فهرست مطالب

مجله مهندسی مکانیک
پیاپی 93 (اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله
  • آرمین رشیدی مهرآبادی*، حسین مهبادی صفحه 16
    در این مقاله به طراحی شاسی فضایی قابل مونتاژ برای یک نمونه خودروی هدایت خودکار چندمنظوره پرداخته شده است. پس از تعیین شکل هندسی شاسی، با شبیه سازی بارگذاری اعمالی که شامل حمل قطعات و بار یدک می باشد، شاسی در نرم افزار انسیس تحت بهینه سازی قرار گرفته و قطرهای داخلی و خارجی مقاطع لوله ها با توجه به ضریب اطمینان مجاز طراحی و با هدف کاهش وزن و قرارگیری تنش ها و تغییرمکان های سازه در محدوده مجاز حاصل شدند. سپس مفصل طراحی شده در برابر بار استاتیکی و متغیر با زمان تحت تحلیل استاتیک و خستگی قرار گرفته است. در انتها شاسی طراحی شده از حیث هزینه ساخت و مواد اولیه بهینه خواهد بود.
    کلیدواژگان: طراحی، شاسی، تحلیل اجزاء محدود، بهینه سازی، خستگی
  • احسان هدایی، مهرداد جوادی*، علی برومندنیا، حامد صادقی صفحه 25
    در این مقاله میزان و محل خوردگی در کف یک مخزن نفتی بررسی شده است. چون پایش کف یک مخزن نفتی از سایر قسمت های آن دشوارتر است، این مقاله بر این قسمت تمرکز کرده است. با قراردادن تعدادی حسگر پیرامون یک مخزن مملو از فرآورده های نفتی، داده های آکوستیک امیشن جمع آوری شده است. روش به کار رفته جهت مکان یابی نقاط خوردگی روش مثلثی می باشد. با استفاده از نتایج آزمون آکوستیک امیشن، وجود خوردگی در برخی از صفحات موجود در کف این مخزن مشهود است. مقایسه نتایج حاصل با سایر روش های غیرمخرب ازمون مخزن، حاکی از همخوانی خوب ازمون آکوستیک امیشن در مخزن مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: کف مخازن نفتی، آکوستیک امیشن، خوردگی، مکان یابی
  • محمد مهدی ابوترابی زارچی*، عباس قاسمی مبارکه صفحه 32
    کاهش نیروی برشی در یک فرایند ماشینکاری دارای مزایای فراوانی چون افزایش عمر ابزار و بهبود کیفیت سطح قطعه کار است. از جمله روش های موثر برای کاهش نیروی برشی در چند دهه اخیر، اعمال ارتعاش اولتراسونیک به ابزار یا قطعه کار در فرایندهای ماشینکاری است. از بین فرایندهای اصلی براده برداری، تحقیقات کمتری در مورد فرایند فرزکاری به کمک اولتراسونیک انجام شده است. در این مقاله، تحلیل المان محدود فرایند فرزکاری به کمک اولتراسونیک برای نخستین بار انجام و نتایج به دست آمده از شبیه سازی با نتایج تجربی موجود در مقالات دیگر مقایسه شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که بیشینه نیروی برشی در فرایند فرزکاری به کمک اولتراسونیک بزرگتر از فرایند فرزکاری معمولی است، اما میانگین نیروها در روش فرزکاری اولتراسونیکی کمتر از روش فرزکاری معمولی است. در فرزکاری اولتراسونیکی، افزایش دامنه ارتعاش باعث افزایش بیشینه نیرو و کاهش میانگین نیروی برشی می شود. افزایش فرکانس ارتعاش روی بیشینه نیروی برشی در فرزکاری اولتراسونیکی اثری ندارد، اما میانگین نیروی برشی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی المان محدود، فرزکاری معمولی، فرزکاری به کمک اولتراسونیک، دامنه ارتعاش، فرکانس
  • سامان خلیل پورآذری* صفحه 38
    فرایند هابینگ از جمله روش های متداول براده برداری برای تولید چرخ دنده های ساده با ابعاد گوناگون است. در فرایندهای براده برداری انتخاب روانکار مناسب از عوامل مهم در افزایش میزان تولید و ارتقاء کیفیت قطعات تولیدی است. در این مقاله از روانکار حاوی نانوذرات آلومینا در روغن 25W-50 برای انجام فرایند هابینگ استفاده شده است. در ابتدا با هر یک از دو روانکار معمولی و روانکار حاوی نانوذرات آلومینا دو چرخ دنده ساده مشابه از جنسDIN1.7131 تولید گردید. برای انجام فرایند هابینگ از یک ابزار هاب نو و یکسان برای هر یک از دو روانکار استفاده شد. سپس به منظور بررسی تاثیر نوع روانکار بر کیفیت قطعات تولیدی، مقادیر زبری متوسط، بیشترین مقدار زبری و زبری ده نقطه چرخ دنده ها با استفاده از دستگاه زبری سنج مدل MarSurf PS1 مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه نتایج نشان می دهد که کاربرد نانوذرات آلومینا در فرایند هابینگ می تواند سبب کاهش یک دهم میکرونی مقدار زبری متوسط سطح، نسبت به چرخ دنده های مشابه تولیدشده با روانکار معمولی گردد.
    کلیدواژگان: فرایند هابینگ، نانوذرات، آلومینا، زبری سطح، چرخ دنده ساده
  • بررسی تجربی و تحلیلی خواص مکانیکی آلیاژ ای. 16061 ریزساختار حاصل از فرایند اکستروژن در کانال های هم مقطع زاویه دار
    محمد زارعی*، خلیل خلیلی، مهدی سلمانی تهرانی، یاشار بیات اصل صفحه 47
    در فرایندهای تغییر فرم پلاستیکی شدید کرنش های شدیدی به نمونه اعمال می شود که موجب ریزدانگی و تغییر خواص مکانیکی مواد می گردد. ازجمله معروف ترین این روش ها، اکستروژن در کانال های مقطع زاویه دار یا به اختصار ECAP است. در این مقاله فرایند ECAP برروی نمونه های آلیاژ آلومینیوم 6061 به منظور دستیابی به ساختار ریزدانه در دو مسیر A و BC تا 10 مرحله انجام و خواص مکانیکی آن بررسی شده است. در این رهگذر، مشاهده شد استحکام کششی، سختی و قابلیت ماشینکاری نمونه ها نسبت به نمونه اولیه در هر دو مسیر افزایش یافته است. نمودار استحکام کششی نمونه ها در هر دو مسیر با هم مقایسه و بهترین مسیر و مرحله فرایند مشخص گردید. همچنین مشاهده شد که مسیر A نسبت به مسیر BC ارجحیت دارد. بهترین نمونه ها از میان نمونه های آزمایش شده، نمونه های 3 و 4 مرحله عبور در مسیر A می باشند. این انتخاب با توجه به ساختار نمونه، میزان انرژی مصرفی جهت تهیه آن و بالاترین استحکام کششی نهایی بوده است. همچنین این فرایند با نرم افزار آباکوس نسخه 11/6 شبیه سازی و میزان توزیع کرنش در نمونه ها و نیروهای وارده بر آنها بررسی شد. برخلاف نیروی وارده، میزان کرنش های اعمالی به نمونه ها در مسیر BC بیشتر بود.
    کلیدواژگان: اکستروژن در کانال های مقطع زاویه دار، ECAP، خواص مکانیکی، آلیاژ ای، 16061، مواد ریزساختار
  • آرش قنبری*، رضا نج صفحه 57
    مبدل های حرارتی پوسته - لوله به طور معمول با لوله های مسطح ساخته می شوند، اما وجود برخی محدودیت ها و مشکلات در این نوع لوله ها، شرکت ها و مراکز تحقیقاتی را برآن داشته است که با استفاده از فناوری های جدید بر این محدودیت ها و معایب غلبه کنند. دراین مقاله به بررسی عملکرد مبدل های پوسته - لوله با لوله های پیچشی در هر دو سمت پوسته و لوله پرداخته خواهد شد. این نوع مبدل ها در قسمت پوسته دارای مزیت هایی نسبت به مبدل های با لوله های مسطح می باشند که شامل افزایش راندمان انتقال حرارت، کاهش میزان افت فشار در طول پوسته، کاهش میزان رسوبات و خوردگی به علت عدم وجود بافل ها و کاهش چشمگیر میزان ارتعاشات ناشی از عبور جریان است. نتایج تحقیقات روی لوله ها نشان می دهد میزان انتقال حرارت برای لوله های پیچشی در دبی های بالاتر (5/1 لیتر در دقیقه) حدود 45 درصد بهتر است و افت فشار در طول لوله برای جریانهای آشفته (رینولدز 6000) حدود 40 درصد بالاتر خواهد بود. این روند در دبی های پایین تر برعکس خواهد بود، به این صورت که میزان انتقال حرارت برای لوله های مسطح در دبی های پایین (25/0 لیتر بر دقیقه) حدود 9 درصد بهتر است.
    کلیدواژگان: مبدل حرارتی پوسته، لوله، لوله پیچشی، لوله مسطح، انتقال حرارت
  • یادداشت
  • امیر نجف زاده صفحه 65
    در این یادداشت ضمن تعریفی از مفهوم تجارت الکترونیکی، مزایای استفاده از آن در تجارت جهانی و فرآیند کاربرد آن در معاملات تجاری توضیح داده خواهد شد و علل عدم گسترش این پدیده در کشورمان و راهکارهای پیشرفت در این زمینه ارائه خواهد شد. همچنین تجارت الکترونیک و شاخه های متعدد آن در قرن حاضر از ضروریات چشم ناپوشیدنی می باشد، بنابراین لازم است نخست موانع محیطی شناخته و اولویت بندی شوند سپس ضریب اهمیت هر کدام را معین کنیم و با ارائه راه حل در نهایت الگویی جهت پیاده سازی مناسب تجارت الکترونیک ارائه نماییم.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، استاندارد ادیفاکت، اینترنت، کارت اعتباری، پول الکترونیکی