فهرست مطالب

مدرس علوم انسانی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1386)

فصلنامه مدرس علوم انسانی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 54، زمستان 1386)

  • پژوهش های حقوق تطبیقی
  • 234 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1388/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید بزرگمهری صفحه 1
    موضوع رقابت و تبلیغات انتخاباتی از جمله مسائل مهمی است که در نظامهای سیاسی متکی به آرای مردم همواره در انتخابات مطرح می شود.
    نظام جمهوری اسلامی ایران و نظام جمهوری پنجم فرانسه، هر دو به مقوله انتخابات توجه خاص دارند و مقررات متناسبی را برای امر تبلیغات در انتخابات تدوین ساخته اند.
    بحث محوری این مقاله، بررسی مقررات مرتبط با رقابت و تبلیغات انتخاباتی ریاست جمهوری در دو کشور است و می کوشد دریابد که مقررات کدام کشور جامعتر و کاملتراست؟
    برای شناخت میزان جامعیت مقررات هر یک از دو نظام انتخاباتی، بخش اعظم قوانین دو نظام با تکیه بر متغیرهای چهارگانه پیشنهادی ذیل، طبقه بندی شده تا مشخص شود مقررات کدام کشور، بیش از دیگری تامین کننده اهداف مورد نظر متغیر های مذکور است. این متغیرها عبارتند از:الف) ایجاد فضای مناسب برای نامزدها و احزاب آنها در جهت معرفی ویژگی های فردی و برنامه های خود، ب) برابری نسبی در برخورداری از امکانات تبلیغاتی و ایجاد فرصتهای برابر به وسیله دولت، ج) پرهیز از تضییع حقوق شهروندان اعم از نامزدها و یا رای دهندگان عادی در اثر فعالیتهای تبلیغاتی، د) جلوگیری از اسراف و تبذیر و ممانعت از ایجاد زمینه وابستگی نامزدها و احزاب به باندهای ذینفوذ مالی و یا قدرتهای خارجی.
    در پایان این نتیجه حاصل شده که هر دو نظام انتخاباتی، به هر یک از چهار متغیر و هدف تدوین مقررات مرتبط با تبلیغات توجه دارند، لکن مقررات انتخاباتی ریاست جمهوری فرانسه، شکلی جامعتر دارد. استفاده از تجاربی که نظام انتخاباتی فرانسه در تدوین مقررات مالی انتخابات و تبلیغات آن به کار گرفته برای بهینه سازی نظام انتخاباتی جمهوری اسلامی ایران، مفید و ارزشمند است.
    کلیدواژگان: انتخابات، ریاست جمهوری، ایران، فرانسه، تبلیغات
  • محمود جلالی صفحه 25
    اقدامات نظامی آمریکا و متحدانش علیه افغانستان پس از حملات تروریستی 11 سپتامبر 2001 را از ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، حقوق بشر دوستانه، حقوق بشر و غیره می توان بررسی کرد. استناد آمریکا و ائتلافش به دفاع مشروع در استفاده از زور، از دیدگاه حقوق بین الملل مذکور در ماده 51 منشور سازمان ملل متحد بنا به دلایل مورد بحث در این مقاله موجه نیست. ماده اخیر که هرگونه تفسیری از آن با بند 4 ماده 2 و ماده 42 منشور ملازمه دارد، با در نظرگرفتن قیودی در اعمال این حق، محدودیتهایی را به منظور محفوظ داشتن حقوق جامعه بین المللی قائل شده است. پیدایش مفاهیم جدیدی چون «دفاع پیش دستانه» و «دفاع پیشگیرانه» نشان می دهد که دامنه دفاع مشروع در حقوق بین الملل عرفی گسترده تر از قلمرو قراردادی آن است و به نظر می رسد شرایط کلاسیک مذکور در ماده 51 که در سال 1945 تصویب شده است، پاسخگوی اعمال تروریستی سالهای اخیر در جهان نیست و نیاز به رهیافت امنیتی است. با این حال، در این مقاله توجه اصلی بر مفهوم دفاع در محدوده قراردادی آن است. حق دفاع مشروع، شامل پاسخ نظامی به عملیات تروریستی که اصولا منجر به نقض تمامیت ارضی کشوری که مستقیما مسؤول آن عملیات نیست، نمی گردد. سکوت برخی از کشورها نسبت به این عملیات نظامی نیز دلیل تایید آن از نظر حقوق بین الملل نیست. و بالاخره در پی اقدامات گسترده تروریستی و سنگدلانه علیه کشور آمریکا، عدم واکنش مؤثر شورای امنیت نسبت به اقدامات مذکور و همچنین نسبت به حمله نظامی متقابل آن کشور در افغانستان، به وظایف آن شورا بر اساس مقررات منشور بخصوص فصل هفتم، ماده 39 و نقش سازمان ملل متحد در حفظ صلح و امنیت بین المللی خدشه وارد کرده است.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، دفاع مشروع، تروریسم، افغانستان، 11 سپتامبر 2001، شورای امنیت
  • محمدجعفر حبیب زاده، اسمعیل رحیمی نژاد صفحه 51
    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مورد کرامت انسانی دچار یک نوع پارادکس و تعارض است. این تعارض که از نوع تعارض واقعی و مستقر است، دو جنبه درونی و بیرونی دارد؛ به این معنا که اصول مختلف این قانون (از جمله اصول دوم، سوم، چهارم، دوازدهم، سیزدهم، چهاردهم، بیستم، بیست و یکم، صد و پانزدهم، و صد و شصت و سوم) هم با یکدیگر و هم با نظام بین المللی کرامت انسانی و حقوق بشر ناسازگاری و تنافی دارند و این ناسازگاری و تنافی به شکل تناقض و تضاد است. چون قانون اساسی در عین حال که کرامت ذاتی انسان را به رسمیت شناخته، مقرراتی را وضع کرده که با لوازم و مقتضیات آن کاملا مغایر است. ریشه های اصلی این تعارض را در رویکردها و دیدگاه های متفاوت و متناقضی باید جستجو کرد که در باب این موضوع میان فلاسفه و اندیشمندان وجود دارد. تاکنون راه حلهای متعددی از قبیل تمسک به «قواعد اصولی مربوط به اطلاق و تقیید، عام و خاص»، «تقدم قانون اساسی بر قوانین و مقررات دیگر»، «فقه المصلحه یا مصلحت نظام» و «ضرورت یا اضطرار» برای حل این بحران ارائه گردیده، لکن به نظر هیچ کدام از این راه حل ها و سازوکارها، مشکل تعارض را برای همیشه حل نمی کند. برای حل این بحران باید از طریق اجتهاد در اصول و مبانی اسلام شناختی، انسان شناختی، «کرامت ذاتی انسان» را به عنوان یک واقعیت انسانی، فطری و دینی به رسمیت شناخت و از طریق بازنگری در اصول قانون اساسی، قانون مجازات اسلامی و قوانین دیگر، آن دسته از مقرراتی را که با لوازم و مقتضیات کرامت ذاتی انسان مغایرند، اصلاح کرد تا بدین وسیله زمینه برای استقرار عدالت اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و نظام کیفری عادلانه فراهم گردد. البته با توجه به تفاوتی که میان دو دسته از حقوق انسانی «حقوق مدنی و سیاسی» و «حقوق اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی» وجود دارد، تفاوت قائل شدن میان انسانها در دسته دوم از حقوق انسانی، مغایر عدالت و کرامت ذاتی انسان نیست و همان گونه که افلاطون و ارسطو معتقدند در این قبیل حقوق، عدالت در تناسب است و نه برابری.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، بحران تعارض
  • جواد حسین زاده صفحه 83
    لزوم دادرسی تناظری و فراهم کردن زمینه ای که اصحاب دعوا بتوانند در شرایطی برابر، خواسته ها ادله و استدلالات خود را بیان کرده، در خصوص خواسته ها، ادله و استدلالات طرف مقابل مناظره کنند از اصول بنیادین دادرسی عادلانه است. چهره دیگر این اصل در اعلامیه جهانی حقوق بشر و کنوانسیون حقوق بشر اروپایی تحت عنوان «دادرسی منصفانه» مورد اشاره واقع شده است.
    لزوم رسیدگی تناظری اگر چه در هیچ یک از قوانین ایران به صراحت بیان نشده، ولی به دلیل منشا عقلی و فطری آن، همواره مورد توجه قانونگذاران و رویه قضایی کشور در وضع و اجرای قوانین آیین دادرسی به نحو اعم بوده است.
    با وجود این، رعایت تناظر در پاره ای دادرسی های خاص، نظیر رسیدگی هیات عمومی دیوان عدالت اداری در ابطال آیین نامه های دولتی خلاف قانون– به دلیل سکوت قانون– مورد تردید واقع شده است، به گونه ای که بعضا آرایی بدون رعایت اصل تناظر از سوی هیات مذکور صادر گردیده است.
    تحقیق حاضر، ضمن بیان مفهوم و سابقه تناظر در صدد بیان مصادیق آن در دادرسی اداری و توجیه این امر در رسیدگی هیات عمومی دیوان عدالت اداری در مقام ابطال آیین نامه های دولتی خلاف قانون است.
    کلیدواژگان: دادرسی اداری، رسیدگی تناظری، اصل تناظر، هیات عمومی دیوان عدالت اداری، ابطال آیین نامه
  • عباس زراعت صفحه 105
    رای قطعی واجد اعتبار امر مختوم است و اصل بر آن است که مطابق با واقع است؛ اما گاه این احکام از روی خطا صادر می شوند و عدالت نیز خوش ندارد که چنین احکامی را معتبر بداند. بنابراین، راهکاری فوق العاده به عنوان «اعاده دادرسی» برای رفع خطاها پیش بینی شده است. در اجرای هر یک از این دو قاعده باید دقت کرد و مبانی آنها را از یکدیگر باز شناخت. در این مقاله برآنیم تا ضمن آشنایی با مبانی نهاد اعاده دادرسی، مقررات داخلی را با این مبانی و نیز مقررات خارجی تطبیق دهیم تا در استفاده علمی و عملی از آن، راه بهتر را برگزینیم، بخصوص که با اختصاص 5 ماده به این نهاد، بسیاری از مقرراتش مسکوت مانده و باید آنها را از درون قواعد و اصول استحصال کرد.
    کلیدواژگان: اعاده دادرسی، اعتبار امر مختوم، حکم قطعی، حکم نهایی، دیوان عالی کشور
  • محمود صادقی، منصور خاکپور صفحه 131
    در این مقاله، جهات اعطای مجوز اجباری بهره برداری از حقوق مالکیت فکری مورد بحث قرار گرفته و همچنین امکان صدور مجوزهای یادشده در نظام حقوقی ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
    صدور مجوز اجباری، هم در حوزه مالکیت ادبی هنری و حقوق مرتبط امکانپذیر است و هم در حوزه مالکیت صنعتی. با توجه به مقررات کنوانسیونهای بین المللی همانند کنوانسیون مالکیت صنعتی پاریس، کنوانسیون حمایت آثار ادبی و هنری برن، موافقتنامه تریپس و معاهده رم و قوانین کشورهای دیگر، صدور مجوزهای یاد شده به طور کلی به دو جهت صورت می گیرد: اول به هنگام سوء استفاده دارنده حق از حقوقی که به او تعلق گرفته است. دوم در مواقعی که منافع عمومی از قبیل حفظ بهداشت عمومی، دفاع ملی، اعمال ضد رقابتی، استفاده دولتی و غیره اقتضا می کند. در حقوق ایران، صرف نظر از طرح قانون جدید «ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی، علائم و نامهای تجاری» و لایحه «مقررات تسهیل کننده رقابت و ضوابط مربوط به کنترل و جلوگیری از شکل گیری انحصارات» که هر دو، مراحل تصویب را در مجلس شورای اسلامی طی می کنند، مقرراتی که ناظر بر این گونه مجوزها باشد وضع نشده است، لکن مطابق یک تحلیل می توان به استناد عضویت ایران در کنوانسیون مالکیت صنعتی پاریس، قائل به امکان صدور مجوزهای اجباری در پاره ای از موارد شد. علاوه بر این، «قاعده منع سوء استفاده از حق»، مقرر در اصل 40 قانون اساسی نیز می تواند به عنوان مبنایی کلی برای اعطای مجوز اجباری بهره برداری به جهت سوءاستفاده دارنده حق مورد استناد قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، مجوز اجباری بهره برداری، سوء استفاده از حق، منفعت عمومی
  • سید حسین صفایی، رسول مظاهری کوهانستانی، محمد عیسایی تفرشی صفحه 165
    رشد فزاینده انواع مختلف شرکتهای هرمی و فعالیت های گسترده آنها که هیچ ارزش اقتصادی در بر ندارند سبب بروز نگرانی هایی در خصوص آثار زیانبار و ناخوشایند آنها بر تعاملات اقتصادی و اجتماعی گردیده است. از جمله پرسشهای مهم قابل طرح درباره فعالیت چنین بنگاه هایی، در خصوص وضعیت حقوقی قرارداد فروش هرمی است. این مقاله در صدد تحلیل چنین قراردادهایی از منظر فقه امامیه و مقررات حقوق موضوعه ایران است.
    قراردادهای هرمی از مصادیق اکل مال به باطل و نوعی معامله غرری محسوب می شوند و مورد نهی صریح فقهایند و با توجه به اینکه با اظهارات فریبکارانه و شیوه های متقلبانه و ایجاد امید واهی اعضای جدید را جذب می کنند و آنها به قصد تحصیل منافع موهوم، تن به چنین قرارداد هایی می دهند، در حالی که محاسبات ریاضی به وضوح نشان می دهند که حدود 90 درصد از چنین اشخاصی نه تنها هیچ منفعتی به دست نمی آورند، بلکه متحمل ضرر می شوند، اثبات می گردد که اعتبار چنین قرارداد هایی به دلیل کلاهبرداری به طور جدی مدوش و برخلاف نظم عمومی است و به دلیل فروش اجباری و اینکه توسعه بازاریابی شبکه ای در بیشتر موارد از طریق دوستان و خویشان نزدیک است و پس از زیان دیدن آنها، تخم کینه در دل افراد پاشیده می شود و دشمن یکدیگر می گردند برخلاف اخلاق حسنه است. نتیجه آنکه مطابق دیدگاه فقه امامیه و حقوق ایران، فروش های هرمی، معتبر محسوب نمی گردد و باطل است. شایان ذکر است که چنین قراردادهایی در کشورهای پیشرفته، مثل فرانسه، انگلستان، امریکا و کانادا نیز ممنوع اعلام شده است.
    کلیدواژگان: بازاریابی شبکه ای، قراردادهای هرمی، کلاهبرداری، گلدکوئیست، معاملات هرمی
  • محمد عیسایی تفرشی، محمدرضا شرافت پیما، محمود صادقی صفحه 193
    مقاله حاضر به یکی از مسائل مهم و مورد ابتلا در حقوق مسؤولیت مدنی می پردازد و آن عبارت است از دخالت قوه قاهره همراه با تقصیر خوانده در ایجاد خسارت که از مصادیق تعدد اسباب در ورود خسارت است. سؤال مهمی که در صورت دخالت اسباب متعدد در بروز خسارت مطرح می شود، ماهیت مسؤولیت هر یک از این اسباب است. در پاسخ به این سؤال، دو نظریه مسؤولیت کامل و مسؤولیت جزئی مطرح شده است. بر اساس نظریه اول، هر سبب، ملزم به جبران کل خسارت است و بر مبنای نظریه دوم، هر سبب، تنها باید قسمتی از خسارت را جبران کند. به اعتقاد نگارندگان، نظریه سببیت جزئی با اصول حقوقی کشور ما انطباق دارد.
    کلیدواژگان: قوه قاهره، تقصیر، سببیت، مسوولیت کامل، مسوولیت جزئی
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 232
|
  • Page 1
    The electoral campaign and the publicity, which are exercised during the election season by the candidates or their parties, are considered as the major subjects in the political systems based on the universal vote. Islamic Republic of Iran and the Fifth Republic of France both pay specific attention to the elections and have developed certain electoral codes concerning the electoral campaign. In this study, we defined four variables as our major categorization and tried to elaborate the electoral rules of both countries according to these variables: 1. Preparing the context for the candidates and their parties for presenting themselves and their programs. 2. Assuring a relative equality for all candidates to enjoy equal opportunities in the electoral campaign. 3. Preventing violation of the citizens, rights during the electoral activities. 4. Preventing the wasting and also the candidates’dependency on the interest groups and external powers. According, it was concluded that the electoral codes of both countries are corresponding with the proper situations of each country but the French rules are more comprehensive to assure the regularity of the elections.
  • Page 25
    The use of force by the United States of America (USA) and its coalition in Afghanistan, following terroristic attacks of September 11, 2001, can be approached from different political, economic, cultural, humanitarian and human rights dimensions. The right of self-defense is an inherent right of every country that was exercised in accordance with the customary international law before the United Nations (UN) Charter (including Article 51) came into force. Therefore, the concept of this right in the customary international law is wider than in treaty law. It seems that the traditional conditions for a legitimate and permissible defense, as defined under Article 51, cannot provide sufficient answer to the modern questions in the filed. Self-defense, as provided in Article 51, does not include military operation in response to terroristic attacks, if the response breaches the territorial integrity of a country, it bears no direct responsibility for those attacks. Taking into account the new developments in the international community, any interpretation of this principle must inevitably take into consideration the security issues of the world. However, the main purpose of this paper is to examine the subject from the perspective of contractual international law to prove that the military operation going on in Afghanistan since October 7, 2001, can not be justified as self-defense under Article¬¬¬¬51. Any interpretation of this Article has to take the provisions of Article 2(4) and 42 of the Charter into consideration. Accordingly, it is clear that for the protection of the international community’s interests, Article 51 imposes certain limitations on the exercise of the right of self-defense. The silence on the part of some states concerning the US operation is not an approval by the international law either. Finally, the inaction by the Security Council of the UN toward both the brutal terroristic attacks against the USA and the latter’s use of force against Afghanistan has undermined the main role of the UN in the international community
  • Page 51
    The Constitution of the Islamic Republic of Iran suffers from a Paradox and a Contradiction crisis in relation to Human Dignity. This contradiction, real and fixed, has two internal and external aspects. Namely, the various principles of the Constitution (including the principles 2, 3, 4, 12, 13, 14, 20, 21, 115, 163) are not only inconsistent with each other but also with the International law of Human Dignity and International Human Right's law. The form of this inconsistency is "Contradictory" or "Contrary". Because the constitution recognizing the inherent dignity of man has laid down provisions witch are completely contrary to it's requirements and necessities. The main roots of this crisis must be searched in the opposite approaches are there among the philosophers and scholars about the dignity of man. Already, many solutions such as "Resorting to the Rules of Absolute, and Stipulated, General and Special". "Priority of the constitution to the other rules", "Jurisprudence of Expediency or Expediency of Government (Figh- al Maslaha)", "Necessity or Distress", have been proposed to resolve this paradox. But, in my opinion, none of these mechanisms can resolve this problem, permanently. In order to resolve this paradox, we must, inevitably, accept and recognize the inherent dignity of man as a natural, human and religious fact, by reviewing the epistemological, philosophical and anthropological foundations and principles (Ijtehad kalan).To put an end to this crisis, it is necessary, to review that principles of the constitution and other provisions is contradictory to the inherent dignity of man. By making such an effort we can establish social economical, political and criminal justice. Of course, considering the difference is there between the two groups of human rights, namely "Civil and Political rights" and "Economic, Social and Cultural rights", to differentiate between human beings in the latter one wont be contradictory wont be contradictory to human dignity. Because, as Plato and Aristotle have said, Justice is in proportionality nor in equality in this kind of rights.
  • Page 83
    The necessity of proceeding based on the contradiction and attempt to bring about a context in which the partners could contradict about such affairs as the crime, reasons or defending before themselves in an equal condition, is one of the most fundamental principles at the righteously trial process. This principle has been pointed out entitled “Fair Trial” in the Universal Declaration of Human Rights and European Convention on Human Rights. Despite the fact that this principle has not been cited in Iranian statutes explicitly, because of its rational root, it has always been observed by the legislators and the jurisprudence in enactment and execution of the procedural rules, totally. Nevertheless, observance of the mentioned principle in some special trials such as the proceedings of Administrative Justice Tribunal’s General Council in annulling the illegal governmental regulations has been hesitated because of the silence of the Law; in such away that some orders have been partly issued by the mentioned Council, without the observance of this principle. In this paper, we attempted to explain the concept and background contradiction: Moreover, the evidences of this principle and its justification in the proceedings of the administrative justice tribunal’s general councils were also discussed.
  • Abbas Zeraat Page 105
    A final and definite se... tence is valid only in the case of a finished event. The principle is that is should be real. However sentences are sometimes issued wrongly which is not in the interest of justice. This is why revision has been considered in legal procedures as a complementary means for the elimination of mistake. This article aims to clarify the principles of revision and to jurtappose them with other external regulations and rules. The purpose best practices based on practical and scientific applications of revision principles there are only five articles on legal revision leaving many regulations untouched which the present article will try to unfold.
  • Page 131
    The present research attempted to explore the grounds for granting compulsory licenses of intellectual property rights and the possibility of granting this kind of license in Iranian legal system. Granting of compulsory licenses is possible both in the fields of copyright and industrial property rights. According to the related international instruments such as Paris Convention for the Protection of Industrial Property, Bern Convention for the Protection of Literary and Artistic Works, TRIPs Agreement and Rome Convention as well as the national laws of many countries, compulsory licenses are granted generally in two grounds: when the right holder abuses his rights and when protection of public interests such as public health, national defense and correction of anti-competitive practices are necessary. Apart from the draft of Iranian patent law and the draft of "Competition Enhancement and Monopoly Regulation", both of which are under review by the Islamic Parliament (Majlis), there are no specific provisions regarding the licenses. However, granting of compulsory licensing may be legally acceptable with respect to Iran’s membership in Paris Convention for the Protection of Industrial Property. The general rule of "prohibition of abuse of right" under the 40th principle of the Iranian Constitution Law may also be another legal basis for compulsory licensing in the case of the abuse of monopoly rights by the IP right holders.
  • Page 165
    The increasing development of different kinds of pyramid schemes and their extended activities having no economic value has caused some concerns as to their detrimental and unpleasant effects on economic and social relationships. Of the most important questions raised about such schemes is the legal status of pyramid sale. This article is going to analyze such contracts from the point of view of the Shia Islamic Jurisprudence and Iranian Law. Pyramid transactions are among the examples of obtaining property in a void manner (unjust enrichment) and uncertain or risky contracts which are subject to express prohibition of Islamic jurists, because they involve fraudulent statements and deceitful marketing methods which make false expectations among the new members for unreal benefits. This is despite the fact that mathematical calculations have made clear that almost ninety percent of such members not only obtain nothing but suffer losses. Therefore, the validity of pyramid contracts, because of fraud, is seriously questionable and contrary to pubic order. Furthermore, considering the compulsory nature of the sale and the fact that the network marketing is being extended by means of new members, who are in most cases family members and close friends, the rancor causes enmity among them, when they find that they have incurred detriment, which would, in turn, make the contract contrary to pubic moral. Finally, according to the Shia Islamic Jurisprudence's approach and that of the Iranian Law, pyramid sale can not be regarded as valid contract. It is important to note that pyramid contracts are prohibited and invalid in the developed countries such as France, England, USA and Canada too.
  • Page 193
    This article deals with an important topic in the law of civil responsibility; i.e. the participation of force majeure with the defendant’s fault in the arising of damages. It falls under the general heading of the plurality of causes in arising of damages. In such cases, the important question is the nature of the responsibility of each cause. In answering the question, two theories are set forth: integral responsibility and partial responsibility. According to the first, each cause is bound to compensate the damages in full. According to the second, each of them must only compensate part of the damages. The authors are of the view that the theory of partial causality fits Iranian legal principles.