فهرست مطالب

بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید - سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1391)

نشریه بین المللی مهندسی صنایع و مدیریت تولید
سال بیست و سوم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قاسم مصلحی *، علی حکیمیان، مصطفی ابویی اردکان صفحات 389-400
    در این مقاله مسئله زمان بندی فلوشاپ دو ماشین با در نظر گرفتن ورود غیر همزمان و با هدف کمینه سازی تعداد کارهای دیرکرددار بررسی شده است. در ابتدا پیچیدگی مساله بررسی و ثابت شده که مساله NP hard است. بنابراین برای حل مسئله فوق یک الگوریتم ابتکاری که قابلیت حل مسائل با ابعاد خیلی بزرگ را دارد، ارائه شده است. همچنین به منظور حل بهینه مسئله از روش شاخه و کران با در نظر گرفتن الگوریتم ابتکاری به عنوان حد بالا بهره گرفته شده است. نتایج محاسباتی نشان می دهد که رویه شاخه و کران مسائل با ابعاد 28 فعالیت در گروه High و 20 فعالیت در گروه Low را در زمان منطقی و به طور کامل حل می کند، که این امر کارآیی حد بالا، حدود پایین و اصول غلبه ارائه شده برای مسئله را نشان می دهد. همچنین نشان داده شد که متوسط نسبت جواب بهینه به الگوریتم ابتکاری با هدف ∑(1-Ui) حداکثر 11/ 1 برابر می باشد که در مقایسه با الگوریتم های ارائه شده در تحقیقات مرتبط با کارهای دیرکرددار نسبت کوچکی می باشد. این نسبت نشان دهنده کارایی بالای الگوریتم ابتکاری است. با توجه به کارآیی بالای الگوریتم ابتکاری، مسائل نمونه با ابعاد بزرگ نیز حل و نتایج آن ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فلوشاپ دو ماشین، تعداد کارهای دیرکرددار، ورود غیر همزمان، الگوریتم شاخه و کران، الگوریتم ابتکاری
  • کورش عشقی*، مهدی نجفی صفحات 401-416
    وقوع حوادث غیرمترقبه و فجایع طبیعی و اثرات ناشی از وقوع آن ها جوامع کنونی را ملزم به انجام برنامه ریزی های لازم جهت روبرویی و کاهش اثرات مخرب مربوطه نموده است. اگرچه در حوادث کوچک انجام این کار به صورت تجربی امکان پذیر بوده و نیاز به ابزار خاصی وجود ندارد اما در حوادث با ابعاد بزرگتر و فجایع طبیعی نظیر زلزله به دلیل ابعاد و پیچیدگی عوامل درگیر، انجام آن بصورت تجربی امکان پذیر نیست. در چنین مواردی برای اتخاذ تصمیمات مناسب نیاز به ابزارهای تصمیم گیری وجود دارد. به همین منظور در این تحقیق یک مدل ریاضی جهت انجام برنامه ریزی لجستیکی با هدف بهبود در نتایج اقدامات لجستیکی پاسخ به زلزله ارائه می گردد تا از این طریق بتوان تصمیمات مناسبی را برای حمل مصدومان و کالاها به نحوی اتخاذ نمود تا بهترین استفاده از منابع صورت پذیرفته و بیشترین کارایی حاصل گردد. از آنجایی که سرعت پاسخگویی یکی از اهداف بسیار مهم در پاسخ به فجایعی نظیر زلزله است به همین منظور برای تابع هدف مدل توسعه یافته در این تحقیق، حداقل سازی مجموع نیازهای براورده نشده کالا و مصدومان رسیدگی نشده انتخاب شده است. سپس حل مدل تفضیلی مدل در قالب یک مثال تشریح شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، برنامه ریزی ریاضی، اقدامات لجستیکی، فاز پاسخ به زلزله، چند کالایی، چند دوره ای
  • رسول نورالسناء *، حمیدرضا ایزدبخش صفحات 417-429
    در بسیاری از فرآیندهای تولیدی و خدماتی، کیفیت محصول یا عملکرد فرآیند به کمک رابطه ای خطی یا غیرخطی، بین متغیر پاسخ و یک یا چند متغیر مستقل، بیان می گردد. به چنین روابطی در اصطلاح، پروفایل می گویند. متغیر پاسخ در رابطه پروفایل می تواند پیوسته یا گسسته باشد. تحقیقات نسبتا گسترده ای تا بحال در رابطه با متغیرهای پاسخ پیوسته انجام شده ولی متغیرهای پاسخ گسسته کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در حالی که کاربردهای بالقوه ای وجود دارد که متغیر پاسخ با مدلهای رگرسیون لجستک رسته ای یا دودویی مدلسازی می شوند. متغیرهای پاسخ رسته ای کاربردهای متوعی به ویژه در صنعت خدمات دارند. در این مقاله ابتدا به منظور پایش پروفایل ها در فاز I، نمودارهای کنترل پیشنهادی برای پایش پروفایل هایی که دارای پاسخ چندرسته ای اسمی هستند توسعه داده شده اند. مدل مبنای پروفایل، رگرسیون لجستیک چندرسته ای اسمی در نظر گرفته شده است. عملکرد نمودارهای کنترل با استفاده از شبیه سازی و احتمال هشدار برای سناریوهای مختلف خارج از کنترل مقایسه شده اند.
    کلیدواژگان: کنترل کیفیت آماری، احتمال هشدار، رگرسیون لجستیک، پروفایل، نمودار کنترل هتیلینگ، آزمون نسبت درستنمایی
  • احمدرضا تحسیری*، نجمه خیری صفحات 431-445
    تغییر و تحولات ساختاری محیط های تجاری و صنعتی که از نیمه دوم قرن بیستم آغاز شد، مدیریت فرآیند تولید فیلم که یکی از بخش-های مهم در اقتصاد کشورهای توسعه یافته قلمداد می گردد، را نیز متحول نموده است. تهیه کنندگان، که وظیفه تولید فیلم را بر عهده دارند، ناچار به استفاده از روش های سازمان دهی و سبک های مدیریتی هستند که سازگار با شرایط عدم قطعیت و تنوع کمی و کیفی نهاده-های تولید، امکان ارائه ی اقتصادی محصولات خود در یک فضای رقابتی را داشته باشند. در این مقاله، ضمن بررسی روند تاریخی توسعه روش های مدیریت تولید فیلم، مدل «فیلم سازی مستقل» به عنوان شیوه ای سازگار با تغییرات سریع بازار و تنوع تقاضای مشتریان، مورد توجه واقع شده است. مشخصه بنیادی روش فیلم سازی مستقل در مقایسه با روش ماقبل خود، فیلم سازی استودیویی، در انعطاف پذیری ساختاری آن است، که امکان سازماندهی و کنترل یکپارچه فرایند تولید فیلم در شرایط وجود عوامل تولید متنوع و جایگزین در محیطی متغیر را برای تهیه کننده فراهم می آورد. اختصاص مناسب ترین فرد از مجموعه افراد متخصص قابل دسترس در محدوه ی جغرافیایی مورد نظر، برای انجام یک فعالیت مشخص تعریف شده، با توجه به نیازمندی های متفاوت، و کیفیت و سطوح تخصصی متعدد، به مساله اساسی در این مبحث تبدیل شده است. و لذا در سال های اخیر دستیابی به ابزار هایی مناسب برای تعیین چگونگی این امر توجه جدی گروه های تخصصی تولید فیلم را به خود جلب نموده است. سوال مرکزی در این تحقیق چگونگی سازماندهی نیروی انسانی، به عنوان یکی از پایه های اساسی مدیریت تولید در روش فیلم سازی مستقل، و سازگاری تخصصی و رفتاری بهینه آن با وظیفه ای که باید انجام دهد، می باشد. و بالتبع، تمرکز محتوایی مقاله طراحی یک مدل ریاضی منطبق و سازگار با فضای فیلم سازی مستقل به گونه ای است که امکان پیکربندی تمامی گزینه های ممکن «فرد- وظیفه» و سپس انتخاب گزینه برتر، در یک فضای تصمیم گیری غیر قطعی، متنوع و با تغییرات سریع را فراهم نماید. نتیجه ی نهایی تحقیق، ارائه ی یک مدل تخصیص با ضرایب فازی است، که طی آن از یک روش ترکیبی تحلیل سلسله مراتبی و الگوریتم ژنتیک برای پیکربندی مساله و حل مدل در محیط فازی استفاده شده است. پاسخ نهایی به صورت رجحان نسبی گزینه های فازی امکان تصمیم گیری سازمان یافته را برای تهیه کننده فراهم می نماید. در پایان از یک شبیه سازی عددی برای نمایش کاربرد مدل و روش حل مساله استفاده شده است.
    کلیدواژگان: صنعت سینما، عوامل تولید فیلم، فیلم سازی مستقل، مساله ی تخصیص، انتخاب کارکنان، الگوریتم ژنتیک، اعداد فازی، متغیر توصیفی
  • دکتری یحیی زارع مهرجردی*، محسن شاه محمدی، لیلا امامی میبدی صفحات 447-458
    مهمترین مسئله مطرح برای سرمایه گذاران به خصوص در آغاز فعالیت اقتصادی، مسئله نحوه تخصیص سرمایه به یک یا چند گزینه مختلف سرمایه گذاری است تا ضمن داشتن حداکثر بازده، حداقل ریسک را متحمل شوند. این موضوع در ادبیات اقتصادی به عنوان مسئله انتخاب پرتفولیو مطرح است. این مقاله بر آن است که به ارائه روشی کارا به منظور پشتیبانی از فرد تصمیم گیرنده در انتخاب پرتفولیو مناسب جهت سرمایه گذاری بپردازد. در این مطالعه، انتخاب پرتفولیو مبنی بر مدل میانگین- واریانس- چولگی در نظر گرفته می شود که به منظور تطبیق هر چه بیشتر مدل با دنیای واقعی، بازده های سهام به صورت متغیرهای فازی فرض شده اند. در این مقاله به منظورحل مدل یک الگوریتم هوشمند ترکیبی جهت رسیدن به جوابی بهینه / نزدیک به بهینه ارائه شده است. در روش ارائه شده، از الگوریتم ژنتیک به منظور جستجوی پرتفولیو و از شبکه عصبی مصنوعی آموزش داده شده با شبیه سازی فازی جهت تخمین بازده و ریسک پرتفولیو استفاده می شود. در این الگوریتم به جهت استفاده از شبکه عصبی مصنوعی در تخمین مقادیر، زمان محاسبات به طور قابل ملاحظه ای در مقایسه با استفاده مستقیم از شبیه سازی فازی کاهش یافته است. همچنین در انتها با ارائه چند مثال عددی کارایی الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با چند الگوریتم ترکیبی دیگر سنجیده شده است
    کلیدواژگان: انتخاب پرتفولیو مدل فازی میانگین، واریانس، چولگی شبیه سازی فازی شبکه عصبی الگوریتم ژنتیک
  • علی نمازی، حمیدرضا گلمکانی* صفحات 459-470
    در حوزه زمانبندی عملیات، یکی از فرضیات رایج، فرض در دسترس بودن ماشین ها در افق برنامه ریزی است. واضح است که در عمل، ممکن است یک ماشین، به دلایل مختلف، نظیر وقوع خرابی و یا لزوم انجام فعالیت های نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه، موقتا در دسترس نباشد. در این تحقیق مساله زمانبندی کار کارگاهی چند مسیره2 با لحاظ محدودیت در دسترس نبودن ماشینها در دوره های زمانی از قبل مشخص شده، و با هدف کاهش زمان انجام کارها مورد بررسی قرار میگیرد. ابتدا مدل برنامه ریری غیرخطی صفر و یک برای مسئله مذکور ارائه میگردد. از آنجا که بدلیل پیچیدگی این مسئله، حل دقیق آن از روش های معمول میسر نیست، یک الگوریتم ابتکاری، بر مبنای الگوریتم سیستم ایمنی مصنوعی، نیز ارائه خواهد شد. همچنین جهت ارزیابی عملکرد الگوریتم پیشنهادی، 30 مسئله در ابعاد کوچک، متوسط و بزرگ طراحی و توسط الگوریتم مذکور حل و نتایج آن ارائه شده است. از نقطه نظر زمان مورد نیاز برای تولید جواب و مقدار بدست آمده برای تابع هدف، نتایج حاکی از عملکرد مطلوب الگوریتم پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: زمانبندی عملیات، فعالیت های نگهداری تعمیرات پیشگیرانه، سیستم ایمنی مصنوعی
  • سیامک نوری*، سعید یعقوبی صفحات 471-484
    در این مقاله، شبکه های پرت پویا با چندین خدمت دهنده به صورت یک شبکه صف درنظر گرفته شده است، به طوری که پروژه های ورودی کاملا مشابه بوده و طبق فرآیند پوآسون وارد سازمان می شوند. فعالیتها به طور مستقل از هم و با توزیع نمایی در ایستگاه کاری متناظر خود و فقط توسط یک خدمت دهنده از میان چندین خدمت دهنده موجود و با نظم اولین ورودی، اولین سرویس انجام می شوند. همچنین هر پروژه یک هزینه جریمه ای برحسب زمان تکمیل واقعی پروژه و زمان متعهد شده توسط مجری پروژه، به خود اختصاص می دهد. در این پژوهش، برای بدست آوردن زمان ثابت موعد مقرر در شبکه های پرت پویا با چندین خدمت دهنده، ابتدا شبکه صف را به یک شبکه احتمالی تبدیل نموده و با ایجاد یک مدل مارکوفی مناسب که دارای حالات محدود و زمان پیوسته می باشد، معادله دیفرانسیلی سیستم تشکیل می گردد که در نتیجه می توان تابع توزیع زمان تکمیل هر پروژه را بدست آورد. درنهایت با بهره گیری از یک تابع جریمه خطی و حداقل کردن میانگین هزینه های کلی هر پروژه، موعد مقرر برای تحویل پروژه ها بدست می آید.
    کلیدواژگان: مدیریت پروژه، شبکه صف، فرآیندهای مارکوفی
  • ابوالفضل کاظمی *، سیامک ابوطالب صفحات 485-501
    در این مقاله به بررسی مسائل طبقه بندی داده ها (به عنوان یکی از شاخه های علم داده کاوی) در قالب مدل برنامه ریزی ریاضی چند هدفه می پردازیم. مدلی که ارائه و بررسی می گردد یک مسئله MODM می باشد. اولین بار بر پایه ایده ماشین بردار پشتیبان (SVM) (ماکزیمم کردن حاشیه دو گروه)، یک مدل برنامه ریزی ریاضی چند معیاره برای مسائل داده کاوی بر پایه طبقه بندی مشاهدات به دو گروه مجزا مبتنی بر دو هدف تفکیک داده ها (ماکزیمم کردن فاصله بین گروه های مختلف و مینیمم کردن طبقه بندی نادرست داده های مورد مشاهده) معرفی شد و از آن پس تاکنون ضمن اینکه افراد زیادی روی گسترش مدلهای طبقه بندی مبتنی بر روش های برنامه ریزی ریاضی کار کرده اند، همزمان و به صورت مستقل افرادی نیز روی بهبود روش های ماشین بردار پشتیبان مطالعه نموده اند. با توجه به فلسفه یکسان این دو دسته از روش های بهینه سازی، در این مقاله به منظور پر کردن شکاف بین این دو مسیر پژوهش، از روش های به روز و بهبود یافته SVM جهت ارائه مدلی به منظور طبقه بندی در داده کاوی مبتنی بر برنامه ریزی چند هدفه استفاده خواهد شد.
    کلیدواژگان: داده کاوی، مدل بهینه سازی طبقه بندی، برنامه ریزی ریاضی چند هدفه، ماشین بردار پشتیبان
  • سید حسام الدین ذگردی *، معصومه نادری صفحات 503-514
    در این مقاله، یک مدل ریاضی عدد صحیح مختلط برای مساله زمانبندی و برنامه ریزی پیشرفته با هدف حداقل کردن مجموع هزینه های دیرکرد و زودکرد سفارشات ارائه و در شرکت تولیدی مانپلاستیک پیادهسازی شده است. مدل ریاضی ارائه شده محدودیتهای ظرفیت، توالی عملیات، موعد تحویل را در یک محیط چند سفارشی و شرایطی که منابع بیرونی وجود دارد در نظر میگیرد. سپس به منظور حل مدل ریاضی مساله زمانبندی و برنامه ریزی پیشرفتهء طراحی شده با استفاده از داده های موجود در شرکت مانپلاستیک از الگوریتم ژنتیک استفاده شد. نتایج حاصل از الگوریتم ژنتیک در مقایسه با وضعیت موجود جوابهای بهتر و مقدار تابع هدف کمتر را نشان داد. از نتایج حاصله در مدت زمان کوتاه چند دقیقهای برنامه مونتاژ محصول نهایی، برنامه تزریق شرکت مانپلاستیک و همچنین پیمانکار استخراج گردید.
    کلیدواژگان: زمانبندی و برنامه ریزی پیشرفته، شرکت مان پلاستیک، الگوریتم ژنتیک
  • کامران شهانقی*، علی علیرضایی صفحات 515-527
    چکیده در حال حاضر با توجه به افزایش سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ توسط بخش خصوصی و اجرای بسیاری از طرحها با روش هایی نظیر طراحی، ساخت و تامین مالی برنامه ریزی تامین منابع مالی دارای اهمیت فراوان شده است. در این مقاله تلاش می شود با توجه به عدم قطعیتها در زمان و هزینه فعالیتهای مختلف یک پروژه، برنامه ریزی منابع مالی به صورت وام طوری صورت گیرد تا هزینه تامین مالی یک طرح کمترین مقدار شود. برآورد زمان و هزینه در این مدل، با استفاده از متغیرهای فازی احتمالی، صورت می گیرد، همچنین یک نمونه از اجرای پروژه طراحی و ساخت نیروگاه آبی که با توجه به شرایط طراحی و اجرای خاص ذاتا دارای رخداد هایی با زمان و هزینه غیرقطعی می باشد، به تفکیک بخشهای مهندسی، تامین و نصب، در یک فضای احتمالی فازی مدل شده است و سپس بر اساس روش ارزش انتظاری و روش بیشترین شانس با در نظر گرفتن، محدودیت زمان کل اجرای طرح و محدودیت پیشنیازی فعالیتها مدل سازی و حل شده است. جواب بهینه در این روش بر اساس ترکیب شبیه سازی های تصادفی و فازی و مفهوم اعتبار با استفاده از الگوریتم ژنتیک می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فازی احتمالی، مدل ارزش انتظاری، مدل بیشترین شانس، شبیه سازی فازی، الگوریتم ژنتیک، نیروگاه آبی
|
  • Ghasem Moslehi *, Ali Hakimian, Mostafa Abouei Ardakan Pages 389-400
    In this paper, minimizing the number of tardy jobs in two-machine flowshop scheduling with non-simultaneous job entrance is discussed. It is proven that the complexity of the problem is NP_hard. Therefore, a heuristic algorithm is proposed to solve the large scale problems. Besides, an exact branch and bound algorithm with utilizing heuristic algorithm as upper bound proposed to achieve optimal solution. Computational results demonstrate that branch and bound method solves problems with 28 jobs in the set High and 20 jobs in the set Low in a reasonable time. Results show the capability of the proposed upper bound, lower bounds and dominance rules. Also, it is shown that the average ratio of optimal solution to the heuristic one with the objective ∑(1-Ui) is at most 1.11 which is smaller in contrast with other researches in the literature. This ratio proves efficacy of the proposed heuristic algorithm. Finally, according to efficiency of the presented approach, sample problems with large dimensions were solved and their results were displayed.
    Keywords: Two machine flowshop, number of tardy, non, simultaneous job entrance, Branch, Bound Algorithm, Heuristic Algorithm
  • Dr. Kourosh Eshghi *, Mr. Mehdi Najafi Pages 401-416
    Natural disaster occurrence and its impacts enforced governments to presents their practical plans to encounter disasters and mitigate its damages and losses by suitable response. Although, disaster managers can utilize their experiences to plan the response of small disasters and manage the related activities however, they cannot handle these activities in some large scale disaster such as earthquake or flood. To manage logistics activities effectively in a disaster situation, decision support system is a fundamental tool. For this purpose, this research attempts to develop a logistics model to scheme logistics activities in a response phase of earthquake. In other words, the presented model provides a transportation scheme for commodities and injured people and aids disaster managers to utilize their resources efficiently. Furthermore, since rapid response is the most important goal in earthquake response phase, the objective function of the developed model is to minimize total unsatisfied demand and unserved wounded people in planning horizon.
    Keywords: Mathematical Programming, Logistics Activities, Respond to Earthquake, Disaster Management, Multi, Commodity, Multi, Period
  • Rassoul Noorossana*, Hamidreza Izadbakhsh Pages 417-429
    In certain statistical process control applications, quality of a process or product can be characterized by a function between response variable and one or more independent variables. This function commonly referred to as profile. Response variable can be continuous or discrete. All of the research assumes that the response variable is continuous. Whereas, some of the potential applications of profile monitoring are cases where the output can be modeled using polytomous (especially multinomial) or binary logistic regression models. Polytomous response variables, especially multinomial variables, can have various applications especially in service industry. In this paper, we propose some methods for monitoring a profile when the process output is a multinomial response variable. Multinomial logistic regression (OLR) provides the basis for our profile model. Performances of the proposed methods in terms of the signal probability for different out-of-control scenarios is compared based on simulation studies.
    Keywords: Statistical Control Process, Signal Probability, Logistic Regression, Profile, Control Chart, Hotelling, Likelihood ratio test
  • Ahmad Reza Tahsiri *, Najme Kheiri Pages 431-445
    Since the middle of the twentieth century, managers of enterprises have been encountering enormous changes in all aspects of business and manufacturing environment. Also, a structural change has appeared within the filmmaking management requirements which differs totally from what has been before. On the other hand the filmmaking industries are a vital sector of the economics in many advanced countries. As a consequence, this has got them involved in looking for new methods and approaches which will be able to assist the decision process within the competitive surroundings. With regards to the above, the central question of most societies working on organizing and planning the filmmaking projects has come around how to respond to new themes within a modern area in which the investors, producers as well as the audiences find a good track of deed dealing with their own specific interests. The core study of this research proposes a new method of locating the crew aptly with the existing tasks within a filmmaking project which is organized based upon post-studio fashion of producing films. The main outcome of this study is an innovative fuzzy model which integrates consistent features for hierarchical searching the choices of decision through the existing "positions” and a given number of accessible people, enumerating a number of combination of “task- person” as paired options by a responsive mathematical model of people’s various capabilities and ranking them based on producers’ desired criteria, and then finally selecting an optimum collection of options by a fuzzy genetic algorithm (FGA). To show the working structure of the method in the real situation, a numerical simulation is developed in addition.
    Keywords: Independent filmmaking, Assignment problem, Genetic algorithm, Fuzzy numbers, Linguistic variable
  • Ph.D. Yahia Zare Mehrjerdi *, Mohsen Shahmohammadi, Laila Emami Maibodi Pages 447-458
    The most important problem for investors, at the beginning stages of their works, is the way of assigning their investment to one or more different investment alternatives in such a way that with the least possible risk the maximum return become obtainable. In the economic literature this is known as the problem of portfolio selection. This article tries to introduce an efficient way for supporting decision maker in the selection of appropriate portfolio for investment purposes. The portfolio is based upon the mean-variance-skewness with the return of portfio is considered to be fuzzy to match with the world reality more. This article proposes a hybrid intelligent algorithm for finding an optimial or new optimal solution of the problem. Here, authors use Genetic Algorithm to find the right portfolio with the help of neural network and fuzzy computer simulation knowledge. Due to the fact that trained neural network was used the computation time has reduced tremendously in comparison with the straight use of the fuzzy simulation. Authors have used two example problems to demonstrate the efficiency of the proposed algorithm in comparison with other hybrid algorithms from the literature.
    Keywords: Portfolio Selection, Fuzzy Mean, Variance, Skewness, Fuzzy Simulation, Neural Network, Genetic Algorithm
  • Mr Ali Namazi, Dr Hamid Golmakani* Pages 459-470
    In scheduling problems, it is often assumed that all machines are available during scheduling horizon. Clearly, a machine may not be available due to breakdown or performing maintenance activities. This paper considers a multi-route job shop configuration, where each part has multiple routes to be produced. In this context, the problem of scheduling jobs together with a set of pre-defined maintenance activities is of interest. Due to the complexity of this problem, no exact mathematical approach can yield solution in reasonable amount of time and, thus, applying heuristic approach is suggested. In this paper, the problem is first formulated as a 0-1 integer program. Then an approach based on the artificial immune system is proposed to face the complexity of the problem. In order to evaluate the performance of the proposed approach 30 cases are designed and solved using the proposed approach and Lingo software, where applicable. The results show that the proposed approach can obtain good solutions in reasonable time.
    Keywords: Job Shop Scheduling, Multiple Routes, Preventive Maintenance Activities, Artificial Immune System
  • Dr. Siamak Noori*, Mr. Saeed Yaghoubi Pages 471-484
    In this paper, multi-class dynamic PERT network is considered as a queueing network, where the projects are similar and new projects are generated according to a Poisson process. Each activity is performed independently in its corresponding service station with exponential distribution by one server from several servers settled in service station based on FCFS (Fist Come, First Served) discipline. Also, each project’s end result has a penalty cost that is some linear function of its due-date and its actual completion time. In this investigation, for computing the due date for multi-class dynamic PERT network, we first convert the queueing network into a stochastic network. Then, by constructing an appropriate finite-state continuous-time Markov model, a system of differential equations is created to solve and find the project completion time distribution for any particular project, analytically. Finally, the optimal due date for delivery time is obtained by using a linear function of its due-date and minimizing the expected aggregate cost per project.
    Keywords: Project management, Queueing network, Markov process
  • Abolfazl Kazemi *, Siamak Aboutaleb Pages 485-501
    In this paper we investigate the issues of data classification (as one of the branches of data mining science) in form of multi-objective mathematical programming model. The model that we present and investigate is a MODM problem. First time, based on support vector machine (SVM) idea (To maximize the margin of two groups), a multi-criteria mathematical programming model was proposed for data mining problems to classified instances in two separated group based on two goals of data discriminate (To maximize the distance between different groups and to minimize the misclassification of observations). Since then, some people have been working on developing the classification models based on mathematical programming methods. Simultaneously and also independently, individuals worked on support vector machine methods to improve them. Regarding to the same philosophy of these two groups of optimization methods, in this paper, to fill the gap between these two research paths, we use the updated and improved SVM methods to present a model for classification in data mining based on multi-objective programming.
    Keywords: Data Mining, Optimization Model of Classification, Multi, Objective Mathematical Programming, Support Vector Machine
  • Dr Hessameddin Zegordi*, Masoomeh Naderi Pages 503-514
    In this paper, a mixed integer programming model for Advanced Planning and Scheduling has been presented and implemented in Mann Plastic Company with the objective of minimizing cost of tardiness and earliness of an order. The proposed mathematical model considers capacity constraints, operation sequence, due date in multi order environment and outsourcing. In order to solve the mathematical model for advanced planning and scheduling, by using data from Mann Plastic Company, Genetic algorithm was used and Better results with less penalty obtain from genetic algorithm compared to current status. Using the outputs of this model the final product assembly plan and the injection schedules for Mann Plastic company as well as contractor were determined.
    Keywords: Advanced planning, scheduling, Mann Plastic Company, Genetic Algorithm
  • Kamran Shahanaghi *, Ali Alirezaee Pages 515-527
    Currently considering increasing investment in large projects by the private sector and implementation of projects with many techniques such as design, construction and financing plan with financing is very important. This paper is considering uncertainty in time and cost of various activities a project planning, financial resources for loans should be a way to finance a project cost is lowest. Time and cost estimates for this model using fuzzy variables possible, takes place, also an example of project design and construction of water plant that due to special conditions intrinsically design and implementation of events with the time and cost is inconclusive, separately engineering sectors, supply and installation of a fuzzy randomness space, then the model is based on the expected value approach, and most method chance considering the limited time the entire plan and prerequisite constraints, and modeling activities have been resolved. Solution on this method based on optimal combination of fuzzy random simulations and concept validation is using genetic algorithm.
    Keywords: Fuzzy random programming, Fuzzy random simulation, Expected value modeling, Chance dependence programming, Genetic algorithm, Hydro powerplant