فهرست مطالب

جستارهای تاریخی - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

نشریه جستارهای تاریخی
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هادی پیروزان، محمدعلی رنجبر صفحات 1-22
    سلسله ذهبیه با داشتن پیشینه حمایت همه سویه از حکومت صفوی (907-1135ق)، به ناگهان با سقوط اصفهان و حوادث پس از آن، از جمله روی کارآمدن حاکمیت افشاریه و زندیه (1149-1209ق)، روبرو گردید. سیر فعالیتهای اجتماعی – سیاسی این سلسله در طول این سال ها، از جمله دوره هایی است که پژوهش روشمند و مستقلی درباره آن انجام نگرفته است. از این رو مساله اصلی پژوهش حاضر هم ناظر به چگونگی تعامل و سلوک سلسله ذهبیه با حاکمیت سیاسی در طول سالیان مورد بررسی می باشد.
    پژوهش حاضر درصدد است با استفاده از منابع اصلی و منابع طریقتی سلسله ذهبیه، در روشن شدن این مساله گامی بردارد. بر اساس یافته های تحقیق، طریقت ذهبیه در دوره افغان ها، در برگرداندن خاندان صفوی بر سریر سلطنت تلاش کرد، در زمان نادر شاه با توجه به سیاستهای مذهبی خاص او، این سلسله به دوران رکود و انزوا رفت. اما در عصر کریم خان با انتخاب شیراز به عنوان پایتخت و ارادت کریم خان به قطب ذهبی عصر خود، این طریقت دوباره اوج گرفت. از اینرو فرایند رفتار ذهبیان در پیوند با مواضع فرمانروائی های سه گانه –افغانها، افشاریه و زندیه- شکل گرفت. مواضعی که در گستره دوری تا نزدیکی با صفویان نیز معنا می یافت.
    کلیدواژگان: قطب الدین نیریزی، مشروعیت، حکمت معصومیه الهیه، شیراز، افشاریه، زندیه
  • جهانبخش ثواقب صفحات 23-45
    یکی از ماموریت های اصلی سلسله های حکومت گر در ایران برای تداوم قدرت سیاسی خود، برقراری امنیت اجتماعی و مقابله با پدیده هایی بود که آرامش و ثبات کشور را در هم می ریخت. از این رو پدیده هایی چون شورش های اجتماعی، راهزنی و دزدی، بی اعتنایی به فرامین شاه و ماموران دولت، اختلال در وضعیت ارزاق عمومی و بازار، قتل، تجاوز به عنف، بدمستی و اموری از این قبیل؛ مجازات هایی را درپی داشت که بدون ضابطه ی مشخصی به شیوه های گوناگونی در محاکم عرفی یا به امر شاه، دستور حاکم و یا از سوی برخی مناصب سنتی امنیتی شهرها به اجرا درمی آمد. بسیاری از این مجازات ها بر مبانی فقهی و شرع استوار نبود بلکه بر اساس عرف، مصلحت های حکومت و اختیار صاحبان قدرت قرار داشت. این شیوه مجازات های مبتنی بر عرف در دوره قاجاریه به دلیل ناامنی های گسترده اجتماعی بسیار بارز بود و در گزارش های مورخان و نیز سیاحان اروپایی دیدار کننده از ایران در این دوره بازتاب یافته است. در این مقاله انواع مجازات های مجرمان و شیوه اجرای آنها در دوره قاجاریه تا پیش از وقوع انقلاب مشروطه که تغییراتی در ساختار قدرت پدید می آید، تبیین شده است. یافته پژوهش نشان داده است که کیفر جرایم تابع رویه حقوقی مشخص و ضابطه مند نبوده بلکه خواست و اراده شاه و صاحب منصبان حکومتی و تصمیم ماموران اجرایی کیفیت آن را تعیین می کرده و غالبا با شیوه خشونت و مجازات های سخت انجام می شده است.
    کلیدواژگان: قاجاریه، امنیت، جرایم، مجازات، داروغه، فراش، میرغضب
  • محسن رحمتی صفحات 47-72
    یکی از جریانهای سیاسی و اجتماعی ایران در طول قرن چهارم هجری، تلاش برای احیاء شاهنشاهی ایرانی، با انگیزه های متفاوت، از سوی حکمرانان ایرانی بود. حکومت سامانی نیز با توجه به اهداف و برنامه های خاص خود، تلاش های قابل توجهی در این زمینه انجام داد.
    این مقاله در صدد است تا با روش توصیفی- تحلیلی و از طریق به پرسش کشیدن اندک اطلاعات موجود تاریخی تا حد امکان تلاشهای سامانیان در رابطه با احیاء شاهنشاهی ایرانی را تبیین و روشن نماید.
    این پژوهش نشان می دهد که در طول قرن چهارم، عوامل متعددی همچون رقابت اشراف خراسان، رقابت با بویهیان و همچنین تنش در مناسبات با خلافت عباسی، سامانیان را واداشت تا به تلاش برای احیاء شاهنشاهی ایرانی روی آورند. بنابراین، برای کسب حقانیت درقدرت خود، به دو صورت عملی و نظری، کوشیدند تا شاهنشاهی ایرانی را احیاء نمایند. اگر چه با وجود برخی موانع همچون اقتدار طبقه دین یار، حضور گسترده عرب ها و ترکان، تراکم غازیان و صوفیان در قلمرو آنها، رویکرد سامانیان به احیاء شاهنشاهی ایرانی را با آن بویهیان متفاوت ساخت.
    کلیدواژگان: سامانیان، احیاء شاهنشاهی، خلافت عباسی، ماوراء النهر، خراسان
  • سید محمد طاهری مقدم، ابراهیم بوچانی * صفحات 73-88

    میرزاملکم خان ناظم الدوله از جمله روشنفکرانی است که با نگارش رساله های متعدد در زمینه های سیاسی، فرهنگی و آموزشی در بیداری اجتماعی ایرانیان سهمی به سزا داشته است. درباره وی و در خدمت یا خیانت او قضاوت های گوناگونی شده است که این داوری های متفاوت و حتی متضاد تا حدودی به نحوه نگرش رسمی جامعه در باب ورود افکار جدید مربوط می شود. ملکم خان در زمینه علت شناسی پریشانی احوال ایرانیان و راه نجات آنان مکتوبات فراوانی دارد. یکی از جنبه های پرمحتوای افکار او، توجه به مسائل آموزشی و فرهنگی است. او در خلال رساله هایش، ترقی غرب را در ترویج علوم و باسوادی مردم می دانست و عقب ماندگی ممالک اسلام را در بی سوادی و علت بی سوادی را در مشکلات الفبا و خط جستجو می کرد. مقاله حاضر به بررسی آراء آموزشی ملکم خان می پردازد و محور اندیشه های انتقادی او، که همان اصلاح الفبا و عرفی شدن نظام آموزشی است، دیگر مساله ای است که مورد واکاوی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: میرزا ملکم خان، نظام آموزشی جدید، عرفی شدن آموزش، اصلاح الفبا، آموزش نسوان
  • شهین فارابی، مهری ادریسی صفحات 89-110
    از جمله مشکلاتی که نقد تاریخ نگاری صفویه با آن مواجه است کمبود اطلاعات درباره زندگی نامه، روش ها و دیدگاه های مورخان و واقعه نگارانی است که معمولا از میان اهل دیوان برخاسته اند. در این پژوهش، دو مورخ درباری دوره شاه عباس اول (996-1038 ه.ق)، اسکندربیک ترکمان مولف تاریخ عالم آرای عباسی به عنوان منشی و ملاجلال یزدی مولف تاریخ عباسی به عنوان منجم که هر دو سی و اندی سال را در خدمت شاه بوده اند برگزیده شده اند. دلایل این انتخاب، معاصر بودن حیات شغلی این دو مورخ با یکدیگر، رویارویی با رویداد های یک دوره زمانی مشخص و ارائه گزارشهای متفاوت توسط آنها می باشد.
    این مقاله با هدف مقایسه تطبیقی سبک تاریخ نگاری و دیدگاه های هر یک از دو مورخ درباره موضوعات مشترک تاریخی مشخص،ازجمله قیام خان احمد گیلانی، نجات جان شاه عباس در سال 1001 ه.ق. سفر پیاده شاه از اصفهان به مشهد در سال 1010 ه.ق و... به این سوالات پاسخ خواهد داد که چه عواملی بر سبک و دیدگاه های تاریخ نگاری هر کدام موثر بوده و چرا با وجود تقارن زمانی، موضوعات مشترک اندکی در آثارشان دیده می شود؟ در مجموع، دیدگاه های تاریخ نگاری هر یک تحت تاثیر کمیت و کیفیت دانش تاریخ نگاری آن ها بوده و ویژگی های شغلی هر یک در نوع نگاه و درک آن ها از موضوعات موثر بوده است.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی تاریخ نگاری، اسکندربیک منشی، ملاجلال منجم یزدی
  • علیرضا ملایی توانی صفحات 111-134
    در میان رشته های اصلی علوم انسانی پیوندهای دانشی عمیقی میان علم تاریخ و علم سیاست وجود دارد. نه تنها در بسیاری از حوزه های تاریخ معاصر بلکه حتی درباره ی گذشته های دوردست تر نیز می توان این پیوندها را از نظر موضوعی، معرفتی و روشی نشان داد. کاربرد فراوان واژگان، مفاهیم و موضوعات خاص علم سیاست در مباحث تاریخی از ویژگی های تعامل این دو علم است. پیوندهای این دو حوزه ی دانشی را می توان از زاویه های گوناگون بررسی کرد اما آن چه محور اصلی این مقاله را شکل می دهد بررسی چگونگی و کاربست واژگان و مفاهیم دانش سیاست در برنامه های آموزشی مقاطع کارشناسی رشته ی تاریخ از بدو تاسیس این رشته تا امروز است. نگارنده با روش توصیفی- تبیینی می کوشد این نسبت ها را از منظر پیوند دانش تاریخ و دانش سیاست در سرفصل های برنامه ی آموزشی رشته ی تاریخ مورد ارزیابی قرار دهد و با روش تحلیل محتوا بسامد و فراوانی این مفاهیم را بسنجد. نتیجه این تحقیق گویای افزایش تدریجی حجم درس های هم پیوند با دانش سیاست و کاربرد واژگان و مفاهیم سیاسی در برنامه ی آموزشی رشته ی تاریخ است.
    کلیدواژگان: رشته تاریخ، دانش سیاسی، برنامه آموزشی، مطالعه میان رشته ای
|
  • Hadi Pirouzan, Mohammad Ali Ranjbar Pages 1-22
    Zahabiye dynasty، despite having all-round support of Safavid government (907-1135 AH)، encountered events like sudden collapse of Isfahan and its subsequent events، including the reign of Afsharid and Zandiyeh dynasties (1209-1149 AH). Nonetheless، no systematic and independent research has so far been conducted on the trend of socio-political activities of this dynasty. Given that، the present study aims at studying the interactions and manners of Zahabiya dynasty with the political authority during the years before the emergence of Qajar dynasty (1210-1343 AH). It attempts to elucidate the matter using main sources and sect-related sources of Zahabiya dynasty. According to research findings، Zahabiya sect attempted for bringing back the Safavid dynasty to the throne during Afghans era. This sect experienced recession and isolation in Nader Shah era، due to his particular religious policies. Nonetheless، the sect reached its peak once more upon the selection of Shiraz as the capital city and Karim Khan’s devotion to the Zahabi pole of his time. Thus، the Zahabis’ terms of conduct in interaction with positioning of Afghan، Afsharid، and Zandiyeh sovereignties were formed; the positioning which was meaningfully extended to Safavids as well.
    Keywords: Gotbuddin Nayrizi, Legitimacy, Sacred divine wisdom, Shiraz, Afsharid, Zandiyeh
  • Jahanbaksh Savabegh Pages 23-45
    As one of their main functions to maintain political power, ruling dynasties in Iran always tried to establish social security and confront any events that might disrupt stability in the country. Therefore, various penalties had been meted out for perpetrators of such phenomena including social unrest, robbery, acting in disobedience to the orders of the Shah and other officials, disruption to economic activities and financial affairs of the people, murder, rape, drunken brawls in public places, and the like. These punishments were performed in various manners by non-religious jurisdictions or at the behest of the Shah, local rulers, or other security officials without any established procedures. Most of the punishments were based on the expediency of the government rather than the expediency of religion or jurisprudence. Rulers determined the manner of punishment on the basis of popular preferences. This type of conventional punishment, as opposed to legal or religious punishment, was quite common during the Qajar era, as a tool for countering the widespread social unrest. This has been reflected in the chronicles of many historians and in the diaries written by many European tourists visiting Iran during the period. The present study deals with various types of punishment of criminals and the manner of practicing such punishments during the Qajar era before the Constitutional Revolution. Findings of the study show that the punishments in the period were not based on any legal standards and that decisions of the Shah and other government officials determined the manner of performing punishments, often with much violence and harshness.
    Keywords: Qajar Era, Security, Crimes, Punishments, Daroughah [Police official], Farrash [Guard], Executioner
  • Mohsen Rahmati Pages 47-72
    Among political and social movements of the 4th century, we can refer to various attempts made by many Iranian rulers for the revival of Persian kingdom. Similarly, Samanid Empire—in line with its intended aims and plans—made significant attempts in this case. The present study, adopting a descriptive-analytic research method, aims at probing into the scant existing data to elucidate the attempts made by the Samanids for the revival of Persian kingdom. The results of the study reveal that various factors including rivalry between Khorasan noblemen, competition with Buhiyans, and tensions in relationships with Abbasid Caliphate made the Samanids attempt for the revival of Persian kingdom in the beginning of the 4th century. Accordingly, to maintain their own right to rule, they acted both theoretically and practically to revive the Persian kingdom. Nonetheless, some obstacles like authority of Dinyar social class, widespread presence of Arabs and Turks, and large population of Ghaziyan and Sufis in their territory made Samanids adopt a different policy for the revival of Persian kingdom comparing with that of Buhiyans.
    Keywords: Samanid Empire, Revival of Persian kingdom, Abbasid Caliphate, Transoxiana, Khorassan
  • Seyyed Mohammad Taheri Moqadam, Ebrahim Boochani Pages 73-88

    Mirza Malkum Khan Nazem al-Dowleh is one of the prominent intellectuals whose numerous political, cultural, and educational writings have played a significant role in social awakening of Iranians. Whether he served with loyalty or betrayed his country has been a subject for debate. These various and even opposing judgments have somewhat been influenced by the dominant attitudes of the public towards emergence of new thinking paradigms. Malkum Khan has written a lot investigating the causes of Iranian's adversities and the possible solutions. An outstanding aspect of his brilliant ideas was his care for cultural and educational issues. In his writings, he recognized public literacy and promotion of sciences as the bases for Western progress. On the other hand, he recognized illiteracy as the reason for the retardation in the Islamic regions. To him, alphabetic and orthographic problems lied at the root of illiteracy. The present two-fold study aims at examining the educational perspectives of Malkum Khan and his critical ideologies, i.e. reforming the alphabet and customizing the educational system.

    Keywords: Mirza Malkum Khan, New educational system, Customizing education, Alphabet reforming, Women education
  • Shahin Farabi, Mehri Edrisi Pages 89-110
    One of the problems encountered in Safavid historiographical criticism is lack of information on biography, approaches, and viewpoints of historians and chroniclers who were mainly the court administrators. In this study, two courtier historians at the time of Shah Abbas I (996-1038 AH) have been selected: Iskandar Beg, the author of History of Alam Aray Abbasi, as the special secretary, and Molla Jalal Yazdi, the author of Abbasid History, as the astronomer. Both served Shah Abbas I about thirty years. The reasons for the selection of these two historians are their contemporary career lives, encountering events occurred in a certain period of time, provision of different reports, and finally, writing their history in the name of Shah Abbas I. The present paper aims at comparing the chronology styles of these two historians and their viewpoints about certain common historical issues; such as Khan Ahmad s’ rise, Shah Abbas’ rescue from death in 1001 AH, his travelling from Isfahan to Mashhad on foot in 1010 AH, and the like. This paper answers such questions as what factors influenced the chronology styles and viewpoints of each of these historians and why there are few common issues in their works, despite them living in the same period. Altogether, it can be said that chronological approaches of each of them were influenced by quantity and quality of their knowledge of chronology. Moreover, their career features had an influence on their viewpoints and perception of issues.
    Keywords: Comparative Comparison, Historiography, Iskandar Beg Munshi, Molla Jalal Yazdi
  • Alireza Mollaiy Tavany Pages 111-134
    Considering main academic disciplines of humanities in Iran, stronger links can be seen between History science and Political science. Such links can be shown not only in a good number of contemporary history areas but also in thematic, methodological, and epistemological aspects of earlier times. Frequent application of political terminologies and jargons in historical studies is indicative of existing interactions between these two sciences. These relations can be investigated from different aspects. The present article attempts to investigate the application of political terminologies and jargons in the curriculum of History discipline, Bachelor’s level, since its establishment in Iranian universities until now. Employing descriptive-explanatory research method, the present study aims at examining such interactions between History science and Political science in the educational courses of History discipline. Taking advantage of content-analysis, it then assesses the frequency of occurrence of political terms. The results of the research show that educational subjects employing Political science and political terminologies and concepts have gradually increased in the History curriculum.
    Keywords: History discipline, Political science, Curriculum, Inter, disciplinary study