فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 77 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/05/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید امیر مسعود شهرام نیا صفحه 5
    چهل سال قبل در هفدهم اردیبهشت ماه سال 1349، قانون تاسیس سازمان اسناد ملی ایران، به تصویب مجلس سنای آن زمان رسید. این قانون- که پیش تر از تصویب مجلس شورای ملی نیز گذشته بود- به تاسیس سازمانی حکم می داد که هدفش جمع آوری و حفظ اسناد ملی ایران در سازمانی واحد بود تا بتواند شرایط و امکانات مناسب را برای حفظ، گردآوری و تنظیم اسناد ملی و همچنین دسترسی عموم مردم را به این اسناد، فراهم آورد.
  • عباس قدیمی قیداری صفحه 10
    یکی از وقایع نگاری های اواخر سلطنت فتحعلی شاه قاجار- که تا کنون معرفی، بررسی و تصحیح انتقادی نشده و در زاویه ناشناختگی و گمنامی مانده است- کتابی خطی تحت عنوان «تاریخ فتحعلی شاه قاجار»، از نویسنده ای به نام محمدحسین بدایع نگار اورجانی است. مولف، این کتاب را به دستور فتحعلی شاه در سال 1248ق. به رشته تحریر کشیده است و تنها یک نسخه از آن موجود است و آن نیز، در کتابخانه ملی تبریز نگهداری می شود. اورجانی، از منشیان و دیوانیان سنتی صدر قاجار به شمار می رفت و این کتاب را، چندین سال بعد از عبدالرزاق دنبلی، مولف مآثرالسلطانیه و میرزا محمد صادق وقایع نگار مروزی، مولف تاریخ جهان آرا و یک سال قبل از تاریخ ذوالقرنین میرزا فضل الله خاوری نوشت. مقتدای او در وقایع نگاری، ابوالفضل عبدالله وصاف است و به شیوه او، گزارش رویدادهای تاریخی را، با تکلف و تصنع و پیچیدگی و عبارت پردازی ملال آور و اشعار فراوان عربی و فارسی همراه ساخته است. محتوای کتاب، شامل مقدمه و اصل و نسب قاجار تا جنگ های دوم ایران و روس به صورت مختصر است. این مقاله، به معرفی این اثر خطی، نویسنده اش و بررسی انتقادی محتوای آن پرداخته است و سعی دارد برای نخستین بار از سبک نگارش و شیوه تاریخ نویسی اورجانی، گرته برداری و تقلیدهای او و نیز جایگاه وی در میان مورخان صدر قاجار در بررسی مقایسه ای، آگاهی هایی به دست دهد.
    کلیدواژگان: تاریخ فتحعلی شاه قاجار، نسخه خطی، محمدحسین اورجانی، شیوه تاریخ نویسی
  • مرتضی دهقان نژاد، ظریفه کاظمی صفحه 22
    حوزه خلیج فارس به عنوان منطقه ای راهبردی، از اهمیت و جایگاه تاریخی ویژه ای همواره برخوردار بوده است. این منطقه، از روزگار باستان تاکنون، به لحاظ تجارت و منابع غنی خود، مورد توجه دیگر اقوام و ملل بوده و می باشد. به همین دلیل، در معرض رقابت و کشمکش کشورهای دیگر قرار دارد. بوشهر، از جمله شهرهای بندری خلیج فارس است که بعد از سقوط صفویان در دوره های افشاریان و زندیان، پس از کاهش اهمیت تجاری بندرعباس، مورد توجه دولت های خارجی قرار گرفت. در دوره قاجارها نیز، این بندر به لحاظ ساحل، تشکیلات اداری و ارتباط با شیراز، از جایگاه ویژه ای در میان بندرهای جنوب برخوردار بود. همین موضوع، سبب شد تا شمار بسیاری از کشورها، دست به تاسیس شرکت های تجاری و حتا کنسولگری در این شهر ساحلی بزنند. این مقاله، بر آن است تا به بررسی چرایی و چگونگی رونق و کسادی اقتصاد بندر بوشهر در سال های 1293- 1324 ش./ 1914- 1945 م. بپردازد و به روش توصیفی – تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای، به تبیین تجارت و مسایل و مشکلاتی که در تجارت بوشهر و راه های تجاری آن از سال های 1293- 1324 ش./ 1914- 1945 م. وجود داشته، بپردازد.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، بوشهر، راه، تجارت، امنیت
  • پریسا شاد قزوینی صفحه 40
    اگرچه گلیم بافی در گیلان یکی از هنرهای دستی چندان مطرح نسبت به سایر دست ساخته های این منطقه نمی باشد، اما آنچه هست نقش، رنگ و بافتی خیره کننده دارد که با بازنگری و کاوش در ویژگی های آن، می توان به متن خوانی و رمزگشایی بسیاری از ناشکافته ها در خاستگاه های مردم منطقه دست یافت. اصولا نقوش گلیم در هر منطقه ای از ایران، بیانگر روابط اجتماعی، مناسبات فرهنگی و تجلی باورها و بیان آرزوهای مردم است و امری مهم برای تحقیقات مردم شناسی به حساب می آید. نقش گلیم، بیان واضحی از شرایط محلی و اقلیمی، آب و هوای محل زندگی، علایق و باورها، سلایق و آرزوهای استادکاران بافنده را در خود نهفته دارد و حتا بیان دردها و آلام آنان است. در نقشینه های گلیم گیلان نیز، می توان نزدیکی زیادی با نقوش گلیم دیگر نقاط ایران جستجو کرد و تا حدودی شباهت های یکسانی در آن ها برشمرد. این نقش ها، همچون گنجی پنهان در درون خود اسرار بسیاری از زیباشناسی عامیانه تا بیان روایی حس و حال های عاشقانه را نهفته دارد و آن ها را به عنوان اسنادی قابل اعتنا و دربردارنده فرهنگ و هنر عامه، می توان به شمار آورد. در این مقاله، این مساله بیان می شود که تنوع نقش های گلیم گیلان، نشان دهنده زیباشناختی عامیانه منطقه است و همچنین، نشان از ذوق خلاق هنرمندان بومی دارد. در این جا همچنین به طبقه بندی و تحلیل نقشینه های گلیم گیلان در سه وجه نقوش انتزاعی، نقوش تزئینی و نقوش تصویری (فیگوراتیو) می پردازیم. بی تردید شناخت این نقشینه ها، هم به خلاقیت و نوآوری قشر جویای هنر ناب و اصیل کمک می رساند و هم تلاشی برای هویت بخشی به این میراث فرهنگی و معنوی کشور عزیزمان می باشد.
    کلیدواژگان: گلیم گیلان، مردم شناسی، هنر عامیانه، نقوش نمادگرا، نقوش تزئینی، نقوش انتزاعی
  • علی محمد طرفداری صفحه 58
    فرهنگستان های زبان، محصول رشد و تکامل اندیشه های ملی گرایانه و شکل گیری دولت نوین در اروپا، طی سده های هیجدهم و نوزدهم میلادی و پیدایش و حاکم شدن مقوله «زبان ملی» است. اما در ایران، فرهنگستان زبان فارسی به عنوان فرهنگستان زبان ملی ایران، بیش از آن که حاصل انتخاب و معرفی زبان فارسی به عنوان زبان ملی باشد، در اثر رواج سره نویسی افراطی عهد رضاشاه، پدید آمد که همواره یکی از نمودهای جدی ملی گرایی باستان گرا در حوزه زبان و ادب بوده است. البته پیشینه سره نویسی، به عهد مغولان هند و صفویان و خلق کتاب های مجعولی چون دساتیر به قلم زرتشتیان هند، و همچنین، سابقه تشکیل مجلسی برای لغت سازی و جلوگیری از بی نظمی در املای کلمات، به عصر ناصرالدین شاه قاجار بازمی گردد. اما در اواخر دوران قاجار و عهد مشروطه، این رویه به یکی از دغدغه های جدی بخش عمده ای از منورالفکرهای باستان گرا تبدیل شد و میراث آن، به عهد پهلوی اول رسید. در دوران سلطنت رضاشاه و در فضای فرهنگی آن دوره - که ملی گرایی بر تمامی اصلاحات و فعالیت های اجتماعی و فرهنگی تسلط داشت - توجه به سره نویسی و پرهیز از کاربرد واژه های بیگانه خصوصا کلمات عربی و ترکی، به شکل جدی تر و رسمی تری مورد توجه قرار گرفت و نابسامانی هایی که در این کار پدید آمد، باعث شد تا زمینه تشکیل یک مجمع علمی و در نهایت، فرهنگستان زبان فارسی، برای گزینش و ابداع واژگان فارسی به شکل صحیح، فراهم شود. در مقاله حاضر، روند این تحولات بر اساس منابع عهد پهلوی اول، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: فرهنگستان، رضا پهلوی، شاه ایران، 1323، سره نویسی، ملی گرایی (ناسیونالیسم)، باستان گرایی ادبی
  • سید امیر مسعود شهرام نیا، مجید اسکندری صفحه 74
    در این مقاله، با رویکردی تاریخی- تحلیلی، بر اساس نظریه نخبه گرایی «پاره تو و موسکا»، به تحلیل عملکرد نخبگان عصر پهلوی، در روند توسعه یافتگی ایران می پردازیم. نخبگان ایران در تاریخ عصر پهلوی، به سه دسته تقسیم شده اند: 1. بخشی از نخبگان حاکم که اساسا خواهان توسعه کشور نبودند؛ 2. عده ای از نخبگان حاکم که در پی اصلاح و نوسازی بودند؛ 3. نخبگان فکری. گروه اول -که تحت عنوان نخبگان ضد توسعه از آن ها یاد شده است- به عنوان یکی از موانع اصلی توسعه و عامل خنثی سازی قدرت اصلاح طلبان، به ایفای نقش پرداخته اند. گروه دوم نیز، به دو دلیل در هدایت کشور به سمت توسعه موزون و همه جانبه ناکام ماندند: الف- ویژگی ها و ضعف عملکرد خویش؛ ب- ساختارهای سیاسی- اقتصادی نامناسب و کارشکنی نخبگان ضد توسعه. روشنفکران نیز به دلایلی مانند ساختار سیاسی استبدادی، بیگانگی با فرهنگ جامعه و نگاه تک بعدی به توسعه، نتوانستند به نحو مطلوب به ایفای نقش بپردازند. این مقاله، در صدد پاسخگویی به این سوال است که چه عوامل و کنشگرهایی، زمینه و بستر لازم را برای ناکامی نخبگان عصر پهلوی در روند توسعه یافتگی ایران فراهم آورده است؟ فرضیه مقاله، این است که عواملی از قبیل ساختار سیاسی استبدادی، فرهنگ توسعه نیافته، دخالت بیگانگان در امور ایران، ضعف عملکرد شاهان و فرمانروایان، نقش مخرب نظام اقتصاد جهانی و عملکرد نخبگان در نوسازی و توسعه به شیوه غربی، همگی زمینه ساز ناکامی نخبگان عصر پهلوی در روند توسعه یافتگی ایران شده است.
    کلیدواژگان: توسعه، نوسازی، نخبه، روشنفکر، شایسته سالاری، گردش نخبگان
  • مریم شریف نوبری، سعید رضایی شریف آبادی، فریبرز خسروی صفحه 106
    هدف از انجام این پژوهش -که به شیوه پیمایش توصیفی انجام شده- بهبود وضعیت ارزشیابی آرشیوها در ایران، از طریق بررسی فرایند ارزشیابی در معاونت اسناد ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران (آرشیو ملی ایران) و بخش آرشیو کتابخانه و آرشیو کانادا (آرشیو ملی کانادا) است. فعالیت ارزشیابی، در دو بخش فرایند ارزشیابی و معیارهای ارزشیابی، مورد بررسی قرار گرفته است. فرایند ارزشیابی آرشیو ملی ایران با درصد فراوانی 30.80، در قیاس با آرشیو ملی کانادا با در صد فراوانی 84، وضعیت مطلوبی ندارد. در مورد معیارهای ارزشیابی در شاخص تحلیل عملکردی، آرشیو ملی ایران با درصد فراوانی 33، در سنجش با آرشیو ملی کانادا با در صد فراوانی 100، وضعیت مطلوبی ندارد. در مورد معیارهای ارزشیابی در شاخص تحلیل محتوا، هر دو سازمان با داشتن تمامی موارد، در سطح مطلوبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی سوابق، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتابخانه و آرشیو کانادا، راهبرد جدول بندی و سیاهه برداری، ارزشیابی کلان
  • مرتضی کوکبی، فریده عصاره، امیررضا اصنافی صفحه 126
    در عصر حاضر، نگاه سنتی به آرشیوها متحول شده است. یکی از مسایلی که امروزه مورد توجه آرشیوها قرار گرفته، مدیریت منابع آرشیوی است؛ به گونه ای که کاربران بتوانند در حداقل زمان به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند. لیکن گزینش نرم افزار مناسب مراکز آرشیوی، امری پر چالش برای آرشیوداران شمرده می شود. پژوهش حاضر، به بررسی تطبیقی نرم افزارهای آرشیوی داخلی و خارجی پرداخته است. نکته ای که آشکارا می توان در نرم افزارهای داخلی مدعی مدیریت منابع آرشیوی مشاهده کرد، این است که اغلب آن ها بر مواد کتابخانه ای تاکید و تمرکز دارند و تا حد بسیار اندکی نیز، نظری بر نیازهای آرشیوداران داشته اند، بدون این که از استانداردهای ویژه مدیریت منابع آرشیوی استفاده کنند. بنابراین، در این خصوص پیشنهاد می شود یا امکانات و قابلیت های جدید نرم افزارهای کتابخانه ای جهت مدیریت منابع آرشیوی توسعه و گسترش یابند یا این که اساسا نرم افزار مخصوص مدیریت منابع آرشیوی بر اساس استانداردهای موجود و نیازهای مراکز آرشیوی، تهیه و در اختیار این مراکز گذاشته شود. مقاله حاضر، در انتها پیشنهاد می کند که مراکز آرشیوی ایران، برای این که بتوانند به نرم افزار جامع و یکپارچه ای در حوزه مدیریت منابع آرشیوی دست یابند، چه ملاک هایی را باید مد نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: نرم افزارهای آرشیوی، مراکز آرشیوی ایران، مدیریت منابع آرشیوی
  • سعیده تقی زاده صفحه 146
    اسناد و منابع آرشیوی، جزئی از شناسنامه هر کشور محسوب می شوند. آرشیوها، به دلیل این که محمل نگهداری و حفاظت از اسناد و منابع آرشیوی هستند، بسیار با اهمیت می باشند و مدیریت مالی، به عنوان یکی از مهم ترین جنبه های سازمانی، نقش مهمی در این راستا بر عهده دارد. این مقاله، به منظور آشنایی با مدیریت مالی در آرشیو، ارایه گردیده است. در این مقاله، درباره ماهیت و فرایند مدیریت مالی در آرشیو ها، بودجه و موارد مرتبط با آن، از جمله ضرورت توجه به مدیریت مالی در آرشیو، بحث خواهد شد. همچنین، یافته های مبتنی بر مطالعه درباره سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و کتابخانه و آرشیو کانادا، به منظور شناخت منابع و اطلاعات مالی این دو آرشیو، گزارش خواهد شد. در این مطالعه، با استفاده از مصاحبه، مشاهده و بررسی منابع موجود، داده های مورد نیاز گردآوری شده است. یافته ها، نشان می دهد که کتابخانه و آرشیو کانادا، بیش ترین هزینه و نیرو را، در قسمت برنامه ها و فعالیت های موردنیاز برای مدیریت تاریخچه مستند موردعلاقه کانادایی ها صرف کرده است؛ در حالی که آرشیو ملی ایران، بیش ترین مایه را برای استفاده از کالاها و خدمات، هزینه کرده است.
    کلیدواژگان: آرشیو، مدیریت مالی در آرشیو، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتابخانه و آرشیو کانادا
  • مریم وتر، فریبا خرد پژوه صفحه 168
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    مرتضی رضایی شریف آبادی صفحه 176
|
  • Abbas Ghadimi Gheidari Page 10
    One of the chronicles of the late years of Fat’h Ali Shah Qajar’s reign – which has yet not been introduced, reviewed, and critically edited and has been left unknown and anonymous – is a manuscript titled (the History of Fat’h Ali Shah Qajar) by an author called Mohammad Hossein Badaye’ Negar Oorjani. The author has written this book by order of Fat’h Ali Shah in 1833 and only one copy of it exists which is kept at the Central Library of Tabriz. Oorjani was a traditional courtier and secretary in the early Qajar and wrote this book several years after Ma’aser-al-Soltanieh by Abolrazzaq Danbali and Tarikh-e Jahan-Ara by Mirza Mohammadsadeq Vaqaye’-Negar Marvazi and one year before Tarikh-e Zolqarnein by Mirza Fazlollah Khavari were written. Oorjani followed Abolfazl Abdollah Vassaf’s style in chronology and his reports of historical events were accompanied with complexities and tedious wording, and plenty of Arabic and Persian poems. The book content includes an introduction and a brief genealogy of Qajar up to the second wars of Iran and Russia. This article introduces this manuscript and its author, and critically analyses its content. It tries, for the first time, to introduce Oorjani’s writing style, method for writing history, his calquing and imitations and his position among the historians of the early Qajar Era by a comparative study.
    Keywords: History of Fath Ali Shah Qajar, manuscript, Mohammadhossein Oorjani, historical writing style, critical study
  • Morteza Dehqannejad, Zarifeh Kazemi Page 22
    The Persian Gulf area, as a strategic region, has always had a special importance and historical position. From ancient times to the present, this region has been noticed by other nations and ethnicities due to its commerce and its valuable resources. That is why it has been subject to competition and struggle among other countries. Booshehr is one of the ports on the Persian Gulf which came to the attention of foreign governments after the fall of the Safavid Dynasty and during the Afsharid and Zand eras when the commercial significance of Bandar Abbas Port had decreased. Also, in the Qajar Era this port had a special position among the ports of the south of Iran due to its coastal location, administrative organization and connection to Shiraz. These factors led many countries to set up commercial corporations and even consulates in this coastal city. This paper aims to study the why and how of the growth and recession of BooshehrPort’s economy from 1914 to 1945, to discuss its commerce, and consider problems which existed in the commerce of Booshehr and its trade routes during this period. It is based on library resources and uses the descriptive-analytic method.
    Keywords: Persian Gulf, Booshehr, trade route, commerce, security
  • Parisa Shad Qazvini Page 40
    Although gelim-weaving is not one of the outstanding crafts in comparison to other handicrafts of Gilan, gelims woven in this region have an astonishing colour and pattern. Reviewing and examining the features of Gilan’s gelims may lead to understanding and decoding many undiscovered facts about the origins of the people of this region. Basically, the motifs of gelims woven in each region of Iran show its social and cultural relations in addition to the beliefs and wishes of the people of that region, and are specifically important in anthropological research. Motifs of gelims are obvious expressions of the interests, beliefs, tastes and wishes, as well as the pain and sufferings of the weaving masters, and express the local, regional and climatic conditions of their living places. Many similarities may be found between the motifs of the gelims of Gilan and those of other regions in Iran. These motifs hold many secrets, from public aesthetics to narrative expressions of love, like a hidden treasure, and they may be considered as important records of public art and culture. This paper considers the diversity of motifs of Gilan’s gelims and demonstrates the public aesthetic view of the region. Furthermore, it indicates the creative taste of the local artists. Moreover, the motifs of gelims woven in Gilan are classified into three categories i.e. abstract motifs, decorative motifs, and figurative motifs. Undoubtedly, understanding these motifs stimulates the creativity and innovation of those looking for pure art, and it is also an effort to give identity to this spiritual and cultural heritage of our dear country, Iran.
    Keywords: Gilan's gelim, anthropology, public art, symbolic motifs, decorative motifs, abstract motifs
  • Alimohammad Tarafdari Page 58
    Academies of language are products of the growth and development of nationalistic thoughts, the formation of modern government in Europe during the eighteenth and nineteenth centuries and the dominance of the “national language” issue. But in Iran the Academy of Persian Language, as the academy of the national language of Iran, was not just the product of choosing and introducing Persian as the national language of Iran. It came into existence as a result of the prevalence of excessive “pure” -writing, which was always a serious manifestation of archaic nationalism in the field of language and literature. The history of pure-writing is traced back to the era of the Mughals of India and Safavids, and production of distorted books such as “Dasatir” written by Zoroastrians of India. Furthermore, the history of forming a council for creating words and preventing disorder in the dictation of words dates back to the era of Naser-al-Din Shah Qajar. In the late Qajar Era and during the Constitutional Era this process became one of the serious concerns of the archaist intelligentsia, and its heritage was passed on to the first Pahlavi era. During Reza Shah’s reign, and in the cultural atmosphere of that era – in which nationalism was dominant over all reformations and sociocultural activities – pure-writing, which involves the avoidance of foreign words, especially Arabic and Turkish words, received serious official endorsement. The chaos which followed led to the formation of a scientific society, and eventually to the Academy of Persian Language, charged with selecting and coining Persian words in a precise way. In this paper the progress of these developments is studied and analysed, based on resources of the first Pahlavi era.
    Keywords: academy, Reza Pahlavi, Shah of Iran, 1878, 1944, pure, writing, nationalism, literary archaism
  • Amir Masood Shahramnia, Majid Eskandari Page 74
    In this paper, with a historical-analytical approach based on the elite theory of Pareto and Mosca, we analyse the function of elites of the Pahlavi Era in Iran’s development. The elites of Iran during this era are classified into three categories: 1. that part of the governing elites which fundamentally were not in favour of the country’s development 2. those who supported reform and reconstruction 3. intellectual elites. The first group, who are referred to as anti-development elites, functioned as one of the main obstacles to development and thwarted the power of reformists. The second group was not successful in leading the country to harmonious and comprehensive development because of (a) their own characteristics and deficient functioning and (b) the unsuitable politicaleconomic structures and the sabotage caused by anti-development elites. Thirdly, the intellectuals were likewise hampered by the autocratic political structure, their alienation from the culture of the society and their one-dimensional view of development. The question this paper aims to answer is: what factors and attitudes led to the failure of the elites of the Pahlavi Era in the development process of Iran? The assumption of this article is that factors such as autocratic political structure, undeveloped culture, the interference of foreign countries in Iran’s affairs, the poor performance of kings and rulers, the destructive role of the world economic structure, and the operation of elites in reconstruction and development in a western way have all contributed to the failure of the elites of the Pahlavi Era in Iran’s development process.
    Keywords: development, reconstruction, elite, intellectual, meritocracy, circulation of elites
  • Maryam Sharif Nobari, Saeed Rezaei Sharifabadi, Fariborz Khosravi Page 106
    The purpose of the present research, carried out as a descriptive survey, is to improve the appraisal methods in Iran's archives by analyzing the process of appraisal in the National Archives of Iran and Canada. The appraisal activity is studied in two aspects i.e. the "Process of Appraisal" and the "Criteria for Appraisal". The percentage of indicators met regarding the process of appraisal in Iran’s National Archives yields a frequency of 30.80 percent in comparison to that of Canada’s National Archives with a frequency of 84 percent, and so leaves a lot to be desired. Considering the criteria for appraisal in the functional analysis index, the National Archives of Iran with a frequency of 33 percent in comparison to that of Canada with a frequency of 100 percent is, again, far from the optimum condition. Yet both institutes have fully developed criteria for appraisal in content analysis index and are well organised.
    Keywords: record appraisal, National Library, Archives of I.R. Iran, Library, Archives Canada, inventory, scheduling strategy, macro, appraisal
  • Morteza Kokabi, Farideh Osareh, Amirreza Asnafi Page 126
    The traditional view of archives is changing. One of the issues considered today by archives is enabling users of archival resources to access the information they require in the minimum of time. Therefore choosing software suitable for archival centres is a challenging task for archivists. This research carries out a comparative study of Iranian and non-Iranian archival software.An evident characteristic of Iranian programs which claim to be designed for management of archival resources is that most of them insist and focus on library material. They deal with requirements of archivists to only a very limited extent and don’t meet standards of archival resources management. Therefore it is suggested to either expand the capabilities and features of library programs so that they may be used for the management of archival resources, or to prepare programs specifically designed for management of archival resources, based on existing standards and needs of archival centres, and to provide these centres with such programs. This paper finally suggests some criteria that archival centres in Iran should consider for developing a comprehensive and integrative program in the field of archival resources’ management.
    Keywords: archival software, archival centres of Iran, management of archival resources
  • Saeedeh Taqizadeh Page 146
    Archival records and resources are a part of the identity of each country. Archives are vital because they preserve historical memory and evidence, and their financial administration is a matter of key concern.This paper considers the topic of financial administration in archives. It reviews the nature and process of financial administration in archives, budgeting and related topics. The findings of a study on the National Library and Archives of Iran and the Library Archives Canada are reported to demonstrate the financial administration of these two archives. In this research, the required data was collected through interview, observation and review of existing resources. Findings show that the Library Archives Canada focuses most of its budget and energy on planning and activities required for the management of Canada’s recorded history, while the National Archives of Iran has spent most of its budget on goods and services.
    Keywords: archives, financial administration in archives, National Library, Archives of Iran, Library Archives Canada