فهرست مطالب

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 91 (آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله ها
  • فرید قدمی*، صادق رحمتی صفحه 16
    در دنیای امروز، حضور در عرصه رقابت جهانی، بیش از هر چیز، مستلزم افزایش سرعت ساخت برای انطباق با تغییرات سریع بازار به همراه ارائه محصولاتی با کیفیت بالاتر است. فناوری های نمونه سازی و ساخت سریع نیز در پاسخ به چنین نیازی ظهور و بروز پیدا کرده اند. استریولیتوگرافی،به عنوان یک فرایند چاپ سه بعدی، نخستین روش توسعه یافته در نمونه سازی سریع است. روش مذکور یک روش ساخت لایه به لایه است که در کمترین زمان ممکن قادر به تولید فرم های هندسی پیچیده ای است که تولید آنها با استفاده از روش های ماشینکاری متداول غیرممکن و یا بسیار وقت گیر است. با این همه، دقت ابعادی و استحکام فیزیکی نمونه های ساخته شده با استفاده از این روش، در مقایسه با روش های متداول ماشینکاری، هنوز به حد ایده آلی نرسیده است. این مقاله تلاش می کند با مرور، تحلیل و مقایسه مهم ترین پژوهش هایی که تاکنون در این زمینه انجام شده است، مقادیر بهینه پارامترهای تاثیرگذار در این فرایند را، به منظور بهبود دقت ابعادی در قطعات ساخته شده به روش استریولیتوگرافی، ارائه کند.
    کلیدواژگان: دقت ابعادی، نمونه سازی سریع، استریولیتوگرافی
  • رقیه لطفی* صفحه 22
    در این مقاله نانوسیالات به عنوان محیط های جدید انتقال حرارت مطالعه و بررسی شده اند. در این رهگذر، نخست ویژگی ها، مزایا، کاربردها و روش های تهیه این گونه های جدید از سیالات بررسی و پس از آن، به بخش تجربی کار پرداخته شده است. در بخش تجربی، نانومواد مورد استفاده در تهیه نانوسیالات (نانولوله های کربنی تک دیواره) سنتز و با استفاده از آنالیزهای مورد نیاز شناسایی شده اند. سپس، نانوسیالات با استفاده از روش دومرحله ای تهیه و رسانایی حرارتی آنها با استفاده از دستگاه سنجش رسانایی اندازه گیری شده است. درپایان، با استفاده از سیستم آزمایشگاهی ساخته شده، ضریب انتقال حرارت نانوسیالات اندازه گیری شده است.
    کلیدواژگان: نانوسیالات، نانولوله های کربنی، هدایت حرارتی، ضریب انتقال حرارت
  • محمد طاطار*، مهدی معرفت صفحه 32
    امروزه بخش مهمی از انرژی مصرفی کشور در ساختمان ها مصرف می شود. این در حالی است که در بیشتر این ساختمان ها می توان با اخاذ تمهیداتی خاص مصرف انرژی را کاهش داد. مقاله حاضر به بررسی نقش اجزای پوششی ساختمان در صرفه جویی غیرفعال انرژی در ساختمان می پردازد. در این رهگذر، ابتدا انواع گوناگون دیوارهای ترومب، دیوارهای دوپوسته ای و دیوارهای گرمای نهان نهفته معرفی می شوند. سپس عملکرد پنجره های دارای هواژل و شیشه دوجداره بررسی می شود. همچنین کاربرد سقف های سبز، سقف های سلول خورشیدی و سقف های سرمایش تبخیری، به عنوان ایده های قابل اعمال در سقف، معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: صرفه جویی غیرفعال، کاهش مصرف انرژی، اجزای پوششی ساختمان، هواژل
  • مهدی رمضان پور*، مهدی معرفت صفحه 40
    پیوندهای بای پس عروق قلبی، گاه پس از مدتی کارایی خود را از دست می دهند. عواملی که سبب این ناکارآمدی می-گردند به دو دسته عوامل همودینامیکی و ناهمسانی پیوند - شریان تقسیم می شوند. از این میان دسته نخست عوامل اثرگذارتری شناخته شده اند و چون عوامل همودینامیکی در محل پیوند به الگوی جریان وابسته اند، محققان با استفاده از دیدگاه مکانیک سیالاتی به بررسی این پدیده پرداخته و متوجه بروز تغییراتی در الگوی جریان در محل این پیوندها شده اند؛ تغییراتی که در یک شریان طبیعی وجود ندارد. تاکنون تلاش های بسیاری برای یافتن راهی برای جلوگیری از بروز این تغییرات انجام شده و در نهایت اصلاح پیکربندی این پیوندها به عنوان یکی از بهترین راه حل های این مسئله ارائه شده است. در این راستا پیکربندی های متنوعی چون انتها به انتها و انتها به کناره و کناره به کناره ابداع شده است. اما آنچه اهمیت دارد بررسی الگوی جریان در این پیوندها و مقایسه کارایی آنها با یکدیگر است، که آسان ترین و ارزان ترین راه مقایسه آنها استفاده از علم مکانیک سیالات و حل معادلات حاکم بر جریان در محل پیوند به کمک تکنیک های دینامیک سیالات محاسباتی است. در این مقاله تحقیقات انجام شده در این زمینه به تفصیل مرور می شود.
    کلیدواژگان: بای پس عروق قلبی، عوامل همودینامیکی، الگوی جریان، پیکربندی بای پس عروق قلبی، دینامیک سیالات محاسباتی
  • علی مهرکیش*، محمد مهدی رفیعی، حمیده رضوی صفحه 47
    طی سالیان گذشته موضوع خودروهایی با سوخت سبز ازجمله مهم ترین مواردی بوده است که توجه محققان و صنایع را به خود جلب کرده است. در ایران نیز این موضوع، با توجه به برنامه های کلان کشوری، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اما گسترش این صنعت معطوف به برآوردن نیازهای توسعه ای آن در کشور است؛ نیازهایی که مهم ترین آنها توجه به ارائه استاندارد مناسب تولید و گسترش مفاهیم شبیه سازی آن در صنایع مرتبط می باشد. در این مقاله ابتدا وضعیت استانداردسازی در صنعت خودروهای هیبرید الکتریک بررسی و در ادامه پاره ای از عوامل موثر در استانداردسازی در فرایند دورگه کردن ارائه می شود. سپس تلاش خواهد شد تا ابتدا اهمیت و جایگاه شبیه سازی در هیبریداسیون بررسی و در نهایت با معرفی پارامترهای موردنیاز شبیه سازی، امکان بررسی و مقایسه نرم افزارهای گوناگون در حوزه طراحی و مدل سازی مهیا شود، تا از این طریق زمینه عملیات نرم افزاری در دورگه کردن فراهم گردد.
    کلیدواژگان: سوخت سبز، خودروی هیبرید، الکتریک، نیازهای توسعه ای، استاندارد، مدل سازی و شبیه سازی
  • محسن نصیرزاده*، فرزاد جعفرکاظمی صفحه 58
    کلکتورهای فتوولتائیک - حرارتی، دستگاه هایی هستند که انرژی خورشیدی را به طور همزمان به جریان الکتریسیته و گرما تبدیل می کنند. مشکل عمده پنل های فتوولتائیک آن است که با افزایش دمای سطح سلول های فتوولتائیک، توان الکتریکی مفید خروجی آنها کاهش محسوسی پیدا می کند. با دفع حرارت از پنل ها، می توان از این اثر نامطلوب جلوگیری کرد. برای این منظور می توان با حرکت دادن یک سیال بر روی سطح پشتی پنل های فتوولتائیک، توسط انتقال حرارت جا به جایی، بخشی از این حرارت را از پنل جذب نمود و باعث کاهش دمای سطح پنل فتوولتائیک و افزایش راندمان الکتریکی آن شد. همچنین می توان از سیالی که با جذب حرارت، دمای آن افزایش یافته جهت مصارف گوناگون از جمله گرمایش آب مصرفی، خشک کن خورشیدی و جز این ها استفاده کرد. در این مقاله ابتدا عملکرد یک کلکتور فتوولتائیک - حرارتی بررسی می شود، سپس طرح های متنوع کلکتورهای فتوولتائیک - حرارتی مورد بررسی قرار گرفته و در پایان فعالیت های انجام شده در زمینه بهینه سازی کلکتور فتوولتائیک - حرارتی بیان می شود.
    کلیدواژگان: کلکتور، فتوولتائیک، حرارتی، انرژی خورشیدی
  • مهدی رحمانی*، فرامرز آشنای قاسمی، غلامحسن پایگانه صفحه 71
    امروزه با افزایش روزافزون تعداد خودروها، دفع تایرهای لاستیکی فرسوده به معضلی بزرگ در مبدل شده است. این در حالی است که امکان استفاده از پودر لاستیک ضایعاتی به عنوان یک پرکننده در بسیاری از کاربردهای صنعتی و تجاری مسجل شده است. برای این منظور لازم است تا ترکیب درصد مواد موجود در پودر تایرهای فرسوده تعیین شود. در این مقاله، از آنالیز TGA برای تعیین ترکیب درصد مواد موجود در فرمولاسیون تایرهای فرسوده استفاده شده است. اما تعیین مقدار نسبی Styrene و Butadiene در لاستیک SBR با این شیوه امکان پذیر نیست. لذا، برای رفع این مشکل از آنالیز Pyrolysis-FTIR استفاده و نتایج با نتایج آنالیز TGA مقایسه و مشاهده شد که نتایج هر دو روش رضایت بخش اند. همچنین اثر حضور پودر تایر فرسوده بر خواص مکانیکی پلی پروپیلن به صورت تجربی بررسی شد. تمامی نمونه ها در یک اکسترودر دوپیچه همسوگرد مخلوط شدند و به وسیله قالب ریزی تزریقی به شکل نمونه های استاندارد آزمون های کشش و ضربه درآمدند. نتایج آزمایش های مکانیکی نشان داد که افزودن پودر تایر فرسوده به ماتریس پلی پروپیلن سبب افزایش استحکام ضربه و کاهش مدول یانگ، تنش تسلیم، استحکام کششی و ازدیاد طول نسبی در شکست ماتریس پلی پروپیلن خواهد شد.
    کلیدواژگان: بازیافت، پودر تایر فرسوده خودرو، پلی پروپیلن، الاستومر، آنالیز TGA، آنالیز Pyrolysis، FTIR، خواص مکانیکی