فهرست مطالب

کتاب نقد - پیاپی 52-53 (پاییز و زمستان 1388)

نشریه کتاب نقد
پیاپی 52-53 (پاییز و زمستان 1388)

  • 398 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سرمقاله
  • محمدلعی اسدی نسب صفحه 5
  • اندیشه
  • عبدالحسین خسروپناه صفحه 13
    بابیت و بهائیت، دو جریان استعماری جدیدند که در ادامه جریان شیخیه و با طرح اعتقادات و ادعاهای واهی و متناقض به گمراهی مردم پرداخته اند. استعمار روسیه و انگلیس، در پدید آوردن این فرقه ها نقش موثری داشته اند. پهلوی، دولت دست نشانده انگلیس و امریکا نیز از بهائیت حمایت جدی کرد و مسئولیت های مهم نظام در زوایای گوناگون را به آنها سپرد. بهائیت با رویکردی التقاطی به مکاتب غربی، به مطرح کردن اعتقادات بی اساس و انحرافی همچون خدای موهوم، ادعای نبوت، نفی خاتمیت، انکار معاد و قیامت، اعتقاد به مهدویت نوعی و انکار مهدویت حضرت ولی عصر ، ادعای مهدویت شخصی، و پلورالیسم دینی پرداخت و با رهبری بیت العدل و مبارزه با تقلید از مرجعیت، توانست عده ای از جوانان سست عقیده را جذب کند. البته تعدادی از بهائیان با درک حقایق اسلامی مستبصر شدند و از این فرقه انحرافی دست شستند. احکام و مناسک ساختگی و ترفندهای جدید بهائیت، دو بحث دیگری است که در این نگاشته می خوانید.
    کلیدواژگان: شیخیه، بابیت، بهائیت، اسلام، استعمار، بیت العدل
  • محمدحسن قدردان قراملکی صفحه 61
    مقاله ذیل به تحلیل و نقد ادله عقلی دو فرقه بابیت و بهائیت می پردازد که عبارت اند از:1. امی بودن باب و بهاء؛ 2. استقامت؛ 3. تقریر و نفوذ؛ 4. غلبه و ظهور؛ 5. گرویدن مسلمانان به بهائیت؛ 6. پیروان ازجان گذشته؛ 7. استمرار فیض. نویسنده با گزارش ادله بهائیت از منابع اصلی با رویکرد کلامی، عرفانی و تاریخی، به نقد ادله مزبور می پردازد و گزاف بودن مدعیات این دو فرقه را ثابت می کند. نگارنده با تامل در زوایای مسئله، نکات جدیدی در نقد ادله رقیب ذکر کرده است. در آخر مقاله، دو توجیه مقتبس از عرفان (امکان ادعای خاتمیت برای همه به منزله مظهریت اول و آخر، خاتمیت نبوت نه خاتمیت تجلی الوهی) تحلیل و نقد خواهد شد.
    کلیدواژگان: خاتمیت، بابیت، باب، بهائیت، بهاء، امی، استقامت، تقریر و نفوذ، غلبه و ظهور، تجلی، مظهریت، استمرار فیض
  • محمدعلی اسدی نسب صفحه 121
    بهائیان اعتقادی به قرآن ندارند؛ اما برای جلب مسلمانان و اثبات مرام خود، بدون رعایت قواعد فهم و تفسیر قرآن مجید به بهره برداری از آیات می پردازند. آنان برای اثبات دلیل تقریر و زمانی برای تداوم فیض و در جاهایی برای اثبات ظهور بهائیت و یا مدت دار بودن امت اسلامی به قرآن مراجعه می کنند. همچنین آنها برای توجیه و تاویل آیاتی که دال بر خاتمیت است، تلاش کرده اند که بی نتیجه بوده است. در این نوشته به این موارد پرداخته می شود و از مهم ترین کتاب استدلالی آنها یعنی فرائد، و دیگر کتب ایشان، نمونه هایی ذکر می شود. در پایان، به منشا خطای آنان که نادیده انگاشتن منطق فهم قرآن است، اشاره ای خواهیم داشت. این مباحث، به شش بخش تقسیم شده اند.
    کلیدواژگان: بهائیت، خاتمیت، تداوم فیض، دلیل تقریر، نبوت و رسالت
  • سیدمحمدحسن جواهری صفحه 155
    فرقه بهائیت در راستای ترویج آیین باطل خویش و برای حفظ کیانش از فروپاشی، از یک سو با ایجاد شبهه، به انکار دلالت معجزه بر حقانیت ادعای پیامبر پرداختند و از سوی دیگر، با ارائه تفسیری از اعجاز قرآن و توجیه برخی ویژگی های آن**، کوشیدند از آن برای وصول به اهداف خود بهره گیرند. این مقال می کوشد با طرح مهم ترین شبهات بهائیان بر اعجاز و به ویژه اعجاز قرآن- به عنوان برترین معجزه تاریخ بشریت- ضمن اثبات اعجاز قرآن و دلالت آن بر صدق پیامبر، پرده از چهره بهائیت برگشاید.
    کلیدواژگان: بهائیت، شبهات، اعجاز بیانی، ادبیات عرب
  • حاجی اسد اجاقی صفحه 193
    بهائیان برای اثبات مهم ترین عقیده خود، که نسخ اسلام و آمدن دین و پیامبر جدید است، به انواعی از روایات تمسک کرده اند که در این نوشته به مهم ترین آنها اشاره می شود و نحوه استدلال بزرگان آنان در هشت محور ذکر و مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. در خاتمه و به شکل کلی، علت گمراهی آنان را که نادیده گرفتن منطق فهم روایات است، ذکر خواهیم کرد تا خواننده، خود بتواند به نقد دیگر استدلال های روایی این طایفه دست یابد.
    کلیدواژگان: امام مهدی (عج)، شریعت، سنت، تجدید، نسخ، خبر، بهائیت، علی محمد باب، نقطه اولی، بهاء
  • حسین روحانی نژاد صفحه 225
    بابیه و بهائیت، دارای ساختار فرقه ای و گرایش های «شبه عرفانی و صوفی مآبانه» هستند. ریاضت های غیر شرعی و پیروی از اندیشه های غلوآمیز درباره ائمه اطهار و اینکه آنان «مظاهر تجسم یافته خدا» یا «خدایان مجسم»اند و لازم است در هر زمان، یک نفر میان مردم و امام زمان، «باب» و «واسطه فیض روحانی» باشد، بنیان گذار این فرقه را به گمراهی و انحراف کشاند. وی در آغاز، مدعی بابیت، یعنی واسطگی بین مردم و امام زمان بود. او در گام بعدی ادعای نبوت کرد و پس از آن، ادعای شریعت تازه و دین جدید و نسخ شریعت اسلام را مطرح کرد. عرفانی که بهائیت مدعی آن است، هیچ گونه سنخیتی با عرفان اسلامی ندارد؛ زیرا عرفان اسلامی، شناخت ویژه خداست که از راه شهود درونی و دریافت باطنی حاصل می شود؛ و عارف، کسی است که خدای تعالی او را شاهد ذات و صفات و اسماء و افعال خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: باب، بهائیت، عرفان، شبه عرفان، ریاضت، تجلی
  • علیرضا روزبهانی بروجردی صفحه 253
    قرآن کتاب الهی و آسمانی اسلام که محتوای آن مورد قبول بهائیان (هرچند ادعائی) نیز هست، مشخصه هائی برای کتاب آسمانی معرفی می کند که کتب مقدس بهائی در تمام موارد فاقد آن ویژگی هاست، کتاب های بیان، ایقان و اقدس که به دستان ضعیف و ناتوان مدعیانی دروغین به نگارش در آمده تا به عنوان وحی آسمانی به بندگان خدا عرضه گردد، در این تحقیق به عنوان سه کتاب اصلی فرقه بهائی از زوایای مختلف مورد نظر و توجه قرار گرفته است.
    کتابشناسی آثار، ارزش و اعتبار آنها برای بهائیان و بررسی مشخصه های اثبات کننده جعلی بودن و عدم وحیانی بودن این آثار وجهه همت قرار گرفته است که در ابتدا کتاب بیان به عنوان اصلی ترین اثر مورد نقد قرار گرفته و نقص و اختلاف و فقر محتوائی، اشتباهات ادبی و در نهایت بی معنا بودن احکام بابی به معرض قضاوت نهاده شده است.
    کتاب ایقان نیز به عنوان نخستین تالیف حسینعلی نوری (بهاءالله) در اثبات مدعای باب در این مقاله کاویده شده و با عناوین دروغ پردازی در مورد تاریخ نگارش اثر /ایقان متمم بیان نیست/ ایقان و دعوت به ترک عقل /ابراز کینه و نفرت از علما / تحریف آیات قرآن، روایات و ایقان و اغلاط نقد و بررسی شده است.
    اقدس نیز که بهائیان آن را مهیمن بر جمیع کتب و صحائف آسمانی می دانند مورد توجه قرار گرفته است و کوشش شده تا با نگاهی به سبب نگارش و نقص و اختلاف در کتاب اقدس، عربی بودن اقدس، غلط نویسی های بسیار و عدم جامعیت کتاب به اثبات ادعا پرداخته گردد.
    کلیدواژگان: اقدس، ایقان، بیان، کتب مقدس، بهائیت
  • محمدحسن ملکی صفحه 293
    نوشتار حاضر با سه رویکرد روایی، تاریخی و عقلی، به اثبات فرضیه خود (مهدی موعود فرزند امام حسن عسکری) پرداخته و در ختام مقاله، شبهات برخی معاصران در انکار مهدویت و نیز اتهام بابیه و بهائیه بر شیخ احمد احسائی و سید رشتی مبنی بر وعده ظهور و تطبیق مهدی موعود بر باب و بهاء نقل و نقد خواهد شد.
    کلیدواژگان: مهدی موعود، ادله روایی و عقلی و تاریخی، حیات مهدی، حجت، بابیت و بهائیت
  • کریم حق پرست صفحه 329
    جریان موسوم به بابی گری و بهائی گری، یکی از حوادث جنجال آفرین در تاریخ ایران است که از روز نخست، واکنش های بسیاری را موجب شده و مسلمانان، در ذهنیت خویش، هیچ خوشایندی از آن ندارند، بلکه معتقدند قدرت های بیگانه در «کاشت» یا دست کم «برداشت» از این جریان، فعال و ذی نقش بوده و هستند. برای اثبات این مدعا باید موضوع پیوند دیرین و مستمر میان این فرق خصوصا بهائیت با دولت ها و کانون های استکباری، از روس تزاری و انگلستان تا امریکا و اسرائیل و رژیم پهلوی اشاره نمود که در اسناد معتبر تاریخی و حتی متون مهم خود بهائیت، شواهد و قرائن غیر قابل انکاری درباره آنها وجود دارد، که در این مقاله بدان پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: بابیت، بهائیت، استعمار، وابستگی، دول استکباری، صهیونیسم، حسینعلی بهاء، عبدالبهاء (عباس افندی) و شوقی افندی