فهرست مطالب

نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید
سال بیست و دوم شماره 4 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/02
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن حسینی نسب*، محسن شاه محمدی، علی اکبر قاسمی گجوان صفحه 303
    مسئله چیدمان پویای تسهیلات، شاخه ای از مسائل چیدمان تسهیلات است که در آن مقدار جریان مواد در دوره های مختلف زمانی در طول افق برنامه ریزی، ثابت نبوده و با تغییرات همراه است. غالب مطالعات صورت گرفته در این زمینه، با فرض معلوم و قطعی بودن اطلاعات جریان در دوره های مختلف زمانی، همراه بوده اند. حال آنکه در محیط های کسب و کار امروزی که پویایی و عدم قطعیت، دو جزء لاینفک آنهاست، این فرض چندان منطقی به نظر نمی رسد. در این مقاله مسئله چیدمان پویای تسهیلات، در شرایط وجود ابهام در اطلاعات جریان، مورد مطالعه قرار گرفته است. در این راستا، حجم تقاضای محصولات (و به تبع آن حجم جریان مواد) در قالب اعداد فازی، با توابع عضویت متفاوت، تعریف شده اند. مدل سازی مسئله در چارچوب برنامه ریزی فازی و در قالب سه مدل ارزش انتظاری، برنامه ریزی با قید احتمالی و برنامه ریزی بر مبنای شانس، انجام شده و برای حل مدل ها، یک الگوریتم هوشمند ترکیبی ارائه شده است. در پایان با ذکر یک مثال عددی، کارایی الگوریتم در حل مدل های فازی مسئله چیدمان پویای تسهیلات، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مسئله چیدمان پویای تسهیلات، برنامه ریزی فازی، الگوریتم هوشمند ترکیبی، شبیه سازی فازی، الگوریتم ژنتیک
  • رسول نورالسناء*، کامران پی نبر، مونا مرادی منش صفحه 319
    اطلاع داشتن از زمان واقعی تغییر در پارامترهای یک فرآیند تولید، به کاربران این امکان را می دهد تا علل ریشه ای تغییر را در زمان کوتاهتر و با دقت بیشتر شناسایی کنند. در فرآیندهای باکیفیت بالا، بدلیل حساسیت و اهمیت زیاد رسیدن به نقص صفر، برآورد این زمان دستاوردهای ارزشمندی را به همراه خواهد داشت. در این مقاله، مقایسه ای میان عملکرد برآوردکننده درستنمایی بیشینه و برآوردکننده های ذاتی نمودارهای کنترل تجمعی هندسی (CUSUM) و میانگین موزون درستنمایی(EWMA) صورت گرفته است. همچنین، با استفاده از رویکرد تابع احتمالی، یک مجموعه اطمینان برای نقطه تغییر پیشنهاد شده است. نتایج حاصل از شبیه سازی مونت کارلو برتری عملکرد برآوردکننده پله ای ساده را نسبت به برآوردکننده های ذاتی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کنترل کیفیت آماری، نقطه تغییر، تغییر پله ای ساده، برآورد کننده های ذاتی، نمودار کنترل تجمعی هندسی، نمودار کنترل میانگین موزون متحرک وزنی، میانگین طول دنباله، مجموعه اطمینان
  • بابک یوسفی یگانه*، نرگس خانلرزاده، علی رحیمی فرد صفحه 331
    مسئله زمانبندی کار کارگاهی منعطف Flexible Job Shop))، حالت توسعه یافته زمانبندی کار کارگاهی Job Shop)) است که در آن هر عملیات می تواند توسط بیش از یک ماشین از میان مجموعه ماشین های موجود انجام شود. این مسئله در زمره مسائل NP-hard طبقه بندی می شود و برای حل آن با دو زیر مساله مواجه هستیم. نخست اینکه، نحوه تخصیص هر فعالیت به ماشینی از میان ماشین های موجود که قادر به پردازش فعالیت مورد نظر است تعیین شود و سپس توالی فعالیت های تخصیص یافته مشخص گردد. واضح است که دستیابی به پاسخ بهینه، حتی در ابعاد کوچک دشوار و بسیار زمان بر است در این مقاله یک الگوریتم ممتیک جهت کمینه کردن حداکثر زمان تکمیل و بدست آوردن جواب بهینه مسائل کوچک و بهترین جواب مسایل متوسط و بزرگ ارائه می شود.در این مقاله همچنین به منظور بهبود جواب های حاصل از الگوریتم ممتیک و کاهش حداکثر زمان تکمیل فرض ایجاد وقفه در انجام کارها را نیز در نظر می گیریم.
    کلیدواژگان: الگوریتم ممتیک، زمانبندی کار کارگاهی منعطف، اشتراک زمانی فعالیت ها، وقفه
  • نسیم نهاوندی*، کیان نجف زاده صفحه 341
    افزایش جمعیت و توسعه صنعتی در کشور به دنبال خود رشد در تقاضای انرژی الکتریکی را موجب خواهد شد. تامین این انرژی سرمایه گذاری در احداث واحدهای نیروگاهی و مصرف سوخت فسیلی را به دنبال خواهد داشت که این امر تبعات مختلفی به همراه دارد. از سویی دیگر مدیریت سمت تقاضا رویکردی در جهت منطقی سازی مصرف و کاستن از نرخ رشد تقاضا است. با توجه به ماهیت علت و معلولی بخش انرژی و تاثیر متقابل متغیر ها در این بخش و نیز پیچیدگی های حاکم بر آن لازم است تا به کمک ابزارهایی، سیاستهای اتخاذ شده در این بخش مورد آزمون قرار گیرد. در این مقاله با استفاده از رویکرد سیستمهای دینامیکی مدلی ارائه شده که به کمک آن می توان اثرات ناشی از دو جهت گیری توسعه بخش عرضه و کنترل سمت تقاضا را با هم مقایسه نمود. در این تحقیق که برای اولین بار بدین شکل برای بخش انرژی در ایران صورت گرفته، در ابتدا بصورت کلان به موضوع نگاه شده و پس از ارائه یک مدل کلی برای بررسی رفتار و برهم کنش متغیرهای کلان در زنجیره انرژی الکتریکی ایران، بخشی از مدل کلی جهت بررسی جزئی تر انتخاب شده و مدل برای این بخش که بخش عرضه میباشد، توسعه داده شده و در نهایت مدل با استفاده از اطلاعات موجود حل شده است. نتایج حاصل از اجرای این مدل حاکی از آن است که دینامیک سرمایه گذاری و روند احداث همه فناوری ها در حالت مدیریت بخش تقاضا، شرایط بهتری را نسبت به حالتی که گرایش به سمت توسعه بخش عرضه است، ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: سیستم های دینامیکی مدلسازی، عرضه انرژی الکتریکی، تقاضای انرژی الکتریکی
  • ناصر حمیدی*، پروانه سمویی، مهدی اقبالی صفحه 359
    یکی از روش هایی که به کمک آن می توان مسائل ترکیب تولید را به راحتی حل نمود، روش تئوری محدودیت ها می باشد. ولی این روش در برخی از مسائل و شرایط دارای نقایصی می باشد که محققین را بر آن داشته است که این تئوری را تغییر داده و تحت عنوان تئوری محدودیت های اصلاح شده ارائه دهند تا علاوه بر مزایای این تئوری، معایب آن را نیز پوشش دهند. اما این تئوری برای شرایطی که تمام پارامترها قطعی می باشند، مطرح شده است. ولی در دنیای واقعی تولید، معمولا پارامترهایی نظیر ظرفیت، سود و زمان پردازش غیر قطعی می باشند. از سوی دیگر تئوری مجموعه های فازی نیز مانند یک ابزار مناسب برای مدیریت تولید در زمانی که پویایی محیط تولید مانع تعیین دقیق تابع هدف، محدودیت ها و سایر پارامترهای مدل می شود، کاربرد دارد. لذا در این مقاله سعی گردیده است الگوریتمی بر مبنای تئوری محدودیت های اصلاح شده و منطق فازی ارائه شود. نتایج نشان دهنده ی کارایی و انعطاف پذیری این الگوریتم می باشد.
    کلیدواژگان: تئوری محدودیت های اصلاح شده (RTOC)، ترکیب تولید، زمان پردازش فازی، ظرفیت فازی، سود فازی
  • محمدتقی تقوی فرد*، سید محمد سیدحسینی، حسین پرتویان صفحه 369
    یکی از تلاشها و دغدغه ها در سیاستهای تولید کششی به منظور دستیابی به هدف غائی تولید به هنگام، کاهش میزان سطح موجودی در حالی است که میزان نرخ خروجی و سطح خدمت کاهش نیابد. این مقاله، به ارائه یک مدل ترکیبی جدید می پردازد که در شکل گیری آن از سیاستهای کنترلی کانبان، ذخیره پایه و کانویپ بهره برده شده است، سپس نحوه کارکرد مدل با ارائه یک مثال سه مرحله ای با پارامترهای احتمالی نشان داده شده است. نتایج بدست آمده با استفاده از شبیه سازی مدل و حل مسائل مختلف، حاکی از آن است که سطح موجودی مدل پیشنهادی به میزان قابل قبولی کاهش یافته است. همچنین جهت نشان دادن برتری مدل از تحلیل پوششی داده ها با ارائه یک سری از شاخص های عملکردی بهره گرفته شد.
    کلیدواژگان: کانبان، کانویپ، ذخیره پایه، کانبان تعمیم یافته، آنالیز پوششی داده ها
  • کامران شهانقی*، میلاد محمدی دارانی، محمد مشرف جوادی صفحه 383
    استفاده از مدل های ریاضی و رویکرد تحقیق در عملیات در برنامه ریزی و زمان بندی مسابقات ورزشی با توجه به گسترش رشته ها و افزایش محدودیت ها و پیچیدگی های مسابقات، افزایش چشم گیری یافته است. لیگ های حرفه ای فوتبال نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در این مقاله مسئله زمان بندی لیگ برتر فوتبال ایران با توجه به معیارهای وقفه و اثر انتقال به جلو مورد بررسی قرار می گیرد. علاوه بر این، یک معیار جدید تحت عنوان «وقفه برای تیم های مطرح» معرفی شده است که تا کنون در مسئله زمان بندی ورزشی در نظر گرفته نشده است. برنامه ی زمان بندی طی سه مرحله که در هر مرحله اهداف متفاوتی دنبال می شود، بدست می آید. در این مراحل سه گانه از روشی هایی مبتنی بر تئوری گراف و الگوریتم تبرید شبیه سازی شده استفاده شده است. در نهایت جواب های بدست آمده از الگوریتم با وضع موجود و همین طور با جواب های موجود در ادبیات موضوع مقایسه شده اند که کارایی خوب الگوریتم حل را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زمان بندی ورزشی، حداقل کردن وقفه، حداقل کردن اثر انتقال به جلو، الگوریتم تبرید شبیه سازی شده
  • ناعمه زرین پور، حسن شوندی*، جعفر باقری نژاد صفحه 393
    هدف اصلی استقرار تجهیزات و طراحی سیستم های خدماتی، پوشش تقاضای مشتریان بالقوه است. بسیاری از مدل های مکان یابی با هدف پوشش توسعه پیدا کردند و محدودیت ها، جزئیات مسئله و جنبه های مختلفی از آن را مورد بررسی قرار دادند. در این مقاله مدل مکان یابی-تخصیص حداکثر پوشش با امکان ایجاد ازدحام در یک محیط رقابتی توسعه یافته است. در مدل پیشنهادی چندین ویژگی مهم یعنی مدل های تعامل فضایی، ازدحام، محیط رقابتی مبتنی بر انتخاب مشتری و تقاضای احتمالی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف مدل حداکثر نمودن درصد تقاضای جذب شده توسط تجهیزات خدمتدهی در محیط رقابتی است. برای حل مدل با ابعاد کوچک از نرم افزار بهینه سازی لینگو 8 و الگوریتم فرا ابتکاری ژنتیک استفاده شده است. اما با توجه به پیچیدگی مسئله و ماهیت غیرخطی آن، نرم افزار لینگو 8 توانایی حل مسایل با ابعاد بزرگ را ندارد و مسایل با ابعاد بزرگتر با استفاده از الگوریتم ژنتیک پیاده سازی شده است. نتایج عددی، اثربخشی الگوریتم پیشنهادی را برای حل مدل تایید می کند و نشان می دهد که به کار گیری نظریه صف در طراحی سیستم های خدماتی، بهبود استراتژی های مختلف خدمتدهی، افزایش رضایت مشتریان و ارتقای فرآیندهای کسب و کار سازمان را در بر خواهد داشت
    کلیدواژگان: مکان یابی تجهیزات، محیط رقابتی، ازدحام، محیط مبتنی بر انتخاب مشتری، الگوریتم ژنتیک
  • محمدجعفر تارخ*، رحمت میرزایی، نغمه الوندی صفحه 406
    در این تحقیق، ابتدا با مطالعه منابع مختلف شکاف های پیاده سازی سیستم های مدیریت دانش شناسایی شده اند و براساس چارچوب 6 شکاف ارائه شده توسط لین و تی سنگ، وضعیت هر یک از این شکاف ها با استفاده از آزمون های آماری و بکارگیری نرم افزار اس پی اس اس در شرکت مورد بررسی قرار گرفت تا براساس نتایج بدست آمده تعیین گردد که با وضعیت موجود آیا شرکت در روند پیاده سازی سیستم مدیریت دانش خود دچار مشکل می گردد یا اینکه زمینه پیاده سازی این سیستم برای شرکت تا حد قابل قبولی فراهم می باشد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که شکاف های مدیریت دانش در شرکت به چشم می خورد و به منظور پیاده سازی موفق این سیستم لازم است که پیش از اقدام به پیاده سازی تا حدودی به وضعیت این شکاف ها رسیدگی گردد. براساس نتایج بدست آمده و دلایل رخداد هر یک از شکاف ها تلاش گردید تا با استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات سعی در کمینه نمودن اثر هر یک از آنها نمائیم. با توجه به دلایل رخداد هر یک از شکاف ها لیستی از ابزارهای فناوری اطلاعات مناسب بطور کلی تهیه گردید. پس از آن به شناسایی ابزارهای داخلی شرکت پرداخته شد تا با بررسی عملکرد آنها تعیین گردد آیا می توان با نحوه عملکرد فعلی آنها در شرکت و یا تغییر نحوه کاربری آنها، میزان تاثیر این شکاف ها را به حداقل ممکن رساند. در نهایت براساس چارچوب انتخابی و لیست ابزارهای فناوری اطلاعات شرکت، چارچوب مناسب ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: ابزارهای فناوری اطلاعات، سیستم های مدیریت دانش، شکاف های مدیریت دانش، تحلیل شکاف
|
  • Hasan Hosseini Nasab*, Mohsen Shahmohammadi, Ali Akbar Ghasemi Page 303
    The dynamic facility layout problem involves the design of facility layouts in which the flows of materials between activities can change during a multi-period planning horizon. In the static layout problem, it is assumed that all the activities are constant. However, in today’s volatile markets, the business conditions are changing. So the similar changes are imposed on the facility projects and the flows of material between activities. In this paper, a new model of the dynamic facility layout problem is studied that the flows of materials are considered as fuzzy numbers with different membership functions. For modeling the problem, the expected value, the chance programming and the probabilistic programming methods are utilized using fuzzy programming. A new method is proposed for solving the model and a numerical example is given to describe the method.
    Keywords: Dynamic facility layout problem, Fuzzy programming, Hybrid intelligent algorithm, Fuzzy simulation Genetic algorithm
  • Rassoul Noorossana*, Kamran Peynabar, Mona Moradimanesh Page 319
    Knowing about the real time of a change in the parameter(s) of a statistical process would enable users to identify root causes more quickly and precisely. Due to the sensitivity and importance of reaching zero defects in high quality processes, to be aware of the change time would be so precious. In this paper, we consider the performance of the Maximum Likelihood Estimator in comparison with built-in change point estimators of Cumulative Sum (CUSUM) and Exponential Weighted Moving Average (EWMA) control charts. Using likelihood function approach, we also proposed a confidence set for the change point. The results of a Monte-Carlo simulation have shown the priority of the MLE in identifying the real time of the change.
    Keywords: Statistical Process Control (SPC), Change Point, Simple Step Change, Built, in Estimator, Cumulative Sum control chart (CUSUM), Exponential Weighted Moving Average control chart (EWMA), Average Run Length (ARL), Confidence Set
  • B. Yousefi Yegane*, N. Khanlarzade, A. Rahimi Fard Page 331
    Flexible job shop scheduling problem)FJSP(is an extension of the classical job shop scheduling problem which allows an operation to be processed by any machine from a given set. FJSP is NP-hard and mainly presents two difficulties. The first one is to assign each operation to a machine out of a set of capable machines, and the second one deals with sequencing the assigned operations on the machines. However, it is quite difficult to achieve an optimal solution to this problem in medium and large size problems with traditional optimization approaches. In this paper a memetic algorithm (MA) or flexible job shop scheduling with overlapping in operation is proposed that solves the FJSP to minimize makespan time and obtain the optimum solution for small problem and best solution for medium and large scale problems. In this paper we also used preemption to improve the results of memetic algorithm and reduce the makespan.
    Keywords: Memetic algorithm, Flexible job shop scheduling, Overlapping, Preemption
  • N. Nahavandi*, K. Najafzadeh Page 341
    Population growth and industrial development cause the growth in electricity demand. Supply of this energy needs investment for installation of new power stations and more fuel consumption with different consequences. Furthermore, Demand side management is an approach to rationalize and reduce the rate of demand growth. With attention to the cause and effect nature in energy sector, interaction of variables in this sector, and also its complexities; it is required that the policies be tested by some advanced tools. In this paper, a system dynamics based model has been presented. By this model, the results of two approaches-demand side control and supply side development can be compared.
    Keywords: System Dynamics, Modeling, Electricity Supply, Electricity Demand
  • N. Hamidi*, P. Samouei, M. Eghbali Page 359
    One of methods that used in product mix problems is theory of constraints (TOC). However, unfortunately it is not efficient in some situations. So many researchers have tried to solve these inefficiencies. In this way, Revised Theory of Constraints is proposed to use the advantage of this method for certainty conditions.Nevertheless, in the real world situations many parameters such as processing time, capacity and profit are not completely certain. Furthermore, Fuzzy set theory has been used to model systems that are hard to define precisely and represents an attractive tool to aid research in production management when the dynamics of the production environment limit the specification of model objectives, constraints and the precise measurement of model parameter. So In this paper, an algorithm based on RTOC and fuzzy logic is proposed. The results have shown this algorithm is an effective and flexible algorithm.
    Keywords: Product mix, Theory of constraints, Fuzzy linear programming, Fuzzy processing time, Fuzzy capacity, Fuzzy profit
  • M. T. Taghavifard*, S. M. Seyedhosseini, H. Partovian Page 369
    One of the main efforts in a pull system to meet the final goal of Just-In-Time (JIT) is to decrease Work-In-Process (WIP) without reducing throughput rate and service level. This paper proposes a new hybrid control policy using Kanban, Base Stock and CONWIP to form the final construction of production plan, and then the function of new model is shown by a 3 stage case study with probabilistic parameters. The results obtained using simulation and solving various problems indicate that the inventory level is reduced to an acceptable range. Also, Data Envelopment Analysis (DEA) is implemented for the evaluation and verification of the proposed policy with functional indicatives.
    Keywords: Kanban, CONWIP, Base Stock, Generalized Kanban, Data Envelopment Analysis
  • K. Shahanaghi*, M. Mohammadi Darani, M. Moshref Javadi Page 383
    Recently, due to growth in sport branches and increase in constraints and complications in sport competitions, mathematical models and operations research approaches have been significantly used for preparing sport schedules. Football leagues are also among such these competitions. In this paper, the scheduling problem of Iranian football league in which the goal is to minimize breaks and carry over effect is investigated. A new criterion, so-called “breaks for most popular teams” is introduced that has never been taken into account in literature. Final schedule will be obtained through three stages with different objective for each stage in which graph theory and simulated annealing algorithm have been used to solve the problem. Finally, comparing the results of the proposed algorithm with those in the literature shows effectiveness of the proposed algorithm.
    Keywords: Sport Scheduling, Break Minimization, Carry, over effect Minimization, Simulated Annealing
  • N. Zarrinpoor, H. Shavandi*, J. Bagherinejad Page 393
    The main objective of facilities location and service system design is covering of potential customers’ demand. Many location models are extended with the covering objective and considered constraints, details of problem and its different aspects. In this paper the maximal covering location-allocation model for congested system is extended in the competitive environment. In the proposed model, several important characteristics such as spatial interaction model, congestion, the competitive user-choice environment and probabilistic demand are considered. The objective of the model is maximization of the demand captured by each facility in the competitive environment. The optimization software of lingo 8 and the genetic algorithm are used for solving the small-size problems. Due to the complexity of problem and its nonlinear nature, the software of lingo 8 cant solved the large-size problems and the genetic algorithm is applied to solve the larger size problems. Numerical results verify the effectiveness of proposed algorithm for solving the model and show that the use of queuing theory in service system design can improve different service strategies, promote organization’s business process and increase customer’s satisfaction.
    Keywords: Facility location, Competitive environment, Congestion, User, choice environment, Genetic algorithm
  • M.J. Tarokh*, R. Mirzaei Sarv Kolaei, N. Alvandi Page 406
    Due to the rapid development of knowledge and information technology (IT), business environments have become much more complicated. In order to cope with ensuing complications, enterprises ought to incessantly innovate otherwise, it will be very difficult for them to survive in the marketplace. Hence, IT can help a company to gain a competitive advantage. In addition, many studies have argued that business value comes mainly from intangible assets, such as knowledge. Thus, knowledge workers will be able to replace clerical workers as the new mainstream of manpower resources, a field in which the development of IT is the major force for change in knowledge management system (KMS). Therefore, based on the proposed definition of the six gaps in KMS by Tseng, this study explores the role and effect of IT in the implementation of KMS moreover, relationships between KMS and IT are analyzed and demonstrated by means of the literature reviews, expert interviews and questionnaire analyses. Finally according to these gaps and mentioned IT tools for covering them, new conceptual model is proposed. Based on proposed model and statistical analysis situation of each gap in the company had been assessed and discussed how to enhance the effectiveness and efficiency of implementing KMS through appropriate IT.
    Keywords: Management, Information Technology, Gap analysis, Knowledge Gap