فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 83 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی محمد طرفداری، جمال رضایی صفحه 6
    پیروزی انقلاب مشروطیت در عهد مظفرالدین شاه قاجار یکی از بزرگ ترین تحولات سیاسی و مذهبی تاریخ معاصر ایران به شمار می رود که طی آن، روحانیون شیعه، با ورود جدی به این نهضت، دوره نوینی از طرح نظریات مختلف درباره ساختار سیاسی مشروطه را، با بهره گیری از میراث فقه سیاسی شیعه، به وجود آوردند. در این میان، گروهی از روحانیون، با طرح مسئله مشروطه مشروعه کوشیدند برای حفظ پیوند جامعه مسلمانان ایران با آیین اسلام و مقابله با نفوذ اندیشه های غربی، قرائت تازه ای از اندیشه سیاسی تشیع درباره معیارهای مشروعیت یا عدم مشروعیت نظام مشروطه ارائه دهند. شیخ فضل الله نوری یکی از برجسته ترین این روحانیون محسوب می شود و اندیشه های فقهی او در باب نهضت مشروطیت ایران، در این مقاله مورد بررسی و تحلیل نظری و تاریخی قرار می گیرد. مسئله اصلی مقاله حاضر این است که چرا و تحت کدام ضرورت دینی و تاریخی گروهی از روحانیون مشروطه خواه، و راس آن ها شیخ فضل الله نوری، نهایتا به مخالفت با نظام مشروطه روی آورده و با استفاده از فقه سیاسی شیعه به طرح نظریه مشروطه مشروعه پرداختند؟ در پاسخ به این سوال محوری، فرضیه اصلی مقاله حاضر، که با رجوع مستقیم به آثار شیخ فضل الله مورد بررسی قرار گرفته، این است که نوری با باور به وجود تضاد بنیادین میان نظام مشروطیت با مبانی اسلام به مخالفت با مشروطیت پرداخت و گستردگی اعتقاد وی به این امر باعث شد تا پای جان در مخالفت با مشروطیت ایستادگی کند و این موضوعی است که کمتر مورد توجه محققان تاریخ مشروطه و به ویژه مورخان مخالف نوری و موافق با مشروطیت قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مشروطیت، مشروطه مشروعه، شیخ فضل الله نوری، روحانیت شیعه، رسائل مشروطه خواهان
  • مهدی مرادزاده فرد، محسن روستایی، امیر سروش صفحه 22
    تصور نقاش یا مجسمه سازی که تاریخ هنر را مطالعه نکرده و یا آهنگسازی که دانش و معلوماتی درباره تاریخ موسیقی نداشته باشد چندان هم ساده و آسان به نظر نمی رسد، زیرا با مطالعه و بررسی تاریخچه و سرگذشت یک علم شناخت بهتری از آن بدست می آید و بدین ترتیب علاقه بیشتری نسبت به آن حاصل می شود. در شرایطی که بسیاری از علوم از چنین مزیتی برخوردارند، تاریخ حسابداری هنوز به صورت کامل به رشته تحریر در نیامده است. بررسی خاستگاه و سیر تحول هر علمی، جهت دستیابی به سرآغاز و منشاء پیدایش آن، از اهمیت خاصی برخوردار است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاریخچه حسابداری دوطرفه، حسابداری سیاق را با قدمتی حداقل 1400ساله به روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار داده و اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری شده است. پرسش اصلی این مقاله این است که آیا حسابداری دوطرفه همان سیاق ایرانی است یا اینکه اشتراکاتی با آن دارد؟
    یافته این پژوهش نشان می دهد که اگرچه نمی توان حسابداری دوطرفه را برداشتی مستقیم از سیاق دانست ولیکن حسابداری سیاق جنبه های زیادی از حسابداری دوطرفه را در خود جای داده است. سیاق یک سیستم حسابداری یک طرفه مطلق نیست و می توان آن را حلقه ارتباط میان حسابداری یک طرفه و حسابداری دوطرفه دانست.
    کلیدواژگان: سیاق، حسابداری نوین (دوطرفه)، حسابداری یک طرفه، دفاتر تجاری
  • شهرام یوسفی راد صفحه 42
    روند نوگرایی علمی، اجتماعی، و فرهنگی در دوره قاجار با تاسیس مدارس ویژه ای مانند دارالفنون و مجمع الصنایع همراه است. در مورد دارالفنون کم و بیش مطالب درخوری در دست است، اما در مورد مدرسه مجمع الصنایع، اطلاعات زیادی وجود ندارد. این مدرسه، در دوره میرزا تقی خان امیرکبیر و بر اساس الگوی کهن تولید خرده کالایی در بیوتات سلطنتی برپا شد تا مانند موسسه ای پیشگام در راه اندازی برخی رشته های جدید تولیدی و فناورانه، و یا احیا و ارتقای برخی رشته های تولیدی از رونق افتاده در دوره ناصری عمل کند. این تجربه، در عرصه سیاست گذاری در حوزه فناوری، تجربه ای منحصر به فرد بود. در این مقاله، تاریخچه و روند تحولات این مدرسه مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد و از این رهگذر، موضوع تجربه مزبور به عنوان تداوم الگوی کهن تولید کارگاهی سلطنتی، در دوره قاجار، ارزیابی می شود.
    پژوهش حاضر، درصدد پاسخ به سوالات زیر است:1) مدرسه مجمع الصنایع تا چه اندازه متاثر از الگوی تشکیلات بیوتات و تا چه اندازه تجربه ای نوین بود؟
    2) علل تاسیس مدرسه چه بود؟
    3) تاسیس مدرسه مجمع الصنایع چه تاثیر مشخصی در فضای فناورانه، هنری، و فرهنگی آن دوران داشت؟
    تجربه مدرسه مجمع الصنایع را می توان کوشش دربار قاجار برای بازسازی و نوسازی بخش تولید کالایی بیوتات دانست و تاسیس آن با هدف استقرار، بخشی نوین در تولید کالا و سازمان صنفی مربوط صورت گرفت تا از این رهگذر هزینه های دربار کاهش یافته و برخی پیشه ها و صنایع نوین ترویج شوند. سکوت منابع در مورد مدرسه و عملکرد آن و افت و خیز و رکود در فعالیت های مدرسه امکان تاثیرگذاری موثر آن در فضای تولید حرفه ای و تحول نظام تولید شهری کشور را سلب کرده بود.
    نتیجه گیری
    نتیجه تحقیق نشان می دهد تجربه برپایی مجمع الصنایع ادغام گرایش تجربی پیشینی در سرمایه گذاری حکومت در عرصه تولید شهری و بهره گیری از تجربیات نوین غرب در این زمینه بود. اگرچه روند برنامه ریزی و سیاست گذاری حکومت در این زمینه نیز، مانند دیگر زمینه ها، با مشکلات ساختاری و موانع مختلف رو به رو گردید و از به سرانجام رسیدن تحولی که خواست اولیه از بنیان آن بود، تحقق نیافت.
    کلیدواژگان: مدرسه، مجمع الصنایع، بیوتات، صحافی، اسلحه سازی، تولید شهری، مشاغل تولیدی
  • علیرضا لطفی صفحه 66
    هدف
    استفاده از زندان، به عنوان محل نگهداری مجرمان و محکومان، همواره با دیدگاه های موافق و مخالفی رو به رو بوده است و هر گروه، با دلایل متعدد، درصدد دفاع از عقاید خود برآمده اند. از جمله موارد اختلاف نظر، می توان اشتغال به کار زندانیان و جایگزین های مناسب به جای محکومیت زندانیان را نام برد که پژوهش حاضر بدان می پردازد. از این رو، هدف اصلی مقاله، بررسی و تبیین راهکارهای مختلف پیامدهای اشتغال زندانیان در ایران پس از شهریور 1320 است.
    دلیل انتخاب دوره زمانی مذکور، تحولات جدید حقوقی و قانونی و تصویب قوانین مربوط به زندانیان در ایران است. بررسی های موجود نشان می دهد که از منظر تاریخی، و به ویژه با استناد به منابع و مدارک منتشر نشده، پژوهشی مستند در این باره تهیه و ارائه نشده است. مقاله پیش رو بر آن است تا با تکیه بر اسناد تاریخی، روند انجام این قوانین و چگونگی اشتغال زندانیان را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد. زندان قزل حصار، به عنوان مطالعه موردی،- نمونه تغییر و تحول امور زندان ها و زندانیان ایران و توجه به امر اشتغال آنان در چند دهه اخیر- انتخاب گردیده است. این پژوهش تغییر نگرش مسئولان وقت را نسبت به حقوق زندانیان مورد توجه و مداقه قرار خواهد داد.
    روش پژوهش: مقاله با تکیه بر اسناد تاریخی و شیوه کتابخانه ای روند انجام اشتغال زندانیان را مورد بررسی قرار می دهد. زندان قزل حصار به عنوان مطالعه موردی نمونه ای از دگرگونی امور زندان ها و زندانیان در ایران است که از ابتدا به منظور اشتغال به کار زندانیان تاسیس و راه اندازی شد.
    فرضیه پژوهش: فرض این پژوهش این است که بر اثر تحولات جدید حقوقی و قانونی مربوط به زندان و چگونگی رفتار با زندانیان، در ایران نیز از دوران حکومت رضاشاه و به ویژه پس از شهریور 1320، نگاه به زندان و زندانی تغییر کرد و به گونه ای دیگر درآمد که نمونه بارز آن به کارگماردن زندانیان عادی در قبال دستمزد بود.
    کلیدواژگان: زندانیان، شهریور 1320، زندان، زندان قزل حصار
  • سعید رضایی شریف آبادی، منصور تاجداران، زهره رسولی جامبری صفحه 86
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، ارائه الگویی برای مدیریت عکس های رقمی در معاونت اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران (آرشیو ملی ایران)، بر مبنای الگوی مرجع نظام اطلاعاتی آرشیوی باز (ا.ای.آی.اس.) است.

    روش شناسی پژوهش

     پژوهش حاضر از نوع کمی و روش پژوهش، مطالعه کتابخانه ای است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش پیمایشی توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، سیاهه وارسی محقق ساخته است. جامعه آماری شامل 32 نفر متخصص در حوزه حفاظت رقمی است که با الگوی مرجع نظام اطلاعاتی آرشیوی باز (ا.ای.آی.اس.) آشنایی دارند. از این تعداد 20 نفر حاضر به تکمیل سیاهه شدند.

    یافته ها

    با در نظر گرفتن دیدگاه صاحب نظران، 89 عنصر از 135 عنصر موجود در سیاهه ارزیابی برای ارائه الگوی پیشنهادی برای مدیریت عکس های رقمی آرشیو ملی ایران ارائه شده است.

    اهمیت پژوهش

     عکس های رقمی، اسناد مهمی هستند که سهم بسزایی در برآوردن نیاز اطلاعاتی کاربران دارند. از آنجا که تاکنون پژوهشی در زمینه مدیریت عکس های رقمی آرشیو ملی ایران، بر مبنای الگوی مرجع ا.ای.آی.اس. صورت نگرفته است، در این پژوهش سعی بر آن بوده تا با تهیه سیاهه وارسی، بر مبنای الگوی مرجع ا.ای.آی.اس.، الگویی مطلوب برای مدیریت عکس های رقمی آرشیو ملی ایران پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: الگوی مرجع نظام اطلاعاتی آرشیوی باز، آرشیو ملی ایران، عکس رقمی، مدیریت حفاظت رقمی
  • فائزه سادات طباطبایی امیری، اکرم احمدیان صفحه 98
    هدف

    هدف این مقاله، بحث درباره کاربرد فراداده در توصیف و سازماندهی اطلاعات و اسناد آرشیوهای رقمی، و تشریح مبسوط استاندارد محتوایی (دی.ای.سی.اس.) در توصیف اشیای محتوایی موجود در آرشیوهای رقمی است.

    روش/رویکرد پژوهشی

     این پژوهش به روش کتابخانه ای انجام شده است. در این مقاله، بر اساس دستنامه ای که توسط انجمن کتابداران آمریکا در سال 2004 برای آرشیوها تهیه شده، و بر اساس بخش ها و ساختار استاندارد محتوایی، عناصر هسته ای برای توصیف هریک از موجودیت ها و اشیای محتوایی موجود در آرشیوهای رقمی ارائه می گردد.
    ارزش پژوهش: با توجه به اینکه پژوهش های کمی پیرامون استانداردهای محتوایی و نقش آن ها در سازماندهی اشیای محتوایی آرشیوهای رقمی صورت پذیرفته است؛ در مقاله حاضر، سعی شده است با معرفی استاندارد محتوایی و ارائه جدول عناصر هسته این استاندارد برای توصیف موجودیت ها و اشیای محتوایی آرشیوها، آرشیوها در بازیابی و مبادله موجودیت های آرشیوی خود با موجودیت های آرشیوهای دیگر دچار مشکلات کمتری شوند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، دی.ای.سی.اس.، یکی از استانداردهای محتوایی در حوزه آرشیو است که مجموعه قوانینی برای توصیف مواد آرشیوی، اسناد شخصی، و مجموعه های نسخه های خطی (ای.پی.پی.ام.) و همه انواع اشیای محتوایی با تاکید بر دنیای رقمی فراهم می کند.

    نتیجه گیری

    استانداردها با تامین سامانه ای موثر و منسجم جهت آرشیوها و آرشیوداران، باعث ایجاد هماهنگی لازم در میان مجموعه های مختلف اطلاعاتی می شوند.

    کلیدواژگان: فراداده توصیفی، مدیریت اسناد الکترونیکی، آرشیوهای رقمی، استاندارد محتوایی، DACS
  • مهدیه آموزنده صفحه 114
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی شیوه های سازماندهی اسناد و مدارک تاریخ شفاهی موجود در برخی مراکز تاریخ شفاهی ایران و جهان، و تعیین متداول ترین شیوه های سازماندهی در مراکز تاریخ شفاهی می باشد.

    روش/ رویکردپژوهش

     این پژوهش با استفاده از روش پیمایش تحلیلی و توصیفی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه است که پژوهشگر با مسئولان مراکز تاریخ شفاهی (داخل و خارج از کشور ایران) انجام داده است. پس از جمع آوری اطلاعات لازم، با انجام مقایسه تطبیقی از اطلاعات حاصل شده، متداول ترین شیوه سازماندهی در مراکز تاریخ شفاهی داخل و خارج از ایران (به تفکیک) مشخص گردید.

    جامعه پژوهش

     جامعه مورد پژوهش شامل 7 مرکز فعال تاریخ شفاهی در ایران و 12 مرکز فعال از مجموعه مراکز تاریخ شفاهی جهان (خارج از ایران) است. مراکز مورد بررسی با در نظر گرفتن پراکندگی جغرافیایی و گستره متنوع جهانی انتخاب شده اند.

    یافته های پژوهش

     نتایج حاکی از آن است که حدود 86 درصد مراکز تاریخ شفاهی مورد بررسی در ایران، استفاده از حروف الفبای فارسی نام خانوادگی مصاحبه شونده را به عنوان روشی مناسب برای سازماندهی اسناد تاریخ شفاهی برگزیده اند. همچنین، بررسی روش های سازماندهی در مراکز تاریخ شفاهی خارج از ایران، نشان می دهد که این مراکز از نظام های گوناگون و کاملا متفاوت برای سازماندهی اسناد تاریخ شفاهی خود استفاده می کنند. این مسئله به وضوح، نشانگر عدم یکدستی و یکپارچگی لازم در سازماندهی اسناد تاریخ شفاهی است، که لازم است از دید مسئولان ذی ربط پنهان نماند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش، نشان دهنده عدم وجود یک نظام جامع و یکپارچه، در امر ذخیره سازی و سازماندهی اسناد و مدارک تاریخ شفاهی است. لذا ضرورت ایجاد و توسعه یک نظام استاندارد، که موجب مدیریت بهتر مجموعه های تاریخ شفاهی شود و به همکاری و تعامل بیشتر مراکز تاریخ شفاهی بیانجامد، به شدت احساس می شود. این موضوع نباید از دید مسئولان و مدیران مراکز تاریخ شفاهی پنهان بماند و بهتر است هرچه سریعتر نسبت به رفع این مشکل، اقدام شود.

    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، مراکز تاریخ شفاهی، مدیریت اسناد، سازماندهی اسناد و مدارک تاریخ شفاهی
|
  • Alimohammad Tarafdari, Jamal Rezaei Page 6
    The victory of the Iranian Constitutional Revolution in the era of Mozaffar ad-Din Shah-e Qajar was one of the greatest political and religious events in Iran’s contemporary history. Shia clergymen played a key role in this movement. They created a new range of views about the Constitution's political structure. These new viewpoints were based on the great heritage of the political Fiqh of Shia. Among these viewpoints, a group of clergymen presented the theory of Legitimate Constitution and tried to present a new reading of Shi’a political thoughts on the basis of Shi’a Fiqh. These new political thoughts discussed the criterions of legitimacy or illegitimacy of a government formed on the basis of that constitution. The theory of Legitimate Constitution aimed to maintain the ties of Iran’s Muslim community with the Islamic faith, and to counter the influence of Western secular thought. Sheikh Fazlollah Noori is one of the most prominent clergymen in this movement, whose religious ideas about Iran’s Constitutional Revolution are analyzed theoretically and historically in this study. The main subject of the present study is to answer why, and under which historical circumstances and religious requirements, a group of Pro-Constitution clergymen - and ahead of them, Sheikh Fazlollah Noori - eventually turned against the Constitutional Movement and began to plan for Legitimate Constitution theory based on the Shi’a political Fiqh. To answer this question, Sheikh Fazlollah Noori’s own writings are studied. The main hypothesis of this study is that Sheikh Fazlollah Noori believed there were some basic contradictions between the Constitution and the fundamental principles of Islam. This caused his opposition against the Constitution to the point that he lost his life through this opposition. Less attention is paid to this subject by the scholars and historians who have done research on the Constitution, especially those who were against Sheikh Fazlollah and in favor of the Constitution.
    Keywords: Constitution, Legitimate Constitution (Mashroote Mashrooe), Sheikh Fazlollah Noori, the Shia clergy
  • Mahdi Moradzadehfard, Mohsen Roustaei, Amir Soroush Page 22
    In order to understand the foundation and beginning of any science, studying its origin and evolution is very significant. Studying and analyzing the history and background of a science can help us to achieve a better recognition of that science and to increase our interest in it. Many of the sciences have a clear history and background, but the history of accounting has never been comprehensively documented. The present study aims to analyze the history of the double-entry bookkeeping system and to discover whether this accounting system is the same as the Iranian Siaq method of accounting, or whether they just have some points in common. For this purpose, the Siaq accounting method, with its history of at least 1400 years, is studied by a descriptive-analytical approach, and the required information is collected by library and documentary method of research. This research concludes that although the double-entry bookkeeping system is not directly rooted in Siaq accounting, there are many commonalities between them. Siaq can be considered as a link between single entry and double entry accounting system.
    Keywords: Siaq, double, entry bookkeeping system, double, entry accounting system, commercial offices
  • Shahram Yousefifar Page 42
    The trend of scientific, social and cultural modernity in the Qajar period in Iran was intertwined with the establishment of special schools like Dar ul-Funun and Majmaol-Sanaye'. There is some information available about Dar ul-Funun, but there is not enough information available about Majma’olsanaye’ school. The founding of this school was based on the old pattern of retail commodity manufacturing in royal estates. This school acted as a pioneering institute to launch some new manufacturing and technology fields, and to restore and improve some outmoded manufacturing fields in the Naseri Era. This was a unique experience in policy-making in the field of technology. This research analyzes the history and development of Majmaol-Sanaye' school. The main questions posed in this research are: How much was Majmaol-Sanaye' school affected by the old pattern of Qajari royal estates disciplines, and how much was it affected by the new experience of modernity? What were the reasons for founding this school? And what evident effects did Majmaol-Sanaye' school have on technology, art and culture of that era? This research concludes that the foundation of the Majmaol-Sanaye' school was based on a merging of a former experience of the governmental investment in urban manufacturing with the West's new experiences in this field. However, the government’s programming and policy making in this field faced different fundamental problems and obstacles which caused a final failure in the revolution which was expected to happen by founding this school.
    Keywords: Majmaol, Sanaye school, royal estates, bookbinding, weaponry, urban production, manufacturing jobs
  • Alireza Lotfi Page 66
    The idea of making use of prisons as a place for keeping criminals and sentenced individuals has always had its supporters and opponents. One of the disputes between these two groups is the prisoners’ employment and suitable placements in the light of their convictions; this issue is the main focus of this article. This research aims to inspect and explain different results of prisoners’ employment in Iran after Shahrivar 1320 (September 1941). The reason for selecting this timeframe in this article is the changes in laws relating to prisoners in Iran in this period of time. Although several studies have so far been conducted about the opinions and attitudes of the authorities concerned, no credible research has been prepared and presented in this regard from a historical perspective and with particular reference to unpublished resources and documents, This research tries to analyze the trend of developing laws of prisoners’ employment, and how these laws were implemented, on the strength of historical documents. For this purpose, a case study has been carried out on the Ghezel Hesar Prison as representative of changes in prisons and prisoners’ affairs in Iran, by considering their employment during the recent decades. This research also has taken into consideration the authorities’ altered attitudes towards prisoners’ rights during these decades.
    Keywords: prisoner's employment, Shahrivar 1320 (September 1941), Prison, Ghezel Hesar Prison
  • Saeed Rezaei Sharifabadi, Mansour Tajdaran, Zohreh Rasouli Page 86
    Purpose

    The objective of the present study is to propose a model for managing the digital pictures available in the National Archives of Iran, based on the Open Archival Information System (OAIS) Reference model.

    Methodology/Approach

    The present study is based on the quantitative research and library study research method. The descriptive and analytical survey method is applied for data analysis. The required data is gathered by a researcher-made checklist. The statistical population included 32 experts in the field of digital information preservation who are familiar with OAIS. Twenty of these experts completed the questionnaire.

    Findings

    Taking into consideration the viewpoint of experts, 89 elements out of the 135 elements of the evaluation checklist are applied to present the proposed model of managing digital

    pictures of the National Archives of Iran. Research value

    Digital pictures are important documents that contribute significantly to fulfilling the information needs of their users. No research has been done before in the field of managing digital pictures available in National Archives of Iran based on OAIS.

    Keywords: Open Archival Information System (OAIS) reference model, National Archives of Iran, digital picture, digital preservation management
  • Faezeh Tabatabai Amiri, Akram Ahmadian Page 98
    Purpose

    This research discusses the application of metadata in describing and organizing the information and documents of digital archives. It also presents a detailed account of the DACS content standard in describing the content objects available in digital archives.

    Methodology/Approach

    This research has been done by library methods. In this article, on the basis of a handbook for archives offered by the American Library Association in 2004, and also based on the parts and structure of the DACS content standard, the core elements for describing each of the content objects and entities available in digital archives are introduced Research value: Since limited research has been carried out on content standards and the role of these standards in organizing the digital archives’ content objects, this article tries to introduce the DACS content standard and to present this standard's core elements table in order to reduce the problems of incompatibility, and help different archives in retrieving and exchanging their entities with other archives’ entities.

    Findings

    Based on the findings of this research, DACS is one of the content standards used in archives, for preparing sets of rules for describing Archives, Personal Papers, and Manuscripts (APPM) and all types of content objects, with an emphasis on the digital world.

    Conclusion

    Standards like DACS provide an effective and coherent system for archives and archivists and therefore create the required coordination between different information collections.

    Keywords: Describing Archives: A Content Standard (DACS)_digital archives
  • Mahdiyeh Amouzande Page 114
    Purpose

    The aim of this research is to study different methods of organizing oral history documents and records available in some oral history centers inside and outside Iran. It also aims to identify the most common organizing methods applied in oral history centers.

    Methodology/Approach

    This research is conducted by using a descriptive and analytical survey. The research population consists of 7 active centers of oral history inside Iran and 12 outside Iran. The geographic distribution of the centers is taken into account so that the population includes centers from various parts of the world. The required data is collected through interviews with officials of the oral history centers. Then a comparative assessment is conducted on the collected data in order to identify the most common organization methods applied in centers of oral history.

    Findings

    The findings suggest that about 86% of Iran’s oral history centers studied in this research usually use alphabetic order of the family name of interviewees for organizing oral history documents. The studies conducted in other countries’ oral history centers note that these centers apply completely different and various systems for organizing their oral history documents.

    Conclusion

    The research findings clearly indicate a lack of homogeneity and integration in organizing oral history documents and this must be noticed by relevant authorities.

    Keywords: oral history, oral history centers, documents management, organizing oral history records, documents