فهرست مطالب

پایداری، توسعه و محیط زیست - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1396)

نشریه پایداری، توسعه و محیط زیست
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا علی بخشی، فروغ فرساد، مهدی رمضانی صفحات 1-15
    زمینه و هدف
    هوا به عنوان حیاتی ترین ماده برای ادامه زندگی انسان؛ طی سال های گذشته به دنبال گسترش بی رویه شهرها، افزایش جمعیت و توسعه ی صنایع دستخوش تغییراتی شده که موجب ایجاد مشکلات متعدد زیست محیطی گردیده است. آلودگی هوا یکی از مهم ترین این معضلات بوده که همواره تهدیدی دائم و جدی برای سلامت انسان ها و محیط زیست می باشد. در راستای ضرورت شناخت آلاینده ها و اثرات زیانبار آلودگی؛ این پژوهش با هدف تعیین میزان غلظت ذرات معلق، شناسایی عوامل بالقوه آن ها و ارزیابی کیفیت هوا در منطقه 9 شهرداری تهران صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    بدین سان که غلظت آلاینده های PM10 و PM2.5، در مقیاس زمانی فصلی اندازه گیری شد، سپس به واحد AQI تبدیل و با استفاده از نرم افزار GIS Arc مورد پهنه بندی قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش ذرات معلق PM2.5 بعنوان مهم ترین عامل آلودگی در منطقه، با کمترین میانگین غلظت در ماه اردیبهشت (19 میکرو گرم بر مترمکعب) و بیشترین غلظت آن در ماه های بهمن 1394 (81 میکرو گرم بر متر مکعب) و آذر 1395 ( 85 میکروگرم بر مترمکعب) برآورد شدند.
    نتیجه گیری
    بنابراین فصل بهار بعنوان « پاکترین » و فصل پاییز و زمستان «آلوده ترین» فصول آلودگی تعیین گردید. کیفیت هوای منطقه بر اساس شاخص کیفیت هوا در محدوده سالم تا ناسالم (40 الی 105 میانگین حداقل و حداکثر شاخص) برای گروه های حساس ارزیابی شد که عامل ترافیک بعنوان یکی از عوامل موثر در آلودگی منطقه مشخص گردید.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شاخص کیفیت هوا، ذرات معلق، PM10، PM2، 5
  • ابوالقاسم گل خندان صفحات 17-28
    زمینه و هدف
    اثر کلی فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)[1] بر مصرف انرژی مبهم بوده است. در این راستا هدف اصلی این مقاله بررسی و مقایسه تاثیر شاخص توسعه یافتگی ICT (IDI)[2] بر مصرف انرژی در کشورهای منتخب درحال توسعه و توسعه یافته طی دوره ی زمانی 2013-2007 است.
    روش بررسی
    به این منظور، با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (GMM-SYS)[3] کشش های کوتاه مدت و بلندمدت بین متغیرهای مدل برآورد شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که یک درصد گسترش IDI، در کوتاه مدت و بلندمدت به ترتیب مصرف انرژی سرانه را در کشورهای منتخب درحال توسعه حدود 01/0 و 12/0 افزایش و در کشورهای منتخب توسعه یافته حدود 03/0 و 09/0 درصد کاهش داده است.
    نتیجه گیری
    توسعه ICT در کشورهای درحال توسعه، مصرف انرژی را افزایش و در کشورهای توسعه یافته، مصرف انرژی را کاهش داده است.
    [1]-Information and Communication Technology (ICT)
    [2]-ICT Development Index
    [3]-System Generalized Method of Moments
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، شاخص توسعه یافتگی ICT (IDI)، مصرف انرژی، گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (GMM، SYS)
  • بهروز سبحانی، وحید صفریان زنگیر صفحات 29-43
    زمینه و هدف
    گردشگری و اقتصاد گردشگری، در حال تبدیل شدن به یکی از ارکان اصلی اقتصاد تجاری جهان است. دریاچه ارومیه به علت داشتن چشم انداز طبیعی یکی از عوامل مهم جذب گردشگران داخلی و خارجی در منطقه است که با برنامه ریزی اصولی و مناسب و شناسایی مزیت ها و محدودیت ها نقش موثری در توسعه این مناطق و در نتیجه توسعه ملی بر عهده داشته است.
    روش بررسی
    در این پژوهش، ابتدا با استفاده از شاخص (TCI) ارزیابی اقلیم گردشگری بررسی شد. در این شاخص از پارامترهای میانگین حداکثر دمای روزانه، حداقل رطوبت نسبی، میانگین رطوبت نسبی، بارش، ساعات آفتابی و سرعت باد از ایستگاه های سینوپتیک اطراف دریاچه ارومیه که دارای آمار مشترک 20 ساله (2010-1990) بودند. محاسبه و سپس نتایج حاصله به محیط GIS وارد شد و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، پهنه بندی اقلیم گردشگری دریاچه ارومیه در ماه های مختلف به عمل آمد. سپس با استفاده از روش پیمایش و مطالعات میدانی، تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها به شیوه SWOT انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از شاخص TCI نشان می دهد که ماه های تیر و مرداد برای گردشگری ایده آل، ماه های خرداد، اردیبهشت، شهریور، فروردین، مهر و اسفند برای گردشگری بسیار خوب تا عالی و ماه های آبان، آذر، دی و بهمن برای گردشگری در مرز بحرانی تا خوب می باشد. نتایج تجزیه و تحلیل مدل SWOT نشان می دهد که تعداد 17 نقطه قوت داخلی در برابر 15 نقطه ضعف و تعداد 19 فرصت در برابر 17 تهدید شناسایی شده است.
    نتیجه گیری
    بنابراین منطقه مورد مطالعه دارای پتانسیل بالای جذب گردشگری است ولی آستانه آسیب پذیری منطقه به علت کاهش آب دریاچه که در صورت تداوم آن سبب کاهش شدید گردشگران خواهد شد نیازمند بازنگری و ارایه سیاست مناسب برای رفع محدودیت ها و استفاده از مزیت های نسبی موجود منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: دریاچه ارومیه، گردشگری، شاخص TCI و مدل SWOT
  • مریم ربیعی ابیانه، علی دریابیگی زند صفحات 45-59
    زمینه و هدف
    با توجه به وجود صنایع متعدد نفت و گاز و به تبع آن تولید مقادیر قابل توجه پسماندهای صنعتی و خطرناک، مدیریت صحیح و اصولی پسماندهای مذکور یک ضرورت است. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت مدیریت مواد زائد در شرکت پالایش نفت اصفهان و ارایه راهکارهای عملی جهت کاهش جریان مواد زائد در این پالایشگاه به سمت محل های دفع بوده است.
    روش بررسی
    به این منظور بررسی میدانی جهت شناسایی منابع تولید، نوع و میزان پسماندها در پالایشگاه نفت اصفهان صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 44.1% از پسماندهای تولیدی در پالایشگاه اصفهان پسماندهای غیرفرآیندی، 55.7% پسماندهای فرآیندی و درصدی بسیار کم (0.1%) پسماندهای ویژه می باشند. عمده پسماندهای تولیدی در این پالایشگاه شامل نخاله های ساختمانی، زایدات غذایی، ضایعات فلزی، کاتریج و ممبران، لجن نفتی تصفیه پساب، لجن بیولوژیکی تصفیه پساب، لجن نفتی ته مخازن و کاتالیست مستعمل می باشد.
    نتیجه گیری
    به منظور جلوگیری از اتلاف منابع طبیعی و کنترل زایدات تولیدی در سطح شرکت پالایش نفت اصفهان راهکارهای عملیاتی کاهش مواد زائد نظیر کمپوست کردن زایدات غذایی، جداسازی، تصفیه و بازیافت لجن های نفتی و احیاء کاتالیست و استفاده مجدد از کاتالیست مستعمل در فرآیندهای دیگر، پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: پسماند فرآیندی، پسماند غیرفرآیندی، مدیریت پسماند، پالایشگاه نفت، اصفهان
  • پیمان کرمی، مهرداد میرسنجری صفحات 61-74
    زمینه و هدف
    مطالعه شرایط محیط زیستی مناطق استقرار گردشگران در عرصه های طبیعی که ناشی از نقش فعال آن ها در انتخاب مناطق باشد به دلیل آشکار ساختن تمایلات، ترجیحات و حتی فرهنگ استفاده از عرصه های بکر در جهت نیل به برنامه ریزی توسعه پایدار این مناطق بسیار مفید است.
    روش بررسی
    به منظور بررسی عوامل موثر بر استقرار گردشگران در شهرستان جوانرود از متغیرهای موثر و روش طبقه بندی درختی Classification tree استفاده شد. تعداد 300 نقطه حضور گردشگر در طول سال 1395-1396 مشاهده و ثبت گردید. سپس از متغیرهای تاثیرگذار بر استقرار شامل ارتفاع، فاصله از شهر، فاصله از روستا، شیب، زبری زمین، فاصله از جاده های اصلی، فاصله از مراکز خدماتی و تفریحی، فاصله از جنگل های متراکم و نیمه متراکم و فاصله از چشمه استفاده شد. اعتبار سنجی مدل با تحلیل آماریRoc و شناسایی حد آستانه با استفاده از آزمون Youden انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از اعتبار سنجی مدل تایید کننده اجرای مدل بود (831/0=AUC) بر اساس نتایج حاصل از حساسیت سنجی مدل متغیرهای فاصله از شهر و فاصله از جاده بیش ترین تاثیر را بر روی استقرار نواحی داشتند. محدوده ای معادل 5194 هکتار از شهرستان برای استقرار اکوتوریسم مناسب ارزیابی شده است. اکثر گردشگران شهرستان، بازدید از بازارهای شهرستان را هدف اولیه و گذراندن اوقات فراغت را در طبیعت پیرامون شهر به عنوان هدف ثانویه دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه لزوم بررسی تطابقی نواحی استقرار فعلی گردشگران و فعالیت های آن ها در عرصه را با شرایط مطلوب و مناسب از دیدگاه آمایش سرزمین مشخص می کند.
    کلیدواژگان: طبقه بندی درختی، اکوتوریسم، استقرار، یادون، جوانرود
  • نعیم امیری دوماری صفحات 75-82
    زمینه و هدف
    فلزات سنگین یکی از آلاینده های پایدار غیر قابل تجزیه بیولوژیکی است که می تواند در محیط زیست به آب و خاک وارد شود و از آن جا جذب گیاه و بدین ترتیب وارد زنجیره غذایی شود، بنابراین برای هر یک از فلزات سنگین حدی تعیین شده است که بالاتر از آن می تواند سمی و خطرناک باشد. آلودگی فلزات سنگین نه تنها به طور مستقیم بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، کاهش فعالیت بیولوژیکی و کاهش دستیابی زیستی مواد مغذی خاک تاثیر می گذارد بلکه برای سلامتی انسان از طریق ورود در زنجیره غذایی و امنیت زیست محیطی از طریق نفوذ در آب های زیر زمینی خطر محسوب می شود. کادمیم یکی از عناصر سنگین و آلاینده محیط زیست است که از منابع مختلفی از قبیل کود های شیمیایی وارد خاک و چرخه غذایی انسان می شود. به منظور اصلاح خاک های الوده به عناصر سنگین، مصرف زئولیت توسط محققین مختلفی گزارش شده است.
    روش بررسی
    به همین منظور آزمایشی گلدانی با هدف بررسی اثر زئولیت بر جذب کادمیم و وزن ماده خشک در خیار درختی طراحی گردید. این بررسی در قالب آزمایش فاکتوریل و در طرح پایه بلوک کاملا تصادفی با 2 تیمار زئولیت (در چهار سطح صفر، 1، 2 و 3 تن در هکتار) و کادمیم (در پنج سطح صفر، 3، 6، 9 و 12 میلی گرم در کیلوگرم) با سه تکرار انجام شد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد با افزایش مصرف زئولیت از غلظت کادمیم در گیاه خیار درختی کاسته شده و بیش ترین کاهش در سطح 3 تن در هکتار بود، به طوری که در این سطح مصرف عملکرد ماده خشک گیاه نیز افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: زئولیت، کادمیم، عملکرد، خیار درختی
|
  • Alireza Alibakhshi, Forough Farsad, Mehdi Ramezani Pages 1-15
    Background And Objective
    Air has a critical role for human survival. Over the past few years, the uncontrolled urban expansion, population growth and industrial development have caused numerous environmental problems. Air pollution has been one of the most important problems that are permanent and serious threat to public health and the environment. In order to the necessity of identify pollutants and harmful effects of pollution; this study aimed to determine the concentration of suspended particles, identify and assess potential air quality in the 9th District of Tehran.
    Method
    Thus, the concentration of PM10 and PM2.5, the seasonal time scale was measured. Then they conversed to the AQI unit and Arc GIS software was used to zoning.
    Results
    Based on the results of this study, particulate matter PM2.5 pollution as the most important factor in the region. With the lowest average concentration in May (19 micrograms per cubic meter) and the highest concentration in the month of February 2015 (81 micrograms per cubic meter) and November 2016 (85 micrograms per cubic meter) were estimated.
    Conclusion
    So spring as the "cleanest" and the autumn and winter "most contaminated" seasons was determined. Based on AQI, the regional air quality was in the normal range to unhealthy for sensitive groups (40 to 105 average minimum and maximum index). Traffic agent was identified as one of the effective factors in the contamination area.
    Keywords: Air pollution, Air quality index, Particulate matter, PM10, PM2.5
  • Abolghasem Golkhandan Pages 17-28
    Background And Objective
    The total impact of Information and Communication Technology (ICT) on energy consumption is unclear. In this regard the main objective of this paper is to analysis and comparative the impact of ICT Development Index (IDI) on energy consumption in the developing and developed selected countries during the period 2007-2013.
    Method
    For this purpose, the short run and long run elasticities between the variables of the model estimated and analyzed using a system generalized method of moments (GMM-SYS).
    Results
    The results show that a one percent expansion of ICT, in the short and long term, respectively, increased the energy consumption per capita in developing selected countries amount 0.01 and 0.12 percent and reduced the energy consumption per capita in developed selected countries amount 0.03 and 0.09 percent.
    Conclusion
    Development of ICT, increased the energy consumption in developing countries and reduced the energy consumption in developed countries.
    Keywords: Information, Communication Technology (ICT), ICT Development Index (IDI), energy consumption, System Generalized Method of Moments (GMM-SYS)
  • Behrouz Sobhani, Vahid Safarian Zengir Pages 29-43
    Background And Objective
    Tourism and the tourism economy, is becoming one of main pillars of commercial economy world. Lake due to natural landscape an important factor in attracting domestic and foreign tourists in the region. With fundamental and identify the advantages and limitations of appropriate and effective role in the development of these areas and therefore has the responsibility of national development.
    Method
    In this research, using the index (TCI) was conducted to evaluate the tourism climate. The index of parameters such as mean maximum daily temperature, minimum relative humidity, mean relative humidity, rainfall, sunshine and wind speed synoptic stations around the lake that boasts of 20 years (2010-1990), respectively. Calculate and then enter the results in GIS environment and using geographic information systems, zoning lake tourism climate in different months were taken. Then, using survey and determine the strengths, weaknesses, opportunities and threats SWOT was carried out.
    Results
    According to TCI, results indicate that: Based on the values obtained from TCI monthly average monthly maps showing the Lake climate comfort favorable conditions in the region in terms of climatic comfort is ideal in July and August from higher up. In April, May, June, September and December of the climate, tourism is good to excellent and October, November, December, January and February in critical conditions, are acceptable and good. In the study area, 17 internal strengths and weakness against 15 to 17 of 19 opportunities and threats are identified.
    Conclusion
    Among the strengths of the study area, environmental factors such as a beautiful landscape and unique lake with gardens and surrounding mountains as the main advantage of these areas for tourism development in order to optimize the use of these natural tourism development focuses on be.
    Keywords: Lake Urmia, tourism, TCI, SWOT model
  • Maryam Rabiee Abyaneh, Ali Daryabeygi Zand Pages 45-59
    Background And Objective
    Abundant oil and gas resources and activities in Iran has led to generation of significant volume of industrial and hazardous wastes which need to be properly managed. The objective of this study is to examine the current situation of waste management in Isfahan Oil Refinery and provide practical approaches to reduce generated wastestream toward disposal sites.
    Method
    For this purpose, we conducted a field study to identify the sources of production and the type and amount of waste produced at Oil Refinery of Isfahan.
    Results
    Results demonstrated that 44.1% of the generated wastes are non-processed waste while 55.7% of the produced wastes are classified as processed waste. Only a small fraction of the identified waste in Oil Refinery of Isfahan is characterized as hazardous waste, i.e. 0.1%. The main types of the generated wastes are construction and demolition wastes, food wastes, metal scrap, cartridge and membrane, oil sludge of waste water treatment, biological waste water treatment sludge, oil sludge from the bottom of ponds and the spent catalyst.
    Conclusion
    In order to prevent squandering of natural resources and control waste generation in Oil refinery of Isfahan some practical approaches are proposed such as composting of food waste, purification and recycling of oil sludge and regeneration of the catalysts and reuse of the spent catalysts in other processes.
    Keywords: processed waste, non-processed waste, waste management, oil refinery, Isfahan
  • Peyman Karami, Mehrdad Mirsanjari Pages 61-74
    Background And Objective
    Study of environmental conditions in appropriate regions for deployment of tourists in natural fields which is result of their active role in selected areas, is very to achieve the sustainable development planning of these areas.
    Method
    appetence’s, preferences and even culture to use of the natural district. In this regard, to investigate factors that influence the deployment of tourists in Javanrud County, effective variables and classification tree were used. 300 presence points of tourists during the year 2016-2017 were observed and recorded. Then, variables that affect deployment including altitude, distance from city, distance from village, slope, roughness, distance from main road, distance from service centers and recreational, distance from dense forests and semi-intensive and distance from springs were used. Model validation was performed by using statistical analysis Roc and identification of threshold by conducting Youden test.
    Results
    Results of model validation confirmed the model implementation (AUC=0.831). Based on the results of model’s sensitivity analysis, distance from city and main roads variables have the most effect on deployment of areas. A range equal to 5194 hectares of county for establishment of ecotourism has been evaluated as suitable. For most of County tourists, visiting of main markets of county is the primary goal and spending leisure time in surrounding natural environment of city is the second goal.
    Conclusion
    Results of this study specify need to evaluate the compliance of the current establishment areas of ecotourism and their activities with appropriate conditions from the perspective of land use planning.
    Keywords: Classification tree, Ecotourism, Establishment, Youden, Javanrud
  • Naeim Amiri Domari Pages 75-82
    Background And Objective
    Toxic heavy metals from pollutants stable non-biodegradable, which can be in the environment, water and soil, and as plant absorption and thus enter the food chain, so for each of the heavy metals limit is set higher it can be toxic and dangerous. Heavy metal pollution not only directly affects the physical and chemical properties of the soil, reduce biological activity and declining access Zesty nutrients affect soil but also to human health from entering the food chain and environmental security through the influence of water underground it is dangerous. Cadmium is a heavy metal and environmental pollutants from various sources such as fertilizers and soil into the human food chain. In order to improve soils contaminated with heavy metals, the use of zeolites has been reported by several researchers.
    Method
    An experiment to investigate the effect of zeolite stands on cadmium uptake and dry matter weight of the cucumber tree was designed. This experiment factorial experiment design randomized complete block design with 2 treatments zeolite (four levels of zero, 1, 2 and 3 tonnes per hectare) and cadmium (five levels, 3, 6, 9 and 12 mg kg) with three replications.
    Conclusion
    The results showed that with increasing zeolite application of cadmium concentration in cucumber tree fell, and the largest decline in the level of 3 tons per hectare, so that the level of consumption of dry matter yield also increased.
    Keywords: Zeolite, Cadmium, Yield, cucumber sativus