فهرست مطالب

مطالعات آموزشی نما - پیاپی 11 (نیمسال اول 1396-1397)

نشریه مطالعات آموزشی نما
پیاپی 11 (نیمسال اول 1396-1397)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی حسین زاده، مسلم ملکی حسنوند، سعید شیخی، حشمت الله نظری صفحات 1-16
    مقدمه و اهداف
    مدارس هوشمند، مدارس توسعه یافته ای هستند که برای انتقال مفاهیم سنتی از ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات کمک می گیرند. در این مدارس، روش تدریس بر اساس دانش آموز محوری است. تاکید بر مهارت فکر کردن و فراهم ساختن محیط یاددهی یادگیری از راهبردها و خط مشی های مدرسه هوشمند است. هدف پژوهش پژوهش حاضر، رتبه بندی موانع هوشمند سازی مدارس از نظر مدیران و معاونان با استفاده از تکنیک TOPSIS بود.
    روش ها
    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع توصیفی- زمینه یابی بوده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه مدیران و معاونان مدارس متوسطه )اول و دوم( شهرستان قرچک شامل 178 نفر که از میان آنها 122 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای ساده انتخاب شدند. جهت گرداوری داده ها از پرسشنامه ای محقق ساخته مشتمل بر 7 مولفه و مجموعا 56 گویه استفاده شده است. به منظور تعیین ضرایب پایایی پرسشنامه، در ابتدای امر و در مرحله پایلوت تعداد 30 پرسشنامه در بین جامعه آماری که نمونه پژوهش از آن انتخاب شده است، توزیع و جمع آوری گردید و پس از تجزیه و تحلیل داد ه های این پرسشنام ه ها، ضریب پایایی )آلفای کرونباخ بدست آمده( معادل 93 درصد بوده است. روش مورد استفاده برای تحلیل داده ها، تکنیک تاپسیس بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها تحلیل داده ها در این پژوهش با اعمال مراحل تکنیک تاپسیس به طور مجزا برای وزن معیار، فاصله مولف ه ها با راه حل های ایده آل مثبت و منفی و رتبه بندی موانع بر اساس مقدار ci انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که دو مانع عدم وجود فرهنگ سازمانی مناسب و عدم وجود ساختار مناسب دارای بیشترین اهمیت و عدم مدیریت توسط سیستم یکپارچه در راستای هوشمندسازی مدارس دارای کمترین اهمیت می باشند.
    نتیجه گیری
    در دنیای پرشتاب کنونی، بسیاری از روش های آموزشی سنتی ناکارامد و کند هستند و قدرت کافی را برای انتقال مفاهیم جدید به فراگیران ندارند. بنابراین لازم است که از ابزارهایی که فناوری های نوین در اختیار ما قرار می دهند، در این زمینه به نحو مطلوب مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدارس هوشمند، موانع هوشمندسازی، تکنیک تاپسیس، مدرسه، دانش آموز
  • لیلا جویباری، سامیه غنا، مریم منصور بستانی، یونس کر، اکرم ثناگو صفحات 16-25
    مقدمه و اهداف
    همه ابعاد وجودی انسان در بستر تربیت او شکل می پذیرد. تنبیه ها در دانشگاه بیشتر از نوع «تمرین مجدد » هستند تا با نوآموزی چندباره از وقوع انحرافات کاسته و رفتارهای دانشجویان را اصلاح نمایند. هدف از این پژوهش بررسی دیدگاه و تجربیات دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان از تنبیه در محیط های آموزشی می باشد.
    رو شها: در این پژوهش با رویکرد کیفی 30 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی گلستان درباره «تنبیه در محیط های آموزشی » مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه گیری مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع بود. از مصاحب ه های نیمه ساختار یافته تا رسیدن به اشباع داده ها استفاده گردید. مصاحبه ها ضبط، دست نویس، کدگذاری و طبق هبندی و مطابق رویکرد «تحلیل محتوا » تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    60 درصد دانشجویان مونث، با قومیت فارس و غیره، با تنوع رشته پزشکی، پرستاری و مامایی و پیراپزشکی بودند. مفهوم تنبیه براساس تجربیات مشارکت کنندگان معادل «اذیت شدن، ضایع شدن، نمره کم گرفتن، سازندگی/ارتقا » بود. «تنبیه توجیهی » مورد پذیرش دانشجویان بوده است و وجود «تنبی های که سازنده باشد و شخصیت دانشجو را زیر سوال نبرد » را ضروری می دانستند. مشارکت کنندگان اظهار داشتند در محیط آموزشی از سوی استاد مورد تنبیه واقع
    می شوند اما هر استادی به شیوه خاصی از تنبیه در آموزش دانشجویان استفاده میکند.
    نتیجه گیری
    دانشجویان تنبیه را عاملی برای توجیه شدن رفتارهای خود می دانستند. اما برخی از تنبیه ها در محیط آموزشی جنبه متنبه شدن و مثبت را نداشت و دانشجویان در برخی از موارد رفتارها و نحوه برخورد اساتید را به عنوان تنبیه قلمدادمی نمودند و اثرات تخریبی بر شخصیت دانشجویان بر جا گذاشته بود.
    کلیدواژگان: تنبیه، دانشجو، محیط آموزشی
  • مهدی قنبری صفحات 25-41
    مقدمه و اهداف
    درس پژوهی ابزار مهمی برای توسعهحرفه ای است. لذا ضرورت دارد توجه ویژه ای به آن شود. ضمنا کلاس های دبستان به دو دسته تک پایه و چندپایه تقسیم می شود و به تبع آن شاهد دو گروه معلمان تک پایه و چندپایه هستیم. هدف بررسی نگرش و دانش معلمان تک پایه و چندپایه پیرامون درس پژوهی بود.
    روش ها
    نوع پژوهش ترکیبی بود. جامعه آماری شامل معلمان تک پایه و چندپایه لردگان بود. نمونه گیری به روش های تصادفی ساده (فازکمی) و هدفمند (فاز کیفی) انجام شد. 226 نفر معلم تک پایه و 70 نفر معلم چندپایه در فاز کمی و 10 نفر معلم تک پایه و 7 نفر معلم چندپایه در فاز کیفی انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه (فاز کمی) و مصاحبه (فاز کیفی) جمع آوری و به وسیله آزمون های پارامتریک (فازکمی) و تحلیل مضمون (فازکیفی) تحلیل شدند.
    یافته ها
    هردو گروه نگرش مناسبی در مورد درس پژوهی داشته و از نظر عنصر دانش در سطح مطلوبی قرار دارند. مضامین باور به نقش درس پژوهی در توسعه حرفه ای، تولید دانش حرفه ای و بهبود مفروضات پژوهش گروهی بین معلمان در مورد عنصر نگرش و مضامین آشنایی و تسلط به اهداف، ماهیت و روش درس پژوهی؛ ویژگی های مسئله درس پژوهی و منابع تعیین آن؛ مهارت های مورد نیاز درس پژوهان و کاربردهای درس پژوهی درمورد عنصر دانش از مصاحبه های هردو گروه استخراج شد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که معلمان تک پایه و چندپایه پیرامون درس پژوهی دانش و نگرش چندان متفاوتی ندارند. لذا در فرآیند درس پژوهی هر دو گروه می توانند همکاری داشته باشند.
    کلیدواژگان: درس پژوهی، معلمان تک پایه، معلمان چندپایه
  • عباس تقی زاده، زهره آقاکثیری صفحات 41-52
    مقدمه و اهداف
    طراحی محیط های یادگیری چند رسانه ایی بایستی با نتایج بدست آمده و اصول مبتنی بر شواهد تجربی درباره فرایند یادگیری انسان هم راستا باشد. روش ردیابی چشمی، روشی مبتنی بر پردازش فراگیر از مواد یادگیری ارائه شده در محی طهای یادگیری چند رسانه ایی است. هدف پژوهش حاضر، بررسی کاربرد روش ردیابی چشمی به منظور تحقیق پیرامون فرایندهای شناختی در یادگیری چندرسانه ای بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع مروری است که در تدوین آن 21 مقاله مرتبط با کلید واژه های تحقیق )یادگیری چند رسانه ای حرکات چشم، توجه دیداری، ردیابی چشمی( که حاصل جستجو در پایگاه های مقالات معتبری چون، Ebsco Emerald ،Science Direct، Sage در بازه زمانی سا لهای 2000 تا 2013 بود با روش کتابخانه ای بررسی گردید.
    یافته ها
    در این پژوهش کاربرد روش ردیابی چشمی به منظور تحقیق پیرامون فرایندهای شناختی در یادگیری چندرسانه ای بررسی شد و به ارائه توضیحاتی درباره روش رد یابی چشمی، مقیاس های مورد استفاده در این روش و چالش های بکارگیری آن و اصول بدست آمده در زمینه طراحی آموزشی چندرسانه ایی های آموزشی منطبق با این روش، پرداخته شد.
    نتیجه گیری
    روش ردیابی چشمی راه منحصر بفردی را برای آزمون نظریات مربوط به یادگیری چند رسانه ایی خصوصا فرایند پردازش شناختی حین یادگیری، فراهم می کند و شایسته است تا در آینده بستر بکارگیری این روش در تحقیقات مربوط به یادگیری چند رسانه ایی هموار گردد.
    کلیدواژگان: یادگیری چند رسانه ای، حرکات چشم، توجه دیداری، ردیابی چشمی
  • غلامحسین رحیمی دوست، مریم فلاحی صفحات 52-62
    مقدمه و اهداف
    اگر طراحان دوره های یادگیری الکترونیکی به فرایند و الگوهای حلمسئله توجه ویژه ایکنند؛ شاهدگامهای بلندی در ابعاد مختلف توسعه، خواهیم بود زیرا یادگیری مبتنی بر حلمسئله، ساختاری را برای کشف فراهم میآورد و به یادگیرندگانکمک میکند تا یادگیری هایشان را درونی سازند و به درک و فهم ژرف یابند. بر این اساس هدف پژوهش حاضر بررسی عواملی است که منجر به بهره مندی بیشتر از محیط های یادگیری الکترونیکی با تکیه بر رویکرد حل مساله می باشند.
    روش ها
    این مقاله از نوع مروری تشریحی و کتابخانه ای است. جهت گردآوری اطلاعات از موتورهای جستجوگر و پایگاه داده های معتبر داخلی از جمله: civilica، irandoc ،Magiran، Noormags وخارجی شامل: Google Scholar، Science Direct، Information Database، Scientific و مطالعات کتابخانه ای و جستجو در کتاب ها، پایان نامه ها و مقالات علمی منتشره، با کلیدواژه های فارسی: یادگیری مبتنی بر مساله، رویکرد مساله محوری، محیط های حل مساله، یادگیری الکترونیکی، یادگیری مجازی، آموزش از دور و کلیدواژه های: e-learning، Distance education، Problem-Oriented Approach، Problem solving environment استفاده شده است، که در طی این فرآیند 62 منبع مرتبط با موضوع که در بازه زمانی 1999- 2013 و 1378 - 1392 انجام پذیرفته بودند یافت شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش ها نشان داد که روش مبتنی بر حل مساله درکل، احساس رضایت و لذت را در کاربران و مدرسین محیط های یادگیری الکترونیکی ایجاد می نماید ولی مشکلاتی از جمله ترس و احساس ناکامی، تنش در فراگیران، وقت گیر بودن و دشواری ارزشیابی در اجرای این شیوه گزارش شده است.
    نتیجه گیری
    می توان این گونه نتیجه گیری کرد که تدارک موفقیت آمیز دوره های یادگیری الکترونیکی با تکیه بر رویکرد حل مساله نتایجی از این قرار دارد؛ سازماندهی برنامه درسی براساس مساله ها نه دیسیپلین ها، پیوند کلاس با جهان واقعی، تاکید بر یادگیری خودراهبر و مادام العمر، تغییر نقش استادان از آموزش دهنده به تسهیلگر، تمرکز بر یادگیری مشارکتی.
    کلیدواژگان: محیط یادگیری، یادگیری الکترونیکی، رویکرد حل مساله
  • خدایار ابیلی، محمد مهدی بابایی صفحات 62-83
    زمینه و هدف
    امروزه آموزش عالی با مسائل و چالش های در سطح جهانی و ملی، رو به رو است. چنانچه کیفیت مولفه های آموزش عالی مد نظر قرار نگیرد، موجب اتلاف منابع می شود. هدف اصلی پژوهش، شناخت آموزش عالی قاره آسیا و کشورهای منتخب شده است. در این پژوهش، وپژگی های موسسات آموزش عالی در کشورهای مذکور به منظور شناخت نظام آموزش عالی با رویکرد سیستمی مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش ها
    روش تحقیق این پژوهش تحلیلی- اسنادی است. ابزار جمع آوری اطلاعات، اسناد و مدارک، درون سازمانی، کتب، مقالات داخلی و خارجی و سایت ها بوده است.
    یافته ها
    در این پژوهش، پنچ ابعاد سیستم آموزش عالی (بستر، درون دادها، فرایند، برون داد و پیامدها)، مطرح و برآیندآموزش عالی در تحقق اهداف مورد نظر، تشریح گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت شناخت آموزش عالی بعنوان بازخورد موثر در نظام آموزشی، در پایان مجموعه ای از پیشنهادها برای توسعه آموزش عالی و ارتقای کارایی آن تدوین و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، قاره آسیا، رویکرد سیستمی
|
  • Mehdi Hossein Zadeh, Moslem Maleki Hassanvand, Saeed Sheikhi, Heshmatollah Nazari Pages 1-16
    Introduction
    The smart schools are developed schools that convey the traditional concepts with the usage of the information and communication technology. The teaching methods in the smart schools are students- based. The strategy of smart schools is the provision of the thinking skills and the teaching-learning environment. The aim of this study is the ranking barriers of the smart schools with the usage of the TOPSIS technique in the secondary schools in the Qarchak.
    Methods
    This is a descriptive and practical study. All the managers and assistants at the secondary schools in the Qarchak were included in the study (N= 178) and categorized according to the simple randomized sampling (N= 122). The data gathered by the questionnaire with the 7 components and 56 items. The Alpha Cronbach of the questionnaire was 0.93. Data were analyzed with the TOPSIS technique.
    Results
    The most important items were the lack of both the appropriate organizational culture and structure. The least important item was the absence of the integrated management system in the small schools.
    Discussion
    For the transforming the new concepts to the students, the efficacy of the traditional education methods is low. Applying appropriate new technology is necessary.
    Keywords: Smart Schools, TOPSIS, Barriers of Smart School, Student
  • Jouybari L., Ghana S., Mansoor Bostani M., Kor Y., Dr. Akram Sanagoo A Pages 16-25
    Background
    The training context forms the existence of humanity. The aim of the punishment in the universities is the decrease of behavior-incidence. This study examined the students’ attitude and experiences toward the punishment in the educational environments, in the Golestan University of Medical Sciences.
    Methods
    This is a qualitative study. The 30 students interviewed with the semi-structured questions, in the 1393 year. The sampling method was purposeful, with the maximum variation. Students were asked to discuss the Educational punishment. The interviews were recorded, transcribed verbatim, and categorized. The transcripts analyzed with the content analysis method.
    Results
    The 60% of the students were female, and the majority was the Persian ethnicity group. The punishment meant as the “hunting, receiving the low score, humiliating, and reconstructing/ promotion”, from the participants perspective. “Justified punishment” was acceptable. Punishments without harming the students’ personality are an “effective punishment”. The participants experienced the different style of punishments by their different teachers.
    Conclusion
    Sometimes, the students may perceive punishments without the educational goals. The teachers should apply the punishments wisely.
    Keywords: Punishment, Student, Educational Environment
  • Ghanbari M Pages 25-41
    Introduction
    Lesson study is an important tool for professional development, so paying attention to this issue is necessary. In addition, elementary schools classes are divided into the monograde and multigrade. Therefore, we see the monograde and multigrade teachers in the schools. The purpose of this study was to examine both the attitude and knowledge of the monograde and multigrade teachers toward the lesson study.
    Methods
    This is a mixed method study. All the monograde and multigrade teachers included in this study, in the Lordegan city. The methods of sampling were randomized and purposeful in the quantitative and qualitative phases, respectively. The sample size was 226 monograde and 70 multigrade teachers, in the quantitative phase. In the qualitative phase, the sample size was 10 and 7 for the monograde and multigrade teachers, respectively. In the quantitative phase, data were collected with the questionnaire and analyzed with the parametric tests. In the qualitative phase, the interviews interpreted with the content analysis method.
    Findings: There were appropriate knowledge and attitude towards the lesson study between the groups. In the attitude category, the beliefs about the lesson study in the professional development, the professional knowledge production, were the main concepts in the interviews. In the knowledge category, goals’ mastery and awareness, the study lesson essence and method, the determinants of the lesson study sources, the needed skills of the teachers, and the application of the lesson study, were the main concepts.
    Conclusion
    The knowledge and attitude between both the monograde and multigrade teachers were not different. The groups can cooperate in the process of the lesson study.
    Keywords: Lesson Study, Monograde, Multigrade, Teachers
  • Taghizade A., Aghakasiri Z Pages 41-52
    Introduction
    Designing multimedia learning environments should consist of the evidence-based study and principals about the human learning process. Eye tracking is a way based on the learner processing of learning materials which presented in multimedia learning environments. The aim of the study was to examine the use of the eye-tracking method to investigate the cognitive processes in multimedia learning
    Methods
    This is a review study. The data collected from the Science Direct, Emerlan Databases, Ebsco, and Sage, in the year of 2000-2013. The keywords were multimedia learning, eye movements, visual attention, and visual tracking
    Findings: In this research, we examined using the eye-tracking method to understand the cognitive processes in multimedia learning. Some explanations about the eye tracking method, the used scales, the challenges of using this method, have been described in this article. The principles of the instructional design and the educational multimedia are discussed.
    Conclusion
    The eye-tracking method provides a unique way for examining multimedia learning theories, especially the cognitive processing during learning. Applying this method to multimedia learning researchers in the future is worth wise.
    Keywords: Multimedia learning, Eye Movements, Visual Attention, Visual Tracking
  • Rahimidoost Gh, Falahi M Pages 52-62
    Introduction &
    Objective
    Paying attention to the process and approaches to the problem solving from the view of the e-learning courses designers, will improve the aspects of development. The problem-based learning provides the discovery structure and helps the students to internalize their learning. Therefore, the purpose of this study is to investigate the factors that lead to more utilization of electronic learning environments based on the problem-solving approach.
    Methods
    This is a review study. The data collected from the Google Scholar, Science Direct, Scientific Information Databases, Irandoc, Magiran, Civilica and, Noormag. The keywords were: problem-based learning, problem-oriented approach, problem-solving environments, e-learning, virtual learning, distance education, during the years 1999-2013.
    Results
    Findings showed that the problem-solving method creates a sense of satisfaction and enjoyment in students and teachers of e-learning environments. The fear and frustration, learners’ stress, time-consuming, and the difficulty in an evaluation were the problems of the method implementation.
    Conclusion
    There are some consequences with the appropriate provision of the e-learning courses, such as the link between the classes and the real world, organizing the problem-based curriculums, emphasizing the self- directed and lifelong learning, the role of teachers as the facilitators, and the cooperative Learning Environments.
    Keywords: Learning Environment, e, Learning, Problem, Solving Approach
  • Khodayar Abili, Mohammad Mahdi Babaei Pages 62-83
    Introduction
    The higher education faces challenges in the global and national levels, today. If the quality of the higher education is not considered, it will waste resources. The main aim of the study is to recognize the higher education of the Asia continent. In this study, the features of the higher education institutions in Asian countries were studied, in order to recognize the of the higher education system with a systematic approach.
    Methods
    This is a citation analytic research. The data was collected from the websites, organization books, and documents.
    Results
    In this research, five dimensions of higher education system, including the context, internal processes, process, outcomes, and impact, and the role of the higher education in the goal achievement, are described.
    Conclusion
    According to the importance of the effective feedback of the higher education in the education system, some strategies are suggested.
    Keywords: Higher Education, Asia, Systematic Approach