فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 75 (پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/15
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سیدمحمود سادات صفحه 1
  • سید مسعود سید بنکدار صفحه 9
    همزمان با دیگر کشورهای منطقه، در خلال دو جنگ جهانی، لزوم برخورداری از ارتش منظم و یکپارچه، بیش از بیش در ایران احساس می شد.از این رو، سران نظامی ایران تلاش هائی را برای ایجاد چنین ارتشی آغاز کردند. برقراری نظام سربازگیری، در راستای تلاش هائی بود که برای ایجاد این چنین ارتشی صورت پذیرفت. البته انجام این برنامه، با مشکلات و واکنش های فراوانی همراه بود. این مقاله، بر آن است تا با استفاده از اسناد و مدارک موجود، به تحلیل و بررسی جریان برقراری نظام سربازگیری در دوره پهلوی اول بپردازد.
    کلیدواژگان: 1323، ارتش، پهلوی، سربازان، اصفهان، رضا پهلوی، شاه ایران، 1257
  • حسن محمدی صفحه 15
    قدرت گرفتن و به سلطنت رسیدن رضاشاه، محصول همراهی جمعی از روشنفکران و فعالا سیاسی و فکری، برای پایان دادن به وضع پرآشوب کشور و استقرار تمرکز سیاسی و برقراری نظم و امنیت در کشور بود. یکی از روشنفکرانی که در آن زمان یار رضاخان شد و او را تا رسیدن به سلطنت و بعد از آن همراهی کرد، عبدالحسین تیمورتاش بود. وی بعد از رسیدن رضاشاه به سلطنت، به پاس زحماتش، به وزارت دربار پهلوی انتخاب شد و در این سمت نیز مصدر خدمات شایانی برای رضاشاه بود؛ ولی به یکباره از وزارت دربار پهلوی به زندان افتاد و در آن جا به طرز فجیعی کشته شد. این پژوهش، می کوشد تا به شکل علمی و روشمند، علل صعود و سقوط تیمورتاش را مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار دهد. نگارنده، در این پژوهش در پی پاسخگوئی به دو پرسش زیر است: پرسش اول: چرا رضاشاه با وجود گزینه های متعدد، تیمورتاش را به وزارت دربار پهلوی برگزید؟ پرسش دوم: با وجود خدمات برجستهای که تیمورتاش به حکومت پهلوی کرد، رضاشاه چرا به یکباره او را از مقام خود فرو گرفت؟ در پاسخ به این پرسش ها، دو فرضیه مطرح شده است: فرضیه اول: رضاشاه، تیمورتاش را به خاطر لیاقتش و همچنین، به علت تلاش های بیا مانش برای رساندن او به سلطنت، و به خاطر نیازی که به او داشت، به مقام وزارت دربار برگزید. فرضیه دوم: قدرت گیری روزافزون تیمورتاش در مقام وزارت دربار و تبدیل شدن او به شخص دوم مملکت، باعث شد تا دیکتاتور ظنینی چون رضاشاه، از وجود وی برای بقای تاج و تختش بیمناک شود و او را از مقام خود عزل نماید.
    کلیدواژگان: 1323، وزارت دربار، 1312، رضا پهلوی، شاه ایران، 1257، تیمورتاش، عبدالحسین، 1260
  • شهرام یوسفی فر، معصومه یدالله پور صفحه 26
    یکی از شهرهای کهن ایران است که پیشینه شهرنشینی در آن، به دوره های پیش اسلام برمی گردد. در این مقاله، سعی بر آن است تا با به دست دادن پیشینهای از شهر آمل و موقعیت آن در دوره های مختلف تاریخی، دو عنصر از عناصر مهم مذهبی این شهر را - که در بافت کهن قرار دارد - معرفی کنیم. این دو عنصر - که مسجد جامع و مسجد آقاعباس نام دارد - از لحاظ کارکردی، در ترکیب با فضای یک مدرسه ساخته شده است و به صورت همزمان کارکرد مسجد و مدرسه داشته است. با تکیه بر منابع تاریخی و سفرنامه ها، این دو مسجد را معرفی کردیم و براساس وقفنامه های آن، وضعیت موقوفه ها، واقف و موارد مصرف آن را مشخص ساختیم تا جایگاه آن را در شهر آمل در گذشته بیان کنیم.
    کلیدواژگان: آمل، مساجد، مدارس، مسجد جامع، مسجد آقاعباس، وقفنامه ها، موقوفه ها
  • فاطمه پیرا صفحه 53
    مقاله حاضر، ترجمه مقدمه پرفسور برت فراگنر بر کتاب گنجینه فرامین فارسی پادشاهان است که اسناد فارسی منتشر شده را تا سال 1848 م. دربرمی گیرد. این مقدمه با نگاهی فراگیر به مرور بررسی های پژوهشگران و شرق شناسان جهان درباره اسناد و مدارک فارسی میپ ردازد که به زبان های مختلف به چاپ رسیده است. لذا ترجمه آن به زبان فارسی، گامی در جهت ارتقای دانش پژوهشگران ایرانی نسبت به سیر مطالعات آرشیوی در جهان درباره اسناد و فرمان های فارسی خواهد بود. برت فراگنر، کرسی های ایرانشناسی را در دانشگاه های برلین و بامبرگ آلمان برعهده داشت و از پایه گذاران موسسه ایران شناسی وین در فرهنگستان علوم اتریش میب اشد.
    کلیدواژگان: فرمان ها، فراگنر، برت ج، _ گنجینه فرامین فارسی پادشاهان، شاهان و فرمانروایان، ایران
  • حمیده شهیدی صفحه 63
    دارالشفا، نام مرکز درمانیای است که در جوار حرم حضرت علی بن موسیا لرضا، امام هشتمشیعیان در مرکز شهر مشهد مقدس، واقع شده است. در این مقاله، جهت معرفی دارالشفا و نیزمعرفی نمونهای از اسناد داروهای گیاهی - که بازتابی از طب سنتی در آن دوران است - بهبررسی اسناد روزانه، مربوط به برآورد هزینه هفت روز از مرکز دارالشفا پرداخته می شود. پساز بررسی ساختار ظاهری اسناد، با پردازش محتوای آن ها، زوایائی از چگونگی خدمات رسانی وساختار دارالشفا، تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: دارالشفا، نام مرکز درمانیای است که در جوار حرم حضرت علی بن موسیا لرضا، امام هشتم
  • حسین پاشایی زاد صفحه 87
    در طول تاریخ تمدن بشری، کتابخانه ها، آرشیوها و موزه ها، همواره نهادهائی بودها ند که دسترسی به اطلاعات را تسهیل کرده و موجب ترویج و پیشرفت علمی - فرهنگی جوامع شدها ند. رشد و توسعه فناوری های اطلاعات و ارتباطات، امکانات بی سابقهای برای نهادهای میراث فرهنگی فراهم کرده و نیز، تقاضاهای تازهای را جهت دسترسپ ذیر ساختن مجموعه هایشان در سطح وسیع و خارج از مرزهای سازمانی باعث شده است. همچنین، به دلیل افزایش استفاده از فناوری های اطلاعات و ارتباطات، شکاف بین این سه نهاد فرهنگی کاهش یافته است. از این رو، همگرائی میان آن ها بیشت ر شده است؛ تا جائی که برخی از کشورها، نهادهائی جهت اداره مشترک کتابخانه ها، آرشیوها و موزه ها ایجاد کردها ند. در این مقاله، موضوع همگرائی میان کتابخانه ها، آرشیوها و موزه ها، در نتیجه گسترش فناوری های اطلاعاتی، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کتابخانه ها، آرشیوها، موزه ها، همگرائی، فناوری اطلاعات
  • فاطمه همت زاده صفحه 97
    مقاله حاضر، به بررسی و توصیف مختصر استانداردهای بینا لمللی توصیف در دو زمینه کتاب شناختی و آرشیو میپ ردازد. استانداردهای کتاب شناختی، پایه و اساسی برای تدوین استانداردهای آرشیوی به شمار می رود. طی دهه های گذشته، آرشیو از استانداردهای کتاب شناختی بهره برده است؛ اما امروزه شورای جهانی آرشیو، با همکاری کتابخانه ملی کنگره و سایر متخصصان آرشیوی، اقدام به تهیه استانداردهای آرشیو کرده است. در مقاله پیش روی، با درج جدولی از مقایسه استانداردها و قوانین کتاب شناختی و آرشیوی، به توصیف هریک از آن ها پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: استانداردها، توصیف آرشیوی، فهرستن ویسی
  • مریم شریف نوبری، سعید رضایی شریف آبادی صفحه 107
    سه وظیفه اساسی آرشیو، جمعآ وری، نگهداری و ایجاد دسترسی به اسناد است. اولین چالشی که آرشیو ها با آن رو به رو هستند، انتخاب اسناد است. ارزشیابی، در واقع نوعی انتخاب با نگاه به ارزش های مالی، اداری و آرشیوی اسناد، به منظور نگهداری دائمی آن هاست که با توجه به حجم روزافزون اسناد کاغذی و رقمی (دیجیتالی)، امری اجتنابن اپذیر شده است. برای ارزشیابی اسناد، نظریه های گوناگونی ارائه شده است که در این مقاله، به اختصار برخی از مهمت رین آن ها مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی اسناد، نظریه های ارزشیابی
  • نادعلی صادقیان صفحه 117
    جعل اسناد و مدارک، از جرایم اصلی سلب اعتماد عمومی و اخلال در نظام اقتصادی کشور، و یکی از عوامل مهم ناکارآمدی های اجتماعی در جامعه به شمار می رود. باتوجه به توسعه شبکه ارتباطات و مبادلات داخلی و بینا لمللی، و ضرورت سرعت و سهولت در انجام قراردادها و معاملات، و حفظ اعتبار اسناد و نقش حیاتی آن ها در کلیه شئون زندگی انسان ها، شایسته است مسئولان ذیربط با تدوین ضوابط و مقررات خاصی، اطمینان و امنیت خاطر اشخاص، شرکت ها و سازمان ها را فراهم سازند. این مقاله، درصدد بررسی اجمالی جعل اسناد و مدارک در سوابق، قوانین و حقوق کشور است. ابتدا به بررسی مفاهیم کلی سند، جعل و انواع آن میپ ردازد و به دنبال آن، اشاره کوتاهی به ارکان و مجازات جرم جعل، مشکلات و ابزار معنوی این جرم دارد و در پایان، راهکارهای لازم را برای پیشگیری از جرم جعل و کاهش آن، ارائه مین ماید.
    کلیدواژگان: جعل، اسناد، مجازات، قوانین و مقررات
  • مولود ستوده صفحه 133
    امروزه ما شاهد تاثیرات شگرف فناوری های نوین بر منابع تحقیقات تاریخی و ایجاد تحولات در کاربرد منابع تاریخی (شرایط نگاهداری، دسترسی و اطلاع رسانی اسناد) به صورت بانک های رقمی (دیجیتالی) اسناد هستیم. بانک های رقمی اسناد، بانک هائی است که در آن ها اسناد و منابع تحقیقات تاریخی به صورت مجازی و از طریق اینترنت قابل دستیابی میب اشند. با گستردهت ر شدن تحقیقات و ضرورت دسترسی به اسناد، آرشیوها، دست به تدوین برنامه های رایانهای زدند تا مراجعه کنندگان به آرشیوها با سهولت بیشت ری به اسناد دست یابند. این برنامه ها، کم کم چنان مورد توجه محققان قرار گرفت که زمینه ایجاد آرشیوهای مجازی را فراهم ساخت و دستیابی سریع و آسان به اسناد ذخیره شده در این گونه پایگاه ها اهمیت ویژای یافت. اما نکته مهم، اصالت و صحت محتوای اسناد مذکور است که باید به اثبات برسد و بدانیم این اسناد تا چه حد قابل اعتماد هستند و با یافتن راه های صحیح بهره برداری از آن ها، به تحقیقات تاریخی سرعت و قوام بیشت ری ببخشیم.
  • مرتضی رضایی شریف آبادی صفحه 5
|
  • Masoud Bonakdar Page 9
    Simultaneously with other countries of the region, during the two world wars, the necessity of a regular and integrated army in Iran was felt more than before. Therefore, military authorities of Iran made efforts to form such an army. The establishment of a military conscription system was in line with efforts made to form such an army. However, this plan faced considerable oppositions and problems. Using existing records and documents, this paper aims to analyze and study the establishment of the military conscription system in the era of Reza Shah Pahlavi.
    Keywords: Conscription, Isfahan, Reza Pahlavi, Shah of Iran, 1878, 1944, Army, Pahlavi administration
  • Hassan Mohammadi Page 15
    The empowerment and enthronement of Reza Shah was achieved through the assistance of a group of intellectuals and political activists, who wanted to put an end to the chaotic conditions of Iran, promote political centralization and establish discipline and security around the country. One of the intellectuals who assisted Reza Shah at that time and supported him until and after taking the throne was Abdolhossein Teymourtash. After Reza Shah’s enthronement, Teymourtash was appointed as minister of the royal court of the Pahlavi dynasty. Again at this post, he was very helpful to Reza Shah. However, he was suddenly dismissed as a minister of court, sent to prison and tragically killed there. This research aims to scientifically and methodologically study and analyze the reasons for Teymourtash's rise and fall. In this research, the author aims to answer the following questions: 1- why did Reza Shah, among several Possible choices, appoint Teymourtash as a Pahlavi court minister? 2- Despite the outstanding services, Teymourtash provided for the Pahlavi administration, why did Reza Shah suddenly dismiss him? In response to these two questions, two suppositions are proposed: 1- Reza Shah appointed Teymourtash as a minister of court due to his merit and also because of his Continuing efforts to pave the way for Reza Shah’s enthronement. 2- The increasing power of Teymourtash as a minister of court and the fact that he was becoming the second most powerful person of the country, made Reza Shah, a suspicious dictator-worried for the future of his throne. He therefore dismissed Teymourtash.
    Keywords: Teymourtash Abdolhossein 1883–1933, Reza Pahlavi shah of Iran 1878, 1944, Ministry of court, Pahlavi administration
  • Shahram Yousefifar, Masoumeh Yadollahpoor Page 26
    Amol is one of the ancient cities of Iran, whose history runs back to the eras before Islam. In this article an effort has been made to provide a brief history of this city and its conditions in different historical eras. It also introduces two important religious elements of this city, which are located in its historical district. These two elements are the Jame’ Mosque and the Aqa Abbas Mosque, which were each built together with a school and simultaneously function as mosques and schools. Relying on historical resources and itineraries, these two mosques are introduced, and according to waqf documents the situation of the endowments, endowers and their usage are specified in order to indicate their former status in Amol.
    Keywords: Amol, Mosques, Schools, Jame Mosque, Aqa Abbas Mosque, endowments (Waqf)
  • Fatemeh Pira Page 53
    The present paper is the translation of the preface of Professor Bert Fragner in The Repertory of Published Persian Royal Documents that includes Persian records published up to 1848. Thispreface, which comprehensively reviews the studies of researchers and orientalists on Persianrecords and documents, has been translated into various languages. Therefore, translating it intoPersian can be a positive step toward improving the knowledge of Iranian researchers about thearchival studies carried out around the world on Persian records and decrees. Professor BertFragner used to teach Iranian studies at the universities of Berlin and Bamberg in Germany, andis one of the founders of the Institute of Iranian Studies in Vienna (Austria). Furthermore, he isfluent in many European and eastern languages.
    Keywords: Decrees, Fragner Bert G, Repertory of Published Persian Royal Documents, Kings, rulers, Iran
  • Hamideh Shahidi Page 63
    Darolshafa is the name of a medical center at the vicinity of the Holy shrine of Ali ibn Moosa al-Reza, the eighth Imam of the Shiites, which is located in Mash’had. In this article, in order to introduce Darolshafa and also to introduce an example of the records of medicinal plants – which reflect the traditional medical practices of that era – the daily records of Darolshafa, which discuss the expenditures over seven days at the center are studied. After considering the surface structure of the records, some aspects of the services and the structure of Darolshafa are reviewed by analyzing their content.
    Keywords: Darolshafa, Traditional medicine, Medicinal plants, Safavid administration, Medical centers
  • Hossein Pashaeizad Page 87
    In the history of human civilization, libraries, archives and museums have always been institutions which have facilitated access to information and have scientifically and culturally promoted and improved societies. The growth and development of information and communication technologies has provided unprecedented facilities for cultural heritage institutions. This has also raised new demands for accessibility to the collections of these institutions well outside traditional organizational boundaries. Moreover, due to the increase in the usage of information and communication technologies, the split between these three types pf cultural institutions has decreased and they have become more integrated. Accordingly some countries have established mechanisms to jointly administer libraries, archives and museums. In this paper, the integration of libraries, archives and museums due to development of information technologies is studied.
    Keywords: Libraries, archives, museums, Integration, Information technology
  • Fatemeh Hemmatzadeh Page 97
    This article briefly reviews and describes international standards of description in two fields of bibliography and archives. During recent decades, archives have adopted library standards. But now the International Council on Archives, in cooperation with the Library of Congress and other archival experts has taken steps to prepare archival standards. In the following paper, after comparing bibliographic and archival standards and rules, each are described.
    Keywords: Standards, archival description, Cataloging
  • Maryam Sharifnobari, Saeed Rezaei Sharifabadi Page 107
    The three main responsibilities of archives are to collect records, preserve them and make them accessible. The first challenge which archives face is the selection of records. Appraisal is in fact a kind of selection according to financial, administrative and archival values of records, in order to decide what should be permanently kept. Due to the relentless increase in the number of paper and digital records, this process is inevitable. Various archival theories have been proposed, among which some of the most important are reviewed in this article.
    Keywords: Appraisal, Theories, archives, records
  • Nadali Sadeghian Page 117
    Forgery of records and documents is one of the major crimes which cause lack of public trust and disorder in the economic system of a country. This crime is also considered an important Cause of social inefficiency in society. Considering the development of communication networks and domestic and international exchanges, as well as the necessity for speed and simplicity in contracts and deals, preserving the authenticity of records and their crucial role in all aspects of human life is essential Authorities must establish special laws and regulations to bring security to individuals, corporations and organizations. This paper aims to briefly review forgery of records and documents in the history, regulations and laws of Iran. It first studies the general concept of records and different types of forgery and then goes on to-consider the basis and penalties for the crime of forgery, related problems and spiritual aspects of this crime. It finally Proposes solutions for decreasing and ultimately preventing forgery.
    Keywords: Forgery, records, Penalties, Rules, regulations, Authenticity