فهرست مطالب

جستارهای تاریخی - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه جستارهای تاریخی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پروین ترکمنی آذر صفحات 1-21
    موضوع جایگاه خلیفه و حکومتگران ایرانی در تاریخ نوشته های مورخان ایرانی، با تعلق حق خلافت به مدعیان آن آغاز می شود و سپس با بحث تقسیم قدرت معنوی و دنیوی خلفا و انتقال قسمتی یا تمامی آن به حکومتگران ایرانی ادامه می یابد. مورخان، در این مرحله، از نظریه پردازی های فقهای مذاهب برای توجیه لزوم و بیان چگونگی انتقال قدرت دنیوی خلیفه سود جستند. این بحث، با گذشت زمان و با تاثیر پذیری از حکمت عملی، بخشی از اندیشه ایرانیان پیش از اسلام درباره آیین ملک داری، به واگذاری قدرت معنوی به علمای دین و حکومتگران ایرانی، انجامید. منظور از پرداختن به این مقاله نشان دادن چگونگی تاثیر پذیری مورخان از وضع سیاسی و فکری جامعه و تاثیر گذاری آن در نوشتارهای تاریخی است. به طوری که، در بررسی سیر تحول نگاه مورخان به جایگاه خلیفه و حکومتگران، می توان به تحول در اندیشه متفکران نسبت به جایگاه خلیفه و حکومتگران و علل آن پی برد.
    کلیدواژگان: خلیفه، فرمان روایان ایرانی، ساختار قدرت، فقه سیاسی، آیین ملک داری ایرانیان، حکمت عملی، مورخان ایرانی
  • شکر الله خاکرند، زهرا زردشت صفحات 23-41
    یکی از مظاهر تمدن نزد هر ملتی، جشن هاست. ایرانیان در دوران باستان، جشن های دینی متعددی داشتند. با فراگیری اسلام در میان ایرانیان، برخی از جشن های گذشته فراموش شد و بعضی به حیات خود ادامه داد. عباسیان که به شدت متاثر از فرهنگ ایرانی بودند در کنار اعیاد اسلامی به جشن های گذشته ایرانیان مانند مهرگان و نوروز نیز توجه داشتند. تاثیر خلافت عباسی از آداب الملوک ایرانی و نفوذ خاندان های معروف ایرانی چون آل برمک نیز در اهمیت یافتن این جشن ها سهم زیادی داشت. این مقاله بر آن است تا جشن های ایرانی دوره اول خلافت عباسی را بررسی کند. با توجه به ماهیت موضوع، روش تحقیق مبتنی بر تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از منابع موثق و دست اول و همچنین تحقیقات معاصر است.
    در این پژوهش نشان داده شده است که جشن های این دوره از فرهنگ ایرانی تاثیر بسیاری پذیرفته است و عرب ها بیش از هر چیز، برای دست یافتن به اهداف سیاسی خود و جلب مشارکت و همکاری ایرانیان کارآمد در دستگاه خلافت، با برپایی مراسم جشن ها مخالفتی نشان ندادند و دراین باره با تسامح رفتار کردند. از میان جشن های ایرانی دوران باستان، نوروز و مهرگان و سده و برخی جشن های کم اهمیت تر نظیر جشن رکوب الکوسج در این دوره رایج بود. هم زمانی با زمان مالیات گیری، دریافت هدایا، و خوش گذرانی رایج در این جشن ها علت پذیرش آن ها بود.
    کلیدواژگان: جشن های ایرانی، نوروز، مهرگان، سده، عصر اول عباسی
  • مرتضی دهقان نژاد، لقمان دهقان نیری، ایرج ورفی نژاد صفحات 43-62
    بررسی اجمالی تاریخ دوره قاجار نشان می دهد، جانشینی از عرصه هایی بود که دولت روسیه در آن بسیار مداخله می کرد. در تاریخ کهن ایران هرچند می توان نمونه هایی از مداخله بیگانگان را در امر جانشینی یافت، برای نخستین بار، در دوره قاجار، جانشینی رسما و در توافق نامه گلستان و عهدنامه ترکمانچای به عرصه قدرت نمایی روسیه تبدیل شد و این کشور بنابر فصل هفتم عهدنامه ترکمانچای از ولایتعهدی عباس میرزا، که در راه جانشینی با مشکلات و بحران های فراوانی رویارو بود، حمایت کرد. این پژوهش بر آن است تا با بررسی چالش های پیش روی عباس میرزا برای جانشینی، ریشه ها و عواملی را که منجر به مداخله روس ها در عهدنامه ترکمانچای شد، تحلیل کند. هدف این پژوهش پاسخ به این پرسش اصلی است که چرا مسئله جانشینی در دوره قاجار رسما و طی عهدنامه ترکمانچای زیر نفوذ روس ها قرار گرفت؟ مسئله جانشینی در دوره قاجار به سبب فقدان قوانین منسجم جانشینی و وابستگی آن به اراده شاه و رقابت شاهزادگان با ولیعهد بر سر جانشینی، موجب اتکای برخی شاهزادگان به دولت روسیه شد و این کشور برای بهره برداری سیاسی و گسترش نفوذ خود در ایران آن را در معاهده ای رسمی زیر نفوذ خود درآورد.
    کلیدواژگان: مسئله جانشینی، ولایتعهدی، روسیه، عهدنامه ترکمانچای، عباس میرزا
  • هادی عالم زاده، حسن شجاعی مهر * صفحات 63-94

    فرارودان سرزمینی چند فرهنگی متشکل از اقوام متعدد و ادیان و آیین های زرتشتی، مانوی، بودایی، مسیحیت (نستوری)، یهودی، و باورهای کهن و آیین شمنی بود. در این تحقیق، مسئله اصلی این است که فرارودان از نظر تنوع فرهنگی آیینی چگونه بود که پیش از اسلام پیروان ادیان و باورهای گوناگون در طول چند سده با تساهل و تسامح در کنار یکدیگر زیستند؟ همزیستی فرهنگی آیینی چه ویژگی های منحصر به فردی برای فرارودان به وجود آورد؟ این پژوهش با بهره گیری از روش تحقیق تاریخی و مبتنی بر اسناد و مدارک تاریخی و یافته های باستان شناسی انجام گرفته است. یافته های این تحقیق بیانگر آن است که در فرارودان پیش از اسلام تنوع فرهنگی آیینی ویژه ای وجود داشت و بر اثر همزیستی این فرهنگ ها و ادیان در کنار یکدیگر آمیختگی های فرهنگی آیینی پدید آمد. این آمیختگی به حدی است که تمایز عناصر دینی ادیان گوناگون را در آثار هنری و تاریخی برای تاریخ پژوهان و باستان شناسان دشوار کرده است.

    کلیدواژگان: فرارودان، تنوع فرهنگی، آیینی، چند فرهنگی، زرتشتی، مانوی، بودایی، نستوری
  • عبدالله متولی صفحات 95-115
    پس از وقوع انقلاب مشروطیت فضای سیاسی و اجتماعی ایران به آرامش مطلوبی دست نیافت. ناپایداری سیاسی و سقوط پیاپی دولت ها، بر گستره بحران ها می افزود. آغاز جنگ جهانی اول و تاثیرگذاری آن بر ایران شرایط نامساعدی را در کشور پدید آورد. ناتوانی حکومت مرکزی در مهار بحران ها سبب شد تا افراد و گروه هایی، برای بهبود شرایط نامساعد جامعه خودانگیخته تحرکات ضد بیگانه و اصلاح طلبانه ای را آغاز کنند. نهضت جنگل با هدایت میرزا کوچک خان جنگلی با همین نگرش کار خود را در محدوده گیلان هم زمان با جنگ جهانی اول آغاز کرد. با گسترش فعالیت نهضت گردانندگان آن برای اشاعه تفکرات اصلاحی و انتقادی خود روزنامه ای موسوم به جنگل را منتشر کردند. هرچند عمر این روزنامه طولانی نبود، در مدت یک سال و اندی که منتشر می شد دیدگاه ها و نگرش های جنگلی ها، عملکرد حکومت مرکزی، کارکرد چهره های سیاسی و اقدامات روسیه و انگلیس را معرفی، نقد، و ارزیابی می کرد. این پژوهش مهم ترین دغدغه های نویسندگان روزنامه و سطح دریافت آن ها را از شرایط جامعه بررسی و تحلیل می کند.
    کلیدواژگان: نهضت جنگل، روزنامه جنگل، انگلیس، روسیه، اصلاح، حکومت مرکزی
  • قباد منصوربخت، بهزاد جامه بزرگ صفحات 117-147
    برخلاف صورت های قدیم سلطه در میان جوامع بشری و انحصار آن به اخذ باج و خراج و ناتوانی در تغییر بنیادی شیوه مادی و معنوی زندگی جوامع تحت سلطه، استعمار یا صورت جدید سلطه در دوران جدید، افزون بر سلطه سیاسی و اقتصادی با اتکا به قدرت علمی، فنی، اقتصادی، و تسلیحاتی خویش شیوه زندگی مادی و معنوی را در مستعمرات و نیمه مستعمرات تغییر داد. در این میان ایران پس از نخستین شکست ها در برابر ارتش مدرن روسیه در آغاز قرن سیزدهم ق/ نوزدهم م برای دریافت تسلیحات و علوم و فنون نظامی جدید، چندین بار وابستگان خود را به ممالک اروپایی فرستاد. یافته های این تحقیق براساس روش تحلیل محتوا، نشان می دهد که وابستگان دربار قاجار فقط قادر بودند صرفا به نیازهای نوظهور جامعه ایران در عرصه نظامی توجه کنند و به رغم مشاهده نهادهای سیاسی مدرن اروپایی و نقش آن ها در اداره قانونمند کشور و مسئله و نیاز آفرینی برای جوامع غیراروپایی، از سایر وجوه آن غافل ماندند و با توقف در مرتبه ادراک حسی (جز یک مورد) نهادها را به اقدامات شخصی سلاطین و آزمون و خطای تاریخی آنان تقلیل دادند و در درک نسبت جامعه ایران با نهادهای سیاسی مدرن اروپایی ناتوان ماندند.
    کلیدواژگان: نهادهای سیاسی مدرن، ابوالحسن خان ایلچی، خسرومیرزا، میرزا صالح شیرازی، رضاقلی میرزا، میرزاحسین خان آجودان باشی
  • عباس نعیمی، امید قادرزاده، هیرش قادرزاده صفحات 149-169
    جنبش های اجتماعی از موضوع های اصلی مورد توجه جامعه شناسی معاصر است تا جایی که آلن تورن جامعه شناسی را علم جنبش های اجتماعی می داند. در این مقاله با اذعان به اهمیت جنبش های اجتماعی و بررسی ابعاد نظری آن ها، ضمن سنخ شناسی جریان های سیاسی مسلط در جنبش جنگل مختصات پایگاه و حمایت مردمی در این سه جریان بررسی می شود. پرسش اصلی این است که حمایت مردمی از جریان های سیاسی جنبش جنگل چه مختصاتی داشت. دراین باره پایگاه مردمی سه جریان ملی مذهبی، راست سازش کار و چپ در جنبش جنگل ذیل دو مولفه خاستگاه طبقاتی و گستره جغرافیایی به صورت تطبیقی بررسی می شود. روش تحقیق تحلیل اسنادی و روش گردآوری داده ها نیز کتابخانه ای است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در بین این سه جریان پایگاه مردمی جریان ملی مذهبی انسجام و کارآیی بیشتری برای کامیابی جنبش جنگل داشت، اگرچه در دوره پایانی جنبش و بر اثر درگیری های درون گروهی تعداد و توان افراد آن کاهش یافت. علاوه بر این جریان راست سازش کار بر اثر گسستگی ساختاری و ماهیت ایدئولوژیک اش، که منجر به اتحاد نمی شد، فاقد پایگاه مردمی یکپارچه بود. جریان چپ نیز به علت وارداتی و نوظهور بودن ایدئولوژی اش نتوانست در آن بازه زمانی، پایگاه مردمی درخور اعتنایی ایجاد کند، بلکه به سبب تعارضات ارزشی با فرهنگ ایرانی اسلامی مردم منطقه، عملا موجب کاهش حامیان مردمی جنبش جنگل یعنی حامیان جریان ملی مذهبی شد.
    کلیدواژگان: جنبش جنگل، پایگاه مردمی، خاستگاه طبقاتی، گستره جغرافیایی، جریان سیاسی
|
  • ParvĪn TurkamanĪazar Pages 1-21
    This paper deals with a challenging concept in Perso-Islamic medieval politics: the political status of caliph and sultan as maintained by Iranian cultural elite in medieval periods. To give an explanation of the concept, it has concentrated on the Iranian medieval history writers and the historical texts produced by them during early and medieval Islamic periods. As the author put it, the first generation of these Iranian historians mostly concerned with the concept of Islamic caliphate and who would be qualified to enjoy this authority. But in later periods historians tried to set a distinction between the concepts of caliphate and sultanate. In other words, they begin to make a new definition of caliphs’ ubiquitous authority through dividing it into two parts: political and religious. Then, they gradually transmitted a part of the political part to the sultans and emirs who managed the country’s material sources as actual governors. In this theoretical manipulation they employed a vast and divers range of sources including Islamic law and traditions and pre-Islamic Persian political thought which reflected mostly in the Persian genre of mirrors for princes. The main purpose of this paper is to show how Iranian medieval history writers affected by the social and intellectual context in which they has been writing and the ways through which this mentality expressed in their texts.
    Keywords: Caliphs, Iranian governors, political structure, political law, Iranian administrational legacy, Hikamt, I Amalī Iranian history writers
  • Shukrullah Khakrand, Zahra Zartusht Pages 23-41
    Traditional celebrations and religious cults are among the main characteristics of every civilization and culture. In Iran, the case has been even more interesting. Pre-Islamic Iranian culture treated celebrations and ceremonials with a special regard. There were several monthly celebrations most of them related with religion and agriculture. After converting Iranian people to Islam, a good number of these celebrations, particularly Nawrūz and Mehrgān survived and continued to being performed at due dates. Abbasid caliphs in contrary to their Umayyad predecessors, who used to maintain a strong bias for Arab race and culture, were interested in Persian culture and ceremonials. Their affecting by Persian mirror for princes as well as the influential presence of Iranian viziers like Ibn Muqaffa’, the Barmakides, etc. in Abbasid court has contributed to this cultural survival. This study has touched upon the situation of Iranian celebrations during early Abbasid period as a subject which needs more investigation. In this way, it mainly relied on sparse textual materials which are mostly gleaned from different library sources. It proceeded through an analytical method in order to compose these textual materials into an explanative narration. The results show that the primary purpose of the Abbasid caliphs’ tolerance for Iranian celebration was of political and expedient nature. Nawrūz, Mehrgān and Sedeh were more customary celebrations which their holding was of financial importance.
    Keywords: Celebration, Nawrūz, Mehrgān, Sedeh, early Abbasid period
  • Murteza Dehqannejhad, Luqman Dehqan Nayeri, Iraj Varfinejhad Pages 43-62
    An introductory evaluation of Iran’s history during Qājār period shows that the problem of succession was a field of Russian interference in political matters of Iran. The history of foreign interference in successional problems of Persian throne might be traced as long as Achaemenid and Arsacid periods. Nonetheless, for the first time in early Qājār period and through the Gulistān and Turkman Chāy treaties, a foreign power, namely Imperial Russia, interfered formally in successional problem of Qājār dynasty. According to the seventh chapter of Turkman Chāy treaty, the Tsar guaranteed the right of Abbās Mīrzā and his house for the Persian throne. It seems there were serious challenges which threatened Abbās Mīrzā’s elevation to kingship of Iran and these challenges played an effective role for Russian formal interference in the problem of succession. This paper aims to give an explanation of this problem through analyzing the range of causes which paved way for Russian interventional activities. According to its main hypothesis, a number of causes such as lack of a firm and clear succession law, its dependence on the King’s arbitrary will and, a destroying rivalry between Qājār princes and the Vicegerent prepared the favorite ground for Russian interference.
    Keywords: The problem of succession, Qājār vicegerency, Russia, Turkman chāy treaty, Abbās Mīrzā
  • Hadi Alemzade, Hassan Shojai Mehr Pages 63-94

    Transoxiana had been a fertile ground for growth of a variety of religious cultures such as Buddhism, Zoroastrianism, Manichaeism, Christianity (Nestorian), Jewish and even some pagan tendencies like Shamanism. Such an exceptional multi-cultural environment calls for a special consideration. The main focus of this brief survey is on the situation of this multi-cultural region during pre-Islamic periods. Its basic question is that what made it possible for this mosaic environment to tolerate such a colorful culture? From a post-Islamic point of view, it asks that what characteristics have been resulted by this coexistence of various religions and dissents in a situation of toleration and indulgence. This survey is based on an analytical research of a volume of textual data which is gleaned from different library sources and archeological findings. The results of this research show that the pre-Islamic Transoxiana has given birth to an interesting composition of religions and cultures. Due to this dynamic situation, pre-Islamic Tranxoianian civilization has been witnessed to a spectacular cultural efflorescence. These various cultural elements were mixed into a composition so integrated that distinguishing them is something impossible.

    Keywords: Transoxiana, cultural, religious diversity, multicultural, Buddhist, Zoroastrian, Manichean, Nestorian
  • Abdullah MutevalĪ Pages 95-115
    Following the emergence of the Constitutional Revolution, the political and social atmospheres of Iran were affected so seriously that for a long time did not restore its desirable peace. Political instability and continuous fall of passive cabinets intensified the vehemence of this critical situation. World War I and its catastrophic aftermath caused a very turbulent condition in Iran. Central government’s inability to control the crisis resulted in an emergence of some self-motivated social associations. These groups were mainly concerned with the improvement of this critical situation. Their approach to this problem was a reformist and nationalist one. The Junbish-e Jangal (Jungle Movement) was one of these social associations that was activating in Guilan province in northern Iran. Having been led by Mīrzā Kūchak khān, a religious-nationalist prominent figure of contemporary Iran, but composed of very eclectic elements, it grew enormously throughout that region. Following the extension of the movement’s activities, its operational wing started the publication of a newspaper called Jangal (“Jungle”). The purpose behind the publication of this newspaper was to promulgate Jangalī’s reformist ideas and critical thoughts. However Jangal did not last for a long time, during its short period of publication (just one year) it criticized central government as well as politicians. It also criticized the interventional activities of Britain and Imperial Russia in Iran which was presumed by Jangalī’s as offensive and destructive. This article has touched upon the most important concerns of Jangal’s writers and their delineation of the social situation during this time.
    Keywords: Junbish, e Jangal, Jangal (the newspaper), Britain, Russia, reform, central government
  • Qubād MansŪrbakht, Bihzad Jamebozurg Pages 117-147
    Traditional formations of dominance in continental lands were mainly based on gathering taxes and direct application of power. In contrary, the most current of their modern alternatives, i.e. colonization used science and technology as its structural bases of power. So, it has been able to change more effectively the structure of thought and life of the colonized people. This study addressed an indigenous case of confrontation with modern civilization of the west that is Qājāri elite’s encountering with modern European colonization. Its purpose is to show how these Qājār elite understood modern western civilization and explain the main characteristics of their attitude to it as well. Its primary focus is on that part of aforementioned elite which in decades following the military defeats from Russia were sent to Europe to acquire some new information. Basing on textual analyzing method, this study aims to be able to present an explanation of this elite’s contribution to the approaches of Qājār government to modern European colonization. The results show that these Qajari elite were not able to attain a sound understanding of Iranian society’s situation in comparison with Europe. Their best achievement was a superficial grasp of European modern material culture which its strong focus was on military technology. They didn’t have a serious concern for political and social bases of this civilization with which they were dealing. Their understanding of modern European civilization did not proceed further than a sensational level. Therefore, they failed to understand and explain law and constitution as the crucial bases of this civilization.
    Keywords: Modern political institutions, Abulḥasan Khān Ilchī Khusraw Mīrzā Mīrzā Salih Shirāzī Rizā Qulī Mīrzā Hussain Khān Ajudānbāshī
  • Abbas Naimi, Omid Qaderzadeh, Hirash Qaderzadeh Pages 149-169
    Social movements are among the main subjects of contemporary sociology so that sociologists like Alain Touraine introduce sociology as the science of social movements. This paper has a special concern for the importance of these social movements and their theoretical dimensions. It has addressed the Jangal movement, a very distinguished popular movement in contemporary Iran, as a case study and tried to present a typology of the main political trends which were active in this movement. At the same time, it attempts to draw an explanatory model capable of specifying the extension of the social bases of each trend. Bearing this in mind, the author distinguished three main trends in Jangal movement: religious-national, collusive rightist, and leftist. The social bases of these three essential trends have been analyzed according to two parameters: their social background and the geographical domain of them. The bulk of the data which have been the base of this analytical survey is gathered from scattered textual sources in different libraries. The results show that among the three main trends, the religious-national one has had the most degree of functionality and integration. However, in final phases of the movement’s activities and due to some internal dissents, this integral solidarity experienced a kind of exhaustion. In comparison, the collusive rightist part suffering a lack of integral unity and due to its ideology didn’t meet cohesion in its social base. So, it failed to attain a vast and strong popular acceptance. Finally, the leftist part failed to gain a considerable social base mostly because of its imported nature as well as strange ideology. Thus, it had a negative effect on the movement’s social base.
    Keywords: Jangal movement, social base, class background, geographical domain