فهرست مطالب

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1383)

  • پژوهش های حقوق تطبیقی
  • تاریخ انتشار: 1383/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی سروی مقدم صفحه 1
    در تنظیم معاهدات و کنوانسیونهای دو یا چند جانبه که به نحوی با اصطلاحات تبعه، شهروند، رعیت، سکنه و غیره ارتباط پیدا می کنند، شناخت کامل مصادیق این اصطلاحات حائز کمال اهمیت است، زیرا در حقوق بعضی از کشورها، اصطلاحات گوناگونی با مفهوم شبیه «تابعیت» کاربرد دارد که فرق آنها از نظر شمول و کمیت مصادیق بسیار زیاد است.
    هدف اصلی این مقاله مطالعه واژگان مشابه «تبعه و تابعیت» در سیستمهای حقوقی ایران، بریتانیا، آمریکا و فرانسه و در حد امکان، نشان دادن مشابهتها و تفاوتهای موجود بین آنها است.
    خلاصه نتایج حاصل از این بررسی این است که در حقوق ایران، اصطلاحاتی مشابه «تبعه و تابعیت» کاربرد دارند که صرفا با همان مفهوم تابعیت، کلیه اتباع ایران را به طور مساوی شامل می شوند، در حالی که در حقوق بریتانیا طبق قانون تابعیت 1981، اتباع و شهروندان در داخل و خارج آن کشور به سه طبقه تقسیم بندی شده اند. در حقوق ایالات متحده اتباع و شهروندان به دو طبقه «شهروندان ایالات متحده» و «اتباع ایالات متحده» طبقه بندی شده اند که مشمولین طبقه اخیر نسبت به طبقه اول از حیث کمیت و نیز حقوق اجتماعی به هیچ وجه قابل مقایسه نیستند و بالاخره، در حقوق فرانسه چهار اصطلاح مشابه ولی با مصادیق و حقوق اجتماعی متفاوت وجود دارد.
    کلیدواژگان: رعیت، شهروند، معاهدات و کنوانسیونهای دو و چند جانبه، تبعه
  • شیوه های پرداخت ضمانتنامه های بانکی و ماهیت اسنادی آنها
    مرتضی شهبازی نیا صفحه 17
    بی اغراق مهمترین بخش هر ضمانتنامه بانکی را ترتیب مقرر برای پرداخت وجه آن تشکیل می دهد. در واقع شیوه پرداخت ضمانتنامه جایگاه هر یک از طرفین آن (ضمانت خواه، ذی نفع و بانک) و حدود مسئولیت آنها و نیز وضعیت مستقل یا تبعی بودن تعهد مندرج در خود ضمانتنامه را مشخص می سازد. برای مثال، وجه ضمانتنامه ممکن است به صرف درخواست ذی نفع، قابل پرداخت می باشد که در این صورت، ذی نفع ضمانتنامه از موضع قویتری در رابطه تجاری مرتبط برخوردار می شود و تعهد مندرج در ضمانتنامه نیز کاملا مستقل از تعهد مورد تضمین تلقی می گردد. اما اگر وجه ضمانتنامه در مقابل ارائه رای دادگاه یا داور قابل پرداخت باشد، ضمانتنامه فایده ای فراتر از انواع سنتی و تبعی ضمان برای ذی نفع در پی نخواهد داشت.
    صرف نظر از شیوه پرداخت مقرر در ضمانتنامه، ویژگی مشترک همه شیوه ها، با توجه به نظام حقوقی و رویه تجاری فعلی حاکم درباب این سند «اسنادی بودن» آنها است؛ به این مفهوم که در همه شیوه های مذکور، پرداخت صرفا در مقابل ارائه اسناد معین در متن ضمانتنامه صورت می گیرد که ممکن است درخواست ذی نفع به تنهایی یا همراه با گواهی شخص ثالث، حکم دادگاه یا نظریه داور باشد. بانک ضامن در مقام رسیدگی به درخواست مطالبه وجه ضمانتنامه، جز بررسی و احراز مطابقت ظاهری اسناد ارائه شده با شروط مندرج در متن ضمانتنامه وظیفه دیگری ندارد.
    کلیدواژگان: اولین درخواست، بانک ضامن، شروط پرداخت، قرارداد پایه، ماهیت اسنادی، ضمانتنامه بانکی
  • محمود صادقی صفحه 35
    در این مقاله پس از تبیین مفهوم، پیشینه و موقعیت کنونی همانندسازی انسان،اعم از همانندسازی زایشی و همانندسازی درمانی، دیدگاه مراجع و صاحبنظران مختلف ادیان آسمانی (مسیحیان، یهودیان و مسلمانان) در این زمینه بیان و گزارشی از سیاستها و رویکردهای قانونی راجع به دنیا ارائه شده و سپس این مساله از نظر فقه اسلامی، به ویژه فقه شیعه مورد بررسی قرار گرفته است.
    حاصل این تحقیق، به اجمال، عبارت است ازاینکه از نظر فقه اسلامی، اگر نتوان قائل به حرمت ذاتی همانندسازی زایشی انسان شد، توجه به زیانها و پیامدهای سوء اجتماعی و اخلاقی این عمل، به ویژه به هم خوردن نظام خانواده، ایجاد اختلال در وضعیت قرابت و نسب کلونها، اختلال نظام جامعه و نیز وجود احتمال قوی دال بر بروز اختلالات جسمی و روانی در کلونها، ورود آسیب و زیان به زنان دهنده تخمک و مادران جانشین، و همچنین ادله مربوط به احترام نفس انسان و لزوم صیانت آن از آسیب و قواعدی مانند قاعده لاضرر و لزوم پرهیز از اختلال نظام، اقتضای منع آن را دارد. اما همانندسازی انسان برای کاربردهای درمانی و پژوهشی و استخراج سلولهای بنیادین از جنین کلون شده، با عنایت به اینکه ادله احترام جنین، ناظر به مراحل پس از استقرار آن در رحم مادر است و با توجه به اینکه انتظار می رود این پژوهشها منتهی به تحولات و پیشرفتهای بسیار با اهمیت علمی در عرصه طب زیستی و نافع برای کل جامعه بشری بشود، قابل تجویز به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فقه اسلامی، همانندسازی درمانی، همانندسازی زایشی، همانندسازی انسان
  • سید درید موسوی مجاب صفحه 61
    بیش از شش دهه از زمان انتشار اثر مهم و ماندگار «ادوین اچ. ساترلند»1 تحت عنوان «جرم یقه سفیدی»2 می گذرد. وی این موضوع را به اعتبار اهمیت آن برای جامعه مدنی آمریکا تشریح کرد و در این مسیر، آغازگر اهتمام دقیق و انجام پژوهشهای جرم شناسانه عمیقی شد که بعدها از سوی جرم شناسان بزرگی دنبال گردید.
    بر اساس دیدگاه جرم شناسان، «بزهکاران یقه سفید»3 که اصولا فاقد وجدان اخلاقی اند، از یک سو، از توان و استعداد بزهکاری بسیار زیادی برخوردارند و از سوی دیگر، میزان سازگاری و قابلیت اجتماعی آنان نیز بالا است. همین امر، مبین آسیبهای احتمالی ناشی از حالت خطرناک این بزهکاران خوش سیما است.
    بزهکاران یقه سفید، اغلب به طبقات اجتماعی بالا- اعم از سیاسی، اقتصادی یا اجتماعی- تعلق دارند و با بهره گیری از قدرت و نفوذ مؤثر خود، به ارتکاب جرایمی همچون کلاهبرداری، اختلاس، ارتشا، جعل، سوء استفاده از کارتهای اعتباری و دیگر جرایم مشابه اقدام می کنند. آنها به لحاظ ظاهر آراسته، و جاهت عمومی و در پناه هوشیاری و مقبولیت اجتماعی، بزهکاران «یقه سفید» نام گرفته اند. در نتیجه اقدامات بزهکارانه آنان، گاه تا مدتها آثار شوم و دهشت باری بر ابعاد ساختاری جامعه به ویژه بعد اقتصادی سایه می افکند. لذا، بررسی و مطالعه جرم یقه سفیدی از دیدگاه جرم شناختی، با توجه به گسترش روز افزون این جرم و پیامدهای مخرب آن در جوامع، و لزوم اتخاذ تدابیر اساسی و مؤثر در برخورد با بزهکاران یقه سفید، ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: قدرت و نفوذ مؤثر و جاهت عمومی و هوشیاری، جرم، یقه سفید
  • محمدجعفر حبیب زاده صفحه 85
    شورای نگهبان با استناد به اصل 99 قانون اساسی که نظارت برانتخابات مجلس را بر عهده آن نهاد قرار داده، اقدام به تاسیس دفاتر دائمی نظارت در استانها می کند. وزارت کشور و برخی استانداران با استناد به ماده 25 قانون انتخابات مجلس، به عنوان مسئولان حسن جریان انتخابات، ضمن اعلام غیر قانونی بودن دفاتر مزبور با صدور اطلاعیه و بخشنامه، همکاری با آنان را منع می کنند. حاصل این نزاع طرح دعوای شورای نگهبان در دیوان عدالت اداری است که در نهایت منجر به صدور دادنامه شماره 229 و ابطال اطلاعیه و بخشنامه های مزبور می گردد.
    در این نوشتار، فارغ از جدالهای سیاسی موافقان و مخالفان اقدامات مذکور، تلاش شده است با توجه به آموزه های حقوقی و اصول راهبری دادرسی، ادله طرفین تحلیل و دادنامه مزبور نقد شود و در نهایت به این نتیجه رسیده ایم که رای دیوان دارای اشکالات عدیده ماهوی و شکلی است و نیز نمی تواند به عنوان مستندی برای قانونی تصور کردن دفاتر مذکور تلقی شود.
    کلیدواژگان: شورای نگهبان، دفاتر نظارتی
  • علیرضا باریکلو صفحه 107
    یکی از عوامل مهم که در تمتع یا عدم تمتع شخص از بعضی از حقوق مؤثر است، جنسیت است. بنابراین، اگر شخصی اقدام به تغییر جنسیت کند لازم است بررسی شود که این موضوع چه اثری بر حقوق او خواهد گذاشت.
    حقوق چنین شخصی ممکن است، حقوق قراردادی و یا غیر قراردادی باشد. در مورد اثر تغییر جنسیت بر حقوق قراردادی باید دید تغییر جنسیت چه اثری بر قرارداد خواهد گذاشت. برای بررسی اثر تغییر جنسیت بر قرارداد به نقش جنسیت در قرار داد توجه شود؛ اگر نوع جنسیت در انعقاد قرارداد نقش اساسی داشته باشد با تغییر جنسیت کشف می شود که قرارداد ار ابتدا باطل است، ولی اگر جنسیت نقش شرطی و فرعی ایفا کند، قرارداد باقی و حقوق ناشی از آن نیز محفوظ است و طرف دیگر می تواند آن را فسخ کند.
    تغییر جنسیت نسبت به حقوق مکتسب غیر قراردادی، که شخص بر مبنای جنسیت سابق کرده، مشروط بر اینکه جنسیت سابق در بقای آن نقش اساسی نداشته باشد، اثری ندارد. علاوه براین، شخص از حقوق مربوط به جنسیت جدید متمتع است و می تواند آن را استیفا کند.
    در این مقاله، آثار حقوقی تغییر جنسیت بر طبق قواعد حقوقی حقوق ایران و فقه اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اثر، تغییر جنسیت، حق، حقوقی، نکاح، قرار داد
  • محمدعلی خورسندیان صفحه 131
    در حقوق ایران، بیشتر قراردادهای مقاطعه کاری، تابع احکام اجاره اشخاص است؛ اما بعضی از مصادیق مقاطعه کاری، دارای ویژگی هایی است که این قرارداد را به بیع نزدیک می کند. بیع، عقدی است برای انتقال مالکیت اعیان، ولی انتقال منافع در برابر عوض، به وسیله عقد اجاره صورت می گیرد. زمانی که منافع منتقل شده نیروی کار انسان باشد، عقد مربوط، اجاره اشخاص است. این نخستین معیار جدایی بین بیع و مقاطعه کاری است، اما در پاره ای از موارد این معیار کافی نیست. قراردادهایی که در آن مقاطعه کار علاوه بر تعهد به انجام کار، به ارائه مواد و مصالح نیز می پردازد با بیع مشتبه می گردد. برای تمیز دو قرارداد به معیارهای دیگری نیاز است. در این زمینه نظرهایی مطرح شده: بعضی گفته اند اگر مواد توسط سازنده تهیه شود در هر حال قرارداد بیع است و بعضی دیگر عقد مرکب را پذیرفته اند. گروهی هم همواره قرارداد را مقاطعه کاری دانسته یا پیشنهاد کرده اند براساس هدف مشتری از قرارداد آن را طبقه بندی کنیم. معیار دیگر، توجه به ارزش اقتصادی کار یا مواد یا توجه به تعهد اصلی است. در نهایت هر یک از نظریات کاستی هایی دارد که در این زمینه باید نخست در پی تحلیل قصد طرفین بود. اگر قصد ایجاد دو عقد جداگانه یا یک عقد و شرط ضمن آن وجود داشته باشد باید براساس آن به توصیف قرارداد اقدام کرد؛ اما اگر قصد طرفین چنین نباشد یا نتوان یک تعهد را به عنوان تعهد اصلی یا اثر عقد برتری داد، دسته بندی قرارداد به عنوان یک عقد نامعین منطقی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اجاره اشخاص، بیع، قرارداد ساخت، مقاطعه کاری
  • سید مهدی انجوی نژاد صفحه 153
    وقف به عنوان نهادی که تداوم صدقات را امکان پذیر می سازد از زمانهای قدیم بین ملل مختلف، معمول بوده، ولی در دین اسلام، به جهت تاکید قرآن و سنت به دستگیری از ضعفا و فقرا و توجه مسلمانان بر امور خیریه، اهمیت بیشتری کسب کرده است، به کیفیتی که مورد بحث و تدقیق فقها قرار گرفته و جوانب مختلف آن تحت شمول ضوابط و قواعد فقهی درآمده است. با تدوین قانون مدنی و اختصاص مواد 55 تا 91 به آن، وقف، به صورت تاسیس حقوقی موضوعه شکل یافت و با ایجاد سازمان اوقاف، اداره آن نیز تحت کنترل قانون و دولت آمده گسترش فعالیت دولت در امور نظارت بر مالکیت و اتخاذ سیاستی برای تحدید مالکیت خصوصی، در جهت تامین اهداف مختلف، منجر به تدوین قوانینی شده است که موقوفات را هم در بر گرفته که اهم آنها، ناظر به فروش مال مورد وقف و تبدیل به احسن است. در این تحقیق تلاش شده تا فرایند تغییرات قوانین بررسی و مبانی بیع وقف و تبدیل به احسن به طور شفاف طرح گردد تا با در نظر گرفتن مصالح وقف، امکان استفاده مطلوب از موقوفات در چارچوب نیت واقعی واقف فراهم آید تا راهگشای تدوین قوانین مناسب در این امر گردد.
    کلیدواژگان: بیع وقف، تبدیل به احسن، رقبات موقوفه، وقف خاص، وقف عام، حبس مال
|
  • Mastafa Sarvi Moghaddam Page 1
    It is of an outstanding importance that, when signing a bilateral or multilateral treaty or convention, in which one of the legal terms such as national, citizen, subject, ressortissant and the like is involved, a correct and proper expression is selected and adopted in it. This is because the coverage of some of these terms in the laws of certain countries is much different from those in other countries. This research aimed at conducting a study on the subjects of all legal terms and expressions similar to “national and nationality” in the laws of Iran, UK, USA and France in order to show their similarities and differences. The results showed all the terms used in Iranian law hold the general meaning of national and nationality, witch cover equally all Iranians; whereas in UK’s “1981 Nationality Act”, three different categories of internal and overseas nationalities and citizenships are recognized. In the US legal system, the citizens and nationals are divided into two different groups: “the US citizens and” “the nationals of United States”. The number of subjects and social rights of the former are incompatible to the latter. Finally, in French law, there are four similar expressions each of which varys in number of subjects as well as social rights.
  • Payment Mechanism of Independent Bank Guarantees And Their Documentary Nature
    Page 17
    The Condition of payment form the heart of the guarantee. They determine the actual benefits for the beneficiary and the risk exposure for the account party/principal debtor. For example, it is the clause that payment will be made on the beneficiary’s first demandwithout any proof of default that renders this particular guarantee totally different from the traditional or accessory guarantee. On the other, aguarantee payable upon submission of an arbitral or court decision is in substance hardly different from the contract of accessory guarantee. While different as regards the degree of default, all conditions of payment share a common characteristic, namely their documentarynature. All of them require the submission of documents and the bank’s duty is confined to examining whether these documents comply with the documents prescribed in the guarantee. It is this documentary nature of the conditions of payment, which enables the bank to perform its function.
  • Mahmoud Sadeghi Page 35
    After a description of human cloning, and a review of various divine religious authorities point of views (Christian, Jewish and Islamic) and a report of legal attitudes and global policies on human cloning, both reproductive and therapeutic, we shall discuss this matter according to the Islamic, especially Shiat jurisprudence. As a general result of this research, human reproductive cloning, if could not intrinsically be prohibited, it seems unjustifiable because of its various bad consequences, such as disorder of family system, confusion of clones family relations, possibility of body and mental diseases for clones and suffers of egg donors women and surrogate mothers, regarding to a number of Islamic jurisprudence rules, such as rule of self preservation and necessity respect for human beings and the leading rule of “la zarar” (ban of causing harm to oneself and other) and prevention of confusion of social system order, etc. However use of cloned human embryos for research and exploitation of stem cells to produce transplantable tissues and organs, seems, acceptable, regarding to the important promises of these researches for scientific development in the field of biomedicine, with high benefits for the mankind and bearing in mind that reasons in the authentic Islamic texts for respect of human embryo are related to its post implantation stages.
  • Page 61
    More than six decades past since the important and everlasting work of Edwin H. Sutherland, The famous professor of penal sociology in the U.S.A, entitled “white-collar crime”, has been published. Sutherland explained this topic in terms of its importance for the civil society of the U.S.A, and opened a new way which was later pursued by the celebrated criminologists. From the criminologists point of view, white- collar criminals who have no ethical conscience, enjoy high ability to commit a crime on one hand, and their conformitibility is in a high level on the other hand. This point expresses the probable harms of these good- looking criminals and their dangerous state. White- collar criminals belong to high social classes, they enjoy power and effectual influence. They commit crimes such as fraud, embezzlement, bribery, forgery, abuse of credit cards, efc. In Sutherland’s definition, “white-collar crime” is a crime committed by a person of high status in the course of occupation. They are called white - collar criminals, because of their plausible face, public reputation, intelligence and being under social acceptability. The effects of their criminal acts are in a manner, which their results predominantly remain for a long time. However, it’s necessary to study the white- collar crimes whit respect to their destructive effects on communities through a comprehensive approach, especially from criminologicaly aspects.
  • Page 85
    The Guardian Council under the Art. 99 of the Constitutional Law is responsible for the supervision of the parliament elections – takes action to establish permanent supervisory offices in the provinces. The Home Office and some Istambuls, as responsibles for the performance bond, announce that the mentioned offices are illegal. They also forbid collaboration with these offices by issuing of notices and directives. The result of the this struggle is the action of Guardian Council in Administrative Tribunal of Justice which led to the pass of the “sentence number 229” which nollifys the aforesaid notices and directions. In this article, free from for and against political discussions, we try to analyse the parties’ reasons and the sentence 229 by paying attention to the legal doctrines and guidelines. Finally, it has been concluded the order of the Tribunal has many formal and substantial problems. Also, it could not be regarded as a basis for the legality of the mentioned offices.
  • Ali Reza Barikloo Page 107
    Gender is one of the important factors which has effect on the possessing of somrights. Therefore, if a person changes her gender, it is necessary to consider that what effect this change has on his or hos or her rights. If the rights of such person are resulting from a contract; in this case the role of gender in the contract must be considered; if it has an essential role, the contact is void, while if it has no essential role, the contract is valid but the other party has the right to cancel the contract. The transgender has no effect on the acquired right of a person who has changed his or her gender provided that his or her past gender had not any role on it’s subsist and he or she can posses the other rights in accordance with his or her new gender. In this article, the legal effects of sex-change. in accordance with the legal principles of Iranian Law and Islamic Jurisprudence, have been studied.
  • Mohammad Ali Khorsandian Page 131
    In the lranian Civil Law, like French law, contract agreement is one kind of hire or personal employement. But there are some contracts that their nature is near sale. Sale is a contract for transfering the possession of objects, but transfering the possession of interest is subject to hire agreements. In contracts that contractor undertakes to work, also presents materials, therefore we confuse between the nature of sale and contract agreements. For distinction between these two agrements, authors suggest several criteri: 1. Some scholars put this contract in sale category, 2. Some, accept complex contract in this case, 3.The other believe that this contract is always Contract agreement and 4.The last solution is consideration of the intention of client from agreemts or, 5.Consideration of the economical value of the work and materials or finding primal engagement. Each criterion has some limitations. It seems in the first step that we must distinguish the primal obligation and if we couldnt find it, must define the contract as an inspesific contract.
  • Seyyed Mehdi Enjavi Nezhad Page 153
    Poius endownment, as a behaviour that makes possible the continuity of charity has been common among various nations from long ago; however, in Islam because of the emphasis of the Holy Quran and the Muslims’ care on charity affairs, it has got a more significant place, in the manner that it is discussed and scrutinized by the jurists and it’s various dimensions have been taken under the juristical rules and principles. Compiling the Civil Law and allocating the articles No. 55 to 91 to it, endowment is formed as a legal foundation subject, and through the establishment of “Endowment Organization”, it would be controlled by the government and Law. Expansion of the government activities in affairs such as adopting policies toward restricting the private ownership due to the fulfilment of various purposes has led to the compiling of laws that cantain endowment cases, the most important of which is supervising the sale of ensoment properties and changing them to the better. In this article, the process of changes in law has been surveyed and the principles of endowment sale and changing to the better bas been clearly explained. In addition, considering the intereste of endowment,the way for optimnm use of endowment in the framework of fullfilling the real purpose of those who do it, would be prepared and the way for compiling suitable laws in this case would be paved.