فهرست مطالب

محیط شناسی - سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1388)

فصلنامه محیط شناسی
سال سی و پنجم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1388)

  • 176 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/07/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حبیب الله مهدوی وفا، محمدتقی رضویان، مصطفی مومنی صفحات 1-14
    نواحی کلانشهرها تبلور سازمان فضایی با پیوندهای طبیعی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی در بستر محیط جغرافیایی نسبت به یکدیگر و محیط طبیعی و فعالیت اجتماعی، اقتصادی در چارچوب روابط متقابل انسان و محیط در درون نظام اجتماعی- اقتصادی مسلط زمان شکل یافته اند. افزایش تعداد کلانشهرها، نمودی از تمرکز فوق العاده جمعیت در فضاهای معین در کشورهای در حال توسعه است که عموما به رقابت های نابرابر اقتصادی در فضا نسبت داده شده است. به عبارتی وجود فضاهای تجهیز شده در نقاطی معدود و به طور عمده در مرکز این کشورها، گرایش به تمرکز سرمایه، فعالیت و جمعیت را در قطب های معینی تشدید کرده است. بنابراین ساخت وکارکرد نظام اقتصادی- اجتماعی در نظام های مختلف سیاسی حاکم در جهان بازتاب فضایی متفاوتی را بروز می دهد. از این رو برای ریشه یابی تحولات ساختار فضایی کلان شهرها و پیرامون آنها به تحلیل ساخت و کارکرد نظام های اقتصادی- اجتماعی حاکم بر آنها پرداخته شده است. به این ترتیب تحولات ساختار فضایی تهران وپیرامون نیز از این قاعده مستثنی نبوده و برای تبیین آن به تحلیل نقش اقتصاد سیاسی در دوره های زمانی مختلف پرداخته شده است. در اقتصاد رانتی مفهوم «رانت»، به درآمد هایی اطلاق می شود که از خارج به داخل کشور جریان می یابند، بدون آن که برای آنها هیچ گونه سرمایه گذاری اجتماعی، و یا فعالیت کارایی، متقابلا صورت گرفته باشد. در این میان معیار دولت رانتی، کسب درآمد بیش از 42 درصد ناشی از رانت که غالبا منشا خارجی دارد، دانسته می شود و از آنجا که در ایران همواره درآمدهای دولت ناشی از صادرات نفت بیش از این میزان بوده است. بنابراین می توان ماهیت دولت و اقتصاد ایران را از سنخ نفتی دانسته که بر اثر این رانت، ساختار کلانشهر تهران و پیرامون نیز دچار دگرگونی شده است و این موضوع، بویژه از دهه 1350 تا کنون تاثیرگذارتر بوده است.
    کلیدواژگان: ساخت و کارکرد، اقتصاد سیاسی، ساختار فضایی، کلانشهر و پیرامون
  • محمدحسین سرایی، عبدالحمید زارعی فرشاد صفحات 15-26
    با انتشار گزارش برانت لند، موضوع توسعه پایدار وارد مباحث و جهت گیری های دولت ها و تجارت جهانی شد و تلاش های زیادی برای ارائه تعریفی دقیق از مفهوم پایداری انجام گرفت. برای قابل اندازه گیری شدن این مفهوم و عملیاتی شدن ایده شهر پایدار، یک روش کمی جدید موردنیاز بود، بنابراین روشی به نام «جای پای بوم شناختی» (EF) ارائه شد. روش EF توسط پروفسور ویلیام ریز و دکتر ماتیس واکرناگل در اوائل دهه 1990 ارائه شد. این روش، شاخص توسعه منابع است که تقاضای منابع انسانی را به مقدار زمینی که برای تولید منابع، تفکیک CO2، و یا دفع مواد زاید لازم است، تبدیل می کند. در این زمینه، ریز و واکرناگل پایداری را به زبان ساده به منزله زندگی مسالمت آمیز و در حد ظرفیت طبیعت تعریف کرده اند. EF اصولٱ، به عنوان روشی ساده و مناسب برای مقایسه پایداری استفاده از منابع در بین جمعیت های متفاوت، شناخته می شود. این روش هم اکنون به صورت گسترده ای به عنوان شاخص توسعه پایدار استفاده می شود. EF مصرف منابع را با مساحت زمین مورد نیاز برای به پایدار رساندن آن معادل سازی می کند و این امکان را فراهم می کند که با یک میانگین گیری، بتوان سرانه EF منطقه، یا کشور را با میانگین جهانی مقایسه کرد. سرانجام مصرف این جمعیت ها به سطحی از کره زمین قابل تبدیل است. این سطح، سپس با مقدار دقیق مساحت منطقه ای که جمعیت در آن ساکن هستند، مقایسه می شود، و درجه ناپایداری براساس تفاوت بین مساحت زمین موجود و زمین مورد نیاز (بر مبنای توان اکولوژیک) قابل محاسبه است. به عبارت ساده، جمعیت ناپایدار به جمعیت هایی گفته می شود که مقدار EF آنها از مقدار زمین در اختیارشان بیشتر است. همچنین نشان داده شده است که EF می تواند برای طراحی و برنامه ریزی خط ومشی های آینده نیز مورد استفاده قرار گیرد. به طوری که EF محاسبه شده براساس این روش، تبدیل به ابزارهای آموزشی و برنامه ریزی مهمی شده اند که ناپایداری مصرف جهانی را بخوبی نشان می دهند.
    کلیدواژگان: جای پای بوم شناختی، توسعه پایدار، مصرف منابع، مساحت سرزمینی، معادل سازی، روش EF
  • علی محمد خورشید دوست، زهرا عادلی صفحات 27-32
    فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) یکی از گسترده ترین ابزارهای تصمیم گیری چندمعیاره است. در فرایند مکان یابی (تعیین مکان بهینه) با استفاده از روش(AHP) که در نرم افزار Expert choice عملی می شود، بعد از تعیین سطوح سلسله مراتبی شامل هدف، معیارها، زیرمعیارها و گزینه ها (مکان های مورد نظر)، مقایسه زوجی بین مجموعه ها برای وزن دهی انجام می شود. در عین وزن دهی به مجموعه ها تجزیه و تحلیل سازگاری قضاوت ها صورت می گیرد که باید کمتر از 1/0 باشد. پس از وزن دهی تمامی معیارها و زیرمعیارها و گزینه ها، مقایسه کلی گزینه ها نسبت به هدف انجام و نتیجه مقایسه به صورت نموداری ظاهر می شود. برای انجام این پژوهش شهرستان بناب در جنوب استان آذربایجان شرقی در نظر گرفته شد. در این شهرستان سرانه تولید زباله های خانگی و شهری به 820 گرم (نفر/روز) می رسد. محل کنونی دفع زباله های این شهر، قره قشون واقع در جنوب این شهرستان است که از سال 1380 مورد استفاده بوده است. مطالعه کنونی با هدف مکان یابی زیست محیطی محل دفن زباله های شهری با استفاده از روش(AHP) و تکنیک های سیستم اطلاعات جغرافیایی و بهره گیری از نرم افزار Expert choice انجام گرفته است. معیارها و زیرمعیارهایی از قبیل ژئومرفولوژی، زیست محیطی، هیدرواقلیم، کاربری اراضی، و وضعیت اقتصادی مورد ملاحظه قرار گرفته اند. از بین 9 مکان مجاز دفن در منطقه مورد مطالعه، مکان شماره 4 به عنوان بهترین مکان دفن انتخاب شد و سایر گزینه ها با توجه به وزن مورد نظر در اولویت های بعدی قرار گرفتند. پژوهش حاضر بر روی منطقه بناب واقع در جنوب استان آذربایجان شرقی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: فرایند تحلیلی سلسله مراتبی، مکان یابی، معیار، گزینه، وزن دهی، بناب
  • محمد جواد امیری، سیدغلامعلی جلالی، عبدالرسول سلمان ماهینی، سیدمحسن حسینی، فرود آذری دهکردی صفحات 33-44
    اکوسیستم های جنگلی که طی زمان های متمادی به صورت فعلی درآمده اند نقش مؤثری در حفظ تعادل و برقراری موازنه طبیعت دارند و بهره گیری از این منابع باید با مطالعه دقیق خصوصیات رویشگاه و تعیین توان اکولوژیک آنها صورت پذیرد. ارزیابی سرزمین در واقع شامل پیش بینی یا سنجش کیفیت سرزمین برای کاربری خاص از نظر تولید، آسیب پذیری و نیازمندی های مدیریت است که این سنجش با مقایسه ویژگی های اکولوژیکی و مدل های اکولوژیکی ساخته شده برای کاربری مورد نظر انجام می پذیرد. در این تحقیق، پس از مطالعه، شناسایی و نقشه سازی عوامل اکولوژیکی اعم از عوامل فیزیکی (شامل فیزیوگرافی و توپوگرافی؛ ارتفاع، شیب، خاک، سنگ مادر، بارندگی، دما و...) و عوامل زیستی (شامل تراکم پوشش گیاهی، رویش سالانه، ارزش گونه های گیاهی و...) که در کاربری جنگلداری مؤثرند در حوضه های آبخیز 33 و 34 (دو هزار و سه هزار)، به کمک سامانه، اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام شد. سپس به کمک مدل اکولوژیک جنگلداری مبتنی بر روش تجزیه و تحلیل سیستمی، توان اکولوژیک حوضه های مذکور بر اساس منطق بولین مشخص شد. برای این کار، در هر یک از طبقات هفت گانه مدل فوق، شرایط و ویژگی های مناسب در حوضه ها با کد 1 و بقیه با کد صفر مشخص شدند. سپس با ضرب لایه ها، ارزیابی توان جنگلداری برای هر هفت طبقه مناطق مناسب برای هر طبقه جنگلداری مشخص شد و نتایج حاکی از وجود پنج طبقه اول و عدم وجود طبقات 6 و 7 مدل های جنگلداری ایران در حوضه مورد مطالعه اند که از پنج طبقه اول، سهم طبقه 3 از همه بیشتر است.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، کاربری جنگلداری، منطق بولین، توان رویشگاه، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • داوود مافی غلامی، نبی الله یارعلی صفحات 45-54
    به طور کلی ارزش های اقتصادی منابع زیست محیطی شامل ارزش های مصرفی و غیرمصرفی است و تالابها نیز با دارا بودن طیف گسترده ای از کارکردها، دارای ارزش های ذکرشده هستند. برای ارزشگذاری این کارکردها روش های مختلفی مانند روش هزینه سفر، روش ارزشگذاری مشروط، روش هزینه جایگزین و روش هزینه فرصت وجود دارد. از میان این روش ها، دو روش هزینه سفر و ارزشگذاری مشروط برای برآورد ارزش های غیرمصرفی تالاب مناسب هستند. در این مطالعه جهت ارزشگذاری تفرجی تالاب بین المللی چغاخور از روش هزینه سفر استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیرهایی مانند سن، سطح سواد و مقدار درآمد ماهانه بازدیدکنندگان دارای تاثیر چشمگیری بر استفاده از تفرجگاه ها داشتند. بررسی سطح درآمد ماهانه بازدیدکنندگان نشان داد که میان این متغیر و تعداد روزهای بازدید از تفرجگاه و نیز تمایل به پرداخت ورودیه، همبستگی بالایی وجود داشت. این نتایج بدست آمده چندان دور از انتظار نبود؛ چنانکه نتایج مشابهی برای پارک های ایالات متحده بدست آمده است. نتایج همچنین نشان داد که سطح تحصیلات نیز نقش مهمی در جذب گردشگران تالاب چغاخور داشت؛ چنانکه بیشترین تعداد بازدیدکنندگان دارای تحصیلات دانشگاهی بودند. سطح سواد رابطه مستقیم با میزان درآمد دارد؛ چنانکه با افزایش سطح تحصیلات، فرصت های فراغتی افراد نیز افزایش می یابد. بررسی مطالعات انجام شده در برخی از تفرجگاه های کشور نشان می دهد که این مناطق برای نوجوانان تا میانسالان از جاذبه بیشتری برخوردارند اما نتایج ما نشان داد که بیشترین تعداد بازدیدکنندگان (28 درصد) در محدوده سنی 34-30 سال قرار داشتند. ارزش تفرجی روزانه بالای تالاب که در تابستان 1387 محاسبه شد، با تحقیق مشابه برای تالاب انزلی که در سال 1385 انجام گرفته است، قابل مقایسه است این ارزش برای دو تالاب فوق به ترتیب حدود 44 و 12 میلیون تومان برآورد شد. حتی با احتساب نرخ تورم در فاصله زمانی این دو تحقیق، نتایج نشان دهنده لزوم توجه بیشتر و تدوین طرح جامع توسعه گردشگری تالاب چغاخور است.
    کلیدواژگان: تالاب چغاخور، تفرج، ارزشگذاری اقتصادی، روش هزینه سفر منطقه ای، ارزشگذاری تفرجگاهی
  • زهرا اندرز، اصغر فلاح، جعفر اولادی، ساسان بابایی صفحات 55-62
    فضای سبز یکی از ارکان مهم هر شهر، بخصوص ابرشهر هایی مثل تهران به شمار می آید. با توجه به کارکردهای بسیار زیاد فضای سبز شهری، ضرورت مدیریت این منابع روز به روز بیشتر احساس می شود. به منظور مدیریت صحیح هر منبعی در وهله اول آماربرداری از آن منبع مطرح است. متاسفانه تاکنون در ایران الگوی مطالعاتی جامعی برای مطالعه وضعیت جنگل های شهری و فضای سبز شهری وجود ندارد. در این مطالعه با استفاده از تفسیر عکس های هوایی به صورت رقومی، فضای سبز شهری طبقه بندی شد. پس از بررسی های صورت گرفته مشخص شد که طبقه بندی بر روی ارتوفتوموزاییک های رقومی سهولت و دقت بالاتری نسبت به تفسیر دستی دارد، در نتیجه از این روش استفاده شد. روش کار بدین صورت بود که در مرحله اول عکس های هوایی 1:8000 و 1:10000 سال 1381 منطقه شش تهران به تعداد 23 قطعه با استفاده از نرم افزار PCI Geomatica ارتو شدند و سپس موزاییکی از عکس های ارتو شده تهیه شد. در مرحله بعد طبقه بندی در 5 کلاسه بر روی ارتو فتو موزاییک رقومی صورت گرفته و نقشه حاصل از این طبقه بندی با استفاده از نرم افزار Arc Gis تهیه شد. همچنین مساحت و طول طبقات محاسبه شد. این طبقات عبارت بودند از: پارک شهری در مقیاس فرامنطقه ای و منطقه ای، پارک شهری در مقیاس محله ای، مجتمع های درختی، درختان خطی و درختان پراکنده. به منظور محاسبه تاج پوشش از شبکه نقطه چین با فواصل 1 میلیمتری(به صورت لایه رقومی) استفاده شد و برای برقراری ارتباط بین این مؤلفه(تاج پوشش) روی عکس و زمین آمار برداری در دو طرح جداگانه، نمونه برداری با قطعات نمونه دارای مساحت ثابت(7 آر) و ترانسکت های 5 درختی انجام شد. این آمار برداری در پارک های ساعی و لاله به صورت قطعات نمونه و خیابان های ولیعصر و بلوار کشاورز جمعا به طول 9500 متر به صورت ترانسکت های 5 درختی صورت گرفت. پس از انجام آزمون های آماری مشخص شد که اختلاف معنی داری بین تاج پوشش عکس و زمین وجود ندارد و می توان با استفاده از روش محاسبه تاج پوشش در روی عکس به تاج پوشش زمینی دست یافت.
    کلیدواژگان: طبقه بندی، عکس های هوایی، جنگل شهری، منطقه شش تهران، آماربرداری، ارتوفتوموزاییک
  • بهنوش امین زاده، علی ترابیان، علی اکبر عظیمی، غلامرضا نبی بیدهندی، ناصر مهردادی، سیدمیثم فدایی صفحات 63-72
    دنیتریفیکاسیون اتوتروفیک مصرف کننده گوگرد تحت شرایط مختلف فاضلاب مصنوعی از نظر قلیاییت و ماده آلی، در بیورآکتور با بستر ثابت و جریان رو به بالا درمقیاس آزمایشگاهی مورد ارزشیابی قرار گرفت. قطر دانه های گوگرد 6/5-8/2 میلی متر و تخلخل بستر 40% بود. برای کشت و تکثیردنیتریفایرها از لجن تصفیه خانه فاضلاب شهرک قدس استفاده شد. در ابتدا با تغییر غلظت نیترات ورودی، نسبت های استویکیومتری سولفات تولید شده و قلیاییت مصرف شده به ازای نیتروژن نیترات حذف شده به ترتیب برابر با 05/7 و 92/2 میلی گرم بر میلی گرم به دست آمد. تحت شرایط قلیاییت کافی، نیترات با غلظت ورودی650 میلی گرم در لیتر برحسب نیتروژن و بار حجمی 792/0کیلوگرم نیتروژن نیترات درمتر مکعب در روز، به طور کامل حذف شد. با کاهش قلیاییت ورودی به مقادیری کمتر از نیاز استویکیومتری آن در دنیتریفیکاسیون اتوتروفیک، کارآیی حذف نیترات رو به کاهش گذاشت تا در قلیاییت 810 میلی گرم در لیتر برحسب کربنات کلسیم، به 2/60% رسید. دراین وضعیت ماده آلی متانول از غلظت 248 تا 743 میلی گرم در لیتر معادل 20 الی 60 در صد نیاز استویکیومتری آن در فرایند دنیتریفیکاسیون هتروتروفیک، به خوراک ورودی اضافه شد. با افزودن متانول، نسبت های استویکیومتری فوق روند نزولی پیدا کرد و در نهایت به ترتیب به حدود 66/2 و صفر رسید. همزمان با کاهش سولفات تولید شده و قلیاییت مصرف شده، کارآئی حذف نیترات و متانول ورودی تقریبا به 100% رسید و pH و کدورت خروجی افزایش یافت. مجموعه این تغییرات بروقوع همزمان دنیتریفیکاسیون هتروتروفیک و اتوتروفیک مصرف کننده گوگرد صحه گذاشت و نشان داد که افزودن مقادیر کنترل شده ماده آلی به فاضلاب های با قلیاییت کم، می تواند ضمن تامین قلیاییت، عملکرد دنیتریفیکاسیون اتوتروفیک مصرف کننده گوگرد را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: دنیتریفیکاسیون اتوتروفیک مصرف کننده گوگرد، هتروتروفیک، نیترات، ماده آلی، قلیاییت، فاضلاب
  • عبدالرضا کرباسی، غلامرضا نبی بیدهندی، فرامرز معطر، المیرا مهین عبدالله زاده صفحات 73-82
    تبخیر مواد نفتی و فرآورده های آن از مخازن روزمینی در سالهای اخیر مورد توجه واقع شده است. در تحقیق حاضر روش های متداول محاسبه انتشار از مخازن مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. به دنبال آن با استفاده از نرم افزار Tank- 4 نسبت به محاسبه مواد نفتی از انبارهای شمال غرب تهران اقدام شد. کلیه مشخصه های تاثیرگذار بر تبخیر مواد نفتی همراه با شرایط مخازن انبارهای شمال غرب وارد نرم افزار شد. محاسبات نشان می دهد که به صورت سالانه حدود 7/8، 3/33 و 2 تن در سال نفت گاز، بنزین و نفت سفید از مخازن شمال غرب تهران تبخیر می شود. این میزان تبخیر می تواند بر آلودگی هوا در محیط اطراف انبارهای شمال غرب تهران تاثیر داشته باشد. از نظر اقتصادی میزان تلفات پیش گفته با قیمت های داخلی و بین المللی به ترتیب برای نفت گاز، بنزین و نفت سفید معادل، 7/1، 45 و 4/0 میلیون ریال و 43، 174 و 10 میلیون ریال است. با اقدامات ساده بهینه سازی نظیر تغییر رنگ، شرایط داخلی پوسته و نوع درزگیرهای اولیه و ثانویه میزان تبخیر نفت گاز، بنزین و نفت سفید از 44 تن در سال به 4/16 تن در سال کاهش خواهد یافت. بنابراین سرجمع تلفات معادل 47 و 227 میلیون ریال بر اساس قیمت های داخلی و جهانی خواهد بود که پس از انجام اقدامات بهینه سازی به ترتیب به 14 و 84 میلیون ریال کاهش خواهد یافت. با استفاده از نتایج به دست آمده از انبار شمال غرب تهران به صورت تقریبی میزان تلفات سالانه ازکلیه مخازن کشور برای سه ماده سابق الذکر بر اساس قیمت جهانی 9100 میلیون ریال به دست آمده است که این مقدار پس از انجام اقدامات بهینه سازی به 3500 میلیون ریال کاهش خواهد یافت. با توجه به این که میزان تلفات مواد نفتی در گنبدهای نمکی کمتر از مخازن انسان ساخت است، بنابراین پیشنهاد می شود که در مکان هایی از کشور که وجود گنبدهای نمکی محرز است از آنها برای ذخیره سازی استفاده شود. با توجه به خروجی نرم افزار و یافته های این تحقیق سعی می شود که در مخازن با سقف ثابت از سقف مخروطی استفاده شود و در مخازن با سقف شناور علاوه بر درزگیر اولیه از درزگیر ثانویه نیز استفاده شود و سطح داخلی مخازن دارای خوردگی کم باشد و در کلیه مخازن از رنگ سفید برای پوسته و سقف به کار رود.
    کلیدواژگان: تبخیر، مخزن، هیدروکربور، آلودگی هوا، نرم افزار Tank، 4
  • مریم کیانی صدر، پروین نصیری، محمدصادق سخاوتجو، مجید عباسپور صفحات 83-96
    هدف اصلی این تحقیق بررسی آلودگی صوتی شهر خرم آباد و ارائه راهکارهای اجرایی برای کنترل و کاهش آن است. در این مطالعه 38 ایستگاه به منظور بررسی و اندازه گیری میزان تراز صدا در شبانه روز در منطقه مورد مطالعه انتخاب شد و نمونه برداری ها در اواسط دو فصل بهار و تابستان 1386و در هر فصل، یک هفته صورت پذیرفت. اندازه گیری ها به صورت روزانه (7صبح الی 10 شب) و شبانه (10شب الی 7 صبح) بودند. مشخصه های اندازه گیری شده صدا در ایستگاه های نمونه برداری Leq،Lmax،Lmin وSpl بودند، سپس با استفاده از فرمول Ldn TNI، LN، (L1، L10، L50، L90)، نیز محاسبه شد. میانگین تراز معادل صوت به دست آمده از ایستگاه های نمونه برداری با مقادیراستاندارد صدای ایران مقایسه شدند، که در تمامی ایستگاه ها این مقادیر بیش از حدود استاندارد ایران بود. مشخصه های صدای اندازه گیری شده در دو فصل بهار و تابستان و همچنین در هر فصل به صورت جداگانه در روز و شب، همچنین ایستگاه های نمونه برداری به تفکیک سه منطقه شهرداری از لحاظ مشخصه های مذکور مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. از نتایج مهم این تحقیق، تهیه نقشه های همترازی صدا برای مشخصه های Leq، Lmax، Lmin، Ldn و Spl در هر دو فصل بهار و تابستان (روزانه و شبانه جداگانه) است که مناطق بحرانی از لحاظ آلودگی صدا در نقشه های مذکور مشخص شد. علاوه بر این در این بررسی 500 پرسشنامه بین افراد توزیع شد، نتایج آنالیز آماری پرسشنامه های صدا مشخص کرد، بین متغیر گروه مردان و بروز عصبانیت و بین متغیر گروه زنان و متغیر بروز سردرد ناشی از سرو صدای ناشی از ترافیک در هر دو فصل رابطه معنی داری وجود دارد، ولی بین گروه های مختلف سنی و از خواب پریدن، شاخص های نارضایتی، یا آزردگی مانند وجود تمرکز حواس، تداخل گفت وگو، بروز عصبانیت، بروز سردرد و بروز هیجان ارتباط معنی دار ی در هر دو فصل مشاهده نشد. در پایان با توجه به نتایج حاصل از اندازه گیری و مقایسه آن با مقادیر استاندارد، نتایج حاصل از پرسشنامه های سلامت و با توجه به روش های مربوط به آلودگی صوتی که در سایر کشورها استفاده شده، نسبت به ارائه راهکارهای مناسب اقدام شد. از جمله این راهکارها پیشنهاد تعریض بعضی خیابان ها بود که با نظر کارشناسان و بررسی موارد اصولی صورت گرفت.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، خرم آباد، نقشه های همترازی صدا، راهکار، پرسشنامه های صدا
  • محمد پروین نیا، غلامرضا رخشنده رو صفحات 97-104
    وجود رطوبت و آلودگی هوا، باعث تشدید خوردگی سطوح فلزی و پوشش های غیرفلزی در مناطق صنعتی می شود و شسته شدن این سطوح با ریزش باران باعث انتقال آلاینده های مختلف در محیط های آبی و خاک اطراف این مجتمع ها می شود. بررسی کیفیت سیلاب در منطقه صنعتی پارس جنوبی مبین وجود آلودگی به فلزات سنگین در خروجی حوضچه های نگهداری سیلاب پالایشگاه ها و پتروشیمی های منطقه است. در این مقاله تعیین خوردگی جوی در صنایع گاز و پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، به هدف بررسی منابع آلاینده فلزی است. با توجه به موقعیت صنایع، توپوگرافی منطقه و جهت بادهای غالب، مکان ایستگاه های اندازه گیری مشخص و مهم ترین مشخصه هواشناسی، یعنی رطوبت نسبی و آلودگی های هوا از جمله دی اکسیدگوگرد، نرخ سولفاتاسیون هوا و نرخ رسوب کلراید در چهار ایستگاه مورد سنجش و ارزیابی قرارگرفت. بر اساس نتایج حاصل شده، برای فلزات روی، مس و آلومینیوم، خوردگی جوی منطقه در 5/62 درصد مواقع سال متوسط، 3/33 درصد مواقع متوسط تا شدید و در 2/4 درصد مواقع شدید تا بسیار شدید بوده است؛ همچنین خوردگی جوی در مورد کربن استیل در کل سال به طور متوسط در کلاس شدید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت سیلاب، فلزات سنگین، خوردگی جوی، رسوب کلراید، سولفاتاسیون، پتروشیمی، پالایشگاه گاز
  • فریده عتابی، آبتین عطایی، شبنم شفیع زاده صفحات 105-118
    در این تحقیق به منظور کنترل اکسیدهای گوگرد از دودکش های واحد اسید سولفوریک، فرایند گوگرد زدایی به وسیله اسکرابر آمونیاک به عنوان روش پیشنهادی اول (Plant A) و همچنین ترکیب اسکرابر خشک با ماده جاذب هیدروکسید کلسیم به عنوان روش پیشنهادی دوم (B Plant) انتخاب شد. سپس بررسی اقتصادی – زیست محیطی دو اسکرابر مذکور با توجه به نتایج شبیه سازی سیستم ها صورت پذیرفت. با توجه به نتایج شبیه سازی سیستم ها به وسیله نرم افزار HYSYS v3.1 به دلیل این که در هر دو واحد، حذف اکسیدهای گوگرد به یک میزان (در حدود 110 تن در روز) صورت می پذیرد، هزینه های خارجی ناشی از کاهش آلاینده SOX در هر دو واحد برابر و مشترک است، از این رو شاخص های اقتصادی این دو واحد، با دو فرض (با در نظر گرفتن هزینه های خارجی و بدون در نظر گرفتن هزینه های خارجی) برآورد و با نرم افزار اقتصادی III COMFAR محاسبه شد. با توجه به نتایج فرض اول، نرخ بازده داخلی در Plant A در حدود 46 درصد و در B Plant در حدود 18 درصد و همچنین دوره بازگشت سرمایه در Plant A، حدود 3 سال و برای B Plant حدود 5 سال است. از نظر ارزش فعلی خالص هزینه ها و درآمدها (NPV) که از جمله مهم ترین معیارها در مقایسه اقتصادی گزینه هاست، Plant A از ارزش فعلی خالص بالاتری برخوردار است که نشان دهنده گردش مناسب وجوه نقد در حالت استقرار Plant A است. همچنین با توجه به نتایج فرض دوم در صورت اجرای طرح ها، سالانه در هر دو واحد درآمدی در حدود 541،286 میلیون ریال ناشی از کاهش هزینه های خارجی به دست می آید. بر این اساس در هر دو فرض به منظور گوگرد زدایی از گازهای خروجی از دودکش های واحد اسید سولفوریک مجتمع پتروشیمی مورد مطالعه Plant A نسبت به B Plant از توجیه اقتصادی مناسب تری برخوردار است.
    کلیدواژگان: حذف اکسیدهای گوگرد، بررسی اقتصادی، زیست محیطی، واحد اسیدسولفوریک، صنعت پتروشیمی، اسکرابر
  • کامبیز رستمی، علی اکبر محبوبی، محمدرضا مصدقی، علی اکبر صفری سنجانی صفحات 119-128
    خاک با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خود عامل مهمی در انتقال و پالایش باکتری ها محسوب می شود. کربنات کلسیم و سولفات کلسیم دو کانی مهم خاک در مناطق خشک و نیمه خشک هستند که تاثیر آنها بر حرکت باکتری ها در خاک مورد بررسی قرار نگرفته است. در این پژوهش اثر کربنات کلسیم با مقادیر صفر، 5، 10 و 20 درصد و سولفات کلسیم با مقادیر صفر، 5 و 10 درصد (در مخلوط با شن) بر حرکت باکتری سودوموناس فلورسنس در ستون های شنی با شرایط رطوبتی غیراشباع بررسی شد. طرح مورد استفاده، فاکتوریل دو فاکتوره در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بود. مخلوط های مذکور را در سیلندرهای پیرکس به طول و قطر به ترتیب 20 و 7 سانتیمتر ریخته و شرایط ماندگار جریان غیراشباع در آنها ایجاد شد. سپس سوسپانسیون با غلظت 10و6 باکتری سودوموناس فلورسنس در سانتیمتر مکعب به صورت تزریق پله ای روی ستون ها اعمال شد. غلظت باکتری در سوسپانسیون خروجی تا حجم تجمعی خروجی 5 برابر حجم آب منفذی (PV) اندازه گیری شد. مقدار کربنات کلسیم و سولفات کلسیم بر میزان باکتری خروجی مؤثر بودند. بیشترین میزان خروجی باکتری مربوط به نمونه شاهد (شن) و کمترین میزان خروجی مربوط به سطح 20 درصد کربنات کلسیم بود. افزایش مقدار کربنات کلسیم سبب کاهش معنی دار میزان خروج باکتری از ستون های شن شد. اثر کربنات کلسیم بر آلودگی زه آب ستون ها در حجم های آب خروجی PV25/0، PV5/0، PV1، PV5/2 و PV5 در سطح آماری 1 درصد معنی دار شد، ولی اثر تیمار سولفات کلسیم برای هیچ یک از حجم های آب خروجی در سطح آماری 5 درصد معنی دار نشد. منحنی های رخنه بخوبی نشان دهنده کاهش میزان خروج باکتری با افزایش مقدار سولفات کلسیم و بویژه کربنات کلسیم بود. نتایج این تحقیق حاکی از قدرت بالای کانی های کربناته و سولفاته در پالایش باکتری های بیماری زاست، به طوری که می توانند موجب کاهش انتقال باکتری و آلودگی آبهای زیرزمینی شوند.
    کلیدواژگان: کربنات کلسیم، سولفات کلسیم، حجم آب منفذی، منحنی رخنه، سودوموناس فلورسنس، شرایط جریان غیر اشباع
  • ناصر مهردادی، افروز اکبریان، علی حق اللهی صفحه 129
    فاضلاب شهری به طور معمول حدودا 400 میلی گرم در لیتر مواد آلی دارد. بعد از آنکه فاضلاب وارد سیستم تصفیه می شود،غلظت مواد آلی آن تا 20 میلی گرم کاهش می یابد و این مقدار کمتر از آن است که بتواند اثر محسوسی روی مقاومت بتن بگذارد. جهت امکان سنجی استفاده از فاضلاب شهری بعد از تصفیه (به عنوان آب اختلاط بتن) بلوک های مکعبی بتن با ابعاد 15*15*15 سانتیمتر با پساب خروجی از واحد های اولیه،ثانویه و تکمیلی، تهیه شده و مقاومت فشاری 7 و 28 روزه آنها با مقاومت فشاری بتن تهیه شده از آب آشامیدنی مقایسه می شود. مطابق استانداردهای آمریکا(ACI) وانگلستان(B.S) در صورتی که کاهش مقاومت بتن تهیه شده از پساب کمتر از 10 درصد مقاومت بتن تهیه شده از آب آشامیدنی باشد، پساب مورد استفاده برای اختلاط بتن قابل قبول است. به منظور بررسی تاثیر ناخالصی های آب نگهداری، روی گیرش و کسب مقاومت بتن، تعدادی از بلوک های بتنی به مدت 7 و 28 روز در پسابی نگهداری شده اند که به عنوان آب اختلاط مورد استفاده قرار گرفته است. پساب خروجی جهت سنجش کیفیت در آزمایشگاه تحت آنالیز قرار گرفته و ناخالصی های آن با استاندارد های موجود در آیین نامه های آمریکا، انگلستان مقایسه شده اند. در تمام آزمایش ها طرح اختلاط بتن یکسان است و تنها کیفیت آب اختلاط متغیر است. نتایج حاکی از آن است که در صورتی که تصفیه ثانویه بر روی فاضلاب شهری انجام شود و مواد آلی به حد مطلوب در آب اختلاط برسد کاهش مقاومت آن نسبت به مقاومت بتن تهیه شده از آب آشامیدنی کمتر از 10 درصد خواهد بود و روی مقاومت 7 روزه بتن تٱثیر محسوس تری نسبت به مقاومت 28 روزه بتن می گذارد. بنابراین با توجه به اختلاف نامحسوس مقاومت فشاری بتن 28 روزه با بتن تهیه شده از آب آشامیدنی نمی توان انتظار داشت که مقاومت های طولانی مدت بتن(3 ماه،6 ماه و یک سال) نیز اختلاف محسوسی با مقاومت بتن استاندارد داشته باشند.
    کلیدواژگان: بتن، پساب تصفیه شده، فاضلاب شهری، آب آشامیدنی، مقاومت فشاری، آب اختلاط
  • بخش انگلیسی
    صفحه 1
|
  • Pages 1-14
    Structure and function of socio – economic systems present different spatial effects in different countries of the world. In this study, structure and function of social and economical systems is analyzed to identify of changes within urban spatial structure. In Tehran, effects of political and economic factor is analyzed for identification of changes of its spatial structure and its periphery in The past years. The most important criterion of rantier government is getting income from rant more than 42% while in Iran government income driven from The export of raw materials (including crude oil)has exceeded this figure. Therefore The nature of Iranian economy of oil – based and its related income. The spatial structure of Tehran metropolitan area is heavily affected by this rantier system, since 1970s. During 1970s, Tehran, politically and economically, transformed from an ordinary Asian capital to an international important city. In this condition, the Palavi regime intervened directly as its political centre. At this time, Tehran was become a complete pattern of a twofold structure. Also taking into consideration all the intermediate grades the city and urban was developed. This made the northern and southern parts in front of each other and created the growing social contracts.
  • Pages 15-26
    With the publication of the Brundtland Report carried the sustainability discussion into governments and businesses worldwide, much effort has gone into clarifying the meaning of the sustainability concept. To make the concept measurable and applied city sustainable idea, some new method was needed. So the method named ecological footprint has been presented.The ecological footprint method that developed by professor William Rees and D.r Mathis Wackernagel in the early 1990s. Accounting index that translates human resource demand to the land area required to produce the resources needed and sequester of CO2 or dispose of wastes. In this context, Rees and Wackernagel simply defined sustainability as living peacefully in relate comfort and with nature. The ecological footprint was originally conceived as a simple and elegant method for comparing the sustainability of resource use among different populations. It is now a widely consider as the indicator of sustainable development. Ecological Footprinting translates resource consumption into the land area required to sustain it, and allows for an average per capita Ecological footprint for a region or nation to be compared with the global average. Finally the consumption of these populations is converted into a single index called the land area. This area is then compared to the actual area of productive land that the given population inhabits, and the degree of unsustainability is calculated as the difference between available and required land. Unsustainable populations are simply populations with a higher ecological footprint than available land. It was also proposed that ecological footprints could be used for policies future of design and planning. Ecological footprints calculated according to this original method became important educational and planning tools in highlighting the unsustainability of global consumption.
  • Pages 27-32
    Today as the land-filling of solid wastes without taking into consideration the environmental issues would threaten the land greatly, the selection of an appropriate site for hygiene disposal of the wastes is a necessity. Analytic Hierarchy Process (AHP) is one of the most frequently used methods of multiple criteria choices. In site selection of an optimum place fro landfill in the city of Bonab located in East Azerbaijan Province, the AHP model has been used in the context of the software called Expert Choice. After the determination of AHP layers including goals, criteria, and the choices (landfill sites) a couple and paired comparison has been accomplished among the whole sample with the purpose of weighing all variables. Alongside the weighing for the samples, a comparison was done between the judgments that should not exceed 0.1%. The resulting findings were plotted in graphs. Among all 9 environmentally approved sites for landfilling in the study area, site No. 4 was selected as the preeminent landfill site.
  • Pages 33-44
    Forest ecosystems that have spent a long time to mature, offer important goods and services to humanity. Hence, utilization and exploitation of these resources should be based on careful assessment of their ecological value and potential. Ecological land evaluation is an approach based on land quality, vulnerability and potential assessment for different acceptable uses drawing upon related models. We used a geographical information system to prepare a data base including physiography and topography, elevation, slope, pedology, lithology, rainfall and temperature, forest density, tree growth and values for forest evaluation. The data base was clipped for the Dohezar and Sehezar watersheds in the north of Iran. Using seven descriptive models of forest capability in Iran through a systematic land evaluation, we determined forest potential based on the Boolean logic and Boolean raster layers of the prepared data base. Multiplication of the Boolean raster layers or constraints resulted in the recognition of classes 1 to 5 of the models whereas no class 6 and 7 were distinguished. Of the first 5 classes of the forest capability, class 3 had the highest share in terms of the areal coverage.
  • Pages 45-54
    According to performed classification by Ramsar convention (1971), Choghakhor is one of the most valuable wetlands of Iran. Despite of high abilities of perspective and variation of habitats, tourism valuations are not considered. In this study, promenade valuation Choghakhor wetland was estimated by using Zonal travel cost method. These methods is based on using map, sight, social-economical characteristics of visitors and also increase in cost and distant to area. Therefore by considering the wetland as the centre, 9 concentric circles with constant distances of 150 km were drawn around it which covers the whole country. After that population in each area was calculated by using existing map and statistics. In the next step by using completed questionnaire by viewers, social and economical data were derived and analyzed. According to existing data relation between travel cost and number of visitors was concluded. Then new number of visitors regarding to increasing costs was calculated by considering various inputs and adding them to total amount of available costs and request curve of wetland was drawn. Calculations showed that Choghakhor wetland has high promenade-economic value. Money making value depends on best natural location and beautiful sight around it. Concluded results from this study provided some valuable information to reach protection and graduation goals level of promenade of wetland without any harm to its ecosystem.
  • Pages 55-62
    Green space is counted as one of the important bases of each city, especially great cities like Tehran. With considering to vast application of urban Green Aria, the necessity of the managing these sources is felt more day-by-day. For proper managing each source, first the inventory of that source is taken into the consideration. Regretfully so far there has been no comprehensive studios pattern for studying the situation of urban forests and urban green area.In this study, by using of describing aerial photos as numerical, the urban green aria has been classified. After performed survays, it was certified that classification on numerical ortho photo mosaics is easier and more precise, comparing with manual description, and consequently this method was used. The method was in a way that at the first step, 23 pieces of aerial photos 1:800 and 1:10000 of year 1381 in District 6 of Tehran were orthofied by using PCI Geomatica software and then a mosaic of orthofied photos was prepared. In the next step, classifying on 5 classes was done on numerical ortho photo mosaic and the map was prepared because of this classification by using Arc Gis software. In addition, the surface and the length of the levels were calculated. These levels were as urban park in scale of fore arial and arial, urban park in scale of locality, tree complexes, linear trees and scattered trees.For calculating cover crown, dotted net with the distances of 1 millimeter (as numerical layer) was used and for creating a relationship between this element(cover crown), separately collecting statistics on the photo and in the field, sampling with the sample parts having a fixed surface (7 Ares) and 5-trees-transects were done.
  • Pages 63-72
    Sulfur utilizing autotrophic denitrification synthetic wastewater in up flow packed --bed reactor was evaluated under different concentrations of alkalinity and organic matter. The reactor was filled with granular elemental sulfur particles with diameters of 2.8-5.6 mm and porosity of 40%. The initial culture was prepared from sludge of Shahrak Ghods wastewater treatment plant. First, the stoichiometry ratios,? SO4/?NO3-N (sulfate produced to nitrogen nitrate removed) and? ALK. /?NO3-N (alkalinity consumed to nitrogen nitrate removed) were determined 7.05 and 2.92 mg/mg respectively by varying the influent nitrate concentration. Under sufficient alkalinity, complete nitrate removal occurred with 650 mg NO3-N/lit influent nitrate concentration and 0.792 Kg NO3-N/(m3-day) volumetric loading rate. As influent alkalinity decreased to values less than stoichiometry requirements, the nitrate removal efficiency decreased to a final percentage of 60.2% at 810 mg/lit alkalinity as CACO3. Under this condition, organic matter (methanol) was added to feed at concentrations of 247, 494 and 741 mg/lit, equivalent to 20%, 40% and 60% of stoichiometry requirements for heterotrophic denitrification. Results showed that by increasing the methanol concentration, the above stoichiometry ratios decreased to a final ratio of 2.66 and 0. 04 respectively and the overall nitrate efficiency increased up to 100%. Increasing effluent pH and turbidity (as an indirect determinant of effluent biological mass) and almost complete removal of influent methanol was also observed. All these changes imply the co-occurrence simultaneous sulfur based autotrophic and heterotrophic denitrification in bio reactor and show that the addition of controlled concentrations of organic matter to high nitrate wastewater with insufficient alkalinity not only compensates for the lack of alkalinity but also improves the performance of sulfur utilizing autotrophic denitrification
  • Pages 73-82
    During recent years oil products has decreased because of growing population and increasing demand to oil products and decreasing of crude oil extraction at compare to export. However, to achieve suitable levels of production, the use of improved technologies should be considered. Another way to prevent the evaporation and leakage from oil storage tanks and their products are using of storage tanks. Storage tank of hydrocarbons are important evaporation source of volatile organic compounds.In the present investigation the methods of hydrocarbon evaporation calculation is studied. Subsequently hydrocarbon evaporation is computed from Tehran's North-West storage tanks using Tank-4 software. All necessary parameters which influence evaporation from storage tanks are introduced into the software. Estimation of the evaporation rate of oil products from storage tanks requires comprehensive information. The Required data has been provided from National Iranian Oil Product Company. Tehran's North-West storage tanks is located in Shahran region and provide oil products of west of Tehran. There are 11 tanks, including five fixed roof and six floating roof tanks. The tanks are contained Gas oil, Gasoline and Kerosene. Ten tanks are active and one of them is under overhaul. The cylindrical tanks are with diameter of 44 meters and height of 14.64 meters. This software is designed to estimate evaporation from organic liquid storage tanks and need to specific information about tank (dimensions, construction conditions and color. ..), type of liquid (chemical components and liquid temperature. ..) and position of the tank (nearest city, temperature and. ..) to present the evaporation from these tanks to the air. Final report is included monthly and annual emission for each chemical material or combination of chemicals is stored in the tank. Evaporation rate is considered from three tanks with number one, five and six, respectively containing gas oil, gasoline and kerosene.
  • Pages 83-96
    The main objective of the research is to study noise pollution in Khorram Abad, presenting executive strategies to control or reduce it. Therefore, 38 stations were selected at the region to measure the noise level round-the-clock, and the samples were also taken for a week in the middle of spring and summer, 2007. The measurements were carried out during the day (7:00 AM to 10:00 PM) and night (10:00 PM to 7:00 AM). The measured noise parameters in the sampling stations were Lmin, Lmax, Leq, and Spl, and then also calculated using the formulas TNI, LN (L1, L10, L50, and L90), Ldn. The noise average equal levels obtained at the sampling stations were compared with the standard ones in Iran. At all stations, such values were more than the national standards. Moreover, 500 questionnaires (250 in spring and 250 in summer) were analyzed to study the resident's level of awareness and discontentment when facing noise pollution. Statistical analyses of the questionnaires showed a significant relationship between the men variable and nervousness, also between the women variable and the headache caused by traffic noises (in both seasons). The measured noise parameters in both spring and summer, also during days and nights in both seasons separately were statistically analyzed. The sampling stations at the three districts of the municipality were also analyzed regarding the parameters mentioned. Among the main results obtained by the research was providing noise alignment maps for the parameters Spl, Leq, Lmax, Ldn (for days and nights separately) in both spring and summer, on which the critical regions concerning noise pollution were identified. Then, due to the results obtained from the measurements and their comparing with standard values, and also regarding ways in other countries, suitable strategies were developed.
  • Pages 97-104
    Moisture and air pollutions intensify metallic and nonmetallic surface corrosions. Corroded surfaces exposed to rain washing cause pollution transportation in water and soil environment, especially in industrial areas. Investigation of storm runoff quality in Pars Special Economic Energy Zone (PSEEZ) has shown heavy metals in storm basins of gas refineries and petrochemical industries.In this paper, atmospheric corrosion in PSEEZ gas and petrochemical industries was investigated to determine metallic pollution sources. Considering the geographical location of industry, the topography, and prevailing winds, the location of four air monitoring stations were determined. Then, major air pollutants like sulfur dioxide, sulfatation rate, and chloride deposition as well as relative humidity were investigated in all four stations. Annual average concentrations of Zn, Cu, and Al showed that at present the severity of atmospheric corrosion in 62.5% of the time is moderate, in 33.3% is moderate to high, and in 4.2% is in the range of corrosive and very corrosive. Furthermore, based on annual averages, the severity of atmospheric corrosion for carbon steel was classified as very corrosive.
  • Pages 105-118
    Sulfuric acid production plants are one of the main sources of sulfur oxides, emission to the atmosphere. In the present study to control sulfur oxides of Sulfuric acid plant two methods have been selected. The first method is desulfurization by ammoniac (Plant A) and the second one is a combination of the first method and dry scrubbing process with calcium hydroxide as the absorbent material) Plant B). Concerning economical investigation two techniques were carried out regarding the conclusion of the simulation. Considering the simulation results by HYSYS v3.1 software, 110 tones of sulfur oxides production were eliminated daily in two methods. As elimination of sulfur oxides was nearly the same (110 tones daily) in both methods, the external costs of production reduction of SOX as a pollutant substance is the same, too. Therefore, economic index of these two methods were calculated through COMFAR? software with two presuppositions i.e. considering the external costs and not considering the external costs, the internal rate of return (IRR) in the first method was about 46% which is more than that of the second method (18%). Moreover, the payback period in the first method was 3 years which is less than that of the second method (5 years). Net present value (NPV) as a major criterion in economics was calculated, too. In the first method NPV was more than that of the second method which is a sign of an appropriate flow of cash in the first method. In cash flow of implementation of the second presupposition, there would be 541286 million rials save as the result of reduction of external costs. Consequently, the first method has economic priority over the second method for desulfurization of sulfuric acid production plants.
  • Pages 119-128
    Transport of pathogenic bacteria has been recently considered a major source surface and subsurface water contaminations. Soil could affect transport or filtering of bacteria depending on its physical and chemical properties. Calcium carbonate and calcium sulfate are two important minerals of arid and semi-arid soils that their effect on bacteria transport has not been investigated, yet. In this study, the influences of calcium carbonate (0, 5, 10 and 20 %w/w) and calcium sulfate (0, 5 and 10 % w/w) in sand mixtures on Pseudomonas fluorescens transport were studied under unsaturated condition the experiment was in factorial arrangement adapted to a completely randomized design with three replicates. The mixtures were poured into pyrex cylinders with length of 20 cm and diameter of 7 cm and a steady unsaturated flow was established. Then, bacteria suspensions of 106 cfu cm-3 were applied as step input on the columns. The effluent concentration was measured during leaching up to 5 pore volumes (PV). The calcium carbonate and calcium sulfate could significantly affect the effluent concentration. The highest and lowest amounts of bacteria transfer were recorded for sand and 20% calcium carbonate treatments, respectively. Calcium carbonate application significantly reduced the effluent concentration. The effect was significant for 0.25 PV, 0.5 PV, 1 PV, 2.5PV and 5 PV. However, the influence of calcium sulfate was not significant in all of the effluent volumes. Breakthrough curves obviously demonstrated the filtering and adsorption of bacteria when calcium carbonate and calcium sulfate and carbonate minerals which might be used to reduce the bacteria transport and/or subsurface water contamination.
  • Page 129
    This document provides feasibility study of using treated domestic wastewater in concrete mixing. Today, concrete is one of the most important construction materials. From first time that concert was used in construction materials, always the drinkable water used for concrete mixing water. Domestic wastewater contains about 400 ppm of organic materials. After the treatment of wastewater, concentration of organic matters will reduce to 20 ppm which is so low for affecting strength of concrete. Treated wastewater from SHAHRAKE GHODSE wastewater treatment unit was used in the experiments. Before using treated wastewater as the mixing water, it was analyzed in laboratory. Then the results were compared with US standards and UK standards. The sample was made of 3 main unit streams, primary sedimentation unit; secondary sedimentation unit and final outlet treated wastewater. Then the sample analysis was done by the Faculty of Environment in Tehran University. Based on the standards, for a standard block, when the reduction in strength of the sample is less than ten percent, the treatment of wastewater is suitable for using as the mixing water of concrete. In the situation of using enforcement concrete the block should cover with suitable materials to avoid cored of bar in concrete.