فهرست مطالب

بررسی های آمار رسمی ایران - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 88، بهار و تابستان 1395)

نشریه بررسی های آمار رسمی ایران
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 88، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میرحامد هاشمی مجد*، روشنک علی اکبری صبا صفحات 1-15

    نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار (RSS1) از روش های شناخته شده ای است که برتری آن نسبت به روش نمونه گیری تصادفی ساده توسط آمارشناسان نشان داده شده است. با ایجاد تغییراتی در ساختار RSS می توان دقت و کارایی آن را در براورد پارامترهای مرکزی جامعه، افزایش داد. از این رو در سال های اخیر آمارشناسان انواع مختلفی از این روش، مانند روش های نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار استوار را معرفی کرده اند. استفاده از این روش ها سبب افزایش هرچه بیش تر کارایی براوردگرهای مرکزی جامعه می شود. در این مقاله، با هدف شناسایی روشی کاراتر در براورد هزینه ی مسکن خانوارهای روستایی استان مازندران، کارایی روش های نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار کرانگین استوار و نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار کرانگین استوار دوگانه نسبت به نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار، نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار کرانگین استوار، نمونه گیری از مجموعه ی رتبه دار کرانگین استوار دوگانه، هزینه ی مسکن، کارایی
  • مریم کریمی باجه باج، آتوسا گودرزی، زهرا رضایی قهرودی* صفحات 17-35

    هدف اصلی بیمه های ورزشی، شناسایی، تعیین مخاطره و همچنین کاهش هزینه های درمانی باشگاه ها و بازیکنان می باشد. همچنین شرکت های بیمه در جهت ارایه ی پوشش های بیمه ای مناسب، بر اساس تحلیل خسارت ها، حق بیمه را محاسبه می نمایند. با توجه به این که در صنعت بیمه ادعاهای خسارت صفر (عدم پرداخت خسارت) به دلایل زیادی از جمله عدم گزارش دهی در خصوص ادعاهای کوچک زیاد است. فراوانی صفر در نمونه ها به وفور وجود داشته و تورم عدد صفر در داده ها بروز می نماید، در این مقاله با استفاده از مدل های خطی تعمیم یافته (GLMs)1، فراوانی ادعاهای خسارت یک فصل تیم های باشگاه سپاهان در فاصله ی سال های 1392 تا 1393 با استفاده از مدل های پواسونی، پواسونی صفر متورم، دو جمله ای منفی و دوجمله ای منفی صفر متورم ، مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد و سپس با استفاده از معیار AIC مناسب ترین مدل برای این داده ها ارایه می شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که توزیع دوجمله ای منفی و پواسونی برازش مناسب تری را ارایه می دهند. همچنین، نتایج موید این امر می باشد که متغیر کمکی موقعیت بازیکن در زمین بر فراوانی صدمه ی وارد شده به وی تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: مدل پواسونی و دوجمله ای منفی صفر متورم، بیمه ی ورزش، مدل های خطی تعمیم یافته، ادعای خسارت
  • محمود فریمانه*، رسول صادقی، مریم عباس آباد عربی صفحات 37-52

    امروزه سبک زندگی سالم به عنوان بعد اجتماعی سلامت در دنیای آکادمیک و در عرصه ی سیاست گذاری از اهمیت زیادی برخوردار است. رفتارها و شرایط ارتقاءدهنده ی سلامت نیز تاحد زیادی تحت تاثیر شرایط و عوامل ساختاری و زمینه ای است. مقاله ی پیش رو با استفاده از تحلیل دومی داده های گذران وقت (1388-1387) به بررسی تاثیر عوامل اجتماعی- جمعیتی بر فعالیت های ورزشی روزانه ی جوانان (34-15 ساله) در مناطق شهری کشور می پردازد. نتایج تحلیل های دومتغیره نشان داد که تفاوت معناداری از نظر میزان فعالیت ورزشی بین مردان و زنان، مجردین و متاهلین، و زیرگروه های مختلف فعالیت و اشتغال وجود دارد. تحلیل های چندمتغیره نشان داد که جنسیت، وضعیت فعالیت و تحصیلات، تاثیر قوی و معناداری بر فعالیت های ورزشی دارد. در نتیجه گیری از مقاله می توان گفت که متغیرهای ساختاری و زمینه ای تاثیر زیادی در شکل گیری رفتارهای سلامت محور افراد دارند.

    کلیدواژگان: رفتار ارتقاء دهنده ی سلامت، همبسته های اجتماعی، جمعیتی، فعالیت ورزشی روزانه، جوانان
  • آزاده برفی پور*، سمانه قادری صفحات 53-81

    فرایند کسب و کار آماری در سازمان های مختلف به شیوه های گوناگون طراحی و اجرا می شود. این امر باعث می شود که تبادل دانش، بهره گیری از تجربیات موفق و همکاری بین سازمان های ملی و بین المللی به سادگی صورت نگیرد. به منظور حل این مشکل و کمک به سازمان های آماری برای بحث و تبادل نظر در زمینه ی توسعه ی نظام های فراداده های آماری، مدل عمومی فرایند کسب و کار آماری (GSBPM)1 توسط کمیسیون اقتصادی سازمان ملل برای اروپا (UNECE)2 معرفی شد.
    این مدل شامل سه سطح است: فرایند کسب و کار آماری (سطح 0)، هشت مرحله ی فرایند کسب و کار آماری (سطح 1) و زیرفرایندهای درون هر مرحله (سطح 2). مراحل هشت گانه شامل تعیین نیازها، طراحی، ساخت، گرداوری، پردازش، تحلیل، انتشار و اطلاع رسانی و ارزیابی می شود. در این مقاله ساختار مدل عمومی فرایند کسب و کار آماری، تمامی مراحل و زیرفرایندهای آن به طور کامل شرح داده شده است. در ادامه، رویکرد برخی از کشورها برای استفاده از این مدل نیز بیان شده است. در پایان با تمرکز بر مراحل شش گانه ی طرح های آمارگیری مرکز آمار ایران، مقایسه ای میان این مراحل با مراحل و زیرفرایندهای مدل عمومی فرایند کسب و کار آماری صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: فرایند کسب و کار آماری، اصل های بنیادین آمارهای رسمی، کنترل افشاسازی، چارچوب و نمونه، ارزیابی
  • مهسا سعادتی*، آرزو باقری صفحات 83-102

    استفاده از درخت تصمیم وقتی با وجود مشاهدات و متغیرهای گوناگون نتوان از روش های کلاسیک استفاده نمود، اهمیت و جایگاه ویژه ای می یابد. تحلیل اکتشافی، تشخیص مدل، پیش بینی و تصمیم گیری در مورد داده ها با اندازه ی زیاد، از کاربردهای مهم این روش است. درخت تصمیم وقتی متغیر پاسخ رسته ای باشد به درخت رده بندی معروف است. هدف اصلی این مطالعه، مقایسه ی سه روش مختلف استخراج درخت های رده بندی CART، CHAID و QUEST به منظور پیش بینی ترجیح جنسی فرزندان زنان در آستانه ی ازدواج با یکدیگر با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 است. داده های این مطالعه را 6360 زن مراجعه کننده به مراکز بهداشتی به منظور دریافت مشاوره ی پیش از ازدواج تشکیل دادند که با روش نمونه گیری چندمرحله ای و به صورت تصادفی در سال 1393 در کل کشور گرداوری شد. نتایج نشان داد که هر سه الگوریتم درخت رده بندی از دقت تقریبا مشابهی در پیش بینی ترجیح جنسی برای فرزندان برخوردارند، اما با توجه به انطباق بیش تر مدلCART به فرضیه های موجود، این مدل به عنوان مدل نهایی در نظر گرفته شد.CART روش ناپارامتری با قابلیت تفسیرپذیری آسان است که امکان محاسبات سریع و حصول به نتایج دقیق را فراهم می نماید. بر اساس نتایج حاصل از این درخت، تعداد فرزندان ایده آل، سطح تحصیلی و سن زنان متغیرهای تاثیرگذار بر ترجیح جنسی به دست آمد.

    کلیدواژگان: درخت تصمیم، درخت رده بندی، الگوریتم CART، الگوریتم CHAID، الگوریتم QUEST
  • محدثه صفاکیش*، زهره فلاح محسن خانی صفحات 103-119

    زنان نیمی از جمعیت کشورها را تشکیل می دهند اما عموما مشارکت آن ها در فعالیت های اقتصادی به اندازه ی ظرفیت شان نیست. مطالعات انجام شده توسط صندوق بین المللی پول نشان می دهد چنان چه زنان بتوانند با تمامی ظرفیت خود وارد بازار کار شوند وضعیت اقتصاد کلان کشور به طور قابل توجهی بهبود می یابد. بررسی ها نشان می دهد عموما کشورهای در حال توسعه تفاوت قابل ملاحظه ی سطح مشارکت اقتصادی زنان نسبت به مردان را تجربه می کنند. برای مثال در سال 2016 نرخ مشارکت اقتصادی مردان حدود 69 درصد و نرخ مشارکت اقتصادی زنان حدود 60 درصد بوده است. این نرخ ها برای ایران به ترتیب حدود 63 درصد برای مردان و 13 درصد برای زنان بوده است. در کشورهای خاورمیانه شاهد نرخ مشارکت 21 درصدی زنان هستیم. بررسی ها نشان می دهد اختلاف بین مشارکت زنان و مردان در فعالیت های اقتصادی عامل اصلی کاهش نرخ رشد اقتصادی در بسیاری از کشورها بوده است. دیدگاه جامعه شناسی این فرضیه را بیان می کند که تفاوت مشارکت اقتصادی زنان در کشورهای مختلف بیش از آن که ناشی از عوامل اقتصادی باشد، از عوامل مربوط به نظام های ارزشی و سنتی و نهادهای فرهنگی و اجتماعی آن کشور ناشی می شود. همچنین یاس و ناامیدی زنان برای جستجوی کار نیز می تواند عامل دیگری در این رابطه باشد. به این معنا که بالا بودن نرخ بیکاری در این گروه، خود دلیلی برای ناامیدی و خروج آنان از جمعیت فعال به شمار می رود. با بررسی داده های آمارگیری نیروی کار مرکز آمار ایران در خصوص علت های عدم جستجوی کار در بین زنان غیر فعال، بیش از 70 درصد آن ها مسئولیت های شخصی یا خانوادگی، در حدود 2 درصد آنان بی نیازی از انجام کار و حدود 1 درصدشان نیز دلسردی از یافتن کار را به عنوان دلیلی برای در جستجوی کار نبودنشان بیان نموده اند؛ که این اطلاعات می تواند موید تاثیر نگرش های ارزشی و فرهنگی در مشارکت زنان در فعالیت های اقتصادی باشد. یافته های طرح آمارگیری گذران وقت نقاط شهری تابستان سال 1394 مرکز آمار ایران نیز نشان می دهد متوسط زمان سپری شده برای فعالیت های خانه داری در مردان نسبت به زنان ناچیز است که این امر نیز به نوبه ی خود رغبت زنان به فعالیت های اقتصادی را کم می کند. بنا بر این می توان این گونه بیان کرد که پایین بودن نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران بیش از عوامل اقتصادی معلول نگرش های فرهنگی و سنتی موجود در جامعه است.

    کلیدواژگان: نرخ مشارکت اقتصادی، آمارگیری نیروی کار، جمعیت غیر فعال، جمعیت شاغل، آمارگیری گذران وقت
|
  • Mir Hamed Hashemi Majd, Roshanak Aliakbari Saba Pages 1-15

    Ranked set sampling is a well-known method, that its superiority in comparison with simple random sampling method is recognized by statisticians. By using some changes in the structure of ranked set sampling method, we can increase its accuracy and efficiency in estimating the central parameters of the population. In order to do so, in recent years, researchers introduced many different types of these methods. Using these methods increases the efficiency in estimating of central parameters of population. In this paper, in order to find more efficient method in estimating the cost of housing for rural households of Mazandaran province, the efficiency of Robust Extreme Ranked Set Sampling and Double Robust Extreme Ranked Set Sampling methods in comparison with Simple Random Sampling is recognized.

    Keywords: Ranked set sampling, robust extreme ranked set sampling, double robust extreme ranked set sampling, cost of housing, efficiency
  • Maryam Bajeh Baj, Atoosa Goodarzi, Zahra Rezaei Ghahroodi Pages 17-35

    The main goal of sport insurance is to identify and determine the risks and also reducing clubs and players’ costs. Also, in order to provide adequate insurance coverage, based on the analysis of losses, insurance companies determine premiums. Since in insurance industry, zero claims, for many reasons such as non- reporting deductible claims, are high, excess zero arise in the samples and data are faced with zero-inflation. In this paper, by using generalized linear models (GLMs), the claim frequency of Sepahan team during the period 2013-2014 is examined and analyzed by Poisson, zero-inflated Poisson, negative binomial and zero-inflated negative binomial models and finally suitable model for zero claims will be presented. Research finding shows that negative binomial and Poisson distribution presents the best fitness, meanwhile, the post of football players has a significant effect on the frequency of injury.

    Keywords: Zero inflated poisson, negative binomial model, sport insurance, generalized linear models, claim
  • Mahmood Farimaneh, Rasoul Sadeghi, Maryam Abasabad Arabi Pages 37-52

    Nowadays healthy life style as a social dimension of health in academic world and making policy has considerable importance. Health promotion behaviors and conditions are beyond the limit impressible by structural factors and conditions. This research is conducted to examine influence of Socio-Demographic factors on daily sports activities among 15-34 years old youths in Iran urban areas by using secondary analysis of data from time use survey (2008-2009).bivariate analysis results indicated a different state in sports activities in a day among men and women, single and married, and different subgroups of activity and employment. Multivariate analysis results indicated that sex, employment status, education level has a powerful effect on sports activity. According to Overall result, we can say that structural variables have powerful effect on occurring of personal health-related behaviors.

    Keywords: Health promotion behaviors, socio-demographic correlates, daily sports activities, youths
  • Azadeh Barfipour, Samaneh Qaderi Pages 53-81

    Statistical business process is variously designed and implemented in different organizations. This makes it difficult to exchange the knowledge, benefit from the good practices and the cooperation between national and international organizations. In order to solve this problem and help statistical organizations discuss developing statistical metadata systems, General Statistical Business Process Model was introduced by the United Nations Economic Commission for Europe (UNECE).
    The GSBPM is comprised of three levels: the statistical business process (level 0), eight phases of the statistical business process (level 1) and the sub-processes within each phase (level 2). The 8 phases are: Specify Needs, Design, Build, Collect, Process, Analyze, Disseminate and Evaluate. In this article, the structure of the model, all the phases and sub-processes are fully described. Next, some countrie's approach to the application of GSBPM is presented. At the end, by concentrating on 6 phase statistical surveys of SCI, there is a comparison between theses phases and GSBPM phases and sub-processes.

    Keywords: Statistical business process, fundamental principles of official statistics, disclosure control, frame, sample, evaluation
  • Mahsa Saadati, Arezoo Bagheri Pages 83-102

    Employing a decision tree when classical methods are not applicable in the presence of various observations and variables becomes vital and important. Exploratory analysis, model detection, prediction and make decisions about large data are the most common usage of this method. If the response variable is categorical variable, it is known as classification tree. Comparing three different extraction methods, CART, CHAID, and QUEST of classification trees to predict sex preference for children of pre-marriage women by SPSS 22 was the main objective of this study. The data on this study consist of 6360 women referred to health centers to get premarital counseling which was collected by the multi-stage random sampling in 2014 in the whole country. The results showed that accuracy of all three classification tree algorithms in predicting sex preference for children are almost the same, but with regard to compliance CART to the existing theories, this model was considered as the final model. CART is a non-parametric method with easy interpretation feature that enables quick calculations and acquisitions to provide accurate results. According to the results of this tree, the ideal number of children, education level and women age are variables that affect sex preference.

    Keywords: Decision tree, classification tree, CART algorithm, CHAID algorithm, QUEST algorithm
  • Mohadeseh Safakish, Zohreh Fallah Mohsenkhani Pages 103-119

    Women make up half of the population of countries but generally their participation in economic activities is not proportional to their potential. Studies conducted by the International Monetary Fund show that if women enter the labor market to their full potential, the macroeconomic situation of the country will observe significant improvement. Studies show that generally, developing countries have a significantly different level of economic activity of women than men do. For example in 2016, the participation rate of men is about 69 percent while the rate is around 60 percent for women. With regards to Iran, these rates account for about 63 percent and 13 percent for men and women, respectively. In Middle Eastern countries a 21 percent participation rate for women has been noticed. Studies have shown that the difference between the participation of men and women in economic activities is the main factor in the reduction of the rate of economic growth in many countries. Sociological perspectives state the hypothesis that the difference between women’s economic participation in various countries is more due to economic factors. It also it derives from issues relating to traditional and custom living systems, and social and cultural institutions. Also, the lack of hope for women to seek the job they were exactly looking for could be another factor in this regard. This means that the high unemployment rate in this group is the reason for their disappointment and this is considered from the active population. By analyzing the data of the labor force survey of the Statistical Center of Iran regarding the reasons for not looking for a job among inactive women, it was shown that more than 70 percent of them had, personal or family related responsibilities, and about 2 percent of them were needless of a job and about 1 percent of them named discouragement from finding a job as a reason for not search for one. This information can confirm the effects of attitudes, values and cultural in women’s participation in economic activities. Results from the Statistical Center of Iran Time Use Survey in urban areas in summer 1394 shows the average time spent for men to do housework in men is negligible as compared to mean and this resin may reduce women’s enthusiasm toward economic activities. Thus, it stated that the low economic participation rate of women in Iran is stemmed more from economic factors than from cultural and traditional attitudes in the society.

    Keywords: Economic participation rate, labor force survey, not-in-labor force, employed, time use survey