فهرست مطالب

مدرس علوم انسانی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1384)

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 40، پاییز 1384)

  • پژوهش های حقوق تطبیقی
  • 196 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/11/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدیار ارشدی صفحه 1
    بدون شک رویه قضایی، فارغ از آنکه کشوری تابع نظام «حقوق نوشته» یا «حقوق عرفی» باشد، واجد نقش با اهمیتی در توسعه «حقوق محیط زیست» است. در میان کشورهای در حال توسعه، هند نمونه خوبی است که قوه قضاییه اش استفاده شایان توجهی از اصول قانون اساسی، قوانین محیط زیست و احکام مسئولیت مدنی، در حفاظت از محیط زیست به عمل آورده تا آنجا که می توان گفت یک حقوق جدید محیط زیست را در آن کشور بنا ساخته است. اما در مقایسه، متاسفانه سابقه قضایی ایران، حاوی تصمیمات مهمی در این باره نیست، علی رغم آنکه قوه قضاییه این کشور از ساز و کار قانونی و شرعی مناسبی در این باره، برخوردار است.
    دادگاه های عالی هند، قاطعانه اعلام کرده اند که حق حیات بشر، مصرح در اصل 21 قانون اساسی، محدود به زنده بودن حیوانی نیست، بلکه شامل حق انسان به زندگی در وضعیتی شرافتمندانه است که استحقاق آن را دارد و از این رو، برخورداری از محیط زیست سالم در قلمرو حقوق بنیادین بشر قرار دارد.
    نکته مهم آنکه بیشترین دعاوی مربوط به تخریب محیط زیست از طریق «دادخواهی به نفع عموم» به دادگستری کشور هند راه پیدا کرده و از این طریق، دادگاه های عالی آن کشور قادر شده اند جریان تخریب و آلودن محیط زیست توسط مؤسسات دولتی و خصوصی را تا حد قابل توجهی کنترل کنند و آنجا که لازم است به قوه مجریه در انجام صحیح وظایف قانونی خود در حفاظت از محیط زیست اخطار دهند.
    در پایان مقاله حاضر، پیشنهادهایی برای حفاظت و بهبود محیط زیست و نیز تقویت نقش قوه قضاییه ایران در این باره، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: حفاظت از محیط زیست، قوه قضاییه، دادخواهی به نفع عموم، هند
  • محمدباقر پارساپور، محمدعیسی تفرشی صفحه 21
    در شرکتهای سهامی، گاه اتفاق می افتد که در زمان حیات شرکت به موجب اساسنامه یا تصمیم مجمع عمومی فوق العاده بنابر انگیزه های مختلف، سهامی با عنوان سهام ممتاز ترتیب داده می شود(م42 ل. ا. ق. ت.). دارندگان چنین سهامی دارای امتیازاتی می شوند که به صاحبان سهام عادی تعلق پیدا نمی کند. یکی از این امتیازات می تواند تخصیص سود سالیانه بیشتر به دارنده سهام مزبور باشد.
    از سوی دیگر، مطابق ماده 575 ق. م. تقسیم سود باید به تناسب سرمایه ای باشد که هریک از شرکا در میان گذاشته است، مگر اینکه برای یک یا چند تن از آنان در مقابل عملی، سهم زیادتری منظور شده باشد.
    با توجه به مطالب بالا به نظر می رسد ماده 42 ل. ا. ق. ت. که منظور کردن سود بیشتر را درمقابل عملی قرار نداده است، با ماده 575 ق.م. در تعارض باشد.
    هرچند در فقه، بنا به عقیده گروهی از فقی هان، اختصاص سود بیشتر برای شریک صرفا در ازای انجام عملی از جانب وی امکانپذیر است، ولی مطابق با عقیده دیگر که امروزه طرفداران زیادی در میان فقی هان شیعه پیدا کرده می توان برای بعضی از شرکا، حتی بدون اینکه شریک، عملی انجام دهد، سهم بیشتری از سود را در نظر گرفت.
    نگارندگان در این مقاله تلاش کرده اند تا با استفاده از قواعد و اصول کلی پذیرفته شده در فقه، ضمن تایید و تقویت دیدگاه اخیر، عدم مغایرت ماده42 ل. ا. ق. ت. را با موازین اسلامی به اثبات برسانند.
    کلیدواژگان: شرکت سهامی، سهام ممتاز، سهام عادی، سود بیشتر، فقه
  • محمدجعفر حبیب زاده، حسین فخر بناب صفحه 37
    درجریان رسیدگی کیفری، دفاعیات مختلفی از طرف متهم یا وکیل او امکان طرح دارند که استناد به عوامل موجهه جرم و عوامل رافع مسئولیت کیفری از جمله آنهاست. عوامل موجهه جرم به شرایطی عینی اطلاق می شود که به عمل مجرمانه صورتی موجهه می دهند یا آن را مباح می سازند و در مقابل، عوامل رافع مسئولیت کیفری به شرایط شخصی و ذهنی در مرتکب گفته می شود. که به رغم وقوع جرم، موجب رفع مسئولیت کیفری از فاعل آن می شوند. صرف نظر از اینکه هم عوامل موجهه و هم عوامل رافع مسئولیت کیفری، درصورت احراز، مانع مجازات متهم می شوند، اما از جهت قابلیت اعمال اقدامات تامینی و تربیتی، مسئولیت مدنی متهم، دفاع دربرابر متهم، قابلیت مجازات شرکا و معاونین جرم، بار اثبات و آیین دادرسی تفاوتهایی با هم دارند. همچنین با توجه به ترتب آثار مختلف بر عوامل موجهه جرم و عوامل رافع مسئولیت کیفری، تشخیص مصادیق مشتبه آنها، مثل اضطرار و اشتباه ضروری است. دراین مقاله، ماهیت، مصادیق مشتبه و آثار عوامل موجهه جرم و عوامل رافع مسئولیت کیفری به اختصار مورد بحث واقع شده است.
    کلیدواژگان: عوامل موجهه جرم، عوامل رافع مسئولیت کیفری، عنصر قانونی جرم، عنصر معنوی جرم
  • سیدمهدی دادمرزی صفحه 59
    به موجب تبصره (الحاقی 1376) ماده 1082 ق.م. با استفاده از قالب نوین «رعایت شاخص قیمت سالانه» مهریه قابل تقویم به نرخ روز دانسته شده است. البته این قالب با قالبهای «خسارت تاخیر تادیه» و «شرط ضمن عقد» تفاوت دارد که با معرفی و مقایسه آنها با یکدیگر، این تمایز را نشان داده ایم. همچنین برای به نرخ روز درآوردن مهریه، شرایط ماهوی و شکلی ویژه ای در قوانین پیش بینی شده است که بررسی از آنها، مقصود اصلی این مقاله را تشکیل می دهد. در این راستا، ابهامات و سؤالات چندی را نیز مطرح ساخته و تلاش کرده ایم با عنایت به سابقه قانونی بحث و تکیه بر مبنای نظری مساله و نیز استمداد از قواعد تفسیر قانون، پاسخهای مناسبی ارائه کنیم.
  • محمود صادقی صفحه 87
    قابل ثبت شناخته شدن اختراعات بیوتکنولوژیکی توسط ادارات ثبت اختراع کشورهای صنعتی در دو دهه اخیر و رشد روزافزون اعطای ورقه های اختراع در این زمینه، قطع نظر از پاره ای اشکالات فنی، از لحاظ اخلاقی موجب چالشها و مجادلات قابل توجهی شده است. بعضی از این چالشها ناشی از نگاه انتقادی به اصل زیست فناوری و آثار زیست محیطی ناشی از دست ورزی های ژنتیکی در موجودات زنده است و بعضی راجع به برقراری منافع انحصاری برای صاحبان امتیاز اختراع و محدود شدن دسترسی اشخاص ثالث به فناوری های زیستی و همچنین تشدید رویکرد تجاری به حقوق مالکیت فکری است. اما بعضی از انتقادها، به طور خاص، ناظر به دلالتها و آثار اعطای ورقه های اختراع در این رشته، مانند مال تلقی کردن حیات، به طور اعم، و ژن و اجزای بدن انسان، به طور اخص و نقض کرامت انسان و بعضی مربوط به سرقت زیستی و بهره برداری غیر عادلانه تحصیل کنندگان ورقه های اختراع در کشورهای صنعتی از منابع ژنتیک و دانش سنتی جهان سوم است. در این مقاله پس از بررسی تحولات قانونی مربوط و بیان جایگاه ملاحظات اخلاقی در حقوق و قوانین ثبت اختراع، ضمن مطالعه موردی چند نمونه معروف از ورقه های اختراع بحث برانگیز در زمینه های مختلف بیوتکنولوژی، چگونگی مواجهه اداره های ثبت اختراع با این چالشها بررسی شده است. در قوانین ثبت اختراع بعضی از کشورها، مانند ایالات متحده، اساسا ملاحظات اخلاقی مد نظر قرار نگرفته، اما در بسیاری از قوانین، مانند کنوانسیون اروپایی ثبت اختراع و بعضی از موافقتنامه های جدید بین المللی و منطقه ای، مانند موافقتنامه راجع به جنبه های مرتبط با تجارت حقوق مالکیت فکری و دستورالعمل پارلمان و شورای اروپا درباره حمایت قانونی از اختراعات بیوتکنولوژیک، اختراعات مخالف با اخلاق غیر قابل ثبت شناخته شده است؛ لکن با توجه به کلی و گنگ بودن مفهوم اخلاق از یک سو و آثار و منافع اقتصادی سرشار حاصل از اختراعات بیوتکنولوژیک و رقابت تجاری کشورها با یکدیگر، از سوی دیگر، اداره های ثبت اختراع با رویکردی کارکردگرایانه، این قبیل استثناها را بسیار مضیق تفسیر می کنند و علی رغم حجم گسترده اعتراضهای اخلاقی، جز در موارد بسیار نادر، به ملاحظات اخلاقی توجه جدی ندارند
    کلیدواژگان: اختراعات بیوتکنولوژیک، ورقه اختراع، اخلاق، زیست فناوری
  • محمدهادی صادقی صفحه 119
    مصلحت گرایی، سیاست خاصی است که متاثر از منابع حقوق جزای اسلامی، امکان سنجش سودمندی واکنشهای جزایی را از طرف دادرسان فراهم می سازد.
    از سوی دیگر، پذیرش نقش فعال بزه دیده، در رسیدگی های کیفری و تاثیر اراده او به عنوان منشا فرایند کیفری و نیز سقوط مجازات، زمینه ترمیم صدمات و خسارات وارد به مجنی علیه را ممکن می سازد.
    اگر چه دو نهاد مصلحت گرایی و حقوق الناس، هرگز در تعارض با یکدیگر قلمداد نشده اند؛ اما در مواردی در صورت تزاحم قواعد یادشده با یکدیگر، در مقام عمل، ناگزیر از برتری یکی و حذف یا تضعیف نقش دیگری خواهیم بود.
    در این مقاله با بهره گیری از منابع و مستندات حقوقی، ضمن بررسی موضوع در انواع جرائم، بر رجحان غالبی تاسیس مصلحت گرایی تاکید شده است.
    کلیدواژگان: حقوق الناس، حقوق الله، مصلحت گرایی، کیفر زدایی، بزهکار، دیده، اسقاط حق، قصاص، تعزیر، حد
  • حبیب طالب احمدی صفحه 145
    به احکام وضعی قرارداد که عبارتند از: صحت، بطلان و عدم نفوذ، وضعیت حقوقی قرارداد می گویند. برخی از این وضعیتهای حقوقی ممکن است به وضعیتهای حقوقی جدید تبدیل شوند. مثلا قرارداد صحیح ممکن است به قرارداد باطل تبدیل شود که به دلیل وجود چنین قابلیتی به آن قرارداد قابل ابطال می گویند. قراردادهای قابل ابطال با قراردادهای قابل فسخ یا قابل رد متفاوتند. قراردادهای قابل ابطال در حقوق کشورهای اروپایی شناخته شده اند، ولی در حقوق ایران، تبدیل یک قرارداد صحیح به باطل موجب شگفتی است و به طور استثنایی مصادیق چنین قراردادهایی در حقوق ایران یافت می شود.
    کلیدواژگان: ابطال، باطل، معامله، قرارداد
  • رضا کریم کاشی آرانی صفحه 163
    بحث در این است که آیا ماده 265 ق.م. تنها ظهور در عدم تبرع دارد و یا اماره بدهکار بودن دهنده مال نیز از آن استنباط می شود؟
    در این مورد دو نظر ارائه شده، و طرفداران هر یک از این دو نظر دلایلی برای اثبات نظر خود دارند. پس از طرح این دلایل و تحلیل و ارزیابی آنها، نخست بند یک ماده 1235 قانون مدنی فرانسه با ماده 265 قانون مدنی مورد مقایسه قرار می گیرد تا ببینیم در کدام یک از این دو ماده، مدیون بودن دهنده مال مفروض قانونگذار بوده است. پس از آن، سابقه فقهی دادن مال به طور مستقیم، و تادیه دین در حواله، و تفاوت این دو با یکدیگر بررسی شده، آنگاه با نقل تعدادی از آرای دیوان عالی کشور و تبیین موضع رویه قضایی در این باره، خواهیم دید استنباط دادگاه ها از ماده فوق با کدامیک از این دو نظر مطابقت دارد.
    سرانجام در قسمت نتیجه گیری، با تفکیک فروض مختلف مساله از یکدیگر، مشخص خواهدشد که پرداخت وجه از طریق حواله از لحاظ مبنا و حکم با دادن مال به طور مستقیم متفاوت است و باید پذیرفت که تنها اماره موجود در این ماده، اماره عدم تبرع است، و اماره دیگری در آن وجود ندارد. به عبارت دیگر، اگر قانونگذار در ماده 265 قانون مدنی درصدد ایجاد اماره مدیون بودن دهنده مال برنیامده به لحاظ عدم وجود چنین ظهوری در عرف است.
    کلیدواژگان: عدم، تبرع، اماره، استرداد، حواله، اصل برائت
  • برگه اشتراک
    صفحه 183
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 196
|
  • Mohammadyar Arshadi Page 1
    As far as the role of judiciary in development of environmental jurisprudence is concerned, a short survey on judicial record of Iran indicates that the Iranian Judiciary could not have taken any remarkable decision in this regard, yet! But, unlike the Iranian Judiciary, the Indian’s one has come forward actively to make good the deficiencies of law and provide relief wherever and whenever required. In this way the Indian Judiciary has made an extensive use of Indian constitutional provisions, environmental laws and even common law of tort to protect the environment and developed a new environmental jurisprudence in the country. For instance, the Supreme Court of India, in applying its significant role in construing and expanding the ambit of statutes, ruled that the right to live, specified in Article 21 of the Constitution is not confined to mere animal existence but extends to the right to live with basic human dignity which in turn necessitates enjoying a healthy and polluted environment. In environmental litigation the rule of locus standi has been relaxed by the Indian Supreme Court and the device of Public Interest Litigation (PIL) has contributed to the raising of environmental awareness as well as shaking off administrative lethargy that seems to have set in the statutory enforcement machinery in that country. At the end, some suggestions have been rendered for protection and improvement of the environment and reinforcement of the Iranian Judiciary role in this field.
  • Page 21
    Sometimes, in joint-Stock Companies, some shares with different motivations and according to the Articles of incorporation or decision of the extraordinary general meeting are considered as the privileged shares (Article 42 the legal bill amending certain parts of Commercial Code 1969). The possessors of such shares have rivileges which are not devoted to the possessors of ordinary shares. One of these privileges can be more annual benefit. On the other hand, according to Article 575 Civil Code of Iran, division of benefit should be in the ratio of the capital that each partner has invested unless in return for an action of one or some of them more benefit is taken into account. It seems that the Article 42, in which giving more benefit is not in return1 for an action, is in conflict with Article 575 Civil Code of Iran. Also in the opinion of some Islamic jurists allotting more benefit to a partner is just in return of an action done byhim, but, according to the belief which nowadays has a lot of adherents among the Islamic jurists, we can consider more benefit for some partners even without expecting them to do any action. The present essay, considering general rules of Islamic jurisprudence look to prove the second view and determine the absence of any conflict between the Article 42 the legal bill amending certain parts of Commercial Code (1969) and Islamic measures.
  • Page 37
    There would be various defences performed by the accused or his attorney in the criminal proceedings. Reference to justificatory factors or excusatory factors is a part of them. Justificatory factors refer to those objective circumstances which justify a criminal act or make it rightous. Excusatory factors, on the other hand, denotes personal characteristc or subjective circumstances of the perpetrator that abandons the criminal proceedings from the subject. Both justificatory and excusatory factors, if achieved, stop the punishment of the perpetrator, but they differ in the possibility of using security and training measures, civil liability of the accused, self defence, the possibility of the punishment of abetors and accossories, burden of proof and procedures. The similarity of the above mentioned factores emanates from disrelationship of justificatory and excusatory factors of criminal responsibility. It seems that it would be fruitful to apply other tittles which would clearly indicat the effects and nature of the above mentioned factores. Nature, similar examples and the effects of justificatory and excusatory factors will be discussed briefly from this respect in this paper.
  • Seyed Mahdi Dadmarzi Page 59
    According to the additional clause (1997) of Article 1082 in Iranian Civil Code and drawing upon the new legal form of observation of inflation indices, the Mahr can be estimated in terms of the current rate. Of course this form is different from other justifications such as delayed payment penalty and stipulations. This distinction is shown by introducing and comparing these forms together. In the same way estimating Mahr in terms of the current rate needs fulfilling some formal and essential legal conditions which are discussed in this paper as the main aim of the present article. So, a number of vage issues and questions are raised and efforts are made to explain and answer them according to the legal historical ground, theoretical foundation and general rules of interpretation of laws.
  • Page 87
    The recognition of patentability of biotechnological inventions by the the industrial countries’ patent offices in the last two decades and increasingly growth of the number of patents in this field have caused considerable ethical challenges and controversies, apart from technical difficulties. Some challenges stem from critical views about biotechnology and the environmental effects of genetic manipulations of living organisms and some critics are related to the monopolistic profits of patent holders and limitation of third parties access to the biotechnologies and intensification of trade attitude to the intellectual property rights. However some challenges are especially related to the implications of biotechnological patents, such as commodification of life in general and human genes and his body parts specifically, violation of human dignity and biopiracy and unfair exploitation of the third world genetic resources and traditional knowledge by the patent holders from industrial countries. After reviewig related legal developments and moral considerations in the patent laws and legislations, we will study the approaches of patent offices through the case studies of some famous controversial patents. The morality of inventions has not been considered in patent laws of some countries, such as U.S., but many patent laws, including European Patent Convention, TRIPs agreement and EU Directive on the legal protection of biotechnological inventions, the inventions which are contrary to the morality are excluded from patentable subject matter. However regarding the ambiguous concept of morality and economic benefits of biotechnological invitations and trade competitions in this field, the patent offices taking a utilitarian approach, narrowly interpret such provisions and rarely care the moral objections to the confered patents.
  • Page 119
    The "margine of discretion" in criminal proceeding is a policy which has been recognized in Islamic law. Accordingly, judges have the opportunity, or indeed the right, to evalute the usefulness of the punishments awarded by them. In som criminal cases, however, there appear to be certain obstacles which may prevent courts to apply their own discretion, namely the effective role of the victim in the whole proceeding, the necessity of taking into account his aims (or desires) and the possibility of his forgiveness. In this paper, attempt has been made to illustrate that under Islamic criminal law the policy of "discretionary power" should be applied to all cases notwithstanding the right of victims.
  • Page 145
    Legal status of a contract in Iranian law may be valid, void or non-operative. Some of these status may change into another one, for example a valid contract may change into the void one. Such contracts are called voidable. So a voidable contract is one which one of the parties or third person can put an end to at his option. Voidable contracts are not Known in Iranian law, but some exceptions can be found which this article deals with.
  • Reza Karimkashi Arani Page 163
    The discussion is about whether the Article No. 265 of Civil Code just has the meaning of non-voluntarily, or the presumption of owing of the one who gives the property is deduced from it. There are two opinions in this regard, and the supporters of either of these have their own reasons to prove their opinion. Upon the propounding, analyzing and surveying these proofs, first the paragraph 1 of the Article 1235 of French Civil Code should be compared with the Article of 265 of our Civil Code to know in which of these articles owing of the one who gives the property is presupposition of legislator. Upon reviewing the record of Islamic jurisprudence of the property which is given to other directly or paying the debt by virtue of assignment, as well as difference of them with each other and through mentioning number of High Court of Cassation decisions, we will enter into explaining the position of judicial precedent about the contents of these Articles to understand which of these views is in conformity with presumption of the courts. Finally separating the various presumptions of the issue from each other, we’ll find out that payment through assignment from the view point of tenet and injunction is different from rendering the property directly, and we must accepet that the only existing presumption in this Article is the presumption of being non-gratuitous and there exists no other presumption. In other words, if the legislator has not sought the creation of the presumption of owing of the property giver, it is for the sake of non-existing of such appearance in the custom.