فهرست مطالب

نشریه جستارهای تاریخی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید هاشم آقاجری، محمد کاظم رحمتی*، صادق آیینه وند، حسین مفتخری صفحه 1

    پیش از این تحول های دینی عصر صفویه و اهمیت مهاجرت فقی هان عاملی از جنبه هایی بررسی شده است، هرچند اختلاف نظرهای جدی درباره اهمیت و تاثیر مهاجرت فقی هان عاملی به ایران در عصر صفویه وجود دارد. در این نوشتار اهمیت و تاثیر مهاجرت فقی هان عاملی از زاویه نقش آنها در تحول در گفتمان های دینی عصر صفویه، با تکیه بر آرای محقق کرکی و شهید ثانی بار دیگر ارزیابی شده است. همچنین ادعا شده که عالمان عاملی نقش مهمی در تحول گفتمان حاکم بر مراکز علمی ایران از نگاه فلسفی به فقهی داشته اند.

    کلیدواژگان: صفویه، تشیع، جبل عامل، محقق کرکی، نماز جمعه، شهید ثانی
  • لقمان دهقان نیری، مرتضی نورایی، فرهاد پوریا نژاد صفحه 19
    با پایان یافتن جنگ جهانی اول و زمزمه تشکیل کنفرانس صلح ورسای، کشورهای ضعیفی مانند ایران که با وجود بی طرفی عرصه تاخت و تاز نیروهای متفق و متحد قرار گرفته بودند، امیدوار شدند درخواست های خود را در این کنفرانس مطرح سازند. شاهزاده نصرت الدوله فیروز، وزیر خارجه ایران در یادداشت مفصلی، ادعاها و خواست های ایران درباره بازگرداندن سرزمین های از دست رفته در ابتدای قرن نوزدهم میلادی و تعیین و اصلاح مرزها به ویژه اراضی ایرانی شمال رود ارس را ارائه داد اما وزارت خارجه انگلستان زیر بار تقاضاهای فیروز نرفت. این پژوهش سر آن دارد که چگونگی تلاش ایران را دراین باره بررسی کند.
    کلیدواژگان: ایران، انگلستان، کنفرانس صلح ورسای، رود ارس، جنگ جهانی اول
  • زاهد غفاری هشجین، عباس کشاورز شکری، عباس نعیمی جورشری صفحه 31
    پرسش اصلی این مقاله آن است که جریان های سیاسی اصلی جنبش جنگل کدام اند و مؤلفه ها و دیدگاه های کلی آنها چیست؟ بر این اساس با شاخص قرار دادن عنصر ایدئولوژی، سه جریان مذهبی ملی گرا، راست سازشکار و چپ تشخیص داده و موضع های ایدئولوژیک و حامیان و مخالفان هر یک بررسی شد. روش تحقیق این پژوهش کیفی و از نوع تحلیل تاریخی و اسنادی است. یافته های تحقیق آن است که جریان مذهبی ملی گرا که دیدگاهی اسلامی- ایرانی داشت با چهره کاریزماتیک کوچک خان شناخته می شد. در جبهه داخلی، دولت مرکزی به طور عمده با آن مخالف بود و مشروطه خواهان نقاط مختلف ایران به آن گرایش داشتند. در عرصه بین المللی نیز انگلستان و روس های تزاری در برابر آن موضع گیری می کردند. جریان راست سازشکار که از موقعیت های فرصت طلبانه بهره می برد سازماندهی منظم و روبنایی نداشت، به طوری که موافقان و مخالفانش بر اساس موضع های بی ثبات این جریان تغییر می کردند. جریان چپ با موضع های لنینیستی شاخص می شد و کسانی همچون احسان و حیدرخان با آن همراه بودند. آنها که در برابر دولت تهران قرار داشتند انگلستان را مخالف خارجی یافتند و البته موضع روسیه شوروی نیز در برابر آنها دوگانه بود. ویژگی این نوشتار بررسی جامعه شناختی و به طور خاص جریان شناسانه است که تاکنون درباره جنبش جنگل انجام نشده است.
    کلیدواژگان: جنبش جنگل، جریان شناسی، مذهبی ملی گرا، راست سازشکار، چپ
  • محمد مهدی مرادی خلج صفحه 57
    تشکیل مجلس و پذیرش نوعی نظام پارلمانی از سوی مظفر الدین شاه از جمله نتیجه های انقلاب مشروطیت ایران بود. این مجلس که در نخستین فرمان صادرشده در تشکیل آن (14 جمادی الثانی 1324) نام ویژه ای نداشت در فرمان بعدی (16 جمادی الثانی) عنوان مجلس شورای اسلامی یافت و در آخرین فرمان که به فاصله چهار روز از نخستین آنها صادر شد نام مجلس شورای ملی گرفت. انگیزه های سیاسی ناشی از بدبینی مشروطه خواهان به دولتمردان از یک سو و ترس از تنگ-نظران به سبب مصادره به مطلوب نام مجلس که به نادیده گرفتن حقوق ملت و آزادی آنها می انجامید از سوی دیگر، نشان از علت تبدیل فرمان ها و نام گذاری های مختلف آن دارد. مقاله در صدد بیان دلیل تغییر نام مجلس در سه فرمان یاد شده و انگیره های سیاسی مؤثر در این تغییر است.
    کلیدواژگان: مجلس، مجلس شورای اسلامی، مجلس شورای ملی
  • مریم معزی صفحه 81
    در قرن هفتم هجری (سیزدهم میلادی) قهستان در کنار الموت و شام یکی از سه مرکز بزرگ نزاریان به شمار می رفت و پس از حمله مغول و پیش از یورش هولاکو گسترش و اهمیت چشمگیری یافت. از وضعیت اجتماعی و روابط درونی این جامعه کسی آگاهی چندانی نداشت. کسانی که بیرون از آن بودند با کینه و پیشداوری از نزاریان خبر دادند. معدود منابعی نیز که از درون جامعه نزاری باقی ماند بیشتر کتاب ها و رساله های اخلاقی بود که خواجه نصیرالدین طوسی به سفارش رئیس نزاریان قهستان، محتشم ناصرالدین تالیف یا ترجمه کرد. در نبود منابع دیگر شاید بتوان از همین کتاب های اخلاقی بهویژه اخلاق محتشمی درباره درون جامعه نزاری آگاهی های بیشتری یافت. فرض بر آن است که علاقه مندی ناصرالدین محتشم، رئیس و اندیشمند جامعه نزاری، سفارشدهنده اصلی اینگونه کتابهای اخلاقی نه از سر تفنن و سرگرمی ادیبانه، بلکه سودمندی آن را برای جامعه نزاری معاصر خود در نظر داشت. او اخلاق محتشمی را آگاهانه گزینش کرد و ترجمه و تدوین آن را به خواجه نصیرالدین واگذارد. بنابراین، کتاب را باید همچون نسخه پزشکی آشنا با بیماری های جامعه نزاری قهستان دانست. اگر دردها از چشم بیرونیان پوشیده بود، داروهای شفابخش در این کتاب آشکار است. این مقاله بر آن است تا کتاب اخلاق محتشمی را از راه نقد درونی و بیرونی تاریخی بازکاود و اوضاع اجتماعی نزاریان قهستان را در فاصله سالهای 617 تا 654 هجری در مقایسه با آگاهی های پراکنده بیرونیان بازنماید.
    کلیدواژگان: اخلاق محتشمی، اسماعیلیه، قهستان، نزاریان، نصیرالدین طوسی، محتشم ناصرالدین
  • جلیل نائبیان، محرم قلی زاده صفحه 95
    در عرصه آموزش و پرورش تبریز در دوره رضاشاه دگرگونی های گسترده ای ایجاد شد که بخشی از آن به بعد کمی (امور عمرانی و تعداد دانش آموزان) و بخش دیگر به بعد محتوایی (متن های آموزشی و فوق برنامه ها) مربوط می شد. سیاست های فرهنگی حکومت وقت بیشترین تاثیر را بر هر دو بعد کمی و کیفی آموزش و پرورش تبریز بر جای گذاشت. بازشناسی سیاست گذاری های فرهنگی حکومت رضاشاه و تاثیر آن بر جریان آموزش و پرورش در تبریز محور مطالعه در تحقیق حاضر است. این تحقیق از نوع بنیادین و روش آن توصیفی-تحلیلی است
    کلیدواژگان: تبریز، آموزش و پرورش، دوره رضاشاه، سیاست های فرهنگی
  • جواد هروی صفحه 119
    پس از ساسانیان روزگار درازی سپری شد تا بستر مناسبی برای تحولات کشورداری و مناسبات خارجی در ایران فراهم آید. خراسان بزرگ در چنین اوضاعی زمینه های ساختار نوینی ایجاد کرد و رمقی تازه به جان خسته جامعه ایرانی بخشید تا با تکیه بر چنین ظرفیتی دروازه های خود را به سوی جهان آن روزگار بگشاید. با تامل در رویدادهای این روزگار می توان شالوده اصول سیاست خارجی در تاریخ ایران را از قرن چهارم هجری/دهم میلادی دریافت. در این هنگام امیران سامانی در خراسان بزرگ رستاخیزی در علم، هنر و فرهنگ به وجود آوردند و در پی آن در صدد پی افکندن ساختارهای استواری برای روابط با جهان معاصر خود برآمدند. آل سامان را به جرات می توان نخستین دولت در تاریخ ایران دوره اسلامی دانست که با توسل بر وضعیت حساس منطقه ای، تمهیدهای لازم برای آشنایی و کسب جایگاه جهانی را آغاز کردند. اینان با وجود مراوده با خلافت عباسی و نیز حکومت های متقارن و همسایه، برای دریافت اطلاع و برقراری ارتباط با دیگر ملت های جهان تلاش هایی کردند و آغازگر عصر تازه ای از تحول های خارجی شدند.
    کلیدواژگان: روابط خارجی، سامانیان، خراسان بزرگ، ترکان، چین، بلغار، دیالمه
|
  • Seyyed Hashem Aqajari, Muhammad Kazim Rahmati, Sadiqh Ayinevand, Hossain Muftakhari Page 1

    So far, religious developments of Iran during Safavid period and the role of the emigrant ulamā of Jabal ‘Amil in these developments, has attracted a considerable scholarly attention. But there are still serious controversies on the importance of this emigration. The present paper aims to examine this subject from a rather different point of view, i.e. the role of ‘Amili ulamā in changes of religious discourse of safavid Iran. To come up with this, it draws on two prominent ‘Amili shi’ite scholar, Muhaghigh-e Karakī and Shahid –i Sānī-‘s jurisprudential ideas to re-evaluate the aforementioned change and the emigrant ulamā’s role in this process. It also claims an efficacious role for these emigrant ulamā in shifting the innate character of religious discourse of safavid Iran from a philosophical to a rather jurisprudential one.

  • Loghman Dehghan Nayyeri, Morteza Nouraei, Farhad Pourianezhad Page 19
    By finishing World War I, and on the eve of Versailles peace conference, some countries, such as Iran which despite their formal declaration of neutrality, suffered a compulsory occupation by both the Ententes and the Central Powers, were hopeful to claim their own litigations and demands in this conference. Prince Nosrat-o Dowleh-ye Firouz, an Iranian prominent political figure of that time who was in charge of Iran’s office of foreign affairs, illustrates the Iranian irredentist claims and demands comprehensively as a dispatch note in this conference. Among those, there were in particular some articles called for a legal restoration of trans-Araxes Iranian lands which Qajar dynasty at the beginning of 19th century had lost to Russia. However, Lord Curzon, the English foreign secretary of that time did not agree with this policy. This paper aims to give a brief survey of Iran’s foreign policy during this historical situation and present its results.
  • Zahid Ghafari, Abbas Keshavarz, Abbas N. JosharĪ Page 31
    The main question which this paper aims to answer is that what were the dominant trends of Jangal movement and the main characteristics of these trends? To find an answer for this question, by assuming a central position for ideology, we have distinguished three main trends: religio-nationalists, right compromisers and leftist. Our method in this research is analyzing documentary data which are gleaned from library sources. Our research findings show that the religio-nationalist trend maintained an Iranian-Islamic attitude and were characterized by their charismatic leader Mīrzâ Kūchak Khan. While this trend was under a serious constraint by the central government, it had its native proponents among constitutionalists throughout Iran. In international arena, it was opposed by tsarist Russia and Britain. The right-compromiser trend maintaining an unstable stand, preferred to conform itself according to political conditions. Finally, the third party maintained a Leninist posture and its prominent figures were Iḥsân allâh Khân and Heidar Khân ‘Amūoghlī. This paper aims to give a survey within a socio-historical framework which, to our knowledge, is a new and unprecedented approach toward this subject.
  • Mohammad Mehdi Moradi Khalaj Page 57
    The formation of parliament and acceptance a kind of parliament system by Mozaffar – al – Din shah, Was a result of Constitution Movement. This Parliament in the first command in its formation didn’t have specific name. In the next command the parliament was named. Islamic Parliament and the last command - four days later – were named the National Parliament. Research about these changes of names, showed that political motives from pessimism of supports of constitution on governmental functionaries on one side, and afraid of confiscate by opponents on the other side. This Article wants to explain the effects of political motives on these changes.
  • Maryam Muizzi Page 81
    In the 13th (7th century), Quhistan besides Alamut and Suria was considered as one of the three large Nizari centers. After the Mongol invasion and before the Hulaku, this society was extended. Nobody informed about Nizari social status and relationships within the community. Those who reported from outside, wrote with hatred and prejudice of Nizaries. The most of a few sources that were written in the community and survived, belonged to the ethical books, which were compiled or translated by Nasir al-Din Tusi, in support of Nasir al-Din Mohtasham, the head and commander of the Nizari community of Quhistan. In the lack of other sources, one may find more information of the community from these ethical books, especially Akhlaq-e Muhtashami. In the view that, Muhtasham Nasir, the Nizari head and thinker of quhistan, was the main supporter of ethical works and even he, himself and purposely chose the contents of an ethical book, Akhlaq-e Muhtashami, then ordered Tusi to translate and edit it. So the content of this book should be regard as a Prescription, which a physician, who was familiar with the patient, Nizari society of Quhistan, prescribed it. This paper is going to describe the social status and relationships within the Nizari community of Quhistan, through Akhlaq-e Muhtashami by historical
    Method
    internal and external criticism.
  • Jalil Naebian, Muharram Qulizadeh Page 95
    The situation of educational affairs in Tabriz experienced significant changes during Pahlavi I (1304-1320/1925-1941). Some of these changes happened in structural and statistic aspects of educational affairs and some others affected the content of texts and extra curricle programs. In any case, both aspects of Tabriz education -pedagogic texts and nonscheduled programs- were affected deeply by formal cultural policy of Riza Shah’s government. Central to this survey is a reconsideration of effects of Pahlavi I’s cultural policy on educational affairs. This is a basic appraisal of this matter and the methodology we have used may call a descriptive – analytical one.
  • Javad Heravi Page 119
    following the fall of Sassanid Empire, it needed a long time to prepare anew favorite conditions for establishment and development of Iran’s administration and its foreign relations. Greater Khorâsân played an essential role in this phase and prepare a fertile milieu for the reconstruction and revival of some structures which suffered a real rupture during the first Islamic centuries. Contemplating the course of events during that period, one might find the initial attempts to establish a foreign policy in 4/10 century. It seems the Sâmânīd emirate in Khorâsân and Transoxiana contributed largely to the cultural resurrection and brilliant growth of Iran’s civilization in first Islamic centuries. Considering the particular geographical situation of Sâmânīd territory, it was quite natural that it would find it a necessity to define its own foreign policy and the inter-dynastical relations. Hence, one might be allowed to recognize Sâmânīd dynasty as the first dynasty in post- Islamic Iran which attempts deliberately to find its status in the world in that time. This paper purported to examine Sâmânīd initiatives in this field and its contribution to the structure of foreign policy in Islamic Iran.