فهرست مطالب

نشریه علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمیدرضا متقیان، علیرضا حسین پور، جهانگرد محمدی، فایز رئیسی صفحات 1-13
    روی یکی از عناصر غذایی کم نیاز گیاه محسوب می شود و اغلب کمبود آن در خاک های آهکی گزارش می شود. با این حال، عصاره گیر مناسب روی در خاک های آهکی تیمار شده با لجن فاضلاب معرفی نشده است. هدف این پژوهش ارزیابی چند روش شیمیایی (7 روش) در برآورد روی قابل استفاده در خاک های آهکی تیمار شده (1٪ وزنی- وزنی) و تیمار نشده با لجن فاضلاب بود. نتایج نشان دادند که در خاک های تیمار شده و تیمار نشده با لجن فاضلاب، بیشترین مقدار روی با استفاده از روش مهلیچ 3 و کمترین مقدار آن با استفاده از روش مهلیچ 1 عصاره گیری شد. بر اثر افزودن لجن فاضلاب به خاک، شاخص های گیاه گندم (عملکرد، غلظت روی و میزان جذب) افزایش یافت. همچنین نتایج نشان دادند که در خاک های تیمارنشده روی عصاره گیری شده با عصاره گیرهای DTPA -AB، DTPA-TEA و مهلیچ 3 با شاخص های گیاه همبستگی معنی داری (**91/0 -* 65/0r=) داشت. درحالی که در خاک های تیمار شده با لجن فاضلاب، فقط بین روی عصاره گیری شده با روش مهلیچ 2 و غلظت همبستگی معنی دار (**83/0r=) وجود داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره گیر مناسب روی قابل استفاده در خاک های تیمارشده با لجن فاضلاب با خاک های تیمارنشده تفاوت دارد.
    کلیدواژگان: لجن فاضلاب، عصاره گیرهای روی، گندم
  • راضیه ملایی، جهانگیر عابدی کوپایی، سید سعید اسلامیان صفحات 15-25
    کمبود آب سبب شده که کشاورزان از پساب ها به عنوان منبع آب در دسترس، بدون توجه به اثرات آن بر محیط زیست و آلودگی خاک و گیاه و به ویژه آلودگی فلزات سنگین استفاده کنند. هدف از این مطالعه، بررسی اثر کاربرد زئولیت به عنوان اصلاح کننده خاک بر جذب کادمیم در گیاه اسفناج تحت آبیاری با پساب (حاوی ppm 10کادمیم) می باشد. مقادیر مختلف زئولیت (0، 1 و 5 درصد وزنی) به خاک اضافه و آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار درگلخانه انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد زئولیت در مقدار 1% سبب کاهش غلظت کادمیم در گیاه شد. این تیمار سبب کاهش درصد کادمیم قابل عصاره گیری با DTPA در خاک نیز شد. اما افزودن 5% از این نوع زئولیت به دلیل افزایش شوری خاک، سبب افزایش غلظت کادمیم گیاه شد که این افزایش نسبت به شاهد، معنی دار نبود. آبیاری با پساب باعث تغییر معنی دار زیست توده اسفناج نشد ولی حضور کادمیم در پساب به شدت محصول را کاهش داد.
    کلیدواژگان: اسفناج، پساب، کادمیم، زئولیت
  • مهرداد خشوعی اصفهانی، حمیدرضا صفوی، احمدرضا زمانی صفحات 27-43
    خشکسالی عبارت است از یک دوره ممتد کمبود بارش که منجر بهصدمه زدن به انواع مصرف کنندگان آب، به ویژه بخش کشاورزی و کاهش عملکرد آنها می شود. شاخص های مختلفی برای ارزیابی خشکسالی پیشنهاد شده که براساس یکی از انواع خشکسالی های هواشناسی، هیدرولوژی یا کشاورزی بوده و تاکنون شاخصی که دربرگیرنده کلیه عوامل مورد نظر باشد، معرفی نشده است. هدف از این تحقیق، ارزیابی شاخص های موجود در پایش خشکسالی و ارائه یک شاخص یکپارچه و در برگیرنده عوامل اصلی خشکسالی است که به دلیل موقعیت حساس حوضه آبریز زاینده رود در فلات مرکزی ایران، این حوضه به عنوان منطقه مطالعاتی انتخاب گردیده است. شاخص یکپارچه در برگیرنده عوامل مختلف خشکسالی مانند هواشناسی، هیدرولوژیک، کشاورزی، اجتماعی- اقتصادی و زیست محیطی می باشد. در طراحی شاخص یکپارچه، از تلفیق لایه های استاتیک و دینامیک استفاده شده است. لایه های استاتیک شامل کاربری زمین، شیب و جنس خاک حوضه می باشد. لایه های دینامیک شامل بارش، تبخیر، دما، ذخیره آب سطحی، موقعیت سطح آب زیرزمینی و نیاز زیست محیطی می باشد. هر یک از این لایه ها با ضریب وزنی خود وارد نرم افزار GIS می شود و نقشه های پهنه بندی خشکسالی به دست می آید. به عنوان نتیجه ای از این شاخص سال آبی 1372 به عنوان سال تر سالی و سال آبی 1378 به عنوان بحرانی ترین سال از لحاظ خشکسالی انتخاب شد. بر این اساس، در نهایت، یک سیستم به روز پایش خشکسالی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، خشکسالی، شاخص، حوضه آبریز
  • محمد واقفی، مسعود قدسیان، مریم اکبری صفحات 45-57
    در این تحقیق، در قوس 90 درجه ملایم توام با استقرار آب شکن سرسپری در حالت بستر صلب، تاثیر قدرت جریان ثانویه و چرخش بر تغییرات تنش برشی بستر برای موقعیت های مختلف نصب آب شکن با هم مقایسه شده است. در انجام این آزمایشات برای اندازه گیری سرعت از دستگاه سرعت سنج سه بعدی ADV استفاده شده است. مقایسه بین بردارهای سرعت و تغییرات خطوط جریان در طول قوس انجام شده و مقادیر قدرت جریان ثانویه و چرخش برای موقعیت های مختلف استقرار آب شکن محاسبه و تاثیر آن بر تغییرات تنش برشی بستر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بیانگر این است که در موقعیت های مختلف نصب آب شکن، در فاصله حدود 6/0 طول آب شکن و در بالادست، بیشترین مقدار قدرت جریان ثانویه ایجاد می گردد. محل وقوع بیشینه چرخش نیز بر محل وقوع بیشینه قدرت جریان ثانویه در جلو بال آب شکن منطبق می باشد. با توجه به نتایج ارائه شده پیش بینی می شود که مکان وقوع آبشستگی بیشینه نیز نزدیک به مکان وقوع بیشینه پارامترهای قدرت جریان ثانویه و چرخش باشد. همچنین مسیر حرکت رسوبات نیز بر مکان هندسی نقاطی که تنش برشی بیشتری دارند، منطبق می باشد.
    کلیدواژگان: قدرت جریان ثانویه، تنش برشی بستر، آب شکن سرسپری، سرعت سنج سه بعدی
  • مهدی عرفانیان، هانا فرج اللهی، مهشید سوری، عطاالله شیرزادی صفحات 59-72
    هدف از این پژوهش تهیه نقشه پتانسیل چشمه های آب زیرزمینی با استفاده از روش های وزن دهی شواهد، رگرسیون لجستیک و نسبت فراوانی و مقایسه کارایی این روش ها در حوزه آبخیز چهل گزی، استان کردستان می باشد. ابتدا 17 عامل موثر در ظهور چشمه ها شامل: زمین شناسی، فاصله از گسل، تراکم گسل، ارتفاع، نفوذپذیری نسبی سنگ شناسی، درصد شیب، جهت شیب، نقشه های انحنا (Profile Curvature، Curvature، Plan Curvature)، بارندگی، فاصله از آبراهه، تراکم آبراهه، شاخص حمل رسوب، توان آبراهه، شاخص نمناکی توپوگرافی، پوشش/کاربری اراضی انتخاب شدند. برای صحت سنجی روش های مذکور از منحنی مشخصه عملکرد نسبی (ROC) استفاده شد و میزان مساحت زیر این منحنی(AUC) روش های وزن دهی شواهد، رگرسیون لجستیک و نسبت فراوانی به ترتیب 8/85%، 79% و 89% درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که هر سه روش تخمین گرهای مناسبی برای تهیه نقشه پتانسیل چشمه آب زیرزمینی در منطقه مورد مطالعه هستند. اما روش نسبت فراوانی با مقدار AUC بیشتر به عنوان بهترین روش در شناسایی و پهنه بندی پتانسیل چشمه های آب زیرزمینی معرفی گردید. همچنین صحت سنجی نقشه های پهنه بندی براساس درصد وقوع چشمه های آزمایشی، تعلیمی و کل چشمه ها نشان داد، نقشه پهنه بندی به دست آمده براساس روش های رگرسیون لجستیک، وزن دهی شوهد و نسبت فراوانی به ترتیب با داشتن مقدار 45، 56 و 45 درصد وقوع چشمه ها در طبقه با احتمال وقوع زیاد، بیشترین صحت را دارا شدند.
    کلیدواژگان: چشمه آب زیرزمینی، وزن دهی شواهد، رگرسیون لجستیک، نسبت فراوانی، ROC، حوزه چهل گزی
  • مختار زلفی باوریانی، عبدالمجید رونقی، نجفعلی کریمیان، رضا قاسمی، جعفر یثربی صفحات 73-86
    این آزمایش به منظور بررسی اثرات کود مرغی و بیوچارهای حاصل از آن بر ویژگی های شیمیایی یک نمونه خاک آهکی اجرا شد. کود مرغی و بیوچارهای تهیه شده از آن در دماهای 200 (بیوچار 200)، 300 (بیوچار 300) و 400 (بیوچار 400) درجه سلسیوس به میزان 2% وزنی با 400 گرم خاک مخلوط و به مدت 150 روز خوابانده شد. برخی ویژگی های شیمیایی خاک و فراهمی زیستی عناصر غذایی فسفر، پتاسیم، آهن، روی، منگنز و مس در زمان های مختلف خواباندن اندازه گیری شد. تمامی منابع ماده آلی سبب افزایش فراهمی عناصر غذایی و مقادیر کربن آلی و افزایش قابلیت هدایت الکتریکی و ظرفیت تبادل کاتیونی خاک شد. بیوچار تهیه شده در دمای بالاتر در افزایش کربن آلی خاک و ماندگاری آن موثرتر بود. کود مرغی و بیوچار 200 سبب کاهش و بیوچار 400 سبب افزایش pH خاک شد. هرچند حداکثر قابلیت هدایت الکتریکی خاک در مراحل اولیه خواباندن در خاک های تیمار شده با بیوچارهای 300 و 400 مشاهده شد، اما سرعت افزایش آن در خاک های تیمار شده با کود مرغی و بیوچار 200 شدیدتر بود. به طور کلی بیوچار 300 بیشترین تاثیر را در بهبود قابلیت استفاده عناصر غذایی و ماندگاری آن در خاک داشت.
    کلیدواژگان: کود مرغی، بیوچار، خاک آهکی
  • علی محمدی ترکاشوند، شهرام صداقت حور، هانیه جمالپور صفحات 87-99
    در این تحقیق اثرات چند ماده آلی و یک سوپرجاذب رطوبت بر آب قابل استفاده و تاخیر در نقطه پژمردگی دائم یک خاک مربوط به فضای سبز شهر رشت بررسی شد. در مرحله انکوباسیون، 12 تیمار شامل شاهد (70 درصد حجمی خاک و 30 درصد کمپوست کود دامی) و مقادیر مختلفی از خاک، کمپوست زباله شهری، کمپوست کود دامی، ضایعات زیتون، برنج و یک سوپر جاذب رطوبت (A200) در یک طرح کاملا تصادفی استفاده شد. به منظور تهیه منحنی رطوبتی و تعیین رطوبت معادل ظرفیت زراعی و پژمردگی دایم از روش کاغذ صافی استفاده شد. سه تیماری که در آزمایش انکوباسیون، رطوبت قابل استفاده بیشتر داشتند و سبب تاخیر بیشتری در ایجاد نقطه پژمردگی دائم شدند به همراه تیمار شاهد در مرحله گلخانه استفاده شدند. در مرحله گلخانه در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، اثر تیمارها و دور آبیاری (36، 72 و 168 ساعت) بر رشد گیاه لیزیماکیا بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین وزن خشک اندام هوایی در تیمار 30 درصد کمپوست زباله شهری و ضایعات برنج در دور آبیاری 36 ساعت دیده شد، اما در دور آبیاری 168 ساعت، وزن خشک کاهش یافت و بیشترین وزن خشک مربوط به تیمار سوپرجاذب بود.
    کلیدواژگان: سوپرجاذب، ضایعات آلی، ظرفیت زراعی، لیزیماکیا، نقطه پژمردگی دائم
  • علیرضا حسینی، محمود شفاعی بجستان صفحات 101-112
    برای تعیین میزان تاثیر ریشه در افزایش مقاومت برشی خاک، بررسی سامانه ریشه و مقاومت کششی آنها ضروری است. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر شیب ساحل و جریان رودخانه بر سامانه ریشه درختان پده می باشد. در بازه نسبتا مستقیمی، تعداد 6 پایه درخت پده روی شیب ساحل رودخانه سیمره، انتخاب گردید. برای بررسی سیستم ریشه، از روش مقطع پروفیل دورانی استفاده شد. پیرامون هر درخت به چهار ناحیه بالادست و پایین دست در جهت شیب و جریان تقسیم گردید. تعداد و قطر ریشه ها در هر ناحیه اندازه گیری شد. نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین تعداد ریشه ها در عمق 90 تا 100 سانتی متری قرار دارد. در جهت شیب 59 درصد و در جهت جریان 53 درصد تعداد ریشه ها در ناحیه بالایی قرار دارند. حدود 97 درصد تعداد ریشه ها قطری تا 20 میلی متر دارند. بیشترین تفاوت تعداد ریشه ها در نواحی بالایی و پایینی شیب و جریان، مربوط به قطر های تا 5 میلی متر می باشد. این تفاوت درجهت شیب حدود 7/2 برابر بیشتر از جهت جریان می باشد. متوسط نسبت سطح مقطع ریشه برابر 26/0 درصد می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سامانه ریشه درختان پده روی ساحل رودخانه به صورت نامتقارن است.
    کلیدواژگان: مهندسی رودخانه، مسلح سازی خاک، پایداری شیب، فرسایش، زیست مهندسی، سیمره
  • محمد جواد زارعیان، سیدسعید اسلامیان، حمیدرضا صفوی صفحات 113-128
    این مطالعه به منظور بررسی اثرات تغییر اقلیم بر تبخیر و تعرق و تعادل آن با منابع آب حوضه زاینده رود انجام گرفته است. دو ایستگاه شاخص هواشناسی در حوضه زاینده رود شامل ایستگاه های اصفهان و چلگرد که به ترتیب در شرق و غرب حوضه واقع شده اند، به عنوان ایستگاه های مورد بررسی انتخاب شدند. براساس روش وزن دهی، ترکیبی از 15 مدل GCM ایجاد گردید و الگوهای تغییر اقلیم شامل ایده آل، متوسط و بحرانی تعریف گردیدند. با استفاده از الگوهای ارائه شده پیشنهادی، اثرات تغییر اقلیم روی دما و تبخیر و تعرق ایستگاه اصفهان و بارندگی ایستگاه چلگرد تحت دو سناریوی انتشار 2A و 1 B مورد بررسی قرار گرفت. دو شاخص برای مشخص نمودن وضعیت تعادل آب کشاورزی حوضه درنظر گرفته شد. نسبت تبخیر و تعرق شرق حوضه به بارندگی غرب حوضه به عنوان شاخص EPR ( تعادل در آب موجود و مصرف آب کشاورزی) و نسبت کمبود حداکثر کمبود آب به نیاز آبی کشاورزی به عنوان شاخص کمبود حداکثر (MD) درنظر گرفته شد. نتایج نشان داد که دمای سالانه شرق حوضه بین 63/0 تا 13/1 درجه سلسیوس افزایش پیدا خواهد کرد. کاهش بارندگی غرب حوضه نیز بین 5/6 تا 30 درصد در الگوهای خوش بینانه تا بحرانی تغییر می نماید. فصل تابستان بیشترین مقدار افزایش دما و فصل زمستان بیشترین مقدار کاهش بارندگی را نشان دادند. سناریوی انتشار 2 A افزایش دما و کاهش بارندگی را بیش از سناریوی انتشار 1 B نشان داد. همچنین نتایج نشان دهنده افزایش 1/3 تا 8/4 درصدی تبخیر و تعرق پتانسیل در حوضه زاینده رود بود. مقدار شاخص EPR حوضه زاینده رود در الگوهای تغییر اقلیم مختلف، بین 13 تا 52 درصد و شاخص MD بین 9 تا 35 درصد افزایش می یابد. نتایج نشان دهنده بر هم خوردن تعادل مصرف آب کشاورزی در شرق حوضه با بارندگی در غرب حوضه است. به عبارت دیگر در این شرایط بایستی برنامه ریزی و مدیریت ویژه ای برای ایجاد پایداری منابع آب در حوضه آبریز زاینده رود اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، تعادل منابع آب، تغییر اقلیم، حوضه زاینده رود، روش وزن دهی
  • فیروزه جوادزاده شاخالی، محمدرضا خالدیان، مریم نوابیان، پریسا شاهین رخسار صفحات 129-140
    رطوبت خاک از پارامتر های اصلی ورودی در بسیاری از مدل های پایش و پیش بینی عملکرد محصولات زراعی است. توانایی مدل های ریاضی، بهره برداری درست از آب های شور و انتخاب گزینه های مدیریتی را امکان پذیر نموده است. هدف این مطالعه، بررسی کارایی مدل D2HYDRUS- در شبیه سازی رطوبت حجمی خاک تحت شرایط میدانی برای خاکی با بافت سنگین ناهمگن بود. سه حجم آبیاری 10، 15 و20 لیتر و سه سطح شوری آب 279/1، 5/2 و 5 (1dSm-) در سه تکرار در یک سامانه آبیاری قطره ای نواری اعمال شد. به منظور پایش رطوبت، نیم رخ خاک تا عمق 40 سانتی متری حفر و دیواره عمود بر نوار آبیاری قطره ای شبکه بندی شد. رطوبت حجمی توسط رطوبت سنج (TDR) مدل B1K3X6050 MiniTrase kit اندازه گیری و مقادیر رطوبت حجمی مشاهده ای و شبیه سازی، توسط آماره های nRMSE و CRM مقایسه شدند. نتایج نشان داد که میانگین توزیع رطوبت توسط آبیاری با شوری های مختلف در محدوده ظرفیت زراعی است. مقادیر nRMSE برای تکرار های مختلف از 91/0 تا 07/2 درصد متغیر بود. براساس مقادیر nRMSE، شبیه سازی رطوبت در رده ی عالی طبقه بندی شد. شاخص CRM نیز در محدوده 0080/0- تا 0170/0 به دست آمد که مقدار بسیار کمی است. نتایج این دو آماره نشان دهنده توانمندی بالای مدل در شبیه سازی رطوبت حجمی خاک با استفاده از برآورد پارامترهای هیدرولیکی خاک به روش حل معکوس می باشد.
    کلیدواژگان: پارامترهای هیدرولیکی خاک، بیرکن، حل معکوس، D2HYDRUS
  • رضا سجادی فر، جواد احدیان صفحات 141-149
    این پژوهش به بررسی آزمایشگاهی تخلیه سیال چگال، تحت جت سطحی در محیط پذیرنده کم عمق می پردازد. پارامترهای مورد بررسی شامل، عمق محیط پذیرنده ، دبی و غلظت جت سطحی می باشد. برای بررسی و چگونگی ارتباط بین این پارامترها، آزمایش ها دریک مدل فیزیکی در آزمایشگاه هیدرولیک دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گردید. نتایج آزمایش ها نشان داد که طول پیش رونده هسته جت، با عدد فرود سیال چگال نسبت مستقیم و با غلظت سیال چگال نسبت عکس دارد. همچنین با افزایش عمق محیط پذیرنده طول پیش رونده هسته جت افزایش می یابد. این افزایش طول به دلیل کاهش کشش سطحی در سطح آب می باشد. به طور میانگین با دو برابر شدن عمق محیط پذیرنده، طول پیش رونده 38 درصد و با سه برابر شدن عمق محیط پذیرنده نسبت به حالت اولیه، طول پیش رونده هسته جت، 62 درصد افزایش می یابد، همچنین در رابطه به دست آمده برای طول پیش رونده هسته جت 2R برابر 941/0 می باشد.
    کلیدواژگان: جت هیدرولیکی، طول پیش رونده، محیط پذیرنده کم عمق
  • حمید نظری پور، زهرا کریمی، مهدی صداقت صفحات 151-169
    خشکسالی یک ناهنجاری آب و هوایی است که با کمبود (نبود) بارش و مهیایی منابع آب در پهنه جغرافیایی بزرگ پیوند داشته و در طول دوره قابل توجهی از زمان گسترش می یابد که می تواند بخش های مختلف از زندگی و محیط زیست را متاثر سازد. یکی از روش های خیلی رایج در ارزیابی و پایش خشکسالی، محاسبه شاخص های خشکسالی می باشد. گسترش فضایی و زمانی و شدت(سختی) خشکسالی با استفاده از این شاخص ها مشخص می گردد. در این بررسی، شاخص تلفیقی خشکسالی(هیدرو- متئورولوژی) برای ارزیابی خشکسالی های آب شناختی و هواشناختی حوضه رودخانه سرباز در جنوب شرق ایران استفاده شده است. شاخص تلفیقی خشکسالی به طور جامع همه اشکال فیزیکی خشکسالی(هواشناختی، هیدرولوژیکی و کشاورزی) را از طریق انتخاب متغیرهای مرتبط به هر نوع خشکسالی شامل می شود. در این مورد، ارزش های ماهانه شاخص خشکسالی جریان رودخانه ای و شاخص بارش استاندارد شده برای چهار دوره مرجع مشابه تحت یک تحلیل مولفه مبنا قرار گرفته و براساس مولفه نخست آن، شاخص تلفیقی هیدرو- متئورولوژیکی ایجاد شده است. دوره مورد بررسی از سال آبی 61-1360 تا 90- 1389 شمسی و سرآغاز سال آبی نیز از ماه مهر تعیین گردیده است. براساس نتایج شاخص تلفیقی خشکسالی، یک دوره بزرگ خشکسالی از سال آبی 79-1378 الی 85-1384 در جنوب شرق ایران حاکم بوده است که شدت آن در سال آبی 83-1382 فوق العاده خشک بوده است. روش شناسی شاخص تلفیقی خشکسالی، یک رویکرد عینی و واضح برای توصیف شدت خشکسالی فراهم می کند. شاخص تلفیقی خشکسالی به خوبی قادر به نمایش رفتار خشکسالی های هیدرو- متئورولوژیکی محدوده مورد مطالعه بوده و به عنوان شاخص ترکیبی برای پایش و ارزیابی خشکسالی منطقه ای توصیه می گردد. در نهایت، حالت های خشکسالی هیدرو- متئورولوژیکی براساس آستانه های قراردادی منطقه ای استخراج و از طریق زنجیره مارکوف مدل سازی شده اند که اجازه می دهد تا برآورد فراوانی انتقال حالت خشکسالی انجام گیرد و پیش بینی حالت خشکسالی آینده در زمان واقعی امکان پذیر گردد. ماتریس های فراوانی انتقال حالت، ابزارهای اصلی برای پیش بینی حالت خشکسالی در زمان واقعی می باشند. نتایج اعتبارسنجی و انطباق پیش بینی ها با واقعیت ها بیانگر آن است که پیش بینی های انتقال حالت های خشکسالی آب شناختی در حوضه مورد مطالعه به روش زنجیره مارکوف دارای اعبتار می باشد.
    کلیدواژگان: خشکسالی هیدرو، متئورولوژیک، شاخص تلفیقی خشکسالی، پیش بینی خشکسالی، زنجیره مارکوف، حوضه رودخانه سرباز
  • سید حسن طباطبایی، فاطمه مستشفی حبیب آبادی، محمد شایان نژاد، محسن دهقانی صفحات 171-185
    هدف از این تحقیق بررسی اثر آبیاری با مدیریت تلفیقی و چرخشی آب شور و شیرین روی الگوی توزیع شوری در خاک می باشد. برای اجرای این طرح یک زمین به 32 عدد کرت به ابعاد 5/2×6 متر مربع تقسیم بندی گردید. طرح آماری مورد استفاده در این تحقیق کرت های خرد شده (اسپلیت پلات) با 2 رقم آفتابگردان (آلستار و هایسان 33)، 4 رژیم آبیاری و 4 تکرار می باشد. رژیم های آبیاری به عنوان تیمار های تحقیق عبارتند از: 1T- آبیاری یک در میان با آب شور 11 دسی زیمنس بر متر و آب معمولی 2 دسی زیمنس بر متر (یک در میان)، 2T- معمولی شور، 3T- مخلوط و 4T- شور معمولی. در این تحقیق در اول، وسط و آخر فصل آبیاری نمونه برداری هایی از اعماق 0 20، 20 40 و 40 60 سانتی متری خاک انجام گرفته و میزان شوری، کلسیم و منیزیم، سدیم و کلر خاک اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که میزان شوری در عمق 40 سانتی متری برای هر دو رقم آفتابگردان و هر چهار رژیم آبیاری و در مراحل مختلف رشد گیاه، از دو عمق 20 و 60 سانتی متر بیشتر است. رژیم معمولی شور در بین چهار تیمار اعمالی بیشترین میزان شوری خاک را دارد. با افزایش عمق آبیاری میزان کلر و سدیم خاک در اکثر رژیم ها و مراحل رشد، افزایش یافت و به حدود 50 و 75 میلی اکی والان برلیتر افزایش یافت. عناصر کلسیم و منیزیم برای رقم آلستار در رژیم های مختلف و در حالت تاثیر رژیم ها برروی عمق های مختلف معنی دار بوده است. در رقم آلستار کمترین شوری و بیشترین عملکرد بعد از تیمار شور معمولی، مربوط به تیمار مخلوط، بعد از آن یک در میان و در آخر تیمار معمولی شور می باشد.
    کلیدواژگان: آب شوئی، رژیم تلفیقی آبیاری، شوری
  • مریم جباری فر بیژن خلیلی مقدم*، محسن باقری بداغ آبادی صفحات 187-199
    فرسایش پاشمانی از اشکال اصلی و مهم فرسایش آبی است که بستر را برای ایجاد سایر اشکال فرسایش فراهم می کند. هدف از این مطالعه مدل سازی فرسایش پاشمانی در بخشی از حوضه آبخیز کارون شمالی از طریق روش استنتاج فازی می باشد. عمده کاربری اراضی منطقه به صورت کشت آبی، کشت دیم، مرتع و مرتع تخریب شده می باشد. ویژگی های خاک شامل ماده آلی، آهک، مقاومت برشی سطحی، توزیع اندازه ذرات، میانگین وزنی قطر خاکدانه و فرسایش پاشمانی خاک در چهار حالت شیب (S: ٪) و شدت بارندگی (RI: 1mm.h-) به ترتیب 50-5، 50-15، 80- 5، 80- 15، توسط دستگاه پاشمانی چند متغیره (MSS) در 80 نقطه اندازه گیری شد. مدل سازی براساس روش موسوم به قانون ترکیبی استنتاج با پنج روش در انتخاب عملگرها صورت گرفت. کارایی این پنج روش با استفاده از شاخص میانگین مربعات خطا بین مقادیر اندازه گیری شده و برآورد شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که هر 5 روش کارایی مناسبی در تخمین فرسایش پاشمانی دارند. همچنین فرسایش پاشمانی به وسیله پارامترهای شیب، شدت بارندگی، میانگین وزنی قطر خاکدانه، مقاومت برشی سطحی، شن ریز و سیلت درشت به خوبی و با دقت زیاد برآورد می شود.
    کلیدواژگان: مدل سازی، فرسایش بارانی، زاگرس، منطق فازی
  • علیرضا واعظی، حیدر حسن زاده صفحات 201-212
    آگاهی از تغییرات خصوصیات خاک از رخدادی به رخداد دیگر، برای تعیین دوره های بحرانی حساسیت خاک به فرآیندهای فرسایش حائز اهمیت است. این پژوهش به منظور بررسی هدررفت خاک در رخدادهای پیاپی باران در استان زنجان انجام گرفت. پس از شناسایی 10 کلاس بافتی، نمونه های خاک ها در سه تکرار به کرت هایی کوچک (60 سانتی متر×80 سانتی متر) به عمق 20 سانتی متر در زمینی با شیب 8 درصد منتقل شدند. کرت ها در معرض 10 رخداد باران شبیه سازی شده با شدت 55 میلی متر بر ساعت و مدت 30 دقیقه با فاصله پنج روز قرار گرفتند. در مجموع 300 رخداد باران بر کرت ها اعمال شد. نتایج نشان داد که رطوبت نگهداشته شده، تولید روان آب و هدررفت خاک تحت تاثیر معنی دار رخداد باران قرار گرفتند (001/0P<). افزایش رطوبت خاک و در نتیجه کاهش ظرفیت نفوذ، عامل اصلی افزایش تولید روان آب و هدررفت خاک در رخدادهای پیاپی باران بود به طوری که حدود 84 درصد از تغییرات هدررفت خاک طی رخدادهای باران براساس رطوبت پیشین خاک قابل بیان بود. پس از رخداد پنجم به دلیل رسیدن رطوبت خاک به حد ظرفیت نگهداری آب، تغییرات چشمگیری در نفوذپذیری و تولید روان آب مشاهده نگردید. با این حال، هدر رفت خاک پس از رخداد پنجم به دلیل وجود ذرات فرسایش پذیر بیشتر در سطح خاک و در نتیجه افزایش غلظت جریان های سطحی، همچنان الگویی افزایشی نشان داد.
    کلیدواژگان: باران شبیه سازی شده، رطوبت پیشین خاک، روان آب، نفوذپذیری خاک، فرآیند های فرسایش خاک
|
  • H. R. Motaghian, A. R. Hosseinpur, J. Mohammadi, F. Raiesi Pages 1-13
    Zinc (Zn) is one of the essential micronutrients for plant growth and its deficiency frequently occurs in calcareous soils. But, a suitable extractant for estimation of plant-available Zn in calcareous soils, amended with sewage sludge, has not been presented yet. The aim of this research was to assess several chemical extractants (7 extractants) for estimation of available Zn in calcareous soils amended (1% w/w) and unamended with sewage sludge. Results showed that Mehlich 3 and Mehlich 1 extractants extracted the highest and the lowest concentrations of Zn in both amended and unamended soils, respectively. All wheat indices (wheat yield, Zn concentration and Zn uptake) increased by sewage sludge addition. Besides, the results indicated that in unamended soils, significant correlations were found (r=0.65*- 0.91**) between extracted Zn using AB-DTPA, DTPA-TEA and Mehlich 3 extractants and different wheat indices. On the contrary, in sewage sludge-amended soils, only the correlation between extracted Zn using Mehlich 2 and Zn concentration was significant (r=0.83**). According to this study findings, the suitable extractant for extracting wheat-available Zn is thoroughly different in calcareous soils amended and unamended with sewage sludge.
    Keywords: Sewage sludge, Zn extracants, Wheat
  • R. Mollaei, J. Abedi Koupai, S. S. Eslamian Pages 15-25
    Water scarcity forced farmers to use wastewater as water source, without considering its effects on environment and resultant contamination of soils and plants especially with heavy metals. The objectives of this study are to evaluate the application effects of zeolite as soil amendments on the uptake of Cd by spinach (Spinach Oleares L.) irrigated with wastewater (containing 10 ppm Cd). Different levels amounts of zeoilte (0, 1% and 5% w/w) were added to the soil and the experiment was conducted as a completely randomized design in a green house with 3 replications. The results indicated that, the addition of zeolite 1% (w/w) in soil treated with wastewater reduced cadmium concentration in plant, and consequently the percentage of extractable Cd using DTPA was decreased. However, application of zeolite 5% (w/w) increased the soil salinity, and as a result increased Cd concentration in the plant but this increase was not statistically significant, comparing with control. Spinach biomass did not differ significantly under irrigation with wastewater, but the Cd available in wastewater caused a decrease in Spinach biomass yield.
    Keywords: Cadmium, Spinach, Wastewater, Zeolite
  • M. Khoshoei Esfahani, H.R. Safavi, A. R. Zamani Pages 27-43
    Drought is an extended period of low precipitation which resulted in injuries to consumers of water and reducing their performance, especially in agriculture. Different indices have already been proposed for evaluating drought, based on one of the varieties of meteorological, hydrological and agricultural droughts, but no indices has been identified yet, encompassing all factors. This study has been carried out to assess existing indices for drought monitoring and proposing an integrated index including main factors of drought and is applied to the Zayandehrood river basin as study area, because of its sensitive situation in the central Iran plateau. An integrated index includes various drought factors such as meteorological, hydrological, agricultural, socio - economical and environmental factors. In designing of this integrated index, a combination of static and dynamic layers has been used. Static layers include land use, slope and soil type. Dynamic layers include precipitation, evaporation, temperature, surface water storage, groundwater levels position, and environmental needs. All these layers are analyzed in GIS software and drought zoning maps is prepared. Results showed that based on values of integrated index, water year 1371-72 was a wet year and water year 1378-79 was the most critical, in terms of drought.
    Keywords: Vulnerability, Drought, Index, Watershed
  • M. Vaghefi, M. Ghodsian, M. Akbari Pages 45-57
    In this study, the effect of the secondary flow strength and vorticity on variations of bed shear stress for different positions of spur dike are compared through a mild 90˚ bend along with a T-shaped spur dike in a rigid bed. To carry out these experiments, three dimensional velocimeters (ADV) have been used for measuring velocity. Moreover, a comparison has been made between velocity vectors and variations of streamlines along the bend; the secondary flow strength and vorticity values are estimated for various positions of spur dike, and their effects on bed shear stress variations have been analyzed. It is concluded that the maximum secondary flow strength is evident in a distance of 0.6 of spur dike’s length at upstream under all these different positions of spur dike. Also the maximum vorticity position corresponds to the position of the maximum secondary flow strength, in front of spur dike’s wing. According to these results, it is predicted that the maximum scour occurs near the position of maximum secondary flow strength and maximum vorticity. Besides, the path of sediments motion coincides with the maximum shear stress points locus.
    Keywords: Secondary flow strength, Bed shear stress, T, shaped spur dike, 3, D velocimeter
  • M. Erfanian, H. Farajollahi, M. Souri, A. Shirzadi Pages 59-72
    The aim of this study is to prepare the groundwater spring potential map using Weight of Evidence, logistic regression, and frequency ratio methods and comparing their efficiency in Chehlgazi watershed, province of Kurdistan. At first, 17 effective factors in springs occurrence including geology, distance to fault, fault density, elevation, relative permeability of lithological units, slope steepness, slope aspect, plan curvature, profile curvature, precipitation, distance to Stream, drainage Stream density, Sediment Transport Capacity Index (STCI), Stream Power Index, topographic wetness index (TWI) and land use/land cover (LU/LC) were selected. The validation processes of methods were conducted by relative performance characteristic curve (ROC). The area under an ROC curve (AUC) for the weight of evidence, logistic regression and frequency ratio was 85/8%, 79% and 89%, respectively. The results showed that all methods are suitable estimator for mapping the groundwater spring potential in the study area. But the frequency ratio method with the most amounts is the best method to produce and map the groundwater spring potential. Also, validation of the mappings based on the percentage of pilot springs, training springs and all springs showed that the logistic regression, WoE and frequency ratio, with 45, 56 and 45 percent of spring occurrence on the high potential classes respectively, had the highest validation.
    Keywords: GSP, WoE, Logistic regression, Frequency ratio, ROC, Chelgazi watershed
  • M. Zolfi Bavariani, A. Ronaghi, N. Karimian, R. Ghasemi, J. Yasrebi Pages 73-86
    This study was conducted to investigate the effects of poultry manure (PM) and its derived biochars on chemical properties of a sample calcareous soil. Poultry manure and its derived biochars at 200(B200), 300(B300) and 400(B400)°C were incorporated with 400 g of soil at 2% level (w/w) and incubated for 150 days. Some chemical properties of soil and bio-availability of some nutritional ingredients such as phosphorous, potassium, iron, manganese, zinc and copper were determined at different times of incubation. Soil nutrients availability, organic carbon (OC), electrical conductivity (EC) and cation exchange capacity (CEC) increased by addition of all these organic substances. Biochars prepared at higher temperatures were more effective in increasing soil OC and its durability. Addition of PM and B200 decreased soil pH, whereas B400 increased it. Although highest soil EC was observed in B300 and B400 treated samples in the early stages of incubation, the rate of increasing in soil EC was higher at PM and B200 treated samples. In general, it was concluded that biochar prepared at 300°C had the highest effect on availability of nutrients and their durability in the soil.
    Keywords: Poultry Manure, Biochar, Calcareous Soil
  • A. Mohammadi Orkashvand, S. Sedaghat Hoor, H. Jamalpour Pages 87-99
    In this study, the impact of some organic matters and a moisture super absorbent were investigated on available water and delay of permanent wilting point in a sample soil of Rasht landscape. In incubation stage, 12 Treatments including control (70% v/v soil with 30% of the composted manure) and various amounts of soil, municipal compost, composted manure, olives and rice wastes along with a super absorbent (A200) were used in a completely randomized design. In order to provide water-release curve and to determine the amount of moisture needed for Field Capacity (FC) and Permanent Wilting Point (PWP), filter paper method was used. Three treatments having more available moisture and further delay in permanent wilting point in incubation stage were being applied in greenhouse stage, along with the control treatment. In greenhouse stage, impact of treatments and irrigation period (36, 72 and 168 hours) were studied on plant growth of Lysimachia, in a factorial experiment based on randomized complete block design. Results showed that the greatest weight of shoot dry matter was obtained in 30% municipal waste compost treatment and rice wastes treatment in 36 hours irrigation period, but at 168 hours period, dry matter decreased and the greatest dry matter was obtained from superabsorbent treatment.
    Keywords: Superabsorbent, Organic wastes, Field capacity, Lysimachia, Permanent wilting point
  • A. Hosseini, M. Shafai, Bajestan Pages 101-112
    Assessing the root system and its tensile strength is necessary for determine the impact of roots in increasing the soil shear strength. The present study aims to investigate effects of slope and flow of riverbank on root system of riparian POPULOYS trees. In a relatively direct interval, 6 riparian POPULOYS trees were chosen on the slope of Simereh riverbank. To assess the root system, the circular profiles trenching method was utilized. The surface around each tree was divided into four quadrants: upper quadrant, lower quadrant, in slope direction and in flow direction. In every quadrant, number and diameter of roots were measured. The obtained results showed that the highest number of roots were in 90-100 cm depth. 59% of Roots, in the slop direction and 53% of roots in flow direction, were located in the top quadrant. Approximately, 97% of roots had up to 20 mm diameter. The greatest difference in the number of roots in upper, lower, in slop direction and in flow direction quadrants, were seen in diameters up to 5 mm. In slope direction, this difference was almost 2.7 times more than the difference seen in flow direction. The average ratio of root cross-section was 0.26%. The obtained results indicate that the root system of riparian POPULOYS trees on the riverbank is asymmetrical.
    Keywords: River engineering, Soil reinforcement, Slop stability, Erosion, Bioengineering, Simereh river
  • M. J. Zareian, S. S. Eslamian, H. R. Safavi Pages 113-128
    This study investigated the effects of climate change on the evapotranspiration amount and water balance in the Zayandeh-Rud river basin. Two important weather stations; Isfahan and Chelgerd stations, located in the East and West of the basin respectively, were selected for investigation in this study. The combination of 15 GCM models were created based on the weighting method and three patterns of climate change including the ideal, medium and critical were defined. Using the proposed patterns, the effects of climate change on temperature and evapotranspiration in Isfahan station and precipitation in Chelgerd station were estimated under the A2 and B1 emissions scenarios. Two indices were considered to determine the sustainability of agricultural water consumption in the study area. Ratio of evapotranspiration in the East part of the basin to precipitation in the West part was defined as EPR index (Evapotranspiration-Precipitation Ratio), and the ratio of maximum agricultural water deficit to the amount of agriculture water need, was considered as maximum deficit index (MD). Results showed that the annual temperature would increase between 0.63-1.13°C in the eastern part of the basin. The west precipitation in the basin would reduce between 6.5-30% in the ideal to critical patterns. Summer season, showed the most amount of increase in the temperature, and winter season, showed the most amount of decrease in precipitation. The A2 emission scenario showed more temperature increase and more precipitation decrease in comparison with the B1 emission scenario and also indicated that the potential evapotranspiration would increase by 3.1 to 4.8% in the basin. The EPR index will increase between 13-52% and MD index will increase between 9-35% in Zayandeh-Rud river basin under different climate change patterns. The results revealed the imbalance between agricultural water use in eastern part and the precipitation in the western part of the basin. In other words, in these conditions, appropriate management strategies and planning should be implemented to ensure the sustainability of water resources in Zayandeh-Rud River Basin.
    Keywords: Evapotranspiration, Balance of water resources, Climate change, Zayandeh, Rud river basin, Weighting method
  • F. Javadzadeh Shakhali, M. Khaledian, M. Navabian, P. Shahinrokhsar Pages 129-140
    Soil moisture is one of the main input parameters in many models for monitoring and predicting crop yield. The ability of mathematical models has allowed correct application of brackish water and selection of management options. The purpose of this research was to evaluate the performance of HYDRUS-2D for simulating soil volumetric water content in a heterogeneous heavy soil under field conditions. Three volumes of irrigation water (10, 15 and 20 L) and three salinity levels of irrigation water (1.279, 2.5 and 5 dSm-1) were exerted in a linear drip irrigation system with three replications. In order to check the amount of soil volumetric water content, soil profiles were drilled to 40 cm depth and vertical wall of drip irrigation line was networked. Soil volumetric water content was measured with a TDR MiniTrase kit 6050X3K1B model. The observed soil moisture values were compared with the simulated ones using statistical indices (i.e. nRMSE and CRM). The results indicated that mean soil volumetric water content distribution in irrigation water with different levels of salinities was in the range of field capacity. The range of nRMSE values varied from 0.91 to 2.07 percent in different replications. According to calculated nRMSE values, performance of the simulation model, was ranked as excellent for simulation of soil volumetric water content. Range of CRM values was shown to be from -0.0080 to 0.0170 that was really low. Results of these two statistics indicate high ability of the model in simulating soil volumetric water content using estimating hydraulic parameters by inverse solution.
    Keywords: Soil hydraulic parameters, Beerkan, Inverse solution, HYDRUS, 2D
  • R. Sajadi Far, J. Ahadiyan Pages 141-149
    In this research dense fluid discharge was experimentally investigated under the surface jet in the shallow acceptor. The investigated parameters were depth of the acceptor ambient, flow rate and the concentration of surface jet. In order to investigate the relationship between these parameters, a physical model experiments were performed in the hydraulic laboratory of Shahid Chamran University. The results showed that progressive length of the surface jet core is directly proportional to Froude number of fluid density, and is inversly proportional to fluid density concentration. Besides, the progressive length of the jet core increases with increasing the depth of the acceptor ambient. This length increase is due to the decrease of water surface tension. In average, increasing the depth of acceptor ambient twice, the progressive length will increase 38%, and its increasing three times, will increase progressive length of jet core 62%. Besides, in the relationship obtained for the progressive length of jet core R 2 is 0.94.
    Keywords: Surface jet, Jet core progressive, Shallow acceptor
  • H. Nazaripour, Z. Karimi M. Sedaghat Pages 151-169
    Drought is a climatic anomaly that associates with a significant decrease (lack) of precipitation and water resources availability, which spreads on vast temporal and spatial scales, and significantly affects various aspects of life and environment. One of the most common methods of drought assessing and monitoring is calculating drought indices (DIs). Drought areal and temporal extent and its severity are determined by these indices. In this study, an aggregate drought index (Hydro-Meteorological) has been developed for the assessment of hydrological and meteorological droughts in Sarbaz river basin located in southeastern of Iran. The Aggregate Drought Index (ADI) comprehensively considers all physical forms of drought (meteorological, hydrological, and agricultural) through selection of variables that are related to each drought type. In this case, monthly values of Stream flow Drought Index (SDI) and Standardized Precipitation Index (SPI) indicators were used for four similar reference periods with principle component analysis and aggregate hydro-meteorological index was defined based on its first component. The study time span was set between 1981-82 to 2010-11, which begins of October in Iran. Results based on the aggregate drought index (ADI) revealed that a long period of hydro-meteorological drought occurred from 1999-2000 to 2005/06 in southeast of Iran, in which, 2003/04 water year has been extremely a drought year. The ADI methodology provides a clear, objective approach for describing the intensity of drought. This index is appropriately able to represent the behavior of Hydro-Meteorological droughts and recommended as an integrated index for assessing and monitoring of regional droughts. Finally, different states of hydro-meteorological drought have been extracted based on conventional regional thresholds, and have been modeled by Markov chain. This made the estimation of drought state transition frequency possible, and made the prediction of next drought state time more real. State transition frequency matrices, are the main instruments for predicting drought states in real time. Results of validation tests and conforming the predicted results with real data indicate that predicting hydrological drought state transitions in the study area using Markov chain method is valid.
    Keywords: Hydro, Meteorological Drought, Aggregate Drought Index (ADI), Drought prediction, Markov chain, Sarbaz river basin
  • S. H. Tabatabaei, F. Mostashfi Habibabadi, M. Shayannejad, M. Dehgani Pages 171-185
    The main objective of this study was evaluation of integrated management and mixing saline/fresh water on soil salinity distribution. For this purpose, a field was selected and 32 plots were made in it with a 6 m×2.5 m size. A split plot experiment was employed with two sunflower varieties (Alstar and Hisan33), four irrigation schemes (CIS) and four replications. Irrigation schemes being applied as treatments are: T1: every other irrigation with saline water (11 dS m-1) and fresh water (2 dS m-1) (every other irrigation), T2: fresh water - saline water, T3: mixed irrigation and T4: saline water - fresh water. Soil samples were collected from depth of 0-20, 20-40 and 40-60 cm in the early, mid and end of the irrigation season. The samples were analyzed for EC, Ca, Mg, Na and Cl. The result showed that soil salinity in depth of 40 cm is greater than salinity in depth of 20 and 60 cm in all treatments and for both sunflower varieties, in all growing stages. The maximum salinity concentration was observed in T2 among all treatments. Increasing irrigation depth has increased the soil extract’s Cl and Na in all treatments during growing season to 50 and 75 meq/L, respectively. The effects of CIS treatments are statistically significant on Ca and Mg in Alstar, and in all regimes affect on different depths. The minimum value of EC and maximum yield was observed in T4, T3, T1 and T2, respectively.
    Keywords: Integrated, Conjunction Irrigation Schemes, Salinity
  • M. Jabarifar, B. Khalili Moghadam*, M. Bagheri Bodaghabadi Pages 187-199
    Splash erosion is one of the most important water erosion types, causing initiation of other types of water erosion. The objective of this study is to model the splash erosion using fuzzy logic approach in part of northern Karoon basin. The major land usage in the area are irrigated farming, dry land farming, pasture and degraded pasture. For the purposes of this study, soil properties including organic matter; CaCO3; surface shear strength (SSS); particle size distribution; mean weight diameter (MWD) and soil splash erosion were measured under four different slope conditions (S:%) and rainfall intensity (RI:mm.h-1): 5-50, 5-80, 15-50, 15-80, respectively, using multiple splash sets (MSS) at 80 different locations. Splash erosion was modeled based on combinational rule of inference under five conditions for selection of different operators. The efficiency of the models was evaluated using mean square error (MSE) between observed and estimated values. Results revealed that all models are capable of predicting splash erosion. Also slope, rainfall intensity, MWD, SSS, fine sand and coarse silt attributes were found to be appropriately and precisely using splash erosion.
    Keywords: Modeling, Rainfall erosion, Zagros, Fuzzy logic
  • A. R. Vaezi, H. Hasanzadeh Pages 201-212
    Knowledge of variation in soil properties from each event to another is very important for the determination of critical periods during which soil is susceptible to erosion processes. This study was carried out to investigate soil loss in sequential rainfall events in Zanjan Province. Toward this, ten soil textures samples were taken and were transported to small plots (60 cm×80cm) with 20-cm depth) on a 8% slope land at three replications. The plots were exposed to ten simulated rainfalls with an intensity of 55 mm h-1 for 30-min and 5-day intervals. A total of 300 simulated rainfall trials were carried out at the plots. Results indicated that soil moisture, runoff production and soil loss were significantly affected by rainfall events (P
    Keywords: Simulated rainfall, Antecedent soil moisture, Runoff, Soil infiltration rate, Soil erosion processes