فهرست مطالب

مدرس علوم انسانی - شماره 3 (پیاپی 46، بهار 1385)

فصلنامه مدرس علوم انسانی
شماره 3 (پیاپی 46، بهار 1385)

  • پژوهش های مدیریت در ایران
  • 342 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/02/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا اسماعیل پور، سید حمیدخداداد حسینی، شعبان الهی صفحه 1
    در دنیای امروز، فناوری اطلاعات و سیستمهای اطلاعاتی، دیگر یک ابزار کار یا منبعی از منابع تولید نیست بلکه محیط و فضای کاری جدید است. این محیط و فضای کاری جدید، زمینه تحولات شگرفی را در سازمانها فراهم کرده است که از جمله این تحولات، تغییر در شیوه سازماندهی و ارائه شکلهای جدید سازمانی نظیر سازمان دانش محور، سازمان شبکه ای، سازمان مجازی و غیره است.
    در خصوص متاثر شدن ساختارهای سازمانی و ابعاد مختلف آن از IT/IS در طی سه دهه گذشته، تحقیقات زیادی انجام شده است ولی یافته های این تحقیقات متناقض می باشد. از طرف دیگر با توجه به تغییر و تحول در گونه های فناوری اطلاعات، سیستمهای اطلاعاتی و تغییر در مصادیق و توانمندی های IT/IS، تعمیم یافته های تحقیقات گذشته در این زمینه کاهش یافته است. از این رو در این مقاله تلاش شده است تا ضمن تبیین نتایج تحقیقات گذشته، براساس مصادیق نوین IT/IS نظیر سیستمهای مختلف اطلاعاتی، اینترنت، اینترانت، اکسترانت، ویدئو کنفرانس، پست الکترونیکی وغیره و نیز شناسایی دو متغیر تعدیل کننده، تاثیر IT/IS بر ساختار سازمانی، یک مدل جامع جهت انسجام بخشیدن به ادبیات این موضوع در حوزه تئوری سازمان طراحی و تبیین شود. به این منظور جهت شناخت بیشتر تاثیر IT/IS بر ساختار سازمان، همچنین تاثیر دو متغیر تعدیل کننده سبک رهبری مدیریت عالی و نگرش وی نسبت به IT/IS بر ساختار سازمانی صنایع قطعه سازی خودروی ایران از سه پرسشنامه استفاده شده است. این پرسشنامه ها تحت عنوان پرسشنامه ارزیابی وضعیت موجود فناوری اطلاعات و سیستمهای اطلاعاتی در شرکتها، پرسشنامه سنجش ساختار سازمانی شرکتها و پرسشنامه تعیین شیوه و سبک رهبری مدیریت سازمان در بین شرکتهای موفق صنایع قطعه سازی خودروی ایران توزیع شد که در هر شرکت، سه نفر از مدیران به پرسشنامه ها پاسخ دادند (مدیر عامل، مدیر منابع انسانی یا اداری و مدیر IT). اطلاعات جمع آوری شده از شرکتها با استفاده از نرم افزار 5/11 SPSS تجزیه و تحلیل شده و فرضیه های مبتنی بر مدل تحقیق مورد آزمون قرار گرفتند و در پایان مدل جامع طرح سازمانی متناسب با IT/IS ارائه شد.
  • چالش های زنان برای ارتقا به مشاغل مدیریتی در سازمان های دولتی
    محمدعلی بابایی زگلیکی صفحه 45
    این پژوهش به منظور شناسایی چالشها و موانع ارتقای زنان در مشاغل مدیریت سازمان های دولتی اجرا شده است. بررسی ها حاکی از این است که در سالهای اخیر تعداد زنان ارتقا یافته به مشاغل مدیریتی افزایش یافته است ولی آنان هنوز سهم اندکی از کل مشاغل مدیریتی برخوردارند.
    اهداف تحقیق عبارتند از:1- شناسایی خصوصیات زنان مدیری که توانسته اند به سمتهای مدیریت منصوب شوند؛ 2- شناسایی عوامل مؤثر در احراز پستهای مدیریتی و یا نحوه ارتقای زنان به مشاغل مدیریتی؛ 3- شناسایی نوع مهارتها و قابلیتهایی که بتوان به زنان آموخت تا آنان راحتتر مسؤولیتهای محول شده مدیریتی را پذیرا باشند؛ 4- شناسایی موانع ارتقا یا عوامل محدود کننده حضور زنان در مشاغل مدیریتی.
    اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه ای که به وسیله 256 نفر از مدیران زن شاغل در وزارتخانه ها و سازمان های دولتی تکمیل شده جمع آوری شد. نتایج حاکی از این است که:- اکثر مدیران زن دارای تحصیلات دانشگاهی در رشته های علوم انسانی و متاهل بوده و از سن حدود 40 سال و سابقه خدمت 5-10 سال برخوردارند.
    - اهم عوامل مؤثر در احراز پستهای مدیریتی و ارتقای مدیران مزبور سوابق درخشان و عملکرد خوب شغلی، تحصیلات بالاتر، تجربه مناسب و پایبندی به ضوابط می باشد.
    - نوع قابلیتهای مورد فراگیری در اولین سمت مدیریت تقویت اعتماد به نفس، قضاوت عادلانه و سایر مهارتهای مدیریتی می باشد.
    - مشکلات مدیران زنان، نگرش سنتی حاکم در جامعه، عدم برخورداری از مزایا و امکانات برابر و عدم پذیرش مدیریت زنان به وسیله زیردستان عنوان شده است.
    موانع ارتقا به طور عمده تعصب و نگرشهای سنتی تصمیم گیرندگان می باشد. به عبارت دیگر، براساس تحلیل عاملی انجام شده، موانع اجتماعی- فرهنگی بیش از عوامل فردی و سازمانی عنوان شده است.
    براساس یافته های مزبور پیشنهادهایی به مدیران زن، تصمیم گیرندگان در سازمانها و دولتمردان ارائه شده است.
  • علی بهاری فر، حسن دانایی فرد صفحه 83
    موتور محرکه جنبش نرم افزاری در کشور، دانشگاه ها و مراکز علمی- پژوهشی می باشند. آنان که حرکت این موتور محرکه را تنظیم می کنند اندیشمندان، استادان و دانشجویان می باشند. این جنبش که در تولید علمی متجلی می شود، محصول پژوهشهای بنیادی، کاربردی و بعضا پژوهشهای ارزیابی است [1، صص 62-65]. دانشجویان تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکترا) می توانند نقش ارزنده ای در این تولید علم داشته باشند. رساله های دکترا و بعضا کارشناسی ارشد و همین طور مقاله های علمی می توانند محملی برای عرضه محصولات علمی کشور باشند. در واقع دانشگاه ها، نه تنها دانش را انتقال می دهند بلکه از طریق پژوهشهای دانشگاهی به خلق دانش جدید و گسترش مرزهای آن اقدام می کنند و دانش کسب شده جدید را در جامعه اشاعه می دهند. این دانش خلق شده (تئوری) باید ارزیابی شود. بنابراین در این مقاله پس از بحث در مورد رابطه دانش و تئوری، ضمن نگاهی مختصر به مفهوم تئوری و ارکان سازنده آن معیارهایی برای ارزیابی تئوری های جدید (دانش علمی جدید) ارائه می شود.
  • کوروش پرویزیان، محمود صارمی صفحه 103
    روند رو به افزایش سرمایه گذاری های مالی و انسانی، موضوع بهره وری فناوری اطلاعات را پیش از گذشته واجد اهمیت کرد. تحقیقات، نتایج متفاوتی از بهره وری فناوری اطلاعات را نشان می دهند؛ درحالی که برخی از تحقیقات بهبود و افزایش بهره وری و سودآوری را به فناوری اطلاعات نسبت می دهند، تحقیقات دیگری منافع حقیقی فناوری اطلاعات را ناامید کننده دانسته و ادعا می کنند که فناوری اطلاعات نتوانسته به افزایش بهره وری و ایجاد مزیت اقتصادی کمک کند.
    تحقیق حاضر به مطالعه بهره وری فناوری اطلاعات در سطح میانی اقتصاد (سطح صنعت) پرداخته و با مطالعه شاخصهای کلان اقتصادی و شاخصهای صنعت، ارزیابی متفاوتی از معیارهای بهره وری فناوری اطلاعات دارد. نتایج تحقیق میدانی و بررسی اسناد و آمارهای معتبر روشن ساخت که علی رغم عدم وجود تفاوت معنادار بین سرمایه گذاری های مالی و انسانی، شکاف میان بهره وری فناوری اطلاعات در وضع موجود و حدود مورد انتظار وجود دارد. در این مقاله ضمن بیان شاخصهای مطالعه و ارائه فرضیه ها و نتایج تحقیق به معیارهای متفاوت ارزیابی بهره وری فناوری اطلاعات پرداخته می شود.
  • پیام حنفی زاده، سید محمد اعرابی، علی هاشمی صفحه 137
    در فرایند برنامه ریزی استراتژیک، زمان و عدم قطعیت، نقش مهمی ایفا می کنند [1، صص 361-384]. تغییرات غیرقابل پیش بینی در محیط، بسیاری از صنایع را زمین گیر ساخته و یا از صحنه رقابت حذف کرده است و پیش بینی ها در مورد آینده را با شکست روبه رو ساخته است. سازمانها به طور غیرقابل پیش بینی با تکنولوژی های جدید، محصولات جدید و بازارهای جدید روبه رو می باشند و استراتژی های تدوین شده، پاسخگوی نیاز آنها در چنین محیط پویا و متغیری نیست. این فشارها در آینده افزایش نیز خواهد یافت، زیرا که تغییرات تکنولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی همچنان رو به گسترش است.
    بدیهی است که آینده قابل پیش بینی نیست. اما نکته قابل توجه این است که سازمانها می توانند خود را برای مقابله با آن آماده کنند و این آمادگی سبب ایجاد مزیت رقابتی برای آنها می شود. هر چه عدم قطعیتها تشدید شود، مزیت رقابتی سازمانهایی که استراتژی های پایدار و مقاوم را در برابر تغییرات تدوین کرده اند، نیز افزایش می یابد. هدف این مقاله معرفی روشی است که به سازمانها قابلیت تدوین استراتژی های استوار در شرایط عدم قطعیت را می بخشد و آنها را در جهت مصون کردن استراتژی های خود در برابر تغییرات محیطی هدایت می کند.
    روش معرفی شده در این مقاله، از این جهت که روش عمومی تدوین استراتژی را با دو ابزار مقابله با عدم قطعیت، یعنی برنامه ریزی سناریو و سیستم استنتاج فازی ترکیب می کند، از تازگی و نوآوری برخوردار ساخته است. این روش با استفاده از عوامل غیرقطعی در محیط، اقدام به طراحی سناریوهای محتمل پیش روی سازمان کرده و با استفاده از اطلاعات فازی بیان شده به وسیله خبرگان در سیستم استنتاج فازی اقدام به انتخاب استوارترین استراتژی سازمان در مواجهه با سناریوهای طراحی شده می پردازد.
    این روش به مدیران و برنامه ریزان استراتژیک سازمانها، کمک می کند تا بتوانند با ارزیابی محیط آینده خویش، به بینش درستی در تدوین استراتژی های سازمان دست یابند و مزیت رقابتی سازمان را در محیط آشفته و متغیر آینده حفظ کنند.
    این روش به مدیران و برنامه ریزان استراتژیک سازمانها، کمک می کند تا بتوانند با ارزیابی محیط آینده خویش به بینش درستی در تدوین استراتژی های سازمان دست پیدا کنند و مزیت رقابتی سازمان را در محیط آشفته و متغیر آینده حفظ کنند.
  • حسن دانایی فرد صفحه 171
    تئوری پیچیدگی، علم مطالعه سیستمهای انطباقی پیچیده است. علمی است که تئوری آشوب، تئوری خودسامانی و هندسه برخالی را در بر می گیرد. این تئوری برخلاف آشوب که از فیزیک ریشه گرفته، به طور اساسی ریشه در بیولوژی دارد. اگر چه بین هستی شناسی، شناخت شناسی و روش شناسی تئوری پیچیدگی و پست مدرنیست شباهتهایی وجود دارد، ولی نمی توان آن را در گروی پست مدرنیست قرار دارد؛ زیرا بین علم پیچیدگی و پارادایم اثباتگرایی نیز شباهتهایی وجود دارد. در این مقاله با نگاهی به مفهوم پارادایم، سیر تطور مقایسه پارادایمها با تئوری پیچیدگی، بررسی و ارکان سه گانه پارادایم اثباتگرایی و پست مدرنیست را با پیش فرضهای تئوری پیچیدگی مقایسه خواهد شد. در اینجا نتیجه گیری می شود که تئوری پیچیدگی به طور کامل در گروی پست مدرنیسم قرار نمی گیرد.
  • محمدرضا صادقی مقدم، امیر افسر، بابک سهرابی صفحه 211
    در میان جریانهای موجود در هر زنجیره تامین (مالی، اطلاعات و مواد)، جریان مواد با توجه به سهم آن در بهای تمام شده محصول از اهمیت قابل توجهی برخوردار می باشد. این مقاله سعی بر آن دارد تا با به کارگیری روش الگوریتم ژنتیک، مدلی در جهت تخصیص مناسب سفارشها در سطوح مختلف زنجیره با توجه به حداقل کردن هزینه های مورد نظر مساله ارائه کند. جوابهای مدل ارائه شده بر مبنای الگوریتم ژنتیک با سایر روش های متداول جستجوی الگو همچون Latin Hypercube، Nelder-Mead در قالب هزینه مقایسه شده است که شواهد حاکی از برتری روش الگوریتم ژنتیک نسبت به سایر روش ها است.
  • حمید عبداللهیان، شیما شریعتی، الهام شوشتری زاده صفحه 227
    مطالعات معاونت تحقیقات اقتصادی و اجتماعی وزارت کشاورزی سابق نشان می‬دهد که ضعف مدیریت در روستاها بخصوص بعد از اصلاحات ارضی سال 1342 مشکلات آسیب شناختی متعددی در حوزه تولید کشاورزی و روابط اجتماعی روستاها به وجود آورده و نتایج خسارت باری برای روند توسعه در کشور و تولید کشاورزی در روستاها به بار آورده است]1، صص 82 و 83[. به همین دلیل مقاله حاضر - نتیجه پژوهشی است که مؤسسه برنامه ریزی و اقتصاد کشاورزی آن را از نظر مالی تامین کرده است - کوششی برای طراحی ابزار اندازه‬گیری (تبدیل متغیرهای اجتماعی- اقتصادی به عناصر ریاضی در فرمولهای عام) عملکرد مدیریت روستایی براساس نوع فعالیت اقتصادی روستا است؛ به نحوی که با به کارگیری ادواری آن بتوان نقاط ضعف مدیریت روستایی را شناسایی و متغیرهای مورد نیاز را برای اصلاح این نقاط به کار گرفت. برای طراحی این فرمولها ابتدا عوامل مؤثر در کاهش یا افزایش کارایی مدیریت در روستا به لحاظ نظری و با رویکردی جامعه‬شناختی- روانشناختی شناسایی و دسته بندی شده و به یک مدل تحلیلی تبدیل شده اند. این رویکرد با مطالعه اکتشافی در مناطقی نظیر شهمیرزاد، سرگست بندرعباس، نوار شمالی از نور تا رامسر، منطقه زرین دشت فیروزکوه و روستاهای منطقه شاهرود و منطقه کلاردشت مورد اعتبارسازی تجربی نیز قرار گرفته است. سپس این عناصر نظری به متغیرهای قابل اندازه‬گیری تبدیل و شاخص سازی معادل شده اند. خصلت اجرایی این مدل و فرمولهای آن این است که در فرایند کاربرد و با توجه به شاخصهای تغییر اجتماعی- سیاسی و اقتصادی و فرهنگی می‬توان عناصر آن را با شاخصهای جدید جایگزین کرد. به همین جهت این مدل و ابزار اندازه‬گیری آن خاصیت خود- اصلاحگر دارد و تابع زمان و یا مکان و حتی بعد جغرافیای کاربرد و یا نوع فعالیت اقتصادی روستا نمی‬باشد. از این رو این مدل پس از کاربرد آزمایشی سه تا پنج ساله و پس از اصلاح عناصر آن می تواند در هر مجموعه ای که با مؤلفه های روستایی همخوان باشد، به‬کار گرفته شود.
  • مدلسازی روش تولید به هنگام با استفاده از رویکرد پویایی سیستم
    علی محقر، علی مروتی شریف آبادی صفحه 269
    سیستم تولید به هنگام(JIT) به منظور تولید و ارائه محصولات و خدمات مورد نیاز با حداقل موجودی ممکن ارائه شده است. مقاله حاضر با هدف ارائه نمونه ای از کاربرد روش مدلسازی پویایی سیستم برای تحلیل و بهبود رفتار سیستم تولید به هنگام تدوین شده است. در این مقاله ارتباط بین تقاضا برای محصولات، کیفیت محصول تولیدی، موجودی و وضعیت نگهداری ماشین آلات و تجهیزات کارخانه، نرخ تولید و کارایی عرضه کنندگان در یک سیستم پویا بررسی شده است. در ابتدای مقاله صورت مساله، فرضیه دینامیکی و نمودار علی- معلولی حاکم بر مساله و نمودار جریان سیستم ارائه شده است و در ادامه با توسعه یک مدل دینامیکی رفتار مدل از زوایای مختلف بررسی شده است.
  • قنبر محمدی الیاسی صفحه 293
    در این مقاله تلاش شده است که با رویکرد روش شناختی سیستمی میزان اهمیت، مفید بودن و جامع بودن مفهوم ظرفیت محیط جهت سنجش ماهیت محیط بنگاه های ایران بررسی شود. از طریق بررسی ها به شیوه بازنگری متون، مصاحبه با خبرگان مفهوم ظرفیت محیط مورد بازآفرینی قرار گرفته است و براساس رویکرد ذهنی، ابعادی بر آن افزوده شده است؛ همچنین اولویت و اهمیت متغیرهای آن تعیین شده است.
|
  • Seyyed Hamid - Khodadad Hosseini_Reza - Ismaeilpour Page 1
    In the world today, information technology and information systems (IT/IS) are no longer as work tools or as production resources, but they are considered as new environment and work space. This new environment or work space has provided an area for great developments including a change in the method of organizing and presenting new organizational forms such as knowledge worker’s organization, network organization, virtual organization, and so on. Regarding the effects of IT/IS on organizational structures and its dimensions, many investigations have been carried out during the last 3 decades but the findings from these studies are contradictory. On the other hand, considering the changes in the vast variety of IT/IS and changes in the applications and capabilities of IT/IS, the generalization of the last research findings has decreased in this regard. Hence, while determining the last research results, the present article has attempted to design and determine a comprehensive model for integration of the literature, regarding this issue in the theoretical field according to the new cases of IT/IS such as different information systems, internet, intranet, extranet, video conference, e-mail and so on, and to identify two adjusting variables of effects on organization structure by IT/IS. For this purpose, in order to acquire more understanding of IT/IS effects on organization structure as well as to recognize the effect of two adjusting variables on the top management leadership style and its attitude towards IT/IS on organizational structure in spare parts building industries of Iran’s Automobile, three questionnaires have been used. These questionnaires were distributed as an existing status evaluation questionnaire of information technology and information systems (IT/IS) in companies, a questionnaire relating to organization structure of companies and a questionnaire for determination of top management leadership style in an organization among the successful companies of Iran’s automobile part-building industries. In each company, three people from the managerial levels (the managing director, administrative and human resources manager and IT manager) answered the questions. Data collected from the companies were analyzed by using the SPSS /11.5 software, and hypotheses based on research model were tested and, at the end, a comprehensive organizational design commensurate with information technology and information system (IT/IS) was presented.
  • Women Challenges for Promotion to Managerial Positions in Public Sector
    Mohammad Ali, Babaie Zakliki Page 45
    This research is designed to identify challenges and barriers of women for promotion to managerial positions in public and state owned organizations. Recent studies have showed that the total number of women have gained managerial positions has increased. But they still have little share of managerial positions. Therefore the objectives of this research are: 1. Identifying characteristics of women appointed to managerial positions, 2. Recognizing influential variables in promotion to managerial positions or the way they have obtained and promoted to these positions, 3. Identifying skills and competencies that could be thought to woman managers in order to easily accept the responsibilities, 4. Identifying restrictional factors or barriers of further promotion of woman to senior managerial levels. The data were collected through a questionnaire completed by 257 women managers in public and stated owned organizations and minsitries. The results showed that: - Most women managers have university degrees in humanities disciplines, average 40 years age, and 5-10 years tenure. - The main influential factors in obtaining the position were: reliable performance, track record, higher education, experience and following the organizational rules. - The skills and competencies that they learned during the first management related skills are self - assurance, correct judgement, etc. - Women managers suffer many problems including community and public attitudes toward women, as well as subordinates, unfair and unequal incentives or opportunities. The major promotion barriers are decision making biases and traditional attitudes toward role of women in the society. According to factor analysis done, socio-cultural factors are mentioned more than organizational and personnal, factors. On the basis of these findings, the study offers few suggestions to women managers, decision makers in organizations, as well as policy makers in government.
  • Ali - Baharifar_Hassan - Danaeefard Page 83
    The engines of software movement in Iran are universities and research institutions. This movement, reflected in scientific production, is a product of basic, applied and evaluation research. PH.D and master degree students can play an important role in scientific production. Student’s dissertations and scientific papers can be a channel for rendering Iran scientific products. Indeed, universities not only transfer knowledge but also by academic researches, create knowledge and disseminate it in society. This created knowledge (Theory) must be evaluated. Therefore, in this paper, first we will discuss relationship between knowledge and theory, then offer a short viewpoint about concept of theory and building bricks of it and suggest some criteria for evaluating new theories in social science.
  • Kourosh - Parvizian_Mahmod - Sarami Page 103
    The increasing trend of manpower and financial investments have made information technology productivity more important than before. Researches show various results of information technology productivity. While some of the researches attribute the improvement and increase of productivity and profitability to the information technology, others consider the real profits of information technology disappointing and even pretend that information technology has not been able to increase productivity and create economic advantage. The present research covers the information technology productivity at the economy level (industry level) and has a different assessment of information technology productivity criteria through studying whole economic guidelines as well as industrial guidelines. The results of the field research and surveying the records and valid statistics made it clear that although there is not a meaning ful disparity between manpower and financial investments, there is a gap between existing information technology productivity and the prospective one. In this article, besides stating the study criteria and presenting hypotheses and research findings, the different criteria of assessing information technology productivity have been taken into consideration.
  • Payam - Hanafizadeh_Seyyed Mohammad - Arabi_Ali - Hashemi Page 137
    Time and uncertainty play a crucial role in the strategic planning process [1]. Many industries have collapsed or been knocked out of the competition due to unforeseen able changes in the environment and their forecast about the future failed. Organizations are faced with unpredictable changes in new technologies, products and market places and their planned strategies are not able to respond to such a dynamic and changeable environment. These sorts of pressures are increasing in future because of the rapid developments of technology, economics and community. Needless to say, the future is not predictable but it is noteworthy that organizations can prepare themselves to face such changes and this readiness results in competitive advantages. The more the uncertainties, the more considerable the competitive advantages of organizations devised robust and stable strategies against uncertainty will be. This paper aims at introducing a method that enables organizations to draw up robust strategies in uncertain situations and leads to formulation of strategies to immunize them against environment changes. The method put forth in this paper has combined 'scenario planning method' and 'fuzzy inference system' with traditional strategic planning by adopting a novel and creative approach. Using the values of uncertain factors in the external environment, this method designs some probable forthcoming scenarios of the organization and then based on fuzzy information defined by experts for fuzzy inference systems, defines a robust strategy to deal with the designed scenarios. This method assists a manager and an organizational strategic planner in their evaluations of future environment and provides them with deep understanding of their planned strategies to keep their competitive advantages in the unstable and unsettled future.
  • Hasan, Danaeefard Page 171
    Complexity theory is the science of studying adaptive complex system. This science includes chaos theory, self-organization theory and fractal geometry. The origin of this theory is in Biology. Although there are common elements between ontology, epistemology and methodology of complexity theory and postmodernism, we can’t say complexity theory is a postmodern theory because there are also similarities between complexity science and positivism paradigm. In this paper, we will compare complexity theory to postmodernism and positivism and the result is that complexity theory is not fully a postmedern theory.
  • Mohammad Reza - Sadeghi Moghadam_Amir - Afsar_Babak - Sohrabi Page 211
    Among flows in every supply chain (finance, information, and material), material flow according to its part in product cost is very important. Many studies in the field of material flow showed that material flows are often single level. This study offers a comprehensive model for appropriate order assignment in different levels of supply chain according to minimizing related cost to with genetic algorithm method. Results based on genetic algorithm is compared to other common pattern search methods such as Latin Hypercub and Mead-Nelder. The evidence shows that genetic algorithm method is the best method among other methods.
  • Hamid - Abdollahyan_Shima - Shariati_Elham - Shooshtarizadeh Page 227
    Results of the studies done by the Soco - economic Research Division of the former ministry of agriculture [1, p. 3-82] in mid - 1990s indicate that weaknesses of management system in rural areas specially after the 1962 land reform have created a number of pathological problems in agricultural production and rural social relations. These weaknesses have also brought about damaging consequences to the country's development process and to the agricultural production of Iran villages. For this reason, this paper funded by Institute for Planning and Agricultural Economy, is an attempt to design a measuring tool (through transformation of socio - economic variables to mathematical elements in a universal formula) to measure the functions of rural management based on the economic activity of the village so that through a periodical application of the formula one can identify the weak points of the rural management and use the necessary variables to repair the weak points. In order to design this mathematical tool, we will first identify the factors that cause any fluctuation in effectiveness of rural management by using a theoretical and psycho - sociological approach and then we will classify these factors with an analytical model. This approach was empirically validated through an explorative study done in areas such as Shahmeerzad, Sargost of Bandar- Abbas, northern strip from Noor to Ramsar, Zarrin- dasht of Firuzkooh and rural areas of Shahroud and Kelardasht. The theoretical elements were then transformed to measurable variables along with their indicators. The operational precedence of this model and its formulae is that in the process of its application if any changes in socio - political, cultural and economic indicators occurs, one can replace the new indicators with the previous ones. So, this model and its measuring tools have a distinctive feature of being self- modifying and cannot be affected by elements of time, space, the geographical dimension of its application, or type of the economic activity of the village under consideration. Hence, after a tentative application of this model for a period of three to five years and after modification of its elements, it can be used in any socio - economic setting compatible with rural characteristics.
  • Modeling Just in Time Production Using System Dynamics Approach
    Ali Mohaghar_Ali Morovati - Sharif Abadi Page 269
    Just in Time (JIT) production systems are introduced for production and supply of goods and services with minimum inventory. The goal of this paper is present a sample of system dynamics modeling application for analysis and improvement of JIT system's behavior. In this paper relations between demand of products, quality of produced goods, inventory, maintenance of machines and facilities, production rate and supplier's efficiency are investigated in a dynamic system. In the first section problem definition, dynamic hypothesis, causal diagram and flow diagram of system are discussed. Afterwards behavior of the model is inspected from different views by developing a dynamic model.
  • Ghanbar, Mohammadi Elyasi Page 293
    This manuscript trying to study amount of importance, usefulness and comprehensiveness of the concept of environment munificence for measuring nature of Iran's corporations environment based on conceptual and systematic approach. Through reviewing literature, interviewing with experts, the environment munificence concept was redefined and based on subjective approach, some dimensions were added, meanwhile, the importance and priority of it's variables were determinated.