مصرف زئولیت به طور معنی داری شستشوی نیتروژن کاهش یافت. اثر متقابل دو فاکتور بر هیچ کدام از صفات مورد بررسی معنی دار نشد. کاربرد 270 کیلوگرم نیتروژن در هکتار در تلفیق با 9 تن زئولیت در هکتار بیشترین افزایش در صفات کمی و کیفی علوفه کلزا را ایجاد کرد. انجام بررسی های بیشتر به منظور کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی با زئولیت های طبیعی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کلزا (_ Brassica napus L)، نیتروژن، زئولیت، عملکرد کمی و کیفی علوفه
  • رحیم حداد، قاسمعلی گروسی، مریم قنادنیا صفحه 551

    برای بررسی اثر ترکیب های مختلف تنظیم کننده های رشد اکسین (IBA NAA،) و سایتوکینین (BAP، TDZ)، نمک های پایه (MS، WPM، NN) و جامد کننده (Gelrite، Plant Agar) روی رشد و نمو ریزنمونه در گیاه انگور رقم بی دانه سلطانی، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. ویژگی های تعداد شاخساره تشکیل شده و طول آنها به عنوان دو ویژگی اصلی بررسی گردیدند. نتایج تجزیه واریانس برای پرآوری شاخه، تفاوت معنی داری را در سطح 1% برای تیمارهای نمک های پایه و تنظیم کننده رشد نشان داد. بیشترین طول شاخساره تولید شده پس از 18 روز کشت ریزنمونه ها، ناشی از اثر نمک پایه MS و تنظیم کننده های رشد BAP(2/2 mg/I)و IBA(0/5 mg/I)بود.جامد کننده Gelrite اثر بهتری در رشد طبیعی شاخساره نسبت به Plant Agar از خود نشان داد. ترکیب نمک و تنظیم کننده رشد براساس شاخه های تولید شده، می تواند مبنای تکثیر انگور بی دانه در شرایط درون شیشه ای (in vitro) قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انگور بی دانه، شاخه رویی، نمک پایه، تنظیم کننده رشد، جامد کننده
  • فرزانه بهادری، کاظم ارزانی صفحه 561

    یکی از مهم ترین مشکلات تولیدکنندگان هلو(Prunus persica)، کنترل اندازه و رشد رویشی این درختان است. استفاده از روش های کنترل کننده رشد که علاوه بر کاهش رشد رویشی کیفیت میوه و میزان عملکرد درختان را افزایش دهد از اصول پر اهمیت مدیریتی در باغ های هلو است. باتوجه به این هدف، در باغ ها کشت و صنعت- مغان درختان بالغ(چهار ساله) هلو از ارقام جی اچ هیل و رداسکین که روی پایه بذری هلو کشت شده بودند، انتخاب شد. پکلوبوترازول در سه غلظت 0/0 و5/0 و5/1 (گرم ماده موثره برای هر درخت) قبل از باز شدن جوانه ها، به صورت کاربرد خاکی اطراف تنه درختان استفاده شد. اثرات کوتاه مدت ناشی از آن در فاصله زمانی 1376- 1375 مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارهای یاد شده براساس طرح آماری اسپلیت پلات با پایه کاملا تصادفی با 6 تکرار به کار گرفته شد. تاثیر تیمارهای پکلوبوترازول روی برخی از شاخص های رشد رویشی و میزان نسبی آب برگ ها بررسی شد. بر اساس نتایج به دست آمده پکلوبوترازول باعث کاهش شاخص های رشد رویشی مانند کاهش رشد مساحت تنه، طول شاخه و وزن خشک هرس تابستانه و هرس زمستانه در سطح بسیار معنی دار در سال اول بعد از کاربرد شد. وجود رابطه مستقیم بین افزایش غلظت پکلوبوترازول و افزایش اثرهای آن، مانند کاهش رشد رویشی در بررسی نتایج مشخص شد. با توجه به این که در اثر کاربرد پکلوبوترازول در سال اول تا 70% از وزن خشک هرس سالانه کاسته شده است، توجه به این مسئله از نظر اقتصادی می تواند حائز اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: هلو، پکلوبوترازول، کنترل کننده های رشد، رشد رویشی، میزان نسبی آب برگ
  • عقیل محمودی پور، محمود اثنی عشری، امید کرمی، مهدی حصاری صفحه 571

    رسوراترول (3،5،''4- تری هیدروکسی استیلبن) یک ترکیب پلی فنولیکی ارزشمند است که از سرطان و بیماری های قلبی و عروقی در انسان جلوگیری می کند. این ماده از برگ و میوه دو رقم انگور ایرانی (رجبی سفید شیراز و کشمشی قرمز) با پیرایش یک شیوه عمومی استخراج و با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا مورد ارزیابی کمی قرار گرفت. مقدار رسوراترول موجود در میوه و برگ رقم رجبی سفید شیراز بیش از رقم کشمشی قرمز و میزان این ماده در میوه های هر دو رقم بیش از برگ های آنها بود. میزان تجمع رسوراترول در هر دو رقم در ابتدای رشد و نمو میوه (4 هفته پس از مرحله تمام گل) بیشتر از مراحل بعد (8 هفته پس از مرحله تمام گل و رسیدن کامل میوه) اندازه گیری شد به طوری که مقدار تجمع آن از ابتدای رشد و نمو میوه تا مرحله رسیدن کامل سیر نزولی داشت و در موقع رسیدن کامل میوه به کمترین میزان خود رسید. میوه ها و برگ های دو رقم مورد آزمایش تحت تاثیر متیل جازمونات (با غلظت 1 میلی مولار) قرار گرفت و میزان رسوراترول آنها پس از تیمار اندازه گیری شد و این میزان به طور معنی داری نسبت به شاهد افزایش یافت. میوه های هر دو رقم تحت تاثیر تیمارهای مذکور در مرحله 4 هفته پس از تمام گل واکنش بهتری نشان داده و رسوراترول بیشتری انباشته کردند، ولی میزان تجمع این ماده در مراحل بعدی (8 هفته پس از مرحله تمام گل و رسیدن کامل میوه) سیر نزولی داشت، به طوری که اثر تیمارهای یاد شده روی تولید رسوراترول در میوهnهای کاملا رسیده به حداقل خود رسید.

    کلیدواژگان: انگور، رسوراترول، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، متیل جازمونات
  • عسکر غنی، مجید عزیزی، محمدحسن زاده خیاط، علی اصغر پهلوانپورفرد جهرمی صفحه 581

    بومادران، گونه wilhelmsii Achillea از جمله گونه های متعلق به جنس Achillea می باشد که پراکنش نسبتا وسیعی در مناطق مختلف ایران دارد. در طب سنتی از این گیاه به عنوان برطرف کننده ناراحتی های سینه، مقوی و بادشکن استفاده می گردد. در این تحقیق به منظور مقایسه درصد و اجزای اسانس دو توده وحشی (فارس و خراسان) این گونه، در خرداد 1384 اقدام به جمع آوری گیاه گل دار این گونه از دو منطقه مورد نظر(خراسان و فارس) گردید و سپس اسانس گیری به روش تقطیر با آب توسط کلونجر صورت گرفت. تعیین اجزای اسانس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی(GC) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی (GC/MS)صورت گرفت. نتایج، نشان دهنده تفاوت بین این دو توده وحشی از نظر درصد و اجزای اسانس بود. از نظر درصد اسانس، توده وحشی مشهد 65/0 درصد وتوده شیراز دارای 2/0 درصد اسانس بودند. مهم ترین ترکیبات موجود در اسانس توده وحشی مشهد شامل: کامفور (06/19 درصد)، سمبرن (10درصد)، 1و8 سینئول (78/8 درصد)، آلفاپینن(06/8 درصد) و لینالول (47/7 درصد) بودند و مهم ترین ترکیبات در اسانس توده شیراز شامل: ایزوپنتیل ایزووالرات(46/9 درصد)، آلفاپینن(75/8 درصد)، 1و8 سینئول(7/8 درصد)، 10 اپی-گاما اودسمول (65/5 درصد)، اسپاچولنول(94/4 بودند.ترکیبات سمبرن(10 درصد)،جرماکرین (درصد 5/68) Bو سابینن(34/4 درصد) در توده مشهد وجود داشت در حالی که در توده شیراز این ترکیبات تشخیص داده نشدند و هم چنین ترکیبات 10 اپی-گاما اودسمول (65/5 درصد)، بنزآلدهیددی متیل استال (47/4 درصد) و یونون ای بتا (29/4) ترکیبات مهمی بودند که در توده شیراز وجود داشتند ولی در توده مشهد تشخیص داده نشدند.

    کلیدواژگان: سینئول 8 و 1، Achillea wilhelmsii، توده های وحشی، کروماتوگرافی گازی، کموتایپ
  • جواد عرفانی مقدم، علی عبادی، محمدرضا فتاحی مقدم صفحه 591

    بی دانگی یکی از مهم ترین ویژگی های کیفی میوه برای انگورهای تازه خوری و کشمشی می باشد. اصلاح انگور در ایران برای مصارف تازه خوری و کشمشی با دورگ گیری بین رقم های بی دانه و دانه دار بر پایه نتایج ارزیابی 90 رقم از رقم های موجود در کلکسیون انگور پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج در سال 1378 آغاز شده است. از کل1400 نتاج حاصل از 26 ترکیب تلاقی مختلف، 381 نتاج به مرحله میوه دهی رسیدند که در طی دو فصل 1385 و 1386 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتاج به دست آمده بر اساس ارزیابی های انجام شده بر پایه متوسط وزن تر یک بذر یا شبه بذر به چهار کلاس کاملا بی دانه، تا حدی بی دانه، تا حدی دانه دار و کاملا دانه دار تقسیم شدند. بر این اساس، 42 نتاج (11%) در کلاس کاملا بی دانه، 52 نتاج (6/13%) در کلاس تا حدی بی دانه، 92 نتاج (1/24%) در کلاس تا حدی دانه دار و 195 نتاج (2/51%) در کلاس کاملا دانه دار قرار گرفتند. درصد نتاج بی دانه تولید شده توسط چهار والد پدری عسکری، یاقوتی، بی دانه سفید و بی دانه قرمز به ترتیب 4/15%، 8/10%، 3/9% و 6/10% بوده است در حالی که درصد نتاج بی دانه برای هر والد مادری موسکات هامبورگ، قزل اوزوم، دیزماری، رجبی سفید، علی بابا، الحقی قرمز و تبرزه به ترتیب 4/5%، 5%، 5/17% 2/13%، 4/10%، صفر و 36% به دست آمد. نتایج نشان داد در بین والدین پدری رقم های یاقوتی و بی دانه قرمز و در بین والدین مادری رقم تبرزه شجره بهتری برای انتقال بی دانگی بکرباری کاذب دارند.

    کلیدواژگان: انگور، اصلاح، دو رگ گیری، بی دانگی
  • منظر گندابی، معظم حسن پوراصیل، عبدالله حاتم زاده، بابک ربیعی، اسماعیل چمنی صفحه 603

    زردی برگ در طی تولید در گلخانه و پس از برداشت، یک مشکل اصلی در گل سوسن می باشد. علائم به طور شاخص از برگ های پایین شروع شده و به سمت بالا پیشرفت می کند و موجب کاهش کیفیت گل ها و ارزش اقتصادی محصول می شود. به منظور به تاخیر انداختن زردی برگ و افزایش طول عمر پس از برداشت، آزمایشی روی دورگه آسیایی سوسن رقم”کانوا“انجام شد. برای این منظور تیمارهای مختلف بنزیل آدنین و تیوسولفات نقره به ترتیب روی ویژگی های قبل و پس از برداشت صورت گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که کاربرد بنزیل آدنین قبل از برداشت در میزان کلروفیل برگ ها اثر معنی داری داشت، ولی تاثیر آن روی طول ساقه و دمگل و زمان برداشت معنی دار نبود. تیمار 44/0 میلی مولار بنزیل آدنین بیشتر از سایر تیمارها میزان کلروفیل را افزایش داد. در بررسی فاکتورهای اندازه گیری شده بعد از برداشت، تیمار 44/0 میلی مولار بنزیل آدنین در میزان کلروفیل و طول عمر برگ ها، تیمار 88/0 میلی مولار بنزیل آدنین+ 6/0 میلی مولار تیوسولفات نقره در طول عمر گل ها، مواد جامد محلول گلبرگ ها و محلول جذب شده بیشترین تاثیر را داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد تیوسولفات نقره و بنزیل آدنین موجب افزایش طول عمر گل ها، به تاخیر انداختن پیری برگ و افزایش کیفیت پس از برداشت گل های شاخه بریده سوسن در طی انتقال آنها به بازار می شوند.

    کلیدواژگان: بنزیل آدنین، تیوسولفات نقره، زردی برگ، سوسن، عمر پس از برداشت
  • سید مظفر منصوری، مصطفی مبلی، رحیم عبادی، عبدالمجید رضایی صفحه 615

    استفاده از روش پلی کراس جهت اصلاح پیاز به دلیل وجود گلچه های ریز بسیار زیاد، دگر گشن بودن، نر پیش رسی و دوساله بودن گیاه، روشی مناسب و آسان می باشد. برای تهیه بذر پلی کراس، سوخ های نه نژادگان پیاز شامل هشت نژادگان برتر ایرانی سفید قم، سفید کاشان، قرمز آذرشهر، درچه اصفهان، محلی طارم، قرمز کازرون، محلی کوار، سفید ابرکوه و نژادگان خارجی یلو سوییت اسپانیش با توجه به پژوهش های قبلی انجام شده در اصفهان انتخاب، و بر اساس نقشه های طرح لاتیس متعادل کشت شد تا کلیه تلاقی های ممکن بین نژادگان ها صورت گیرد. پس از برداشت بذر ها، مقدار مساوی بذر از هر نژادگان مربوط به نقشه های مختلف مخلوط گردید. بذر های پلی کراس و بذر نه نژادگان اولیه (جمعا" 18 نژادگان)، در سال دوم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار کشت و ویژگی های زراعی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. در مجموع پلی کراس ها دارای ارتفاع بوته، وزن تر و خشک، درصد سوخ های ناخالص (از نظر رنگ ظاهری) و عملکرد بیشتری بودند، به هر حال بین پلی کراس ها و نژادگان های خودگشن شده اصلی از نظر نسبت سوخ دهی و تعداد روز تا رسیدن اختلافی وجود نداشت. گرچه پلی کراس های سفید کاشان، قرمز آذرشهر و قرمز کازرون نسبت به نژادگان های خودگشن شده اصلی در اکثر صفات زراعی و عملکرد افزایش نشان دادند، ولی در مورد بعضی رقم ها میزان افزایش در صفات اندک یا در مواردی کاهش ملاحظه شد. با بررسی بیشتر روی نژادگان های پلی کراس می توان صفات مطلوب را تثبیت و به تولید بذرهایی با کیفیت برتر دست یافت.

    کلیدواژگان: پلی کراس، پیاز، عملکرد، نژادگان، ویژگی های زراعی
  • سیروس قبادی، مرتضی خوشخوی، بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی صفحه 627

    انگور (.Vitis vinifera L) از گیاهان مهم باغی است که از طریق غیرجنسی تکثیر می شود. شناسایی ژنوتیپ های انگور معمولا بر اساس مشخصات تاک نگاری گیاه بالغ صورت می گیرد که تحت تاثیر شرایط محیط قراردارد. این نگرش تا حد نسبتا زیادی فاقد اعتبار و اطمینان است. با این رویکرد از نشانگر های مولکولی به عنوان روش های مکمل درتعیین تنوع و روابط ژنتیکی گیاهان باغی استفاده می شود. دراین پژوهش تنوع و روابط ژنتیکی بیست ژنوتیپ (رقم) انگور متعلق به گونه V. vinifera که در استان اصفهان کشت می شوند با استفاده از نشانگرهای RAPD مورد بررسی قرار گرفت. از تعداد 50 آغازگر تصادفی ده نوکلئوتیدی تعداد 24 آغازگر با الگوی نواری تکرارپذیر انتخاب و برای گروه بندی ژنوتیپ ها استفاده شد. از مجموع 315 نوار تکثیری 282 نوار چندشکل و33 نوار تک شکل بودند. تعداد متوسط نوارها به ازاء هر آغازگر 13 و دامنه قطعات تکثیری از 300 تا 3000 جفت باز متغیر بود. گروه بندی ژنوتیپ ها به روش تجزیه خوشه ایوبا استفاده از الگوریتم 19، UPGMAژنوتیپ را دریک گروه بزرگ با چهار زیر گروه و ژنوتیپ مادروبچه به دلیل فاصله ژنتیکی زیاد با بقیه ژنوتیپ ها دریک گروه جداگانه قرار داد. با توجه به معیارهای تاک نگاری، احتمال داده می شود که ژنوتیپ جدا شده متعلق به گونه های دیگر جنس Vitis باشد. نتایج این تحقیق نشان داد که تکنیک RAPD می تواند به عنوان یک روش مولکولی مناسب برای تعیین تنوع ژنتیکی، تجریه ژنومی و تعیین رابطه ژنتیکی ارقام انگور استفاده می شوند.

    کلیدواژگان: RAPD، روابط ژنتیکی، تنوع ژنتیکی، شناسایی ارقام انگور
  • سمیه جنت، محمد چیذری، سلیمان عباسی صفحه 637

    هدف این تحقیق، بررسی نگرش دام داران پیرامون بهبود کیفیت شیر و نقشی است که آموزش در بهبود کیفیت و کمیت شیر تولیدی آنها و در کل بر سلامت جامعه دارد. این تحقیق در دو بخش انجام شده است. بخش اول تحقیق، پیمایشی بوده و جامعه آماری آن، شامل 6200 دام دار سنتی شهرستان گلپایگان بودند که با روش نمونه گیری طبقه ای تناسبی، از این تعداد، 130 نمونه انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش تحقیق تجربی نیز12 دام دار انتخاب شدند و نتایج دو صفت بار میکروبی شیر و درصد چربی شیر گاوهای شیری آنها بر پایه طرح بلوک کاملا تصادفی در 3 تکرار و 2 تیمار (دام داران آموزش دیده و دام داران آموزش ندیده) مورد آزمایش قرار گرفت. یافته های حاصل از تحلیل داده ها نشان دادند که از بین متغیرهای مستقل تحقیق، تنها بین متغیرهای سطح تحصیلات، جنسیت (07/4= t)، عضویت در اتحادیه دام داران (82/6= t)، دانش دام داران (297/0=r) و شرکت در کلاس های آموزشی (21/4=t) با متغیر وابسته نگرش ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تجزیه واریانس حاصل از تحقیق آزمایشی هم ارتباط معنی داری به ترتیب در صفت درصد چربی شیر و صفت بار میکروبی شیر (17/37=F و 09/10=F) در بین دو تیمار مورد بررسی نشان داد.

    کلیدواژگان: نگرش، کیفیت شیر، بار میکروبی، آموزش
  • خلیل ملک زاده، فرج الله شهریاری، محمد فارسی، احسان محسنی فرد صفحه 649

    سختی دانه یکی از مهم ترین خصوصیات کیفی گندم نان است که به وسیله آن طبقه بندی تجاری و نوع فرآورده نهایی تعیین می گردد. این صفت به وسیله دو ژن کاملا پیوسته پوروایندولین a و پوروایندولین b کنترل می شود. آلل های نوع وحشی این دو مکان ژنی موجب فنوتیپ بافت دانه نرم می شوند و بروز جهش در هر یک از این دو مکان ژنی باعث سخت شدن بافت دانه می گردد. به دلیل اهمیت این صفت، 61 رقم تجاری و 92 توده بومی خالص ایرانی برای شناسایی چهار نوع آلل سختی مورد مطالعه قرار گرفتند. تعیین ارزش سختی دانه و گروه بندی به وسیله سیستم خصوصیات تک دانه انجام پذیرفت. شناسایی آلل های کنترل کننده سختی دانه توسط تکثیر با آغازگرهای اختصاصی و هم چنین تکنیک توالی های چند شکل حاصل از برش فرآورده تکثیریافته انجام گرفت. نمونه ها در سه دسته سخت، مخلوط و نرم قرار گرفتند، که فراوانی آنها در ارقام تجاری به ترتیب 6/65، 6/19 و 8/14 درصد و در توده های بومی 7/58، 13 و 3/28 درصد بود. از چهار آلل مورد مطالعه فقط سه نوع آلل در گندم های مذکور دیده شد. آلل Pina-D1b در 18 رقم، آلل Pinb-D1b در 5 رقم و آلل Pinb-D1e فقط در رقم کویر از گندم های سخت تجاری یافت شد و در گندم های سخت توده بومی فقط دو توده حامل آلل Pinb-D1b بودند. آلل Pinb-D1c در هیچ یک از نمونه ها دیده نشد. گندم های حامل آلل Pina-D1b ارزش سختی دانه معنی دار بالاتری نسبت به گندم های حامل آلل Pinb-D1b نشان دادند. به نظر می رسد این ژن ها و روش های مورد استفاده می توانند کمک موثری به انتخاب سختی دانه در برنامه های به نژادی گندم نمایند.

    کلیدواژگان: پوروایندولین، سختی دانه، گندم
  • علی مرادی، علی احمدی، عبدالهادی حسین زاده صفحه 659

    تنش خشکی عمده ترین عامل محدود کننده رشد و نمو گیاهان زراعی از جمله ماش[Vigna radiate (L.) wilczek] در مناطق خشک و نیمه خشک جهان است. این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف تنش خشکی در مراحل مختلف رشد ماش بر برخی پارامترهای فیزیولوژیک و ارتباط آن با عملکرد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران (کرج) در سال زراعی 83-1382 اجرا شد. تنش خشکی بر اساس درصد تخلیه آب قابل استفاده خاک در دو مرحله رویشی و زایشی و در دو سطح خفیف و شدید اعمال شد. اندازه گیری صفات فیزیولوژیک در انتهای مرحله رویشی و نیز در اواسط مرحله نیام دهی صورت گرفت. به طور کلی تنش خشکی در مراحل مختلف رشدی، میزان فتوسنتز، هدایت روزنه ای و محتوی نسبی آب برگ را کاهش داد. اثر تنش خشکی در مرحله زایشی روی صفات ذکر شده محسوس تر بود. اعمال تنش شدید در مرحله رویشی منجر به افزایش بازده مصرف آب فتوسنتزی گردید، ولی تنش در مرحله زایشی این صفت را کاهش داد. به هر حال، اثر تنش خشکی بر شاخص سطح برگ و ماده خشک کل در مرحله رویشی بیش از زایشی بود. تیمارهای رویشی اثر معنی داری بر شاخص برداشت نداشتند، این در حالی است که تیمارهای زایشی به میزان زیادی آن را کاهش دادند. تیمارهای تنش شدید رویشی و تنش شدید زایشی به ترتیب 9 درصد و 49 درصد عملکرد را نسبت به تیمار شاهد کاهش دادند. از این رو انجام آبیاری در مرحله زایشی عمدتا به دلیل نیاز بالا به مواد فتوسنتزی ضروری است. می توان چنین نتیجه گیری کرد که برای حصول عملکرد بهینه در مناطق خشک و نیمه خشک، می باید آبیاری در تمامی مراحل رشد، به ویژه در مرحله زایشی انجام شود.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، فتوسنتز خالص، شاخص سطح برگ، عملکرد
  • بهاءالدین نجفی، عبدالرسول شیروانیان، تیمور حق شناس صفحه 673

    در فرایند توسعه کشاورزی، پایداری بهره برداری از مراتع به منظور تداوم تولید گوشت و دیگر فراورده های دامی اهمیت فزاینده ای یافته است. هدف این مطالعه بررسی عوامل موثر بر عدم تعادل موجود در تولید گوشت و بهره برداری از مراتع کوه نمک شهرستان داراب می باشد. بدین منظور از تابع تولید ترانسندنتال استفاده شده است. آمار و اطلاعات مورد نیاز مربوط به مراتع با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای تصادفی از نمونه ای شامل 71 بهره بردار به دست آمده است. نتایج نشان می دهد که وضعیت فعلی بهره برداری از مراتع با هدف افزایش تولید گوشت زنده دام در تضاد بوده و به منظور بهره برداری بهینه از مراتع، باید میزان استفاده از مراتع را کاهش داد. هم چنین نتایج بیانگر آن است که افزایش تعداد دام در واحدهای دام داری و عدم مدیریت صحیح و مناسب، سبب وارد آمدن آسیب به مراتع شده که در بلندمدت می تواند به کاهش تولید گوشت منجر شود.

    کلیدواژگان: بهره برداری از مراتع، عدم تعادل، تولید گوشت، داراب
  • الهه واثقی، عبدالکریم اسماعیلی صفحه 685

    در مطالعه حاضر روش ریکاردین جهت اندازه گیری اثرات اقتصادی تغییر اقلیم بر تولید محصول گندم در ایران به کار برده شد و اثرات تغییر اقلیم آینده بر درآمد خالص بررسی شد. داده های سری زمانی دوره 1363 تا 1383 به صورت تلفیقی در 17 استان مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای اقلیمی آثار معنی دار و غیرخطی بر درآمد خالص به ازای هر هکتار کشت گندم دارند. هم چنین نتایج نشان داد که افزایش در دما و کاهش بارندگی تا 100 سال آینده (به علت افزایش انتشار گازهای گلخانه ای) باعث 41 درصد کاهش در بازده (777 هزار ریال به ازای هر هکتار) کشت گندم در کشور می گردد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کشاورزی، درآمد خالص، روش ریکاردین
  • بیژن حاتمی، جهانگیر خواجه علی، محمدرضا سبزعلیان صفحه 699

    گیاه گلرنگ، با داشتن روغنی با اسیدهای چرب غیراشباع بسیار با ارزش می باشد، ولی حساسیت این گیاه به برخی آفات از جمله مگس گلرنگ(Acanthiophilus helianthi) به ویژه در شرایط تنش خشکی منجر به محدودیت تولید آن شده است. به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر جمعیت و میزان خسارت آفات گلرنگ به ویژه مگس گلرنگ آزمایشی در شرایط مزرعه با پنج تیمار آبیاری شامل 50، 70، 90، 110و130 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A در یک طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار روی توده محلی گلرنگ به نام کوسه انجام شد. در هر سطح تنش آبیاری، نصف یک کرت با حشره کش کلرپیریفوس با غلظت 2 در هزار به صورت موضعی سمپاشی گردید تا با حالت سمپاشی نشده مقایسه گردد. در مدت هشت هفته جمعیت آفاتی مانند شته Uroleucon carthami، زنجرک Empoasca decipiens و مگس گلرنگ و نیز درصد خسارت غوزه های گلرنگ توسط مگس گلرنگ اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که در شرایط سمپاشی نشده حداکثر میزان جمعیت مگس گلرنگ (38/2 مگس در هر تور) و شته (57/165 شته در بوته) در شرایط تنش خشکی شدید(130 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر) وجود دارد. تنش خشکی کاهش عملکرد دانه گلرنگ را نیز به همراه داشت. تنش خشکی شدید به همراه شرایط سمپاشی نشده موجب افزایش جمعیت آفات گلرنگ بخصوص مگس گلرنگ و کاهش23/30 درصدی عملکرد آن گردید. با این حال تنش اندک خشکی 70 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر علاوه بر این که کاهش نسبی جمعیت حشرات را به همراه داشت، در مصرف آب نیز صرفه جویی می شد. هم چنین در این بررسی جمعیت زنجرک تحت تاثیر تنش خشکی کاهش یافت. حداقل خسارت مگس گلرنگ از نظر درصد آلودگی غوزه در شرایط عدم سمپاشی (86/15 درصد) و حداکثر عملکرد در شرایط سمپاشی شده(5/1687 کیلوگرم در هکتار) نیز در آبیاری با 70 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر حاصل شد.

    کلیدواژگان: گلرنگ، مگس گلرنگ، خشکی، عملکرد
  • محسن مهرپرور، مصطفی مبلی، بیژن حاتمی صفحه 711

    گل رز (.Rosa spp) به دلیل زیبایی، پایداری، طولانی بودن دوران گل دهی و وجود رقم های متفاوت، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شته گلسرخ (Macrosiphum rosae) مهم ترین آفت گل رز بوده و سالانه خسارت اقتصادی بسیاری را وارد می آورد. شدت آلودگی چهار رقم گلرز شامل Noa، Caramba، Black Magicو Good Life و نسترن به شته گلسرخ در شرایط طبیعی شهر اصفهان به مدت یک سال در یک طرح کرت های خرد شده در زمان در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مطالعه شد. در این مدت تغییرات فصلی جمعیت و میزان آلودگی رقم های گل رز و نسترن به شته فوق با نمونه برداری های هفتگی بررسی شد. پس از جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل آنها مشخص شد که از نظر شدت آلودگی بین رقم های مختلف تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>P)، به طوری که رقم Noa (با گل های صورتی) دارای بیشترین آلودگی به شته گلسرخ (با میانگین تعداد 23/12 ± 0/036عدد شته) و رقم Caramba (با گل های زرد لیمویی) دارای کمترین آلودگی (با میانگین تعداد 6/46 ± 0/036عدد شته) بودند، در حالی که آلودگی روی نسترن نیز در حد پایین (با میانگین تعداد 8/76 ± 0/036عدد شته) بود. زمان های مختلف نمونه برداری با هم اختلاف معنی داری(01/0>P) نشان دادند. هم چنین اثر متقابل رقم و زمان نمونه برداری نیز معنی دار (01/0>P) شد، به طوری که واکنش ارقام نسبت به شته (تعداد پوره ها، افراد بالغ یا مجموع هر دو) در طول زمان یکسان نبود. تغییرات فصلی جمعیت شته گلسرخ نشان داد که این شته در طول سال دارای دو اوج جمعیتی در ماه های اردیبهشت و آذر می باشد. فعالیت شته گلسرخ در بهار که مصادف با رشد سریع و شادابی سرشاخه ها می باشد موجب ضعف شدید گیاه و مانع از باز شدن غنچه ها می شود.

    کلیدواژگان: شته گلسرخ، تغییرات جمعیت، رقم های گل رز
  • سید مظفر منصوری، رحیم عبادی، مصطفی مبلی صفحه 721

    تریپس پیاز(Thrips tabaci Lind) یکی از مهم ترین عوامل بازدارنده رشد پیاز (.Allium cepa L) در رسیدن به عملکردهای مطلوب می باشد. بنابراین دست یابی به ارقام متحمل پیاز به تریپس از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مطالعه برای بررسی تراکم جمعیت و میزان آسیب تریپس پیاز از بذور حاصل از خودگشنی و پلی کراس 9 ژنوتیپ پیاز انتخابی استفاده شد. برای تهیه بذر به روش پلی کراس، غده های 9 ژنوتیپ پیاز، با توجه به پژوهش های قبلی در اصفهان انتخاب، و در سال اول به شکل طرح لاتیس متعادل 9 تیماری کشت گردیدند و اجازه داده شد تلاقی آزاد بین آنها صورت گیرد. پس از برداشت بذر های پلی کراس حاصل از تلاقی های آزاد بین ژنوتیپ ها و بذور خودگشن شده 9 ژنوتیپ اولیه (جمعا 18 ژنوتیپ)، در سال دوم در دو آزمایش جداگانه (سمپاشی شده و سمپاشی نشده) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرارکاشته شدند و عملیات زراعی معمول صورت گرفت. سمپاشی یک هفته در میان در قطعه مربوط به تیمار سمپاشی با استفاده از حشره کش دی متوات به میزان 1 در هزار انجام شد. از اوایل مرداد تا اواخر مهر ماه هر دو هفته یک بار، نمونه برداری برای اندازه گیری تعداد تریپس و میزان آسیب در بوته انجام شد. نتایج نشان داد که در بین ژنوتیپ های خودگشن شده، ژنوتیپ قرمز آذرشهر دارای بیشترین تراکم آفت (24/22) و بالاترین میزان آسیب بود، ولی ژنوتیپ های خودگشن شده سفید قم وسفید ابرکوه دارای کمترین تراکم (به ترتیب 65/2 و 68/5) و حساسیت نسبت به جمعیت تریپس پیاز در مقایسه با سایر ژنوتیپ های مورد آزمایش بودند. بین ژنوتیپ های پلی کراس شده، ژنوتیپ های سفید قم و سفید کاشان کمترین تراکم آفت (به ترتیب 3/4 و 24/4) و میزان آسیب را داشتند و برعکس ژنوتیپ های قرمز آذر شهر و محلی طارم بیشترین تراکم (به ترتیب 66/20 و 84/19) و میزان آسیب آفت را دارا بودند. در مجموع عمل پلی کراس باعث کاهش معنی دار جمعیت تریپس و میزان آسیب تریپس در برابر ژنوتیپ های خودگشن شده گردید.

    کلیدواژگان: پلی کراس، تریپس پیاز، درصد آسیب، ژنوتیپ
|
  • M. Yousofi * Pages 1-9

    Freezing is one of the most important climatic factors affecting almond products in Isfahan province. Therefore, it is important to use a rapid method for assessing the resistant cultivars and wild species of these plants. Evaluation of electrolyte leakage (EL) from freezing damaged tissues of almond is an appropriate method for this purpose. In the present work, the effect of freezing on the rate of electrolyte leakage of 10 cultivated almonds (Amygdalus communis cultivars) and one wild species (A. scoparia) was evaluated in Isfahan province. The perfect and mature flowers of all samples were selected at random, and examined under natural (in nature) and artificial (in laboratory) freezing treatments in 3 replicates. All measurements were done using an Ec meter instrument and the mean of obtained data was analyzed statistically via ANOVA and Tukey's tests. In each treatment, increase in the rate of electrolyte leakage of treated samples in relation to the controls was taken as a criterion for comparison. Total Dissolved Solids (TDS) of the flowers of all samples were also measured, with an accuracy of 0.001, under natural freezing conditions. The mean of TDS was 390.8±33.5 mg/L among cultivated almonds (maximum in Safari cultivar with 439±29.3 mg/L and minimum in Kababi cultivar with 355±35.3 mg/L) and 362±55.8 mg/L in the wild almond (a little less than that of the cultivated ones). Linear regression test showed that there was no correlation between TDS and the rate of electrolyte leakage from freezing damaged tissues of the studied samples. Furthermore, the results showed that the cultivars of Tageri (with 7.47% increasing), Azar (with 19.2% increasing) and Rabie (with 22% increasing) are respectively more resistant than other cultivars under natural freezing, and the cultivars of Rabie (with 60.7% increasing), Tageri (with 67.6% increasing) and Hag Mirzaie (with 71% increasing) are more resistant than other cultivars under artificial treatment. These results are in agreement with the experimental observations in the studied area. The freezing tolerance of wild species (with 48.7% and 73% increasing, respectively) was moderate in both natural and artificial freezing treatments.

    Keywords: Almond, Freezing, Electrolyte leakage, Isfahan province
  • S. H. Sanaienejad *, A. R. Shah Tahmasbi, R. Sadr Abadi Haghighi, K. Kelarestani Page 11

    Remote sensing science and satellite data are widely used by researchers for agricultural studies. Vegetation spectral reflections recorded by satellite sensors have been used extensively for identifying plant types, plant cover, health community of plants and predicting yield. The TERRA satellite, with 5 sensors, provides an opportunity to observe land, atmosphere and ocean characteristics. The Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) is on–board TERRA satellite. This sensor with 36 bands by 250m, 500m, and 1000m spatial resolution help us to study our environment. The MODIS vegetation indices are used to monitor photosynthetic activity radiation, change detection in plant communities, planted area estimation and plant health. A statistical analysis was done to analyze Near Infra Red (NIR) (841-876 nm) and Red (R) (620-670 nm) bands of MODIS images for a 16 day period. The images have been used for winter wheat in Mashhad (North East of IRAN) during agricultural season of 2004-05.Some image processing techniques were used to extract the related digital numbers (DN), showing the electromagnetic spectrum reflection for all of the pixels. The analysis shows a positive correlation between R and NIR spectrum (0.70 and 0.69) and decrease in NDVI (0.18 and 0.24) in the first and late wheat growth season. However, there is not such a good correlation in the middle of the season and NDVI increased very much. In spite of having wheat cover in the field, NIR reflection decreased very much in the late wheat growth season (0.5). Therefore the correlation relation between R and NIR band along with NDVI could be used effectively in precision agriculture management such as predicting of phonological stage, wheat yield estimation and wheat health condition.

    Keywords: Remote sensing, Wheat, Spectral reflection, Red, NIR, MODIS, NDVI, DN
  • A. M. Rezai *, M. Yousofi Azar Page 21

    To improve a complex character such as yield with low heritability, the use of indirect selection through other characters and a selection index based on different effective traits is recommended. This study was conducted to evaluate different selection methods by using 23 F2:4 wheat lines derived from the cross of Virmarin (susceptible cultivar) and Sardari (tolerant cultivar) at Research Farm of Isfahan University of Technology. A randomized complete block design with three replications was used in two irrigation treatments (i.e. irrigation after 70±3 and 120±3 mm evaporation from class A pan). For each irrigation treatment, different selection indices were constructed based on the number of spike per m2, days to heading, number of grain per spike and 1000 – kernel weight. Also direct and correlated responses were calculated for these traits. The results of the response to selection and correlated response indicated that in the same conditions of this study, early heading cultivars with high number of spikes and low number of grain per spike with high 1000-kernel weight will have more yield potential. Number of spike per m2 and 1000-kernel weight exhibited positive response in most of the indices and both irrigation treatments, while days to heading and number of grain per spike revealed negative responses. Thus selection based on these indices would result in early heading cultivars with high spike per m2, low number of grain per spike and high 1000–kernel weight. It was also found that Smith-Hazel and Brim-Williams indices had the highest efficiencies.

    Keywords: Wheat, Correlated response, Direct, indirect selection, Drought stress, Selection indices
  • Y. Raei *, K. Ghasemi Golezani, A. Javanshir, H. Aliari, A. Mohammadi Page 35

    Concerning the effects of increasing the species number on the maintenance of ecological stability and agricultural ecosystems sustainability, two field studies were conducted in 2002 and 2003 to evaluate the effects of plant population densities on soybean and sorghum intercropping at the Research Center, the Faculty of Agriculture, Tabriz University, Tabriz, Iran. Cultural pattern was an additive series. The factorial set of treatments was arranged within a randomized complete block design with three replications. The first factor comprised soybean densities of 20, 30, 40, and 50 plants/m2, and the second factor consisted of sorghum densities of 0, 4, 8, and 12 plants/m2. The results indicated that both soybean and sorghum yields were significantly affected by soybean and sorghum densities. Soybean yield increased as density increased up to 40 plants/m2, and then decreased with increasing soybean density from 40 to 50 plants/m2. With increasing soybean density, sorghum yield was decreased. Sorghum and soybean yields, respectively, increased and decreased as sorghum density increased. On the other hand, Soybean and sorghum densities of 20:4 (1.6) and 50:12 (0.8) had the highest and the lowest LER (Land Equivalent Ratio), respectively. It was, therefore, concluded that intercropping of Soybean and sorghum, is more advantageous, compared to their pure cultivation in the same conditions.

    Keywords: Soybean, Sorghum, Density, Intercropping
  • H. Sabouri *, A.M. Rezai, A. Moumeni Page 47

    In order to study the genetic diversity of 75 Iranian rice genotypes (45 Iranian land race, 25 improved cultivars, and 5 exotic cultivars) with respect to their salinity tolerance at seedling stage and to determine tolerance indices, based on biomass, genotypic code and Na+/K+ ratio a factorial experiment in randomized complete block design with three replications was conducted under control and salt stress(1.2, 4 and 8 dSm-1) conditions at Rasht Rice Research Institute. Root and shoot length, root and shoot dry weight, Na+ and K+ concentrations, and genetic score were studied. Significant differences were detected among genotypes for all traits. Shoot length and K+ concentration had the highest and lowest heritability estimates, respectively. Genetic score under salinity stress showed that Tarom-mahalli, Gharib, Shahpasand Mazandaran and Ahlami-Tarom with more biological yield root and shoot lenghes, and low Na+/K+ ratio were tolerant. Khazar, Speedroud, IR28 and IR29 were the most sensitive cultivars. Tarommahalli, Ahlamitarom, Rashti and Chparsar had low tolerance index, mean productivity, stress sensitive index, geometric mean index, stress tolerance index and harmonic mean for genetic score, whereas Khazar and Speedroud had high values for theses indices. Cluster analysis, based on seedling traits at 4 and 8 dS.m-1 divided the genotypes to three groups. Tolerante group had low genetic score and Na+/K+ ratio, but high root and shoot dry weight, biomass, root and shoot length.

    Keywords: Cluster analysis, Genetic variability, Rice, Tolerance indices
  • M. Amini Dehaghi *, S.A.M. Modarres Sanavy, F. Fattahi Neisiani Page 65

    In order to study the effect of planting dates and genistein on nitrogen content and nodulation of three annual Medicago species (Medicago polymorpha cv. Santiago M. rigidula cv. Ragidula, and M. radiata cv. Radiata), an experimental study was conducted during 2004-2005 on the Research Farm of Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran (35°43′N and 51°8′E). The factors were arranged as split-split plot in a randomized complete block design with four replications. Planting dates (February 20, March 1 and 11) were randomized to main plots and three annual medics were located in sub-plots, and genistein (0 and 20 μM) was randomized to sub-sub-plot units. Plant nitrogen contnt, nodulation and other traits were significantly different in species and M. polymorpha was better than other species in view of dry nodule weight, nodule number, nodule number in each cluster, nodule cluster number and nodule diameter. Medicago rigidula had more resistance to cold than other varieties, and its forage yield and nitrogen percentage were better than M. polymorpha. Therefore, M. rigidula may be better suited for cold zones. Twenty μmol genistein had remarkable effect on nodulation and nitrogen percentage of annual medics in comparison with control. The result showed that genistein modified negative effect of low temperature environment on nodulation and nitrogen percentage of annual medics. Nodulation and nitrogen percentage increased in all varieties at the first planting date. This finding emphasizes that genistein has a considerable effect on cold resistance establishment in varieties for improving nodulation and increasing plant nitrogen percentage in farm condition.

    Keywords: Planting Dates, Plant nitrogen percentage, Genistein, Nodulation, Annual Medic
  • GH. Saeidi *, A. Sedghi Page 77

    Rapeseed (Brassica napus L.) is one of the oilseed crops in the temperate regions and is adapted to different climate conditions. This crop can have an important role in production of vegetable oil, and providing appropriate soil fertility can increase its seed and oil yield. In order to investigate the effect of N, P, K, Fe, Zn and Mn on seed yield and other agronomic traits of rapeseed, an experiment was carried out at the Research Farm of Isfahan University of Technology in 2006. The experiment was arranged as split plot in a randomized complete block design with three replications in which eleven fertilizer treatments and two cultivars of rapeseed (Ocapi and Zarfam) were considered as the main and sub factors, respectively. The results showed that there was no significant effect of fertilizers on days to maturity, but application of NPK+Fe significantly increased the plant height in both cultivars. The fertilizer treatment had no significant effect on the number of pods per plant and seeds per pod. The interaction effects indicated that application of N, P, K, NP and NK significantly increased 1000-seed weight in Ocapi cultivar however NPK+Fe significantly decreased 1000-seed weight and non significantly increased seeds per pod in Zarfam cultivar. Application of N, NPK and NPK+Fe increased the seed yield by 13, 7 and 43%, respectively. Averaged over two cultivars, N significantly increased seed oil content, but significant interaction between fertilizers treatments and cultivars indicated that application of K and NP significantly reduced the seed oil content in Zarfam cultivar. Fertilizer treatments of N, NPK and NPK+Fe had higher effects on seed oil content and oil yield and means of these traits for fertilizer treatments of control, N, NPK and NPK+Fe were 39.7, 41.7, 39.4 and 39.8%, and 681.1, 816.4, 730.2 and 983.3 kg/ha, respectively which indicate that N and Fe increased the seed and oil yield in both cultivars. However, the application of Zn and Mn had no significant effect on seed yield and seed oil content. In this study, the variation of seed yield and oil yield was mainly due to the variation of number of pods per plant and seed yield, respectively. In conclusion, it seems that in soil and climatic conditions like this experiment, application of N and Fe can be economically important and increase the seed and oil yield in rapeseed.

    Keywords: Rapeseed, Nutrient elements, Seed yield, Oil content
  • S. M. Naser Alavi *, M. Shamsaddin saeid Page 91

    To study the effects of plant densities and planting orientation on the seed and forage yield of sorghum, an experiment was conducted at Hossein- Abad – Shahcal village –90 kilometers south of Bam-in 2002. The experiment was a factorial with randomized complete block deisgn and three replications. The treatments were: orientation with three levels (South-North, East – West, Northeast – Southwest) and plant densities with four levels (50000, 70000, 90000, 110000 plants per hectare). Results of analysis of variance showed that planting orientation had significant effects on seed yield, weight of 1000 seeds, number of tillers, dry matter yield, length and diameter of shoot. Mean comparisons, showed that the maximum and minimum amount of the above mentioned traits except for shoot length was obtained under the North-South and East-West orientations, respectively. Significant differences were also found among densities in terms of all the mentioned traits. Results showed that increasing density decreased seed yield, weight of 1000 seeds, number of tillers and shoot diameter. The highest and lowest values (except of seed yield) were recorded for 50000 and 110000 plants/per hectare, respectively. Dry matter yield and the shoot length increased with increasing density. Based on the results of this experiment, the best plant densities to obtain the highest forage and seed yield are 70000 and 110000 plant per hectare, respectively and the best planting orientation is North-South.

    Keywords: Plant densities, Plant orientation, Seed yield, Forage, Sorghum
  • M. Ramazani *, H.A. Samizadeh Lahiji, H. Ebrahimi Koulabi, A. Kafi Ghasemi Page 99

    In order to study agronomic and morphological traits in maize hybrids in Hammedan, two early (108 and 301), three medium (604, 647 and TWC647) and two late maturing (704 and 711) hybrids were evaluated in a randomized complete block design with three replications in Agricultural and Natural Resources Research Station in Hammedan in 2005. 33 morphological and phonological traits were recorded from 10 plants randomly selected from two central rows of each plot. The maximum and minimum grain yield was obtained from SC647 and SC301, respectively. The grain yield had the highest correlation with dehusked ear weight. Factor analysis of data after varimax rotation identified four factors that accounted for 98.03% of total variance. The scatter plot of hybrids based on the two first factors (the seed yield factor and phenological structure factor) showed that SC704 had the maximum forage yield and the best physiological characteristics and SC647 had the maximum grain yield, cob diameter and number of seed in row.

    Keywords: Zea mays L., Correlation, Factor analysis, Scatter plot, Rotation
  • M. Mohammadi *, M. Baum Page 111

    Improving the drought tolerance of barley varieties through the integrated efforts of plant biotechnology and conventional breeding is an important objective in barley breeding. One hundred and fifty eight doubled haploid lines of barley were mapped with 50 SSR and 93 AFLP markers. Agronomic traits such as early growth vigor, plant height, peduncle length, extrude of spike from flag leaf, spike length and kernel per spike were evaluated at ICARDA research stations, Tel Hadya and Breda, during 1382-1383. Genetic correlation between grain yield and considered traits suggested that important traits for high yield in both stations were rapid early growth, short plant height, more extrude of spike from flag leaf, and more kernel per spike. But peduncle length exhibited a different roles in both environments. For plant height, eight Atlas on chromosomes 2, 3, 4, 5, 6 and 7 were identified in Tel Hadya and Breda. Two of these QTLs were shown co-located with peduncle length QTLs. The QTLs which is linked with Bmag13 marker on chromosome 2, explained 42 percent of phenotypic variation for kernel per spike in Tel Hadya. Identification of these QTLs for agronomic traits is the first step to analyse and dissect more complex characters for barley adaptation to drought stress conditions.

    Keywords: Barley, Drought, Morphologic traits, QTL
  • S. Fallah * Page 123

    To study the effects of planting date and density on yield and its components in chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes under dryland conditions of Khorram-Abad, an experiment was conducted during 2005-2006 growing season at the Agricultural Research Station of Lorestan Weather Department. Three sowing dates (March 6, March 21, and April 5) and two chickpea genotypes (Greet and Flip 93-93) with four plant densities (18, 24, 30 and 36 plants m-2 ) were evaluated using a randomized complete block design with split-factorial design in three replications. Dates of planting were considered as the main plots, genotypes and plant densities were randomly distributed in sub-plots with factorial arrangement. The result showed that delay in planting from March 6 to April 5 significantly reduced number of pods per plant, number of grains per pod, 100-grain weight, grain yield and dry matter. Increasing plant density led to a significant decrease in number of pods per plant, number of grains per pod and 100-grain weight. However, grain yield and dry matter increased firstly with increasing plant density and then decreased. Planting date and density had no significant effect on harvest index, while genotype of Greet produced a larger number of pods per plant, grain yield as well as final dry matter. Also Flip93-93 produced a bigger number of grains per pod, greater grain weight and harvest index. The maximum grain yield was obtained with genotype of Greet at the first planting date in 30 plants m-2 density. It could be concluded that due to thermal and drought stress occurring in late spring,, early planting of Greet genotype at 24-30 plants/m2 may lead to a suitable increase in grain yield.

    Keywords: Planting date, Plant density, Dryland, Genotype, Yield, Chickpea
  • M. Iravani *, M. Solouki, A.M. Rezai, B.A. Siasar, S.A. Kohkan Page 137

    In order to investigate the diversity and relationship between agronomical traits with seed yield components in barley, twenty advanced barley lines were evaluated in a randomized complete block design with 3 replications at Research Center of Agriculture in Sistan in 2006. Each plot consisted of six rows spaced 20 cm apart and 5 meters long. In this research, 24 Agronomic traits were measured on five randomly selected plants in the central rows of each plot. Analysis of variance showed that there were significant differences among the lines for most of the traits. Line No.7 had the highest (406 grs/m2) and line No.5 had the lowest (309 grs/m2) seed yield. There were high correlation between seed yield and number of panicle/m2. Factor analysis results indicated that 7 independent factors explained 82 percent of the total variation. The first two factors, namely yield components and tillering capacity, explained 41 percent of the total variation. Therefore, it can be concluded that the traits are related to seed yield and tillering capacity, i.e., number of seed per main panicle. 1000 seed weight, number of seed per plant, number of days to physiological maturity and days to heading are the most important characteristics in selecting lines with high seed yield. Number of fertile tiller, total number of tillers and peduncle length were also next set of important traits. Number of days to emergence, nodule number and number of panicle per m2 were also important as selection criteria. Seed weight per plant, biological yield, awn length and the traits that were related to flag leaf had lower importance for selection of lines with high seed yield.

    Keywords: Advanced lines, Barley, Factor analysis
  • S.R. Monfared *, A. Hosseinzadeh, M. Mardi, M.R. Naghavi, S.M. Pirseyedi Page 147

    The genetic diversity of major crops, including durum wheat, has suffered an overall reduction with time. The knowledge of patterns of genetic diversity enhances the efficiency of germplasm conservation and improvement. In this study, 87 Iranian landraces of Triticum turgidum var. durum originating from different geographical areas of Iran, along with 21 durum cultivars from ten countries were evaluated using ten primer combination SSAP markers. Retrotransposons are mobile genetic elements that transpose via RNA mediation. They have wide distributions in genome because molecular markers have been designed based on them in recent years. SSAP markers BARE-1,Thv19, Tagermina and Tar1 were also used. Thv19M+ACA primer combination had the most polymorphic band in both landraces and cultivar durum wheats. Approximately 26.7 % BARE-1 bands were polymorphic in landraces.Thv19 showed a polymorphism level of 51.5%, and Tar1 and Tagermina displayed polymorphism levels of 32.8% and 27.2%, respectively. The amount of polymorphism in the studied cultivars for retrotransposons BARE1, Tagermina, Thv19 and Tar1 were 24.4%, 24.3%, 51.5%, 28.5%, respectively. This results show that Thv19 and Tar1 have more transpositional activity in the evolutionary process. Finally, Dendrogram was constructed to use algorithm UPGMA and Dice similarity coefficients.

    Keywords: Diversity, Durum wheat, Retrotransposons, SSAP
  • K. Samei *, A. Arzani, S. A. M. Mirmohammadi Maibody Page 157

    Field crop landraces are valuable genetic sources. Twenty populations of Persian clover (Trifolium resupinatum L.) collected from different areas of Iran were used in this study. DNA extractions were carried out using minipreparation method with equal amount of leaves from 30 plants of each population. DNA samples from 20 clover populations were evaluated using semi-random (ISJ) markers. Ten primers out of 30 which used IT (intron-targeting) and ET (exon-targeting) primers produced repeatable bands. Cluster analysis was conducted using NTSYS software and UPGMA method based on Jaccard's similarity matrix. Primers totally produced 111 bands, of which 93 bands (%93) were polymorphic among clover genotypes. The greatest and least amplification fragments belonged to IT15-31 and ET18-4 primers, respectively. Average band number per primer was estimated 11.1 bands. Furthermore, IT primers produced more polymorphic DNA fragments with higher resolution. Based on cluster analysis and cutting dendrogram in 0.8 similarity coefficients, clover populations were divided into five groups in which Kazerun and Kermanshahi (1) individually formed a separate cluster. According to similarity matrix, the least similarity (%42) belonged to Alvijan and Kazerun and the highest similarity belonged to Chegeni and Haftchin Hamedan. Clustering based on semi-specific PCR method almost substantiated the grouping based on geographical origin. Considering the results, it is concluded that PCR-based semi-random marker technique can be used for genetic diversity study of Persian clover as well as discrimination of its cultivars.

    Keywords: Persian clover, Trifolium resupinatum L., Semi-random marker, Genetic diversity
  • H. R. Balouchi *, S. A. M. Modarres Sanavy, Y. Emam, M. BarzeGar Page 167

    Water deficit, ultraviolet radiation and CO2 concentration enhancement are three environmental stresses that affect nutrition of human in future. This research was conducted in the Research Greenhouse of Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University in 2006, in order to study leaf qualitative traits of durum wheat under different levels of carbon dioxide (400 and 900 ppm), ultraviolet radiation (UV A, B and C) and water deficit (up to %60 of field capacity). Ultraviolet radiation enhancement increased anthocyanin, flavenoids and carotenoids of durum wheat leaf. There was no significant interaction effect between carbon dioxide and water deficit on anthocyanin and carbohydrates. Also, the interaction effects among the three factors were not significant on anthocyanin, carotenoids, chlorophyll a and a+b. Water deficit decreased leaf proteins. Increasing intensity of ultraviolet radiation and carbon dioxide enrichment decreased soluble leaf protein in durum wheat under water deficit conditions. The results showed that three main environmental stresses which reduce leaf pigment and plant protection due to negative effects of these stresses along with soluble leaf protein reduction decrease qualitative and quantitative yield of the wheat variety.

    Keywords: Ultraviolet radiation, Carbon dioxide, Water Deficit, Qualitative traits, Durum wheat
  • M. H. Farahi *, K. Goodarzi Page 183

    The aim of the study was to examine the effect of CaCl2 on the firmness and post harvest retention of Berry Grape (Vitis vinifera L.) cv. Askari. The experiment was carried out in 2006 in vineyard in the Sisakht region in a completely randomized design with 7 treatments. Experiment includes two parts: 1- spray with 3 levels 0.1, 0.25 and 0.5 %. (Two weeks before harvest and repeated one day before harvest) and 2- Dipping clusters in CaCl2 solution with 3 levels 1, 2.5 and 5 % post harvest. Grapes were stored at 0ºc for 1 month in cold store room. Results showed that the effect of CaCl2 was significant on post harvest abscission berries percentage at 1% level. Minimum post harvest abscission of berries percentage was observed using 5% dipping and 0.25% spray after 30 days storage in cold storage room. Highest abscission of berries was observed in control. Effect of CaCl2 on decay berry was significant at 1% level after 30 days of storage. Minimum decay percentage was observed in 0.25 % spray and the highest decay percentage was obtained in control. Effect of CaCl2 on palatability (TSS/TA) was significant at 1%level.

    Keywords: Grape, Decay, CaCl2, berry drop
  • H. Khoshghalb *, K. Arzani, M. J. Malakouti, M. Barzegar Page 193

    Changes of the main sugars and organic acids content in Asian pear (Pyrus serotina Rehd.) Cultivars ‘KS’9 and ‘KS’13 grown in Tehran were studied from fruit set to maturity. The main sugars and organic acids content in fruits were determined 1 and 2 months before harvest, at the time of harvest and 1, 2 months after harvest time using High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Fruits were stored at 2˚C and 80-85% relative humidity (RH). There were significant differences between cultivars and time of fruit harvest in terms of sugars and organic acids content. In both studied cultivars, fructose, glucose and sorbitol increased from the first fruit sampling to one month after harvest (1 to 9% FW) and then decreased. Sucrose content decreased from 2 months before harvest to 2 months after harvest time (3 to 0.75% FW). In both studied cultivars organic acids content increased at the time of pick-up and then decreased. The highest organic acids contents in the studied cultivars were malic and ascorbic acids (345 and 41.1mg 100g-1FW in ‘KS’9 and control, respectively). The relationship between low sugar and organic acid content in fruits showed the highest correlation (0.8 to 1) in both cultivars among low flesh firmness, low total soluble solid (TSS), low dry weight and high internal browning determined in this study. Results indicated that high content of sugars and organic acids in fruit led to delayed internal browning. Asian pears with a low ascorbic acid concentration are probably more susceptible to internal browning. High correlation was observed between high sugars content and high fruit colour.

    Keywords: Acidity, Asian pear, Firmness, Fruit physicochemical characteristic, Internal browning, Total soluble solid
  • H. Arabnezhad *, M. Bahar, A. Taj Abadi Pour Page 207

    Microsatellite DNA markers isolated from wild species khinjuk (Pistacia khinjuk Stocks.) were used to evaluate the genetic diversity available in Iranian pistachio cultivars. Out of the 27 SSR primers tested initially, 25 could amplify the DNA in different pistachio cultivars, of which 19 primer pairs produced clear bands. Based on the amplification profiles of the genotypes by the remaining primer pairs, eight primers produced a monomorphic product and other 11 microsatellites markers were found polymorphic among the genotypes. The number of putative alleles amplified by each polymorphic SSR locus ranged from two to eleven alleles with a total of 48 alleles. An average of alleles and observed heterozygosity per locus was 3.69 and 0.69 respectively, showing that these microsatellites are highly informative for pistachio fingerprinting. The UPGMA cluster plots based on nei index placed the 20 commercial pistachio cultivars into a major group containing three distinguished subgroups however, genotypes, namely, Ghazvini zudras and Sarakhs (wild P. vera), were clearly situated into two distinct clusters, distant from the domesticated genotypes studied here. Both Ghazvini zudras and Sarakhs are known as small-fruited genotypes which are grown in restricted regions. Therefore, the distinctness of these genotypes can be attributed to their geographical isolation and morphological characteristics. It seems that Ghazvini zudras probably originated from Sarakhs variety which posses an important role in development of pistachio cultivars. The present study revealed that the khinjuk pistachio microsatellites are well distributed in the genome of P.vera , and are informative for estimating the extent of genetic diversity and characterization of pistachio cultivars.

    Keywords: Pistachio, P. khinjuk, Genetic diversity, SSR marker
  • M. R. Zokaee Khosroshahi *, M. Esna-Ashari Page 219

    Effect of different exogenous putrescine concentrations on post-harvest life of strawberry, apricot, peach and sweet cherry fruit was separately studied using completely randomized designs in three replicates. Fruits were immerged in putrescine solutions (0.3, 0.5, 1 and 2 mM for 5 minutes in strawberries, and 0.5, 1, 2, 3 and 4 mM for 10 minutes in the other fruits) and also in distilled water as control. They were then transferred into the fridge. Post-harvest life of all fruits was increased by the use of putrescine. Ethylene production and water loss of the fruits were reduced by this compound. Putrescine also prevented softening of fruit's tissue during their storage period. Titratable acidity was reduced in untreated fruits while their pH was increased. These trends were also observed with the application of putrescine in all fruits, but at a much slower rate compared with the controls. Soluble solids content of sweet cherry fruits was increased by the use of putrescine while it was reduced in the other three fruits.

    Keywords: Strawberry, Apricot, Peach, Sweet cherry, Putrescine, Post-harvest life
  • Z. Karimi *, M. Rahemi Page 231

    Pathogens are the most important factors inducing postharvest losses on citrus fruit. Experiments were conducted as a CRD with 4 replications on sweet lime (Citrus limetta) and Valencia orange (Citrus sinensis) in 2003 and 2004. Treatments were pure essential oils of clove and thyme and in 25% ethanol solution at concentrations of 0.1, 0.3 and 0.5% and imazalil (2 ml/l). Results indicated that in the first year, pure essential oils of clove and thyme reduced the decay percentage of blue mold of Valencia orange fruit from 90 % (control) to 0 and 12.5 %, respectively. Pure essential oils of clove and thyme reduced the decay percentage of sweet lime in the first year of experiment from 95 % (control) to 0 and 6 %, respectively. In the second year, with the same treatments decay percentage of blue mold was reduced from 90 % (control) to 0. Solutions of 0.1, 0.3 and 0.5 % of clove and thyme oil extracts in 25 % ethanol solution reduced decay percentage of sweet lime fruits form 85 % (control) to 65, 41 and 26 % for thyme oil and to 60, 30 and 22.5 % for clove oil. Comparison of pure clove and thyme oil extract with imazalil showed that pure clove and thyme oil extracts were not significantly different with fungicide treatment. Treatments of clove and thyme oils in 25 % ethanol treatment were not as effective as fungicide.

    Keywords: Sweet lime, Valencia orange, Essential oil, Thyme, Clove, Imazali, Blue mold
  • A. H. Mohammadi *, Z. Banihashemi Page 239

    Pistachio (Pistacia vera L.) is an important economic crop, which is mostly planted in saline conditions in Iran. Verticillium wilt disease of pistachio caused by Verticillium dahliae is known as a serious disease for pistachio trees. The causal agent was recovered from shoot and soil samples collected from main pistachio growing areas in Kerman province. The present experiment was carried out to study the effect of salinity on disease using three common P. vera rootstocks including Sarakhs, Badami-e-Zarand and Qazvini and four levels of salinity (0, 1400, 2800 and 4200 mg NaCl per kg soil) in hydroponic culture (1/2 strength Hoagland,s solution). Salt stress was applied before inoculation on ten week old seedlings. The experiment was carried out as factorial in RCD with four replications. Two weeks after salt stress induction, four seedlings were transplanted into pots containing 5 kg sandy-clay virgin soil artificially infested with 40 microsclerotia per gram of soil with equal salinity. In NaCl treatments, Sarakhs showed lower shoot and root dry weight and higher concentration of Na, K and Cl than the other rootstocks. Based on the results, Sarakhs, Qazvini and Badami were found to be susceptible, tolerant and intermediate to NaCl, respectively. In the presence of V. dahliae, salt stress significantly reduced shoot and root dry weight and increased stem and root colonization by the pathogen and Na, K and Cl concentration compared to non-stressed inoculated plants. Sarakhs had higher percentage of colonization of stem and root by V. dahliae and concentration of Na, K and Cl than other cultivars. As a general conclusion, salt stress before inoculation by V. dahliae can increase the severity of Verticillium wilt of pistachio, especially in salt-sensitive rootstocks.

    Keywords: Hydroponic, Verticillium wilt disease, Pistachio, Verticillium dahliae
  • M. Nasr Esfahani *, B. Ansari Pour Page 251

    Pink root-rot disease caused by Pyrenochaeta terrestris is one of the serious diseases of onion fields in Iran and the world. The use of resistant cultivars might be a good alternative as suggested on the basis of the screening at the near end of growing season. The susceptibility assessment of 43 Iranian onion clones in glass-house condition in Isfahan for the last two successive years i.e. 2003-04 indicated that, the clones react independently with various degrees of resistance to the pink root-rot disease and with a high significant effect. The scoring scale was of 0-3 to determine the susceptibility and/or resistance of the clones to the disease, out of which, the two clones, Ramhormoz-Saffiabad and Balochestan-Sarbaz were the most susceptible clones to the pink root-rot disease, and were placed in 2-3 (0-3) scale. But most of the clones were placed in the scoring scale 1-2 (0-3) indicating that they are in the ranges of tolerance. This could be why they still exist and could tolerate the disease and remain safe. The third and/or the resistant clones are those clones that were placed in the scoring scale of 0-1 (0-3), i.e. Naishabor-Ishaghabad, Sarri-Local, Loosha-Golden, Zanjan-Ghotigheseh, Shahrood- local, Azarbayejan-East, Shahrood-Lasjerd, Kashan-White, Yazd-Marvdasht, Azarshahr-Red and Boshehr-Local, respectively. In fact, the two clones Naishabor-Ishaghabad and Sarri-local are the most resistant ones to the pink root-rot disease of onion in these tests. These results indicate that there are certain clones which can be considered in breeding programs and/or cultivations.

    Keywords: Pyrenochaeto terrestiris, Allium cepa, Iranian onion clones, Pink root-rot
  • G. Khodakaramian *, J. Swings Page 263

    Protein electrophoretic pattern similarity among 21 strains of Xanthomonas axonopodis pv. citri isolated from Hormozgan and Kerman provinces together with the representatives of reference strains of X.a. pv. citri and X. a. pv. aurantifoli and 246 strains of the other Xanthomonas spp. including : X. a. pv. citri, X. a. pv. glycins, X. a. pv. manihotis, X. c. pv. campestris, X. a. pv. phaseoli, X. cassavae, X. vesicatoria, X. c. pv. euphorbia, X. c. pv. arracaciae, X.c. pv. malvacearum, X. a. pv. clitoriae, X. a. pv. citrumelo, X. a. pv. aurantifolii, X. a. pv. alfalfae, X. cucurbitae, X.c.pv. dieffenbachiae, X. vasicola. pv. holcicola, X. melonis, X. hortorum. pv. pelargonii, X. a. pv. poinsettiicola, X. arboricola pv. pruni, X. c. pv. raphani, X. a. pv. ricini, X. a. pv. vasculorum, X. a. pv. vignicola, X. c. pv. armoraciae, X. c. pv. barbareae and X. c. pv. Carotae was compared and analyzed via Gel Compare version 4.2 software. Results indicated 86% of mean similarity among the strains tested. The highest similarity was 100% for strains isolated from Hormozgan and Kerman provinces and X. a. pv. citri LMG 9176 and X. a. pv. citri LMG 9654. The lowest similarity was 84.90% for these strains and X. c. pv. euphorbia LMG 7402 and X. a. pv. ricini LMG 7444. The 100% of protein pattern similarity among the strains isolated from Hormozgan and Kerman provinces and the reference strains from pathotype A (X. a. pv. citri LMG 9176 and X. a. pv. citri LMG 9654) was supported by host range and pathogenicity patterns of these strains obtained from our previous study.

    Keywords: Xanthomonas axonopodis pv. citri, Xanthomonas, Citrus bacterial canker, Kerman, Hormozgan
  • A. R. Askarianzadeh *, S. Moharramipour, Y. Fathipour, A. Narrei Page 275

    Cultivars or species of different plants through physical and biochemical characteristics or indirectly through food diet of host plant can influence behavioral characteristics and efficiency of a natural enemy. This investigation was conducted to determine percentage of parasitism and functional response of parasitoid wasp, Platytelenomus hylas (Hym., Scelionidae) to different egg densities of stem borer, Sesamia nonagrioides (Lef.) and effect of different cultivars on it. At the first stage, eggs of pest were separately collected from fields in three cultivars of CP48-103, CP69-1062 and CP57-614 and then percentage of parasitism in each cultivar was calculated. For determining functional response of the wasp, collected eggs from fields were reared to adult stage at 29±1 ºC, 60% of RH,. Then functional response of wasp was investigated at densities of 2, 4, 6, 8, 14, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, and 90 of the host eggs for 24h. Analysis of data was done using SAS software. Results showed that egg parasitism by P. hylas in cultivars were significantly different (p<0.05). Type of cultivars influences rate of egg parasitism. Comparison of means by Duncan’s test showed that CP48-103 cultivar significantly differed from two other cultivars: CP69-1062 and CP57-614. Functional response in three cultivars was found to be a type III. Comparison of estimated parameters by Holling model in three cultivars showed that searching efficiency on CP48-103 cultivar was significantly higher than two other cultivars but CP57-614 and CP69-1062 were close to each other. Also, handling time (Th) and the maximum rate of estimated parasitism (T/ Th) on the three cultivars were different and on CP69-1062 they were significantly less than the two other cultivars.

    Keywords: Sugarcane cultivar, Parasitism, Functional response, Platytelenomus hylas, Sesamia nonagrioides
  • M. Alichi *, P. Shishehbor, M.S. Mossadegh, E. Soleiman Nejadian Page 287

    In a study of aphids and their parasitoids in wheat fields of Shiraz region, the species composition, distribution and seasonal dynamics of the dominant species were monitored during 2004-5.Collections were made from 1-3 hectare fields in 10 locations within 50 Km radius around Shiraz city. Species density was estimated by counting individuals present on 40 winter wheat tillers taken at random along 2 transects 5 m apart in the fields. Eight aphid and 3 parasitoid species were identified through this survey. Rhopalosiphum padi (L.) and Metopolophium dirhodum (Wlk.) with relative abundances of 33.94 and 31.33%, Aphidius rhopalosipi De Stefani-Perez and Praon volucre (Hal.) with relative abundances of 55.53 and 39.90%, were the dominant species of aphids and parasitoids, respectively. Seasonal dynamics of the above species were also studied in Badjgah, located 15 Km north of Shiraz city. Peak populations of the dominant aphids occurred between late May and first of June 2004-5, and those of parasitoids were seen 1-3 weeks later. A comparison between seasonal parasitism of the dominant parasitoids showed significant preferences of A. rhopalosiphi on R. padi, and P. volucre on M. dirhodum. Since the total parasitism of both wasps was nearly 30% of the two aphid hosts, attention should be paid to chemical control programs of wheat pests (such as Sunn pest) so that it does not disturb the efficiency of the aphid parasitoids.

    Keywords: Wheat aphids, Parasitic wasps, Species composition, Distribution, Seasonal dynamics, Shiraz region
  • M. Khosravi *, R. Ebadi, H. Seyedoleslami, B. Hatami, Kh. Talebi Jahromi Page 297

    In this study diflubenzuron as a chitin synthesis inhibitor with a dosage of 25 mg A.I/L, and Pyriproxyfen as a juvenile hormone analogue with a dosage of 0.4 mgA.I/L were incorporated in the wax diets of young and last instar larvae of greater wax moth and reared at different temperatures (25, 30, 35°C). Results showed that these compounds in comparison with control increased larval mortality. Diflubenzuron and pyriproxyfen caused 33.9% and 24.1% mortality respectively. The young larvae showed higher mortality with the mean of 57.8% in diflubenzuron and 31.5% in pyriproxyfen. In evaluation of pupation and emergence of adults, no significant differences were observed between diflubenzuron and control. Pyriproxyfen induced reduction in pupation about 48.4% and adult emergence about 44.8% and caused some abnormalities of pupae. Last larval instar was more sensitive to JHA in this respect. Maximum pupation disruption occurred at 25ºC and 30ºC in comparison with 35ºC which reduced abnormal pupae up to 19.7%. IGRs were effective in last larval instar at 35 ºC and increased abnormality of adult up to 49.4%. Reproductive potential (egg viability, hatchability) of adults reduced in F1 generation and was 70-90 percent. IGRs have unfavorable effects on biological aspects of larvae therefore, it is possible to use IGRs alone or in conjunction with other pesticides (Fumigants) in integrated control of these pests.

    Keywords: Diflubenzuron, Pyriproxyfen, Greater wax moth, Temperature, Larval instar
  • F. Kazemi *, A. A. Talebi, Y. Fathipour Page 313

    The biological and behavioural parameters of Anisopteromalus calandrae (Hym.: Pteromalidae), a parasitoid of Callosobruchus maculatus (Col.: Bruchidae) on Chickpea were studied in laboratory conditions at temperature of 25±1ºC, photoperiod 16:8 (L:D) and 20±5 % RH. The pre-adult period of the wasp was 19.82 ± 0.038 days and pre-ovipositional period in this wasp was so short that female laid eggs immediately after emergence. Reproductive and post reproductive periods were 25.12 ± 1.98 and 1.75 ± 0.28 days, respectively. Adult life span was 26.69 ± 1.98 days. Total number of progeny produced by a female was 240 ± 28.51. The sex ratio (% females) of the resulting adults on hosts was 0.49. The functional response of A. calandrae was type II. The host stage preference by the parasitoid was investigated in two methods, choice and non-choice experiments. In the first condition, the parasitoid preferred the 4th larval instar to others, but in the second, it preferred both 4th larval instar and pupae. Adult longevity for both female and male parasitoids provided with honey solution (% 50), host larvae, host larvae and honey solution (%50), and finally without host larvae and honey solution was 49.00 ± 4.32 , 26.69 ± 1.98, 38.90 ± 3.52 and 5.66 ± 0.37 days for females and 10.64 ± 1.5, 6.85 ± 0.34, 8.41 ± 0.52 and 5.59 ± 0.28 days for males, respectively.

    Keywords: Anisopteromalus calandrae, Callosobruchus maculatus, Functional response, Host preference
  • A. Taghavi *, Gh. Tahmasbi, A. A. Talebi, A. Zarnegar, A. Monfared, H. Nazarian Page 325

    The species diversity of bumblebees was investigated in two provinces, Tehran (Fasham, Zayegan) and Qazvin (Alamut, Wikan) in central Alborz during 2005-2006. Three casts of queen, worker and male bumblebees were collected during spring and summer in six dates in the two mentioned regions. Sampling of adult bees in Wikan was done from 26 July 2006 until 19 September 2006, and in Zayegan from 24 May 2006 to 17 September 2006. In sum, eleven species were collected of which eight species were common in the two regions. Data of different species casts at two regions were analyzed by Excel ver. 6 and Ecological Methodology ver. 6. 1. 2 soft wares. Species diversity of two regions was determined and compared with three indices of Simpson, Shannon-Weiner and Brillion, and evenness was calculated with indices of Simpson, Camargo and Esmit-Willson. Species richness of two regions was compared in research. The obtained results showed species diversity, evenness and species richness were more observable in Wikan compared with Zayegan. Consequently, Wikan in comparison with Zayegan was more sustainable. Similarity of two regions was 0/46, showing many differences in terms of the kinds. Also, there were 8 similar species in the two areas.

    Keywords: Bumblebees, Species diversity, Species Richness, Evenness, Similarity, Central Alburs, Iran
  • M. Basirat * Page 339

    The pistachio twig borer moth, Kermania pistaciella Amsel (Lep.: Tineidae) is one of the most important pests of pistachio trees (Pistacia vera L.) in Iran. This study was carried out in two pistachio orchards of Rafsanjan area. Periods of pupal cocoon and adult emergence were recorded in two pistachio orchards for four years. Minimum threshold temperatures were calculated according to the least coefficient of variation method for different developmental stages. Cumulative effective temperatures were calculated for different percentages of pupal cocoon and adult emergence. Results showed that minimum threshold temperatures for overwintering larvae to pupal cocoon formation, Larvae to adult and pupal cocoon to adult were calculated 10 C, 11 C and 12 C, respectively. Cumulative effective temperatures for occurrence of 50% pupal cocoon from overwintering larvae with minimum threshold temperatures 10 C under field conditions were 73.6 degree-day. Cumulative effective temperatures for occurrence of 65% adult emergence from overwintering larvae with minimum threshold temperature of 11 C under field conditions were 213.8 degree-day. Cumulative effective temperature for occurrence of 65% adult emergence from 5% pupal cocoon, 50% pupal cocoon and 5% adult emergence with minimum threshold temperature of 12 C were 145.3, 126.9 and 71.6 degree days, respectively.

    Keywords: Kermania pistaciella, Minimum threshold temperature, Cumulative effective temperature
  • N. Sahebzadeh *, R. Ebadi, J. Khajehali Page 351

    Due to injuries of pesticides to natural enemies of pests and pollinator insects, especially honeybees, during the flowering periods, it is essential to protect them. Application of chemical compounds along with the pesticides on the plants could repel the non-target insects from the sprayed areas for sometime and lessen the hazards of pesticides to them. In this study, ten repellent chemicals whose repellency effect was proven in the laboratory in previous studies were screened in the field. Among tested repellents including, Acetophenon, Methyl ethyl ketone, Methyl isobutyl ketone, Cyclohexanone, Acetyl acetone, Methylsalicylate, Propionic anhydride, Maleic anhydrate, 2- Ethylhexylamine, and Dibutylamine, it was revealed that amino group compounds including 2- Ethylhexylamine and Dibutylamine and esteric compound, Methylsalicilate had the highest repellency effect on the honeybees under the field conditions. Repellency effect of these compounds was greater at 15 pm than other sampling times. Repellency effects of different concentrations of these three compounds, when mixed with 0.5% concentration of fixative compounds, showed that the mixture of 2- Ethylhexylamine with Benzylbenzoate, Dibutylphthalate and Benzylalcohole with concentration of 0.17, 0.4 and 0.03 % respectively, the mixture of Dibutylamine at the concentration of 1% with Benzylbenzoate and Dibutylphthalate and at the concentration of 0.08% and higher with Benzylalcohole, and also mixture of Methylsalicilate at the concentration of 1.8 % and higher with Benzylalcohole, all have repellency effect of more than 70% under the field conditions.

    Keywords: Repellent chemicals, Honeybees, Fixative compounds, Concentration
  • Effect of Zinc - Chelate on Drought Tolerance of Wheat ( Triticum aestivum L.)
    M. Dehghanian *, M. Madandoost Page 354

    In order to investigate the effect of zinc - chelate on drought tolerance of Azadi cross wheat, a randomized complete block design was conducted as split plot with three replicates in the Kherameh during 1383 - 1384. The main plot was four drought levels (control and drought stress in the stages of flowering, seed milk stage and two phases, together), and sub plot was zinc - chelate rates 0, 5, 10 & 15 kg per hectare. The results showed that zinc application under drought conditions increased spike per square meter significantly at the 5% level. Drought stress decreased 1000 - seed weight. Least of 1000 - grain weight was in two phases of flowering and seed milk stage together (29.78 g). The application of 15kg zinc -chelate fixed 1000 - seed weight. Treatments of drought stress decreased seed yield significantly (14.17% in the proportion of control), but zinc - chelate application increased wheat tolerance to seed yield decrease. Zinc - chelate application prevented from seed number decrease per wheat spike under drought conditions that was caused to tolerance of seed yield and harvest index decrease. The application of 15 kg zinc - chelate increased harvest index in comparison of control amount of 22%.

    Keywords: Wheat, Zinc, Drought, Grain yield
  • P. Heydarizadeh *, M. Sabzalian, M.R. Khajehpour Page 365

    During recent years, several genotypes have been selected from Isfahan land race Kouseh. The performance of safflower selected genotypes was studied in the field conditions, at Agriculture Research Station, Isfahan University of Technology during 2003. The experiment was carried out using a split plot arrangement according to a randomized complete block design with three replications. Planting dates (March 11, April 20, May 22 and June 23) were considered as the main plots and subplots consisted of 20 genotypes of safflower including 19 selections from Kouseh and Arak-2811 genotype. Days from planting to emergence and emergence to stem elongation were reduced as planting was delayed until the fourth planting date. Days from stem elongation to head visible was reduced with delay from the first to the third planting date, and then increased. Days from head visible to 50% flowering was reduced with delay from the first date to the third planting date, but increased in the fourth planting date. Days from 50 percent flowering to physiological maturity was increased with delay in planting. Days from planting to emergence, emergence to stem elongation, stem elongation to head visible and 50 percent flowering to physiological maturity were not influenced by genotypes. Genotype DP7 had the highest and genotype C111 and genotype DP25 had the lowest days from head visible to 50% flowering. The interaction between planting date and genotype in regard to days from stem elongation to head visible was also significant. Seed weight per plant was reduced with delay in planting date. Genotype ISF66 had the highest and genotype Arak-2811 had lowest seed weight per plant. The number of days from emergence to head visible in ISF66, DP5, C128 and Arak-2811 was affected by maximum temperature (Tmax), in genotype DP7 by Tmax2, in genotypes DP17, DP1 and C41100 by Tmin2 and in genotypes DP9, DP25, ISF28, ISF22, and C111 was affected by day length. It seems that development period from emergence to head visible was affected by temperature in the most genotypes. On March 11 planting date, genotypes had the maximum response to temperature and day length and the minimum response was observed in the fourth planting date. The genotype ISF66 had the highest seed yield on March 11 planting date. The result of this study showed that safflower should be planted in late March under condition similar to this experiment for maximum yield production.

    Keywords: Safflower, Planting date, Temperature, Day length, Development stage, Yield
  • G. Saeidi * Page 379

    This study was conducted to investigate the effects of thirteen fertilizer treatments (as main factor) on agronomic traits of two local cultivars (as sub factors) of sesame (Sesamum indicum L.), "Mobarakeh" and "Ardestan" in Isfahan by using a randomized complete block design with three replications. The results showed that applying fertilizer treatments of N, P, K, Fe, Zn and Mn had no significant effects on yield components, seed yield and oil yield. However, comparing the control treatment, simultaneous application of all fertilizers significantly reduced days to maturity. Significant interaction between cultivars and fertilizer treatments was observed for seed oil content, as application of N, P, NPK and NPK+Fe+Zn in Mobarakeh and application of N+K in Ardestan reduced seed oil content. However, the other fertilizer treatments had no significant effects on this trait. The Mobarakeh cultivar compared to Ardestan had significantly higher plant height, higher seeds per capsule, lower 1000-seed weight, higher seed yield per plant and per hectare and higher oil yield. Seed yield for Mobarakeh and Ardestan cultivars were 1646 and 1169 kg/ha and their seed oil contents were 52.88% and 53.81%, respectively. The correlation coefficients and regression analysis showed that the variation of seed yield was mostly due to the number of capsules per plant and seeds per capsules, thus these two traits were the most important yield components. Oil yield had a very high correlation coefficient with seed yield (r=0.99**), whereas its correlation with seed oil content was very low (r = -0.10ns). Therefore, it seems that seed yield was the main cause of higher oil yield.

    Keywords: Sesame, Macro, Micro-nutrients, Seed yield, Oil content
  • S.S. Pourdad *, K. Alizadeh, R. Azizinegad, A. Shariati, M. Eskandari, M. Khiavi, E. Nabatee Page 403

    Safflower (Carthamus tinctoius L.) is an Iranian native crop that is adapted to different environmental conditions of this country. Sixteen safflower varieties/lines were spring-planted in 6 research stations including Sararood (Kermanshah), Maragheh, Ghamlo (Kordestan), Khodabandeh (Zanjan), Shirvan (North Khorasan)and Khohdasht (Lorestan) with and without drought stress conditions each in a RCBD with 3 replications. Some drought resistante indices including Mean of Productivity (MP), Geometric Mean of Productivity (GMP), Tolerance (TOL), Stress Tolerance Index (STI), Stress Susceptibility Index (SSI) for seed yield and genotypes Cell Membrane Stability (CMS) were calculated. Results showed that STI was the most appropriate index to identify drough resistant genotypes. Estimation of STI from mean of all stations revealed that Gila, CW-4440 and PI-537598 with high STI showed high seed yield in both stress and non-stress conditions. Caculation of STI standard deviation for these genotypes showed that Gila had less STI stability over the locations than other two genotypes so, CW-4440 and PI-537598 are more stable in drought stress resistance. Analysis of variance for cell membrane stability (CMS) of genotypes showed the significant differences in 1% level of probability between genotypes. S-541 had the highest and Kino-76 had the lowest CMS. There were significant and strong correlations between STI, MP and GMP with CMS namely, genotypes with more stable membrane having more drought resistance in field condition. So, cell membrance stability can be a useful and fast method to screen germplasm and identify drought resistant genotypes. Cluster analysis based on STI,MP,GMP, CMS and seed yield in both stress and non-stress conditions divided genotypes into 3 groupes. Results of clustering also identified S-541, Gila, CW-4440 and PI-537598 as 4 superior genotypes and confirmed the results of other methods.

    Keywords: Safflower, Drought resistance indices, Seed yield, Cell membrane stability
  • M. Majidian *, A. Ghalavand, N. Karimian, A. A. Kamgar Haghighi Page 417

    In order to investigate the effects of moisture stress, nitrogen fertilizer, manure and integrated nitrogen and manure fertilizer on yield, yield components and water use efficiency of SC 704 corn (late maturing, non-prolific and dent). In 2005, a field study was conducted in agricultural experiment station of the college of agriculture, Tarbiat Modares University. The type of design was randomized complete block with factorial arrangement and three replications. For the study, four levels of nitrogen fertilizer (0, 92, 184 and 276 kg N ha-1), integrated fertilizer (46 kg N ha-1 + 2/5 ton ha-1 FYM, 92 kg N ha-1 + 5 ton ha-1 FYM and 138 kg N ha-1 +7/5 ton ha-1 FYM ) and organic Farm Yard Manure (5, 10 and 15 ton ha-1 FYM ) along with three levels of irrigation (optimum irrigation (control), water stress 75% optimum irrigation and water stress 50% optimum irrigation) were used as treatments. The results showed maximum seed yield was produced with 92 kg N ha-1 + 5 ton ha-1 FYM and average of seed yield was 7976 kg ha-1. Maximum corn seed yield resulted when optimum irrigation water was applied and average seed yield was 7041 kg ha-1. When water stress was imposed in 50% and 75% of optimum irrigation, seed yield was decreased by 33 and 12%, respectively. The best seed yield was obtained with interaction of 5 ton ha-1 FYM and optimum irrigation. Also, maximum water use efficiency was obtained in using 50% of optimum irrigation. Maximum water use efficiency was obtained with interaction of 92 kg N ha-1 + 5 ton ha-1 FYM and imposition of water stress in 50% optimum irrigation. Results showed that adequate nitrogen fertilizer slightly increased corn seed yield under stress, and integrated (nitrogen and manure) fertilizer increased corn seed yield under stress. But seed yield greatly increased with optimum irrigation. Integrated fertilizer application increased seed yield even with severe moisture stress. Application of integrated chemical fertilizers and manure produced better seed yield and also decreased the amount of chemical fertilizers and improved soil physical and chemical characteristics.

    Keywords: Moisture stress, Nitrogen, Kernel number, Yield, Agro system, Corn
  • F. Sorkhy Lalelo *, A. Dabbagh Mohammadi Nassab, A. Javanshir Page 435

    A pot experiment was designed to investigate the effects of full, above and below ground interactions of wheat with wild oat on leaf characteristics and root to shoot ratio. This experiment was conducted as a factorial based on randomized complete design with four replications. The treatments included four interference levels (above ground, below ground, above and below ground and check wheat and wild oat) and four wild oat densities (2, 4, 6 and 8 plants/pot).The effects of full and root interference on wheat and wild oat traits was greater than shoot interference. For both species, full and below ground interaction significantly decreased the number of leaves, flag leaf area and chlorophyll content of flag leaf compared to above ground interaction and control. All traits of wild oat were reduced by above ground interaction compared to control. Number of leaves of wheat and wild oat showed greatest susceptibility to interaction treatments. There was no significant different between full and root interference. When wild oat density increased, the number of leaves, flag leaf area and chlorophyll content of flag leaf of wheat decreased. With strongest competition followed by enhanced wild oat density, root to shoot ratio in wheat and wild oat increased, which indicates more susceptibility of shoot than root to interference mean competition. This ratio for wild oat was more than wheat, thus, it is concluded that wild oat has higher rooting ability compared to wheat.

    Keywords: Leaf area, Chlorophyll content, Interference, Weed, Wild oat
  • M. Hajghani *, M. Saffari, A. A. Maghsoudi Moud Page 449

    Soil salinity is an increasing environmental stress on crops in most areas of Iran since farmers use underground saline water for irrigation. In order to investigate the effects of salt stress on germination and seedling growth of safflower (Carthamus tinctorius L.), an experiment was conducted at two stages (germination seedling growth), using four levels of NaCl salinity (0, 5, 10, 15 ds/m), and four cultivars of spiny and non-spiny safflower ( a landrace from Isfahan bred cultivars of IL, LRV and PI). The design was factorial and completely randomized based on 3- replicates (CRD). Germination percentage, germination velocity index, root and shoot length, root and shoot dry weight, root to shoot dry weight ratio and salt tolerance index were measured at germination stage. In seedling growth stage, traits such as, stem length, number of leaves, chlorophyll index, root and shoot dry weight, root to shoot dry weight ratio and salt tolerance index were also measured. Results for both growth stages showed that salt stress decreased all the above mentioned traits, significantly, in all cultivars. Salinity × variety interaction at germination stage was also significant, compared to seedling growth stage. Salt tolerance index decreased significantly with increasing salinity at both stages, but differences between cultivars were not significant. Cultivars PI and IL were characterized as the tolerant ones at germination and seedling growth stages, respectively. It could be concluded that safflower cultivars responded differently to salinity in germination phase compared to seedling growth phase, and that safflower suffers more from salinity during germination stage.

    Keywords: Salinity, Cultivar, Safflower, Germination, Seedling growth
  • S. A. Kazemeini *, H. Ghadiri, N. Karimian, A. A. Kamgar Haghighi, M. Kheradnam Page 461

    In order to evaluate the interaction effects of nitrogen and organic matter on growth and yield of dryland wheat, an experiment was conducted at the research station of the College of Agriculture, Shiraz University at Bajgah in 2005 and 2006. The experimental design was split plot in which three levels of nitrogen (0, 40, and 80 kg N ha -1) were main factors and additive organic matters including liquorice root residue at 15 and 30 Mg ha -1, municipal waste compost at 10 and 20 Mg ha -1, and wheat residues at 750 and 1500 kg ha -1 (all rates equivalent to 50 and 100%) were sub factors. A check treatment (no additive materials) was also included in the experiment. Results indicated that with increasing nitrogen level from zero to 40 and 40 to 80 kg ha-1, wheat yield increased significantly. Among yield components, number of seeds per spike increased significantly with zero to 40 and 40 to 80 kg nitrogen ha-1, but number of spikes m-2 increased significantly only when nitrogen level was increased from zero to 80 kg ha-1. Compared to check (no additive materials), maximum wheat grain yield (32%) was obtained from 100% compost application. Results of nitrogen and organic matters interaction effects indicated that 100% compost application and increasing nitrogen level from 40 to 80 kg ha -1 had no significant effect on dryland wheat yield. This showed the positive impact of compost application on the reduction of nitrogen fertilizer. Thus, it appears that 50% of the required nitrogen fertilizer could be replaced by compost. Applying organic matter increased soil water in both years, however, among organic matters, compost had a more pronounced effect on increasing soil water.

    Keywords: Dryland wheat, Nitrogen, Organic matter, Compost, Seed yield, Soil water
  • M. Bayat *, B. Rabiei, M. Rabiee, A. Moumeni Page 475

    To study relationship between grain yield and important agronomic traits of rapeseed in paddy fields as second culture, fourteen varieties of spring rapeseed were grown in a randomized complete block design of experiment with three replications at Rice Research Institute of Iran, Rasht, during 2005-2006. Analysis of variance showed that there were significant differences between varieties for most of traits. Broad sense heritability ranged from 0.29 for pod length to 0.99 for days to maturity. Phenotypic and genotypic coefficients of variation for days to maturity and the number of pods in secondary branches were the lowest and highest, respectively. Moreover, genetic advance with 5% of selection intensity varied from 3.68% (0.25 cm) for pod length in main branch to 31.48% (915.58 Kg.ha-1) for grain yield. Results from genotypic correlation coefficients demonstrated that there were positive significant correlations between grain yield and the number of secondary branches, the number of pod in main and secondary branches, pod length in secondary branches, pod diameter in main and secondary branches, 1000-grain weight and oil percentage, and negative significant correlations between grain yield and days to 90% of flowering and days to maturity. Path analysis on genotypic correlations for grain yield as a dependent variable and the other traits as independent variables showed that the 1000-grain weight and the number of pods in secondary branches had the highest direct effects and days to 90% of flowering had low and negative direct effect on grain yield. Therefore, indirect selection for increasing 1000-grain weight and the number of pods in secondary branches are recommended for improving grain yield in rapeseed as second culture in paddy fields.

    Keywords: Correlation coefficient, Genetic advance, Grain yield, Path analysis, Rapeseed
  • M. R. Tadayon * Page 489

    In order to investigate the effect of sugar plant effluent on shoot solute percentage, yield components and grain yield of two wheat cultivars, a two year field experiment was conducted on a farm near Eghlid sugar plant during 2004-2005. Treatments consisted of two wheat cultivars (Alamot and Zarin) and two irrigated treatment: irrigation with effluent and irrigation with spring water (control). The statistical design was a completely randomized factorial with three replications. The results showed that under effluent treatment, nitrogen, phosphorus and calcium percentage increased in shoot, and Fe, Mn, Zn, Cu and B concentration decreased. However, effluent treatment had not any significant effect on K, Mg and S concentration. The results showed that N percentages in Alamot and Zarin cultivar under control treatment were 2.41 and 2.54% and under effluent treatment were 3.28 and 3.41%, respectively. P percentages under control treatment were 0.42 and 0.47% and under effluent treatment were 0.46 and 0.51%, respectively. Ca percentages under control treatment were 0.29 and 0.32% and under effluent treatment were 0.46 and 0.51%, respectively. In both years, the lowest number of tiller, number of spike, number of kernel per spike, thousand kernel weight, grain yield and harvest index were obtained from effluent treatment in the two wheat cultivars whereas this reduction was higher in Alamot than Zarin cultivar. In Alvand and Zarin cultivars, the lowest number of tiller per plant with 2.33 and 2.50, number of spike per plant with 1.83 and 1.92, number of kernel per spike with 31.67 and 32.50, grain yield with 5233 and 5532 kg ha-1 and harvest index with 32.03 and 33.53% and water productivity with 0.72 and 0.75 kg m-3 were respectively obtained from effluent treatment compared to control. Thus, the results showed that using sugar plant effluent could decrease grain wheat quality and wheat grain yield.

    Keywords: Wheat, Sugar plant effluent, Grain yield, Nutrients
  • F. Heidari *, S. Zehtab-Salmasi, A. Javanshir, H. Aliari, M. R. Dadpour Page 501

    In order to examine the effects of plant density on the morohological traits, yield and essential oil of peppermint, an experiment was conduced in Agricultural College of Tabriz University during 2005 and 2006. The treatments included four plant density levels ( 8,12 ,16,20 plants.m-2) with three replications. The treatments were based on a split plot design in time and result analysis of compound variance was done during two years. The two years’ results of the compound variance showed that the plant density affected the fresh yield, dry yield, the bush essential oil percentage and the essential oil yield, but it had no effect on the bush height and the leaf’s essential oil percentage. In the second year, the maximum fresh yield, dry yield, bush height, the bush essential oil percentage, and the essential oil yield were obtained. In the second year, the maximum essential oil yield in the density of 20 plant/m2 was 21.15 li.ha-1.

    Keywords: Plant density, Fresh, dry yield, Essential oil yield, Peppermint
  • GH. A. Akbari *, H. Jabbari, J. Daneshian, I. Alahdadi, N. Shahbazian Page 513

    In order to investigate the limited irrigation impact on physical characteristics of seed in nine sunflower hybrids, three 3-replicate field experiments RCBC were conducted under three irrigation regimes (irrigation after 60, 120 and 180 mm cumulative evaporation from class A evaporation pan, respectively) at the research field of Seed and Plant Improvement Institute in Karaj, Iran. The results showed that the Maximum length, width and seed diameter were obtained from irrigation after 60 mm cumulative evaporation from pan, and irrigations after 120 and 180 mm evaporation caused to decrease the length by 11% and 16%, width by 21% and 26% and seed diameter by 22% and 28%, respectively. There fore the seed diameter in comparison with width and seed length was most susceptible to limited irrigations levels. The Maximum length was seen in hybrid of A74×R95, and the maximum width, and seed diameter were observed in hybrids of Allstar. Also, A74×R95 under irrigations after 60 and 120 mm evaporation and Azargol under irrigation after 180 mm evaporation had the highest seed weight.

    Keywords: Seed physical characteristics, Seed kernel, Seed hull, Sunflower
  • F. Amini *, G. Saeidi, A. Arzani Page 525

    In order to investigate the relationship among seed yield and its components in safflower, path and factor analysis were conducted using the agronomic and morphological traits of 32 genotypes. Genotypes were evaluated on the Research Farm of Isfahan University of Technology, using a randomized complete block design with three replications. The correlation coefficients showed that number of seeds per capitula and number of capitula per plant had the highest positive correlation with both seed yield and seed yield per plant. The results of regression analysis showed that number of capitula per plant explained 43.6%, and along with seeds per capitula and plant height 60% of the phenotypic variations for seed yield. The regression analysis for seed yield per plant also revealed that seeds per capitula, capitula per plant and seed weight in order had more contributions to the variation of seed yield per plant and explained 81.2% of its variation. Path analysis showed that capitula per plant had the most direct positive effect on both seed yield and seed yield per plant however, this effect was decreased by the indirect and negative effect of seed weight. Results of factor analysis recognized 3 main factors which explained 81.81 % of total variation of the data. These factors were named the seed yield and its components, phenological traits and branching. In general, it can be concluded that seeds per capitula, capitula per plant and seed weight in order contributed more to the seed yield of safflower genotypes. In conclusion, these yield components can be used as selection criteria in breeding programs.

    Keywords: Factor analysis, Path analysis, Seed yield, Safflower
  • M. Gholamhoseini *, M. Aghaalikhani, M.J. Malakouti Page 537

    In order to study the effect of various amounts of nitrogen (N) and Iranian natural zeolite on the quantitative and qualitative forage yield of winter canola (Brassica napus L.) in light soil, a field experiment was conducted on research farm of Tarbiat Modares University, Tehran, during 2006-2007. Treatments were arranged in the form of RCBD with 3 replications. The experimental treatments were based on factorial various levels of zeolite (0, 3, 6 and 9 t.ha-1) and nitrogen (90, 180 and 270 kg ha-1) in urea form. Seeds of canola (Brassica napus L. cv. Okapi) were sown on October 2, and fresh forage was harvested at the time of silique formation (170 DAP). Results showed that the effect of N and zeolite on forage quantitative attributes including biomass, leaf and stem dry weight and leaf area index were statistically significant. In addition, forage qualitative traits including crude protein percentage and calcium percentage in plant mass were significantly affected by N and zeolite. Increasing application of N fertilizer caused increase in N leaching, and with increasing zeolite application, N leaching reduced. The interaction of two factors for all parameters was not significant. The most increasing effects on forage yield and quality were gained using 270 kg N ha-1 in combination with 9 t. Zeolite ha-1. More detailed studies are strongly recommended to investigate the effects of integrated application of chemical fertilizer and natural zeolite.

    Keywords: Canola ( Brassica napus L.), Nitrogen, Zeolite, Forage quality, Forage yield
  • R. Haddad *, GH. Garousi, M. Ghannadnia Page 551

    To study the effects of different combinations of auxin (IBA, NAA) and cytokinin (BAP, TDZ) regulators, basal salts (MS, WPM, NN) and gelling agents (Gelrite and Plant Agar) on the growth and development of seedless grape explants (cv. Bidaneh Soltani), a factorial experiment was conducted based on a completely randomized design. The number and length of grown shoots were analyzed as two main characteristics. Growth regulators and salts had significant effects (at %1) on the shoot proliferation. The highest number of shoots was observed on MS salts combined with BAP (2.2 mg/l) and IBA (0.5 mg/l) on the 18th days of culture. Compared to Plant Agar, Gelrite had a better effect on the normal growth of the shoots. Based on the new shoots, combinations of MS salts and hormones may be used for micropropagation of seedless grape cultivars in the in vitro condition.

    Keywords: Seedless grape, Shoot growth, Basal salt, Hormone, Gelling agent
  • F. Bahadori *, K. Arzani Page 561

    Control of tree size is one of the main problems for which techniques to reduce vegetative growth and increase fruit quality and yield are important in the orchard management system. With this aim in mind, mature peach trees of the cultivars J. H. Hale and Red Skin grown on peach seedling at the Moghan agro industrial orchard were used. The effect of paclobutrazol soil treatments, (0,0.5 and 1.5 gr/tree) on experimental trees during the dormant periods in the 1996-97 was evaluated. The experiment was carried out in a split plot on the basis of completely randomized design with six replications. The effect of paclobutrazol on some vegetative growth and relative water content of leaves was studied. Results showed that paclobutrazol significantly reduced vegetative growth in the first year of application the total dry weight of pruning in treated trees was less than that of controls. The high level of paclobutrazol caused the most growth inhibition. On a commercial scale, paclobutrazol treatment would be able to give substantial benefits to peach growers by saving in pruning costs.

    Keywords: Peach, Paclobutrazol, Growth regulators, Vegetative growth, Relative water content
  • A. Mahmoodi Pour *, M. Esna-Ashari, O. Karami, M. Hesari Page 571

    Resveratrol (5,3,4'- trihyroxystilbene) is a valuable polyphenolic compound which prevents cancer, heart and vascular diseases in human. In this research, the compound was extracted from leaf and fruit tissues of two Iranian grape cultivars (Rajabie Sefide Shiraz and Keshmeshie Ghermez) using a general extraction method with some modification, and analyzed quantitatively by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Resveratrol content in leaf and fruit of Rajabie Sefide Shiraz cultivar was higher than Keshmeshie Ghermez and its amount in the fruits of both cultivars was observed to be greater than their leaves. The accumulation of Resveratrol at the early stage of fruit growth (4 weeks after full bloom) was higher than the subsequent stages of fruit growth and development (8 weeks after full bloom and ripened fruit) in both cultivars. This compound gradually decreased from the beginning of fruit set to the complete stage of growth and development and reached the lowest level when the fruits were ripe. Leaves and fruits of both cultivars were treated with methyl jasmonate (1 mM), then the rate of resveratrol was measured after treatments. It was observed that the amount of this compound was significantly increased in treated samples when compared with the control however, the difference diminished later. The fruits of both cultivars responded better to the treatments 4 weeks after full bloom.

    Keywords: Grape, Resveratrol, High performance liquid chromatography (HPLC), Methyl jasmonate
  • A. Ghani *, M. Azizi, M. Hassanzadeh Khayyat, A. A. Pahlavanpour Page 581

    Achillea wilhelmsii Koch. is an aromatic plants belonging to Asteraceae family that has relatively wide distribution in different parts of Iran. In this study, we compared essential oil contents and constituents in two wild populations under two different ecological conditions (Fars and Khorasan Provinces, South West and North East of Iran respectively). The blooming herbs were collected and the essential oils of the samples were extracted after drying by “Clevenger apparatus”. Essential oil constituents were determined by GC and GC-MS. Our results showed that “Khorasan” population of Achillea wilhelmsii contains more essential oils than “Fars” population (0.65 and 0.2 % v/w respectively). Thirty components of “Khorasan” population that were 96.94% of total components were determined successfully and the main components were camphore(19.06%), cembrene(10%), 1,8-cieole(8.78%), alpha pinene(8.06%) and linalool (7.47%). Thirty-two components (91.98%) of “Fars” wild population were determined and the main components were isopentyl-isovalerate(9.46%), alpha pinene(8.75%), 1,8-cineole(8.70%), eudesmol(10-epi-gama)(5.56%), spathulenol(4.94%). Cembrene(10%), Germacrene B( 5.68 %) and Sabinene(4.34%) were detected in Mashhad population but not in Shiraz population. 10-epi Gamma Eudesmole(5.65%), Benzaldehyde dimethyl acetal(4.47%) and Ionone (4.29%) were detected in Shiraz population but not in Mashhad population. In conclusion, there are differences between these two populations as far as essential oils content and constituents are concerned.

    Keywords: Achillea wilhelmsii, 1, 8-cineole, Wild population. Gas chromatograghy, Chemotype
  • J. Erfani Moghaddam *, A. Ebadi, M. Fatahi Moghaddam Page 591

    Seedlessness is the most important characteristic of fruit quality for raisin and table grapes. Grape breeding at University of Tehran, Karaj branch, Iran started in 1999 with crossing some selected seedless and seeded cultivars at the end of evaluation of 90 cultivars in grapevine collection of College of Agriculture in Karaj. Out of 1400 progeny obtained from 26 different crosses, 381 of them which produced fruits were evaluated during growing seasons of 2006 & 2007. Progenies were divided into four groups of completely seedless, semi-seedless, semi-seeded and completely seeded, according to seed trace or seed weight. Results classified progeny to 11% completely seedless, 13.6% semi-seedless, 24% semi seeded and 51.2% completely seeded. Percentages of seedless progeny for four male parents of Askary, Yaghooti, Bidane Sefid and Bidane Ghermez were 15.4%, 10.8%, 9.3% and 10.6%, respectively. Meanwhile, percentages of seedless progeny for female parents of Muscut of Hamburg, Ghezel Uzum, Dizmary, Rajabi Sefied, Ali Baba, Alhaghi Ghermez and Tabariz were 5.4%, 5%, 17.5%, 13.2 %, 1.4%, zero and 36%, respectively. Results also showed that among male parents, Yaghooti and Bidane Ghermez cultivars and among female parents, Tabarze cultivar had better backgrounds to transmit stenospermocarpic seedlessness characteristics.

    Keywords: Grape, Breeding, Hybridization, Seedlessness
  • M. Gandaby *, M. Hassanpour Asil, A. Hatamzadeh, B. Rabiei, E. Chamani Page 603

    Leaf chlorosis during both green house forcing and postharvest have been a long standing problem in Easter liliy. The symptoms typically start in the basal leaves and moves progressively upward and reduce flower quality and economic value of crop. In order to delay leaf chlorosis and increase vase life, an experiment was carried out on Asiatic hybrid Lilium cv Canova to study different treatments of benzyladenine (BA) and silver thiosulphate (STS) on pre and postharvest attributs, respectively. The results showed that preharvest application of BA effect the chlorophyll content of leaves significantly, but it s effect on stem and pedicle length and harvest time were not significant. Treatment of 0.44 mM BA on increased chlorophyll content greater than another treatments. In postharvest study, factors of 0.44 mM BA on chlorophyl1 content of leaves and leaf longevity, treatment of 0.88mM BA+ 0.6 mM STS on vase life, total soluble solids and uptake solution had most effect. The results showed that application of STS and BA can be used to prolong vase life, delay leaf senescence and enhance postharvest quality of lilium cut flowers during their transport market.

    Keywords: Benzyladenine (BA), Silver thiosulphate (STS), Leaf yellowing, Postharvest, Lilium
  • S. M. Mansouri *, M. Mobli, R. Ebadi, A. Rezai Page 615

    Because of many small florets and protandry, cross pollination in onion which is a biennial plant, by using polycross method for breeding is suitable and easy. To produce polycross seed, bulbs of 9 self onion genotypes were planted in the shape of equilibrium lattice design for 9 treatments with 10 replications on May 2002. To study some agronomical characteristicss, the polycross seeds produced from free pollination and original self-fed seeds (totally 18 genotypes) were planted in plots as a randomized block design with four replications. Samples were taken from each plot and different characteristics were measured. Results showed that polycross generally increased plant fresh and dry weight, plant height, percentage of off type bulbs and yield, with no effect on bulbing ratio and time to ripening. Although polycross increased most agronomical characteristics and yield in Kashan, Azarshahr and Kazeroon genotypes, in some genotypes little increase or even negative effects resulted due to interaction between genotype and polycross. With more assessment of polycross genotypes, good characteristics will be fixed and seeds with higher qualities will be produced.

    Keywords: Polycross, Onion, Yield, Genotype, Agronomical traits
  • C. Ghobadi *, M. Khosh-khui, B.E. Sayed-Tabatabaei Page 627

    Grapevine (Vitis vinifera L.) is a clonally propagated major fruit crop. In grapevine, identification of genotypes with amplographical features is often based on mature plant characteristics that may be affected by environmental conditions. This approach lacks objectivity and reliability. Recently, molecular markers have proved to be supplementary techniques to analyze genetic diversity and examine genetic relationships existing between cultivars in a range of horticultural crops. In this study, twenty genotypes from grapevine (V.vinifera species) grown in Isfahan province were characterized by RAPD technique to understand the extent of diversity and relatedness. Fifty random primers were used for the RAPD study. Of those, twenty four informative primers which generated reproducible polymorphic bands were used for grouping the genotypes. PCR products of the genotypes’genome revealed a total of 315 bands, out of which 282 were found to be polymorphic. Average number of 13 bands was obtained per primer and the amplification produced ranged in size from 300 bp to 3000 bp. The dendrogram constructed using UPGMA cluster analysis differentiated the genotypes into two major clusters, nineteen in one group and Madar-o-Bache genotype has been placed in a separate one, indicating its high genetic diversity compared to the rest of the genotypes. Intra-clustering within cluster A grouped the genotypes in four sub-clusters as expected from their genetic background. The results of the study revealed that the RAPD technique is a relevant technique to determine genetic diversity, genomic analysis and to examine genetic relationship in grapevines.

    Keywords: RAPD markers, Cultivar identification, Genetic diversity, Grapevine
  • S. Jannat *, M. Chizari, S. Abbasi Page 637

    The purpose of this study was to investigate dairy farmers' attitudes regarding the quality of milk and role of training in improving the quality of milk. The study was implemented in two parts. The first part was survey research and 6200 dairy farmers were the target population for this study in Golpayegan Township, Iran. Dairy farmers were selected using stratified randomization sampling method (n= 130). In the second part, 12 dairy farmers were selected. Plate count and lipid percentage of milk in 12 dairy farms were determined in a completely randomized block design with 2 treatments and 3 replications. The results of the study showed positive and statistically significant relationship between independent variables (sex, educational level, membership in dairy :::union:::s, knowledge and participation in educational programs) and dependent variable (attitude). Results of analysis of variances showed that plate count and lipid percentage in the two treatments were significantly different.

    Keywords: Attitude, Quality milk, Plate count, Training
  • KH. Malekzadeh *, F. Shahriari, M. Farsi, E. Mohsenifard Page 649

    Kernel hardness is one of the most important characterizations on end-use quality of bread wheat and also used for their marketing classification. Kernel texture, mainly controlled by one major locus (Ha) located on the short arm of chromosome 5D. Two tightly linked genes as puroindolin a , and b covered by this major locus and designed as Pina and Pinb respectively. When both puroindolines are in their ‘functional’ wild state, grain texture is soft. When either of the puroindoline alleles is absent or alter by mutation, then the result is hard texture. In this study, 61 Iranian commercial cultivars and 92 landraces were investigated for their kernel hardness and puroindoline alleles using SKCS and, PCR and cleaved amplified polymorphic sequences (CAPS) techniques respectively. Specific primers were used to amplify Pina and Pinb. The results indicated that frequency of hard, mixed and soft genotypes were 65.6, 19.6 and 14.8% respectively, in commercial cultivars and 58.7, 13 and 28.3% in landraces varieties. Among hard type of commercial cultivars, 18 and 5, genotypes have identified as Pina-D1b and Pinb-D1b respectively. Kavir was only cultivar with Pinb-D1e allele. Pinb-D1b allele was identified in two hard types of landrace varieties. Surprisingly, Pinb-D1c was not found in any varieties. Influence of the above proindoline alleles on kernel hardness showed that the SKCS hardness index of Pina-D1b was significantly higher than that of Pinb-D1b. Our knowledge about the genetic basis of kernel hardness could provide useful information in breeding programs of bread wheat.

    Keywords: Grain hardness, Puroindoline, Triticum, Wheat
  • A. Moradi *, A. Ahmadi, A. Hossein Zadeh Page 659

    Drought is a major factor limiting growth and development of crops such as mung bean (Vigna radiate (L.) wilczek) in arid and semi-arid regions of the world. This study was conducted to investigate the effects of different timing and severity of drought stress on physiological traits of mung bean and its relation to grain yield. A field experiment was carried out during 2004 growing season at Experimental Farm of Agriculture College, University of Tehran, Karaj, Iran. The treatments were laid out in a Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. Plants were exposed to moderate and severe water stresses at either vegetative (VS) or reproductive stages (RS). Physiological traits were measured at the end of vegetative and the middle of pod formation. Generally water stress reduced leaf net photosynthesis rate, stomatal conductance and leaf relative water content at different growth stages. The effects of RS treatments were more severe than that of VS one. Severe VS treatment increased photosynthetic water use efficiency, whereas RS treatments decreased it significantly. However, leaf area index and total dry matter were more responsive in VS compared to RS treatments. VS treatments did not affect harvest index, while RS treatments reduced it significantly. Drought stress also reduced grain yield by 9 and 49 % (relative to control plants) in severe VS and severe RS treatments, respectively. Therefore irrigation is critical during reproductive stage mainly because of the higher demand for photoassimilate. It is concluded that to maximize mung bean grain yield in arid and semi-arid areas, appropriate watering should be practiced across all phenological stages in general, and during reproductive stage in particular.

    Keywords: Drought stress, Net photosynthesis rate, Leaf area index, Grain yield
  • B. Najafi *, A. Shirvanian, T. Haghshenas Page 673

    In the process of agricultural development, sustainability of pasture utilization to ensure sustained production of meat and dairy products has become increasingly important. This article aims to study factors affecting pasture and meat production imbalances in Fars province. For this purpose, the transcendental production function was used. Data was collected by using two stage cluster random sampling from 71 producers. The results revealed that present method of pasture utilization is not compatible with increasing live animal meat production objective. To optimize pasture utilization, the pasture users should be advised to stop overgrazing. In addition, the results indicated that increasing livestock and pasture mismanagement causes damage to pastures and consequently would decrease meat production in the long-run.

    Keywords: Pasture utilization, Imbalance, Meat production, Darab
  • E. Vaseghi *, A. Esmaeili Page 685

    This study used a Ricardian approach to measure the impact of climate change on Iranian wheat production and analyzed potential impacts of further climate changes. The study utilized time series data for the period 1984-2004 pooled over 17 provinces. Results showed that climate change has significant nonlinear impacts on net revenue per hectare of wheat in Iran. The results also showed that rise in temperature and reduction in rainfall by the year 2100 will cause the reduction in land value by 41 %, because of increased greenhouse gas emission.

    Keywords: Climate change, Agriculture, Net revenue, Ricardian approach
  • B. Hatami *, J. Khajehali, M. R. Sabzalian Page 699

    Safflower having oil with high unsaturated fatty acids is a very valuable plant. However the sensitivity of safflower to some pests as safflower fly (Acanthiophilus helianthi), particularly in drought stress conditions has limited its production. In order to evaluate the effect of drought stress on population density and damage of important safflower pests, especially safflower fly, an experiment was conducted in the field using 5 irrigation treatments including 50, 70, 90, 110 and 130 mm evaporation from class A pan in a randomized complete block design with three replications. The local safflower variety used in this study was Isfahan land variety, Kooseh. In each irrigation regime, the half of one plot was locally sprayed by Chlorpyrifos in 2ml per liter of water to be compared with non-sprayed part. During 8 weeks of sampling, population of aphids, Uroleucon carthami, leafhopper, Empoasca decipiens and safflower fly, A. helianthi and also percentage of damaged heads by safflower fly were measured. The results showed that in non-sprayed conditions, the highest safflower fly (2.38 flies per net) and aphid population (165.57 aphids per plant) was observed at 130 mm evaporation regime. Drought stress also decreased (30.23 %) safflower seed yield. Severe drought stress together with non-spaying may increase safflower pests population particularly safflower fly and reduce seed yield. However low level of drought stress (70 mm evaporation from class A pan) may decrease relative number of insects and save irrigation water. Drought stress also decrease the population of leafhopper. In this study, 70 mm evaporation regime was the optimum irrigation treatment regarding lower aphid and fly damage (15.86% damaged heads in non-sprayed condition) and higher safflower seed yield (1687.5 kg/ha in sprayed condition).

    Keywords: Safflower, Safflower fly, Drought, Yield
  • M. Mehrparvar *, M. Mobli, B. Hatami Page 711

    Rose is one of the most important ornamental shrubs of the world because of its durability, long period of flowering, different cultivars and its beauty. The rose aphid, Macrosiphum rosae is the most important pest of the rose which causes significant economic damage annually. In order to compare four rose cultivars including Black Magic, Caramba, Noa and Good Life, and a wild rose, Nastaran, infested with rose aphid, a split-plot in time experiment was arranged in randomized complete block design layout with three replications, in Isfahan (Iran) from February 2004 to March 2005. The infestation levels of roses with the rose aphid and its seasonal fluctuations were determined by weekly sampling. Analysis of data showed that there are significant differences (P<0.01) between cultivars. Noa (with pink flowers) has the highest infestation of rose aphid (with average 23.12  ± 0.036 aphids) and Caramba (with yellow flowers) has the lowest infestation (with average 6.46  ± 0.036 aphids). The wild rose, Nastaran, showed low infestation (with average 8.76  ± 0.036) as well. Different sampling times also showed significant differences (P<0.01). There was a significant interaction (P<0.01) between cultivars and sampling date, such that reactions of cultivars to aphid (nymphs, adults and total) were not similar in different sampling dates. Seasonal fluctuations of the rose aphid showed two peaks in a year, in May and December. Activity of the rose aphid in spring which coincides with rapid growth and tenderness of rose foliage causes severe fading and inhibiting of floral opening.

    Keywords: Rose aphid, Population fluctuation, Rose cultivars
  • S. M. Mansouri *, R. Ebadi, M. Mobli Page 721

    Onion thrips (Thrips tabaci Lind.) is one of the important factors which indirectly restrict the proper yield of onion (Allium cepa L.). Therefore, finding tolerant cultivars to onion thrips is important. Because of many small florets, cross pollination in onion which is a biennial plant by using polycross method for breeding is suitable and easy. To produce polycross seed, bulbs of 9 self pollinated onion genotypes were planted in the shape of equilibrium lattice design for 9 treatments in May 2002. To study tolerance to onion thrips and assess other agronomical characteristics, the polycross seeds produced from free pollination and self pollinated plant seeds (totally 18 genotypes) were planted in a randomized block design with four replications. The main plots were sprayed and not sprayed, and sub-plots were onion genotypes. From August to October 2003, samples were taken from each plot bi-weekly, and number of thrips, and percentage of injury on plants were recorded. As a result of this study, Azarshahr self pollinated genotype showed maximum population density of thrips (22.24) and injury, but Ghom and Abarkooh genotypes showed the lowest amount (2.65 and 5.68 respectively) among all genotypes. Among pollycross genotypes, Ghom and Kashan genotypes showed low population densities (4.3 and 4.24 respectively) and injury, but Azarshahr and Tarom showed high population densities (20.66 and 19.84 respectively) and percentage of injury. Generally, polycross reduced population density of thrips and percentage of injury.

    Keywords: Polycross, Thrips tabaci, Genotypes, Percentage of injury