فهرست مطالب

فصلنامه گنجینه اسناد
پیاپی 90 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد سلماسی زاده، یاخشی خانم نصیرآوا صفحات 6-21
    هدف
    هدف اصلی این مقاله شناساندن نسخه خطی دفتر مفصل لوای ارومیه و خلخال) و توصیف کلی محتوای آن، و تبیین اهمیت تاریخی چنین آثاری در پژوهش های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایران می باشد.
    روش/رویکرد پژوهش: روش تحقیق این مقاله توصیفی - تحلیلی است که در پاره ایی از موارد به تبیین ابعادی از تاریخ اجتماعی اقتصادی ایران در نیمه اول قرن12ق./18م. در منطقه ارومیه منجر می شود.
    یافته و
    نتایج
    پژوهشگران تاریخ ایران در تحلیل وضعیت اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور در سده 12ق. با معضل بزرگی بنام کمبود منابع دست اول تاریخی مواجه هستند. این امر ضرورت تلاشی روز افزون برای جستجو و بازشناسی دیگر منابع معتبر تاریخی را اجتناب ناپذیر می سازد. یکی از منابع معتبر و رسمی که از خلال آن می توان داده های با ارزشی از تاریخ اجتماعی – اقتصادی این عصر را بازیابی کرد گزارش ها، اسناد و مدارکی است که کارگزاران امپراتوری عثمانی درباره ایران در زمان اشغال بخش هایی از ایران تهیه کرده اند. مجموعه هایی به نام «دفاتر تحریر عثمانی» بخشی از مهم ترین این اسناد می باشد که با ثبت سیاهه هایی دقیق از اسامی افراد، وضعیت اشتغال آنان، انواع و میزان محصولات تولیدی، تنوع قومی – مذهبی و تقسیمات جغرافیایی - اداری مناطق اشغالی؛ نسبت به شناسایی میزان درآمد ساکنان و تعیین مقدار مالیات هایی که باید بپردازند اقدام کرده است«دفتر تحریر لوای خلخال و ارومیه و سنجاق سلماس» یکی از این نمونه هاست که در یک نسخه منحصر به فرد به شماره 910 در آرشیوی نخست وزیری عثمانی در استانبول نگاهداری می شود.یافته های پژوهش ضمن تایید فرضیه اولیه مشخص ساخت که اطلاعات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی موجود در چنین اسنادی آنچنان با اهمیت تلقی می شود که ضرورتی اجتناب ناپذیر در شناسایی و استفاده از آن برای محققان عرصه تاریخ اجتماعی ایران به حساب می آید.
    کلیدواژگان: دفاتر تحریر، دفتر مفصل ارومیه، انواع مالیات، جمعیت شناسی، تولیدات و محصولات کشاورزی، ترکیب قومی، نژادی و مذهبی
  • سیدمحمود سادات، مرتضی نورایی، حسین میرجعفری صفحات 22-41
    روی کار آمدن نظام کمونیستی در شوروی، باعث تغییر قوانین این کشور شد. یکی از این قوانین، قانون تابعیت بود که دولت شوروی با استناد به آن دست به تبعید گسترده ایرانی ها از این کشور زد. این افراد، در صنایع شوروی کار می کردند. دولت ایران، در ابتدا، سعی کرد که از نیروی کار این افراد متخصص و فنی در نوسازی دوره رضاشاه استفاده کند؛ اما در دوره بعد، به دلیل فعالیت های تبلیغی و جاسوسی شوروی در ایران، که برخی از این افراد هم در آن دخیل بودند، رویکرد حکومت نسبت به استفاده از این افراد تغییر کرد. بااطلاع دولت ایران از عمق فعالیت های شوروی در ایران و نقش افراد تبعید شده، نوع تعامل دولت ایران با این افراد از اقتصادی(استفاده از آنها به عنوان نیروی کار) به امنیتی(تحت نظر و کنترل دائم) تغییر یافت. این پژوهش، به دنبال بررسی تبعید ایرانیان در فاصله سال های 1305-1320 است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، با روش تحلیلی -تاریخی با تکیه بر اسناد و مدارک تاریخی پایگاه های آرشیوی و متون اصلی انجام شده است.
    فرضیه پژوهش: استفاده دولت شوروی از تبعیدیان به عنوان جاسوس و مبلغ افکار کمونیستی بر نحوه تعامل دولت ایران با این افراد و استفاده از نیروی کار آنان تاثیر داشته است.
    یافته های پژوهش: دیدگاه حکومت نسبت به استفاده از تبعیدی ها به عنوان نیروی کار موثر و اقتصادی در نوسازی دوره رضاشاه به عناصر نفوذی و جاسوسان بیگانه تغییر یافت.
    کلیدواژگان: مهاجران، تبعیدی ها، شوروی، ایران، فعالیت های جاسوسی، نوسازی رضاشاه
  • شهرام یوسفی فر، صابره آزاده صفحات 42-67
    هدف
    بررسی تاثیر روند دگرگونی های نظام مالی و مالیاتی دوره سلجوقیان در دگرگونی های ساختاری و عملکردی منصب مالیاتی این دوره، موضوع بحث مقاله حاضر است.
    روش/رویکرد پژوهش: روش توصیفی -تحلیلی با تکیه بر اسناد و مدارک تاریخی و منابع کتابخانه ای.
    یافته ها و
    نتایج
    دگرگونی های شیوه های کشورداری و روابط درونی مناسبات قدرت در دوره سلجوقیان(431-590ق.) و استقرار حکومت یکپارچه و گسترده، شرایطی را به وجود آورد که مدیریت شهری تجربیات متفاوتی را از سرگذراند. در این میان، الگوی تعیین کننده روابط دو جانبه، بین نخبگان شهری و حکومت مرکزی، به عنوان زمینه تعیین کننده مناسبات شهری و حکومت، مورد توجه قرار نگرفت. منصب «عامل» به عنوان نماینده حکومت مرکزی و مسئول جمع آوری عایدات جامعه شهری، که باید با بدنه جامعه شهری روابطی نزدیک برقرار می کرد، نقشی دو سویه داشت. موضوع روابط عامل با دیگر صاحب منصبان حکومتی و نیز نمایندگان نهادها و جوامع شهری، که بیشترین چالش های مدیریتی شهرهای آن دوره به این حوزه مربوط است، مورد کاوش قرار نگرفته است. تغییرات مزبور در این منصب تحت تاثیر دگرگونی های بخش مربوط در حکومت بود یا از دگرگونی های اقتصادی- اجتماعی جامعه شهری متاثر بود؟ فرض مقاله بر این است که این دگرگونی ها جنبه دو سویه داشته است. نتایج این بررسی نشان می دهد تغییرات درونی حکومت منجر به افزایش نقش و عملکرد «عامل» در شهرهایی شد که تحت اداره مستقیم حکومت قرار داشتند.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، مناصب شهری، عمید، صاحب دیوان، نخبگان محلی، عامل، والی
  • مظاهر صلحی، محمد عزیز نژاد، میرصمد موسوی صفحات 68-81
    هدف
    هدف از این مقاله نقد و بررسی نامه ارسالی شاهوردی خان، خان گنجه به دولت عثمانی و با تاکید بر روابط ایران است.
    روش/رویکرد پژوهش: این پژوهش با تکیه بر اسناد و مدارک و با رویکرد توصیفی – تحلیلی به نقد و بررسی این نامه پرداخته است.
    یافته ها و
    نتایج
    پس از فروپاشی دولت صفوی برخی از ایالت های منطقه قفقاز به فکر تجزیه طلبی و جدایی افتاده و تلاش های زیادی را برای بدست آوردن استقلال از خود نشان دادند. یکی از این ایالت ها، ایالت گنجه بود که به مرکز رقابت دو حکومت ایران و عثمانی در منطقه تبدیل گشت. دراین زمان، حکومت روسیه تزاری، برای نفوذ و تسلط بیشتر در این منطقه، افزایش ارسال سفیر و ایلچی را در دستور کار خویش قرار داد. این اقدام روسیه، ایالت گنجه را وارد یک رقابت سه جانبه، مابین قدرت های روز آن دوره یعنی(روسیه، ایران و عثمانی) کرد. در دوره تاریخی مورد نظر چهارمین مرکز قدرت در منطقه، خانات و زمین داران محلی بودند. این ممالک در یک پروسه رقابتی سه جانبه، با نیت حفظ استقلال و حاکمیت محلی خویش در فکر پیوستن به یکی از این قدرت های بزرگ بود. عملکرد خانات گنجه به ویژه شاهوردی خان در راستای تحکیم روابط خویش با دولت عثمانی و الحاق این ایالت به دولت عثمانی با استناد به نامه مذکور موضوع این پژوهش است.
    کلیدواژگان: ایران، خانات گنجه، عثمانی، قفقاز، شاهوردی خان
  • مرضیه جهانشاهی، سعید رضایی شریف آبادی، معصومه کربلا آقایی کامران صفحات 82-98
    هدف
    پژوهش حاضر، میزان کاربردپذیری استاندارد توصیف و دسترسی به منبع(آر.دی.ای.) را در کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی بررسی نموده است.
    روش/ رویکرد: پژوهش به روش پیمایش توصیفی انجام پذیرفته و داده ها از طریق سیاهه وارسی، گردآوری شده است. جامعه این پژوهش شامل 156 عنصر کاربرگه فهرست نویسی اسناد تاریخی مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی است که برای دستیابی به اهداف پژوهش، تنها تعداد 56 عنصر توصیفی موجود در کاربرگه مذکور، با مشورت و نظرخواهی از متخصصان، مورد توجه بوده که در نهایت داده های این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته های پژوهش: میزان مطابقت کاربرگه فهرست نویسی اسناد تاریخی مجلس شورای اسلامی و عناصر هسته استاندارد توصیف و دسترسی به منبع(آر.دی.ای.)، تنها 22.1درصد است به بیان دیگر، تعداد 27 عنصر از کاربرگه مذکور، با 122 عنصر هسته استاندارد توصیف و دسترسی به منبع(آر.دی.ای.) انطباق دارد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که کاربرگه فهرست نویسی اسناد تاریخی مجلس شورای اسلامی بیشتر به بحث سیستمی و تحلیلی(موضوعی) توجه داشته و تعداد عناصر توصیفی آن بسیار کمتر است. در واقع، استاندارد توصیف و دسترسی به منبع(آر.دی.ای.)، در مقایسه با کاربرگه فهرست نویسی اسناد تاریخی مجلس شورای اسلامی، پوشش جامع تری برای فهرست نویسی توصیفی منابع آرشیوی دارد، و نیز مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی به جهت بهبود توصیف و سازماندهی منابع خود می تواند، 49 عنصر پیشنهادی را که برگرفته از عناصر هسته استاندارد توصیف و دسترسی به منبع(آر.دی.ای.) است، در کاربرگه خود بگنجاند.
    کلیدواژگان: منابع آرشیوی، استاندارد توصیف و دسترسی به منبع(آر، دی، ای، )، کاربردپذیری، مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی
  • منصور تاجداران، رویا برادر، نیلوفر آریایی نژاد صفحات 100-118
    اهداف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی معیارهای ارزیابی تورهای مجازی موزه های ایران، بررسی وضعیت تورهای مجازی موزه های ایران براساس معیارهای ارزیابی شناسایی شده، تعیین نقاط قوت و ضعف تورهای مجازی موزه های ایران براساس معیارهای ارزیابی شناسایی شده، و ارائه پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت موجود تورهای مجازی موزه های ایران انجام شده است.
    روش شناسی/رویکرد پژوهش: این پژوهش از نوع کاربردی است و در آن از روش مطالعه کتابخانه ای و پیمایش توصیفی استفاده شده است. ابزار پژوهش، در پیمایش توصیفی، سیاهه ارزیابی محقق ساخته است که شامل 8 معیار اصلی و 56 پرسش استخراجی است. معیارها، شامل دسترس پذیری، سهولت استفاده و کاربر پسندی، محتوا و متن، ساختار ظاهری، تعامل و بازخورد، استفاده از فناوری های چند رسانه ای، امکانات موجود برای معلولان جسمی، و روزآمد بودن هستند.
    نتایج
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که در تورهای مجازی موزه های ایران معیار ساختار ظاهری با میانگین 4/18(از 20) و معیار محتوا و متن با میانگین4/13 در وضعیت مناسبی قرار دارند. همچنین، معیارهای سهولت استفاده و کاربر پسندی و دسترس پذیری، به ترتیب، با میانگین های 8/9 و 6/8 در سطح متوسط قرار دارند و سایر معیارها در وضعیت نامناسبی قرار دارند. معیار امکانات موجود برای معلولان جسمی، در کل جامعه 20 تایی، رعایت نشده است.
    کلیدواژگان: موزه ها، تور های مجازی، سیاهه ارزیابی، معیارهای ارزیابی
  • شیما جرموزی، سودابه صالحی صفحات 120-137
    هدف
    قباله های ازدواج، پیمان نامه هایی هستند که نشان دهنده هویت خانواده و در سطحی وسیع تر نشان دهنده هویت ملی و تاریخی جامعه اند. قباله های ازدواج موجود در آستان قدس رضوی، به عنوان مواد فرهنگی، آثار باارزشی هستند که مطالعه آنها گوشه ای از فرهنگ و هنر این مرز و بوم را نمایانده و به شناخت فرهنگ یا تاریخ ما کمک شایان توجهی می کند. هدف تحقیق حاضر، شناسایی اصولی است که ترجیحات زیبایی شناسانه تاریخی ایران، از لحاظ تناسبات، از آن پیروی کرده اند. سازماندهی عناصر بصری آثار هنری در غرب، به طور سنتی، با توجه به نسبت هایی صورت می گیرد که در این فرهنگ باعنوان تناسبات زیبا تعریف شده است. نوشتار حاضر، به دنبال پاسخ به این پرسش است که «آیا در قباله های ازدواج گنجینه آستان قدس، مانند آنچه در هنر کلاسیک غرب رایج است، از تناسبات طلایی و دیگر تناسبات مطرح بهره برده شده یا این اسناد دارای اصول و قواعد خاص خود در تناسبات هستند؟» روش/ رویکرد پژوهش: نوشتار حاضر بخشی از یک پژوهش با روش ترکیبی [i] است که در آن تناسبات ساختاری نمونه قباله های موجود در آستان قدس رضوی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای جلوگیری از اطاله سخن و برای کسب نتیجه ای مشخص تر، به منظور شناسایی نظام تناسباتی قباله ها، از میان نمونه های مورد مطالعه، به طور هدفمند، فقط یک برگ از قباله های طوماری به عنوان مورد پژوهش، انتخاب شده و مورد تجزیه و تحلیل ساختاری قرار گرفته است.
    یافته ها و نتایج پژوهش: تناسبات رایج در هنر غرب (شامل تناسبات طلایی در مستطیل، مربع و مانند آن، مستطیل ریشه دو، سری اعداد فیبوناچی، و تناسبات لوکوربوزیه)؛ طی پژوهشی با تناسبات به کار رفته در تقسیمات زیربنایی قباله های ازدواج موجود در گنجینه آستان قدس رضوی مورد مقایسه تطبیقی قرار گرفت. از آنجاکه در نوشتار پیش رو امکان ارائه تحلیل همه نمونه های قباله های مورد مطالعه وجود نداشت، تنها به تجزیه و تحلیل یکی از آنها کفایت شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در این نمونه، همانند دیگر نمونه قباله های موجود در آستان قدس رضوی، تناسبات طلایی و رادیکالی و دیگر تناسبات متداول در غرب مورد استفاده قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: عقدنامه های ازدواج، گنجینه آستان قدس رضوی، تناسبات طلایی، سری فیبوناچی، تناسبات رادیکالی، مقایسه تطبیقی
|
  • Mohammad Salmasizadeh, Y. Nasir Ava Pages 6-21
    Purpose
    This study attempts to investigate "the comprehensive manuscript of Oroumieh and Khalkhal", describe its total content and express the historical importance of such documents in social, economic and cultural studies in Iran.Methodology/Approach: This descriptive-analytic study tries, in some parts, to explain some aspects of the economic and social history of Iran in the Oroumieh region in the first half of the twelfth century AH (corresponding to the first third of the 18th century AD).
    Results
    The researchers studying Iran history face the problem of the shortage of original historical documents in analyzing and explaining the social, economic and cultural status of the country in the Twelfth Century (18th Century AD).Due to this problem, it is vital to make an increased effort to search for, discover and recognize other official historical sources. One of the authoritative and official sources through which valuable first-hand data can be obtained about the social-economic history of this era are the reports and documents that the officials of the Ottoman Empire have provided about their occupied territories.Collections of manuscripts called "Ottoman manuscripts " are important documents which identified the amount of resident's income and taxes they should have paid through recording the exact lists of people's names, their employment status, types and the amount of their products, ethnic-religious diversity in one region and geographic - administrative divisions of the occupied territories. "Daftare Tahrire Lavaye Khalkhal va Oroumieh va Sanjaghe Salmas" is a unique sample of these documents which is held with edition number 910 the Archives of the Ottoman Prime Minister in Istanbul.
    Conclusion
    The findings of this research confirmed the research hypothesis. It was revealed that social, economic, and cultural information in such documents are so important for the researchers that their recognition and use is indispensable for their studies on the social history of Iran. It is, therefore, suggested that these sources be introduced to Iranian research community and be published and distributed for the public after critical reviews
    Keywords: Manuscripts, comprehensive manuscript of Oroumieh, various taxes, demographics, agricultural products, racial, religious varieties
  • Mahmood Sadat, Morteza Nouraei, Hosein Mirjafari Pages 22-41
    Purpose
    The advent of communism in the Soviet Union caused many changes in the country's laws, one of which was the allegiance law. The government expelled many Iranians who worked in the Soviet industry, in accordance with this law. Iran's government in the Reza Shah era had first tried to employ an expert and professional emigrant workforce in modernization, however, in the following era the government's approach to these people changed from an economic to a security one (i.e. keeping them under permanent surveillance) due to espionage activities of the Soviet Union in Iran involving the help of the emigrants. This study attempts to investigate the expelling of Iranian emigrants from Russia from 1926 to 1941.Methodology/Approach: This study analyzed history on the basis of historical documents in archival databases and original texts.Research Hypothesis: The employment of emigrants by the Soviet Union as spies who helped in spreading communism in Iran affected the interactions of Iran's government with these emigrants.
    Findings
    TheIran's government's approach toward the expelled emigrants changed from viewing them as an influential and economically valuable workforce in the Reza Shah Modernization era to that of foreigner spies and infiltration agents.
    Keywords: expelled emigrants, the Soviet Union, Iran, espionage acts, Agabekov memories, Reza Shah modernizations
  • Shahram Yousefifar, Sabereh Azadeh Pages 42-67
    Purpose
    This study investigated the effect of alterations in financial and fiscal systems in Seljuq era on variations in the structural and functional systems in this era.Methodology/Approach: Historical descriptive-analytic research methods were employed and historical documents and library sources were used in finding the results.
    Results
    The alterations in methods of governance and the internal power relations in Seljuq dynasty caused various changes in urban governance. In this era, the interactions between city elites and the central governments did not follow a determinant model which organized the city and the government's relations. The representative of the central government, who was also the tax collector and should have had a close relationship with the people, had a bilateral performance. The relationship of this representative with the government's officials and representatives of other cities and offices, who faced the greatest administrative challenges in that era, has not been investigated. The current study tries to investigate the alterations in financial and fiscal systems and variations in structural and functional performance of financial officials in the Seljuq era and seeks an answer to this question: were variations in these systems due to the related systems in the government, or were they the result of social-economic changes? The study hypothesized that these alterations were bilateral.
    Conclusion
    The findings of the study revealed that internal changes in the government led to an increase in the importance of the role of the government representative in cities which were under direct administration of the government.
    Keywords: the Seljuqs, Urban positions, Administrator, head of treasury, local elites, government representative, governor
  • Mazaher Solhi, Mohammad Aziznejad, Mirsamad Mousavi Pages 68-81
    Purpose
    This study tries to review the letter sent from Shahverdi Khan, the Khanate of Ganja, to the Ottoman Empire with an emphasis on the relationships with Iran.Methodology/Approach: The data has been collected from documents and analyzed through descriptive-analytic research methods.
    Results
    After the collapse of the Safavid dynasty some states in the Caucasus sought independence. Ganja, which was among these states, became the focus of a contest between Iran and the Ottoman Empire. In that time, the Tsarist autocracy in Russia tried to increase its influence and dominance in the region by sending more ambassadors and legates. This action led to a trilateral contest among the three powers in the region, Iran, Ottoman, and Russia. The fourth power in the region, in that period of time, were the khanates and local landowners. These landowners tried to ally themselves with one of these three great powers to gain their independence and local dominance. The focus of this study is on the content of the letter by the Ganja khanate, "Shahverdi Khan", written to the Ottoman's chancellor. Furthermore, the attempt of Ganja khanates, especially Shafverdi Khan, to establish increasing relationships with the Ottoman Empire is investigated in this study. The khanate's policy with regard to joining Ganja to the Ottoman Empire is further studied in detail. In the final section of the paper, the original letter and a summary of it is translated, explained and reviewed.
    Keywords: Iran, Khanates of Ganja, the Ottoman Empire, Caucasus, Shahverdi Khan
  • Marziye Jahanshahi, Saeed Rezaei Sharifabadi, Masoumeh Kamran Pages 82-98
    Purpose
    This study investigated the applicability of the Resource Description and Access (RDA) standard in the Library, Museum and Document Center of Iran Parliament.Methodology/Approach: This study was a descriptive survey which employed an evaluation checklist to collect the data. The sample for the study included 156 elements of the listing worksheet of historical documents of the Document Center of Iran Parliament. It was established that only 56 of the descriptive elements included in the worksheet were based on the expert's views. The data of the study was analyzed using descriptive statistics.
    Findings
    There was 22.1 % correspondence between the listing worksheet and the elements of Resource Description and Access (RDA) standard. In other words, only 27 elements of the worksheet correspond to the 122 elements of the RDA standard. The findings of the study showed that the listing worksheet of the Document Center of Iran Parliament attends to analytic and systemic elements, but descriptive elements are less attended to.
    Conclusion
    Resource Description and Access (RDA) standard is more applicable for the descriptive listing of archival sources. It is suggested that the document center of Iran parliament include the proposed 49 elements which are based on the core elements of RDA standard in their worksheet to improve the description and organization of their databases.
    Keywords: archival resources, Resource Description, Access (RDA) standard, applicability, Document Center of Iran Parliament
  • Mansour Tajdaran, Roya Baradar, Niloofar Ariyaeinejad Pages 100-118
    Purpose
    This study attempted to identify the evaluation criteria for virtual tours of Iran museums, investigate the current status of the tours based on the identified criteria, specify their strengths and weaknesses, and present proposals for the improvement of the current status of these tours.Methodology/Approach: This study is in the form of an applied research and has been conducted through Library research and descriptive study methods. In the descriptive phase of the study, the research instrument was an evaluation checklist designed by the researchers which consisted of 8 components and 56 items. The components included: accessibility, ease of use and user friendliness, content, layout, interaction and feedback, the use of multimedia technologies, services for the disabled, and being up to date.
    Findings
    The findings of the study revealed that the criterion of layout of the virtual tours of Iran museums with a mean of 18.4 (out of 20) and the criterion of content with a mean of 13.4 are in an appropriate status. Furthermore, the criteria of ease of use and user-friendliness with a mean of 9.8, and accessibility with a mean of 8.6 are in an average status and the remaining criteria are in an unacceptable condition. In a sample of 20 tours, none had any services for the disabled.
    Keywords: museums, virtual tours, evaluation checklist, evaluation criteria
  • Shima Jarmoozi, Soodabeh Salehi Pages 120-137
    Purpose
    Marriage contracts reveal family identities in particular and the national and historical identity of communities in general. The study of marriage contracts in the treasury of Astan Quds Razavi as valuable cultural documents can help in the representation of Iran's art and culture, and the recognition of our history. This study aimed at identifying the ratio principles that were followed by historical aesthetic preferences in Iran. Traditionally, organization of visual components in western artworks is conducted according to what has been defined as beautiful ratios in their own culture. The current study seeks answer to this question: do the marriage contracts in the treasury of Astan Quds Razavi employ the common western visual components in classic art such as golden ratio or other well-known ratio structures or they follow their own unique principles?"Methodology/Approach: The current study uses a mixed-methods approach in which the structure of sample marriage contracts in Astan Quds Razavi are studied. In order to reach the results only one contract was used as a sample and was analyzed in details.
    Findings
    The common western ratio structures (including golden ratio in rectangle, square, etc., Fibonacci series, and Le Corbusier principles) were compared with proportions used in marriage contracts in Astan Quds Razavi.
    Conclusion
    The findings revealed that like other existing contracts in Astan Quds Razavi, golden ratio, radical proportions and other common ratios in the West have been used in the studied marriage contract.
    Keywords: marriage contracts, treasury of Astan Quds Razavi, Golden ratio, Fibonacci series, Radical proportions