فهرست مطالب

فقه اهل بیت - پیاپی 77-78 (بهار و تابستان 1393)

نشریه فقه اهل بیت
پیاپی 77-78 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی صفحه 5
    اگر ملکیت مال معینی، مردد میان یکی از دو یا چند نفر معلوم و مشخص باشد و راهی برای تعیین مالک آن نباشد، موضوع این مسئله نه از موارد قاعده علم اجمالی است که مقتضای آن، احتیاط و اجتناب همه اطراف از تصرف در آن مال است و نه از موارد کاربرد قاعده قرعه است.
    مقتضای ادله کتاب و سنت در این مسئله، توزیع و تقسیم این مال میان افراد اطراف شبهه است.
    کلیدواژگان: مال معین، مال مشتبه، ملکیت، افراد معین، علم اجمالی
  • احمدحسنی صفحه 23
    روش متداول و فراگیر برای تجمیع سرمایه برای انجام فعالیت های اقتصادی در دنیای امروز، شرکت های سهامی است. این شرکت ها از لحاظ فقهی مخدوش بوده و از جنبه حقوقی و اقتصادی نیز دچار اشکالاتی هستند. در این مقاله، به این اشکالات اشاره شده و برای پاسخ صحیح و مشروع به نیاز تجمیع سرمایه و مدیریت آن، انواع شرکت در فقه بررسی گردیده و شرکت فقهی متناسب با این نیاز انتخاب و بر اساس ضوابط آن، سازوکاری برای مدیریت شرکت طراحی شده است. قسمت پایانی مقاله، به تبیین برتری این شرکت فقهی بر شرکت سهامی علاوه بر مشروعیت آن اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: سرمایه، سرمایه گذار، فعالیت اقتصادی، شرکت سهامی، تجمیع سرمایه
  • حمید ستوده صفحه 77
    مذاق شریعت در عرصه استدلالات فقهی، با دو گرایش حذف و ضابطه مندی آن مواجه است؛ اعتقادناپذیری مذاق شریعت، انتقادناپذیری و قطع آفرینی کاذب، مهم ترین تاملاتی است که به این استناد، فتوا به حذف آن از ساحت فقهی، و جایگزین کردن دستگاهی سازی از ادله داده شده است؛ با این وجود، می توان با بازشناسی مذاق شریعت، ادله اعتبار آن را انعکاس داد و با ضابطه مندی مذاق، ابهامات و اشکالات آن را مرتفع ساخت، تا این موضوع، از استدلالات شخصی خارج شود و مبانی آن نیز در میان مباحث اصولی منقح گردد. نوشتار حاضر، پرتوی مجدد در استنادپذیری مذاق شریعت و نقد اندیشه نفی آن است.
    کلیدواژگان: مذاق شریعت، استناد پذیری، اعتقاد ناپذیری، انتقاد ناپذیری
  • مسعود امامی صفحه 102
    تحصیل ادله اثبات از طرق غیرشرعی و غیر قانونی جایز نیست. این ادله در صورتی که خللی در کاشفیت آنها باشد، اعتباری ندارند و در غیر این صورت به استناد اطلاق ادله روایی، معتبر می باشند. اطلاق قانون نیز گویای اعتبار این ادله است.
    کلیدواژگان: ادله اثبات، بینه، شهادت، قسم، سوگند، اقرار، علم قاضی
  • محمد علی ارجمند لاری صفحه 123
    یکاهای شرعی وزن و حجم در بسیاری مسائل فقهی از جمله مقدار کر، مقدار آب وضو و غسل، نصب زکات، زکات فطره، کفارات، مهر السنه و دیات کاربرد دارند. پژوهشگران شیعه و سنی برای تعیین دقیق وزن ها و حجم های شرعی به حسب کیلوگرم و لیتر، شیوه های مختلفی ارائه کرده اند که در این نوشتار به برخی از مهمترین آن ها پرداخته شده و شیوه ای جدید نیز ارائه شده که به نظر نویسنده دقیق تر و منطقی تر از روش های پیشین است.
    کلیدواژگان: دستگاه اندازه گیری اسلامی، یکاهای شرعی، شعیره، درهم، دینار، مد، صاع، کر
  • سید محمد جواد موسوی صفحه 155
    در آیه 11 سوره نساء در مورد تقسیم ارث بین فرزندان ابتدا آمده «للذکر مثل حظ الانثیین» سپس سهم بیشتر از دو دختر دو سوم و سهم یک دختر نصف تعیین شده و در ادامه سهم غیر فرزندان یعنی پدر و مادر هر کدام یک ششم، شوهر یک چهارم و همسر یک هشتم تعیین شده است.
    در این تحقیق درصدد هستیم تا اثبات کنیم که خداوند در قرآن کریم سهم همه ورثه را ثابت و از اصل مال تعیین نفرموده بلکه سهم غیر فرزندان را ثابت و از اصل مال و سهم دختران را متغیر و از باقی مانده مال تعیین فرموده و در صورتی برای دختر یا دختران سهم معین مشخص فرموده که فرزندان متشکل از دختر و پسر باشند نه در صورتی که فرزندان منحصرا دختر باشند؛ زیرا اگر مانند مشهور علما قائل شویم برای فرزندان در صورتی که منحصرا دختر باشند سهم معین مشخص شده است در این صورت جمع سهم های ورثه عدد یک نمی شود؛ به عبارت دیگر، جمع صور بیشتر از مخرج مشترک می شود لذا به نظر می رسد با توجه به قرینه کلام، معنای آیه «للذکر مثل حظ الانثیین» این است که اگر فرزندان شامل پسر و دو دختر باشند، پسرها در مجموع مثل دو دختر ارث می برند یعنی سهم دو دختر نصف و نصف دیگر سهم پسران است؛ خواه یک پسر باشد یا بیشتر. در فراز بعدی آیه سهم فرزندان اگر شامل اولاد پسر و بیشتر از دو دختر باشند مشخص می شود که سهم دختران دو سوم تعیین شده و یک سوم باقیمانده سهم اولاد پسر است و در فراز آخر سهم فرزندان اگر شامل اولاد پسر و یک دختر باشد مشخص می شود که سهم یک دختر نصف تعیین شده و نصف دیگر سهم اولاد پسر است. اگر همه فرزندان منحصرا دختر یا پسر باشند آنها سهم معینی ندارند بلکه سهم آنها با معین شدن سهم غیرفرزندان و مقید شدن سهم آنها به وجود فرزند مشخص می شود.
    کلیدواژگان: آیات ارث، روایات ارث، سهم الارث، عول و تعصیب
  • امید توکلی کیا صفحه 184
    حق، سلطه ای است که برای شخص بر شخص دیگر یا مال یا شیء، جعل و اعتبار می شود و هر صاحب حقی می تواند از حق خویش صرف نظر کند. متعلق حق، گاهی «دین» و گاهی «عین» است. اسقاط حق دینی را «ابراء» و اسقاط حق عینی را «اعراض» گویند. در این نوشتار در صدد تبیین این مطلب هستیم که علاوه بر عمومیت حدیث سلطنت و سیره عقلاء، روایات نیز بر حجیت مسقط بودن اعراض دلالت دارند؛ هرچند که اکثر فقها در سند و دلالت این روایات خدشه وارد کرده و آنها را دربردارنده این معنا ندانسته اند. با وجود روایاتی که از ادله اجتهادی هستند، استناد قائلان به زایل نشدن ملکیت به استصحاب که از ادله فقاهتی است، صحیح به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: روایات اعراض، حق مالکیت، اسقاط حق، زوال ملکیت
  • سجاد شهباز قهفرخی صفحه 208
    نظام حقوقی اسلام در ساختار خانواده، حقوق جنسی زن را متناسب با نیازهای فطری و فیزیولوژیکی او طراحی نموده است. نظام حقوقی اسلام علاوه بر پذیرش ساختار «تک شوهری» برای زنان و قرار دادن مجازات های سنگین برای زنانی که قصد ارضای جنسی خود، در خارج از چارچوب خانواده را داشته باشند، در این موضوع، نگاهی نو، مبتنی بر احترام و کرامت برای زن دارد. تبیین نظریه ی اسلام در خصوص «حق زوجه بر استمتاع جنسی» نیازمند بحث از ادله فقهی است. کندوکاو در ادله فقهی و بررسی برخی فروعات فقهی به این نتیجه رهنمون می کند که شوهر موظف است نیازهای جنسی زوجه را به نحوی برآورده سازد که نیازهای جنسی زن تامین شود و در صورت تخطی زوج از این وظیفه و تحقق عسر و حرج برای زوجه، حاکم شرع می تواند زن را طلاق قضایی دهد.
    کلیدواژگان: حقوق زن، حقوق جنسی، رابطه ی جنسی، حق استمتاع، طلاق قضایی
  • سید جابر موسوی راد صفحه 242
    حلیت یا حرمت گرفتن جریمه دیرکرد وام های بانکی، یکی از مسائل مهم بانکی به شمار می آید. بیشتر فقها گرفتن این جریمه را خلاف شرع و مصداق بارز ربا دانسته اند. علاوه بر این، روایاتی خاص در این باب وارد شده است. همچنین گرفتن این جریمه مصداق همان ربای جاهلی است که قرآن از آن نهی کرده است. در مقابل، برخی از فقها با مطرح کردن راه کارهایی چون جداسازی ربا از وجه التزام، تبیین ضرر وارد بر قرض دهنده، روایت «لی الواجد بالدین یحل عرضه و عقوبته»، قاعده وجوب وفای به عهود، حکم حکومتی، کاهش ارزش پول در صدد اثبات حلیت این امر برآمده اند.
    در این مقاله با بررسی راهکارهای یاد شده به این نتیجه رسیده ایم که گرفتن این جریمه وجهی شرعی ندارد؛ مگر آنکه مدت زیادی از زمان مقرر پرداخت قرض گذشته و تورم به میزان چشمگیری بالا رفته باشد؛ به صورتی که عرف، پرداخت این پول را معادل پول قبلی نداند.
    کلیدواژگان: جریمه دیرکرد، بانک، وجه التزام، ربای جاهلی، کاهش ارزش پول
  • سید محمد مهدی رفیع پور صفحه 272
    یکی از مباحث مهم کتاب جهاد، بحث «اهل بغی» است. این بحث، هم به لحاظ موضوعی و هم به لحاظ حکمی، نیازمند پژوهشی گسترده است. در فقه امامیه مشهور علما، تنها قیام علیه امام معصوم را مصداق بغی دانسته و از این رو، کمتر به جزئیات این فصل کتاب جهاد رسیدگی کرده اند. عده ای نیز در برخورد با کسانی که به مبارزه مسلحانه با حاکم اسلامی روی آورده اند، احکام «محاربه» را پیشنهاد داده اند. از دیدگاه نویسنده، اهل بغی کسانی هستند که بر گروهی از مسلمانان و از جمله حاکمان اسلامی، شورش مسلحانه کرده و حاضر به دست کشیدن از موضع خود نیستند.
    از آنجا که مباحث مربوط به بغی گسترده است، در این مقاله بر جنبه قرآنی بحث «اهل بغی» تمرکز شد و در موردی نیز میان آراء مشهور علمای امامیه و علمای اهل سنت، به ویژه دو مذهب حنفیه و شافعیه مقارنه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: اهل بغی، محاربه، فقه امامیه، فقه حنفیه، فقه شافعیه
  • علی میثمی تهرانی صفحه 299
    یکی از مسائل مستحدثه در عرصه فقه حکومتی بررسی حکم استفاده از سلاحهای کشتار جمعی در جنگ علیه کفار حربی است. مولف پس از تعریف مسئله و بیان موضوع، در پی اثبات این است که اصل اولی در این موضوع از نظر اسلام، حرمت است؛ در ادامه نیز با طرح ادله ای نظیر حرمت مسموم کردن آبهای آشامیدنی و مناطق مسکونی دشمن در جنگ، حرمت اعتدا و ظلم و زیرپاگذاشتن عدالت، حرمت کشتار غیر نظامی ها، حرمت عهدشکنی، حرمت استفاده از سلاحهای آتش زا در جنگ، قاعده سعی در فساد، قاعده وزر، ضرورت تبعیت از حکم حاکم اسلامی، حرمت استفاده از سلاحهای کشتار جمعی را از منظر فقه شیعه اثبات کرده و ادله مخالفان نظیر قاعده اعتداء و اصل بازدارندگی و مقابله به مثل را پاسخ داده است.
    کلیدواژگان: سلاحهای کشتار جمعی، نقض عهد، القاء سم، اعتدا، عدالت، اخلاق اسلامی، جهاد، مقاتله
|
  • Lutf Allah Safi Golpaygani Page 5
    If the ownership of a specific property belongs to one of two or more specific individuals and thereis no way to determine its rightful owner, the subject of this problem is neither an instance of the rule of 'ilmijmali (collective knowledge) according to which all parties should be cautious not to seize that property, not a case to use the rule of drawing.
    Keywords: specific property, property with an unidentified owner, ownership, specific people, ilmijmali(collective knowledge
  • Ahmad Hasani Page 23
    The conventional and comprehensive method for capital-raising to conduct economic activities in the contemporary world is Joint Stock Companies. This type of companies is marred from the viewpoint of jurisprudence and has problems from legal and economic viewpoint as well. These problems have been covered in this article and in order to provide a correct shari answer to the need to capital-raising and its management, different types of companies in jurisprudence have been studied. Then a company has been selected which is mentioned in fiqh and meets the above mentioned demand. A management mechanism has been devised for this type of company as well. Finally, the article explains the advantages of this type of company over Joint Stock Companies in addition to its legitimacy from jurisprudential point of view.
    Keywords: capital, investor, economic activity, Joint Stock Companies, capital, raising
  • Hamid Sutude Page 77
    In the field of jurisprudential reasoning, midhaq-i Shariatifaces two approaches one of which negates it and the other believes it can be regulated. Inability to find midhaq-i Shariat, impossibility to criticize such a midhaq and its making false certainty are among the most important considerations which have prepared the grounds for jurists to
    issue a fatwa to remove it from the jurisprudential discussions and replace it with a framework of reasons; nevertheless, through reinvestigation of midhaq-i Shariat, the reasons of its validity can be reflected and through its regulation, remove the questions and ambiguities so that this issue comes out of personal reasoning and its foundations among the jurisprudential principles are clarified. This paper sheds a new light on
    the provability of midhaq-i Shariat and criticizing the idea of its negation.
    Keywords: Midhaq, i Shariat, provability, incredibility, uncriticizability
  • Masudimami Page 102
    It is not permissible to obtain proofs through non-Shari and illegitimate methods. These proofs will lose their validity if they fail to reveal the intended ruling by Sharia. Otherwise they will be valid based on the generic tone of reasons in hadith. Generality of the law also indicates the validity of these proofs.
    Keywords: proof, evidence, testimony, vow, confession, knowledge of the judge
  • Muhammad Ali Arjmandlari Page 123
    Shari units of weight and volume are applied in numerous jurisprudential issues such as the amount of water which is kurr, the amount of water needed for wudu and ghusl, the quotas of zakat, zakat al-fitra, kaffarat, mahr al-sunna and diat. Shiite and Sunni scholars have proposed different methods to precisely determine the weights and volumes in kilogram and liter. Out of these methods, some important ones have been
    covered in this article and a new method has also been presented which, in author's opinion, is more precise and more reasonable than previous methods.
    Keywords: Islamic measurement system, Shari units, shaire, dirham, dinar, mudd, sa', kurr
  • Sayyid Muhammad Javadmusawi Page 155
    In Sura al-Nisa' verse no.11 about the division of heritage among children, first it says “for the male shall be the like of the share of two females”, then the share of more than two daughters have been set as two-third and the share of one daughter has been set as half. Later the share of family members other than children namely the father and the mother have been set as one-sixth, the husband as a quarter and the wife as one-eighth. This article tries to prove that Allah (swt) has not determined the share of all heirs as a fixed amount out of the main properties rather He has determined the share of heirs other than children as a fixed amount and daughter's share as a floating amount out of the remnant of the properties. He has determined a fixed amount for the daughter or daughters if the children are comprised of sons and daughters not if the children are all daughters; because if we believe, like the famous ruling by jurists, that a specific share has been set for children if they are all daughters then the sum of shares will not equal one. In other words, the fraction will be more than one. Therefore it seems that according to the context of the verse, “for the male shall be the like of the share of two females” means that if children include boys and two daughters, boys will have a share of heritage equal to the share of two daughters i.e. two daughters will receive half of the heritage and the other half belongs to boys whether one boy or more. The next phrase in the verse, the share of children, with sons and more than two daughters have been specified that the share of daughters is two-thirds and the remaining one-third is left for sons. In the last part, the share of children including sons and one daughter has been specified that the share of the daughter is half and the other half goes to sons. If children are all sons or all daughters, they have no specific share but their share will be specified after the share of those heirs other than children have been specified and confined to a case where the deceased has children.
    Keywords: the verses of inheritance, the hadiths of inheritance, the share from the heritage, awl, tasib (division rules)
  • Omid Tawakkolinia Page 184
    A right is a kind of authority considered and made for a person over another person, property or object and any person with a right is free to waiver his/her right. The referent of the right is sometimes a debt and sometimes an object. Tovoluntarily relinquish a right of a debt is called Ibraand to voluntarily relinquisha right of an object is called Irad. In this article, the author tries to show that along with general tone of the
    hadith of saltanat and common sense, there are also some hadiths that indicate the validity of Irad to voluntarily relinquish a right; although most of jurists have questioned the reliability of the source of the hadith as well as its indication and have denied such a meaning for those hadiths. In view of the existence of those hadiths as reasons for ijtihad, referring to istis-hab, as a reason for fiqh to argue the continuation of the right of property does not sound correct.
    Keywords: hadiths about Irad_the right of property_voluntarily relinquish a right_expiration of a right
  • Sajjad Shahbaz Page 208
    Islamic legal system has designed women's sexual rights in the structure of family according to their natural and physiological needs. Apart from the rule that obliges women to have only one husband and heavy punishments for those who try to gratify their sexual needs out of the family, Islamic legal system has a new point of view based on respect for women. To explain Islam's opinion about the wife's right of sexual
    gratification requires a discussion about jurisprudential reasons. Investigation of jurisprudential reasons and some secondary jurisprudential topics leads to this conclusion that the husband is responsible to gratify the wife's sexual needs in such a way that she is
    satisfied and if the husband does not undertake his responsibility in this regard which leads to hardship for the wife then the ruler of Shar' can divorce the wife through a judicial procedure.
    Keywords: wife's rights, sexual rights, sexual intercourse, the right of gratification, judicial divorce
  • Sayyid Jabir Musawi Rad Page 242
    It is an important issue in banking whether the fines for the delay in repayment of bank loans are halal or haram. Most of jurists consider it to be against sharia and a clear example of usury. Moreover, there are some hadiths in this respect. This fine is also an instance of jahiliriba(a type of usury during the era of ignorance) which Quran has forbidden. On the contrary, some jurists have tried to prove its permissibility through such
    solutions as differentiating of usury from penalty, recompensing the losses of the debtee, hadith of those who are in debt deserve to be punished, the rule of the obligation to keep promises, government rulings, decrease in the value of the money. Having discussed the above mentioned solutions, the author has concluded that taking this fine has no shari justification; unless a long time has passed from the time of repayment and inflation has been remarkably high so that the society does not consider the money to have the same value as before.
    Keywords: fines for the delay in repayment, bank, penalty, jahiliriba, decrease in money value
  • Sayyid Muhammad Mahdi Rafipur Page 272
    One of the important discussions in the book of Jihad is the issue of ahl-I baghy (those who engage in armed struggle). This issue requires an extensive research both concerning its subject matter and its ruling. In the jurisprudence of Imamiyya, most jurists have considered uprising against the infallible Imam ('a) as the only instance of baghy, therefore, they have not discussed this issue of the book of Jihad in detail. Some jurists,
    however, have suggested the ruling of Muhariba (fighting) for those who engage in an armed fight against the Islamic ruler. The author believes ahl-I baghy are people who wage an armed struggle against a group of Muslims and/or the Islamic ruler and are not willing to stop. Since the discussions about baghy are extensive, this article has only
    focused on the Quranic aspect of the issue and in one part it has compared famous opinions of the Imamiyya Shiite as well as Sunni scholars, especially those who belong to Hanafi and Shafii schools.
    Keywords: Ahl, I baghy, muhariba, Imamiyyafiqh, Hanafifiqh, ShafiIfiqh
  • Ali Maythami Tehrani Page 299
    One of the new issues in the governmental jurisprudence is the ruling about the application of the weapons of mass destruction in a war against aggressive infidels. Having defined the question and clarified the subject, the author tries to argue that the initial principle from an Islamic viewpoint is prohibition; later he proves, from the viewpoint of Shiite jurisprudence, the prohibition to apply weapons of mass destruction through providing such reasons as the prohibition to poison drinking water and residential areas during a war, prohibition of aggression, tyranny and injustice, prohibition to kill civilians, prohibition to violate treaties, prohibition to use fire-causing weapons in a war, the rule of
    those who try to create corruption, the ruleof wizr (consequences of an action), the necessity to follow the Islamic ruler. He has also answered the reasons of critiques such as the rule of aggression, the rule of deterrence and retaliation.
    Keywords: weapons of mass destruction, violation of treaty, poisoning, aggression, justice, Islamic morality, Jihad, retaliation