فهرست مطالب

مهندسی مکانیک - پیاپی 69 (اسفند 1388)

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 69 (اسفند 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انوشیروان فرشیدیان فر، مصطفی طوفانی صفحه 14
  • مهدی عباسقلی پور، بهزاد الستی، علی راحلی، شیدا رحمت فام صفحه 24
    در حال حاضر در زمینه پردازش تصویر در سطح دنیا مطالعات بسیار وسیعی صورت گرفته و کارهای صنعتی بسیار زیادی بر پایه آن در حال اجرا می باشد. پردازش تصویر جزء مهمترین و ضروری ترین قسمت های سیستم ماشین بینایی می باشد که بدین منظور در این مقاله ابتدا یک سیستم ماشین بینایی برای تصویرگیری از میلگرد های در حال حرکت طراحی و پیاده سازی شد سپس برنامه ای در قالب واسط گرافیکی کاربر کلی برای انجام اکثر عملیات پردازش تصویر طراحی و ارائه شد. این برنامه قابلیت انجام اکثر عملگرهای پردازش تصویر از جمله کانولوشن، فیلتر کردن، لبه یابی، آستانه گیری و غیره را دارد. یکی از کاربرد های این برنامه اندازه گیری قطر خارجی میلگرد در حین فرآیند نورد آن می باشد. آزمایشات انجام گرفته برای اندازه گیری قطر خارجی میلگرد های مختلف با این روش، دقتی در حدود 98 درصد را برآورد نمودند.
    کلیدواژگان: ماشین بینایی، پردازش تصویر، استخراج خصوصیات، عملیات نورد، واسط گرافیکی کاربر
  • عبدالرحیم رحیمی، شهرام وصفی اسفستانی صفحه 34
    تاثیرات محیط زیستی فعالیت های بشری امروزه به عنوان یکی از مهمترین محدودیت های رشد شناخته می شوند و برخی هم پا را فراتر نهاده و بیان می کنند که تاثیرات محیط زیستی با پیامدهایی که دارند کل حیات طبیعی را تهدید می کنند. وقوع بارانهای اسیدی، گرم شدن زمین، پاره شدن لایه ازن، انقراض برخی گونه های گیاهی و جانوری وغیره؛ همگی اتفاقاتی بودند که اهمیت مسایل محیط زیستی را در دهه های اخیر متذکر شدند.
    این تحقیق با استفاده از روش داده- ستانده محیط زیستی، پس از محاسبه میزان انتشار ذرات معلق در بخش های مختلف اقتصادی، نشان می دهد که شدت انتشار این ذرات در بخش های حمل ونقل بسیار بالاست و علاوه بر بخش های تولیدی، خانوارها و بخش های تولیدی نیز سهم قابل توجهی در انتشار ذرات معلق دارند.
    کلیدواژگان: آلاینده های محیط زیستی، جدول داده ستانده محیط زیستی، ضرایب انتشار مستقیم و غیر مستقیم، ذرات معلق، شدت انتشار
  • جواد مرزبان راد، حمیدرضا خلیلی صفحه 41
    امروزه آلودگی و جلوگیری ازاتلاف انرژی از مسایل اساسی هستند که در خودرو مطرح بوده و دولتها الزاماتی برای صنایع خودرو سازی جهت کاهش آلایندگی ومیزان مصرف سوخت خودروها در نظر گرفته اند. یکی از برنامه های اصلی و کلیدی جهت کاهش مصرف سوخت، استفاده و توسعه کاربرد مواد سبک وزن و بحث سبک سازی خودروها می باشد که جدیدا با جایگزین کردن پنل های ساندویچی سبک وزن با پنل های تک لایه فلزی در بدنه خودرو صورت می پذیرد. این پنل ها معمولا از دو لایه فلزی نازک در دو طرف پنل و هسته کامپوزیتی در مرکز پنل تشکیل شده اند.
    اولین نکته ای که در پنلها مورد توجه قرار می گیرد، توانایی مقاومت در برابر فرورفتگی و آسیب ناشی از بارهای استاتیکی و دینامیکی است که به مقاومت در برابر فرورفتگی ((Dent Resistance مشهور است. کاهش وزن در پنلها نباید باعث تخریب وتباه شدن مقاومت در برابر فرورفتگی پنل گردد. هدف این مقاله تحلیل مقاومت به فرورفتگی دینامیکی ورق پنل خودرو از جنس سه لایه فلز- کامپوزیت- فلز می باشد. در این مقاله استحکام یک پنل استاندارد مستطیلی در برابر این نوع فرورفتگی ها بررسی شده و توانایی آن در برابر بار های اعمالی تحلیل می شود. در تحلیل مقاومت در برابر فرورفتگی پارامترهای زیادی موثرند که در این تحقیق به بررسی اثر دو پارامتر بسیار مهم جنس و ضخامت پنل می پردازیم.
    کلیدواژگان: مقاومت به فرورفتگی دینامیکی، پنل ساندویچی، کاهش وزن خودرو، مصرف سوخت
  • علی آدم پیرا صفحه 54
    خطوط لوله به عنوان مهمترین ابزار جابجایی نفت و گاز، شریان اقتصاد و تجارت بسیاری از کشورها محسوب می شود. با توجه به هزینه ای که طراحی، ساخت، نصب، راه اندازی، بهره برداری، نگهداری، ارتقاء و تعمیر آنها در بر دارد، طبیعی است که در کانون توجه فناوری قرار گیرند و هزینه های عملیاتی و پژوهشی هنگفتی برای کاهش خسارات در مراحل ساخت تا تعمیر و ارتقاء آنها صرف شود. خطوط لوله از مناطق مختلفی مانند کوه ها، دشت ها، شهرها و دریاها برای شرایط فرآیندی مختلف مانند فشار، دما، نرخ عبور جریان، ترکیبات سیال، شرایط خورندگی، سمی بودن، قابلیت اشتعال و سایر خواص فیزیکی و شیمیایی عبور می کنند بنابراین هر ساله تحت تاثیر عواملی مانند خوردگی، دخالت عوامل ثالث، خطاهای عملیاتی، خرابکاری عمدی، حوادث طبیعی وغیره، دستخوش زوال می گردند. این مقاله با بررسی توزیع علل حوادث خطوط لوله در جهان، انواع عیب های مختلف و چگونگی پیدایش آنها را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: خطوط لوله، حادثه، خوردگی، شخص ثالث، بهره برداری
  • فرزاد جعفرکاظمی، بیژن رحیمی صفحه 67
    با توجه به مصرف بالای انرژی سیستمهای سرمایش در فصول گرم سال، در این مقاله به بررسی امکان خارج کردن چیلر از مدار سرمایش سیستم سقف سرد پرداخته می شود. در مواقعی از فصول گرم سال با توجه به دمای مرطوب هوای محیط، می توان چیلر را که به عنوان انرژی، برترین وسیله در سیستم سقف سرد می باشد، از مدار خارج و سیکل را با استفاده ار برج خنک کن (باز یا بسته) به جریان انداخت. برای این منظور می توان از یک برج بسته و یا از یک برج باز کوپل شده با یک مبدل حرارتی استفاده نمود که در این مقاله مقایسه ای نیز بین این دو سیستم صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: سقف سرد، چیلر، برج خنک کننده بسته، برج خنک کننده باز، مبدل حرارتی
  • مصاحبه
  • صفحه 82