فهرست مطالب

فقه اهل بیت - پیاپی 70-71 (تابستان و پاییز 1391)

نشریه فقه اهل بیت
پیاپی 70-71 (تابستان و پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیدکاظم حائری صفحه 5
    این مقاله با پیش فرض ولایت سیاسی برای فقیه به بیان دو راهکار فقهی برای حل مسئله تزاحم میان مقام ولایت و مقام مرجعیت در عرصه تقلید پرداخته است. در راهکار اول بر پایه استدلال به ادله لفظی تقلید و بنای عقل و در راهکار دوم بر پایه استدلال به قاعده تزاحم و ترتب، به این نتیجه می رسد که در مواردی که فقیه اعلم، شایستگی رهبری را نداشته باشد و فقیهی که رهبری را برعهده دارد، اعلم نباشد، تقلید از فقیهی که رهبری را برعهده دارد مقدم است.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، مرجعیت، تقلید
  • شهید سیدمحمدباقر صدر صفحه 11
    این مقاله در صدد بررسی سه مسئله پیرامون احیای زمین های موات است. در ابتدا با استفاده از چهار دسته روایات، اثبات می شود که زمین های موات به حسب طبیعت اولیه شان ملک امام معصوم(ع) است. سپس به بررسی چگونگی تملیک زمین پس از احیای آن پرداخته شده و با بررسی چهار دسته از روایات و جرح و تعدیل میان آنها اینگونه نتیجه گرفته می شود که تمام زمین ها بعد از احیا نیز به صورت مطلق در ملکیت امام(ع) باقی می ماند و کسی که در آنها تصرف می کند، در صورتی که اجرت معینی از سوی امام(ع) برای زمین مشخص نشده باشد باید اجره المثل آن را به امام پرداخت کند، البته به جز شیعیان.
    مسئله سومی که مقاله به آن پرداخته این است که اگر شخصی زمینی را احیا کند و سپس آن را رها کرد تا دوباره تبدیل به موات شود در صورتی که از اصل زمین اعراض کرده باشد فرد دومی که زمین را احیا می کند نسبت به زمین اولویت دارد ولی اگر فرد اول از اصل زمین اعراض نکرده و فقط نسبت به کارکردن روی زمین اهمال کرده باشد خود او نسبت به زمین سزاوارتر است.
    کلیدواژگان: زمین، زمین موات، امام معصوم(ع)، احیا
  • ابوالقاسم علیدوست، حسینعلی بای صفحه 48
    بیان نشدن ضابطه ای برای ضمان در نصوص شرعی و به تبع آن، بسنده کردن فقها و قانون گذار به بیان برخی از مصادیق ضمان، مشکلاتی را برای محاکم و دادگاه ها به وجود آورده است. این مقاله با عنایت به ضرورت معرفی معیاری که بتواند در موارد مشکوک و غیر منصوص مورد استناد قرار گیرد، تالیف شده است. آنچه این تحقیق به دست می دهد این است که معیار ضمان، استناد جنایت یا خسارت است، نه اموری مانند عدوانی بودن عمل یا تقصیر مرتکب. بر این اساس، برای ضامن شمرده شدن یک عامل، کافی است که خسارت و صدمه ایجاد شده به آن عامل منتسب باشد؛ خواه عامل یاد شده عدوانی باشد یا غیر عدوانی و خواه عامل جنایت، مرتکب تقصیری شده باشد یا نه. با تکیه بر این ضابطه، در تزاحم موجبات نیز باید فارغ از حصار عناوینی همچون «سبب» و «مباشر»، ضمان را متوجه عاملی دانست که عرف، جنایت یا خسارت را به آن عامل مستند می کند و چنانچه صدمه و تلف عرفا به چند عامل منتسب باشد، همگی به میزان تاثیری که در جنایت داشته اند، ضامن خواهند بود.
    کلیدواژگان: ضمان، جنایت، خسارت، سبب، مباشر، تلف
  • محمد عندلیب همدانی، حمید ستوده صفحه 106
    «مذاق فقه» یا «مذاق شریعت» از واژگان نوآمدی است که ساحت استدلالی فقه، در دوران های اخیر بیشتر با آن مرتبط شده است. نوشتار حاضر، با بازشناسی مذاق شریعت، در پی آن است تا خاستگاه این نهاد، جایگاه کاربست و ادله اعتبار آن را انعکاس دهد؛ همچنین با نگاهی انتقادی به پیشنهاد حذف این نهاد تئوریک از وادی فقاهت، یا استفاده نابه جا از آن، این خط مشی را برگزیده است که با رویکرد ضابطه مندی مذاق شریعت و تنقیح گلوگاه ها، می توان آن را در میان مباحث اصولی مطرح و نهادینه ساخت.
    کلیدواژگان: مذاق شریعت، فقه، احکام غیر توقیفی، اراده شارع
  • عبدالله خدابخشی صفحه 142
    اشخاص ممکن است آگاهانه یا ناآگاهانه با محجور معامله کنند و مالی را به او تحویل دهند. در این صورت، مسئولیت قراردادی محجور و حدود آن مطرح می شود که مباحثی ظریف، اما پراکنده را در فقه به خود اختصاص داده است و قانون مدنی نیز حکم مستقلی در این زمینه دارد و مانند بسیاری از مسایل دیگر، قانون در این مورد نیز نیازمند توجه به تحلیل های فقهی و نظریات فقهاست. این نوشته درصدد است با بررسی فقهی موضوع و تطبیق آن با قانون، پاسخی متعارف و برگرفته از هر دو منبع، برای این مسئله به دست آورد.
    کلیدواژگان: محجور، مسئولیت قراردادی، تسلط بر مال، حفظ مال
  • سیدمهدی میرداداشی صفحه 192
    تا سال 1381 هرگاه عقد ازدواج به دلیل فوت شوهر منحل می شد، در عین حال که زن مکلف بود عده وفات را نگه دارد، نمی توانست نفقه را مطالبه کند؛ ولی با اصلاح ماده 1110 قانون مدنی از سال 1381 زن می تواند در ایام عده، نفقه اش را مطالبه کند. این رویکرد، علاوه بر داشتن مبنای فقهی، با عدالت قضایی در حمایت از زن، به ویژه در فرض حمل نیز سازگار است. از نظر فقهی، درباره نفقه زن پس از فوت شوهرش، تا انقضای عده وفات (چهار ماه و ده روز) با نفقه زنی که حامل باشد، تا زمان وضع حمل، اختلاف فاحشی وجود دارد. در این مقاله سعی شده است مراد قانون گذار از این اصلاحیه معلوم گردد؛ حتی اگر بپذیریم که قانون گذار در مقام حمایت از زن، به ویژه در فرض حمل بوده و در این زمینه موفق عمل نکرده است. بنابراین، در ادامه، پیشنهاد اصلاحی خویش را مطرح خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: نفقه، عده وفات، حمل، فوت شوهر
  • علی غلامی صفحه 209
    بحث قتل در فراش که در ماده 630 قانون مجازات اسلامی منعکس شده است، ریشه فقهی دارد و مشخصا برگرفته از مسئله 28 کتاب تحریرالوسیله حضرت امام(ره) است. در عین حال، فقها در این موضوع نظریات متفاوتی دارند.
    فقهای شیعه در این باره دو نظر دارند: گروه اول که متشکل از اغلب فقهاست، قائلند که اگر مرد زن خود را در حال زنا با مرد دیگری ببیند، حق دارد هر دو را بکشد؛ اگر چه برخی این حق را مشروط به احصان زانی یا احصان زانی و زانیه می دانند.
    گروه دوم که آیت الله خویی قائل شاخص آن است، قتل زانی و زانیه را توسط شوهر، نه تنها دارای اشکال، بلکه ممنوع می داند. مبانی این نظر از جهات مختلف، جای نقد و تامل دارد.
    مذاهب چهارگانه اهل سنت، با اختلافاتی که در جزئیات این مسئله دارند، در مجموع معتقدند اگر مردی، اجنبی را در حال زنا با همسر خویش ببیند و او را به قتل برساند، در صورتی که بتواند زنای محصنه وی را اثبات کند، قصاص نخواهد شد. البته برخی احصان را شرط دانسته و برخی دیگر آن را شرط ندانسته و نفس اثبات زنا را باعث معافیت شوهر از قصاص می دانند.
    در باب حکمت حکم نیز چهار احتمال: تحریک و تهییج روحی شوهر، دفاع مشروع از عرض و ناموس، اجرای حد الهی، مهدورالدم بودن زانی و زانیه، وجود دارد که دفاع مشروع، قائلان بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: قتل، فراش، احصان، دفاع مشروع
  • مسعود امامی* صفحه 235
    نوشتار حاضر طی چهار فصل به بیان سه معنای لغوی کلمه فقه و معنای اصطلاحی آن و سیر تطور و شکل گیری آنها در میان عموم مسلمانان و دانشمندان دینی در طول تاریخ پرداخته و در نهایت به این نتیجه رسیده است که معنای لغوی نخست برای فقه، فهم عمیق معانی می باشد. این معنا پس از نزول آیه 122 سوره توبه به تدریج به معنای دوم که فهم عمیق دین است متحول گردید. سپس در اوایل قرن پنجم، معنای سوم فقه که فهم عمیق احکام شرعی می باشد رواج یافت و تا کنون این معنا میان مسلمانان از لفظ فقه متبادر است. پس در عصر حضور معصومان(ع)، معنای سوم رواج نداشته و به همین جهت نباید نصوص قرآنی و روایی بر این معنا حمل شود. در نهایت در فصل پنجم این نوشتار برخی نتایج علمی برخاسته از فصول قبل بیان شده است.
    کلیدواژگان: فقه، فقیه، فقها، مرجعیت تقلید
  • رضا مختاری صفحه 303
  • بلال شاکری صفحه 319
    در این مقاله نظریه حق الطاعه بر اساس کتاب «نظریه حق الطاعه»، نوشته آقای رضا اسلامی مورد نقد و بررسی قرار می گیرد.
    در نوشتار حاضر ابتدا سعی شده پیش فرض هایی که ممکن است برای نظریه حق الطاعه در نظر گرفته شود مورد بررسی قرار گیرد و نظریه مطرح شده با این پیش فرض ها تطبیق داده شود تا سازگاری یا سازگار نبودن آن مشخص گردد.
    در بخش دیگر به بررسی ادله احتیاط عقلی و آثار مطرح شده برای نظریه حق الطاعه پرداخته شده و در پایان، اشکالات مطرح بر نظریه حق الطاعه و تالی فاسدهای این نظریه بیان شده است.
    کلیدواژگان: حق الطاعه، مولویت، احتیاط عقلی، قبح عقاب بلابیان، برائت عقلی
  • صفحه 356
|
  • Seyyed Kazem Haeri Page 5
    Assuming political guardianship for jurisprudents, this article provides two jurisprudential solutions to resolve the conflict between religious authority and leadership in taqlid [imitation] arena. First solution which is based on reasoning through literal reasons in the field of taqlid and judgment by intellect and second solution which is based on reasoning through a rule in Islamic jurisprudence called "tazahom [conflict] and tarattob [succession] both conclude that whenever the most knowledgeable religious authority in not qualified for leadership while the one who is the leader is not the most knowledgeable, it is preferred to do taqlid of [imitate] the religious authority who is the leader.
    Keywords: welayate faqih [jurisprudence's guardianship], religious authority, taqlid [imitation]
  • Shahid Seyyed Muhammad Baqer Sadr, Accounts By: Abdolmajid Roshani Ghorghani Page 11
    This article tries to examine three problems concerning the revival of barren lands. Using four groups of traditions, the author first proves that barren lands naturally belong to infallible Imam (A). Then he examines how barren lands can be owned after being revived. Having examined four groups of traditions, he concludes that all lands absolutely remain in Imam's (A) ownership and the one who posseses the land should pay ojrat al-mesl [a rent for a similar land] if no specific rent has been determined by Imam for the land. Shiites however are exempted from this ruling. Third issue discussed by the author is that if someone revives a land and then leaves it and it becomes barren again if he has abandoned the land a second person who revives it again will have priority over the previous reviver. But if the first reviver has not abandoned the land and has only ignored working on the land he will be more eligible to this land.
    Keywords: land, barren land, infallible Imam, reviver
  • Abolghasem Alidoost, Husseinali Bie Page 48
    Since a clear criterion has not been mentioned for liability in religious scriptures and as a result jurisprudents and those who have written the law have only mentioned some instances of liability, problems have occurred for the courts of law. This article has been written to address the necessity of introducing a criterion to be referred to in cases that are unclear and are not mentioned in scriptures. The outcome of this study is that the criterion for liability is the one whom the crime is referred to not other criteria such as aggressive nature of the act or negligence of the perpetrator. Based on this, to consider someone liable it suffices the loss and harm be referred to him/her; whether the act has been aggressive or not and whether the perpetrator has been negligent or not. Relying upon this rule, when there are a number of causes liability should be attributed to someone whom the crime is referred to by the common sense. If the loss and harm are referred to more than one source by the common sense then each one will be liable proportionately.
    Keywords: liability, crime, harm, cause, accomplice, loss
  • Muhammad Andalib Hamedan, Hamid Sotoude Page 106
    "Mezaq [tendency] of jurisprudence"or" mezaq of sharia" is among new terms recently applied in and associated with reasoning area in jurisprudence. Identifying the mezaq of sharia again, this article intends to reflect its origins, applications and reseans for its authenticity. Also with a criticizing view on suggestions to remove this theoretical tool from the domain of jurisprudence or misapplications, argues that with an approach to regulate mezaq of sharia and determining bottlenecks, it can be introduced to jurisprudential principles and institutionalized.
    Keywords: mezaq of sharia, jurisprudence, non, obligatory rulings, legislator's [Gods] will
  • Abdollah Khodabakhshi Page 142
    People may attentively or inattentively make a transaction with a mentally incompetent person and hand a property to him/her. In this case contractive responsibility of a mentally incompetent person and its boundaries will be raised which has been covered sporadically in Islamic jurisprudence under delicate discussions. Civil law has an independent ruling over this issue. Like many other issues, the law needs to take into account the jurisprudential analyses and knowledgeable jurisprudent's opinions. Jurisprudentially examining the issue and adjusting it into the law, this article intends to find a normal solution to this issue which is driven from both sources.
    Keywords: mentally incompetent, contractive responsibility, domination over property, preservation of property
  • Ali Gholami Page 209
    The issue of "murder in bed" which is reflected in article no.630 of Islamic Punishment Law has a jurisprudential root and is specifically driven from problem no.20 of Tahrir al-Wasila by Imam Khomeini (PBUH). However, Islamic jurisprudents have different opinions in this respect. Shiite jurisprudents have two opinions in this regard: first group that includes the majority of jurisprudents believe that if a man witnesses his wife having intercourse with a stranger man he has a right to kill both his wife and the man; however, some of these jurisprudents allow this on the condition that the man is married. Second group whose prominent member is ayatollah Khooee not only say murdering both the wife and the stranger is flawed but also they forbid it. The bases for this opinion are subject to criticism and contemplation. Four Sunni schools, although they have different opinions about the details of this issue, but they collectively believe that if a man witnesses a stranger man having intercourse with his wife and kills him will not be punished if he can prove the murdered man has been a married man. However, some put forth the condition of being married and some dont and believe the husband is exempted from punishment only if the adultery is proved. About the philosophy of this ruling there are four probabilities: the husband's hurt feelings, legitimate defense of one's face, executing divine order and adulterers are subject to death. Most of jurisprudents think it is a form of legitimate defense.
    Keywords: murder, bed, adultery, legitimate defense, jurisprudents
  • Masood Emami* Page 235
    The current study reviews three literal meanings of feqh and its terminological usage and how it has been developed and applied among Muslims and religious scholars during history. Finally it concludes that the first meaning for feqh is deep understanding of meanings. Following the revelation of Quran 9:122 its meaning changed to deep understanding of religion. Later in the beginning of fifth century yet another meaning became popular i.e. deep understanding of religious rules and regulations. This meaning is still common among Muslims and is the first meaning that comes to mind for the word feqh. Therefore this third meaning was not common during Imams (A) era. Thus, in Quran's verses and traditions we should not use this meaning of feqh. Finally in chapter five of this article some scientific outcomes derived from previous chapters have been stated.
    Keywords: feqh, faqih [jurisprudent], foqaha [plural form of faqih], religious authority
  • Belal Shakeri Page 319
    This article criticizes and reviews "Haqq al-Taa" by Reza Eslami. The current article initially discusses presumptions that may be considered for haqq al-Taa so that the proposed theory can be compared to these presumptions to find out whether they are compatible or not. Elsewhere intellectual precaution reasons and consequences of haqq al-taa have been examined. Finally shortcomings of haqq al-taa theory and its negative outcomes have been covered.
    Keywords: haqq al taa, mowlaviiat [patronage], intellectual precaution, qobhe eqabe bela bayan [unacceptability of punishment without prior warning], intellectual disassociation