فهرست مطالب

بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید - سال نوزدهم شماره 6 (1387)

نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید
سال نوزدهم شماره 6 (1387)

  • ویژه نامه مهندسی معماری و شهرسازی
  • 126 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/02/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محسن فیضی*، مهدی خاک زند صفحه 1
    مطالعات نشان داده اند، طراحان هنگام تفکر در مورد ایده های معماری و همچنین روابط طراحی به ترسیم نمودارها و طرح واره ها دست می زنند. از سوی دیگر مطالعاتی نیز پیرامون قوانین حاکم فرایند بر طراحی از دید طراحان در حال انجام است. این مطالعات در تلاشند تا نشان دهند که چه قوانینی بر طراحی معماران در هنگام طراحی آنان، تاثیر گذار است. تجربیات نشان داده است که طراحان از طرح واره ها و نمودارهای متفاوتی درهنگام فکر کردن به مسائل طراحی بهره می برند. در این مقاله برآنیم تا چگونگی استفاده از نمودارها (که عمدتا با دست آزاد تهیه می شوند) را در طراحی معماری مورد بحث قرار دهیم. محاسن عملکرد این نمودارها در زمینه های مختلف، قابل مشاهده است: کتابهای آموزشی معماری، شناخت درونی و روانی طراحان، مطالعات مربوط به روند طراحی و بررسی های تجربی انواع ترسیم در طراحی معماری که توجه این مقاله بیشتر بر دو مورد آخر خواهد بود. تاکنون مطالعات زیادی در این باب در کشور ما انجام نگرفته اما اساتید طراحی صنعتی، مکانیک و معماری در چندین دانشگاه معتبر دنیا در حال بررسی و تحقیق بر روی انواع نمودارها و طرح واره ها در حوزه طراحی می باشند. نویسندگان این مقاله در تلاشند تا اثبات نمایند که: میزان استفاده طراحان از نمودارها و طرحواره های دست آزاد به خصوص در مراحل اولیه طراحی، تاثیر بسزایی در طی نمودن فرایند صحیح طراحی دارد.
    کلیدواژگان: نمودار (دیاگرام)، طراح واره (اسکچ)، طراحی معماری، ترسیم معماری
  • مجتبی رفیعیان*، علی عسگری، زهرا عسگری زاده صفحه 13
    یکی از تکنیک های رایج جهت سنجش ارزش های محیطی، استفاده از روش انتخاب تجربی (CEM) است. این تکنیک به ما این اجازه را می دهد که ارزش های مورد نظر در خصوص کالاهای ارزشی مختلف را با استفاده از مدل لوجیک چند انتخابه با لحاظ کردن میزان اهمیتی که ساکنین نواحی سکونتی برای هر یک از ارزش ها و کیفیت های محیطی قائل می شوند محاسبه نماییم. رویکرد انتخاب تجربی برای سنجش ارزش محیطی مورد نظر ساکنین محله نواب در شهر تهران انجام گرفت. هدف اصلی در این تحقیق سنجش میزان اهمیتی بود که ساکنین برای هر یک از ارزش های محیطی قائل می شوند. نحوه کمی کردن این منافع در میان ساکنین محدوده سکونتی نواب با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه رودررو با استفاده از روش انتخاب تجربی (CE) بر روی 201 نمونه انتخاب شده انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Statgraph مورد تحلیل قرار گرفتند. با توجه به مدل پایه نظری و سنجش روایی مدل 7 ارزش شامل آلودگی محیطی، دسترسی، امنیت، اجتماعی بودن، تسهیلات محله و تسهیلات واحد مسکونی در مدل وارد و مورد سنجش قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که به جز متغیر ارزش تسهیلات واحد مسکونی، سایر متغیرهای ارزشی، رابطه بالایی را در نظر ساکنین برای انتخاب واحد مسکونی و ارزش های محیطی مترتب بر آن نداشته اند. متغیر ارزشی آلودگی هوا بالاترین ارزش اجتماعی را از منظر ساکنین (با عدد56/1) برای انتخاب واحد مسکونی و پرداخت هزینه بیشتر برای بهبود ارزش های محیطی موثر بر آن داشته و سایر متغیرهای ارزشی به ترتیب شامل اجتماعی بودن محیط سکونت، امنیت، تسیلات محله، دسترسی و در نهایت تسهیلات واحد مسکونی در شرایط برابری بودند. تحقیق نشان داد که روش انتخاب تجربی(CEM) بدلیل اینکه روشی منعطف و موثر در سنجش اثرات هزینه ای تصمیمات می باشد، بویژه در مواقعی که ارزش های متعدد مورد سنجش و قضاوت قرار می گیرند روشی کارآمد و قابل تعمیم در حوزه مطالعات شهری برای درک ارزش های محیطی حاکم بر تصمیمات می باشد.
    کلیدواژگان: روش انتخاب تجربی، سنجش محیط، ارزش های کیفی محیط، محله نواب، تهران
  • مهران علی الحسابی*، سارا دانشمند صفحه 23
    توجه به مفهوم قلمرو در طراحی مسکونی، ساماندهی محیط مصنوع را مطابق با نیازهای اساسی اعضای خانواده در پی خواهد داشت. در شرح مقاله به منظور شناخت ویژگی های فرهنگی خانواده و قلمروهای ذهنی به شناخت عملکردهای خاص هر خانواده در انواع مختلف فضاها پرداخته می شود. سپس در پدیده مجاورت دو قلمرو فضایی، تاثیرات حواس بینایی، بویایی و شنوایی انسان در هر قلمرو بر قلمرو دیگر مورد بررسی قرار می گیرد. با شناسایی جایگاه قرارگیری فعالیت های روزانه اعضای خانواده در طیف تشعشعات دریافتی و ارسالی هریک از حواس تاثیرات متقابل هر دو قلمرو فضایی به منظور «انتقال تشعشع» و یا «پذیرش تشعشع» هریک از حواس، تعیین می شود. برای دستیابی به میزان استقلال موردنیاز هر قلمرو، با تعیین میزان تاثیرات مجاز در همجواری دو قلمرو، محدوده مناسب که مبین میزان تعدیل در جهت سازگارسازی همجواری دو قلمرو و تامین استقلال مطلوب است، مشخص می شود. این محدوده که به صورت بازه ای در طیف هریک از حواس تعیین می شود، در تناظری دیگر به طور نسبی بیانگر طیف مفاصل مورد نیاز در لایه های مختلف ارزشی است.
    بنابراین نمودارهای بدست آمده در مورد هر یک از حواس بیانگر طیف مفاصل پاسخگو است که در فرآیند سازگارسازی دو قلمرو فضایی همجوار موثرند. با توجه به تعداد طیف های پاسخگو و ارزش جداسازی (فصل) آنها، «ظرفیت همجواری» دو فضا سنجیده می شود. با این روش می توان به طور نسبی طیف مفاصل خطی، سطحی و یا فضایی قابل قبول را در همجواری دو فضا به منظور رسیدن به استقلال مطلوب شناسایی کرد.
    کلیدواژگان: قلمرو، مفصل، استقلال، ظرفیت انتقال تشعشع، ظرفیت پذیرش تشعشع
  • اصغر محمدمرادی*، مهدی اختر کاوان صفحه 35
    معماری از آن دست اسناد و مدارکی است که منابع غنی از گذشتگان را به همراه داشته و یقینا تجزیه و تحلیل این آثار می تواند ما را در دستیابی به اصالت و فرهنگ خود رهنمون ساخته و در جهت استفاده مثبت و هوشمندانه از این گنجینه ارزشمند یاری رساند. در این راستا توجه به ابنیه های تاریخی خصوصا بناهای عام المنفعه همچون گرمابه ها حائز اهمیت فراوان بوده و می تواند نتایج ارزشمندی همچون شناخت هر چه بهتر معماری بومی، آداب، سنن و فرهنگ ایرانی و از طرفی دیگر انطباق فناوری های بومی با دانش امروز را به همراه داشته باشد. از این رو، تحقیق حاضر به بررسی عملکرد سامانه های حرارتی بکار گرفته شده در گرمابه های تاریخی ایران خواهد پرداخت. پژوهش حاضر با انجام مطالعات کیفی و کفی، سیر تحول گرمابه های تاریخی ایران را مورد مطالعه قرار داده و سامانه های حرارتی بکار گرفته شده در آنها را مورد بررسی و مقایسه قرار می دهد. تمرکز اصلی مقاله؛ بررسی معایب احیای نامناسب حرارتی این بناها و نهایتا تخریب تدریجی آنها در اثر عدم انطباق با تجهیزات مکانیکی بکار برده شده در احیای بناهای تاریخی می باشد. در آخر در مقام نتیجه گیری و جمع بندی؛ رویکرد این تحقیق در ارائه راهبردهایی در تداوم پایداری این بناها و انطباق با فناوری های نوین و همچنین تاکید بر لزوم انجام مطالعات وسیع در این خصوص مشخص می گردد.
    کلیدواژگان: گرمابه های تاریخی، سامانه های حرارتی، احیاء اقلیم، انرژی
  • سیدهاشم مسدد* صفحه 45
    رنگ یکی از شاخص های بسیار قوی در مبحث زیبایی شناسی می باشد. با توجه به کیفیت بیانی بسیار زیاد رنگ خصوصا در محصولات صنعتی، فهم و درک استفاده از این عامل بصری، بسیار سخت و در عین حال مرحله مهمی در طراحی محسوب می شود بگونه ای که در یک محصول جدید و یا موجود، عامل رنگ می تواند زمینه بروز خلاقیت یک تیم طراحی باشد. بر همین اساس است که شرکت های بزرگ تولیدی جهان، اقدام به راه اندازی مراکز تحقیقاتی تخصصی رنگ نموده اند. از آنجاییکه انتخاب رنگ محصولات طراحی شده، یکی از مباحث مهم در رشته طراحی صنعتی بشمار می آید و در طی تحقیقات توسط طراحان صنعتی مطرح شده و مورد بررسی قرار می گیرد، متخصصان این رشته، از محدود کسانی هستند که به اهمیت عملکرد رنگ و نقش موثر آن در طراحی محصولات مورد استفاده در زندگی انسانها واقفند. لازم به ذکر است که انتخاب رنگ برای یک محصول صنعتی، بر اساس دو محور صورت می گیرد: محور تکنیکی رنگ (شامل شیمی رنگ، نوع سطح رنگ پذیر و غیره) و «محور ارتباطی [1] رنگ که از سوی محیط و انسان مشخص می شود. اگر چه اولین محور ذکر شده فوق، توسط توانایی ها و امکانات فنی سازنده تحت کنترل می باشد، لیکن محور دوم ریشه در نیازهای جامعه دارد. لذا این مقاله سعی دارد تا با نگاهی به تاریخچه و اهمیت رنگ و نقش آن به عنوان پوششی برای محصولات و در نتیجه عامل موثر در ترغیب استفاده کنندگان به خرید، به گوشه ای از ابعاد گسترده و عوامل دخیل در انتخاب رنگ اشاره کند.
    کلیدواژگان: انتخاب رنگ در محصولات صنعتی، طراحی صنعتی، کاربرد رنگ، تاریخچه استفاده از رنگ
  • فرهنگ مظفر، مهدی خاک زند * صفحه 53
    طراحان برای تفکر پیرامون ایده های معماری و روابط طراحی به ترسیم نمودارها دست می زنند. از طرفی دانشمندان و مهندسین رایانه هم علاقه مند هستنند تا رایانه ها را برای تشخیص و تفسیر نمودارها و ترسیمهای معماری، طراحی و برنامه ریزی کنند.
    این کار در جهت قراردادن ابزارهای مناسب در دست طراحان جهت فعالیت های طراحی است. در این راه بعضی از محققان برای درک اینکه آیا طراحان در هنگام طراحی به تبادل قوانین و اصول طراحی می پردازند یا نه، دست به مطالعات تجربی زده اند.
    پیشرفتهای سریع تکنولوژی ما را به سمت توسعه محیط های طراحی رایانه ای می برد که حتی می تواند از خلاقیت نیز در طراحی معماری بهره گیرد و نهایتا منجر به معرفی برنامه هایی شود که از نمودارها و طرحواره های دست آزاد بعنوان منابع، جهت طراحی استفاده کند و مراجع بصری را برای طراحی خلاق بازیابی نماید و موجب تحول در آموزش معماری گردد و این مساله می تواند موضوع بسیاری از تحقیقات معماری در آینده باشد، چنانچه چندی از پژوهشگران در خارج از کشور نیز در حال مطالعه این سیستم ها می باشند.
    کلیدواژگان: تکنولوژی در معماری، فرآیند طراحی معماری، طرحواره (اسکیس)، ابزارهای طراحی، نرم افزارهای طراحی معماری
  • محمدرضا پورجعفر*، هادی محمودی نژاد، مجتبی رفیعیان، مجتبی انصاری صفحه 73
    امروزه توجه به مفهوم امنیت شهروندان و روش های ارتقاء آن، به عنوان یکی از اولویت های اساسی حرفه مندان و تئوری پردازان شهری تبدیل شده است. جدای از اثرات اجتماعی و فرهنگی ناشی از برنامه ریزی و طراحی محیط های امن شهری بر الگوهای رفتار شهروندی و بهبود کیفیت محیطی نواحی سکونتی، تبیین ویژگی ها و اثرات مترتب بر نقش کالبدی شهر بر کاهش جرایم شهری و یا کاستن از وقوع جرم، موضوع مستقل و بااهمیتی است که در قالب تئوری های نوین شهرسازی بدان اشاره می شود. در مقاله حاضر پس از ذکر مقدمه ای بر انگیزه ها و ضرورت های نظری در حوزه امنیت عمومی شهری، به نقش کالبدی شهر (برنامه ریزی و طراحی شهری) در کاهش و پیشگیری از جرایم شهری در رویکرد CPTED اشاره می شود و مفاهیم، اصول، پارادایمها و استراتژی های این رویکرد به اختصار مورد اشاره قرار می گیرد. این امر از آن جهت دارای اهمیت است که امروزه در فرایندهای طراحی فضاهای شهری کمتر به پتانسیل های بالقوه مناطق شهر و ساختمانها در کاهش یا جلوگیری از جرائم توجه می شود. رویکرد حاضر را می توان طراحی کارآمد و بهینه محیط مصنوع در کاهش جرائم شهری قلمداد کرد که در بهبود کیفیت زندگی و افزایش رضایتمندی شهروندی تاثیر بسزایی دارد. روش تحقیق پژوهش حاضر تحلیلی و اسنادی است که به تبیین محتوایی و مکانیسم کارایی این رویکرد در محیط های شهری کنونی ما توجه خواهد کرد. نتایج پژوهش حاضر بر پایه اسناد تحلیلی و تجارب کاربردی، نشان از آن دارد که می توان بر این نکته تاکید کرد که از طریق طراحی شهری از میزان وقوع جرایم شهری کاسته می شود که در مقاله حاضر در قالب راهکارهای اجرایی و راهبردی مورد اشاره قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: طراحی شهری، کاهش جرائم شهری، نظارت اجتماعی، کنتر دسترسی CPTED
  • سیدباقر حسینی*، سینا رزاقی اصل صفحه 83
    : [1] منظرشهری به دلیل ماهیت عینی وملموس خود توسط حواس انسان قابل ادراک می باشد. مهمترین حس از میان حواس پنج گانه درفهم و ادراک منظر شهری، حس بینائی است. تغییر تدریجی مناظر شهری در بازه های زمانی بر چگونگی و نحوه این ادراک تاثیر می گذارد. علاوه بر آن، میزان وکیفیت تاثیر پذیری از منظر شهری به نوع حرکت اعم از پیاده و یا سواره (انواع وسایط نقلیه)، وابسته است. بنابراین دو عامل زمان وحرکت بر کیفیت ادراک منظر شهری موثرند. این نوشتار لزوم توجه عمیق به شناخت این تاثیرات بر منظر شهری در طراحی و منظرسازی را اکیدا توصیه می نماید. یافته های این نوشتار بر این امر دلالت دارد که از طریق بررسی چگونگی و میزان تاثیرات دو عامل زمان و حرکت بر ادراک منظر شهری، می توان به اصول و استنتاجات کاربردی طراحی در زمینه منظر سازی دست یافت.دراین نوشتار در ابتدا برخی مفاهیم منظر شهری ونحوه ادراک آن مورد بررسی قرار می گیرد. در ادامه برخی از مهمترین انگاره های مطرح در این خصوص از سوی متخصصین وصاحبنظران منظر شهری مورد تجزیه وتحلیل قرار می گیرد تا در نهایت چک لیستی از اصول مورد توجه در طراحی منظر شهری قابل تبیین باشد.
    کلیدواژگان: منظر شهری، ادراک منظر شهری، حرکت، زمان، طراحی منظر شهری
  • مصطفی بهزادفر*، روزبه زمانیان صفحه 89
    برنامه ریز ی راهبردی شیوه ای است سیستماتیک که بر ایجاد و برقراری پیوستگی بین اقدامات اولویت دار با در نظر داشتن ضعف و قوت (توانایی ها و منابع) و همچنین فرصت ها و تهدیدها (عوامل خارجی و جریانات تاثیر گذار) تکیه دارد. علاوه بر تعریف ارائه شده، برنامه ریزی راهبردی را می توان روشی نظام یافته برای اخذ تصمیمات و اجرای فعالیت ها در خصوص شکل دهی و رهنمود یک سامانه، کارکرد و علل آن دانست. با توجه به تفاوت در شیوه های گزینشی گردآوری اطلاعات، تحلیل هدفمند و تعیین اهداف مشارکت تصمیم سازان اصلی، تبیین و ارزیابی گزینه ها، بررسی تبعات آتی تصمیمات و اعمال آنها و بیش از هر چیز تاکید بر اجرای موفقیت آمیز برنامه ها از سایر گونه های برنامه ریزی متمایز می شود. از آنجا که در برنامه ریزی راهبردی توجه برنامه ریز به آنچه برای جامعه و یک سامانه مهم در آن معطوف می گردد، چارچوبی برای تصمیم گیران در رویارویی با شرایط متغیر و تعیین اولویت ها در تخصیص منابع و فعالیت ها فراهم می سازد.
    هدف این مقاله تعیین نحوه به کارگیری فرآیند برنامه ریزی راهبردی در برنامه ریزی گردشگری منطقه ای در ایران است. در این مقاله ابتدا مبانی نظری فرآیند برنامه ریزی راهبردی در برنامه ریزی منطقه ای با تکیه بر توسعه گردشگری مورد بررسی قرارگرفته است. در ادامه با تکیه بر فرآیند برنامه ریزی راهبردی و فنون پیشنهادی مرتبط با آن درباره فعالیت های گردشگری شهرستان نیشابور یک مطالعه موردی صورت گرفته است. تعیین راهبردهای توسعه بخش محصول گردشگری از نتایج کاربردی پایانی این تحلیل می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک توسعه منطقه ای، گردشگری، مدیریت بخش محصول، نیشابور
  • کریم مردمی *، اصغر محمدمرادی صفحه 105
    حضرت رسول اکرم (ص) می فرمایند: «سخنانی که از من می شنوید، ضبط و نگهداری کنید و به نسل های آینده تحویل بدهید». در این فرمایش نورانی برخی اشارات از جمله، پاسداری از ارزش واحترام به گذشته و احترام به آینده استنباط و تحصیل می شوند. جلوه های هویت در آثار گذشته، خصوصا معماری، خود، گونه ای از ارزش است و حفظ این ارزش، احترام به امروز و احترام به گذشته و احترام به آینده است و با عناصر نااندیشیده مانده اش منبعی برای تفکر و تعقل و واسطه ای برای دانستن و آگاهی می باشد. معماری ارزشمند گذشته ایران یا به عبارتی میراث فرهنگی معماری، این تجلی اندیشه و جلوه های حقیقت می تواند وسعت دامنه ی آگاهی نظام آموزشی آموزش معماری را افزایش دهد. نظام آموزشی آموزش معماری باید فرصت های بهره برداری از این منظومه های آگاهی را در امر آموزش معماری فراهم نماید. لذا سامانه آموزش معماری باید در جهت تقویت پیوستگی هویت معماری با باور به آگاهی مرکب از میراث فرهنگی معماری و با توجه به ابعاد مختلف آموزشی آموزش معماری، میراث فرهنگی معماری را به عنوان «فرازبان معماری معاصر» شناخته و آن را سرلوحه آموزش معماری قراردهد.
    کلیدواژگان: میراث فرهنگی، معماری، توسعه آموزش معماری، ابهام فرهنگی، فراموشی ملی، فرازبان معماری
  • عبدالحمید نقره کار* صفحه 111
    در این مقاله مطالبی در تبیین، رابطه فرهنگ اسلامی (کلیه مکاتب فکری و اعتقادی) با فلسفه هنر و زیبایی و ارزیابی آثار هنری، ارائه شده است. سپس به موضوع شناسی مطالب و تبیین رابطه طولی آنها از کلی ترین مباحث نظری تا ارزیابی آثار هنری پرداخته شده است، در مرحله بعد تفکیک گزاره های نظری و عملی و آثار هنری و اصول هر کدام مورد بحث قرار گرفته است. نکته اساسی در این مقاله تبیین سرچشمه ایده ها و ایده آلهای هنرمندان است، که منشاء هنرهای مذموم یا خنثی و یا ممدوح می باشند، مقوله فوق با توجه به حدیثی از حضرت علی (ع) صورت پذیرفته است. نکته اساسی دیگر، بحث پیرامون سبکها و روش های خلق آثار هنری است و پاسخ به این سئوال، که آیا می توان با داشتن ایده های مشترک، از سبک های متنوع برای خلق آثار هنری بهره برداری نمود.در مراحل بعد ضمن نقد و ارزیابی مکاتب زیبایی شناسی مختلف از منظر زیبایی شناسی اسلامی، روش های تحقیق کمی و سکولاریستی نیز از منظر فرهنگ اسلامی مورد نقد و ارزیابی قرار می گیرد و در نهایت مطالب جمع بندی می شود.
    کلیدواژگان: اسلام، مکاتب فکری و اعتقادی، زیبایی، هنر، آثار هنری، اصول راهبردی (نظری)، روش های کاربردی (عملی)، انسان، معبود، سکولاریسم
|
  • Mohsen Faizi*, Mehdi Khakzand Page 1
    Designers draw diagrams to think about architectural concepts and design concerns. Scientists are interested in programming computers to recognize and interpret design diagrams to deliver appropriate tools for the design task at hand. Researchers conducted empirical studies to find out if designers share drawing conventions when designing. The experiment results show that designers use different diagramming conventions when thinking about different design concerns. This paper discusses the use of freehand diagrams and sketches in architectural design. It examines the roles of diagrams in various contexts: pedagogical books, design studies, designers’ introspective accounts and empirical studies of drawing in design. It offers several examples of thinking with diagrams in design and concludes with a discussion of the requirements for computational support for the diagrams in design thinking.
  • Mojtaba Rafieian*, Ali Asgary, Zahra Asgarizade Page 13
    One technique that has been recently used to assess the value of environmental attributes is choice experiment method (CEM). CEM permits value estimates for different goods (services) sharing a common set of attributes to be pieced together using the results of a single multinomial (conditional) logic model. The CEM approach to environmental value assessment is illustrated in the context of housing choices by Naval residents in Tehran. A standard CEM questionnaire has been developed and completed in a sample of 200 residents in the Naval project neighborhood in 2008. Several log it regression models were developed in order to estimate the impacts of selected environmental attributes on households’ choices of dwellings. We have calculated the willingness to pay for environmental pollution, accessibility, security, sociability, neighborhood facilities and home facilities using house prices as a monetary value. The results show that except for the home facilities, all other environmental attributes have significant expected impacts on households’ choices. In the context of this neighborhood the results show that households would be willing to pay more for purchasing a house with less environmental pollution (noise and air pollution, more sociability, security, neighborhood facilities, and accessibility respectively. CEM is found to provide flexible and cost-effective results for estimating use and passive use values of environmental attributes in urban environment, particularly when several alternative proposals and attributes need to be considered.
  • Mehran Alalhesabi*, Sara Daneshmand Page 23
    Paying attention to the meaning of territory in residential design affects the arrangement of built environment and bases it on the family members’ main needs. The paper tries to recognize the specific functions of each family in various spaces in order to understand cultural traits and subjective territories of the family. Then supposing that one spatial territory is Adjacent to the other, the influences of the three senses (sight, smell and hearing) of that territory on the other are surveyed. For the sake of “radiation transmission” or “radiation absorption” the interactions of two territories are determined by recognizing the daily activities of family members within the transmitted and absorbed spectrums of rays of each sense. To achieve a level of independence required by each territory, by defining the admissible effects, the efficient limit expressing percentage of adjustment for adjacency consistency and preparing desirable independence is determined. Value of necessary junctures can be obtained by comparing this limit with the spectrum of junctures. Therefore the achieved diagrams for each sense express the range of the proper juncture in the adjusting procedure for those two spatial territories. The adjacency quality of two zones can be evaluated by regarding to the number of proper junctures and the value of separation. Using the method presented in this paper, the acceptable linear, planar and spatial junctures for separation of two zones can then be obtained in order to attain desirable independence.
  • Asghar Mohammad Moradi*, Mahdi Akhtarkavan Page 35
    architecture is one of those deeds and documents with rich sources of ancients’ life and surly their analyses and investigation can guide us in achievement of originality and culture of own and can help us in positive and intelligent usage of this valuable treasure. In this way consideration to historical buildings especially public places such as bathhouses is pretty significant and can help us in better recognition of native architecture and Iranian traditions, customs and cultures, in the other hand it can coincide the native technologies with current science. As a result the present research is done for examination of thermal devices’ function in historical bathhouses of Iran. With accomplishment of qualitative and quantitative observation, the present research is observing the phase of Iranian historical bathhouses and their thermal devices and their structures are in examination and comparison. The principle focus of this essay is examination of inappropriate thermal revival’s flaws of these buildings and finally their gradual destruction in order to disconfirmation with mechanical equipment in use for revival of these historical buildings. Finally, in general the function of this research is presentation of some strategies in stabilization of these buildings’ resistance and coincidence with new technologies; also it emphasizes the necessity of accomplishment in vast observation in this regard.
  • Seyed Hashem Mosaddad* Page 45
    Color is one of the main indicators of aesthetics issues. Due to importance of colors quality among the industrial products, colors selection for products is a key point for production. Furthermore understanding and conceptions of the mentioned visual factors is complicated. Also, colors as a very important aesthetic factor is a challengeable and effective subject for design’s team work and their innovations, thus the main manufacturing companies around the world have R&D departments which studies about color in products, specifically. Color selection and make an effective harmony among the different colors is one of the most important activities in industrial design discipline, besides industrial designers are facing with the mentioned area. They also pay attention to colors functions and effective in everyday products, more than other experts. Taking and choosing of colors will be based on two approaches: “technical field” and “interface scope”. In the first one some subjects are studied such as chemistry of colors, kind of colors and surface absorbance, and so on. In the second scope, relationship and connection between human and environments will be discussed. However, the second area is more important because it is related to human needs. In this study importance of colors and colors’ roles in surface features among the products were studied. Also colors were introduced as a key element for users and their behaviors for purchases. All in all the findings of this study emphasize on this fact that choosing of colors for products design is a wide scope which covers a multidisciplinary function.
  • Farhangmozaffar, Mehdi Khakzand* Page 53
    Designers draw diagrams to think about architectural concepts and design concerns. Scientists are interested in programming a computer to recognize and interpret design diagrams to deliver appropriate tools for the design task at hand. Researchers conducted empirical studies to find out if designers share drawing conventions when designing. Quick improvement in technology guide us to develope digital design environments. Such invironments can exploit creativity in architectural design and finally conduce to produce programs which use sketches and diagrams instance design sources and retrieve visuall sources to creative design to evolve architectural education. This problem can be the topic for many architectural researches in future although several researchers are studying these systems abroad.
  • M.R. Pourjafar*, H. Mahmodinegad, M. Rafieian, M. Ansari Page 73
    Nowadays, the citizen's security and the ways of promoting it have been considered as a priority of urban designer. This promotion of urban security, have good and beneficial aspects on cultural and social traces and relics that relate to citizen's behavioral pattern that enhance the quality of residential environment through reduction of urban crime and violence. This paper introduces the role of urban fabric and physical aspect of it, and makes clear the principles, paradigms and strategies of CPTED approach. The necessity of this approach relates to this manifest: nowadays, the potentials of urban fabric and physical aspect have been not considered in reduction of urban crimes that enhance the quality of life and urban satisfaction. The methodology of this research is analytical and documental research method. The results of research show that, the commission of crime and violence can be reduced by using practical urban design criteria. The paper also emphases on practical strategies and guide lines for implementation plan in our contemporary urban environment.
  • Seyed, Bagher Hosseini*, Sina Razzaghi Asl Page 83
    Townscape can be apprehended by human senses due to its tangible existence. For this purpose the most important one is visual sense. The gradual variation of townscapes in different intervals highly affects this comprehension. More ever, the quality and amount of impressibility from townscape is depended on motion type i.e., pedestrian or mounted (kind of transportation means).so. Two parameters of time and motion affect the understanding of a townscape. This article emphasizes on the delicate attention to the acquaintance of these effects on design and landscape architecture. The results of this article indicate that the applied principles in landscape architecture could be achieved via evaluation of townscape comprehension. Firstly some of the townscape principles and their apprehension are investigated. Then, the most significant related conceptions are analyzed by townscape specialists which provide the checklist including the prominent principles in townscape design.
  • Mostafa Behzadfar*, Roozbeh Zamanian Page 89
    Strategic planning is a systematic method focuses on inter connections of preferred action by using technical indicator including weaknesses and strengths (abilities and resources), opportunities and threats in analytical process. In addition it is a systematic method for decision making. These differences happened comparing with other planning method because of its intelligent integrated analysis and the specification of main participant goals for decision-making and actions. The method take palace specially in the implementation of urban and regional plans. This article is to specify how to use strategic planning process in tourism planning. In this way, first of all theoretical foundation of strategic planning in regional level is discussed. Then the product sector of tourism activity in case study of Neyshabour county, as a region, will be studied. The presentations of optimized strategies for regional development of Neyshabour county whit emphasis of on tourism product sector are the main result of this research.
  • Karim Mardomi*, Asghar Mohammad Moradi Page 105
    Prophet Mohammad peace be upon him stated: “Record and preserve the words that you hear from me and deliver it to the next generations.” In this alighting statement lays indications to honor and respect the past and also value and honor the future. The effects and sparkles of identity in the past monuments and writings, especially architecture is in itself valuable, and honoring this value is respecting the present, respecting the past and respecting the future and with the misconceived aspects of it, is a source to reflect upon and an intermediary for knowledge and consciousness. The rich Iranian architecture from the past or in other words cultural heritage is a manifestation of knowledge and revelation of truth which has the ability to enhance the extents of awareness of the educational system for teaching architecture. The educational system for teaching architecture should accumulate the beneficiary scopes of these systems of knowledge in architectural education. Therefore architectural education system should be known in respect to the enrichment of the affiliation of architectural identity with the belief of cumulative knowledge of cultural-architectural heritage and should be known as the metalanguage of contemporary architecture and as a rubric for architectural education.
  • A. M. Noghrekar* Page 111
    Regarding the existing crisis of art and architecture from both theoretical and practical aspects, which are influenced by the dubitative and relativism viewpoints of western culture in new era, could be solved by the school of Islam from all its sides of theory, practice and historical background. To prove the above idea, firstly, the architecture would be introduced as a part of human science due to its relation with art, and then research methods in this science would be considered as a basis, while attending to all its conflicts based on belief and the selection of thoughts. In the next stage, the architectural subjects are discussed from both longitudinal and latitudinal dimensions based on leading principles on each subject. Then the inclusiveness of anthropology, aesthetics and the philosophy of Islamic art is explained based on a comparative evaluation with rival schools of thoughts. Subsequently after giving a perfect definition of architecture, space geometry ideas is considered as the roots of architectural products, but as considers authenticity for architectural products in relation to human and his needs, establishes appropriate spacegeometry ideas for each tools and methods of human perceptions. Finally for proving the proposed ideas, samples of impeccant architecture, the conversion of fire-temples to mosques and the architecture and urbanism of Islamic period have been introduced.