فهرست مطالب

نشریه پایداری، توسعه و محیط زیست
سال سوم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی داودی*، عباس اسماعیلی ساری، نادر بهرامی فر، حسن ملوندی صفحات 1-10
    یکی از آلاینده های خطرناک که به تالاب شادگان وارد می شود، آلاینده های آلی پایدار است. این آلاینده ها، به دلیل چربی دوستی بالا و پایداری زیاد در محیط زیست در طول زنجیره غذایی تجمع پیدا می کنند. حدود 90 درصد جذب این آلاینده ها در بدن انسان از طریق غذاهایی با منشا حیوانی صورت می گیرد. ماهی، مسیر اصلی برای ورود این آلاینده ها بوده و رژیم های غذایی حاوی میزان بالای ماهی، منجر به جذب بیش تری این ترکیبات شده و سلامت غذایی ساکنین منطقه را به خطر می اندازد.
    در این مطالعه میزان بی فنیل های پلی کلره و آفت کش های DDTs و HCHs و HCB در گونه شیربت (Barbus grypus) جمع آوری شده در پاییز 1386 از تالاب شادگان، توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) ارزیابی شد.
    نتایج نشان داد که غلظت مجموع PCB، مجموع DDT، مجموعHCH و HCB به ترتیب 38/6، 41/11، 03/4 و 19/0 نانوگرم بر گرم به دست آمد. بررسی ایزومر های آلاینده های مختلف نشان داد که در بین ترکیبات PCB ترکیب PCB-28 (68/4 نانوگرم بر گرم) در بین متابولیت های DDT متابولیت p،p/-DDE (15/8 نانوگرم بر گرم) و دربین ایزومرهای HCH ایزومر α-HCH (14/3 نانوگرم بر گرم) دارای بیش ترین غلظت هستند. بالا بودن میزان p،p/-DDE در نمونه ها بیان گر عدم استفاده جدید از DDT بعد از تحریم آن در منطقه و بالا بودن میزان α-HCH در نمونه ها بیان گر ورود تازه HCHs صنعتی به آب و خاک منطقه است. میزان آلاینده در نمونه ها پایین تر از حد استانداردهای ارایه شده توسط سازمان های مختلف بود.
    کلیدواژگان: آلاینده های آلی پایدار، Barbus grypus، بی فنیل های پلی کلره، DDTs، _ HCHs
  • حسین نگارستان، مائده سادات هاشمی مطلق*، پریسا نجات خواه صفحات 11-30
    دریای مازندران بزرگ ترین دریاچه جهان در بین کشورهای ایران، ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و جمهوری آذربایجان قرار دارد. تاکنون مطالعات مختلفی برروی بنتوزهای دریای مازندران صورت گرفته که در عمق های متفاوت در زمان ها و مکان های مختلفی از این دریاچه روی داده است. سواحل استان گیلان شامل سه بخش است : سواحل غربی، سواحل مرکزی، سواحل شرقی. بنتوزها جاندارانی هستند که درنزدیکی یا روی کف اقیانوس ها و دریاها زندگی می کنند و به نوعی به بستر وابسته هستند. برخی از بنتوزها در داخل رسوبات و برخی نیز روی رسوبات یا در آب های نزدیک کف زندگی می کنند. تحقیق حاضر از آبان ماه 1388 تا مرداد ماه 1389 در 10ماه در طول سواحل جنوب غربی دریای خزر (استان گیلان) با انتخاب چهار ایستگاه: سفیدرود ، بندر انزلی ، لیسار، آستارا در عمق های 5/0 تا 1متر (نزدیک ساحل و کمی دورتر از ساحل) با 9بار تکرار در هر ایستگاه به صورت ماهانه انجام شده است. طی چهار فصل نمونه برداری در مجموع تعداد 17936ماکروبنتوز از چهار ایستگاه انزلی به تعداد 769 عدد، سفید رود به تعداد 16435عدد، لیسار به تعداد 490 عدد، آستارا به تعداد 248 عدد، در استان گیلان جمع آوری شد که پس از شناسایی 19گونه شناسایی شده است.
    بیش ترین فراوانی متعلق به ایستگاه مصب سفیدرود، کم ترین فراوانی متعلق به ایستگاه آستارا بوده است. هم چنین بیش ترین فراوانی ماکروبنتوزها درساحل استان گیلان متعلق به خانواده Gammaridae در مصب سفید رود بوده و بعد از آن بیش ترین فراوانی متعلق به گونه Didacna longipes در ساحل انزلی بوده و کم ترین فراوانی ماکروبنتوزها درساحل استان گیلان متعلق به گونه های Hypania invalida، Anisus stud، Tinodes waeneri، Polycentropus flavomaculatus، Rhithropanopeus harrisii، Lubidura riparia، Ilybius fuluinosus بوده است.
    کلیدواژگان: ماکروبنتوزها، دریای مازندران، Gammaridae، پرتاران، کم تاران
  • نرگس محسنی*، قاسمعلی عمرانی، سید امیرناصر هراتی صفحات 31-44
    بازیابی انرژی از زباله روش مهم و مناسبی برای کاهش میزان انرژی الکتریکی تولیدی با استفاده از سوخت های فسیلی و منابع غیر قابل تجدید انرژی است. ارزیابی و پیش بینی نرخ تولید و انتشار گاز از محل های دفن، جهت طراحی این محل ها و بهره برداری موفق گازهای تولیدی به عنوان منابع انرژی دارای اهمیت زیادی می باشد. در این مطالعه با استفاده از بسته نرم افزاری v302 [1]LandGEM و با در نظر گرفتن درصد حجمی محتوی متان 61 درصد و محاسبه m3/Mg 164 به عنوان ضریب پتانسیل تولید گاز برای محل های دفن زباله به طور اختصاصی شهرهای تهران، شیراز، مشهد، اصفهان و کرج و ثابت نرخ تولید متان06/0، انتشار گاز و آلاینده ها مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان آنالیز حساسیت با در نظر گرفتن k (نرخ تجزیه) مختلف این ارزیابی نشان داد که میزان گاز متان و کربن دی اکساید تولیدی از کل این 5 محل دفن زباله به ترتیب 107× 15/11 و107× 25/8 متر مکعب در سال و درسایت کهریزک 934554 تن دی اکسید کربن، در شیراز و کرج، متان و کربن دی اکساید به ترتیب m3/year 106×5/1 و m3/year 105× 6/9 ، آنالیز گاز متان در سایت اصفهان m3/year106×46/8 و در مشهد به ترتیب گاز متان و دی اکسید کربن هر کدام 107 ×37/3 و107×72/1 متر مکعب در سال برآورد گردید. هم چنین آلاینده های وینیل کلراید، بوتان، کربن دی سولفاید، کلرو دی فلوئورومتان، بنزن، دی کلرو دی فلوئورومتان، دی کلرو فلوئورو متان، هگزان، پنتان، زایلن در میان سایر آلاینده ها بیش تر از حد استاندارد بوده اند. با توجه به مقدار زیاد گاز متان تولیدی در محل دفن زباله شهرهای مذکور و با توجه به اقدامات لوله کشی که جهت استحصال گاز در این محل ها صورت گرفته است، استفاده کاربردی از انرژی حاصل از این گاز با تاکید بر تصفیه و پالایش گاز خروجی نظیر محل دفن زباله شیراز، گزینه مناسب جهت حذف این گاز گلخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل، متان، زباله، محل دفن
  • محمدرضا دلقندی مقدم، میرمسعود خیرخواه زرکش* صفحات 45-62
    امروزه علیرغم اوج پیشرفت دانش و تکنولوژی بشری، متاسفانه محیط زیست در وضعیت بسیار بحرانی وپیچیده ای در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی به سر می برد. تقلیل آلودگی و کاهش اثرات تخریبی آن در حدی معقول در روند توسعه ای پایدار، همراه با استفاده از تکنولوژی های متعادل همواره برای حفظ و تضمین سلامت، رشد و تعالی حال و آینده موجودات کره زمین، مدنظر بوده است.در این تحقیق با تلفیق MCDM و GIS و هم چنین بررسی شاخص های اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی، محدوده مورد مطالعه را بر اساس حساسیت سرزمین نسبت به فعالیت های معدنی، پهنه بندی گردید. هم چنین ملاحظات زیست محیطی 8 معیار تاثیر پذیر از فعالیت های معدنی شامل، سکونتگاه های شهری، سکونت گاه های روستایی، آب های سطحی، آب های زیر زمینی، زیستگاه حیات وحش، کشاورزی، توریسم و پوشش گیاهی مورد تحلیل قرار گرفت. در ادامه بر اساس نقشه زون بندی شده میزان تداخل محدوده معادن فعال و زون های تولید شده مشخص گردید. نتایج نشان داد که 15 درصد عرصه های معدنی با محدوده فعالیت ممنوع، 6 درصد در زون حساسیت شدید، 11 درصد در زون حساسیت زیاد، 58 درصد در زون حساسیت متوسط و 10 درصد در زون حساسیت کم واقع گردیده است. که این امر حاکی از این واقعیت است که 26 محدوده از مجموع 52 محدوده فعالیت های معدنی در پهنه فعالیت ممنوع قرار داشته که باید بهره برداری این معادن متوقف شود. بر اساس بررسی صورت گرفته از آن جا که در مابقی محدوده های بیش ترین سطح اشغال زون های داخل محدوده های معدنی مربوط به زون حساسیت متوسط است الویت برنامه ریزی بایستی مربوط به مدیریت این زون باشد. هم چنین در بررسی صورت گرفته مشخص شد که دو عامل عرصه های کشاروزی و آب های سطحی از معیارهای زیست محیطی، بیش ترین تداخل را با محدوده های معدنی داشته و باعث ممنوعیت فعالیت معدنی می باشند.
    کلیدواژگان: سیستم های پشتیبان تصمیم گری، MCDM، GIS، معیار های زیست محیطی، پروژه مدیریت آب و خاک حبله رود، معدن گچ
  • سلمان همتی نیا*، سحر رضاییان، سیدعلی جوزی صفحات 63-80
    رویکرد ارزیابی ریسک یکی از ارکان اصلی در استقرار و به کارگیری سامانه های مدیریتی است. در سامانه های مدیریتی هرچه مولفه های بیش تر و دقیق تری بررسی گردد نتایج معتبرتری به دست خواهد داد. یکی از مولفه هایی که به ویژه در مسایل مربوط به محیط زیست بسیار دخیل است مولفه مکان می باشد. از سامانه هایی که جهت تولید، تحلیل، ذخیره و نمایش داده های مکانمند مورد استفاده قرار می گیرد سامانه اطلاعات جغرافیایی می باشد. هدف از این پژوهش علاوه بر شناسایی و ارزیابی ریسک های محیط زیستی بوستان بزرگ ولایت براساس مولفه های معمول و غیر مکانمند، بررسی مولفه های مکانمند ریسک ها ازجمله موقعیت مکانی آن ها و گستره تحت تاثیر ریسک با استفاده از روش تجزیه و تحلیل مکانمند حالات شکست و اثرات آن بر محیط زیست (Spatial-EFMEA) می باشد. ابتدا چک لیستی تهیه و ارزیابی مقدماتی صورت گرفت. سپس کاربرگ Spatial-EFMEA تکمیل و طبق جداول شدت، احتمال و گستره ریسک آنالیز صورت گرفت و اعداد اولویت ریسک به دست آمد. در نهایت با استفاده از روش توزیع فراوانی نتایج به 7 سطح ناچیز، خیلی کم، کم، متوسط، زیاد، خیلی زیاد و بحرانی طبقه بندی گردید و برای ریسک های سطح بالاتر از متوسط اقدامات کنترلی پیشنهاد و ارزیابی ثانویه انجام شد. نتایج نشان داد که 9 درصد ریسک ها مربوط به ساختمان ها، 25 درصد به فضای سبز، 16 درصد مربوط به رینگ سبز و باند کندرو، 16 درصد شهر بانو، 11 درصد شهر ورزش، 6 درصد پارکینگ و 17درصد مربوط به عموم فضاهای بوستان می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک محیط زیستی، روش تجزیه و تحلیل مکانمند حالات شکست و اثرات آن بر محیط زیست، بوستان ولایت
  • مژگان اکبری آرمند، فرزام بابایی*، علی محمدی، ناصر محرم نژاد صفحات 81-89
    تحقیق حاضر به مقایسه سطح دانش و نگرش زیست محیطی دانش آموزان پایه دوم دبیرستان رشته تجربی در مدرسه زیست محیطی (مدرسه سبز) و مدرسه غیر زیست محیطی پرداخته است. با توجه به محدود بودن تعداد دبیرستان های زیست محیطی در شهر تهران، یک مدرسه غیرانتفاعی دخترانه پیش رو در این زمینه در منطقه 2 آموزش و پرورش شهر تهران به عنوان جامعه آماری مدرسه زیست محیطی انتخاب و با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه آماری 50 نفر محاسبه شد. پس از بررسی های لازم و انتخاب مدارس غیرزیست محیطی، با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه آماری مدارس غیرزیست محیطی 42 نفر به دست آمد. روش تحقیق این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. در راستای این تحقیق از یک پرسش نامه سنجش دانش زیست محیطی و یک پرسش نامه سنجش نگرش زیست محیطی بر مبنای طیف لیکرت استفاده شد. نتایج تحقیق با استفاده از آزمون یومان ویت نی و آزمون تی گروه های مستقل نشان داد که سطح دانش زیست محیطی در هر 5 بخش ارایه شده و نیز سطح نگرش زیست محیطی دانش آموزان مدرسه زیست محیطی در مقایسه با دانش آموزان مدرسه غیرزیست محیطی به شکل معنی داری بالاتر است.
    کلیدواژگان: مدرسه زیست محیطی، مدرسه سبز، دانش زیست محیطی، نگرش زیست محیطی
|
  • Morteza Davodi *, Abbas Esmaili Sari, Nader Bahramifar, Hasan Malvandi Pages 1-10
    One of the dangerous contaminants that enter to the Shadegan wetland is Persistent Organic Pollutants. Lipophilic and high persistency of these contaminants laid to, accumulation across the food chain. Fish is main route for entrance of these compounds to human bodies. Approximately 90% intake of these compounds in human bodies is from marine food. Main route for entrance of these contaminants is fish and diets that contain much amount of fish, laid to high intake of these contaminates and it is dangerous for alimentary health of resident
    In this research levels of poly chlorinated biphenyls and some pesticides containing DDTs, HCHs and HCB in Barbusgrypus that gathered in autumn 1386 form Shadegan wetland, were analyzed by Gas Chromatography (GC).
    Results show that concentration of PCBs, DDTs, HCHs and HCB were 6.38, 11.41, 4.03 and 0.19 ng g-1 respectively. Study of various pollutant metabolites show that among PCB congeners PCB-28 (4.68 ng g-1), among DDTs metabolites p,p/-DDE (8.15 ng g-1) and among HCHs isomers α-HCH (3.14 ng g-1) had the most concentrations. High concentration of p,p/-DDE in fish suggests that recently DDT pesticides have not been used in agriculture after their ban and High concentration of α-HCH suggests new input of HCH (Especially technical HCHs) into soil and water around this area. Concentrations of pollutants in sample were below than represented standards by various organizations.
  • Hossein Negarestan, Maedeh Sadat Hashemi Motlagh *, Parisa Nejatkhah Pages 11-30
    Caspian Sea is the biggest lake in the world among Iran. Torkamanestan, Ghazaghestan, Russia and republic of Azerbaijan. There have been many and different studies on Mazandaran Sea Bentouz that occurs in different deeps of the sea and times and places of Gilan coast including three sections: west, central coasts, east coasts. Bentouz are among creatures living near or in the deep of the ocean and seas, and depend on surface of sea. Some of the Bentouz live between sediment and some others live on the sediment close to the bottom of the seas.
    Present studies have been done during 10 months from Aban 2009 till Mordad 2010 in south west coast of Caspian sea (Gilan province) through choosing 4 stations called: Sefidrood, Anzali port, Lisar and Astara of 0/5 to 1 meter deep (close to the coast and a little far from the coast) and was repeated for 9 times monthly in each stations. During 4 seasons of sampling, tottaly 17936 micro Bentous from 4 Anzali stations numbering 769, Sefidrood numbering 16435, Lisar numbering 490 and Astara numbering 248 was collected in Gilan province and 19 types were recognized.
    The maximum supply belonged to the Sefidrood station and the minimum supply belonged to Astara station. Also the maximum supply of micro bentous in the coast of Gilan province belonged to gammaridae group in Sefid rood and then the maximum supply belonged to the type of stuari sefidrod in Anzali coast and the minimum micro Bentous in the Gilan province coast belonged to the types of Hypania invalida¡ Anisus stud¡ Tinodes waeneri¡ Polycentropus flavomaculatus ¡ Rhithropanopeus harrisii ¡ Lubidura riparia ¡ Ilybius fuluinosus.
    Keywords: Macrobenthose, Caspian Sae, Gammaridae, Polychaeta, Oligochaeta
  • Narges Mohseni *, Ghasem Ali Omrani, Seyed Amir Naser Harati Pages 31-44
    Energy recovery from waste is an important and appropriate method for reduction of electrical energy generated from fossil fuel and nonrenewable source of energy.
    Assessment and prediction of production and emission gas from landfill is important to design of this sites and successful use for Methane as a sources of energy. In this study is used from LandGEM v302 software and it is applied volume percentage 61% Methane and it is calculated 164 m3/Mg constant of potential production of landfill Gas for Tehran, Shiraz, Mashhad, Esfahan, Karaj cities and rate constant of methane production 0,06 and considered gas emission and pollutants in those sites. At last, sensitive analyze with different k (distract rate) showed that rate of methane and carbon dioxide from these 5 landfills are 11.15× 107, 8.25×107 m3/year. Also in Tehran landfill 934554 tone Co2 will produce and in Shiraz and Karaj 1.5×106CH4, 9.6×10 5 Co2 m3/year and in Esfahan site 8.46×106 CH4 m3/year and in Mashhad site 3.37×107CH4, 1.72×107CO2 was estimated. Pollutants consist of Vinil colored, Botan, Carbon di sulfide, Choloro di feleoro methane, Banzen, Di choro di feleoro methane, Di choro feleoro methane, Pentane, Hexane,Xylen were over limited standard. Attention to high rate of methane in Iran’s Landfills and piping operations for gas extraction in these sites, will be best alternative for eliminating of this greenhouse gas with applied used from this gas with treatment of it.
    Keywords: Potential, Methane, Waste, Landfill
  • Mohammad Reza Delghandi, Mir Masood Kheirkhah Zarkesh * Pages 45-62
    In spite of human knowledge and technology development, unfortunately, the situation of the environment at national, regional and international levels is critical and complex. We can no longer expect that with economic and industrial development the environment remains intact, but the reduction of pollution and its harmful effects using high technology can ensure the health, growth and excellence of present and future life on Earth. Multi-criteria decision-making System (MCDM) has been used to improve decision-making and management process. The spatial information systems are suitable for spatial data analysis. Also, Geographic information systems have been used to properly determine suitable areas for industrial and mining activities and its impacts assessment on the environment. In this study, using ecological, economic and social criteria and their integration with MCDM and GIS, the study area based on its sensitivity to mining activities were mapped. Also Environmental considerations consists of impact of mining activities on the urban settlements, rural settlements, surface water, groundwater, wildlife habitat, agriculture, tourism and vegetation were analyzed. Based on zoning map of the sensitivity of the active area of ​​the mineral gypsum, range, interference within the mining and production zones were identified. The results showed that 15% of the mineral sector with a range of prohibited activities, 6% in the zone of extreme sensitivity, 11% in the zone of high sensitivity, and 58% moderate and 10% is located in the zone of low sensitivity. Which implies the fact that 26 of the total 52 mining operations across the range of prohibited activities that should be stopped. It has been elaborated that the priority for planning must be related to the management of this moderate sensitive zone. The survey also shown that two criteria consists of the agriculture area and surface water had the most interaction with the unsafe mineral activities.
    Keywords: Decision Support Systems, MCDM, GIS, Environmental standards, Soil, water management projects, Hablehrud, Gypsum mine
  • Salman Hemmatinia *, Sahar Rezaeyan, Seyed Ali Jozi Pages 63-80
    Risk assessment approach is a key element in the establishment and development of management systems. The components of the management systems more and more closely at the results more credible, respectively. One component that is particularly involved in issues of the environment component is location. The system is designed to produce, analyze, store and display spatial data is geographic information system. The aim of this study was identification and assessment of environmental risk factors with using non-spatial and spatial components including their location and extent of risks affect risk using spatial analysis of failure modes and effects on the environment (Spatial-EFMEA). At first checklist was prepared and preliminary assessment. Then complete Spatial-EFMEA worksheet and then according to the table, analyzed the likelihood and extent of risks and compute risk priority numbers respectively. Finally, using the frequency distribution method, results of the risk levels from low frequency, very low, low, medium, high, very high and critical level were classified for above-average levels of risk control measures and evaluate the proposed secondary. The results showed that 9% of risk associated with the buildings, 25 percent of risk associated with the green space, 16% of risk associated with the Green Ring and band Hulk, 16 percent of risk associated with the women area, 11% of risk associated with the sport area, 6% of risk associated with the parking and 17% of risk associated with the public area.
    Keywords: Environmental risk assessment, Spatial environmental failure mode, effects analysis (Spatial-EFMEA), Velayat Park
  • Mojgan Akbari Armand, Farzam Babaie *, Ali Mohammadi, Naser Moharamnejhad Pages 81-89
    The present research aimed to make a comparative study on environmental knowledge and attitude of the secondary school students in 2nd grade of biology course in Eco School (Green School) and Non-Eco school. Due to limited number of Eco high schools in Tehran, a pioneer non-governmental school for girls at Tehran Education Organization District 2 was chosen as an Eco school statistical population, and using Cochran sample size formula, a sample size of 50 individuals was estimated for it. After close investigations, proper Non-Eco schools were selected, and a sample size of 42 individuals was obtained for it by using Cochran formula. The descriptive methodology employed in this study was a survey type, relying on a questionnaire for assessment of environmental knowledge as well as a questionnaire for assessment of environmental attitude based on Likert Spectrum. Student's t-distribution and Mann-Whitney tests were also carried out to verify the hypotheses. Finally, the results revealed that the Eco school students’ environmental knowledge in the entire the 5 areas and their environmental attitude were meaningfully higher as compared to Non-Eco School students.
    Keywords: Eco school, Green School, Environmental knowledge, Environmental attitude