فهرست مطالب

کتاب نقد - پیاپی 43 (تابستان 1386)

نشریه کتاب نقد
پیاپی 43 (تابستان 1386)

  • 426 صفحه، بهای روی جلد: 19,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/07/10
  • تعداد عناوین: 17
|
  • صفحه 1
  • اندیشه
  • محمد جواد رودگر صفحه 3
    عشق سرچشمه «فیض وجود» و علت موجده هستی است که در تمام ذرات وجود جاری و ساری است و عالم و آدم به «حرکت حسی» که وجودیه و ایجادیه است ظهور می یابد. دل مرکز و حقیقت انسان و مرکز عشق الاهی است و انسان مفطور به فطرت عشق و مجبول به جبلت حب الاهی است. معشوق بالذات و محبوب حقیقی تنها خدا است. «حرکت حسی» در قوس نزول، اشتیاقی، ایجادی و تکمیلی و در قوس صعود، احتیاجی و استکمالی است؛ بنابراین در خدای سبحان «عشق» و حب به ذات است و در انسان عشق و شوق. شایسته است آدمی در رهیافت عرفانی و رویکرد فلسفی، عشق به جمال و کمال گرایی را در ذات خویش یافته و سیر جوهری اشتدادی را به حرکت جوهری حبی و اشتیاقی در تصعید و تکاملش تبدل سازد... عشق چند ویژگی دارد: غیرقابل تعریف و غیرقابل تفسیر، دریافتی و شهودی، جاودانه و ابدی، دریای بی ساحل و دارای مراتب و مظاهر گوناگون. اقسام عشق برحسب مراتب وجودی انسان عبارتند از: حسی، خیالی و عقلی و با توجه به ابعاد وجودی انسان به عشق طبیعی، نفسانی، روحانی، عقلانی و الاهی تقسیم می شود. از سوی دیگر عشق با توجه به نسبت انسان با آن به عشق حقیقی، مجازی و کاذب نیز تقسیم می شود و این مقاله عمدتا به چنین عشق هایی پرداخته است و ساحت عشق را برتر و مقدس تر از آن می داند که وارد در عشق های جنسی، کوچه و بازاری و. شود؛ زیرا چه اینکه عشق حقیقی، عشق به خدای سبحان و عشق مجازی، عشق به انسان کامل، قرآن، نماز، دعا و... است تا انسان را به محبوب حقیقی و کمال وجودی اش برساند. بنابراین وطن و بستر عشق، نفس پاک و مهذب انسان است و دارای آثاری چون: حرکت آفرینی، نیروزایی، الهام بخشی، بیدارسازی استعدادهای خفته و بالقوه، بصیرت آفرینی و. . است. این مقاله به ویژگی های عشق حقیقی و مجازی اختصاص یافته و نشانه های عشق حقیقی و مجازی ای را که به عشق حقیقی منتهی می شود نیز مطرح کرده است. این امر باعث می شود انسان در بینش، گرایش و کوشش ها تابع عقل و شریعت باشد و از صراط مستقیم فطرت خارج شود. از طرفی آثار و برکات عشق های مجازی در دنیا و آخرت را نیز برشمرده ام.
    کلیدواژگان: عشق، حرکت حبی، عشق حقیقی، عشق مجازی، عشق کاذب و دروغین
  • عبدالحسین خسروپناه صفحه 27
  • علی نصیری صفحه 57
    یکی از مباحث پرچالش در مبحث عشق این است که آیا عشق مجازی می تواند پل و معبری برای عشق حقیقی به شمار رفته و از این جهت دارای مشروعیت شود؟ عرفای بزرگ مسلمان با طرح قاعده «المجاز قنطره الحقیقه» بر این نکته پای فشرده و حتی در عرصه سیر و سلوک به تجربه کردن و چشیدن عشق مجازی توصیه می کنند. البته آنان تاکید می ورزند که مقصودشان عشق مجازی عقلانی و عفیف است که از هرگونه هوا و هوس و امیال شهوانی پیراسته باشد. نگارنده در این مقاله با ارائه دیدگاه عارفان بزرگی همچون عین القضاه همدانی، احمد غزالی، روزبهان بقلی شیرازی، صدرالمتالاهین و... هفت تحلیل از این دیدگاه را مورد بررسی قرار داده و به این نتیجه رهنمون شده که اولا عشق مجازی با فرض نمایندگی حسن معشوق از حسن خداوند، همان عشق حقیقی است و عشق های مجازی از نوع لیلی و مجنون به هیچ روی نمی تواند از شاخه های شهوت و هوس عاری باشد؛ ثانیا بر اساس برخی از تحلیل های ارائه شده، اساسا موضوع بحث از این مسئله خارج است که عشق مجازی پل رسیدن به عشق حقیقی است، و بر اساس سایر تحلیل ها، عشق مجازی باعث تاریکی بیشتر باطن می شود، نه آنکه سبب تطهیر آن شود و زمینه را برای عشق حقیقی فراهم سازد. بنابراین ادعای آورده شده مردود است. گفتنی است با آنکه عرفا به این شایبه ها مبتلا نبوده اند،ولی این امر باعث سوء استفاده دیگران شده است.
    کلیدواژگان: عشق مجازی، عشق حقیقی، عشق عقلانی، عشق عفیف، تلطیف سر
  • بهمن شریف زاده صفحه 89
    عشق، حقیقتی جذاب، شگفت انگیز و سرنوشت ساز است. از شگفتی اش همین بس که همیشه معرکه آرای ضد و نقیض اندیشمندان بزرگ بوده و هست. گروهی آن را بیماری مهلکی دانسته اند که باید در رفعش از دل کوشید و گروهی مقدمه کمال و زمینه ساز تعالی و رشدش می دانند که باید به استقبالش شتافت. در این مقال برآنیم که با تحلیل معنای عشق به داوری درباره صحت و سقم آن بنشینیم، آن گاه راهی برای حرکت از آنچه مجازش نامیده اند به سوی حقیقت بیابیم. همچنین به نقد برخی تفاسیر و راهکارهای ارائه شده در این زمینه، خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: کمال، محبت، عشق، حصر، حصر طولی، حصر عرضی، مجاز، حقیقت
  • علیرضا قائمی نیا صفحه 107
    پاسخ این پرسش اهمیت فراوانی دارد که عشق زمینی چه ارتباطی با عشق آسمانی دارد؟ آیا اصلا می توان به خدا عشق ورزید؟ و اگر چنین چیزی امکان پذیر است، با عشق بشری به بشر دیگر (عشق زمینی) چه تفاوتی دارد؟ نگارنده دیدگاه های متفاوتی را در این باره بررسی کرده است. او نخست دیدگاه اریک فروم را بررسی کرده و سپس به دیدگاه افلاطون، ارته گا ای گاست و برومر در این زمینه اشاره کرده و در پایان، دیدگاه خود را در باب ماهیت عشق به خدا بیان کرده و بر اساس دستاوردهای سه دیدگاه اخیر، عشق آسمانی را عالی ترین نوع عشق دانسته است.
    کلیدواژگان: عشق، عشق حقیقی، عشق مجازی، توجه منحصر به فرد، رابطه شخصی، رابطه غیر شخصی و روابط متقارن
  • هادی وکیلی صفحه 119
    عشق به عنوان مفهوم کلی از طریق مذهب به فلسفه راه می یابد؛ بویژه هنگامی که منشا جهان به عنوان یک عمل تکوینی تبیین می شود و یا خالق جهان را این گونه تصور می کنیم که به طور عام به مخلوقات خویش یا به طور خاص به بشر عشق می ورزد. اما مفهوم عشق که موضوعی برای تفکر فلسفی است، با مسائل مربوط به علم اخلاق نیز مرتبط است. پیش از این تصور می شد که عشق به عنوان یکی از قوی ترین حرکات بشری به مهار شدن نیازمند است؛ بویژه اگر انسان به عنوان حیوانی هوشمند، قادر به استفاده از توانایی های هوشمندانه خود بود. بیشتر نوشته های اخلاقی درباره عشق به گونه ای طراحی شده است که ابزاری ارائه دهد تا به موجب آن، لذات و دیگر ارزش های عشق ورزی حفظ شود؛ بدون اینکه به زشتی های افراطی تمایلات جنسی اشاره ای داشته باشد. این نوع اندیشه، برگرفته از افلاطون است و از طریق پیروان فلسفه افلاطونی یعنی هم در اوایل دوره مسیحیت و هم در دوره رنسانس ایتالیا منتقل شده است. مقاله حاضر می کوشد سیر تحول مفهوم و نگرش اندیشمندان سنت فلسفه مسیحی را بیان کند و نیز به آسیب شناسی عشق جنسی به مثابه بارزترین تفکر این سنت اشاره ای خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اروس، عشق جنسی، سنت فلسفه مسیحی و الاهه عشق
  • آزاده مدنی صفحه 141
  • حمیدرضا مظاهری سیف صفحه 175
    چرا انسان عشق را در زمین و در رابطه با همنوعان تجربه می کند و در برابر این ادراک و هیجان چه رفتاری باید داشته باشد؟ پاسخ اشو با پاسخی که در نظام تربیتی عرفان اسلامی به این پرسش داده شده متفاوت است. اینکه عشق مجازی، دبستان دانشگاه عشق حقیقی است و برای رسیدن به عشق حقیقی گذر از آن ضرورت دارد، روشن است؛ اما اشو بر لذت جنسی و شادمانی این جهانی تاکید دارد، ناپایداری آن را می پذیرد و خدا را در خوشی ها و کامجویی های مادی و عادی می جوید. البته توصیه می کند که باید عشق جنسی را با مراقبه و نیایش آمیخت تا لطف آن افزایش یابد و خوشی و شادی عمیق تری تجربه شود. ولی عرفان اسلامی به دو صورت و در دو طرح متفاوت، گذر از عشق مجازی به حقیقی را رقم می زند: نخستین طرحی که عشق مجازی در آن روی می دهد، طرح کشف و پیدایش عشق حقیقی و دومین طرح، استمرار و پایداری در آن است. ما هم برای پدیدار شدن عشق حقیقی در دل به عشق مجازی نیازمندیم و هم برای استمرار عشق حقیقی باید مهارت های لازم را در مدرسه عشق مجازی فراگیریم. در طرح نخست، مهار عشق ورزی ما را به کشف عشق حقیقی می رساند و در طرح دوم، مهارت در عشق ورزیدن، استقامت و پایداری در عشق حقیقی را می آموزد.
    کلیدواژگان: عشق، سکس، مراقبه، خداوند، عفت، پایداری در عشق
  • عباس چراغ چشم صفحه 225
    نیازهای انسان به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود: یکی نیازهای مادی و دیگری نیازهای معنوی. این نیازها، منشا همه انگیزه ها است و انسان پس از احساس آنها، در پی پاسخ برمی آید. پاسخ درست به این نیازها، زمینه رشد و شکوفایی انسان را فراهم می آورد و او را به سوی مرزهای رشد و کمال رهنمون می شود. یکی از مهم ترین نیازهای انسان، دستیابی به کمالات انسانی و درنتیجه، رسیدن به کمال نهایی است و همه تلاش انسان برای رسیدن به این نقطه اوج است و زمانی نیاز انسان خاموش می شود که این وصال تحقق یابد و لذا اگر انسان دریابد کسی یا چیزی نیاز کمال طلبی اش را ارضا می کند بدان عشق می ورزد؛ از این رو عشق حالتی است که در دل یک موجود ذی شعور نسبت به چیزی که با وجود و تمایلات و نیازهایش تناسب دارد پدید می آید. در موجودات ذی شعور، جذب و انجذاب وجود دارد و آگاهانه است و عنصر شناخت در آن نقشی مهم دارد. از طرف دیگر محبت و عشق ورزیدن معلول شناخت است. حال باید پرسید ملاک این جذب و انجذاب و محبت و عشق ورزیدن چیست؟ ملاک آن، سازگاری ای است که آن موجود با محب و عاشق دارد. انسان به چیزی محبت می ورزد که سازگاری آن را با وجود و نیازهای خود دریافته باشد. البته هر چه عنصر شناخت در این میان کمرنگ باشد، به همان میزان، ممکن است انسان دچار خطا شود و به طرف عشق حقیقی نرود و نهایتا در تعیین مصداق محبوب و معشوق حقیقی خود به بیراهه رود. پس برای رسیدن به عشق حقیقی باید از عنصر شناخت و عقل بهره گرفت.
  • لیلا تهران پور صفحه 241
    کاوش و نقد فلسفی درباره عشق، با شاخه های فرعی متعددی از قبیل معرفت شناسی، مابعدالطبیعه، دین، ماهیت انسان، سیاست و اخلاق ارتباط می یابد. اغلب مسائل مربوط به عشق، همچون ماهیت عشق و نقش آن در زندگی انسان، به یک یا چند نظریه مهم فلسفی مربوط می شوند و اغلب با فلسفه های سکس و جنسیت مقایسه شده یا در متن آنها مورد بررسی قرار میگیرند. این نوشته با رویکردی انتقادی به بررسی ماهیت عشق،انواع آن و بعضی از پیامدهای اخلاقی و سیاسی، و آسیب شناسی گونه های آن می پردازد.
    کلیدواژگان: عشق رمانتیک، فلسفه عشق، معرفت شناسی عشق و متافیزیک عشق
  • حامد حاجی حیدری صفحه 255
    پندار وجود ماهیت تحقیرآمیز زنانه، که کم و بیش بر کارکردهای زیست شناختی متمایز زنان مبتنی است و این کارکردها را وجه بارز زنان تلقی می کند، همچنان پابرجا است. شتاب بالای برهنگی زنان، همزمان با پوشیده ماندن مردان، که به یک رویداد جهانی و مداوم تبدیل شده است، از یک فرایند مداوم فرهنگی و نهادی (فرافردی) سرچشمه می گیرد. یک وجه این ماجرا را می توان با فرض وجود یک نظام فرهنگی «شهوت سالار» بررسی کرد. این نظام فرهنگی، نظام هنجاری بالنسبه فراگیر است که غالب مردان و حتی زنان طی کنش های فردی روزانه خود، خواسته یا ناخواسته و پیوسته و فعالانه در جهت خلق و نگهداشت آن می کوشند. وجه دیگر اینکه در فرهنگ شهوت سالار دوران مدرن، در پیوستار طبیعت فرهنگ، زنان همواره نزدیک تر به «طبیعت» و مردان نزدیک تر به «تمدن» دیده شده اند؛ به این معنا که همچون طبیعت باید مورد سیطره قرار گیرند. برهنگی متعارف زنان در صحنه ورزش های زنان و رسانه ها، فضای مجازی صحنه های چنین بهره کشی از طبیعت زنان است؛ طبیعتی که گویی هیچ گاه نمی خواهد متمدن شود. بخش دیگری از تورم سکس زنانه را می توان در ابعاد متنوع بهره برداری اقتصادی از این موضوع نگریست. استفاده گسترده از زنان کم مهارت، اما زیبا در مشاغل دفتری و منشی گری در کشور ما و در جهان، مدتها است که به امری متداول تبدیل شده است؛ همچنین بر مبنای نظریه بازار کار دوگانه، معمولا مشاغل دون پایه برای زنان و مشاغل عالی رتبه برای مردان ضمانت شده است. زنان در دنیای مدرن بیش از مردان آماج بحران هویتی هستند که همه را به بازگشت به بدن به عنوان منبع هویت ارجاع می دهد. این بحران زمینه را برای ظهور و بروز انواع هویت هایی که افراد «موقتا» برای خود اختراع می کنند تا پایگاه نسبتا محکمی برای مواجهه با جهان داشته باشند فراهم می کند که از جمله این هویت ها، «هویت بدنی» است. در مجموع، «میشل فوکو» این فرضی? فرویدی را که جوامع مدرن صنعتی وارد عصر سرکوبی روزافزون میل سکسی شده اند رد می کند. و می گوید شاهد رواج محسوس روابط سهل انگارانه سکسی شده ایم. اگر می خواهیم با سرپنجه نظام شهوت سالاری مقابله کنیم که داعیه نظارت بر بدن ها، لذت ها و دانش ها را با وجود انواع مقاومت ها دارد، نخست باید گریبانمان را از چنگ عامل جنسیتی رها کنیم.
    کلیدواژگان: کارکردهای زیست شناختی متمایز زنان، جنس، جنسیت، بدن، برهنگی، زنان، نظام فرهنگ شهوت سالار
  • گیتی طوطی فر صفحه 285
    عشق پدیده ای است زیبا، مقدس، پرقدرت و اسرارآمیز که جایگاه ویژه ای در هستی انسان دارد و شاید بتوان گفت تنها ارزشی است که هنوز از میان نرفته است؛ پدیده ای که حتی نمی توان آن را با دانش بیکران انسان توضیح داد، تعریف کرد یا فهمید؛ بلکه فقط باید این حس اسرارآمیز را تجربه کرد و از آن لذت برد. در مقاله حاضر کوشش نویسنده آن است که عشق را به مثابه یک رابطه بین فردی که صمیمیت و تعهد طرفینی را می جوید و از هوس بازی فاصله می گیرد، مورد بررسی قرار دهد.عوامل سازنده و مخرب در روابط عاشقانه، فاکتورهای اصلی در شکل گیری روابط بین فردی و سرانجام ویژگی های عشق الکترونیک و آسیب شناسی روابط الکترونیک در دنیای کنونی ارتباطات از دیگر مباحث این مقال است.
    کلیدواژگان: عشق، رابطه عاشقانه، هوس، قواعد ارتباط و عشق اینترنتی
  • محمدحسین امینی صفحه 303
    از آنجا که یکی از بحث های جدی پیش روی دنیای امروز، مسئله رشد بی کرانه فناوری های ارتباطی است و سرمایه گذاران بسیار متمول این حوزه با بهره گیری کامل از قابلیت های فناوری دیجیتال، عملا امکانات بسیار بدیع ارتباطی را بعضا بدون لحاظ کردن مبانی هستی شناسی و بالطبع انسان شناسی و با هزینه های عمدتا قابل تحمل و پرداخت، در دسترس نوع بشر قرار می دهند، به نظر می رسد نقد و بررسی عقلایی «محصولات» این رویه تجاری فرهنگی نوظهور، از جمله «عشق ها و عواطف انسانی شکل گیرنده در دنیای مجازی»، فراهم کننده فرصتی حیاتی باشد تا بشر امروز بتواند میان امکانات ارتباطی گوناگون، جذاب و متنوعی که لاجرم پیش روی او قرار گرفته است، به انتخابی «معرفت شناسانه» و «عقلایی» دست بزند و از آب گل آلود «تنوع گیج کننده امکان ها»، ماهی «انتخاب خردورزانه خوی» را صید کند. نوشتاری که پیش روست به شرح و توصیف پنج ویژگی مهم از پدیده «عشق اینترنتی» می پردازد و در خلال بحث، در دو بخش مجزای «نقد و نظر می کوشد دیدگاه های توصیه کنندگان و بهره وران این روش ارتباطی را با رویکرد «عقلی» نقد و بررسی کند.
    کلیدواژگان: عشق اینترنتی، عشق، اینترنت مجازی، ارتباط، شبکه جهانی
  • روبرت سالومون ترجمه: آرش نراقی صفحه 319
  • روبرت نوزیک ترجمه: آرش نراقی صفحه 357
  • کرسی نقد و نظریه پردازی
  • صفحه 383
|
  • Mohammad Javad Roudgar Page 3
    Love is the origin of “existence” and the main reason for being of all particles in the universe. Both man and universe are manifested though “sensory movement” which is both extant and gives rise to existence. Heart is the site of truth and the divine love and humans, by nature, have been oriented to love God. God is the only true loved one. “Sensory movement” consists of supplementary, creative, as well as perfection-seeking components. Therefore, every human being should find love for beauty and perfection in their most innate being in the course of their mystic evolution and philosophical approach so as to turn the substantial course of their perfection into a substantial movement. Love has many characteristics: it cannot be defined or interpreted, is intuitive, is eternal and permanent and enjoys various manifestations.Love is divided into various types according to levels of human existence: sensory, imaginary, and rational. It is also divided as natural, corporeal, spiritual, rational and divine categories according to various aspects of human existence. On the other hand, it is also divided into true, metaphorical, and false love according to human beings’ relation to love. This paper attends to such loves and considers love to be more sacred as to be reduced to commonplace forms of love which are limited to sexual affairs. The true love is love of God while metaphorical love is humans’ love for a perfect man, prayers, Quran, and so on. Therefore, the true ground for love is the purified human soul and it can have such effects as creating movement and power, being a source of inspiration, and activating latent potentials. This paper has been dedicated to specifications of true and metaphorical love and has also discussed the sign of true love and the metaphorical love that leads to true love. For this reason, human beings should be following their wisdom and religious law when choosing their tendencies and direction of their efforts. On the other hand, I have elaborated on the amenities of metaphorical love both in this world and the Hereafter.
    Keywords: love, loving movement, true love, metaphorical love, false love
  • Bahman Sharifzadeh Page 89
    Love is an attractive, amazing and fateful fact. It is so amazing that major and conflicting discussions by thinkers have revolved around love. Some consider it a noxious state of the heart that should be remedied while others consider it a prelude to human march toward perfection, which should be lauded. In this paper, we would try to analyze the meaning of love and judge about it. Then we will try to find a way to pass over the metaphorical love toward what is true. Also, some interpretations and solutions presented in this regard will be offered.
    Keywords: perfection, kindness, love, siege, longitudinal siege, transverse siege, metaphor, truth
  • Hamid Reza Mazaheri Seif Page 175
    Why human beings fall in love with each other and what should they do in the face of this emotion? The answer given by Osho to this answer is different from that given by the Islamic mysticism. Undoubtedly, metaphorical love is a prelude to true love, but Osho stresses on the sexual pleasure and worldly happiness, accepts its instability and seeks God though material and mundane pleasures. Of course, he recommends that the sexual love should be combined with care for purification and worship, so that, its pleasure becomes more profound.However, the Islamic mysticism prescribes passing from metaphorical love to true love in two plans. The first plan, which pertains to metaphorical love, is about discovery and emergence of true love and the second plan, is about its persistence. We need metaphorical love in order for true love to bud in our hearts and to assure persistence of true love, we must acquire needed skills at the school of metaphorical love. In the first plan, inhibiting expression of love will lead us to discovery of true love while in the second plan; skill in expression of love will teach us how to be steadfast in true love.
    Keywords: love, sex, care, God, chastity, persistence in love
  • Hamed Haj Heidari Page 255
    The idea of the existence of a humiliating female nature, which is more or less based on different biological functions of women and considers those functions as the main characteristics of women, is still in force. The high speed of women’s nudity in contrast to covered image of men, which has turned into an international event, is the result of a persistent cultural and institutional process.Once face of that even can be assess by assuming existence of a cultural system, which is “lust- oriented”. That cultural system is a relatively universal system of norms and most men and women try to create and preserve it willingly or unwillingly through their daily personal actions.From another angle, in the lust-oriented culture of modern times, women have always been viewed as being “close to nature” while men “closer to civilization”. That is, they should be conquered like the nature. The conventional nakedness of women in sports fields, media, and cyberspace is a manifestation of exploitation of women’s nature; as if that nature does not want to become civilized.Another aspect of female sex obsession can be seen in economic exploitation of female sex appeal. Widespread use of in unskillful, but beautiful women as clerks and secretaries both in our country and in the world has become quite ordinary. Also, based on double standards of labor market, inferior jobs are usually assigned to women while men are entitled to higher posts. In our modern world, women are more vulnerable to identity crisis than men, which makes everybody refer to their bodies as the main source of identity. This crisis paves the way for emergence of “temporary” identities that some people create for them to find a relative secure basis for facing the world. One of such identities is “physical identity”. On the whole, Michel Foucault, reject the Freudian theory that modern industrial societies have entered and age of increasing suppression of sexual desire. On the contrary, we are witnessing widespread ease of establishing sexual relations. If we want to oppose the existing lust-oriented system which claims to be controlling bodies, pleasures and various branches of knowledge, we must first get rid of gender factor.
    Keywords: distinct biological functions of women, sex, sexuality, body, nudity, women, cultural system, lust, oriented, civilization process, economic exploitation of female sex, identity crisis, physical identity, new cover, cosmetic styles, female sports, women, media, cinema, masculine perspective
  • Mohammad Hossein Amini Page 303
    Since immense growth of communication technologies is one of the main serious issues in the modern world and rich investors in this failed make full advantage of capabilities of digital technology to make new communication possibilities available to mankind without much care for human aspects of them, it seems that criticism of “products” of this commercial – cultural process such as “virtual or cyber love” will provide modern humans with a vital opportunity to make a “rational” and “cognitive” and “gnostic” choice. In this way, they will be able to make “their rational choice” out of “bewildering diversity of possibilities”. The present article will try to describe five major features of “cyber love” and endeavors in two separate sections of “criticism and opinion” to criticize the opinions of users of this communication method through a “rational” approach.
    Keywords: cyber love, love, Internet, metaphorical, communication, World Wide Web