فهرست مطالب

جستارهای تاریخی - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

نشریه جستارهای تاریخی
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه رستمی *، مهدی قنواتی صفحات 1-19

    دوران صفویه از زوایای مختلف و متنوعی قابل بررسی و واکاوی است. یکی از زوایای قابل تامل، نوع نگرش شاهان صفوی نسبت به مقوله منکرات و نحوه برخورد آنان با مفاسد اجتماعی است. این مقاله سعی بر آن دارد تا با بهره گیری از متون تاریخی و سفرنامه های به جا مانده از آن دوران و با استفاده از روش توصیف و تحلیل؛ عملکرد پادشاهان صفویه در مقابله با رواج منکرات و اعمال مذموم از منظر دین اسلام مورد بررسی قرار دهد. اینکه آیا می توان الگوی واحد برای سلاطین صفوی در قبال مقابله با منکرات طراحی کرد، مهم ترین دغدغه مقاله حاضر است. یافته ها حاکی از آن است که علی رغم توجه شاهان صفوی نسبت به پاکسازی جامعه نمی توان الگوی واحدی در این زمینه برای شاهان صفویه قائل بود. مهم ترین دلایل برای اقدامات متفاوت جانب سلاطین صفوی در خصوص جلوگیری از منکرات، نگرش های شخصی و از همه مهم تر سیاسی شاهان صفوی نسبت به مقوله منکرات بوده است.

    کلیدواژگان: صفویه، شریعت، منکرات، احکام و فرامین، امر به معروف و نهی از منکر
  • سیروس نصرالله زاده*، ملیحه شکوری فر صفحات 21-46

    شاهنشاهی اشکانی به عنوان سومین سلسله ایرانی حدود پنج سده، نقشی مهم در دنیای باستان ایفا کرد، اما به سبب کمبود منابع نوشتاری از این دوران، سکه ها عمده ترین منبع با ارزش برای بازشناسی اندیشه ها و دیدگاه های سیاسی، تاریخی، فرهنگی، هنری و مذهبی شاهان اشکانی هستند. اغلب و بر اساس شباهت هایی که میان نمادهای به کار رفته در سکه ها با فرهنگ یونانی دیده می شود، اشکانیان را نورسیدگان فاقد فرهنگ می دانند که به تقلید محض یونانی مآبی همت گماشتند، اما واکاوی ژرف ترسکه ها در زمینه تصویرنگاری، کتابت و پوشاک می تواند نشانگر احیاء سنت های ایرانی باشد که این نوشتار با بهره گیری از مطالعات سکه شناختی و به شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی آن می پردازد. بررسی سکه ها، نمونه هایی را از بازگشت به سنت های گذشته و ایجاد تعادل میان سنت های ایرانی شرقی با تمایلات یونانی مآبی در دوره پساهخامنشی و به دست اشکانیان نمایان می سازد.

    کلیدواژگان: سکه های اشکانی، سنت های ایرانی، تصویرنگاری، کتیبه
  • مهناز عباسی* صفحات 47-71

    از رخدادهای بزرگ تاریخ ایران، ظهور و گسترش اسلام، در سده های نخستین هجری بود. دستاورد تعامل ایران و اسلام، تحول در بخشی از ابعاد و شاخصه های فرهنگ بود، چگونگی اسلامی شدن شیوه زندگی مردم، به ویژه فرهنگ پاکی و ناپاکی، مسئله پژوهش حاضر می باشد . مقاله پیش رو به دنبال فهم تحول نظام تطهیر، با استفاده از روش تفسیری و معناکاوانه، ابتدا الگوهای فرهنگی پاکی و ناپاکی حیوانات، طبیعت و اشیا، در ایران دوره پیشااسلامی را بررسی نموده، سپس به بازنمایی نوع تعامل مردم ایران می پردازد. در مفهوم سازی جدید از پاکی و ناپاکی، اسلام، با مفید معرفی کردن کلیه حیوانات اقدا م به تغییر در برخی الگوهای فرهنگی زرتشتی نموده، سگ و خوک را نا پاک دانسته و در عوض حشرات و خزندگان را اهریمنی ندانسته، و در برخی حیوانات حلال گوشت دیگر مانند اسب و گاو و...تداوم الگوهای پیشین را شاهد هستیم. در بار ه طبیعت در مواردی با تغییر الگودر مفهوم قداست آتش روبرو بوده ، در مورد زمین شاهد تداوم همراه با تثبیت هستیم، و در مورد آب رویکرد فرهنگی، تداوم همراه با اصلاح می باشد. در مورد اشیا نیز نظاره گر محدود سازی در مفهوم پلیدی البسه، لوازم منزل و فرآورده های چوبی در تماس با مردار و... می باشیم.

    کلیدواژگان: اسلامی شدن، ایران، تطهیر، الگوی فرهنگ، تغییر
  • محسن لطف آبادی*، محمد پورقنبر صفحات 73-93

    ویژگی های تاریخ نگاری احسان طبری را می توان بدین قرار برشمرد: تاریخ نگاری از پایین (بررسی تاریخ خلق یا توده مردم)، ساختاری نگریستن به پدیده ها و رویدادها، ریشه یابی و بررسی زنجیره ای حوادث برای درک تحولات زمان حال (طبری دغدغه حال و آینده دارد)، توجه به رخدادهای دیگر مناطق جهان و دیگر دوره های تاریخی برای فهم بهتر حادثه و رویداد موردنظر خود، استتناج قاعده و قانون از پدیده های تاریخی، اعتقاد به پیش بینی و تکرارپذیر بودن آن و اعتقاد به حرکت جبری و تکاملی تاریخ. با وجود این، طبری به علت پایبندی شدید به مرام مارکسیستی، بسیاری از واقعیت ها و حقایق تاریخ ایران را نادیده می گیرد و رهیافت نظری خود را بر پدیده های تاریخی تحمیل می کند؛ هرچند که خود معتقد به چنین امری نیست.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، احسان طبری، مارکسیسم، حزب توده
  • سیدعلی قاسم زاده، فضل الله خدادادی*، محسن محمدی فشارکی صفحات 95-115

    رمان تاریخی شکلی از روایت داستانی ست که ترکیبی از داستان و تاریخ است. به طوری که نمی توان به آسانی گفت که در این قالب آیا تاریخ به عنوان موضوع کار نویسنده، در محور داستان قرار می گیرد و تمامی عناصر داستان در خدمت مورخ در می آید یا تاریخ به عنوان حکم فرعی اثر در پس داستان خود نمایی می کند؟ بهترین نمونه آمیزش داستان وتاریخ را در این رمان ها می توان دید. در این قالب داستانی اشخاص برجسته وتاریخی،سلسه حوادث و عصر گذشته بازسازی می شود و از آنجا که به گذشته می پردازد تاریخ است واز آنجا که برای بیان حوادث از عناصر روایت وداستان پردازی استفاده می کند، داستان است.در واقع رمان تاریخی از آنجا که به شرح حوادث گذشته می پردازد، تابع الگوهای روایت است. اگر به آن دسته از رمان هایی که نوشتار تاریخی خوانده می شود دقت کنیم متوجه می شویم که بیشتر داستان به چیزی نظر دارد که «گذشته» است یا به نوعی معنایی از«گذشتگی» به خود گرفته است.
    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از روش کتابخانه ای به شکل شناسی ساختار رمان تاریخی می پردازد و در حین پژوهش علاوه بر تبیین ساختار رمان تاریخی به چگونگی آمیزش دو عنصر داستان و تاریخ در این قالب می پردازد

    کلیدواژگان: داستان، تاریخ روایی، روایت، رمان تاریخی
  • نورالدین مهدی قائم پناه*، رضا مهرآفرین صفحات 117-138

    تمدن ایلام مهم‏‏ترین تمدن باستانی و بومی سرزمین ایران پیش از تشکیل حکومت‏‏های آریایی ماد و هخامنشی است. این تمدن، با مرکزیت شوش، از حدود 3200 پ م وارد عصر شهرنشینی شد و در 646 پ م به ‏‏دست آشوری‏‏ها از صحنه تاریخ کنار گذاشته شد. یکی از مهم‏‏ترین ارکان تمدن ایلامیان مذهب و جهان‏‏بینی خاص آنان است که با ساخت معابد، پیکره خدایان، و مراسم و آیین‏‏های مذهبی، مانند قربانی و نذورات، جلوه‏‏گر می‏‏شود. براساس مدارک و شواهد باستان‏‏شناختی، مذهب ایلامیان در گذر زمان بسیار دگرگون شده است؛ مهم‏‏ترین وجه این دگرگونی را می‏‏توان در اشکال مختلف خدایان ایلامی به طرزی آشکار مشاهده کرد. در مطالعه حاضر ‏کوشش شده است، با تکیه بر شواهد باستان‏‏شناختی، سیر تحول اشکال خدایان ایلامی از آغاز شکل‏‏گیری تا سقوط این تمدن در قالب ظاهر، حیوانات (دیوسانان)، ترکیب حیوان حیوان، ترکیب انسان حیوان، انسان، و سرانجام به ‏‏صورت ایزدانی مجرد و نادیدنی به نمایش گذاشته شود.

    کلیدواژگان: تمدن ایلام، مذهب ایلامیان، نقش خدایان، نقوش اساطیری
  • مینا صفا*، مصطفی ندیم صفحات 139-160

    دولت سامانی در شرق قلمرو خلافت اسلامی در بستری غنی از مولفه ها و مفاهیم فرهنگی-اجتماعی در قرن 4ه.ق تاسیس گردید. آل سامان در کشاکش با گفتمان سیاسی دولت های رقیب نیازمند اثبات حقانیت و کسب مقبولیت از طریق بهره برداری از مفاهیم و ارزش های موجود در بافت فکری، فرهنگی و نظام معنایی تثبیت شده در ساختار زبانی ساکنان سرزمین های مفتوحه شدند. یکی از مفاهیم ریشه دار در چنین بافت و نظام اندیشه ای: «برخورداری از تبار پادشاهان و قهرمانان اساطیری-تاریخی» در پذیرش سیاسی و فرهنگی یک سلسله بود. بر این اساس در این مقاله برخلاف روش های معمول مطالعات تبارشناسی در رویکردی جدید از روش شناسی و نظریه تحلیل گفتمان در بررسی روایت بلعمی از تبار اشکانی سامانیان استفاده گردید و آشکار شد که دربار سامانی در بستر رقابت های سیاسی و اهداف ایدئولوژیک، گزاره های سیاسی و تبارشناسی خود را در وارد این کتاب تاریخی نموده است.

    کلیدواژگان: سامانیان، گفتمان سیاسی، گفتمان تبارشناسی، مقبولیت، تاریخ بلعمی
|
  • Mohsen Lotfabadi*, Mohammad Pourghanbar Pages 73-93

    These are all features of the historian Ehsan Tabari: Reviews on People with demos (Studing history of the masses), Looking structural Phenomena and events, Examine the chain of events To understand the evolution of time, Due to events in other regions of the world And other historical periods, For a better understanding of your desired event, Inference rule of historical phenomena, According to the algebraic and historical development. However, Tabari due to strict adherence to Marxist ideology, ignores many historical facts of Iran And its theoretical approach Imposes on historical phenomena, although he is not believed it.

    Keywords: Historiography, Ehsan Tabari, Marxism, The Tudeh Party
  • Mehdi Ghaempanah*, Reza Mehrafarin Pages 117-138

    Ilam civilization is the most important ancient and indigenous civilization of Iran prior to the formation of Aryan rule and the Achaemenid Empire. The capital of this civilization, Susa, joinedurbanization in 3200 B.C. and was put aside from history in 646 B.C. by Assyrian Empire. One of the most significant part of this civilization was Ilamidreligion and worldview as represented in their temples, gods statues, religious traditions, and ceremonies such as immolation, oblation, and so on. According to archeological documents and evidence, Ilamid religion has transformed greatly. This transformation is to a large extent reflected in the changes to the figures of Ilamid gods. This article, relying on archeological evidence, makes efforts to examine the metamorphosis in Ilamidgods from the beginning of their formation to the decline of this civilization. The gods appeared as animals (beasts), animal-animal combination, animal-human combination, and eventuallyas sacred and unobservable gods.

    Keywords: Ilam civilization, Ilamid religion, God's role, Mythological patterns