فهرست مطالب

مدرس علوم انسانی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1384)

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1384)

  • پژوهش های مدیریت در ایران
  • 224 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/07/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصباح الهدی باقری کنی، عادل آذر صفحه 1
    بازاریابی به عنوان علمی عملیاتی و پویا، در حال سازگاری و همگامی با تحولات شکل گرفته از مجرای انقلاب انفورماتیک است. محور اساسی این انقلاب، ظهور رسانه جدید (اینترنت) است. تاثیر مؤلفه های وجودی اینترنت در حوزه بازاریابی بر نیاز به باز تعریف عوامل کلیدی آن حوزه تاکید و تایید می کند. ایجاد مفهوم نوینی از بازاریابی با عنوان «بازاریابی اینترنتی» تحت لوای فلسفه بازاریابی رابطه ای که محور خود را تامین نیازهای مشتریان به صورت انفرادی، ایجاد ارزش برای مشتری و توسعه شبکه ارتباطات و تعاملات بین شرکتها و افراد قرار داده، ناشی از همین دیدگاه است.
    این مقاله در صدد شناسایی تغییرات آمیخته بازاریابی است تا از این رهگذر بتوان از مزایای رقابتی دنیای الکترونیک بهره برد. با این توجه، مؤلفین با در نظر قرار دادن دو بعد چرخه عمر محصول و بلوغ مشتری، به طراحی مدل مفهومی آمیخته بازاریابی اینترنتی پرداختند. در این مدل، 6 مؤلفه جمع آوری اطلاعات، محصول، قیمت، ارتباطات، توزیع و علامت تجاری شرکت به عنوان مؤلفه های آمیخته بازاریابی اینترنتی شناسایی گردید. این مؤلفه ها در اثر تقاطع دو بعد چرخه عمر محصول و بلوغ مشتری، ترکیبهای متفاوتی از آمیخته را ارائه کرد. با آزمون مدل، 10 ترکیب برای 12 حالت متفاوت برای یک کالا در مراحل مختلف چرخه عمر محصول و ویژگی های متمایز مشتری به تایید رسید. این ترکیبها، همان ابزار رقابتی جدید است که با تغییر در یکی از دو عامل تغییر در چرخه عمر محصول یا سطح بلوغ مشتری، باز تعریف خواهد شد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، بلوغ مشتری، چرخه عمر محصول، آمیخته بازاریابی اینترنتی
  • امیرحسین کریمی کاشانی، میرمهدی سیداصفهانی* صفحه 29

    هدف از این تحقیق طراحی و تبیین الگوی توسعه تکنولوژی صنعت خودرو در ایران با تاکید بر استراتژی صادرات می باشد که به بررسی عوامل موثر بر فرایند توسعه تکنولوژی و صادرات در صنعت خودرو با تدوین مدل مناسب منجر می شود. صاحبنظران در مقوله توسعه صادرات دیدگاه های مختلفی ارائه داده اند و هر یک از محققان سعی کرده اند تا به بررسی مقوله توسعه صادرات بپردازند.
    روش انجام تحقیق، توصیفی میدانی یا پیمایشی می باشد. در این روش وضعیت صنعت خودروسازی در ایران بررسی شده و سپس با کشور کره مقایسه تطبیقی آن صورت گرفته است. جامعه آماری مورد بررسی با استفاده از جمع آوری نظرات خبرگان و مدیران با سابقه صنعت خودروسازی کشور می باشد که اطلاعات مورد نیاز جهت تجزیه و تحلیل از طریق پرسشنامه (در قالب 112 سوال) و مصاحبه جمع آوری شده است. مهمترین آزمون آماری استفاده شده، آزمون همبستگی اسپیرمن است که در کنار این آزمون از روش های ویلکاکسون و فریدمن نیز استفاده شد. براساس آزمون همبستگی اسپیرمن بین توسعه منابع انسانی، توسعه فرهنگ سازمانی، توسعه ساختار سازمانی و توسعه ساختار مدیریتی از یک سو و توسعه تکنولوژی از سوی دیگر ارتباط معناداری وجود دارد (توسعه منابع انسانی، 852/0؛ فرهنگ سازمانی، 879/0؛ ساختار سازمانی، 722/0؛ توسعه ساختار مدیریتی، 861/0.
    یکی دیگر از نتایج به دست آمده در این تحقیق مقایسه وضعیت توسعه تکنولوژی در کشورهای ایران و کره می باشد که با استفاده از تکنیک SWOT مقایسه شده است. لازم به ذکر است برای مقایسه تطبیقی وضع کره و ایران از آزمونهای ویلکاکسون و فریدمن استفاده شده است که حاکی از معنادار بودن اختلاف بین ایران و کره از نظر توسعه تکنولوژی است. در پایان نیز پیشنهاداتی جهت توسعه تکنولوژی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: سبک های مدیریت، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، نیروی انسانی، تکنولوژی، توسعه، صادرات، صنعت خودرو
  • سید محمد سیدحسینی، امیر بیات ترک * صفحه 59

    تولید ناب، یک فلسفه و نگرش جدید به تولید محسوب می شود که خواستگاه و زادگاه آن کشور ژاپن است. این رویکرد بعدها در اروپا و آمریکا رواج یافت و مورد استقبال بسیاری از کارخانجات خودروسازی قرار گرفت. در این روش تلاش می شود اتلاف به حداقل برسد و حداکثر بهره وری از تسهیلات و منابع انسانی و سرمایه به دست آید.
    مقاله حاضر، ضمن معرفی عوامل و ویژگی های تولید ناب سعی دارد با استفاده از روش تجزیه و تحلیل ابعادی مدلی را ارائه دهد که میزان سازگاری کارخانجات تولیدی را با معیارها و ویژگی های تولید ناب قیاس نماید. در همین راستا طی مطالعات به عمل آمده، عوامل تولید ناب به 9 عامل اصلی و 85 معیار فرعی تقسیم گردید و سپس یکپارچگی عوامل موثر بر آن، با استفاده از تکنیکهای آماری ضریب همبستگی، ضریب رگرسیون چند متغیره و فاکتور آنالیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یکی از ویژگی ها و نوآوری های این مقاله، کاربرد تولید ناب در کارخانجات تولید سفارشی است؛ چرا که اکثر پژوهشهای گذشته در کارخانجات خودروسازی که تولید پیوسته و براساس محصول دارند انجام شده است. جامعه آماری مورد پژوهش، گروه صنعتی سدید است که با برخورداری از چندین شرکت بزرگ تولیدی از جمله شرکتهای عظیم تولیدی کشور محسوب می گردد.
    نتایج به دست آمده حاکی از اهمیت بسیار زیاد سازماندهی و رهبری در تولید ناب است و عوامل دیگر از قبیل تکنولوژی اطلاعات و سیستم اطلاعات مدیریت، منابع انسانی، و مدیریت زنجیره تامین کنندگان به ترتیب از دیگر عوامل مهم در دستیابی به تولید ناب هستند. همچنین نتایج حاصل از فاکتور آنالیز بیانگر آن است که 9 عامل اصلی تولید ناب در مجموع به دو دسته کلی تقسیم می شوند که دسته اول شامل عوامل تکنولوژی اطلاعات، سازماندهی و رهبری، ساماندهی منابع انسانی، خرید و تدارکات، مدیریت زنجیره عرضه، مدیریت فرایند تولید، ومدیریت تعمیر و نگهداری و دسته دوم شامل مدیریت کیفیت جامع و مدیریت تجهیزات و سخت افزار می گردد.

    کلیدواژگان: تولید ناب، تفکر ناب، مدیریت زنجیره عرضه کنندگان، مدیریت کیفیت جامع، تکنولوژی اطلاعات، تجزیه و تحلیل ابعادی
  • محمدعلی شفیعا، عارف طیبا صفحه 87
    در این مقاله سعی شده با استفاده ازتئوری تصمیم گیری چند شاخصه مدل تصمیم گیری تاپ سیس، فناوری تولید مناسب برای فراورده ای معین انتخاب گردد. برای ارزیابی و تایید صحت نتایج از مدل تصمیم گیری الکتر3 بهره گرفته شده است.
    مدل ارائه شده برای فناوری تولید مناسب در صنعت پارافین به کاررفته و نتایج آن با نظر کارشناسان خبره این صنعت مقایسه گردیده است.
    کلیدواژگان: انتخاب فناوری مناسب، پارافین، تصمیم گیری های چند معیاره، مدل تاپ سیس، مدل الکتر
  • حسن دانایی فرد صفحه 101
    فساد اداری، پدیده ای جهانشمول است که نظام اداری هر کشور کم و بیش به آن دچار است. بنابراین، مدیریت دولتی برای مدیریت فساد به ابزار های مختلفی متوسل شده و اندیشمندان، دیدگاه های مختلفی برای مدیریت فساد ارائه کرده اند. یکی از این دیدگاه ها «دیدگاه زندان تمام دید» است که بر اساس آن، فناوری اطلاعات، کلید اصلی و توانساز کنترل فساد تصور می شود. در این مقاله با ارائه چند مثال به نقد این دیدگاه پرداخته، استدلال می شود که فناوری اطلاعات نه تنها اثر قابل ملاحظه ای بر مدیریت فساد ندارد، بلکه در برخی موارد خود فرصتهای جدیدی را برای فساد ایجاد می کند. بنابراین برای استفاده از فناوری اطلاعات به عنوان ابزاری برای مبارزه با فساد باید به عوامل دیگری توجه کرد.
    کلیدواژگان: فساد اداری، فناوری اطلاعات، مدیریت دولتی، دیدگاه زندان تمام دید، نظامهای اطلاعاتی
  • اسدالله کرد ناییج، محمود احمدی داریانی، شهاب الدین شمس صفحه 119
    امروزه کارآفرینی، موتور توسعه اقتصادی در کشور ها محسوب می شود و تمام کشور ها تلاش می کنند تا کارآفرینی را در کشورشان توسعه بدهند. با توجه به اهمیت فوق العاده کارآفرینی و ضرورت توسعه آن در کشور، این تحقیق با هدف مطالعه و طراحی ساختار سازمانی مراکز و آموزشگاه های کارآفرینی در کشور انجام شده است. در این تحقیق با استفاده از مطالعات تطبیقی مراکز موفق کارآفرینی و با توجه به مبانی نظری طراحی ساختار سازمان و در نظر گرفتن شرایط بومی و منطقه ای کشور‍، ساختار سازمانی مناسب مراکز و آموزشگاه های کارآفرینی طراحی گردیده است.
    کلیدواژگان: سازماندهی، ساختار سازمانی، کارآفرینی، آموزش کارآفرینی
  • محمد سعید تسلیمی، بهزاد مشعلی صفحه 157
    سیاست عبارت است از تعیین اراده دولت که موضوع علوم سیاسی است و اداره امور عمومی عبارت است از اجرا کردن اراده دولت که موضوع علوم اداری است. سیاست و اداره امور عمومی، با هم تعامل دارند؛ به این صورت که اداره امور عمومی، بستری است برای اجرای اراده دولت و در مقابل، سیاست، تعیین کننده ساختار اداره امور عمومی است. بررسی هر کدام از دو مورد فوق، مستلزم توجه به دیگری است. یکی از موضوعات مورد بررسی هر دو علم مذکور، تفویض اختیار است. بر مبنای میزان تفویض اختیار، شیوه های اداره امور عمومی عبارتند از: متمرکز، متراکم، غیرمتمرکز، فدرال و کنفدرال. شیوه فدرالی در اداره امور عمومی، موضوع این مقاله است. در این مقاله، ابتدا به بررسی تعاریف، مفاهیم، نقاط قوت و نقاط ضعف نظام فدرال اداری، پیش نیازهای لازم برای استقرار نظام فدرال اداری، و مطالعه ای تطبیقی پرداخته شده و پس از آن، تاریخچه تمرکز و عدم تمرکز در ایران در زمینه اداره امور عمومی و همچنین وضعیت موجود تمرکز و عدم تمرکز در ایران تحلیل شده است؛ در مرحله بعدی، امکانپذیری استقرار نظام فدرال اداری در ایران بررسی شده و در نهایت الگوی مناسب برای استقرار نظام فدرال اداری در ایران ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تمرکز، عدم تمرکز، تفویض قدرت، انتقال قدرت، حکومت، حکومتهای محلی، سازمان های محلی، نظام حکومتی فدرال، نظام حکومتی کنفدرال، تفکیک، تراکم
  • علی مهری، سید حمیدخداداد حسینی صفحه 189
    با توجه به مبانی نظری مدیریت استراتژیک و نیز مدیریت استراتژیک بازاریابی، سه مجموعه نگرش را در رابطه با مزیت رقابتی می توان تبیین کرد. نگرش اول منابع و قابلیتهای سازمانی، نگرش دوم منابع و قابلیتهای محیطی و نگرش سوم منابع و ارتباطات بین سازمانی وسنرژی حاصل از آن را به عنوان منبع مزیت رقابتی بیان می کنند. هر کدام از این نظریات، از زاویه ای به موضوع مزیت رقابتی نگریسته اند و تفاوت اصلی آنها ناشی از نگاهشان به قلمرو رقابت است، به نحوی که نظریه مزیت رقابتی بر مبنای ویژگی های سازمان صنعتی (نظریه محیطی) با تاکید بر اهمیت عوامل ساختاری صنعت و موقعیت سازمان در بازار، مرزهای صنعت را مبنای تحلیل و قلمرو رقابت تلقی می کند. در مقابل، نظریه مزیت رقابتی برمبنای منابع و قابلیتهای سازمانی، مبنای تحلیل را سازمان و قلمرو رقابت را مرزهای سازمانی در نظر می گیرد. در کنار این دو دیدگاه نگرش مزیت رقابتی برمبنای منابع و ارتباطات بین سازمانی، مرزهای بین سازمانی را به عنوان واحد تحلیل و قلمرو رقابت درنظر می گیرد.
    از یک سوی، جهانی شدن بازارها و گسترش دامنه رقابت ازعرصه های ملی به سطح جهانی و از سوی دیگر، عدم وجود چارچوب نظری جامع در رابطه با مزیت رقابتی، ضرورت تلفیق نگرشهای موجود و ارائه یک مدل جامع را با تاکید بر تحلیل رقابت در سطح جهانی بیش از پیش آشکار می کند که در این راستا، تحقیق حاضر با درک خلا تئوریک موجود و با استفاده از مبانی نظری موجود، درصدد ارائه یک مدل عمومی جامع در رابطه با مزیت رقابتی است. مدل مفهومی تحقیق حاضر، مشتمل بر قابلیتهای محیطی، قابلیتهای سازمانی، قابلیتهای ارتباطی وشبکه ای، و هوشمندی رقابتی است و صنعت خودرو به عنوان جامعه آماری برای جمع آوری اطلاعات میدانی و تست مدل انتخاب شده است.
    کلیدواژگان: استراتژی، مزیت رقابتی، هوشمندی رقابتی، سازمان صنعتی، قابلیتها
  • برگه اشتراک
    صفحه 213
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 224
|
  • Mesbahol Hoda - Bagheri Kani_Adel - Azar Page 1
    Because of information revolution, the whole pattern of human life has been changed. Trade is the one which is being affected the most. The new media (internet) has changed the way of transaction process, even buyer and seller behavior. Therefore marketing concept has changed and it has to be adapted to online situations. In this article, the authors are trying to design a conceptual framework for internet marketing mix. It is considered a new philosophy in marketing named relationship marketing. This model has factors that have impacts on the marketing mix. One of the factors is product life cycle and the other is customer maturity. Elements of the mix are combination of traditional and modern components that are: product, price, place, information gathering, communication, and branding. PLC has four stages and we define that customer maturity has three phases regarding to fuzzy logic. Therefore, in this model, we examine 12 boxes derived of multiplication of four and three. Consequently, the model was confirmed and found 10 integrated Marketing mixes regarding to different situations in product and customer maturity.
  • Amir Hossein Karimi Kashani, Mir Mehdi - Syyed Esfahani Page 29

    The aim of this research, Which lead to the study of those factors that influence the process is to design and clear up the model of automobile industry development technology in Iran, with putting emphasis on the exportation strategy of technology exportation/development of automobile industry and achievement of suitable model. The connoisseurs in the field of exportation development have presented different point of views and every researcher has tried to study the subject of exportation development. The method of performing is descritive research either within the field or the measurement, and the industrial situation of automobile manufacturing in Iran has been study and put into comparative estimate with Korea. Statistical community of the study, consistes of experts and managers and the necessary information for analysis was collected through questionnaire (in 112 questions) and interview. The most importand statistical test in use is Spearman correlation test that beside it, Wilcoxon and Friedman tests are used as well. Based on Spearman correlation test, there is a significant relation, among human resources development, organizational culture development, organizational structure development and managerial structure development on one hand and technology development on the other hand. (Human Resources Development-0.852), (Organizational Culture-0.879), (Organizational Structure-0.722), (Managerial Structure Development-0.861). One of the outcomes of this research, is making a comparison between Iran and Korea technology development situation with applying SWOT techniques and for so doing, Wilcoxon and Friedman tests are used which indicate. There is a meaningful difference between Iran and Korea from the viewpoint of technology development. At the end some suggestions for technology development, were allowed too.

  • Seyed Mohammad - Seyed Hoseini, Amir - Bayat Tork Page 59

    The lean production is a philosophy and new view of product, which its birthplace is in Japan. This approach was prevailed in Europe and U.S.A. later on and highly welcomed there by many vehicle manufactures. In this method, it is tried to minimize the wastes and maximum productivity is obtained by all facilities, human resources and capital. The present article while introducing factors and particularities of lean production, tries to present a model which can compare the rate of compatibility of productive factories with criterions and specialties of lean production by using dimensional analysis (DA). According to researches done in this regard, the factors of lean production are divided into 9 major factors and 85 minor criterions. Then, integrity of effective factors is analyzed using statistical techniques of corelalion coefficient, multi-regression coefficient and analysis factor. One of the particularities and innovations in this article is the usage of lean production in factories for made to order. Because, most of the past researches have been a car manufacturing which has continues and based on product. The statistical society of this research is Sadid Industrial Group which has many large productive companies and is considered as one of the big productive companies in Iran. The obtained results state the importance of organization and leadership in lean production and information technology, management information system, human resources and supply chain management are considered respectively as other important factors in achieveing to lean production. Also the obtained result from factor analysis states that major factors of lean production are divided into two clusters. The first group includes information technology factors, leadership and organization, human resources, organization, purchasing and logistics, supply chain management, production process management and maintenance. And the second group includes total quality management, equipment and hardware management.

  • Mohammad - Ali Shafia_Aref - Tayyeba Page 87
    In this article, it has been tried to choose suitable production technology for a specific product with the use of Multiple Attribute Decision Making and TOPSIS Decision Making model. ELECTRE Decision Making Model has been used to evaluate and confirm the accuracy of its results. The offered model has been used for suitable Production technology in Paraffin Industry and the results have been compared with the view points of experinced experts in this industry.
  • Hassan, Danaee Fard Page 101
    In this article, it has been tried to choose suitable production technology for a specific product with the use of Multiple Attribute Decision Making and TOPSIS Decision Making model. ELECTRE Decision Making Model has been used to evaluate and confirm the accuracy of its results. The offered model has been used for suitable Production technology in Paraffin Industry and the results have been compared with the view points of experinced experts in this industry.
  • Asadollah Kordnaiej_Mahmood - Ahmadpour Dariani_Shahabeddin - Shams Page 119
    Todays, Entrepreneurship is considered as the Economic Development engine and all countries attempt to develop it in their countries. With respect to the high importance of entrepreneurship and the necessity of its development in our country, this research is aimed to study and design the organizational structure of entrepreneurship in Iran. In this research, using the comparative studies of sucessful entrepreneurship centers and with considering the theorical fundaments of designing organizational structure and local and reginal conditions of I. R. Iran, the appropriate organizational structure of entrepreneurship centers has been designed.
  • Mohammad - Saeid Taslimi_Behzad - Mashali Page 157
    Politics is specifying the will of the state - which is the subject of politics science- and the Public Administration is implementing the will of state- which is the subject of Public Administration. These two have interaction. The Public Administration is a infrastructure for implementing the will of state and politics specify the structure of Public Administration. Analyzing one of them must be along with the other. One of the subjects that related to them is delegation of power. According to the rate of delegation of power, the methods of managing the Public administration are as following: centralized, concentrated, decentralized, federal and confederation. Federalism (that in this article is synonym to Administrative Federalism) is the subject of this article. In this article, at first definitions, related concepts, strengths and weaknesses of the Administrative Federalism, and the origins and circumstances necessary for the implementior of Administrative Federalism were explained and a kind of comparative study is rendered. Furthermore, the history and present status of centralization and decentralization in public administration in Iran were analyzed. Then, the possibility of implementing of Administrative Federalism in Iran was analyzed. Finally, the model of implementing Administrative Federalism in Iran was suggested.
  • Ali - Mehri_Hamid - Khodadad Hosseini Page 189
    Understanding sources of sustained competitive advantage for organization has become a major area of research in the field of strategic management. By reviewing its literature, sources of competitive advantage fall into three categories including environmental resources and capacity models, resource-based view, and network view. The environmental model emphasises on environmental factors such as attractiveness and structure of industries and five forces in gaining competitive advantage. But resource-based view emphasises on organizational resources, competencies and capabilities in gaining competitive advantage. In contrast network view emphasises on interorganizational relations and dynamic networks for gaining competitive advantage. Having verified that the need to integrate new and old theories seems to be greater than their apparent irreconcilability, thus this research tries to provide a jeneric framework by integrating three different views and present a contributional framework congruence for global competition. By using data gathering for auto industry and appling path analysis, research assumptions and conceptual model was tested.